Echtgenote verdachte vastgoedfraude bidt tot Ayn Rand

Het strafproces over de 'vastgoedfraude' begint karikaturale trekken te krijgen. Anderhalve week geleden prevelde rechtbankpresident Rino Verpalen een achttiende eeuws kindergedichtje van Hieronymus van Alphen; 'Jantje zag eens pruimen hangen, oh, als eieren zo groot'. 't Scheen, dat Jantje wou gaan plukken, schoon zijn vader 't hem verbood. Hier is, zei hij, noch mijn vader, noch de tuinman, die het ziet: aan een boom, zo vol geladen, mist men vijf, zes pruimen niet...'
Deze dichterlijke uiting van Verpalen kwam hem op een wrakingsverzoek te staan. Een hele zwerm advocaten, waaronder die van Hans van Tartwijk en Dennis L., meenden dat het uitspreken van het rijmpje duidelijk aangaf dat er sprake was/is van een bevooroordeelde rechter.

 

Ayn Rand
Vandaag kwam de echtgenote van Hans van Tartwijk, Louise van Tartwijk-Novey, in actie. In een gastcolumn in het Financieele Dagblad uit ze haar geschoktheid over het optreden van Verpalen. Ze vraagt zich af waar de objectiviteit van de rechterlijke macht is gebleven. Dit doet Van Tartwijk-Novey met de leerstukken van de in Nederland zeer onderschatte filosofe Ayn Rand in haar hand. Haar belangrijkste boek, de roman 'Atlas Shrugged', wordt in Amerika als het op één na belangrijkste boek uit de geschiedenis gezien. Op de bijbel na.

"Ayn Rand was een controversieel schrijver en spreker die een filosofie propageerde gebaseerd op rationeel en helder, kritisch denken", schrijft Van Tartwijk-Novey.

"I take no pride in hopeless longing; I wouldn't hold a stillborn aspiration. I'd want to have it, to make it, to live it", is een van de vele krachtige quotes uit Atlas Shrugged, dat als een filosofisch self help boek kan worden gelezen.

Rand is de uitvinder van het 'objectivisme'. In dit filosofische systeem staan rationalisme, rationeel egoïsme en de totale omarming van de Laissez Faires-doctrine centraal. Atlas Shrugged wordt om die reden ook wel "de bijbel van het kapitalisme" genoemd. Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van de Federal Reserve was vele jaren één van haar voornaamste volgelingen.

Van Tartwijk-Novey vraagt zich in haar column af waar de Nederlandse John Galt - de onverschrokken hoofdpersoon uit Atlas Shrugged - is. Ze klaagt daarbij in een ruk door de openbaar ministerie, media en rechterlijke macht aan "die zich in deze zaak al drie jaar heeft gedragen als aanklager, rechter en beul'.