
Griekse toestanden voor het Nederlandse MKB
Nederlandse banken zijn streng voor het midden- en kleinbedrijf. Anekdotisch bestond die indruk al. Volgens onderzoek van DNB hebben Nederlandse MKB'ers het net zo hard te verduren als hun Spaanse en Griekse collega's.
Het MKB heeft het zwaar te verduren met de banken. De overgefinancierde MKB'er wordt de kerkers van het bijzonder beheer in gemanouvreerd. De krediet-behoevende MKB'er staat voor de gesloten balie van de bank. Uit een onderzoek van DNB blijkt dat bijna de helft van alle kredietaanvragen van het MKB wordt afgewezen. Dat is meer dan in notoire crisislanden als Italië, Portugal, Ierland en Spanje. Het aantal kleine kredieten, onder de 250.000 euro, nam tussen 2010 en 2012 met 14 procent af, tegen 4 procent voor het totaal. Ook blijken Nederlandse MKB'ers minder vaak krediet aan te vragen dan hun buitenlandse collegae. Sinds 2009 vroeg slechts 12 procent van de bedrijven om een lening, tegen 22 procent in de rest van het Eurogebied.
De vraag dringt zich natuurlijk op waarom Nederlandse banken zo streng zijn. Banken zelf noemen het toegenomen risico op MKB-leningen als de belangrijkste reden. Het aantal probleemleningen in het MKB staat per eind 2013 op iets meer dan zes procent, aan het begin van de crisis was dat nog drie procent.
Nederland heeft ook, anders dan Duitsland en Frankrijk, een diepe vastgoedcrisis achter de rug. Hierdoor is het voornaamste onderpand van MKB ondernemingen -- het eigen bedrijfspand -- aanzienlijk in waarde afgenomen. En zonder onderpand is het verstrekken van krediet natuurlijk riskanter. Bovendien zoeken kleinere bedrijven vaak naar werkkapitaal -- leningen waarvan de kredietwaardigheid moeilijk is in te schatten.
Het MKB heeft ook als nadeel dat het sterk afhankelijk is van de binnenlandse economie, die tot nu toe nog maar langzaam herstelt. Slechts 8% van het MKB exporteert goederen, tegen bijna de helft van de bedrijven in het grootbedrijf.
Een opmerkelijk verschil tussen Nederland en de periferie, zo merken de DNB onderzoekers op, is ook dat in Nederland juist bedrijven die financiële problemen hebben het meeste krediet aanvragen, waardoor het afwijzingspercentage hoger ligt. In de periferie -- Italië, Spanje, Ierland, Portugal, Griekenland -- is de financiële positie van alle bedrijven eigenlijk slecht, of ze nou kredietaanvrager zijn of niet.
Deze factoren spelen allemaal mee, maar een definitieve verklaring hebben de onderzoekers van DNB ook niet. 'Het blijft opmerkelijk dat het afwijzingspercentage in Nederland in dezelfde orde van grootte ligt als in de periferielanden, zoals Spanje en Ierland,' schrijven ze. 'Een sluitende verklaring hiervoor is ... niet voorhanden.' De sterk afgenomen kredietverstrekkingsbereidheid is een groot probleem voor het MKB. Het grootbedrijf weet vaak investeringen en voorraden uit eigen middelen te financieren, of op leverancierskrediet vertrouwen. Het MKB dat afhankelijk is van bancaire financiering, heeft deze luxe niet.
5 Bijdragen
squarejaw
Zo lang het slecht gaat met de klanten van het MKB (de huishoudens in Nederland), zo lang zal het slecht blijven gaan met het MKB.
En aangezien politiek Den Haag aan de leiband blijft lopen van de lobbies van de banken, VNO/NCW en de vastgoedmaffia zal het probleem ook in de verre toekomst nog niet opgelost worden.
Prachtig voorbeeld: ieder jaar de huren met minstens 4% laten stijgen. Dat houdt in dat 3,5 miljoen huishoudens dat niet meer op straat kunnen uitgeven. Met als enige doel: de huizenprijzen alsjeblieft maar weer te laten stijgen. Fijn voor de banken en de vastgoedjongens, heel slecht voor de rest. Hoe dom kun je zijn?
jsmid
squarejawJe kunt nu al zeggen dat de economie met geleend geld de economie met het verdiende geld verdrijft, zeker als we door willen gaan met het aftrekbaar maken van schulden en het stimuleren van de economie middels schuld. Dat leidt uiteindelijk tot een faillissement van de banken en burgers als de rente gaat stijgen. Op dat punt heeft de OESO gelijk: Nederland moet nu echt zijn hypotheekschuld, de HRA, versneld aanpakken.
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/24/oeso-nederlandse-hypotheekschuld-gevaar-voor-banken-meer-hervormen/
boer breekt klomp
Waar komt dat CDA Beeld dan vandaan: hard werkende familiebedrijfjes tot 250 werknemers die alles (lees: complete cashflow in de De Zaak terugstoppen. Om te groeien. … Eten van de Zaak, … rijden van de Zaak …. wonen van de Zaak. Tja een beetje werkloze buurman die het van zijn vermarktbare kennis moet hebben wordt al groenjaloers van dit opzichtige individuele succes.
Dalende Binnenlandse bestedingen! roept er 1. Das waar. Wat daalt is lastig van groeien. Banken zelf uitgezonderd natuurlijk. wat produceert MKB dan zoal? ING adverteert met opzichtig oranje en product placement van Paul Mijksenaar als „succesvol-nederlands-ontwerper-over-de-grens-werkend-voor-de -hele -wereld: designexport zeg maar. Dezelfde klinkklare onzin als warenhuis HotOrange in de Dotcom bubbelonia van 2002.
In het grootbedrijf (zeg maar eenvoudigweg Philips enzo) zagen we naast de bloeiende kennis-sen-economie iets anders: race naar de bottom van arbeid, outsourcing, de-industrialisatie, automatisering, internet, verticale integratie, accumulatie: bloedeloze ketens. Zolang het productiever is om surplusgeld in stenen of waardepapieren te stoppen - die je weer van de hand kan doen. Dan surplus in een fabriek of zaak te laten vloeien. in deze dertig jaar is het zo ingericht dat het ‚productiever' om je cashflow niet in je zaak te stoppen maar in waardepapiertjes te gaan doen. Rentenierend van onroerend goed. Handel in waardepapier. Dat zijn de opties. En zo kom je bij bijzonder beheer terecht.
benniegeknie
Nog even en het MKB ligt helemaal plat. Velen om mij heen zijn al ver in de persoonlijke financiele buffers ingeteerd. Daarnaast gooien de grote bedrijven de kleine MKB toeleverancier of ZZP'er nog even een 90 dagen betalingstermijn over de al door hen getekende voorwaarden heen. Wat ga je doen als kleine zelfstandige? Maar de cashflow hebben vele direct nodig. 60 of 90 dagen is veeeeel te lang en wordt van bovenaf gewoon opgelegd. Ergste... is dat het zelfs bij overheid of semi-overheid vaak zo gebeurt. Die zouden juist de ZZP'er snel tegemoet moeten komen na oplevering.
Nog langer en je krijgt meer burgelijke ongehoorzaamheid betreft belastingbetalingen. Steeds meer mensen krijgen door dat de minder rijke burger ongenadig harder gepakt wordt dan het grootbedrijf en de rijke elite. Ze zijn alleen één ding vergeten, als het slecht genoeg gaat komen we het vanzelf halen...
PeterO
benniegeknie