Waarom Duitsers anders over de crisis en de Grieken zouden moeten denken

4 Connecties
136 Bijdragen

Wat is de waarheid van de Griekse crisis? Hebben de 'strenge' Duitsers een punt dat de Grieken niet moeten zeuren en gewoon door moeten gaan met bezuinigen of ligt het genuanceerder? De Grieks-Nederlandse gastauteur Jorgos Nikolidakis vertelt zijn versie van het drama.

Het is iets meer dan twee maanden geleden dan ik een artikel over de Griekse crisis  schreef. Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om me met de politiek en het internationale bankwezen bezig te houden. Dat is niets voor mij, simpelweg, omdat die wereld op z’n zachtst gezegd ‘niet oké’ is! Bah! Ik wil me met vakanties bezighouden, met positiviteit,  mensen het mooie van Griekenland laten zien: dat is mijn ding! Ik vind het leuk dat heel veel mensen fantastische vakanties in Griekenland doorbrengen.

Leugens

Aan de andere kant wil ik mezelf als Griekse Nederlander beschermen tegen de leugens die voorbijvliegen, verspreid door gerenommeerde Nederlandse kranten en tijdschriften. Het is triest om zoveel leugens te zien! Ik hoop dat de Nederlanders wakker worden en beseffen dat alles wat daar verteld wordt over Griekenland voor 90 procent leugens waren om bepaalde doelen te bereiken.
Nederlanders moeten eigenlijk een voorbeeld nemen aan de Duitsers
Nederlanders moeten eigenlijk een voorbeeld aan de Duitsers nemen, ja u leest het goed. Op 31 maart is er door de Duitse televisie (ZDF) een Tv-programma uitgezonden dat in Duitsland voor enorme commotie heeft gezorgd en vooral begrip voor de Grieken. Je wilt niet weten hoe gelukkig ik door dit programma ben geworden, zo ook miljoenen andere Grieken overal in de wereld! Het programma heette Die Anstalt (= de instelling) en werd door ongeveer vijf miljoen Duitsers is bekeken en door meer dan één miljoen Grieken via youtube in Griekenland. Die Anstalt is een programma dat veel politieke satire bevat, waarbij vaak onderbelichte waarheden naar voren komen. Deze keer ging het programma over de Griekse economische crisis. Wie kent inmiddels de vele stereotypen niet waarmee de Grieken de afgelopen vijf jaar gebombardeerd zijn door media (en politici) in Duitsland en Nederland. afb1

Trojka-beleid

In Die Anstalt doen acteurs mee en worden sketches op het podium opgevoerd. Daarnaast is er ruimte voor interviews en gesprekken en is er veel publiek op de tribunes. In deze bewuste aflevering is er in het begin een scène waarbij ‘de trojka’ (gespeeld door de populaire Duitse acteurs, Max Uthoff, Claus von Wagner en Klaus Eckel) een Grieks wijncafé binnenvalt, waar helemaal geen klanten zijn. De eigenaar vraagt aan de heren van de trojka 'Wat kan ik jullie aanbieden, moussaka, tzatziki of souvlaki?' waarop ze antwoorden 'Nee, dat is allemaal geschrapt, hier is je nieuwe menukaart. Accepteer al onze voorwaarden en je krijgt je nieuwe tranche uitbetaald!' Op de nieuwe menukaart staan opeens Duitse specialiteiten! Zelfs de naam van het café ‘Dionysos‘ (God van de wijn en vreugde) moet anders; het moet nu ‘Austeros’ gaan heten (Austeros = strikt of streng). Op een zeer simpele manier laten de programmamakers zien hoe de verkeerde beslissingen en de trojka de economische situatie van Griekenland veel erger hebben gemaakt dan deze voorheen was.
Er moeten ontslagen komen want anders krijgen de Grieken geen ‘hulp’ meer
Zo moet bijvoorbeeld de eigenaar van het café zijn stoelen en tafels voor 10 cent verkopen omdat hij geen klanten heeft en moet hij zijn kok ontslaan en zijn zonneterras sluiten. Het is eigenlijk een referentie aan de opgelegde privatisering van Griekse staatsbezittingen. De trojka heeft besloten dat Griekenland moet privatiseren, dat het om absolute bodemprijzen gaat, dat vindt de trojka niet belangrijk. Er moeten ontslagen komen, ook bij gezonde bedrijven, want anders krijgen de Grieken geen ‘hulp’ meer. De cafébaas heeft trouwens helemaal geen klanten meer omdat, hoewel het een wijncafé is,  hij geen wijn mag verkopen. Hij heeft ook geen stoelen meer waar mensen kunnen zitten.  Dat heeft de trojka voor Griekenland (het wijncafé) zo besloten! De restauranthouder heeft  alles moeten wegbezuinigen en de trojka is erg  trots op het resultaat: ‘De lasten zijn nu even hoog als de winsten, er is geen negatieve balans meer, hoera!’ (Geen winst en  geen last). In het programma, op een schoolbord, laat de trojka daarna aan de restauranthouder de drie afspraken zien waar de restauranthouder zich aan moet houden: 1) Afspraak is afspraak 2) Schulden moeten terugbetaald worden 3) Geen trucs (omdat de Grieken zogenaamd allerlei zaken vervalst hebben). afb2 Na afloop van deze scène spreekt de eigenaar van het café het publiek in de zaal toe en zegt dat hij eigenlijk Turk is (acteur Serdar Somuncu)! Hij vertelt dat momenteel zeven miljoen Duitsers hun eigen huis niet kunnen afbetalen, dat is 75 procent van de hele Griekse bevolking! Daarmee wil hij de boodschap aan de Duitsers overbrengen dat ze eigenlijk zelf, net zo veel schulden (of meer) hebben als heel Griekenland! Serdar vertelt daarna dat de Grieken misschien zonder de EU beter af waren geweest, want de economie in Turkije groeit ieder jaar en de werkloosheid is daar 10 procent. In Griekenland is er vijf jaar achter elkaar een recessie en de werkloosheid is 26 procent.

Gevolgen

In het programma worden ook dia’s getoond. Zo is er een grafiek te zien over de ontwikkeling van de Griekse economie sinds het optreden van de ‘trojka’. De sterk dalende grafieklijn geeft  aan dat de Griekse economie sinds het optreden van de trojka  helemaal is ingestort.  Daarop maakt een van de ‘trojkanen’ een grap:  'zo’n instorting van een economie kan alleen  tijdens oorlog of wanneer een heel leger een land binnenvalt' waarop zijn collega antwoordt: 'en wij hebben het met ons drieën gedaan!'. Met andere woorden, de maatregelen die Griekenland moest nemen waren erger dan een totale oorlog! afb3 Ook de Duitse pers ontspringt de dans niet als het gaat over het creëren van stereotypen, de krant Bild krijgt de wind van voren: ‘De Grieken hebben al ons geld afgepakt’ staat regelmatig in Bild met koeienletters, waarop presentator/acteur Claus von Wagner zegt: 'Wie de Bild koopt om zich te laten informeren is als een alcoholist die schnapps drinkt omdat hij dorst heeft!'  Bild is in Nederland vergelijkbaar met een grote landelijke krant….ik zal maar geen namen noemen.
De feiten slaan als een bom in bij het Duitse publiek
Daarna volgen er feiten die als een bom inslaan bij het Duitse publiek: 'Wir haben es nicht gewusst' zullen vast veel Duitsers gedacht hebben. Presentator Arnul Rating vertelt dat de Grieken de derde beste klant van Duitsland zijn wat betreft aankoop van wapens. Denk aan de onderzeeërs en de tanks: 'De Duitsers hebben ervoor gezorgd dat Griekenland de meeste pantserwagens in Europa heeft!  Griekenland heeft er meer dan Groot Brittannië, Frankrijk en Duistland samen!' zegt de presentator sarcastisch. Het is inmiddels geen geheim meer dat de Grieken wapens MOESTEN kopen van de Duitsers om leningen te krijgen.

ECB

Arnul Rating vertelt daarna over de verontwaardigde Duitsers over de zogenaamde ‘middelvinger’ (Varoufakis), volgens hem is Europa ’s grootste middelvinger het nieuwe gebouw van de ECB (Europese Centrale Bank) dat in Frankfurt staat.   afb4 Er volgen scènes waarbij op een simpele manier de situatie aan de gemiddelde Duister uitgelegd wordt. Er wordt uitgelegd waarom de banken de grote boosdoeners zijn en er worden waarheden verteld die tot nu toe nog nooit aan de Duitsers zijn verteld, bijvoorbeeld:
  • De Duitsers hebben tot de dag van vandaag nul cent aan de Grieken betaald. Je hoort het hier (in Nederland) ook vaak, de ‘Grieken zijn ons geld schuldig!’ Nee hoor, is het antwoord, het gaat om kredieten, om leningen, precies hetzelfde zoals iedereen bijvoorbeeld die een lening voor een hypotheek neemt om zijn huis te betalen. De Grieken betalen al jarenlang netjes alle rentes. Het woord ‘hulp’ dat vaak genoemd wordt i.p.v. ‘lening’ is dus misplaatst. Duitsland verdient aan Griekenland. De economische crisis heeft Duitsland 80 miljard euro winst opgeleverd!
  • Er wordt verteld dat 89 procent van de 252 miljard euro waarmee Griekenland zou ‘geholpen’ zijn, bij de banken zelf is beland. ‘De Grieken hebben van ons geld evenveel gezien als de gastarbeiders van de Olympische Winterspelen in Sotchi’, is de conclusie van de programmamakers.
  • Er wordt verteld dat men toen de banken heeft willen redden, niet Griekenland!  In 2010 was 100 procent van de Griekse schulden in privébezit. In 2015 is 20 procent in privéhanden en 80 procent bij de landen zelf, met andere woorden de Europese belastingbetaler moet boeten in plaats van de banken die alles veroorzaakt hebben. Daarom zegt men nu:  ‘de banken’ hebben zich goed bewapend tegen de crisis. Schandalig!
  afb5
  • Ook wordt er gesproken over wie voor de banken betaald heeft. De arme Griekse huishoudens hebben 86 procent van hun koopkracht verloren. De Grieken zelf hebben het meeste betaald!
  • Er wordt gesproken over de gezondheidszorg in Griekenland. ’Eerst moeten schulden afbetaald worden, dan pas is er geld voor medicijnen’ aldus de trojka. Is de mens niet meer belangrijk?
  • Er wordt gesproken over het ‘overdrijven’ door de Duitse media (de Nederlandse media is net zo); op een dag schreef Die Welt dat de Grieken 800 miljard euro zwart geld in Zwitserland hadden. Een dag later werd het gecorrigeerd en het werd  ‘misschien’ 800 miljoen’.  Inmiddels hadden andere kranten het klakkeloos overgenomen, de simpele Duitser gaat er vanuit dat Griekenland 800 miljard zwart geld heeft. Ik vond de opmerking van presentator Max Uthoff vervolgens erg grappig:  'Journalisten mogen hun schulden wel afschrijven'. Wat een mooie sarcastische uitdrukking.

Tweede Wereldoorlog

Ook de Duitse oorlogsschulden sinds de Tweede Wereldoorlog komen aan bod; veel Nederlandse media hebben met de Grieken gespot over deze kwestie (‘oude koeien uit de sloot halen’ schrijven Nederlandse kranten) maar de Duitsers vatten het ‘gelukkig’ heel serieus op. Uit een onderzoek blijkt dat 60 procent van de Duitsers niet eens weet wat er toen (tijdens WO II) precies in Griekenland is gebeurd. Gelukkig staan de Duitsers hier wél voor open en willen zij meer weten; ze willen weten wat de nazi’s Griekenland allemaal hebben aangedaan.  Men weet bijvoorbeeld niet dat 60.000 Griekse joden vermoord zijn, zo ook tienduizenden andere totaal onschuldige burgers. Ze weten niet dat 300.000 Grieken aan honger zijn overleden omdat al hun voedsel en geld door de nazi’s was afgepakt. Ook de banken werden toen ook leeggeroofd.
Het verhaal van Argyris is aangrijpend. Het publiek in de zaal wordt stil
Centrale gast in het programma was de 75-jarige Argyris Sfountouris. Maar wie is Argyris Sfountouris eigenlijk? Op 10 juni 1944 hebben de SS in zijn geboortedorp Distomo 200 inwoners vermoord (kinderen, pubers,  vrouwen, oudere mensen). Het was een wraakactie omdat tijdens een gevecht met Griekse soldaten, een paar kilometer verderop, een aantal Duitse soldaten gesneuveld was. Alle dorpelingen onder wie de ouders van Argyris Sfontouris werden opgepakt en meteen geëxecuteerd. Hij en zijn zussen hebben het overleefd omdat een ‘goede’ Duitse soldaat ze stiekem het advies gaf niet naar buiten te gaan.  Argyris was toen vier jaar.   afb6

Afspraak is afspraak - toch?

Het verhaal van Argyris is aangrijpend. Het publiek in de zaal wordt stil. Hij vertelt hoe hij in verschillende weeshuizen is beland en als achtjarig jongetje door de Rode kruis naar een weeshuis in het stadje Trogen in Zwitserland gebracht wordt. Argyris houdt van lezen en is intelligent, want hij studeert uiteindelijk af in wiskunde, kernfysica en astrofysica. Heel zijn leven vraagt hij gerechtigheid, want de kwestie van de Tweede Wereldoorlog  is voor hem allesbehalve gesloten.  In 1995 (50 jaar na de oorlog) voert hij samen met zijn zussen en nog 290 andere  Grieken uit Distomo, familieleden van de geëxecuteerde dorpsbewoners, actie over de kwestie van Duitse herstelbetalingen. Iedere keer wordt zijn verhaal in de doofpot gestopt. Aan het einde van het programma wordt verteld dat nazi’s in 1941 aan de Grieken beloofden hun schulden terug te betalen. De Duitse regeringen die later volgden, hebben tot op de dag van vandaag allerlei trucs toegepast en uiteindelijk hun schulden nooit terugbetaald. Ze hebben zich niet aan de afspraak gehouden. Zijn dat niet toevallig die drie punten waar de Grieken zich zogenaamd niet aan houden?   Zie programma [embed]https://www.youtube.com/watch?v=FbRKcwhRKhc[/embed]   Met Griekse ondertiteling (verkorte versie) [embed]https://www.youtube.com/watch?v=_QimxVuicZU[/embed]   Bekijk ook dit filmpje (moet je zien) [embed]https://www.youtube.com/watch?v=6obLsHbYs5Y[/embed]   Dit artikel verscheen eerder onder de titel 'Vanaf nu denken de Duitsers anders over de crisis en Griekenland' op het blog Grieksegids.com van Jorgos Nikolidakis Lees meer over Griekenland en de EU in het Griekenland in Europa dossier van Follow The Money