VVD-senator Van Rey is zoveelste liberaal met een luchtje

1 Connectie

Organisaties

VVD
29 Bijdragen

De Limburgse VVD-senator Jos van Rey wordt verdacht van corruptie. Daarmee is hij de zoveelste VVD-coryfee, die in opspraak is geraakt. Elf liberale prominenten met een luchtje gingen hem voor.

En weer is een VVD-coryfee in opspraak geraakt. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Jos van Rey van corruptie. De senator voor de VVD en wethouder in Roermond zou in zijn functie als wethouder geld of diensten hebben aangenomen.

 

Vrijdag deed de rijksrecherche een inval in zijn woning, terwijl de vastgoedmiljonair zelf werd meegenomen voor verhoor. Tegelijkertijd doorzocht de Rijksrecherche kantoren van de gemeente Roermond en het provinciehuis in Maastricht, zo bevestigde een zegsman van het landelijk parket tegenover NRC Handelsblad.

 

Volgens dagblad De Limburger houdt het strafrechtelijk onderzoek onder meer verband met ‘mogelijke onregelmatigheden’ rond de benoeming van de Limburgse VVD-voorzitter Ricardo Offermanns tot burgemeester van Roermond.  Over de aard van verdenkingen onthoudt het OM zich van commentaar.  Evenmin wil Offermanns reageren.

 

Daadwerkelijke belangenverstrengeling
Van Rey staat te boek als een gepokte en gemazelde 'patroon' van Limburg. In de jaren tachtig en negentig was hij Tweede Kamerlid van de VVD en sinds 2011 is hij senator voor de Liberalen.

 

Vorig jaar raakte Van Rey in opspraak vanwege zijn warme banden met projectontwikkelaar Piet Pol.  Een gemeentelijke onderzoekscommissie in Roermond constateerde dat Van Rey via deze vriendschap twee maal zich schuldig had gemaakt aan daadwerkelijke belangenverstrengeling.

 

Jos van Rey

 

Allesbehalve uniek in de liberale geschiedenis

Het vermeende fraudeschandaal rond VVD-bestuurders Van Rey en Offermans is allesbehalve uniek in de liberale geschiedenis. De winnaars van de verkiezingen die zo prat gaan als de partij Law & Order telt nog minstens elf (ex-)VVD’ers met een smetje.

 

Follow The Money zet alle twaalf liberalen met een luchtje in alfabetische volgorde op een rij:

 

1] Nurten Albayrak

Raakte in opspraak als directeur van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nadat bleek dat haar jaarsalaris hoger bleek te liggen dan het door haar opgegeven bedrag van ruim 189 duizend euro, waarmee ze net onder de Balkenende-norm zat. Verder bleek het nichtje van ex-PvdA- staatssecretaris Nehabat Albayrak te hebben gejokt over het privé-gebruik van haar dienstauto door te sjoemelen met de opgegeven kilometers. Albayrak, inmiddels oud-lid van de VVD, heeft dit altijd ontkend.

 

Ex-VVD-lid Nurten Albayrak

 

2] Loek Hermans

In de COA-affaire oordeelde de commissie Scheltema hard over Loek Hermans. De voorzitter van de raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zou de crisis hebben helpen laten escaleren door  Albayrak haar gang te laten gaan. Waarop Hermans een veeg uit de pan kreeg van VVD-Tweede-Kamer-fractievoorzitter Stef Blok. Hermans kwam eerder in het nieuws als falend toezichthouder op de thuiszorginstelling Meavita.

 

 

Loek Hermans

 

3] Ton Hooijmaijers
Gewezen VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland wordt verdacht van omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Zijn vrouw en een Amsterdamse projectmakelaar zijn medeverdachten in de deze week begonnen strafzaak. Het duo zou ruim een miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen die uiteindelijk bedoeld was voor Hooijmaijers. De oud-VVD-wethouder van Amsterdam houdt vol onschuldig te zijn en betitelde de deze aangevangen rechtszaak tegen hem als ‘een showproces.'

 

Ton Hooijmaijers

 

4] Frits Huffnagel
In 2002 en 2003 tijdens zijn voorzitterschap van de VVD-fractie van de Amsterdamse gemeenteraad liet Huffnagel na een extra onkostenvergoeding van duizend euro per maand bij de fiscus op te geven. In 2005 kwam deze bonnetjesaffaire uit en Huffnagel besloot af te treden als wethouder van Financiën van Amsterdam.  Daarmee werden zijn Haagse ambities in de kiem gesmoord, al slaagde Huffnagel er nog wel in om later raadslid te worden van de VVD en campagneleider van de liberalen tijdens de voorlaatste verkiezingen.

 

 

Frits Huffnagel

 

5] Stefan Hulman

Diende op 1 mei 2009 zijn ontslag in in als burgemeester van Den Helder. Hulman raakte in opspraak toen hij een vergoeding van de gemeente kreeg om zijn dubbele woonlasten te betalen. Iedere maand kreeg Hulmans een vergoeding van 3200 euro. Uiteindelijk werd een vertrekregeling getroffen.

 

Stefan Hulman

 

6] Neelie Kroes

De eurocommissaris ICT en Telecom wil niets meer te maken hebben met haar vroegere vastgoedvriend Jan Dirk Paarlberg, die enkele maanden geleden in hoger beroep veroordeeld tot 4 jaar cel voor het witwassen van 17 miljoen euro. Dat geld had Willem Holleeder afgeperst van vastgoedmagnaat Willem Endstra volgens justitie. Als Eurocommissaris Mededinging beloofde ze bij haar aantreden in 2004 alle commerciële banden op te geven. Maar over haar warme banden met vastgoedmagnaat Paarlberg was de voormalige VVD-minister opmerkelijk zwijgzaam. Pas twee jaar later gaf ze toe actief te hebben gelobbyd ten faveure van Paarlberg bij gemeentebesturen, pensionfondsen, banken en investeerders. Bovendien bleek dat Paarlberg in 2006 nog altijd garant stond voor de hypotheek op de Wassenaarse villa van Kroes, terwijl Kroes dit altijd had ontkend.

 

Neelie Kroes met Jan Dirk Paarlberg, tegenwoordig Jan Dirk P.

 

7] Ed Nijpels
Waar VVD-prominenten Zalm, De Grave of Linschoten nauwelijks last ondervonden in hun verdere loopbaan van hun vroegere banden met DSB-woekeraar Dirk Scheringa maar, werd voormalig VVD-leider Ed Nijpels even geconfronteerd met een blokkade in zijn carrière, die goed is voor zeker twintig nevenfuncties. De voormalig commissaris bij DSB was net aangesteld als voorzitter van pensioenfonds ABP maar trad na korte tijd weer terug in februari 2010. De positie van Nijpels bij ABP wat toen onhoudbaar geworden als gevolg van een uitgelekte brief van DNB-bestuurder Henk Brouwer, die al in juni 2009 stelde dat commissaris Nijpels tekortschoot in zijn toezichtstaak. In oktober 2009 ging DSB failliet.

 

 Ed Nijpels

 

8] Ricardo Offermanns
De voorgedragen nieuwe burgemeester van Roermond, Ricardo Offermanns (VVD), wordt door de Rijksrecherche als medeverdachte aangemerkt in het onderzoek naar corruptie en lekken van informatie door partijgenoot Jos van Rey. Offermanns is nu nog burgemeester van Meerssen en voorzitter van de VVD in Limburg.


Ricardo Offermanns9] Jos van Reij
Zie tekst topic bovenaan

 

Jos van Rey

 

10] Matthieu van Sint Truiden

De Amsterdamse VVD-prominent en fraude-officier is sinds april geschorst wegens verdenking van fiscale fraude. De in fraudezaken gespecialiseerde jurist was onder meer actief als voorzitter van de landelijke partijcommissie politie en justitie van de liberalen.


 Matthieu van Sint Truiden

 

11] Wilma Verver
Gooide juni vorig jaar de handdoek in de ring als burgemeester van Schiedam na beschuldigingen van vriendjespolitiek en machtsmisbruik. Volgens Verver was ze het slachtoffer geworden van een publieke hetze. De strekking van het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) over haar verrichtingen als burgemeester loog er in elk geval niet om. In het rapport staat onder meer dat Verver zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en dat ze een angstcultuur creëerde op het stadhuis. De vier wethouders deden volgens de onderzoekers niets om haar te corrigeren en hielden de angstcultuur zodoende in stand.

 

Wilma Verver

 

12] Gerrit Zalm
'De bankier die weg had gemoeten', zo constateerde Follow The Money al eerder over Zalm na grondige bestudering van het curatorenrapport over de ondergang van DSB. De AFM velde al eerder een vernietigend oordeel over Zalm, terwijl zijn mede-partijgenoten Linschoten en De Grave er mild van afkwamen tijdens hun diensten voor DSB.  Volgens de AFM zou oud-minister van Financiën Zalm in zijn tijd bij DSB volstrekt onvoldoende hebben gedaan om het tij bij de bank uit Wognum te keren. En alleen al daarom zou Zalm moeten opstappen bij ABN Amro.

 


Gerrit Zalm