Waar zijn de miljarden van Mubarak?

2 Connecties

Relaties

Egypte Mubarak
1 Bijdrage

Nog even en Hosni Mubarak heeft het tijdelijke voor het eeuwige verruild. Maar hoeveel aardse bezittingen laat de Egyptische ex-president straks achter? Drie miljard dollar of 70 miljard?

Hosni Mubarak is sinds gisteravond klinisch dood verklaard, zo melden niet-officiële bronnen. Maar hoe groot is het fortuin van de tot levenslange celstraf veroordeelde hartpatiënt die hij aan zijn familie zal achterlaten? Die vraag laait nu ongetwijfeld weer op met het op handen zijnde heengaan van de 84-jarige ex-dictator van Egypte.

 

Vriend noch vijand twijfelt eraan dat Mubarak sinds 1981 - toen hij Anwar Anwar Sadat opvolgde als leider van het Egyptische volk - zichzelf tekort heeft gedaan. Ruim 40 procent van de Egyptenaren moeten dan rondkomen met minder dan twee dollar per dag, de Mubarakjes hadden wat meer te besteden.


70 miljard dollar
Maar hoeveel? Begin vorig jaar, rond het aftreden van Mubarak als president van Egypte als gevolg van de Arabische lente, ging een groepje financiële deskundigen aan het rekenen in opdracht van onder meer The Guardian. Om vervolgens te concluderen dat het totale vermogen van Hosni Mubarak, zijn vrouw Suzanne en twee zoons goed moeten zijn voor 40 en 70 miljard dollar ofwel 30 tot 52 miljard euro.

 

Volgens de experts bezit Mubarak onder meer vastgoed in Londen, New York, Los Angeles en in verschillende badplaatsen langs de gewilde Rode Zee. Een deel van de hotelopbrengsten in het populaire Sharm el-Sheikh vloeit zelfs rechtstreeks in de zakken van Mubarak, zo tekende destijds The Guardian op.Aandeel bij joint-ventures
Daarnaast zou Mubarak bakken geld hebben verdiend vaak aan grote zakendeals met buitenlandse bedrijven die in Egypte aan de slag wilden. Mubarak zou bij deze joint-ventures tot zelfs 51 procent aan aandelen hebben bedongen. Dat geld zit dan niet in een kluis in een Egyptische bank, maar is weggesluisd naar geheime bankrekeningen in het buitenland. Vermoedelijk zouden het Zwitserse UBS en The Royal Bank of Scotland dit bankgeheim bewaren van de Mubarakjes.


Zou er ook maar iets kloppen van deze geraamde bovengrens van 52 miljard euro ofwel 70 miljard dollar, dan gaat Hosni Mubarak de geschiedenis als de rijkste dictator ter wereld. De regel wil namelijk dat dictators die hun bankrekeningen spekken over de ruggen van hun onderdanen zelden verder komen dan een paar miljard euro.

Het door The Guardian geraamde vermogen van 70 miljard euro zou dan sowieso goed zijn voor een nummer één-positie op de rijkenlijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Lijstaaanvoerder is de Mexicaanse telecomondernemer Carlos Slim met een vermogen van ruim 69 miljard dollar. De 72-jarige Slim wordt op de hielen gezeten door Microsoft-oprichter Bill Gates, die goed is voor 61 miljard dollar.


Schattingen te optimistisch
Zakenblad Forbes stelde vorig jaar dat de schattingen van The Guardian veel te optimistisch zijn. Al is het alleen maar omdat vrijwel geen gegevens zijn. Wat er dan wel bekend is aan vastgoedbezit, heeft geen indruk gemaakt op Forbes. Zo tekent het Amerikaanse tijdschrift terecht aan dat al het onroerend goed van Hosni en diens verwanten nooit miljarden dollars waard kan zijn.

 

Bovendien stelde Forbes destijds dat het blijft gissen uit welke onderdelen het vermogen van de Mubarakjes bestaat. Ook Forbes ging ervan uit dat Mubarak een aandeel claimde bij buitenlandse joint-ventures die zaken wilden doen in het Nijlland. Maar harde cijfers over de waarde van dat soort deelnemingen ontbreken.

 

Hooguit drie miljard dollar
Volgens Forbes is in zulke gevallen een aandeel van hooguit 20 procent waarschijnlijker. Temeer omdat hoge militairen  - en Mubarak was generaal voordat hij president werd - op een soortgelijke manier een vinger in de pap hebben van de Egyptische economie.

 

Ook The New York Times liet zich vorig jaar sceptisch uit over de schatting van The Guardian ter waarde van 70 miljard dollar. De kwaliteitskrant liet zich hierbij leiden door informatie van een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris dat er op neerkomt dat Mubarak hooguit drie miljard dollar bij elkaar heeft gesprokkeld. En dat zou ook meer passen bij de vroegere levensstijl van Mubarak. In vergelijking met andere alleenheersers in de Arabische wereld zou Hosni niet zoveel geven om luxe volgens diplomatieke bronnen.

 

(L)