
Demonstranten tegen kernenergie beklimmen in 1979 de elektrische centrale naast het reactorgebouw in Borssele, Zeeland. © Nationaal archief
VVD maakt belastingbetaler rijp voor dure kerncentrales
Na Tsjernobyl en Fukushima krijgt kernenergie een herkansing, nu als klimaatneutraal alternatief voor kolen en gas. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat de markt wil investeren in nieuwe centrales. De VVD is laaiend enthousiast. Maar, let op: KPMG is behoorlijk kritisch. Bedrijven willen alleen investeren in kerncentrales zolang de overheid alle risico’s voor zijn rekening neemt en de kiezer buitenspel wordt gezet.
Zelden zal een rapport zo enthousiast zijn ontvangen op het Binnenhof. ‘Geweldig nieuws!’, twitterde VVD-kamerlid Silvio Erkens op 8 juli. ‘Door motie @dijkhoff weten we nu dat bedrijven kerncentrales willen bouwen! Dat betekent minder CO2-uitstoot en een zekere stroomvoorziening. Nu zo snel mogelijk aan de slag!’
Klaas Dijkhoff had vorig jaar in een motie gevraagd om te onderzoeken of bedrijven wilden investeren in kerncentrales. En dat willen ze wel, zo blijkt uit een rapport van accountancy- en adviesorganisatie KPMG dat demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz (VVD) van opdrachtgever Economische Zaken en Klimaat naar de Kamer stuurde. Yeşilgöz pakt meteen door met een vervolgonderzoek naar kernenergie.
Voorstanders boksen niet langer op tegen de spoken Tsjernobyl en Fukushima
Ook Leefbaar Rotterdam en de lokale VVD zijn enthousiast: zij zien een kerncentrale op de Maasvlakte wel zitten. Die zou tussen de 8500 en 8900 banen op kunnen leveren.
Voorstanders van kernenergie hebben het tij nu mee. Ze boksen niet langer op tegen de spoken van de kernrampen in Tsjernobyl en Fukushima. Ze zetten ook niet langer de hakken in het zand tegen klimaatverandering maar kiezen voor een uitgesproken positieve strategie. Zo luidt het officiële VVD-standpunt kort samengevat: ja, er is klimaatverandering, we moeten af van fossiele brandstoffen. Maar wind- en zonne-energie zijn niet altijd beschikbaar en dan is kernenergie een betrouwbare bron.

De timing van het KPMG-rapport was perfect, precies een week voordat eurocommissaris Frans Timmermans op 14 juli zijn ingrijpende klimaatplannen presenteerde. De voorstanders van kernenergie smeden het ijzer nu het heet is.
De Europese nucleaire lobbyorganisatie Foratom greep ‘Fit for 55’ onmiddellijk aan om te pleiten voor kerncentrales, net als bijvoorbeeld Europarlementariër Rob Roos van Ja21.
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer (VVD, CDA, PVV, FvD, SGP, JA21, Volt, Van Haga) is inmiddels voor kernenergie. D66 is niet enthousiast, maar heeft ‘een open vizier.’ De linkse partijen zijn tegen, maar in de minderheid. Gezien het enorme enthousiasme voor kernenergie zou je verwachten dat de bouw slechts een kwestie van tijd is.
Maar dat valt tegen. Wie het rapport van KPMG goed leest ziet dat het enthousiasme van de VVD nogal voorbarig is: kerncentrales zijn duur en zo riskant dat investeerders heel veel garanties eisen. Dat is logisch: de geschiedenis laat zien dat dergelijke grote projecten altijd veel duurder uitpakken dan optimistische politici beloofden.
Een ondemocratisch verlanglijstje
KPMG sprak met potentiële investeerders (zoals pensioenbeheerder APG en Deutsche Bank), energieleveranciers (zoals Eneco en Vattenfall) en bedrijven in de nucleaire sector (zoals Urenco en het Amerikaanse Westinghouse). Het adviesbureau heeft de marktverkenning grondig aangepakt en de voor- en nadelen van kernenergie gedetailleerd in kaart gebracht. In deze analyse beperk ik me tot de financiële argumenten.

Voorstanders van kernenergie noemen vaak de Small Modular Reactor (een kleine, relatief goedkope reactor) en de zogenoemde thoriumreactor (veiliger dan een uraniumreactor) als veelbelovende technieken voor de toekomst. De experts die KPMG gesproken heeft, zien investeren in beide types niet zitten. Modulaire en thoriumreactoren bestaan nog niet, of alleen experimenteel, en de markt ziet vooral de enorme risico’s van FOAK (First of a Kind): Nederland zou gaan pionieren met onbekende technieken.
Er bestaat brede consensus in de markt dat Nederland moet kiezen voor een zogenoemde Type III + reactor. Dat is een bewezen techniek.
De markt ziet vooral enorme risico’s: Nederland zou gaan pionieren met onbekende technieken
De VVD schatte de kosten van een dergelijke nieuwe kerncentrale eerder tussen 8 en 10 miljard euro. KPMG komt op een bandbreedte van 7 tot 13 miljard euro. Dat is veel geld, maar behapbaar.
Maar wie verder leest dan de managementsamenvatting stuit op pagina 78 op financiële horror: een overzicht van de type III-centrales die nu in Europa gebouwd worden. De twee centrales in het Britse Hinkley Point kosten 26,5 miljard euro, 5,8 miljard meer dan gepland. De Franse Flamanville 3-centrale kost 12,1 miljard euro, 9,4 miljard meer dan gepland en de bouw sleept zich, met tien jaar vertraging, voort van 2007 tot 2023.
Drie andere centrales – in Finland, Hongarije en Turkije – worstelen met kleinere vertragingen en budgetoverschrijdingen en worden allemaal gebouwd en (mede)gefinancierd door het Russische Rosatom. Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft Russische en Chinese leveranciers om strategische redenen expliciet uitgesloten.
Indrukwekkend eisenpakket
Al deze door kostenoverschrijdingen geplaagde centrales kampen met FOAK-problemen. In een optimistisch scenario zijn de kinderziektes er nu wel uit en zou de bouw van een nieuwe Nederlandse centrale geen akelige verrassingen meer op moeten leveren. Potentiële investeerders (zoals pensioenfondsen, banken en investeringsmaatschappijen) en bouwers zijn daar niet zo zeker van en stellen een indrukwekkende hoeveelheid eisen aan de Nederlandse staat, voordat ze willen instappen.
Het bouwen van een kerncentrale duurt tussen de elf en vijftien jaar. Dat is te lang voor investeerders, en alle bestaande Europese projecten worden dan ook grotendeels gefinancierd door de overheid of door de vendor (de leverancier).

De bouw van een Nederlandse centrale zou dan ook hoofdzakelijk door Den Haag betaald moeten worden. De investeerders verlangen volgens KPMG een rendement van tussen de 7 en 15 procent, afhankelijk van de risico’s. De voorkeur gaat naar een financiële constructie waarin de overheid de investeerders al tijdens de bouw een vergoeding betaalt.
De markt accepteert ‘normale’ bouwrisico’s en ‘normale’ marktrisico’s (die niet afgebakend of gedefinieerd worden) maar verder dient de overheid alle andere risico’s voor haar rekening te nemen. Dat kan gaan om kostenoverschrijdingen tijdens de bouw of nieuwe veiligheidseisen die veel geld kosten.
Investeerders willen dat de staat ook de black swans afdekt: de risico’s die niemand kan voorzien
De investeerders die KPMG sprak willen dat de staat ook de zogenoemde black swans afdekt, dus de risico’s die niemand kan voorzien. Daarmee zou de overheid in feite een blanco cheque ondertekenen: wat er ook gebeurt, de staat betaalt.
Het wensenpakket van de investeerders is pagina’s groot. De overheid moet zich garant stellen voor de ontmanteling van de nog te bouwen centrale en voor de verwerking en opslag van het radioactieve afval. Dat gaat om veel geld. Alleen al het ontmantelen kost naar schatting 0,6 miljoen euro per megawatt. Bij een totaal vermogen van bijvoorbeeld van 1500 megawatt is dat 900 miljoen euro.

Investeerders willen naast financiële zekerheid vooral politieke zekerheid. De politieke beslissingen om de kolencentrales in Nederland en de kerncentrales in Duitsland te sluiten heeft marktpartijen huiverig gemaakt om voor vele decennia in kernenergie te stappen. Wat als een toekomstige regering de stekker eruit trekt? Die huiver is begrijpelijk, maar leidt tot forse eisen.
Volgens KPMG willen potentiële financiers in de toekomst eigenlijk geen nieuwe veiligheidseisen aan kerncentrales (of de belastingbetaler moet de extra kosten maar dragen), zo min mogelijk invloed van ‘belangengroepen’ en financiële compensatie als de politiek ooit besluit tot vroegtijdige stopzetting. Logisch geredeneerd vanuit het belang van een investeerder, maar een poison pill voor toekomstige politici. Mocht er ooit een democratische meerderheid komen voor het stopzetten van kernenergie, dan is zo’n toekomstig kabinet contractueel verplicht de schade van de investeerders te vergoeden.
KPMG schrijft het niet op, maar als de staat toegeeft aan al deze eisen zou de democratische speelruimte voor vele decennia behoorlijk worden ingeperkt.
Grootste hobbel
Zonder brede politieke en maatschappelijk steun gaat niemand investeren in een kerncentrale, stelt KPMG. Hier wordt het technisch, maar politiek gezien spannend. Pensioenfondsen en institutionele beleggers staan onder grote druk om klimaatneutraal en ‘groen’ te investeren. Dat is misschien wel de grootste hobbel voor private financiers in kernenergie. Als de zogenoemde ESG-case (Environmental, Social and Governance) niet op orde is, steken ze er geen geld in.

De investeerders met wie KPMG contact had, zeggen dat ze dan geen toestemming krijgen van hun interne investment committee. Ze willen daarom dat de Europese Commissie voor kernenergie een zogenoemde ‘groene taxonomie’ afgeeft. Dat wil zeggen dat Brussel er het officiële stempel ‘groen, duurzaam en klimaatneutraal’ op moet zetten. Kernenergie valt nu buiten die groene taxonomie.
Lobby voor een stempel van Brussel: ‘groen, duurzaam en klimaatneutraal’
De eerder genoemde VVD-parlementariër Silvio Erkens wist in juni een parlementaire meerderheid te krijgen voor een motie om daar verandering in te brengen: de Kamer roept de regering op om ‘samen met Frankrijk en andere lidstaten die zich inzetten voor kernenergie’ in Brussel te lobbyen voor een groene taxonomie voor kernenergie. Dat was precies een maand voordat KPMG diezelfde wens van investeerders en de nucleaire industrie naar buiten bracht.
Het lijkt een saai Brussel dossier, maar het is cruciaal voor de nucleaire ambities van Nederland. Zonder groene taxonomie komt er geen privaat geld voor kernenergie en moet de belastingbetaler de miljarden ophoesten. Geen fijn verhaal voor de VVD – zeker nu windmolens inmiddels zonder subsidie worden neergezet. Het Planbureau voor de Leefomgeving stelde al eerder vast dat de kosten van wind- en zonne-energie de afgelopen jaar flink gedaald zijn, terwijl kerncentrales door toegenomen veiligheidseisen alleen maar duurder zijn geworden.
In Kernenergie, de waarborg in de energiemix van de VVD stellen de liberalen dat kerncentrales flexibel ingeschakeld kunnen worden, als zonne- of windenergie het laten afweten. De partij weerlegt de argumenten van tegenstanders: dat kerncentrales niet zo makkelijk regelbaar zijn en vooral stabiel en voltijds moeten draaien. Dat noemt de VVD ‘een fabeltje: ook kerncentrales zijn prima op en af te schalen’.
Het door de VVD bij KPMG bestelde rapport weerspreekt dit laatste. Het is veel makkelijker en veel efficiënter om de dure centrales continu te laten draaien, in plaats van af en toe: ‘Technisch is het ingewikkeld om aan/uit te zetten en op/af te schalen. De technologie is niet heel flexibel en snel in vergelijking met bijvoorbeeld een gascentrale.’ Variëren kan wel, maar is veel duurder door extra technische handelingen en extra onderhoudskosten door slijtage.
KPMG concludeert dan ook ‘dat kerncentrales als regelbaar vermogen ingezet kunnen worden, maar dat dit een zeer dure manier van inzet is’. Als de overheid kerncentrales toch als flexibel alternatief wil inzetten ‘zal de overheid met subsidie moeten komen om het gebrek aan productie-uren te compenseren’.
Onverzekerbaar
De VVD stelt dat zonne- en windenergie flinke subsidies krijgen en kernenergie niet: ‘Toch wordt er in Nederland nog niet geïnvesteerd in kernenergie.’ Dat is niet het hele verhaal.
De VVD citeert uit Zondag met Lubach: bij Fukushima zou maar één dode zijn gevallen door straling
Tussen 1953 en 1968 zat er een kernenergietoeslag op stroom en tussen 1973 en 1978 ook (de Kalkarheffing), zo vermeldt milieuorganisatie Wise in een factsheet. Tot 1969 kreeg de nucleaire sector naar schatting een half miljard euro steun, zo’n twee derde van al het budget voor onderzoek naar energie.
Omdat de schade van kernrampen zo groot is (Fukushima kost naar schatting minimaal 200 miljard dollar) zijn kerncentrales in feite onverzekerbaar: ze hoeven wettelijk dan ook maar beperkt verzekerd te zijn. Dat is een forse, indirecte subsidie. De staat draagt ook de risico’s van de berging van nucleair afval.
De VVD citeert Arjen Lubach die in 2018 in het televisieprogramma Zondag met Lubach Fukushima een argument vóór kernenergie noemde – omdat er maar één dode door straling is gevallen.
Satire
Maar naast een geschatte schade van 200 miljard dollar moesten zo’n 160.000 mensen hun huizen verlaten. Onder de (veelal hoogbejaarde) evacués waren 2313 sterfgevallen te betreuren. Een gebied van 371 vierkante kilometer is nog steeds verboden terrein: even groot als Rotterdam, Den Haag, Delft, Schiedam, Rijswijk en Vlaardingen samen.
Dat de VVD een satirisch VPRO-programma als bron opvoert in een beleidsdocument laat zien dat de discussie over kernenergie de oude, vertrouwde breuklijnen tussen links en rechts voorbij is. Maar dat maakt een provocerende opmerking van een cabaretier nog niet geschikt als officieel standpunt van een regeringspartij.
Brusselse besluitvorming laat zich lastig voorspellen, dus of die groene taxonomie er komt is niet te zeggen. Het zal in ieder geval een moeilijke lobby worden. De Europese Commissie zelf is niet enthousiast over kernenergie, het grootste en machtigste EU-land Duitsland is uitgesproken tegen.
De motie van Erkens noemt alleen Frankrijk bij naam als medestander, maar laat andere voorstanders van kernenergie, zoals Polen en Hongarije, ongenoemd. Het lijkt lastig voorstelbaar dat Rutte op dit punt straks in Brussel moet optrekken met het Hongarije van Viktor Orbán, met wie hij op ramkoers ligt.
Dure lessen uit het verleden
Dat potentiële geldschieters zoveel garanties eisen van de staat is logisch. Nederland kent een lange geschiedenis van grote publiek-private projecten die niet doorgingen, mislukten, veel duurder werden of op uitdraaiden op ruzie.
In 1987 stak de overheid 100 miljoen gulden in een bananenterminal in de Eemshaven. Bij gebrek aan klanten werden de kranen later als schroot verkocht. Datzelfde lot trof de mislukte containerterminal in de Amsterdamse haven (128 miljoen euro belastinggeld).
De Betuwelijn en de Joint Strike Fighter gingen wel door, maar de optimistische beloftes uit Den Haag kwamen niet uit. De Betuwelijn leverde geen tientallen miljarden guldens economische groei en het bedrijfsleven betaalde er niet aan mee. De JSF zou volgens een rapport van het adviesbureau PWC 16 miljard euro extra omzet opleveren en 50.000 banen. Het CPB maakte al in 2009 gehakt van die sommetjes: hoogstens 600 banen per jaar. De vliegtuigindustrie ging na de start van het JSF-project dwarsliggen en droeg minder geld af aan de staat dan afgesproken.
De gemeente Amsterdam kreeg in 2009 ruzie met de bouwers van het metrospoor de Noord/Zuidlijn over kostenoverschrijdingen. Vorig jaar liepen de aannemers die het Zuidasdok – een tunnel onder de Ringweg A10 – moesten aanleggen zelfs weg omdat ze de risico’s niet zagen zitten.
De bouwers van de nieuwe zeesluis in IJmuiden hadden te goedkoop ingeschreven bij de aanbesteding: ze schatten de bouwkosten 200 miljoen euro te laag in. In Rotterdam waarschuwt de lokale rekenkamer luidkeels over de enorme risico’s die de gemeente gaat lopen bij het Feyenoord City-project.

De rode draad in al die projecten is planningsoptimisme: politici willen heel graag en gaan ervan uit dat het wel goed komt als het bedrijfsleven (een deel van) de risico’s draagt. Maar het bedrijfsleven is niet helderziend: daar kunnen ze ook aan planningsoptimisme lijden, bijvoorbeeld omdat ze een project graag binnen willen halen.
De rode draad is planningsoptimisme: politici willen heel graag
Alle projecten zijn ooit begonnen met een eerste, verkennend rapport. Daar plukken de voorstanders de argumenten en getallen uit die ze bevallen (‘De JSF levert 50.000 banen op’), dan komt er een vervolgonderzoek en nog één en dan is het project ineens een feit.
Daarom is het zo belangrijk om het rapport van KPMG goed in de gaten te houden. De Rotterdamse VVD riep bijvoorbeeld al meteen dat een kerncentrale tussen de 8500 en 8900 banen oplevert. Maar dat schrijft KPMG niet: de bouw kost zo’n 12.000 arbeidsjaren, daarna biedt de centrale jaarlijks werk aan 600 mensen.
Dat grote projecten duur en riskant zijn betekent niet dat we er nooit aan moeten beginnen. Het betekent wel dat we moeten leren van de fouten uit het verleden en dat politici het eerlijke verhaal moeten vertellen over nieuwe kerncentrales. Het rapport dat er nu ligt is een duur verlanglijstje van het bedrijfsleven: een gewenst rendement tussen de 7 en 15 procent en alle risico’s tot in lengte van dagen voor de belastingbetaler.
147 Bijdragen
Luuk Sengers
Bob Lagaaij 5
Luuk SengersLuciano Duran 1
Luuk SengersKernenergie heeft de afgelopen 50 jaar +/- 55 Gt CO2-uitstoot voorkomen. Om de doelen van Parijs te halen moeten we +/-50 Gt CO2 besparen zonder kernenergie was deze uitdaging dubbel ... https://mobile.twitter.com/henribontenbal/status/1315600896491958272
Kernenergie heeft de afgelopen 50 jaar +/- 55 Gt CO2-uitstoot voorkomen, bijna gelijk aan 2 jr. wereldwijde uit energie CO2-uitstoot.
In afwezigheid van verdere verlengingen vd levensduur en nieuwe projecten leidt dit tot 4 mld ton extra CO2-uitstoot bron:
https://www.iea.org/reports/nuclear-power-in-a-clean-energy-system
Check tweet JRC:
"The analyses did not reveal any science-based evidence that nuclear energy does more harm to human health or to the environment than other electricity production technologies already included in the Taxonomy."
Over veiligheid, de moderne kerncentrales zijn niet te vergelijken met die van Fukushima of Tsjernobyl. Kernenergie heeft net als de luchtvaart geleerd v.d rampen en is veilig.
Wessel --
Luciano DuranVolgens mij sla je met je opmerking de plank een beetje mis. Wellicht goed om even uit je bubbel te stappen.
Groetjes!
Luciano Duran 1
Wessel --Bovenstaande reactie was zwart-wit maar ik refereer naar zijn reactie over de motie van Silvio over de taxonomie, die noemt hij lobby terwijl de aanleiding was de uitkomst van het onderzoek vh wetenschappelijke bureau vd Europese Unie, JRC.
De redenering author, waarom het ABP rendementen van 13% moet eisen, omdat dit het rendement is van ABP op de beleggingen, hij vergeet hiermee dat returns combinatie zijn Asset allocatie inclusief aandelen. Dus return voor obligaties zoals Green bonds zijn lager dan aandelen.. dit is echt basis kennis. Daarnaast is diversifiëren zo gespreid mogelijk beleggen belangrijk.
Over EPRs in Europa als representatieve kosten benchmark, hij gebruikt alleen de aller duurste projecten ooit als representatief, terwijl dat typisch FOAK probleem was, bv de Britten hebben express alles in-house hebben gedaan om de verloren kennis weer op te bouwen dus leergeld (wat betreft bouw). Paar enkele data punten zeggen dus niks. Hij noemt niet de recente tijdswinst bij HPC2 tov HPC1 aan + de prijsdaling voor Sizewell C. En de waarde die oplevert want bijvoorbeeld Sizewell C gaat genoeg elektriciteit leveren voor 6 mln huishoudens.
Rendement:
Een goede economische analyse daar heeft Rogier als iets moois over geschreven vanuit economisch perspectief.
Een betere carbon price helpt ook gedurende de bouw periode dus voor de financiering en dat is de grootste kostenpost en niet alleen voor kernenergie maar maakt de business case ook voor hernieuwbaar beter.
Economische analyse hierover:
Met carbon price economische analyse: In een koolstofarme wereld waarin restricties op CO2- uitstoot de norm worden levert Kernenergie een welvaart winst op. Over de economische impact van kernenergie. https://xwiki.e-lise.nl/wiki/elise/view/Blog-NL/Kernenergie-een-analyse-van-de-maatschappelijke-kosten-en-baten
Bart de Koning 4
Luuk SengersAl Dam 3
Luuk SengersJan Bus
Er is wel een geweldige anti lobby steunend onder andere op vele duizenden doden die na ongelukken zouden zijn te betreuren en de lange termijn gezondheid risico's.
Daar blijft niet veel van over na serieus wetenschappelijk onderzoek na Hiroshima, Three Miles Island, Tsjernobyl, Fukushima.
Maar ja dat is natuurlijk een complot om alles in de doofpot te houden.
A. Koopmans
Jan BusRadioactiviteit schoon?
Radioactiviteit veilig?
Lijkt me een kwestie van definitie.
Blijft staan dat alle risico's uiteindelijk worden afgewenteld op de samenleving, nadat de winsten zijn afgeroomd door direct belanghebbenden.
Martine Groenendijk 5
A. Koopmansallard de Jaager 6
A. Koopmansdaar gaat het over, de staat mag wel opdraaien voor de ontmanteling, maar de private partijen mogen daarvoor 30 jaar de winsten opstrijken. Fijn Bart dat je de jubbelverhalen van de VVD even in perspectief zet. Ik weet de precieze benaming even niet, iets van privatise the profits, Socialize the losses?
Jan Bus
allard de JaagerOok trouwens van de kleine centrale Dodewaard.
René Donker 1
Jan BusLuuk Sengers
René DonkerRuud van der Linden 2
Luuk SengersHet alternatief is dat er veel meer opslag nodig is voor groene energie. Doelstelling zou m.i. moeten zijn dat kernenergie zsm fossiel vervangt, en dat tegen het einde van de houdbaarheidsperiode van de centrale hernieuwbare energie 100% bedraagt. Kernenergie is dan een transitietechniek, maar dit houdt alleen stand als kernenergie naast hernieuwbare energie wordt gebruikt en niet hernieuwbaar (deels) vervangt!
Maarten Smits
Jan BusGerard van Dijk 6
Maarten SmitsDaniel Dieben
Gerard van DijkRuben woont in Zeist 1
Maarten SmitsOnze maatschappij is ontzettend afhankelijk van energie...
Een groot zonnepark in de Sahara (of any 'exotisch land', zal daardoor een gewild doelwit zijn.
®.
Ruud van der Linden 2
Ruben woont in ZeistSowieso moeten we streven naar een overschot, zeker als we 100% groen willen moeten ook lange flauwtes overbrugd kunnen worden en dit zou binnen die buffer kunnen bestaan lijkt me.
Allemaal wel erg theoretisch dit, aangezien we er nog lang niet zijn.
Luciano Duran 1
Maarten SmitsSolar panels in Sahara could boost renewable energy *but damage the global climate – here's why*
While the black surfaces of solar panels absorb most of the sunlight that reaches them, only a fraction (around 15%) of that incoming energy gets converted to electricity. The rest is returned to the environment as heat. The panels are usually much darker than the ground they cover, so a vast expanse of solar cells will absorb a lot of additional energy and emit it as heat, affecting the climate.
Het afval probleem:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211467X19301245
Considering an average panel lifetime of 25 years, the worldwide solar PV waste is anticipated to reach between 4%-14% of total generation capacity by 2030 and rise to over 80% (around 78 million tonnes) by 2050. Therefore, the disposal of PV panels will become a pertinent environmental issue in the next decades.
Grondstofschaarste:
“Today, the data shows a looming mismatch between the world’s strengthened climate ambitions and the availability of critical minerals that are essential to realising those ambitions,” said Fatih Birol, Executive Director of the IEA.
https://www.iea.org/news/clean-energy-demand-for-critical-minerals-set-to-soar-as-the-world-pursues-net-zero-goals
Zie onder quote Klaas Dijkhoff:
@dijkhoff
Pro-kern is niet anti-wind of zon. Niemand kan met enkel de eigen favoriet een stabiel en haalbaar CO2-vrij plan maken.
Kunt wel door “Ja, maar..” te roepen tegen varianten die je niet leuk vindt de tijd doden tot 2050.
En niks bereiken.
Dan ben je een klimaatposeur.
Ruud van der Linden 2
Luciano DuranWat betreft de Dijkhoff-quote: hij heeft daar helemaal gelijk in, het probleem met de VVD is alleen dat men geen enkele interesse lijkt te hebben in het daadwerkelijk oplossen van het probleem, dus helaas moet dit onder holle retoriek gerekend worden zoals alles wat de VVD over het klimaat zegt.
Bart de Koning 4
Jan BusHet is prima om die gevolgen acceptabel te vinden, maar het is ook logisch dat er veel mensen zijn die het niet OK vinden dat een gebied ter grootte van Rotterdam-Rijnmond een paar honderd jaar onbewoonbaar is. Laten we over de aanvaardbaarheid van dat risico dan een rationele discussie voeren, in plaats van vruchteloos te praten over duizenden doden door straling die er wel of niet zijn geweest.
Yonis le Grand
Bart de KoningEr is overigens onderzoek die de aanpak van de Japanse overheid, om zo'n groot gebied langdurig te ontruimen, in twijfel trekt. De gezondheidsrisico om er in de buurt te wonen (3 maanden minder levensverwachting) zou kleiner zijn dan het leven in een groot (vervuilende) stad als Londen (8 maanden). Uiteindelijk lijkt de gevolgen van de ontruiming (stress) voor meer gezondheidsschade gezorgd te hebben dan de oorspronkelijke risico.
https://theconversation.com/fukushima-ten-years-on-from-the-disaster-was-japans-response-right-156554
Jan Bus
Bart de KoningAls je het over financieel rendement hebt ben ik wel benieuwd wat het financiële rendement van de bestaande nucleaire centrales in Frankrijk is.
Bart de Koning 4
Jan Bushttps://k1project.columbia.edu/news/hiroshima-and-nagasaki
Inderdaad nu geen gevaar meer, maar nog jaren na de bommen vele duizenden doden en sterk verhoogde risico's op kanker.
Ik hoop dat uw opmerking over zout provocerend is bedoeld en niet serieus.
Vincent Huijbers 9
Bart de KoningDat staat los van dat ik er van overuigd ben dat wij met de nieuwste technologieën die risico's van kernenergie maximaal zullen reduceren. En techniek staat niet stil dus kan het wellicht een onderdeel van de energiemix zijn. Maar het blijft het nemen van een voorschot op een mogelijk oplossing in een mogelijke toekomst. Datzelfde is in principe ook met fossiele brandstof gedaan: op het moment dat de risico's steeds duidelijker werden is er niets wezenlijk veranderd waardoor nu drastische maatregelen nodig zijn.
Daarbij is meer kernenergie ook meer kernafval waar in Europa nog geen langdurige oplossing voor is. COVRA slaat het nog voor 100 jaar op en pas in 2100 wordt besloten waar de permanente opslag onder de grond zal komen. Dat is het vooruitschoppen van een blikje.
Het bijzondere is dat 'we' lange termijn doelen niet goed op waarde lijken te kunnen schatten. De gemiddelde batterijduur van een mobiele telefoon is nu de norm. Wellicht ligt de oplossing in de batterij of opslag van energie.
Hoop op een vervolgartikel!
Bart de Koning 4
Vincent HuijbersAl Dam 3
Jan BusBart de Koning 4
Al Damhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Atoombommen_op_Hiroshima_en_Nagasaki#Hiroshima
Mark Maas
Bart de KoningGeweldig filmpje met top uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=Jzfpyo-q-RM
Bart de Koning 4
Mark MaasMark Maas
Bart de KoningMeteen weer terug dan! (Blijft een goed filmpje)
Vincent Huijbers 9
Jan BusHet International Atomic Energy Agency heeft een lezenwaardige samenvatting:
https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/chernobyl-true-scale-accident
Kernenergie kan een serieuze optie zijn als de risico's ook serieus worden afgewogen. Net als in dit de artikel de financiële consequenties nogal rooskleurig worden voorsteld gaat dat -zeker met een economisch perspectief- ook op voor de veiligheid. Het is niet de eerste keer dat critici voor gek worden verklaard en later toch gelijk kregen.
Peter Lukassen 1
Zet dit kerncentrale verhaal eens af tegen andere alternatieven. Zijn de alternatieven gunstiger qua kosten en risico's voor de belastingbetaler?
Maarten Smits
Peter LukassenAl Dam 3
Maarten SmitsMet de huidige groene revolutie zijn het vooral de armen die zonder stroom komen te zitten omdat ze de energiebelasting niet kunnen betalen terwijl de rijke groenen lachend hun centjes tellen.
Bart de Koning 4
Peter LukassenAl Dam 3
Bart de KoningArthur Venis 3
Al DamLuciano Duran 1
Kernenergie heeft de afgelopen 50 jaar +/- 55 Gt CO2-uitstoot voorkomen. Om de doelen van Parijs te halen moeten we +/-50 Gt CO2 besparen zonder kernenergie was deze uitdaging dubbel ... https://mobile.twitter.com/henribontenbal/status/1315600896491958272
Kernenergie heeft de afgelopen 50 jaar +/- 55 Gt CO2-uitstoot voorkomen, bijna gelijk aan 2 jr. wereldwijde uit energie CO2-uitstoot.
In afwezigheid van verdere verlengingen vd levensduur en nieuwe projecten leidt dit tot 4 mld ton extra CO2-uitstoot bron:
https://www.iea.org/reports/nuclear-power-in-a-clean-energy-system
Check tweet JRC:
"The analyses did not reveal any science-based evidence that nuclear energy does more harm to human health or to the environment than other electricity production technologies already included in the Taxonomy."
Over veiligheid, de moderne kerncentrales zijn niet te vergelijken met die van Fukushima of Tsjernobyl. Kernenergie heeft net als de luchtvaart geleerd v.d rampen en is veilig.
Bart de Koning 4
Luciano DuranKPMG zegt met zoveel woorden dat marktpartijen SMR's als interessante optie zien, maar dat commerciële beschikbaarheid nog even op zich laat wachten en dat het dus onduidelijk is of er FOAK-problemen zijn (dure kinderziektes). Pas als andere landen de eerste SMRS gebouwd hebben, zal er meer duidelijkheid komen. Pas na 2027 zou er dan een traject gestart kunnen worden in Nederland. Gezien de lange bouwtijd is dat echt te laat om bij te kunnen dragen aan snelle reductie van CO2.
Sicco Kamminga 4
Bart de KoningBart de Koning 4
Sicco KammingaIk vind dat KPMG echt netjes gewerkt heeft en alles goed op een rij heeft gezet. Alleen al de samenvatting is behoorlijk lang en hard core.
Bert-Jan
Luciano DuranLuciano Duran 1
Bert-Janhttps://www.scientificamerican.com/article/how-long-will-global-uranium-deposits-last/
Nuclear Energy Agency (NEA) has accurately estimated the planet's economically accessible uranium resources, reactors could run more than 200 years at current rates of consumption.
Two technologies could greatly extend the uranium supply itself. Neither is economical now, but both could be in the future if the price of uranium increases substantially. First, the extraction of uranium from seawater would make available 4.5 billion metric tons of uranium—a 60,000-year supply at present rates. Second, fuel-recycling fast-breeder reactors, which generate more fuel than they consume, would use less than 1 percent of the uranium needed for current LWRs. Breeder reactors could match today's nuclear output for 30,000 years using only the NEA-estimated supplies. https://www.scientificamerican.com/article/how-long-will-global-uranium-deposits-last/
bouke bunnik 1
Luciano DuranEh, als kritiek op een commentaar over bijkomende risico's van kernenergie, nl. beschikbaarheid en winningswijze van uranium, bij een artikel dat schrijft dat door hoge risico op extra kosten geen private partijen willen beginnen tenzij dit afgedekt wordt door de staat, en wat ook noemt dat de bedoelde gebruikswijze (snel variabel, want als buffer bij gaten in de goedkopere wind-/zonneenergie) extra slijtage en procedures betekent die kosten verhogen, is uw argument 'uranium kan anders, als het nog wat duurder kan'? Dat lijkt me niet zo'n erg sterk punt (hoewel technisch inderdaad correct: ja er is nog een hoop uranium, maar economisch is dat nu dus niet, dus hoe relevant is dat dan).
Zeker als we bedenken dat op dit moment (volgens https://en.wikipedia.org/wiki/Breeder_reactor, ik hou het sinds de eeuwwisseling niet zelf bij) in Europa geen 'breeder reactors' operatief zijn (Rusland: risico, India/Japan, dat is een flinke weg, en dus risico, om uranium te transporteren), en zoals uit dit artikel, het besproken rapport, en de commentaren hier blijkt: als we die zouden willen bouwen, duurt dat dus snel richting te lang om voor 2050 echt bij te kunnen dragen; ergo: voorlopig zouden we daar geen uranium uit krijgen, zeker omdat _nu_ de prijs te laag is om dat rendabel te laten werken. Uit water? Ook daar _nu_ geen commerciele installaties om dat te doen; en prijs is momenteel te laag om het rendabel te maken, dus ook daar weinig kans op (tijdige) productie.
Nu kan het ondanks flinke prijs natuurlijk toch, als de overheid het zou willen, maar dat is dus wel nog meer risico en kosten voor de staat. En dat terwijl de VVD, de grootste pleitbezorger van kernenergie in de politiek op dit moment, liever belasting verlaagt. En terwijl er nog veel aan steeds goedkoper wordende zonne-,windenergie gedaan kan worden, en batterijopslag ook beter en goedkoper wordt, waarmee de niche voor kernenergie eerder kleiner wordt dan
Al Dam 3
Luciano DuranKernenergie is niet perfect, dat is geen enkele leverancier van energie. Het is, alles in ogenschouw nemend wel de minst slechte optie in een mix van oplossingen, waaronder gas en zon op daken+accu
Luciano Duran 1
Bart de Koning 4
Luciano Duran"Uit de interviews en het deskresearch volgt dat de rendementseis op eigen vermogen van private financiers varieert van circa 7-9%1)(Hinkley PointC) tot circa 10-15%. De rendementseisen zijn mede afhankelijk van het risicoprofiel van het project, alsmede van het type private financier."
Dat gaat dus om de rendementseisen van bestaande projecten, waar de betrokken overheden aldaar dus al vol inzitten. Er staat nergens dat private investeerders in een eventuele Nederlandse centrale van hun rendement willen afzien als de staat de risico's overneemt. Pensioenbeheerder APG scoort nu een rendement van 13,7 procent. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat ze veel geld in een kerncentrale gaan stoppen als dat veel minder oplevert. Hoe leg je dat uit aan je gepensioneerden en de werkende premiebetalers? Het is dus én een fors rendement én ingedekt zijn tegen risico's.
Dus waar zit 'de belangrijke fout' in het artikel?
Luciano Duran 1
Bart de KoningRedenering author, waarom het ABP rendementen van 13% moet eisen, omdat dit het rendement is van ABP op de beleggingen, hij vergeet hiermee dat returns combinatie zijn Asset allocatie inclusief aandelen. Dus return voor obligaties zoals Green bonds zijn lager dan aandelen.. dit is echt basis kennis. Daarnaast is diversifiëren zo gespreid mogelijk beleggen belangrijk.
Je noemt Hinckley Point C als representatieve kosten benchmark, je gebruikt alleen het aller duurste project ooit als representatief, terwijl dat typisch FOAK probleem was en Britten express alles in-house hebben gedaan om de verloren kennis weer op te bouwen dus leergeld (wat betreft bouw), Paar enkele data punten zeggen dus niks. Hij noemt niet de recente tijdswinst bij HPC2 tov HPC1 aan + de prijsdaling voor Sizewell C. En de waarde die oplevert want bijvoorbeeld Sizewell C gaat genoeg elektriciteit leveren voor 6 mln huishoudens.
Rendement:
Een goede economische analyse daar heeft Rogier als iets moois over geschreven vanuit economisch perspectief.
Een betere carbon price helpt ook gedurende de bouw periode dus voor de financiering en dat is de grootste kostenpost en niet alleen voor kernenergie maar maakt de business case ook voor hernieuwbaar beter.
Analyse hierover:
Met carbon price economische analyse: In een koolstofarme wereld waarin restricties op CO2- uitstoot de norm worden levert Kernenergie een welvaart winst op. Over de economische impact van kernenergie. Ik raad iedereen aan om deze mooie analyse te zien https://xwiki.e-lise.nl/wiki/elise/view/Blog-NL/Kernenergie-een-analyse-van-de-maatschappelijke-kosten-en-baten
Luciano Duran 1
Een ze vergeten te vertellen dat energiebedrijven helemaal NIETS gaan bouwen zonder vraag, OK, subsidie of garantie van de staat.
Anders zouden de windparken als paddenstoelen uit de grond schieten, als het allemaal zo winstgevend is en zonder de overheid geregeld kan worden. 😜 ( Dank voor de quote Lars Roobol ).
Het FTM artikel daar klopt weinig van want ze hebben simpelweg het hele KPMG rapport niet gelezen en hun oude eigen framens over kernenergie erin geplaatst. De verwachte tijdswinst en leercurves etc staan er niet in. Wat allemaal niet meegenomen in het artikel onderstaande conclusies van het rapport:
"Wat is de conclusie van het marktconsultatie rapport van KPMG over kernenergie:
Marktpartijen willen wel investeren in kernenergie!
Met steun van overheid is kernenergie wel rendabel. Laten we niet vergeten dan hernieuwbaar die ook heeft en heeft gehad. https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5225507/netbeheerders-100-miljard-2050-energietransitie-rapport-pwc
Nu moderne Conventionele centrales, straks state of the art kleine modulaire reactoren genaamd Small Modular Reactors, afkorting SMR, in Brabant, Zeeland daar kunnen nieuwe centrales neergezet worden. De groeipijnen van Conventioneel zijn niet meer te verwachten voor NL. Kernenergie is zowel basislast als flexibel.
Over het rapport van KPMG marktpartijen geven 6-8 bouwtijd aan + 3 jaar vergunningstraject. Verwachte bandbreedte realisatie: 11-15 jaar vanaf start vergunning." Bron plaatje van het rapport in de link https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2021/07/07/kpmg-marktconsultatie-kernenergie
MIT al bewezen dat een optimaal energie systeem een flink stuk ‘firm low carbon resources’ nodig heeft.
The Role of Firm Low-Carbon Electricity Resources in Deep Decarbonization of Power Generation Jesse D. Jenkins. Bron: https://www.cell.com/joule/fulltext/S2542-4351(18)30386-6
Bart de Koning 4
Luciano DuranIk laat de loze beweringen ('FTM glijdt af') maar even gaan. Waar leid je uit af dat ik het rapport niet heb gelezen? Als ik het niet heb gelezen, hoe kan ik er dan uit citeren?
Je schrijft: 'Een ze vergeten te vertellen dat energiebedrijven helemaal NIETS gaan bouwen zonder vraag, OK, subsidie of garantie van de staat.' Maar dat is letterlijk de strekking van mijn verhaal: zonder staatssteun en garantie gaat er niets gebeuren.
'Anders zouden de windparken als paddenstoelen uit de grond schieten, als het allemaal zo winstgevend is en zonder de overheid geregeld kan worden. 😜 ( Dank voor de quote Lars Roobol ).' Wat bedoel je hiermee? Iedereen weet dat er forse subsidies naar wind- en zonne-energie zijn gegaan. (Net als naar kernenergie, vanaf het allereerste begin in de Tweede Wereldoorlog toen de Amerikanen gingen pionieren met de techniek in Los Alamos.) En zelfs als de parken zonder subsidie worden neergezet, zal de overheid voor netwerken en kabels moeten zorgen.
Je schrijft: 'Met steun van overheid is kernenergie wel rendabel.' Met subsidie is alles rendabel te krijgen volgens de klassieke formule: verlies + subsidie = winst. (Zie ook de coronasteun)
Over de bouwtijden: KPMG verwacht dat de vergunningsfase tussen de 3 en 5 jaar is voor een generatie III-centrale. Dan komt er nog 8-10 jaar bouwtijd bij. Gunstigste scenario dus 3 + 8= 11 jaar, ongunstigste scenario: 5 + 10= 15 jaar.
Al Dam 3
Bart de Koning"Je schrijft: 'Een ze vergeten te vertellen dat energiebedrijven helemaal NIETS gaan bouwen zonder vraag, OK, subsidie of garantie van de staat.' Maar dat is letterlijk de strekking van mijn verhaal: zonder staatssteun en garantie gaat er niets gebeuren."
Wat Luciano heel duidelijk stelt dat voor ELKE energiebron deze bewering geldt, dus het is niet negatief voor kernenergie, terwijl je dit wel als negatief bestempeld.
Uit je hele verhaal blijkt niet een journalist die een onafhankelijk gebalanceerd verhaal bepleit maar een anti kernenergie lobby lijkt, vanuit "groene" linkse overwegingen.
Je lijkt te Cherry picken met data waardoor de onafhankelijkheid aangetast wordt. Vandaar het etiket, de kwaliteit van ftm gaat omlaag. Ik heb dit zelf ook. Ik merk behoorlijk activistische stukken die niet als doel hebben om de waarheid te achterhalen maar om de mens te activeren naar links te gaan. (Slechte mensen, slechte bedrijven, corrupte overheid, anti kern/pro groene energie)
De waarheid is dat in de behoefte van de linkervoeugel op dit moment mensen keihard in hun portemonnee geraakt worden en de gewone arbeider steeds minder heeft terwijl de rijken rijker worden agv links beleid. Daarom zie je een ruk naar rechts in de 2e kamer.
Bart de Koning 4
Al DamPrima dat je voor kernenergie bent, maar als je je zo'n zorgen maakt over de portemonnee van de gewone man, kijk dan ook even naar de kosten van kerncentrales. Je denkt toch niet serieus dat miljardairs als Richard Branson die 26 miljard voor Hinkley Point hebben opgehoest? Dat zijn gewone Britten geweest, die wel fatsoenlijk belasting betalen.
allard de Jaager 6
Al Damhoe links is het torrentje de afgelopen 20 jaar geweest?
Mag 'de gewone man' ook links zijn
en, wie is die gewone man, dat bent u toch, en ik ook? of is het een simpele generalisatie omdat dat mooi past in uw verhaal?
Erik Bakker
Luciano DuranAls het zo veilig is kan die toch prima in Amsterdam?
Luciano Duran 1
Quote:
"Stel je een toekomst voor waarin Tokio al zijn elektriciteit uit enkel windkracht verkrijgt. (Japan heeft behoorlijk wat wind op land en boven zee.) Op een keer in augustus, op het hoogtepunt van het cycloonseizoen, steekt er een enorme storm op; de wind is zo hard dat hij de windturbines van de stad uiteen zal rukken als ze niet worden stilgelegd. Tokio’s leiders besluiten om de turbines uit te schakelen en zich te redden met elektriciteit die is opgeslagen in de beste grootschalige batterijen die ze kunnen vinden. De vraag is vervolgens deze: hoeveel batterijen zouden ze nodig hebben om Tokio drie dagen van stroom te voorzien, tot de storm voorbij is en ze de turbines weer aan kunnen zetten? Het antwoord: meer dan 14 miljoen batterijen. Dat is meer opslagcapaciteit dan de wereld in tien jaar produceert. Aanschafprijs: 400 miljard aan dollar. Gerekend over de levensduur van de batterijen is dat een jaarlijkse uitgave van meer dan 27 miljard dollar.***** En dat is nog maar de prijs van de batterijen": bron https://www.gatesnotes.com/Energy/My-new-climate-book-is-finally-here#:~:text=To%20avoid%20a%20climate%20disaster%2C%20we%20have%20to%20get%20to,the%20rest%20of%20the%20way
Bart de Koning 4
Luciano DuranAl Dam 3
Bart de KoningBart de Koning 4
Al DamAlex Vis 3
Al DamRuben woont in Zeist 1
Luciano Duran®.
Bart de Koning 4
Ruben woont in ZeistAl Dam 3
Bart de KoningHet afval wordt verglaasd, gaat diep onder de grond onder beton.
De reden dat kernenergie qua opstart zo hoog is heeft niets te maken met veiligheid maar alles te maken met extremistische linkse invloeden die kernenergie niet rechtstreeks verboden kregen dus het op een andere manier met absurde regels hebben getorperdeerd. En dan achteraf roepen dat het zo duur is. Echt grappig ...
allard de Jaager 6
Al Damhet word per post van u interessanter (-:
hier onder vind ik vast iets in de trant van links terrorisme.
Wat is uw probleem?
Bart de Koning 4
Al DamEn als persoonlijke tip: het helpt je zaak niet echt door de hele tijd te suggereren dat je tegenstander heel dom, lui of extreemlinks is....
ben wellerdieck 4
Al DamEn na ons de zondvloed
Ad Van Heeswijk 6
ben wellerdieckben wellerdieck 4
Ad Van HeeswijkRuben woont in Zeist 1
Bart de KoningVeel béter, dát is het punt wat ik wil maken. En of dat bij kernenergie op lange termijn- duurder is, hangt af van hoe weinig er fout gaat met de andere vormen van energie. Zouden we maar moeten gokken/hopen dat er geen grote dingen fout gaan (zie mijn vorige bijdrage, hier boven), of is het verstandiger om met dit belangrijke onderwerp risico's zo veel mogelijk (als realistisch is) af te kopen?
Voor de lange termijn he!
@ Bart de Koning; Dankjewel voor dit prima artikel!
Luciano Duran 1
Analyse hierover:
Met carbon price economische analyse: In een koolstofarme wereld waarin restricties op CO2- uitstoot de norm worden levert Kernenergie een welvaart winst op. Over de economische impact van kernenergie. Ik raad iedereen aan om deze mooie analyse te zien https://xwiki.e-lise.nl/wiki/elise/view/Blog-NL/Kernenergie-een-analyse-van-de-maatschappelijke-kosten-en-baten
Over FOAK:
De conclusie van het KPMG rapport was nota bene dat deze FOAK problemen niet voor Nederland te verwachten zijn. Waar hij foutief naar refereert.
Quote:
KPMG rapport wordt aangegeven dat er een leercurve te verwachten is. Quote: Doordat de ontwerpen van deze generatie III+ reactoren volwassen zijn en kennis en expertise in Europa opgebouwd worden, zullen kosten naar verwachting lager uitvallen. In de management samenvatting...
Overige:
Er zitten heel veel feitelijk fouten en fouten aannames in dat gedrocht wat hij heeft geschreven. Hij noemt Hinckley Point C als representatieve kosten benchmark, hij gebruikt alleen het aller duurste project ooit als representatief, terwijl dat typisch FOAK probleem was en Britten express alles in-house hebben gedaan om de verloren kennis weer op te bouwen dus leergeld (wat betreft bouw), Paar enkele data punten zeggen dus niks. Hij noemt niet de recente tijdswinst bij HPC2 tov HPC1 aan + de prijsdaling voor Sizewell C. En de waarde die oplevert want bijvoorbeeld Sizewell C gaat genoeg elektriciteit leveren voor 6 mln huishoudens.
Bart de Koning 4
Luciano DuranWil je het alsjeblieft een beetje netjes houden? Prima als je kritiek hebt (daar is deze plek ook voor) maar 'gedrocht' slaat nergens op. Ik noem Hinkley Point niet als representatieve benchmark, ik noem alle generatie III centrales die nu gebouwd worden in Europa en die allemaal met overschrijdingen en vertragingen te kampen hebben. Ik zeg expliciet dat de kinderziektes er mogelijk wel uit zijn. Punt is dat de markt dat niet gelooft: anders zouden ze nooit zoveel garanties eisen.
Luciano Duran 1
Bart de KoningStabiele energie prijzen helpen de financiering van hernieuwbaar. De financiering loopt 20 jr. vaak via financiering met prijsgarantie en de minimaal bodem prijs is onderdeel kostendekking van het hele project. Met te lage prijzen gaat de producent nat.
https://www.cornwall-insight.com/newsroom/all-news/wholesale-price-cannibalisation-effect-puts-economics-of-renewables-at-risk
Er worden 4 keer per jaar veilingen gehouden en geselecteerde projecten krijgen 20 jaar prijsgarantie. https://www.cleanenergywire.org/factsheets/eeg-reform-2016-switching-auctions-renewables
Luciano Duran 1
Bart de KoningZoals Lubach aangaf met de fabeltjesfuik. Zoals aangegeven ik waardeer je opinie stukken, die zie ik als een aanwinst voor het debat. Ik vind je soms te stellig en eenzijdig.
Zoals hoogleraar Theo Kocken aangeeft: voor scenario denken moet je de slimste mensen om je heen verzamelen die het met je oneens zijn. Als fossiel aan scenario denken doet om te overleven kan het geen kwaad als dat wij dat ook doen. https://www.cardano.nl/imagine/management/shell-hanteert-scenariodenken-omdat-het-geen-dodo-wil-worden/
Sicco Kamminga 4
Luciano DuranHet helpt ook niet om dan degene die het rapport behoorlijk netjes samenvat te betichten van tunnelvisie.
Groet, Sicco
Niek Jansen 9
Daarin wordt het meer als een Grey Deal voorgesteld.
Bart de Koning 4
Niek JansenAl Dam 3
Niek JansenOftewel transfers van rijk naar arm onder het mom van klimaatverandering. De EU stoot 6% uit van de co2. Co2 is 0.04% van het gas in de lucht. Hoeveel miljarden kost het? Wat is de impact in 2100 als iedereen! Zich aan Parijs houdt? Volgens mij 0.017 graden?
Luciano Duran 1
Systeemkosten bestaan uit profielkosten, balanceringskosten en transmissie- en distributiekosten. Ze zijn per definitie systeemafhankelijk en worden beïnvloed door: lokale en regionale factoren en de bestaande mix; variabele penetratie en belastingsprofielen voor hernieuwbare energie ; en flexibiliteitsmiddelen (zoals dure opslag en onderlinge verbindingen). Systeemkosten stijgen flink met het aandeel van hernieuwbare-penetratie, wat uitdagingen voor het systeembeheer en de restvraag oplevert omdat de beschikbare markt voor dispatchable opwekking volatiel en onvoorspelbaar wordt.
Hernieuwbare energie laat al jaren een prijsdaling zien maar de systemkosten zijn niet gratis zoals opslag ( lange & korte termijn), kabels & netverzwaring, kosten van recycling etcetera.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5225507/netbeheerders-100-miljard-2050-energietransitie-rapport-pwc
https://globalchange.mit.edu/publication/17323
From these results, we can conclude that the additional system costs of wind and solar are minimal until they reach about 40% of power supply, but after that level these extra costs rise, making room for other power technologies such as nuclear, which can significantly reduce the carbon price needed to achieve deep decarbonization in the US.
Remco De Rijk
Je kan beter lobbyen met Duitsland om die centrales in gebruik te laten, scheelt megatonnen aan co2 die nu met bruinkool wordt uitgestoten omdat de kerncentrales daar dicht moesten.
En onzinnige investeringen dus. Europees denken ipv landelijk …
Bart de Koning 4
Remco De RijkRemco De Rijk
Bart de KoningMichel Baas
Remco De RijkAl Dam 3
Remco De RijkPJTV Larsen 1
Aan de andere kant, het stukje over 'Dure lessen uit het verleden' laat zien, dat de competentie van de overheid - namens of met de kiezers/mensen - misschien eerst moet worden aangepakt.
Bart de Koning 4
PJTV LarsenEn laten we het inderdaad vooral doen op basis van historische lessen. Dus geen flauwekul over tienduizenden banen en bedrijven die alles gaan meebetalen.
Al Dam 3
Bart de KoningDat je gezamenlijk als EU op kan gaan treden lijkt leuk, maar dat zal de nationale trots van bv Frankrijk nooit toelaten dat andere landen macht over hun mogen hebben. Een utopie dus.
Bente Schopman 1
Al Dam 3
Bente SchopmanBente Schopman 1
Al DamYonis le Grand
https://energy.mit.edu/publication/the-role-of-firm-low-carbon-electricity-resources-in-deep-decarbonization-of-power-generation/
Enigszins heeft u wel een punt met een slot paragraaf. Alhoewel een nieuwe kernreactor veel voor Nederland zou kunnen betekenen moet het niet tegen elke prijs. Ontmanteling zou de operator prima zelf kunnen betalen via een spaarpotje tijdens operatie jaren.
Daarentegen is de Kalkarheffing geen eerlijke vergelijking. Dat was een experimentele kweekreactor die mede vanwege politieke druk (angst campagnes over radioactief regen) stop werd gezet. Ontzettend zonde want anders hadden we nu kernafval kunnen recyclen. Maar goed, nieuwe plannen gaan om bewezen modellen niet experimentele reactor techniek.
Er is een argument voor bouwrisico ontzorging die uw niet benoemd. Het zorgt namelijk voor lagere project prijzen. Bij recente projecten zoals Hinkley zijn alle risico's bei de investeerders gelegd. Rente over het project was 9%. Over het hele project is 60-70% financiële kosten.
Uiteindelijk werd er een prijsafspraak gemaakt voor de komende 35 jaar om de investeerders tegemoet te komen. Dit was ongeveer 2x de marktprijs wat uiteindelijk toch op de kosten van de belastingbetaler komt.
Als de overheid zelf participeert kan de lening goedkoper, met een rente van 2%. Dan had Hinkley ongeveer de helft gekost.
https://www.bbc.com/news/business-44363366
Bart de Koning 4
Yonis le GrandYonis le Grand
Bart de KoningMaar ik denk dat uw mijn punt heeft verkeerd begrepen. Dat de huidige rente laag is helpt natuurlijk mee. Maar waar ik op doelde is dat de overheid sowieso goedkoper kan lenen dan marktpartijen. Dat gold ook in 2016 toen de Britse overheid de strikeprice had vast gelegd. Quote uit het BBC artikel:
> However, Dieter Helm, professor of Energy Policy at the University of Oxford, told the BBC that the government shift made sense.
> The sheer cost of building new nuclear power stations means it makes sense for the government to help finance projects like this," he said.
> Governments can borrow much more cheaply that private companies and that lower cost of borrowing can drastically reduce the ultimate cost. Hinkley Point C would have been roughly half the cost if the government had been borrowing the money to build it at 2%, rather than EDF's cost of capital, which was 9%.""
Ik geloof best dat uw niet tegen kernenergie bent maar ik zie wel erg veel verwijzingen naar WISE. Een organisatie dat primair anti-kernenergie is en desinformatie verspreid. Daar komt de vreemde vergelijking tussen Kalkar en een mogelijk toekomstige Gen-III kerncentrale in Nederland van. Terwijl de projecten een heel ander aard hebben. Ook klopt het niet dat kerncentrales "alleen maar duurder zijn geworden". Dat geld alleen voor een subset van westerse kerncentrales.
De kosten evolutie van kerncentrales varieert per regio en tijdspannen vanwege verschillende oorzaken.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301421516300106
Hoewel veiligheidseisen een rol speelde in kosten stijgingen van westerse projecten, is dat niet het enige factor.
https://news.mit.edu/2020/reasons-nuclear-overruns-1118
Kijk, uiteindelijk vind ik het doel van dit artikel wel goed, het had alleen wat minder eenzijdig gemogen. Het is een goede zaak dat we als maatschappij mee discussiëren aan welke kosten en risico's we zouden mee willen betalen.
Pieter Jongejan 7
Bart de KoningBij een normale reële rente van +3% in plaats van -2% zullen de bouwkosten van een kerncentrale sterk oplopen en de contante waarde van de opbrengsten sterk dalen. Bedenk dat Europa sterk vergrijst waardoor de reële lonen en pensioenen al onder toenemende druk staan. Moeten daar de onvermijdelijke tegenvallers bij de bouw van kerncentrales ook nog vanaf? Zulle de toekomstige opbrengsten door de lagere reële lonen en pensioenen (er is al 25% van de koopkracht af sinds 2008) niet veel lager moeten uitvallen wil kernenergie betaalbaar worden?
Dit laat opnieuw zien dat het koste wat kost handhaven van de euro door middel van een negatieve reële rente en toenemende geldontwaarding de wereld (en met name Nederland) op termijn straatarm maakt.
En ook dat de rapporten van grote internationale accountantskantoren essentiële informatie weglaten.
Bart de Koning 4
Pieter JongejanLeo Coenders 2
Bart de Koning 4
Leo CoendersEn visie is prachtig, maar kan ook moeiteloos misbruikt worden om flauwekul-projecten te lanceren. Ik denk aan de visie dat de Eemshaven een bananenterminal nodig had, of de 'visie' dat Schiphol in zee moet komen te liggen. Of iets visie is of grootheidswaanzin laat zich vaak pas achteraf vaststellen. En dat verhaal dat economen niet kunnen rekenen en visieloze boekhouders zijn hoor ik al decennia. Meestal omdat ze gaten schieten in de optimistische rekensommetjes van politici.
Ik vind het prima om grote en riskante projecten te subsidieren, maar wees dan gewoon eerlijk en zeg dat het duur wordt, maar wel nodig is.
Leo Coenders 2
Bart de KoningRichard Jong 13
Aanvulling: hoe meer zon en wind er komt, hoe slechter de business case voor kernenergie.
Vanaf 2030 zullen er regelmatig momenten zijn dat we in NL meer dan 100% van de elektrische vraag opwekken met zon en wind. Gevolg: negatieve stroomprijzen.
Veel succes met het terugverdienen van je kerncentrale dan.
Tenzij je een afnamegarantie (subsidie) instelt, wat je nu dus al moet meenemen in het kostenplaatje.
Yonis le Grand
Richard JongHoe meer zon en wind er komt, hoe slechter de business case voor zon en wind.
Een recente rapport laat zien dat dit fenomeen van dalende waarde al begint op te treden.
https://www.technologyreview.com/2021/07/14/1028461/solar-value-deflation-california-climate-change/
Je kan dit onder andere verhelpen door energie opslag te wekken. Maar studies laten ook zien dat ook deze mix duurder wordt wanneer de grootste deel van de grid door zon en wind komt (links in het bovenstaande artikel).
Dan is een aandeel betrouwbare energie (waarschijnlijk meer dan 20%) handig om die kosten te bedrukken.
Bart de Koning 4
Yonis le GrandYonis le Grand
Bart de KoningWat ik probeer te zeggen is dat ook deze oplossingen je niet zal helpen om naar 100% hernieuwbaar te komen. Ergens rond 60-80% begint dit volgens meerdere studies duur te worden.
Daarom kan een relatief "dure" kernenergie voordelen bieden.
Bart de Koning 4
Yonis le GrandW. Baars 3
Bart de KoningAl Dam 3
Richard JongNaarmate er meer zon en wind energie komt des te groter de systeemkosten en juist de business case voor zon en wind gaat achteruit, aangezien de achtervang veel harder moet gaan draaien en je een duurder netwerk nodig hebt om de klappen op te gangen
Michel Baas
Al Dam 3
Michel BaasJan Ooms 10
Ik kan ook wel 7% rendement eisen op mijn spaar- of beleggingsrekening en wanneer dat niet gehaald wordt m’n hand ophouden bij de overheid. Wat zal de reactie van eender welke VVD’er daarop zijn…?
Precies!
En zo denk ook over dit onzalige, meer dan belachelijke neoliberale ‘plan’ voor duurzaamheid.
Al Dam 3
Jan OomsJan Ooms 10
Al DamAls ‘t werkelijk zo simpel en risicovrij was stond de wereld toch al lang ‘vol’ met kerncentrales?!
Droom maar lekker verder. En geniet van je bananen!
Vincent Huijbers 9
Al Damhttps://www.autoriteitnvs.nl/onderwerpen/radioactief-afval
Er wordt geschat dat we in 2030 in Nederland 401 m3 van dit Hoog Radioactief Afval bij COVRA in Nieuwdorp opgeslagen hebben liggen:
https://www.autoriteitnvs.nl/binaries/anvs/documenten/publicatie/2015/9/30/inventaris-radioactief-afval-in-nederland/inventaris-radioactief-afval-in-nederland.pdf
Na 100 jaar zal het afval naar een eindberging gaan: diep onder de grond.
Realiseer je dat 10.000 jaar terug voor ons de prehistorie was. Dus de vraag is wat de archeologen in de toekomst van ons afval zullen vinden:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Long-time_nuclear_waste_warning_messages
Ruud van der Linden 2
Jan OomsVan CO2 weten we niet welke zeer gevaarlijke gevolgen en kettingreacties dit nog op het klimaat kan hebben. We moeten er echt zsm van weg.
Jan Ooms 10
Ruud van der LindenWe dénken alle gevaren te kennen en gaan desondanks met die kennis van nú al erg slordig om met kernafval. Zie de voorbeelden in Engeland, Duitsland en de legio voorbeelden op de oceaanbodem.
Stappen we (de wereld) massaal over naar kernenergie dan groeit die afvalberg exponentieel.
Tja, wat is erger, door de hond of door de kat te worden gebeten?
We moeten z.s.m. van beide af, zonder de één als (tijdelijk) alternatief voor de ander in te zetten!
Al Dam 3
Dus als prijs nu opeens gaat bepalen of iets wel of niet mag wil ik en de rest van Nederland graag eerst ons geld terug dat van ons geroofd is voor de groene utopie.
Maar goed, inhakend op kern energie, de initiële kosten zijn hoog, de exploitatie kosten laag. De reden dat de risico kosten zo hoog zijn komt vanwege extreemlinkse samson die er met bizarre eisen voor heeft gezorgd dat kern energie effectief onbetaalbaar wordt. Punt van extreem groen links om dat ook voor elkaar te krijgen.
De reden van kosten overschrijdingen met de bouw heeft te maken met het feit dat kern energie al tientallen jaren gedemoniseerd is, waardoor de kennis weg is in europa. Naarmate men meer bouwt zullen de kosten lager worden en accurater voorspeld kunnen worden.
Het verhaal is heel simpel, als je gelooft dat er een klimaatprobleem is, waar ik zelf sceptisch over ben over de echte impact, is er geen verhaal zonder kernenergie. Wind wil niemand in zijn achtertuin, het is funest in het water voor de dieren. Zonnepanelen zijn leuk op daken maar zonder opvang op locatie is dit een zware belasting op het netwerk. Beide hebben een zeer lage energiedichtheid waardoor die, indien op grote schaal toegepast wordt, Nederland te klein is. Zolang fusie en zoutreactoren nog niet haalbaar zijn is kernenergie, gecombineerd met gas als achtervang en zonnepanelen op het dak de beste mix (in mijn ogen)
Dat het wat kost, dat is altijd met een transitie. Het gaat om de lange termijn
Martin Haarmans 5
"Bedrijven willen alleen investeren in kerncentrales zolang de overheid alle risico’s voor zijn rekening neemt en de kiezer buitenspel wordt gezet."
Over het klimaatakkoord onder voorzitterschap van Ed Nijpels heeft ook geen enkele kiezer kunnen stemmen.
Wat schattingen gemaakt:
Een zonnepaneel produceert iets van 150 kwh per jaar per m2 en neemt bij optimale plaatsing 3 m2 ruimte in. Dat is per jaar 150*1000*3600 joule/3m2 = 1,8*10E8 megajoule per km2 per jaar.
De grootste windmolens hebben een (maximum) vermogen van 12 megawatt en een diameter van 220 m. De afstand tussen deze 2 windmolens moet ongeveer 5 keer deze diameter zijn, 1 km. Dus 1 windmolen per 1 km2. De windmolen draait gemiddeld op 60% van haar capaciteit op zee. Dat is 0,6* 12 * 365*24*3600 megajoule per km2 per jaar = 2,27 *10E8 megajoule per km2 per jaar.
Een grote kerncentrale kan iets van 6000 megawatt leveren. Dat is per jaar 6000*365*24*3600 = 1,89 *10E11 megajoule.
1 kerncentrale van 6000 megawatt = 830 windmolens van 12 MW, deze windmolens nemen een gebied in van 29 km bij 29 km.
1 kerncentrale van 6000 megawatt = 1050 vierkante km bedekt met zonnepanelen.
Daarnaast moet je bij zonne-energie en windenergie het opslagprobleem oplossen. Een strategische voorraad van 1 maand lijkt me aannemelijk, maar is misschien te weinig. Dat zijn heel wat accu's. Met waterstof verlies je 50% rendement als je dit voor verwarming gebruikt. Gebruik je waterstof om weer elektriciteit op te wekken dan verlies je 75% rendement.
Bij zonne-energie en windenergie kun je pieken krijgen die 20-50% (dit weet ik niet precies) hoger kun liggen dan het gemiddelde. Dat vraagt een miljardeninvestering in het elektriciteitsnet (dat in Nederland nu al tegen zijn grenzen aanloopt).
Bart de Koning 4
Martin HaarmansEn bij die klimaattafel van Nijpels mocht de halve polder meepraten.
George Verberg
Bart de KoningBart de Koning 4
George Verberg