
De bankenunie zoals die is afgesproken is een teleurstelling die de problemen in de Eurozone vooralsnog niet gaat oplossen, stelt econoom Bas Jacobs
Deze week kwamen de Europese regeringsleiders tot afspraken over de bankenunie in Europa. Als je de Nederlandse kranten leest – De Volkskrant, FD, NRC – krijg je de indruk dat dit een eclatant succes is; alleen maar juichende commentaren. Niets is minder waar.
Natuurlijk, het is uitstekend dat het toezicht wordt verplaatst van nationaal naar Europees niveau via het single supervisory mechanism (SSM). De grootste banken, met een balanstotaal van ongeveer 85% van het Europese bankwezen, gaan daaronder vallen. De hoop is dat hiermee nationale toezichthouders minder in de greep zijn van nationale banken.
Het is ook goed dat er stappen worden gezet om wankele systeembanken weer op poten te krijgen en niet-systeembanken te sluiten via het single resolution mechanism (SRM). Maar de duivel zit in het detail, ook in de voorgestelde plannen voor het crisis- en resolutieregime.
Vier keer niets
In de zwakke landen zitten banken en overheden in een dodelijke omhelzing. Wat doet de voorgestelde bankenunie daaraan? Niets. De Eurozone kampt met zombiebanken die niet of onvoldoende uitlenen. Wat doet de voorgestelde bankenunie daaraan? Niets. Voor een geloofwaardige bankenunie is een budgettaire achtervang van alle Europese belastingbetalers essentieel. Wat doet de voorgestelde bankenunie daaraan? Niets. Voor crisismanagement bij banken in nood is een effectieve crisisresolutie-autoriteit vereist. Wat doet de voorgestelde bankenunie daaraan? Niets.Dodelijke omhelzing in tact
Een noodzakelijke randvoorwaarde, zonder welke de problemen in de Eurozone niet worden opgelost, is dat de dodelijke omhelzing tussen overheden en banken wordt doorbroken. Maar afgesproken is dat alle Europese steun – nadat via de Dijsselbloemdoctrine alle eigen- en vreemdvermogenbezitters hebben gebloed – in beginsel altijd via de overheid blijft verlopen. Pas in het alleruiterste geval zou kunnen worden bezien of er heel misschien op Europees niveau fondsen zijn te vinden, maar alleen als daarvoor een politieke meerderheid is te vinden. De afspraken van de Europese regeringsleiders houden de doom loop tussen banken en overheden maximaal in stand.'Ongetwijfeld zullen er volgend jaar lijken uit de kasten van Europese banken rollen.'Er is afgesproken pas te beginnen met het crisis- en resolutieregime nadat de banken in 2014 zijn doorgelicht. Het crisis- en resolutiemechanisme wordt pas januari 2015 in leven geroepen. De bail-in richtlijnen en de resolutiefuncties worden pas januari 2016 van kracht. Dat is niet slim. Ongetwijfeld zullen er volgend jaar – als de stresstests tenminste geen relaxtests worden – lijken uit de kasten van Europese banken rollen. Zolang het crisis- en resolutieregime nog niet effectief en niet operationeel is, kan de publicatie van de stresstests leiden tot bankruns en financiële instabiliteit. Iedere financier die verwacht te moeten delen in verliezen zal uit voorzorg zijn geld terugtrekken. Het gemeenschappelijke crisis- en resolutieregime komt te laat. Nationale toezichthouders moeten zich dan zelf maar zien te redden. Wil de Eurozone niet met financiële instabiliteit te maken krijgen, dan zullen problemen met zwakke banken direct na de stresstests moeten worden opgelost, niet pas ergens in 2015, 2016, of nog later.
Geen enkele budgettaire achtervang
Dijsselbloem en de zijnen blijven tamelijk naïef volharden dat iedereen – behalve de Europese overheden – uiteindelijk de kosten gaan dragen van falende banken. De Europese Commissie: “The SRM fully respects Member States’ budgetary sovereignty – an explicit safeguard ensures that under no circumstances will the SRM be able to require Member States to finance resolution from their national budgets”. (Hun nadruk – BJ) Wat is er afgesproken? Pas in 2026 zal er een door de banken gevuld ‘resolutiefonds’ zijn opgebouwd van 55 miljard euro. Het is een oud Europees recept: veel te weinig, veel te laat. Dat fonds is op zijn vriendelijkst nog een klappertjespistool; het kan wat geluid maken. Maar zelfs dat is nog teveel eer. Het resolutiefonds is symboolpolitiek. De Europese banken hebben een gezamenlijk balanstotaal van meer dan 30.000 miljard euro (ruim 3 maal het Eurozone bbp). Bij serieuze problemen in het Eurozone bankwezen – en die zijn er nu – haalt dat resolutiefonds helemaal niets uit; het geld is er nu niet (pas in 2026) en, zelfs als het er wel is, is het veel te weinig.Consequenties worden niet aanvaard
De Europese regeringsleiders tonen zich nog steeds niet bereid minimale consequenties te aanvaarden van een gemeenschappelijke munt. De bankenunie kan namelijk niet zonder een gemeenschappelijke budgettaire garantie van alle belastingbetalers in de Eurolanden om de bankenunie te borgen. Er is nog wel een opening gelaten dat landen met bankproblemen zich kunnen melden bij het noodfonds ESM. Maar dat loopt altijd via de lidstaten, dus lost niets op. Als bail-in onvoldoende is, en als nationale overheden uiteindelijk niet in staat blijken om hun banken te redden, dan zijn Europese fondsen vereist om te zorgen dat systeembanken overeind blijven. Zo niet, dan dreigt financiële instabiliteit. De afwezigheid van een effectieve achtervang (backstop) van de bankenunie zal de dodelijke omhelzing tussen overheden en banken in stand helpen houden. Uiteindelijk zal de belastingbetaler – uiteraard nadat de private sector zoveel mogelijk zijn verliezen heeft genomen – moeten zorgen voor de budgettaire borging van de bankenunie. En die ontbreekt volledig. Sterker, dat is het expliciete doel geweest van de regeringsleiders. De geloofwaardigheid van het crisis- en resolutieregime hebben de Euroleiders daarmee bij voorbaat getorpedeerd.'Dit is geen crisisresolutie. Dit is ook geen doormodderen. Hiermee graaft Europa zichzelf nog dieper in.'De ministers van Financiën, verenigd in de Europese Raad, gaan bij meerderheid beslissen over de vraag of banken moeten worden gered of gesloten. Een resolutieraad moet de Europese Raad daarbij adviseren. De Europese Commissie mag zich er ook nog mee bemoeien en een veto uitspreken. Alleen bij gekwalificeerde meerderheden in de Resolutieraad (2/3 van de stemgerechtigden die gezamenlijk tenminste 50% van de reddingsfondsen vertegenwoordigen) kan worden besloten om Europese fondsen aan te wenden voor bankreddingen. Uiteindelijk is het volgens de Financial Times mogelijk dat zo’n 100 officials hun stem moeten uitbrengen over het al dan niet redden of sluiten van een bank. Dit is geen crisisresolutie. Dit is ook geen doormodderen. Hiermee graaft Europa zichzelf nog dieper in. Wie gelooft dat met deze vorm van crisisresolutie wankele banken effectief kunnen worden afgewikkeld is naïef. Wanneer een bank dreigt om te vallen, moet in een dag, of hooguit een weekend, worden ingegrepen. Daarvoor heb je een instantie nodig met supergekwalificeerde technocraten die als een brandweerbrigade een wankele bank binnenstormen, de bank saneren en ontmantelen of herkapitaliseren. Dat gaat niet lukken als tientallen Europese officials zich daarmee kunnen bemoeien.
10 Bijdragen
Frank Wijn
http://www.ftm.nl/column/nederlandsche-bank-ligt-pitten/
Om dezelfde reden.... dus! Belangen, belangen, belangen.
nico
hollandmix
Emmef
hollandmixAfhankelijk van de definitie is fractioneel bankieren geen probleem.
De ene definitie is dat een bank - zeg - 90% - van de deposito's van spaarders, mag uitlenen (er is dan 10% nog in kas). Er wordt dan geen geld gemaakt, maar 90% van het spaargeld kan wel gebruikt worden om te investeren in productie en dat is prima. Als de bank meer geld nodig heeft om uit te lenen, zou ze dat bij de centrale bank kunnen lenen.
De andere definitie is dat de bank geld mag uitlenen (creëren) totdat - zeg 10 % - spaar-deposito is. Er is dan meer in geld in omloop dan voorheen, namelijk 9x de hoeveelheid spaargeld (totdat er wordt afgelost).
De eerste definitie, zonder geldcreatie, vind ik acceptabel.De tweede definitie is de werkelijkheid, hoewel helaas weinig mensen dat weten.
Joris
EmmefHollandmix zet 100k bij mij op een spaarrekening. Op basis van dat spaarsaldo leen ik 100k uit aan Emmef (=full reserve banking). De schuld die Emmef bij mij heeft verpak ik en verkoop ik aan een belegger voor 100k. Nu heb ik geen schuld meer op mijn balans, wel 100k van Hollandmix op de spaarrekening en ik heb 100k van een belegger ontvangen. Ik leen 200k uit (nog steeds full reserve), verpak de nieuwe schuld, verkoop die aan een belegger, krijg daarvoor 200k. Nu heb ik geen schuld meer op mijn balans staan, wel 200k in de pocket. Daar tel ik de 100k van Hollandmix bij op en leen daarna 300k uit. Die 300k verpak ik, etc.etc.
Wie kan mij noemen de drie kenmerken van een pyramidespel?
Emmef
JorisGeldproductie en enge afgeleide handeltjes zijn lucratief, maar schaden de reële economie. Schaf ze af en dan merken we hoe welvarend we kunnen zijn.
Emmef
promille van de buitenwereld meekrijgen en hun beleidsmedewerkers
genereren eendimensionale wetsvoorstellen die door lobbyisten zijn
gedicteerd. Soms weten die lobbyisten zelf niet dat ze lobbyist zijn, omdat
hun opleiding ze niet anders geleerd heeft. De huidige
bezuinigingsmaatregelen zijn zowel peanuts als irrelevant en onnodig. Het enige wat we
hoeven te doen is de financiële sector, inclusief banken, omvormen van
parasiet tot intermediair. Zoals het bedoeld was.
Maar de meeste politieke partijen en economen weten niet hoe de totale economie werkt (monetair en financiële markt zijn een geheel en niet afzonderlijk; statische modellen kunnen niet omgaan met geldcreatie en inherent dynamische rente). Diegene die het wel weten spelen het spelletje mee. De derde groep speelt onverstandig in op onderbuikgevoelens echter zonder de ambitie om problemen daadwerkelijk op te lossen.
Hebben we een bankunie nodig? Ik denk dat we de een centrale bank nodig hebben die het publieke belang vooropstelt en niet dat van de bankensector. De bankensector heeft dertig jaar zijn verantwoordelijkheid verkwanselt en zich tienmaal in de rondte verdient, door teveel te lenen aan verkeerde zaken. En de publieke sector moet bezuinigen als de door deze sector gecreëerde bubbel klapt? Weg ermee! Banken moeten een publiek belang dienen. Laat tegenstanders maar met echt goede argumenten komen en niet met de retoriek van onze politici.
Spiegeltje
joris
Hoe zet het ook weer?
Eerst betalen de aandeelhouders, als dat niet genoeg is de obligatiehouders, als dat niet genoeg is de achtergestelden, als dat niet genoeg is etc.etc.
Maarre...
Wat hebben de aandeelhouders in de praktijk te zeggen over het beleid van de bank?
En wat hebben de obligatiehouders te zeggen?
Dus waarom zou dit iets veranderen aan de koers van de bank?
Wordt het niet eens tijd dat we daar iets aan doen?
Bijvoorbeeld door te zorgen dat de bestuurders de sjaak zijn als het mis gaat?
Misschien dat de hoge heren dan wel een beetje opletten bij wat ze doen.
Lijkt me veel gezonder voor de samenleving!
Roland Horvath
Wat verder nuttig zou kunnen zijn: Bonussen uitbannen en salarissen beperken. Hoe meer geld CEO, hoofddirectieleden en bestuursleden krijgen hoe arroganter en onbekwamer ze worden.
Er moet een limiet gesteld worden voor rente en dividend, die niet hoger is dan de procentuele stijging van het BBP. Anders wordt 'ingeteerd' op het vermogen van de geldlener: burger of onderneming. Rente en dividend worden dan niet alleen betaald uit de inkomsten maar uit het -geleende- vermogen. En anders is een 2e gevolg dat de inkomsten- verdeling tussen kapitaal en arbeid te veel het kapitaal bevoordeelt, zoals nu het geval is. Rente en dividend zijn dan minder inflatoir. Zonder die limiet houden we een onstabiele economie die een eeuwigdurende groei nodig heeft. Het vermindert de hebzucht, de drang naar winst en de macht vd geldmarkt.
Met dit alles verkrijgt men een totaal andere economie. De EU is niet van plan om wezenlijke veranderingen aan te brengen.