De in potentie zeer gestoorde beurshandelaar Jan Dwarshuis beziet zijn beroepsgroep en houdt een pleidooi voor de invoering van de Volcker Rule

Rogue trader Kweku - "I need a miracle" - Adoboli heeft Oswald Grübel – de CEO van UBS – op de knieën gekregen door 2,3 miljard dollar door de plee te trekken. Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Interessanter is wellicht de vraag wat er in de koppies rondgaat in de almachtige dealingroom en hoe dit soort praktijken voorkomen kunnen worden.

De timing kon haast niet beter. Afgelopen week bleek dat de MBa-cursisten Thomas Noll en Pascal Scherrer van de Universiteit van St. Gallen het gedrag van de 27 professionele handelaren hebben onderzocht bij vooral Zwitserse banken. Maar ook handelaren in de commodity business en bij hedge funds werden in hun testpanel opgenomen.

 

Kweku Adoboli toen hij nog geen "miracle" nodig had

Geven is leven, kopen is hopen
Wel nu, de resultaten liegen er niet om. Een beetje effectenhandelaar acteert niet alleen als een psychopaat, het is nog een stuk erger volgens de onderzoekers. Dan weet u eventjes wat voor een vlees u in de kuip heeft met ondergetekende. Onze bloedgroep zou zich asociaal gedragen, een slecht beoordelingsvermogen hebben, geen lering trekken uit het verleden en er een onpersoonlijk, triviaal en slecht geïntegreerd seksleven op na houden. Toe maar…

Even voor de goede orde; ik herken mij niet in bovenstaande. Wel ben ik dol op bearmarkten en volatiliteit. Dat is een afwijking ingegeven door het heldere handelspatroon dat er aan gekoppeld is, meer niet. Het beheerst al jaren mijn leven. Met shorts kunt u sneller en eenvoudiger geld verdienen dan om oeverloos ‘long’ lijdzaam af te wachten of het allemaal wel goed komt. Een markt dondert over het algemeen sneller in elkaar dan dat deze herstelt. Onze gevleugelde beursterm is simpel in deze context: ‘geven is leven en kopen is hopen’.Ook Jim - mad money - Cramer behoort tot beroepsgroep van Dwarshuis


Ik dwaal af. In een ander opzicht had de timing van onze vriendelijk ogende vriend Adoboli ook niet beter kunnen zijn. In een bijzonder aardig bijdrage van ProPublica journalist Jesse Eisinger op dealbook.nytimes.com wordt uit de doeken gedaan hoe de ‘Volcker Rule’ een rol kan spelen bij het verder optimaliseren van het huidige instabiele financiële systeem.

Geen gezellige combinatie
De ‘Volcker Rule’ is vernoemd naar Paul A. Volcker, de voormalige grote baas van de Federal Reserve. De ‘Volcker Rule’ is bedoeld om speculatieve investeringen die niet ten goede komen van de cliënten van banken aan banden te leggen. Ze mogen hedgen om een soepele handel te bevorderen, maar meer niet. De regel was via de achterdeur de op een na beste manier om de ‘Glass-Steagall act’ nieuw leven in te blazen.

Twee Amerikaanse democraten, senator Carter Glass en congreslid Henry Steagall zijn de ontwerpers van het geheel en zagen dit vereeuwigd in jaren ’30 middels de Glass-Steagall wet. Grofweg was het gevolg dat retailbanken en investeringsbanken werden opgesplitst. Die laatste heeft van nature een meer risicovol karakter en financiert zich op de kapitaalmarkten.

Een groot verschil tussen de ‘Glass-Steagall’ en de ‘Volcker rule’ is bijvoorbeeld dat hedge funds nog steeds de vrije hand hebben. Naar mijn idee kunnen hedge funds veel goeds bijdragen aan de huidige financiële malaise. Laat managers maar hun nek uit steken en bakken met geld verdienen of gewoon plat gaan. Who cares? Maar de sector wordt afgeschilderd als arrogant, weinig transparant en bruut. Voor een onwetende geen gezellige combinatie.

Hoe dan ook: UBS beweert vanzelfsprekend dat het schandaal allemaal met fraude te maken heeft. Maar waarschijnlijk ligt het wat complexer. Volgens Eisinger moet het gezocht worden in plain-vanilla trading. De trader is op jacht naar bonussen en speelt daar tussen de huidige limieten en regels slim op in. De ‘Volcker rule’ kan dus wel degelijk een bijdrage leveren om dit soort gedrag de kop in te drukken. De destructieve timing van Kweku Adoboli is dus min of meer perfect te noemen en drukt de sector met de neus op de feiten.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl