Buffett is dol op lokale sufferdjes

1 Connectie

Personen

Warren Buffett
2 Bijdragen

De 82-jarige miljardair van Berkshire Hathaway koopt weer een regionaal krantje.

Voor journalisten is dit nieuws een soort laatste strohalm, een variatie op 'we houden de moed er in'. Voor Buffett is het gewoon een investering. Donderdag kocht de krantendivisie BH Media Group van Berkshire Hathaway het gevreesde dagblad Roanoke Times voor, zoals dat heet, an undisclosed sum
 
Een al te hoge multiplier zal het niet zijn geweest, en zelfs al was het zo, dan zou Buffett er zijn schouders over ophalen. Het valt sowieso in het niet bij de $23 miljard ketchup-deal die hij in februari sloot. De krant uit het gelijknamige stadje in Virginia heeft een oplage van 76.000 en maakt waarschijnlijk geen winst. 
 
Peanuts dus, maar wel een van de vele kralen die Buffett aan het rijgen is voor zijn kranten-imperium in wording. Wat ziet hij toch in die dode bomen? Het is bepaald geen waardevol Brazliaans regenwoud dat wordt gerooid. 
 
In 2012 legde de octogenarius uit aan zijn aandeelhouders waarom hij begonnen was te investeren in kleine, regionale kranten. Juist in kleine steden leeft nog vaak een gemeenschapsgevoel dat er in grote steden niet meer is. De mensen zijn er nog verbonden met hun omgeving, betoogt Buffett. Er is meestal slechts een krant. En voor lokale ondernemingen is daarin adverteren de enige manier om hun klanten écht te bereiken. 
 
De lezer scant misschien een paar seconden in berichten over de problemen in Europa, of de oorlog in Afghanistan. Maar verhalen die over hemzelf gaan leest hij ademoos uit. Aldus Buffett. 
 
Niks CNN, New York Times of Los Angeles Times. Daar haalt Buffett zijn neus voor op. Kranten zoals de Roanoke Times, die hebben toekomst. 
 
 
Klik voor vergroting en kijk wat Roanoke bezig houdt.