Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer

Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.

151 artikelen

Kamerlid Bart de Liefde: 'Ik heb me niet over sector uitgelaten met baan bij Uber in het achterhoofd'

5 Connecties

Relaties

Corporate taxi

Organisaties

Overheid Uber

Werkvelden

Lobby
13 Bijdragen

VVD-Kamerlid Bart de Liefde geeft zijn zetel op en pakt zijn oude beroep als lobbyist weer op. Hij is de volgende politicus in een lange rij die zonder moeite wisselt tussen politiek en en het behartigen van private belangen.

Bart de Liefde kondigde woensdagavond aan een nieuw avontuur aan te gaan. 'Na 12 jaar politiek, waarvan ruim vijf als Kamerlid, ga ik iets anders doen', zo liet hij op Twitter weten. Over drie weken begint het VVD-Kamerlid bij taxibedrijf Uber als Public Policy manager, oftewel lobbyist.

Draaideur

De lobbywereld is voor De Liefde geen onbekend terrein. Voordat hij in 2010 Kamerlid werd, werkte De Liefde bij lobbykantoor Dröge & van Drimmelen. Eerder was hij fractiemedewerker bij de VVD in de Tweede Kamer, een functie die veel huidige lobbyisten ook bekleedden. De Liefde kent de draaideur tussen politiek en private belangen dus al met al uitstekend. Opvallend is dat De Liefde aantreedt bij een bedrijf dat actief is binnen de sector waar hij zich eerder als Kamerlid over uitliet.  Tegenover Follow the Money laat hij daarop weten: ‘Als de insinuatie is of ik me als Kamerlid over de sector uitliet met een baan bij Uber in het achterhoofd, is het antwoord volmondig nee. Ik liet me daarover uit in het bredere kader van mijn portefeuille, namelijk dat we naar een nieuwe wereld gaan waarin internet en digitalisering de toekomst hebben en dat we daar ook onze werkgelegenheid en welvaart vandaan zullen halen. Om daarop in te kunnen spelen, zal ook de wetgeving moeten worden gemoderniseerd. Ten bate van alle nieuwe start-ups en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben.’ https://twitter.com/deliefde/status/471771675240198144   Bij Uber wacht De Liefde overigens een flinke uitdaging. Waar eerder nog enthousiasme heerste rond het bedrijf, heeft Uber nu al enige tijd de wind tegen. Vooral de dienst Uberpop roept veel weerstand op. Met de dienst kan iedereen in een eigen auto een taxirit uitvoeren en vormt daarmee een bedreiging voor de traditionele taxibranche. Om taxiritten uit te voeren moeten chauffeurs aan verschillende voorwaarden voldoen en dus wordt Uberpop in veel landen, waaronder Nederland, als illegaal taxivervoer gezien. In november vorig jaar stopte het bedrijf met het aanbieden van de dienst in ons land.

Op de dag waarop De Liefde zijn afscheid aankondigde, legde een Franse rechter zijn nieuwe werkgever een boete op van 1,2 miljoen euro

Volgens Uber vormde het een obstakel in de 'constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving'.  De modernisering van wetgeving laat ook in andere landen nog even op zich wachten. Op dezelfde dag waarop De Liefde zijn afscheid aankondigde, legde een Franse rechter zijn nieuwe werkgever een boete op van 1,2 miljoen euro. Volgens de rechter zou het bedrijf zijn chauffeurs onvoldoende informeren over hun plichten. Meer dan 700 taxichauffers demonstreerden de afgelopen twee dagen in Frankrijk tegen bedrijven als Uber, wat dinsdag zelfs tot geweld leidde.

Banden aanhalen

Op het Europese continent kan Uber nog maar weinig harten stelen. Ook de relatie met de Nederlandse regering lijkt niet zonder problemen. De excentrieke CEO, Travis Kalanick, vroeg tevergeefs een gesprek aan met Mark Rutte, zo werd vorig jaar duidelijk. De premier hield echter het Torentje gesloten en ook minister Henk Kamp van Economische Zaken liet weten geen tijd te hebben voor een onderonsje. Een gesprek met een ambtenaar bleek nog wel mogelijk, maar daar had Kalanick dan weer geen zin in. Aan De Liefde nu de schone taak om voor Uber de banden met zijn partijgenoten aan te halen.

Uber is in deze moeilijke situatie  bij de keuze van een belangen behartiger niet over een nacht ijs is gegaan

De moeilijke situatie waarin Uber zich bevindt heeft ertoe geleid dat het bedrijf met de keuze voor de nieuwe belangenbehartiger in Nederland niet over een nacht ijs is gegaan. Uber haalde al vorig jaar april haar Europese lobbyactiviteiten weg bij het kantoor FIPRA International, waaraan het Nederlandse kantoor Public Matters is verbonden. Dat verloor met het besluit ook de Haagse lobby van het bedrijf. Ook Kay van der Linde, de bekende spindoctor van Rita Verdonk en daarvoor ook Pim Fortuyn, was enige tijd bij Uber betrokken. Met het vertrek van De Liefde blijft er in de VVD-fractie nog wel genoeg lobby-ervaring over. Nog zeven andere VVD’ers hebben voor hun Kamerlidmaatschap als lobbyist gewerkt, bleek uit een eerder onderzoek naar het verleden van Kamerleden door Follow the Money. Met medewerking van ftm-redacteur Lise Witteman