
Water is steeds meer een product dat op de markt wordt verhandeld. Van wie is het 'blauwe goud'? Lees meer
Onderzoek naar de problematiek rond PFAS in ons drinkwater zette ons aan het denken over de kwetsbaarheid en de eindigheid van schone drinkwaterbronnen. Dit is immers geen geïsoleerd probleem. Allerlei fenomenen die onze landsgrenzen overstijgen bedreigen de kwaliteit van het drinkwater, overal ter wereld. De stijging van de zeespiegel, verwoestijning, verzilting en vervuiling door industrie. Niet voor niets wordt drinkbaar water ook wel aangeduid als ‘het blauwe goud’ en is water op veel plekken meer waard dan olie.
Wat zijn de gevolgen? Van wie is het drinkwater eigenlijk? Van ons allemaal, zou je zeggen. Maar in toenemende mate is water een product dat op de markt verhandeld wordt door private partijen. Wat betekent dat? En wie verdienen daaraan? Dat zijn vragen die Follow the Money gaat onderzoeken.
Kwaliteit drinkwater bedreigd door pfas uit de zee
Brand blussen met ziekmakend pfas-schuim, we zijn er nog niet van verlost
‘Wonderschuim’ van het Amerikaanse leger blust branden als de beste, maar vervuilde de wereld met pfas
Ze zijn overal en maken ons ziek. Hoe komen we van pfas af?
Een veilige PFAS-waarde in drinkwater bestaat niet
Industrie lobbyt succesvol tegen leidingwaterbelasting: burger betaalt de rekening
Verontrustende vondst: na zuivering meer PFAS in het water – niet minder
Nederland verbiedt PFAS in voedselverpakkingen
Vlaanderen verzwijgt PFAS-vervuiling voor burgers
Toxicoloog Jacob de Boer: ‘Chemicaliën moeten net zo streng worden getest als medicijnen’
Tata Steel in IJmuiden. © Nico Garstman
Industrie lobbyt succesvol tegen leidingwaterbelasting: burger betaalt de rekening
Dankzij een succesvolle lobby betalen industriële grootverbruikers nauwelijks belasting voor immer schaarser wordend leidingwater. De overheid legt de rekening bijna volledig bij de huishoudens, die de prijs zagen verdubbelen. Dat blijkt uit onderzoek van FTM en De Nieuws BV.
- In Nederland betaalt iedereen een belasting om zuiniger met leidingwater om te gaan: de belasting op leidingwater of bol. De industrie betaalt heel weinig leidingwaterbelasting terwijl ze veruit het meeste verbruikt. De regering sprak in 2013 af dat de belasting moest verdubbelen, en dat grootverbruikers meer zouden bijdragen.
- Grootverbruikers waren daar niet van gediend, en lieten dat weten aan het ministerie. Door druk van lobby uit het bedrijfsleven kwam er niks terecht van de regeringsplannen om grootgebruikers meer te belasten.
- Uiteindelijk blijft alles hoe het was, behalve dat de belasting wel verdubbeld is, en ‘huishoudens de zwaarste lasten [...] dragen’
In Nederland betaalt elk huishouden een ‘belasting op leidingwater’ (bol). Dat is een extra heffing bovenop de ‘normale’ waterprijs en de 9 procent btw die je daarover betaalt. ‘De overheid wil met deze belasting stimuleren dat bedrijven en huishoudens zuiniger omgaan met leidingwater,’ staat op de website van de Rijksoverheid. ‘Dat is goed voor het milieu.’ Een milieubelasting dus. Die is nodig omdat we met z’n allen steeds meer water verbruiken.
Dat in combinatie met de vaker voorkomende droogtes, zorgt ervoor dat we zuiniger met ons water om moeten gaan. Bovendien kost het erg veel energie om water schoon te maken. Op 24 juni werd een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de lagere stand van de Maas, in combinatie met de klimaatverandering, voor zeven miljoen Nederlanders en Belgen een tekort aan drinkwater kan betekenen in de toekomst.
Huishoudens betalen over de hoeveelheid leidingwater die ze verbruiken een milieubelasting. Gek genoeg betalen grootverbruikers juist niet naar gebruik. Alles boven 300 kubieke meter (1 kuub = 1000 liter) is volledig vrijgesteld van de bol. En bedrijven verbruiken meestal meer dan dat, een huishouden komt hier eigenlijk nooit boven.
Een huishouden van vier personen verbruikt gemiddeld zo’n 180 kuub per jaar en betaalt daarover 60 euro leidingwaterbelasting. Bedrijven als Tata Steel, die jaarlijks tientallen miljoenen kubieke meters aan leidingwater verbruiken, betalen per jaar slechts 100 euro leidingwaterbelasting.
‘Bij Tata Steel valt meer te besparen dan bij mij thuis’
Al in 2013 ging de Tweede Kamer daartegen in verweer. Vooral omdat de belasting bedoeld is om mensen zuiniger te laten omspringen met water. Pieter Omtzigt (toen nog CDA) zei toen: ‘Als je water wilt besparen, lijkt het heel onzinnig om alleen naar huishoudens te kijken. Je moet juist ook naar Tata Steel kijken, want daar valt meer te besparen dan bij mij thuis.’ Er werd afgesproken dat het plafond van 300 kuub moest komen te vervallen, en dat de belasting moest verdubbelen. Dat werd zelfs vastgelegd in de bindende afspraken voor de begroting van 2014.
Zo gezegd, zo gedaan. Zou je denken.
Tot op de dag van vandaag betalen grootverbruikers van leidingwater echter nog steeds ongeveer evenveel drinkwaterbelasting als een groot huishouden, schreven De Nieuws BV en Follow the Money al in 2020.
Wij vroegen ons toen af: hoe kon het dat het besluit om de belasting eerlijker te maken – waar een meerderheid van de politieke partijen achter stond – niet werd doorgevoerd?
Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zei in 2013 nog met volle overtuiging: ‘Ik voer heel loyaal de wens in het begrotingsakkoord uit om de leidingwaterbelasting te verhogen en de cap [het plafond, red.] die nu op 300 kuub zit, eraf te halen.’
We stuurden een Wob-verzoek om erachter te komen hoe het komt dat deze plannen zijn gesneuveld. Nu, bijna twee jaar na dato, zijn de 800 pagina’s aan documenten binnen en die schetsen een beeld van een succesvolle lobby, en een maatregel waar meer haken en ogen aan zitten dan op voorhand gedacht.
‘Ongewenst neveneffect’
Op 20 oktober 2013 komt een e-mail van de woordvoerder van Tata Steel bij een ambtenaar van het ministerie van Financiën terecht. Tata heeft lucht gekregen van de plannen om de leidingwaterbelasting te verhogen en ook het gebruik boven de 300 kuub te belasten, en schrijft dat het door de voorgestelde belastingmaatregelen tien miljoen euro extra per jaar kwijt zou zijn. ‘Wij kunnen ons niet voorstellen dat het kabinet en de ondertekenaars van het Herfstakkoord dit bedoeld hebben,’ schrijft een medewerker van het staalbedrijf. ‘We beschouwen dit als een ongewenst neveneffect van de maatregel.’
Een aantal ambtenaren gaat mee in het taalgebruik van Tata. Zij vermoeden inderdaad dat het gaat om een ‘onbedoeld neveneffect’ dat de kosten zo hoog uitvallen.
Maar echt ongewenst leek dat effect niet. Zo blijkt uit een gespreksverslag tussen D66 en het ministerie van Financiën dat D66 zich ‘bewust [was] dat het loslaten van de grens tot zeer hoge lasten voor grootverbruikers van water zou leiden’. ‘Dit zag D66 bij de onderhandelingen niet als bezwaar.’
Naast Tata Steel vonden ook zwembaden, papierindustrie, drankproducenten zoals Heineken en andere grootverbruikers de maatregel oneerlijk. Het ministerie van Financiën keek er opnieuw naar, en trok de conclusie – later ook onderschreven door een deel van de Kamer – dat het toch een te hoge lastenverzwaring zou zijn voor een aantal specifieke bedrijven.
Kosten voor bedrijven ‘te gortig’
Staatssecretaris Weekers: ‘Vorige week hebben enkele fracties en rechtstreekse vertegenwoordigers van het bedrijfsleven het geluid laten horen, waar ik niet doof voor ben, dat het weghalen van die cap [..] kan leiden tot effecten die de partijen die deelnamen aan het begrotingsakkoord, niet allemaal hadden voorzien. Het bedrijfsleven kwam met voorbeelden dat er 3, 5 of zelfs 10 miljoen leidingwaterbelasting moest worden betaald. Ik heb vorige week begrepen dat de Kamer dat ook wat te gortig vindt.’
Kortom, de belasting verdubbelen en het heffingsplafond afschaffen bleek, ondanks al opgenomen in de begroting voor 2014, geen optie. Daarom werd er gezocht naar alternatieven om deze belasting toch te heffen. Er moest tenslotte nog steeds minder water gebruikt worden en het geld voor de begroting moet ergens vandaan komen. Idealiter haalde Weekers dat bij de grootgebruikers, zoals afgesproken: ‘In elk geval wordt beoogd dat het grootverbruik meer in de heffing wordt betrokken dan nu het geval is.’
Een eerste alternatief – ook geopperd door Tata Steel – was een verhoging van de cap van 300 kuub naar bijvoorbeeld 100.000 kuub. Maar een aantal Kamerleden vond dat op die manier de echte grootverbruikers alsnog buiten schot zouden blijven.
Een plafond van 100.000 kuub zou oneerlijke concurrentie opleveren; de grootste verbruikers bleven dan alsnog buiten schot, redeneerde men
Dat merkte ook iemand van de afdeling fiscaliteit van het ministerie van (toen nog) Infrastructuur en Milieu op: ‘Wat betreft de 100.000 kuub: als het nevendoel is om zuinig gebruik van water te stimuleren, zou het vreemd zijn om juist grootverbruikers te ontzien. Waarom zou een huishoudelijke consument van drinkwater wel 0,33 euro per kuub belasting moeten betalen, maar een grote afnemer van drinkwater, zoals een frisdrankfabrikant, niet?’
Uiteindelijk verviel dit alternatief, voornamelijk omdat die regel tegen het gelijkheidsbeginsel zou ingaan: bedrijven die onder de 100.000 kuub leidingwater gebruiken zouden dan zwaarder belast worden dan bedrijven die meer verbruiken, waardoor er een oneerlijke concurrentie zou ontstaan. Ook zou er dan meer gecontroleerd moeten worden wie wat verbruikt.
Tarieven verlagen
Een ander plan was om het tarief te verlagen naarmate er meer werd verbruikt, in schijven. Zo zouden de kosten voor grootverbruikers niet in de miljoenen lopen, maar wel stevig stijgen. Om dit nieuwe belastingplan uit te werken en vervolgens te controleren bij bedrijven, bleek te ingewikkeld en te duur.
Een alternatief dat de PvdA aankaartte, was het verlagen van het belastingtarief. Op die manier zouden huishoudens en de grootgebruikers evenredig belast worden, maar liepen de kosten niet in de miljoenen voor het bedrijfsleven. ‘Het is wel vrij gemakkelijk om het tarief aan te passen. Het is ook gemakkelijk om de cap af te schaffen of op een ander niveau te leggen,’ zegt staatssecretaris Weekers in de Tweede Kamer in november 2013. Toch onderzoekt het ministerie deze optie verder niet. Waarom dat niet gebeurt, wordt in reactie op vragen van ons niet helemaal duidelijk. De verklaring van het ministerie roept meer vragen op dan dat die antwoorden geeft.
Een tikje pissig
Uit de Wob-stukken wordt duidelijk dat de partijen die geraadpleegd worden bij het proces rond de belasting vrijwel uitsluitend uit het bedrijfsleven komen. Bedrijven als Tata Steel, Frieslandcampina en Landal zitten allemaal bij het ministerie van Financiën aan tafel.
Daarnaast zijn de lobbyorganisaties van het bedrijfsleven goed vertegenwoordigd. Ondernemersvereniging VNO-NCW is er erg vroeg bij, maar ook de vereniging drinkwaterbedrijven Vewin, VEMW (vereniging van zakelijke energie- en watergebruikers) krijgen alles snel te horen.
Het gaat zelfs zo ver, dat een directielid algemene economische politiek van Economische Zaken in november 2013 een tikje pissig opmerkt: ‘Los van het feit dat wij niet echt gelukkig worden van de koerswijziging tegenover de lijn tijdens het WGO [wetgevingsoverleg, red.], zou het toch wel fijn zijn geweest als wij (en niet alleen VNO) op een of andere manier vooraf waren geïnformeerd.’
Uit de gewobde stukken blijkt dat de scheidslijn tussen ambtenaren en lobbyclubs soms opvallend dun is
De cijfers die VNO-NCW aanleverde – dat een klein aantal bedrijven tussen de 1 en 10 miljoen euro belasting per jaar zouden moeten betalen bij uitvoering van het oorspronkelijke voorstel – zijn voor zover we kunnen opmaken uit de stukken niet nagerekend door het ministerie van Financiën. Het ministerie sprak steeds over ‘voorbeelden van het bedrijfsleven.’ Toch worden deze cijfers in alle debatten en mails weer aangehaald.
Wat ook opvalt, is dat de scheidslijn tussen de ambtenaren en de lobbyclubs op een gegeven moment vervaagt. Recron, de vereniging van recreatiebedrijven in Nederland, vraagt in maart 2014 per e-mail aan een directielid van het ministerie van Financiën om hulp bij een lobbystuk, en hoe dat het beste aan de staatssecretaris gepresenteerd kan worden. Dat directielid geeft praktische tips, maar komt ook ongevraagd met inhoudelijke adviezen over de juiste formuleringen, zoals hieronder te lezen is.

Op onze vraag aan het ministerie van Financiën in hoeverre het de taak is van hun ambtenaren om lobbyclubs te helpen bij het onder de aandacht brengen van hun belangen, kwam het volgende antwoord: ‘Regelmatig is er informeel contact tussen ambtenaren en medewerkers van belangenorganisaties. Daarbij beschouwt de ambtelijke organisatie het niet als taak om belangenorganisaties te helpen hun belangen zo goed mogelijk naar voren te brengen.’
Het bedrijfsleven krijgt zijn zin
Uiteindelijk blijft er – mede door het aandringen van het bedrijfsleven – niks meer over van het idee dat de zwaarste lasten bij de grootverbruikers terecht moeten komen.
Begin 2014 treedt een nieuwe staatssecretaris aan die dit dossier overneemt: Eric Wiebes. Hij krijgt een nota van zijn ambtenaren met de mitsen en maren van het afschaffen van het heffingsplafond. Daarbij stellen ze voor om de maatregel nog een jaar op te schorten om onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Wiebes schrijft in de kantlijn: ‘Opschorting heeft alleen zin als er voor 1 januari kans is op een oplossing, anders is afstel een beter idee.’
In mei 2014 wordt die knoop intern inderdaad doorgehakt. Een beleidsmedewerker verzucht: ‘Ik voel zelf ook meer voor afstel, de problemen blijven voor een groot deel hetzelfde en ik zie daar niet meteen een oplossing voor.’
De verdubbeling van de belasting blijft echter wel in stand. ‘Concreet zou dit betekenen dat de verdubbeling van de Bol (€0,33 per kuub tot 300 kuub) overeind blijft,’ schrijft ministerie van Financiën in een nota. ‘Deze was al vanaf 1 januari 2014 inwerking getreden en levert jaarlijks €250 min op. Dit wordt voornamelijk opgebracht door huishoudens.’
Huishoudens betalen
Van het idee achter de belasting – dat het een stimulans moet zijn om zuiniger met water om te gaan – blijft weinig over. ‘Waarschijnlijk is dat effect [op huishoudens] zeer beperkt, omdat uit internationale studies blijkt dat de prijselasticiteit van drinkwater bij huishoudens laag is,’ schrijft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in de Beleidsnota drinkwater 2021-26. ‘Bij bedrijven is de prijselasticiteit naar verwachting hoger – afhankelijk van de bedrijfstak.’
Kortom, de huishoudens betalen leidingwaterbelasting over al het leidingwater dat ze gebruiken, grootgebruikers doen dat niet. Terwijl juist bij de grootgebruikers iets te winnen valt qua waterverspilling en juist daar een financiële prikkel misschien wel effectief kan zijn, in tegenstelling tot de huishoudens.
Naar aanleiding van de publicaties van Follow the Money en De Nieuws BV hierover in 2020 zijn Kamervragen gesteld door GroenLinks en de SP. Onder andere daarom wordt nu opnieuw door de betrokken ministeries onderzocht of en hoe deze belasting eventueel in samenhang met andere maatregelen ingezet kan worden om zuiniger drinkwaterverbruik te stimuleren.
Afgelopen woensdag is in het Tweeminutendebat Water opnieuw een motie ingediend door GroenLinks naar aanleiding van ons onderzoek. Daarin vraagt Kamerlid Laura Bromet om het heffingsplafond af te schaffen en om het kleinverbruik (tot 100 kubieke meter) vrij te stellen van de belasting. Over de motie wordt morgen, 28 juni, gestemd.
96 Bijdragen
John Janssen 4
Wat denkt men dat Mevr. en Dhr. Shell verbruiken in hun proces?
Hup, die Mevr. van de BBB aan de macht, dan krijgt diezelfde industrie onomwonden te horen wat men ook allemaal moet afdragen, en hoe zorg te dragen voor een schoner Nederland (iets met gelijke kappen). Verre van meel in haar mond. En laat haat AUB die emotie behouden in haar toekomstige betogen. Succes verzekerd (en de Klavers van deze Haagse wereld worden alleen maar zuurder).
Vergeet ik bijna complimenten te geven voor een goed stuk.
Ype van Woersem 2
John JanssenInhoudelijk: interessant artikel weer. Onbegrijpelijk hoe bedrijven telkens weer de dans ontspringen op dit vlak. Ik ben heel benieuwd wat dit soort regelingen nou eigenlijk voor het vestigingsklimaat betekenen in de praktijk. Willen we dit soort bedrijven eigenlijk wel? Dat zou ook al een vraag aan de voorkant moeten zijn. Waarom willen wij een enorme staalfabriek, terwijl we geen steenkool voor de energie en geen ijzererts voor het staal kunnen winnen in ons land. Net als met de veeteelt importeren we de grondstoffen, exporteren we het eindproduct en blijven we met de rotzooi achter.
Mickey Visser 1
Ype van WoersemLia 4
Mickey VisserEen beetje off-topic maar iedere inwoner van een democratisch land zou dit af en toe moeten teruglezen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rechtsstaat
"Vanuit de rechtsstaatgedachte is willekeur te voorkomen en zijn rechtszekerheid en rechtsgelijkheid te bevorderen."
"Vaak worden de begrippen democratie en rechtsstaat door elkaar gebruikt, maar een democratie hoeft niet per se een rechtsstaat te zijn, en een rechtsstaat is niet per definitie een democratie."
Jonette Groeneveld 3
Mickey VisserJohn Janssen 4
Ype van WoersemMag graag 'poken en porren', helemaal op de vroege ochtend. Helaas voor jou zit er toch een grote kern van waarheid in mijn bescheiden bijdragen.
Met de gevestigde politiek gaan we het niet redden in ons kleine kikkerlandje, waar iedereen veilig en ook gezond oud wil worden. En ja, we kunnen niet meer de koordjes uit de deuren laten hangen zoals 60 jaar geleden, maar moeten nu van onze woningen semi-bunkers maken met 10 sluitingen op een standaard raam, en slimme deurbellen om ongewenste acties aan diezelfde deur (eventueel op afstand) waar te kunnen nemen. En ja, gezond is ook een heikel punt aan het worden, want X regeringen hebben decennia lang de grote industrie, en vergeet de luchtvaart niet, de hand boven het hoofd gehouden qua emissienormen (feitelijk in bepaalde gevallen gewoon 'weggekeken').
Dus dan is zo'n Mevr. van der Plas (hierna aan te duiden als BBB) toch wel een verrijking van diezelfde gevestigde orde, waarvan de Kamerleden niet meer doen als de coalitielijn braaf volgen, en stereotype als oppositie daar tegen in gaan.
BBB benoemde in haar betoog precies nu waar het al jaren misgaat. Toevallig noemde zei Frankrijk, maar had ook Duitsland kunnen vermelden. Die grote jongens durven wel tegen Brussel te zeggen, "maar nu even niet" qua stikstof, green deal of andere broodnodige milieu-restricties. Of een wat mildere vorm tegen Brussel, "jullie waarden kloppen niet".
Wij kunnen dat blijkbaar niet, omdat volgens Mevr. van der Wal wij "het slechtste jongentje van de klas zijn", "die de afgelopen 20 jaar niets aan het probleem heeft gedaan". Rutte zal wel gereageerd hebben dat hij daar geen actieve herinnering aan had!
Ik neem aan dat met een BBB in een coalitie, de BBB Minister voor Landbouw ronduit tegen Brussel zegt "de pot op met je stikstof beleidsregels, die bepalen wij zelf wel".
Diezelfde BBB gaat dan ook evenredig streng de andere grote vervuilers van lucht, water, bodem aanpakken.
En ja, Klaver is een 'Kaag Light'.
Lia 4
John JanssenBBB heeft geen flauw benul waar het al jaren misgaat, geen enkel benul dat gangbare landbouw de bodem onder het leven wegspoelt, ze heeft werkelijk geen idee wat een plant (of dier of mens) nodig heeft om gezond te blijven.
Als het maar helder stikstofgroen is, is het volgens haar gezond - en zo niet dan heeft Bayer er wel een middeltje voor en dan is het alnog gezond.
Als ik een kleine biologische boer was, of zelfs maar niet-biologische, redelijk milieuvriendelijke boer, zou ik BBB in de coalitie met angst tegemoet zien.
Ze zit daar niet voor de kleine boer maar voor de grote toeleveranciers en, vooruit, voor een handvol grote boeren.
Natuurlijk weet ze wel beter dan dat hardop te zeggen.
Gelukkig gaat het de toeleveranciers voor de wind: https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10898265/de-heus-voert-winst-in-thuismarkt-stevig-op
John Janssen 4
LiaOf Mevr. BBB nu wel of niet iets weet van landbouwbeleid is aan de boer om dat op waarheid te beoordelen. Wat die boer nu ziet, is dat tenminste iemand voor de sector opkomt.
Dat er iets dient te gebeuren, ben ik volkomen met je eens, maar niet de gehele 50% reductie er in 1 kabinetsperiode erdoorheen jassen.
Wees als de regering van Nederland nu eens ferm naar Brussel toe!
En ook kan ik niet beoordelen of zij gesponsord wordt door de veevoeders en/of pesticiden giganten, zoals fijntjes tussen de regels door gespeeld door een fractieleider die zijn kiezers ziet wegvloeien.
Misschien iets voor FTM om uit te zoeken.
Lia 4
John JanssenOverigens vind ik die focus op stikstof ook niet handig. Het zou moet gaan over leven, voedsel, gezonde omgeving, kortom basisbehoeften. Maar daar zie ik mevr. BBB niet voor lobbyen. De doorsnee gangbare boer heeft echt wel verstand van landbouwbeleid en productie, maar dat is niet persé hetzelfde als gezond voedsel of een gezond landschap.
Mevr. BBB zie ik ook niet opkomen voor bestaanszekerheid voor kleine boeren op de lange termijn. Ze komt op voor de sector zoals die nú draait, zoals die nú aan het vastlopen is, zoals die nú kleine boeren, grondstoffen, bodems en gezondheid aan het opvreten is, ze komt alleen op voor die boeren die tegen beter weten in op die weg willen doorgaan.
En elk jaar heeft de agro-industrie wel weer een andere goede reden om 'nu even niet' bij te sturen: te nat, te droog, financiele crisis hier, oorlog daar.
Nu is het oorlog dichtbij. Dus is het juist NIET slim om hervormingen 'nog even' uit te stellen, maar juist om NU lokaler te gaan werken, NU afbouwen die afhankelijkheid van brandstof en kunstmest (gas)!
Mooi gesprekje met een boer die begrijpt waarom het roer om moet:
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2433704-boer-mark-gooide-het-roer-al-om-en-dat-kunnen-grote-groepen-boeren-ook
FTM heeft eerder een mooi artikel geschreven over de boer die klem zit tussen industriële belangen en Rabobank, ook daarin een boer die zich niet gek laat maken:
https://www.ftm.nl/artikelen/rabobank-melkveehouderijen
Jan Ooms 10
LiaRinze van ROSSUM
LiaJohn Janssen 4
Rinze van ROSSUMJonette Groeneveld 3
LiaNico Janssen 7
John JanssenYpe van Woersem 2
John JanssenOok snap ik je opmerking over Klaver nog steeds niet. Ik weet niet wat Kaag light betekent, maar volgens mij streeft GroenLinks wel een vergelijkbare aanpak van grootschalige veeteelt ja als D66. Misschien dat je dat bedoelt en dat dat je niet aanstaat?
Waarom mag Brussel ons niet iets opleggen, als wij zelf nalaten dat aan te pakken, termijn we ons daar wel aan gecommitteerd hebben? Is onze natuur dan niet in nood volgens jou? Liegt of overdrijft de wetenschap daarover? En waarom zou een coalitie met twee partijen die zeer pro-boer zijn daar dan ooit in meegaan, tenzij ze inzien dat het inderdaad waar is?
John Janssen 4
Ype van WoersemHeb iets tegen een varkens, runder, kippen mega industrie waar gevoel met het boerenbedrijf uit verdwenen is. En als er al iets gedwongen onteigend moet worden, is het wel deze tak van het boerenbedrijf. Maar hier zal een ouderwetse lobby in Den Haag wel weer zijn werk doen.
Ik zie BBB niet als oplossing van het geheel, maar als een 'eye opener' voor de gevestigde macht. Tis allemaal al genoemd, de boerenpartijen CDA/SGP/CU slaat de schrik om het hart. Caroline als de Jeanne d'Arc van de boeren. In Vrouwenpolder gaat men de hooivorken en rieken al slijpen (bij wijze van spreken).
Klaver als zijnde 'Kaag Light' zie ik ook wel zijn ideale, deels, verkwanselen voor het regeringspluche ("hier scheiden onze wegen").
Tuurlijk mag Brussel ons van alles opleggen, maar als schapen alles blindelings opvolgen is heel wat anders.
Ype van Woersem 2
John JanssenZe zal weinig ogen openen, tenzij ze in een coalitie komt. En dan moet zij, net als elke andere partij, concessies doen. Of om jouw woorden te blijven: dan zal ook zij een deel van haar idealen moeten “verkwanselen voor het regeringspluche”. Iets wat Klaver overigens nou net niet deed de vorige keer, dus die vergelijking gaat wat mank.
En Brussel legt enkel op wat in meerderheid is afgesproken. Ook dat is een democratisch instituut, dus dan is het vreemd om dat niet op te volgen.
John Janssen 4
Ype van WoersemMisschien moet er voortaan bij grote vraagstukken/beslissingen, dus ook die in Brussel, een referendum worden gehouden. Over democratisch gesproken.
En de BBB? Caroline moet nu al aan de bak om 'medestrijders' te vergaren. Zou voor potentieel Buitenlandse Zaken Harry Mens nemen, voor Defensie Matt Herben en voor Cultuur Hazes Junior vragen.
Zit mij er nu al op te verheugen.
Ype van Woersem 2
John JanssenArthur Venis 3
John JanssenIk zou eerder pleiten voor burgerberaden. Waar het telkens misgaat is dat de burger buitenspel staat. Zeker als het gaat om de inrichting van het land waarin diezelfde burgers wonen. Lastig? Voor de politiek zeker, omdat ze dan rekening moeten houden met de belangen van diegenen waarvoor ze zitten. En ja, bedrijven moeten ook kunnen draaien en geld verdienen. Uiteraard. Maar zoals nu telkens de last op de burger afgewenteld wordt, en winst bij de grote jongens, is gewoon niet houdbaar.
Ik snap boeren ook niet helemaal. Aan de ene kant klagen ze steen en been dan hun producten te weinig opleveren en de echte winsten verder in het traject zitten, en aan de andere kant willen ze een dus kennelijk niet rendabel bedrijf voortzetten. In die keten moet het anders. En de inrichting van het land in samenspraak met burgers. Het is toch óns land?
Lia 4
John Janssenhttps://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/als-deze-25-boeren-stoppen-lijkt-de-stikstofcrisis-voorbij-maar-zo-simpel-is-het-niet~bdb8683e/
"Om uit de stikstofcrisis te komen moeten grote vervuilers in de veehouderij gericht worden uitgekocht. Sommige produceren zestig keer meer stikstof dan de gemiddelde veehouder, blijkt uit onderzoek. De regering hoopt dat ze vrijwillig zullen stoppen."
Dit was november 2020. Vrijwillig stoppen zat er dus niet in. Het was ook niet zo simpel want:
“Alleen al het benaderen van piekbelasters voor de regeling kan een gevoel van onvrijwilligheid veroorzaken.”
Provincies begonnen daar dus niet eens aan, hele nieuwbouwprojecten stilleggen was minder ingrijpend.
De veevoederleveranciers en RABO zullen wel opgelucht adem gehaald hebben.
Of boeren die jaren geleden in de val van de RABO zijn gestapt, maar nu het voorbeeld van Mark (NOS-artikel) of de familie Schoonman (FTM artikel) willen volgen, inderdaad op de toegewijde steun van Caroline kunnen rekenen? De tijd zal het leren.
John Janssen 4
LiaDenk dat die veevoederboys mogelijk hun focus gaan verleggen naar Oekraïne, natuurlijk na de oorlog. Aspirant EU lid, volop ruimte voor boeren (lokale inspecteurs/vergunningverleners die nog 'flexibel' zijn), en EU miljarden in het vooruitzicht.
Zou Wijfels weet hebben gehad van die 'valkuilen' voor de boeren?
Lia 4
John Janssenhttps://www.boerenbusiness.nl/artikel/10897101/de-heus-blijft-in-rusland-en-dit-is-waarom
Lichtpuntje: die sanering en kalkhoudend materiaal zijn niet altijd nodig, gelukkig :-) de meeste soorten natuur rondom die boerderijen zijn al enorm geholpen als de boeren met (veel) minder mest, voer en bestrijdingsmiddelen gaan werken.
"Zou Wijfels weet hebben gehad van die 'valkuilen' voor de boeren?"
Goede vraag: https://www.boerderij.nl/wijffels-rabo-maakte-fouten
John Janssen 4
LiaDus even in een nut shell; "we wijzen een strook natuurgebied aan van Arnhem tot Zwolle, grofweg 40km breed, en laten daarnaast rustig intensieve veeteelt plaatvinden die uitstoot genereerd die schadelijk is voor datzelfde natuurgebied". Polderen in prima forma dus, toch?
En Wijfels praat zijn eigen straatje schoon. Deed wat van hem verlangt werd. Mogen we hem niet kwalijk nemen. Bij Jan Raas komt de stoom nog steeds uit den oren bij het horen van de naam Wijfels.
Heerlijke dag weer!
Merwin Rook
John JanssenJohn Janssen 4
Merwin RookEn ja, daar gaat een groot deel van de gehele casus over. Klein kikkerlandje met een hoge densiteit, en ook een zeer hoge densiteit qua veeteelt dus (zegt menig expert). Veevoederindustrie, RABO bank die arme boer pushen naar meer, meer, sneller, dikker, met tot gevolg hevig schijtende koeien, varkens, kippen en kalkoenen(gister gelezen) die mega hoeveelheden ammoniak en methaan genereren, wat neerslaat en een hoop natuur in datzelfde kleine kikkerlandje om zeep helpt.
Daar heeft men geen Brussel voor nodig, daar heb je bestuurders voor nodig die dat constateren en aanpakken. En dat aanpakken hebben de bestuurders laten versloffen, met hedendaagse gevolgen.
Vandaar penarie, op het moment vooral voor een Minister en haar gezin. Ik ga er maar vanuit dat de kleine groep boeren die gister besloten haar wederom lastig te vallen, te lang boven de giertank hebben gehangen en daarbij kwalijke stoffen binnen hebben gekregen, die dan weer het gezond denkvermogen hebben aangetast!
Gerard van Dijk 6
John JanssenTerwijl de industrie zoals tatasteel ook stikstof uitstoot. Maar die tellen niet mee, omdat die door de hoge schoorstenen in het buitenland terecht komt. Geldt het omgekeerde ook. Zo ook geldt dit voor de huizenbouw, niet alleen de stikstof maar ook CO2. In deze sector zijn enorme milieuwinst te behalen waardoor we zelfs geen verwarming in de winter nodig zouden hebben. Daar word totaal niets mee gedaan. We kunnen vanwege de stikstof geen huizen bouwen en de boeren moeten dit maar oplossen. Bizar
John Janssen 4
Gerard van DijkJe moest nog even wakker worden, want in menig reactie van mij is mijn kritiek naar de zware industrie duidelijk waarneembaar.
En nee, de hoge schoorstenen zijn niet de reden dat een zwaar vervuilende TATA ontzien wordt, maar een Provincie die wegkijkt van de problemen. Absoluut corrupt (corruptie heeft vele gradaties).
En dat een industrie bij mij hier om de hoek ook van alles de lucht in slingert kwam heerlijk dichtbij, toen ikzelf met een kluit bewonderaars besloot om een korte vakantie in de Schotse Hooglanden door te brengen. Met het automobiel, want vliegen is in vele vormen een soort van Russische roulette geworden. Dan sta je te wachten in een zeer trage/lange rij om de ferry op te mogen, waarbij één van de reisgenoten opmerkt dat het wel heel erg stonk naar benzine in de omgeving. Juist, we stonden middenin een haventerrein omgeven door grote ronde opslagtanks van een bedrijf waarvan je verwacht dat die zorgvuldig omgaat met dit soort emissies. Kort samengevat, ja dat soort zeer grootschalige emissies kunnen allemaal voorkomen worden. Maar door een sterke lobby, en een zwakke regelgeving (men heeft het dan altijd over richtlijnen) mag dit gewoon plaatsvinden.
Dus ja, niet alleen de boeren.
Lia 4
Gerard van DijkGrote investeringen gedaan: ja. Missie ruimschoots behaald: niet echt. Die zogenaamde emissie-arme systemen werken niet zoals beloofd.
https://nos.nl/artikel/2430375-stikstofwinst-emissiearme-stallen-blijkt-vaak-flink-overschat
"Laatst had we een overleg met mensen van de Rabobank. Ze staken het verhaal af dat ook de regering al decennia ophangt: met technische oplossingen kun je de stikstofuitstoot van al die stallen en mest wel verminderen. Ze wilden graag dat we een project rond de Nieuwkoopse Plassen zouden gedogen. Daarin zouden boeren in milieuvriendelijke stallen investeren om vervolgens de daarbij vrijgekomen stikstofruimte te verleasen aan de industrie. Ik zei: laat maar zien, een stal die maar 3 kilo stikstof per koe per jaar uitstoot. Daarop hadden ze geen antwoord, want die technische oplossingen bestaan niet. Het CBS kwam op basis van metingen tot de conclusie dat die emissiearme stallen niet minder en soms zelfs meer ammoniak uitstoten dan traditionele stallen."
https://www.ftm.nl/artikelen/veehouderij-gijzelt-economie
Overigens geheel eens dat huizenbouw veel duurzamer kan en dat andere industrie ook meer moet bijdragen.
Sowieso zouden we vaker onderscheid moeten maken tussen 'boeren' en 'agrarische industrie'.
De ene boer is de andere niet, toch moeten nu ook duurzame boeren bloeden voor de schade veroorzaakt door de agrarische industrie. Dat is inderdaad bizar.
Willem de Boer 1
John JanssenJohn Janssen 4
Willem de BoerJan Ooms 10
John JanssenDit móest een keer fout gaan en ja dan komt de klap extra hard aan!
Nico Janssen 7
Jan OomsJan Ooms 10
Nico JanssenAllemaal een dik vet pak boter op hun hoofd. Wanbestuurders: stuk voor stuk!
Nico Janssen 7
Jan OomsJohn Janssen 4
Jan OomsEveline Bernard 6
Willem de Boerhttps://uitgeverijprometheus.nl/catalogus/de-onzichtbare-hand.html
Hier zijn Conclusie:
"Waarom markteconomieën op de lange termijn fundamenteel onverenigbaar zijn met welvaart, gelijkwaardigheid en brede besluitvorming"
"Bij de grondige analyse van de drie gevallen uit het pre-industriële tijd vak die de hoofdmoot van dit boek vormen, én bij de drie moderne gevallen die wat beknopter zijn besproken, komt een vergelijkbaar patroon naar voren in de wisselwerking tussen samenleving, marktinstellingen en economie: de oorspronkelijk zo positieve terugkoppelingscyclus van toenemende vrijheid, groeiende factormarkten en economische groei slaat om in een negatieve cyclus van toenemende maatschappelijke polarisatie, een toenemende verstoring van het marktevenwicht ten gunste van de belangen van marktelites, en stagnatie van de economie, uiteindelijk gevolgd door relatieve of absolute achteruitgang. "
Marijn Smolders
John JanssenHans Krutzer
John JanssenJohn Janssen 4
Hans KrutzerDick van der Woude 2
John Janssen 4
Dick van der WoudeSamenvattend ben ik het dus met je eens, aanpakken die grootverbruikers en grootvervuilers!
Hans van Swoll 5
Je ziet dit fenomeen overal. Of het nou toeslagenaffaire heet of politionele actie of grenswacht of kampbewaker. Als ambtenaar in burgermanskleren kan het kennelijk ook al.
Is er een psycholoog in de zaal?
Mickey Visser 1
Hans van SwollJohn Janssen 4
Hans van SwollHannie Groen 5
John JanssenJohn Janssen 4
Hannie GroenLia 4
John JanssenHannie Groen 5
LiaPatrick Emmett 1
John JanssenMarco Fredriks 4
Hans van SwollTerugkomend op BBB. Als je weet dat je ingrijpende wijzigingen door gaat voeren, bereid je een politieke partij en een mediakanaal voor dat paraat staat als de boosheidsvlam in de pan slaat. Het werkt als een fluitketel. Die maakt een hoop lawaai, terwijl het stoom kan ontsnappen en de spanning in de ketel afneemt. Helaas volgen mensen liever dan dat zij zelf kritisch nadenken (of nog kunnen nadenken)
Hans van Swoll 5
Marco FredriksBizar blijft het dat nensen dingen uitvoeren - in dit geval duidelijk oneerlijke belastingheffing - waarvoor ze in het dagelijks leven , c.q. als het hun persoonlijk overkwam, te hoop zouden lopen, nu, in hun functie, absoluut vanzelfsprekend vinden. Bizar.
Lia 4
Hans van Swollis het minst aantrekkelijke aspect van de rechtsstaat https://nl.wikipedia.org/wiki/Rechtsstaat
Hans van Swoll 5
LiaLia 4
Hans van SwollEr zijn trouwens directeuren die dat echt doen!
Hans van Swoll 5
Daar zou dan inderdaad wel eens, met een efficiency-btril, naar gekeken mogen worden door het bedrijf in kwestie!
John Janssen 4
Hans van SwollMen spuit hier nat om verstuiving, c.q. luchtvervuiling, tegen te gaan.
Natuurlijk ligt er onder al die bergen een zogenaamde 'liner', die zorgt dat het water niet weg de bodem in loopt ( en daar de boel vervuilt) maar wordt opgevangen, gefilterd, en weer kan worden hergebruikt.
Ik hoop het van ganse harte, want dat zou betekenen dat het HSSE management van TATA toch milieutechnische technieken toe kan, en wil, passen!
Hans van Swoll 5
John JanssenDat gelooft u toch zelf niet?
En dan praat u nog over hergebruik?
Ofschoon ik geen Thomas heet, ben ik wel net zo ongelovig.
John Janssen 4
Hans van SwollMaar, veul werkgelegenheid, dus mag open blijven met een milde handhaving qua milieu.
Lia 4
John JanssenSjonge, 100.000 winst per werknemer! Wat zouden we daarmee kunnen doen - werkgelegenheid - als die winst in Nederland bleef?
John Janssen 4
LiaVandaar de 'wurggreep' van de Directie naar Provincie en Overheid, "zonder x miljard subsidie kunnen wij niet investeren voor een beter milieu beleid".
En gelukkig is het morgen weer 100% fietsweer in het prachtige Nederland!
Lia 4
John JanssenJorick van Erp 1
Lia 4
Jorick van ErpJohn Janssen 4
Jorick van ErpCor Broeders 4
Afdwalen naar de BBB heeft hier geen zin. Het gaat over grote industrie.
De ambtenarij en de leden van onze regering moeten goede maatjes blijven met die industrie: als ze worden uitgekotst in den Haag krijgen ze meestal een leuk baantje bij die industrie. Dus niet in de hand bijten die je wellicht morgen voeden moet.
John Janssen 4
Cor BroedersBBB benoemen en prijzen is simpel het bashen van de bestaande 'robotachtige' volksvertegenwoordiging, die het spoor soms bijster zijn.
En juist, het gaat over grote industrie die al te lang, teveel gepamperd zijn door een politiek.
Lia 4
Cor BroedersEen financiële prikkel, sterk genoeg om de landbouw zo in te richten dat die minder irrigatie nodig heeft in droge tijden, lijkt me belangrijk. Denk maar aan de Achterhoek in vorige zomers.
Eveline Bernard 6
LiaPJTV Larsen 1
Mira Sys 1
PJTV LarsenLia 4
Mira SysPJTV Larsen 1
Mira SysDat bedrijven bij grote afname geen belasting betalen is 'not done' en werkt juist het verbruik in de hand.
Simon le Bon 3
PJTV LarsenWaar gaat bijvoorbeeld het gebruikte koelwater naartoe, welke stoffen komen er in het water en/of het grondwater terecht (verzilting)?
Dus waarom zou dat niet belast worden?
PJTV Larsen 1
Mira SysEveline Bernard 6
PJTV LarsenEveline Bernard 6
Hank Rearden
Blijft probleem van alle tijden; de auteurs zijn wellicht te jong om van de California Water Wars te hebben gehoord.
Roman Polanski heeft er in 1974 nog een mooie neo-noir film over gemaakt, met Jack Nicholson en Faye Dunaway (1). Dat Polanski al decennia zit ondergdoken en door de V.S. wordt beschouwd als "fugitive", al dan niet voor zijn "openbaringen" in Rosemary's Baby en betrokkenheid bij de moord op Charon Tate (zie ook Quentin Tarantino's Once Upon a Time..) , geeft aan dat een kritische creativeling (die een minderjarige zou hebben verkracht, net als Dominique Strauss Kahn een kamermeisje in NYC) zelfs voor het de vrije V.S. niet veilig is.
1. https://www.rottentomatoes.com/m/chinatown (99%).
Vincent Huijbers 9
We lijken gevangen te zitten in een economisch systeem waarbij kostenreductie een voorwaarde lijkt te zijn. We schuiven de werkelijke kosten letterlijk en figuurlijk door. Consumenten willen de goedkoopste prijs en de producten van Tata worden minder aantrekkelijk ten opzichte van de concurrentie.
Ergens zal dit doorbroken moeten worden.
Lia 4
Vincent HuijbersInderdaad, zo was de vrije markt ooit bedoeld toch? Daar is bar weinig van over, dat blijkt ook weer uit dit voorbeeld. De VVD en geestverwanten houden gewoon niet van vrije markt economie.
Karolijne Bauland 8
Zo langzamerhand zie ik nog maar één mogelijkheid: ik word een bedrijf. Dus gemeente die bij mij langs wil komen: u betaalt gewoon voor mijn tijd en mijn ruimte. Mijn wijk bestaat in die visie niet meer uit huishoudens, maar vormt een middelgroot bedrijf dat energie, water en bijvoorbeeld reinigingsdiensten inkoopt.
Een middgroot bedrijf dat onderhandelt over gemeentelijke regels, voorzieningen en kosten. Dat respect afdwingt en weerwoord biedt aan graaiende politici en tegenwicht aan het zogenaamd heilige grootkapitaal
Het is te gek voor woorden dat ik in Nederland niet meer gewoon een gerespecteerd burger mag zijn, maar slechts een kip. Een kip die hoe dan ook kaalgeplukt schijnt te moeten worden door de BV Nederland.
Simon le Bon 3
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
Simon le BonJohn Janssen 4
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
John JanssenRon Overbeek 1
https://www.vattenfall.nl/grootzakelijk/energiebelasting/tarieven/
dethmer 6
In dat licht daalt de noodzaak om nog mee te werken aan een groenere wereld.
Wie wil nu opdraaien voor anders fouten en altijd de rekening te zien.
'Don't look up" ligt om de hoek. Een bizarre film over een bizarre wereld.
Is het te ver gedacht dat opstand nog het laatste middel is om de zaak weer wat recht te trekken.
Probeer de boerenbeweging en al haar bewonderaars eens te zien als de voorhoede van een grootscheepse ontwrichting.
Zie ik het verkeerd dat de samenleving de buik vol heeft van al het geregel en geritsel waar de rekening steeds bij de verkeerde terechtkomt.
Dat de vervuiler nooit betaalt, de overheid dat faciliteert en het volk het nakijken heeft.
Gold de bescherming van de zwakkeren niet als het fundament van de beschaving.
Die beschaving is zoek. De jacht op en ondergang van de zwakkere wordt nu gezien als onderdeel van de vooruitgang.
Moet er eens een rekening worden opgemaakt voor de veroorzakers en collaborateurs van de ellende en daar een prijs voor vragen.
Kan de veelheid van politieke partijen, hoe vreemd ook, niet duiden op een groeiende maatschappelijke onvrede.
Is wegwuiven van die clubs als ontoereikend kaliber juist niet voeding van de onvrede en manifest voor het eigen tekortkomen.
Wanneer loopt de zaak zo uit de hand dat de overheid alleen nog krachteloos kan tegenspartelen.
Eveline Bernard 6
dethmerLia 4
Eveline BernardDeze video's (interviews met Bas van Bavel) zijn ook een aanrader:
https://www.youtube.com/watch?v=Vy0_FDZM1QI (drie jaar geleden)
https://www.youtube.com/watch?v=Yi1Fm5eFx34 (twee jaar geleden)
Heel interessant onderzoek in Amerika (vanaf 23'):
- dat de gewone kiezers GEEN ENKELE onafhankelijke invloed hebben op de besluitvorming;
- dat georganiseerde kiezers (vakbewegingen, religieuze bewegingen etc) een heel klein beetje invloed hebben;
- dat het georganiseerde bedrijfsleven en private vermogenden bijna alle invloed hebben.
"Een heel ontnuchterende uitkomst"... weliswaar zijn we in Nederland nog niet zo ver als in Amerika, maar we gaan wel die kant op.
Eveline Bernard 6
LiaPrecies dat bedoel ik.
We moeten ons weer organiseren!
Vakbond, woningbouwvereniging,
Zuivelcoöperatie,
Boerenbond,
Onderlinge schadeverzekering,
Coöperatieve uitvaartvereniging,
Veilingcoöperatie, inkoopcoöperatie, buurtvereniging, schoolvereniging, toneelvereniging, muziekvereniging, sportvereniging, volkstuinvereniging, speeltuinvereniging, ziekenfondsvereniging,
coöperatieve bank:
!!!! hou ze in stand of richt ze opnieuw op! !!!!
Saai werk soms, maar super belangrijk en nuttig en ook nog vaak gezellig.
Zelforganisatie, het enige middel tegen de ondergang van de maatschappij.
Lia 4
Eveline Bernardhttps://www.ftm.nl/artikelen/kunstmest-gasprpijs-poetin-2#bijdrage414187
Yannick Veys
Vincent Huijbers 9
Willem Timmer 4
John Janssen 4
Willem TimmerWaar is Wiebus eigenlijk gebleven?
En Willem, cheer up. Het is een stralende dag aan het worden.
Nicoline Maarschalk Meijer