
Stalbranden, ziektes en schokkende beelden van dieren in slachthuizen – de samenleving snakt naar diervriendelijker varkensvlees. Ook veel varkenshouders willen dat. Waarom komt echte verandering maar niet van de grond?
Op een dag was varkenshouder Gerbert Oosterlaken het beu. De meeste varkentjes worden geboren in een kraamkooi, of ze nu een Beter Leven-ster hebben of niet. Ook die van hem. Een kraamkooi is een constructie van smalle stalen buizen waarin aanstaande of kersverse moedervarkens ingeklemd zijn. Omdraaien is voor deze zeugen onmogelijk. Een zeug zou anders namelijk op haar eigen biggen kunnen gaan liggen, iets wat door de stress van de intensieve varkenshouderij nogal eens gebeurt.
Zo’n kraamkooi is wreed en allesbehalve diervriendelijk, vond Oosterlaken. Dat moest anders kunnen. Na jaren van steggelen over onder andere de vergunning, lukte het hem om in 2014 een nieuwe stal te bouwen. De varkens van Oosterlaken hebben nu een groter hok, waarin ze meestal vrij kunnen rondlopen. ‘Het is nu veel rustiger in de stal,’ vertelt hij. ‘Je ziet dat de dieren minder stress hebben. Ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst wordt. In Duitsland wordt het binnenkort misschien zelfs verboden om een zeug nog vast te zetten.’
Nog steeds staat Oosterlaken achter zijn besluit. En toch knaagt er iets. Zijn nieuwe stal – een investering van 1,7 miljoen euro – roept ook frustratie op. Zijn aandacht voor meer dierenwelzijn levert hem financieel namelijk niets op.
Het moet anders
In vergelijking met veel andere landen is de Nederlandse varkenshouderij al lang niet meer zo concurrerend als ze was. Landen als Canada, Hongarije, Denemarken en Spanje kunnen varkensvlees goedkoper produceren dan Nederland. In delen van Brazilië bedragen de productiekosten zelfs slechts 60 procent ten opzichte van Nederland, zo laten cijfers van Wageningen Economic Research (WER) zien.
Veel varkenshouders hebben een laag inkomen. Dit jaar lijkt weliswaar een goed jaar te worden en vorig jaar haalde een varkenshouder per gewerkt jaar gemiddeld een ton binnen. Maar de fluctuatie in inkomsten is enorm en de gemiddelden over langere tijd zijn bedroevend. De afgelopen tien jaar (tussen 2007 en 2016) verdiende een varkenshouder gemiddeld €15.930 euro per jaar. Tussen 2001 en 2015 zaten 45 procent van de varkenshouders onder de armoedegrens, blijkt de WER-cijfers. De financiële ruimte om te investeren in verbetering van diervriendelijkheid is voor de meeste varkenshouders beperkt.
Banken hebben de intensieve veehouderij in Nederland decennialang gefinancierd en zijn dus medeverantwoordelijk voor de staat waarin deze zich nu bevindt. Maar nu zeggen ze steeds vaker dat de veehouderijsector het roer om moet gooien. ING en de Rabobank schrijven in hun sectorinformatie dat de huidige weg van zo efficiënt mogelijk werken, maar geen onderscheidend product leveren heilloos is. ‘Een revitalisering van de sector is noodzakelijk,’ schrijft de Rabobank bijvoorbeeld. ‘Het is vijf voor twaalf in diverse agrarische sectoren,’ stelt ING. De varkenshouderij is daar volgens de bank een voorbeeld van. Beide banken vinden dat varkenshouders meer waarde aan hun product toe moeten voegen, bijvoorbeeld door diervriendelijker vlees te produceren. ‘De puur aanbod gedreven kostprijsstrategie van de afgelopen decennia, met niet-onderscheidende varkensproducten, biedt de varkenshouders niet langer toekomstperspectief,’ schrijft de Rabobank.
‘Maar voor varkensvlees staan [onderscheidende] concepten nog relatief vaak in de kinderschoenen,’ schrijft ING in haar sectorrapport voor de varkenshouderij. Dat rapport dateert weliswaar uit 2011, maar is volgens opsteller en ING-econoom Henk van den Brink nog steeds actueel.
Banken staan niet alleen in hun wens om de veehouderij drastisch te hervormen. ‘Q-koorts, Fipronil, stalbranden, het is steeds wachten op het volgende incident. Elke keer plakken we pleisters,’ verzucht Niels Dorland, woordvoerder van de Dierenbescherming. ‘Steeds is er een oplossing voor een probleem, dan gaat dat weer even beter en komt het volgende probleem.’ Uitstoot van het schadelijke ammoniak en fijnstof zorgen daarnaast voor grote milieuschade. Organisaties als Milieudefensie, Varkens in Nood, Dierenbescherming en de Milieufederaties zouden maar al te graag een ander soort veehouderij hebben.
Maar wat dan?
Maar als de roep om een ander soort varkenshouderij zo breed is, waarom gebeurt er dan zo weinig? Financieel adviseur Jan Pijnenburg van DLV Advies, een adviesbureau dat onder andere varkenshouders adviseert, begrijpt wel waarom. ‘Wij zien niet dat varkenshouders die meer innoveren op dierenwelzijn of milieu meer geld verdienen. Soms zien we zelfs dat bedrijven te veel vernieuwen en hun focus verliezen. Een markt voor varkensvlees met bijvoorbeeld meer dierenwelzijn is er nu niet echt. Die moet je creëren, en dat is niet makkelijk. Ook banken geven geen leningen voor al te radicale plannen. De banken verschillen daarin weinig van elkaar.’
Banken zéggen dus wel dat varkenshouders het anders moeten aanpakken, maar bieden hun tegelijkertijd weinig mogelijkheden om het roer echt om te gooien. Bovendien doen belangrijke financiers van de varkenshouderij – onder wie ING, Rabobank en Aegon – er volgens de Eerlijke Bankwijzer in de praktijk weinig aan om dierenleed tegen te gaan.
Diervriendelijker varkensvlees op de markt brengen blijkt daarnaast ook nog eens behoorlijk ingewikkeld, waardoor innovatieve boeren zoals Oosterlaken vaak geen extra geld voor hun inspanning ontvangen. ‘Een ei stop je bij wijze van spreken in een doosje en je bent klaar. Maar ik ben afhankelijk van het slachthuis. Als ze me bij het slachthuis niet kunnen helpen om dit vlees als een ander concept te verkopen, dan houdt het voor mij op,’ legt Gerbert Oosterlaken uit. Slachten is namelijk een vak apart en er zijn slechts enkele slachterijen waar een varkenshouder kan aankloppen. Om zijn inkomen wat aan te vullen serveert Oosterlaken daarom maar koffie op zijn boerderij – het verkopen van eigen vlees bleek niet haalbaar. ‘Ook supermarkten zijn niet geïnteresseerd in diervriendelijker vlees,’ voegt hij toe. ‘Ik heb het geprobeerd, ook met een aantal varkenshouders samen, maar er is geen interesse. Het enige wat ik na veel gedoe kon krijgen is een Beter Leven-ster, maar ook daarmee krijg je niet veel meer dan de wereldmarktprijs.’ (Columnist Hans Baaij schreef eerder op deze site een column over het Beter Leven-keurmerk, dat tien jaar bestaat.)
'Meerkosten zijn alleen acceptabel als de klant ook snapt waarvoor die kosten zijn gemaakt’
Albert Heijn laat desgevraagd weten best een nieuw concept met varkensvlees te willen. ‘Wij verkopen bijvoorbeeld al vleeswaren van De Heyde Hoeve, een kleinschalig gefokt varken met speciaal voer,’ mailt woordvoerder Menno van der Vlist. Maar, tikt hij even later: ‘Meerkosten zijn alleen acceptabel als de klant ook snapt waarvoor die kosten zijn gemaakt zodat er bereidheid is om die meerprijs te betalen.’
En daar zit wel een moeilijkheid, want volgens Albert Heijn zijn kopers van varkensvlees bovengemiddeld prijsbewust. ‘We merken ook dat het verkopen van biologisch varkensvlees echt moeilijker gaat dan bijvoorbeeld biologisch rundvlees.’
ING doet er in haar sectorrapport nog een schepje bovenop. De Nederlander wil hooguit 10 procent van zijn inkomen aan voedsel besteden, schrijven de onderzoekers. Slechts 5 procent van de consumenten wil volgens de bank meer betalen voor duurzaam. Sinds de publicatie in 2011 is de biologische markt gegroeid en ook is de bereidheid om meer te betalen voor voeding met een hogere kwaliteit toegenomen. Maar uiteindelijk is nog altijd 1 procent van de bevolking verantwoordelijk voor 83 procent van de totale omzet in biologisch, blijkt uit recente cijfers van de Rabobank. De ruimte voor varkenshouderij met meer dierenwelzijn is dus nog zeer beperkt.
De dierenbescherming herkent dat beeld. ‘Voor zover we successen boeken is dat omdat supermarkten hun nek uitsteken en meerkosten op zich nemen. De gemiddelde consument verandert niet,’ zegt Niels Dorland.
Long gaat naar het buitenland
Let wel: Nederland produceert ongeveer tweeënhalf keer meer varkens dan er in Nederland gegeten worden. Dus zelfs al zou Nederland massaal meer willen gaan betalen voor varkensvlees, dan nog zal maar een minderheid van de varkenshouders echt kunnen profiteren.
Daar komt bij dat zowat elk deel van een varken gebruikt wordt. Hart, longen, huid, botten: alles wordt verkocht. Veel van die onderdelen worden buiten Nederland geconsumeerd of verwerkt. Wil je uiteindelijk een substantieel hogere prijs voor een varken krijgen, dan moet je voor elk onderdeel met een goed verkoopplan komen. Voor individuele varkenshouders is het lastig zoiets zelf op te zetten en voor varkenshouders die vooroplopen, is het lastig om geschikte ondersteuning te vinden.
‘Dierenrechtenorganisaties zijn nu vooral kritisch op wat wij doen. Ik zou zo graag willen dat ze zouden helpen om een alternatief zoals dat van mij te steunen,’ zegt Gerbert Oosterlaken. ‘De dierenbescherming is de enige van die organisaties die haar nek een beetje uitsteekt, maar ook zij helpen me niet om mijn varkens voor een betere prijs te verkopen door bijvoorbeeld mijn vlees te promoten.’
‘Onoplosbaar zonder politiek’
Niels Dorland van de dierenbescherming kan zich die boosheid wel voorstellen: ‘Ik zou niet graag in de schoenen van een varkensboer staan.’ Maar individuele initiatieven steunen kan wat hem betreft echt niet: ‘Ik juich elk initiatief dat tot meer dierenwelzijn leidt toe, maar we kunnen niet elk los project steunen. Dan moeten we heel goed weten wat er precies aan de hand is en dat kunnen controleren. Het zal maar gebeuren dat een varkenshouder de regels overtreedt zeg! Dan worden wij als dierenbescherming daarvoor verantwoordelijk gehouden. Nee, meer dan het Beter Leven-keurmerk kunnen we hem helaas niet geven.’
'Alleen de politiek kan echt iets wezenlijks veranderen'
De organisatie lobbyt wel om delen van het varken die hier nu weinig onder het Beter Leven-keurmerk worden gegeten, tegen een goede prijs in het supermarktschap te krijgen. Die worden dan bijvoorbeeld verwerkt in vleeswaren. Ook probeert de dierenbescherming om het uitgebreid gecontroleerde Beter Leven-keurmerk internationaal uit te rollen. ‘Dat soort dingen kunnen uiteindelijk voor betere prijzen voor boeren zorgen. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat dit dé oplossing gaat worden. Daarvoor is het probleem te complex en zitten varkenshouders te vast in het huidige systeem. Alleen de politiek kan echt iets wezenlijks veranderen. Varkenshouders moeten gecompenseerd worden voor de extra kosten die ze maken voor bijvoorbeeld verzwaarde milieu-eisen. Ook moet er een onafhankelijke regisseur komen die boven alle partijen staat en de sector helpt in de transitie naar duurzaam.’
37 Bijdragen
Hans Paymans 1
Er mag best geroepen worden "Holland First"
Laat Brazilië dan maar voor die wereldmarkt produceren met kale regenwouden vol soja!
Minder dieren geeft gelijk ook een oplossing voor het knellende en kostbare mestoverschot. Je raakt twee vliegen in en klap. Ook de rol van zeker de Rabo bank houdt innovatie tegen en is hypocriet. Zij zullen de schulden van die boeren voor een deel moeten kwijtschelden om ruimte te maken voor verandering. Zij belijden medeleven met de mond maar houden gelijk de hand op de knip.
[Verwijderd]
Hans Paymanswim de kort 8
Marla Singer 7
wim de kortHoe je dat juridisch en financieel dicht krijgt is nog een tweede.
Banken hebben hun functie als financieel intermediair eigenlijk verloren. Wanneer al het contante geld is afgeschaft heb je geen bank nodig om een digitale kluis te bewaren. Dat kan dan ook in de cloud in los vaste samenwerkingsverbanden naar gelang de context.
[Verwijderd]
Marla SingerHet zou ook beter zijn als mensen minimaal 1 dag per week geen vlees zouden eten en willen ze toch vlees blijven eten, dan maximaal 3 dagen per week geen vlees en op de dagen dat ze het wel eten, minder vlees eten. Een volwassene heeft 80 gram vlees per dag nodig.
Willem Verhoeven 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Willem VerhoevenEr zijn in dat land meer vlees restaurants waar mensen ponden vlees voor gezet krijgen. Wat over is wordt weggegooid. Dit soort verspilling begint zijn weg te vinden over de Atlantische Oceaan en is inmiddels in een wat minder overdreven manier aangeland in de UK. Het is wachten tot het hier ook komt. Hoe leer je mensen dat ze daarmee moeten stoppen, omdat het ontzettend ongezond is?
Bovendien is vlees geen voedsel meer voor de rijke mensen, maar voor iedereen. Het zou zelfs een soort inhaalslag kunnen zijn. Denkend aan de middeleeuwse tafels vol vlees van allerlei diersoorten denk ik dat mensen heel veel vlees te lekker vinden.
Edmond Muller 7
Ik denk dat de overheid moet ingrijpen en kaders moet gaan stellen. Voor alle producenten dezelfde minimum eisen. Als je daaraan niet voldoet lig je er uit. Dan weet ook iedereen waar hij/zij aan toe is en kan er worden geinvesteerd. Daarnaast moet blockchain worden ingevoerd zodat inzichtelijk wordt wie in de keten welk aandeel krijgt. Ten derde moet er transparantie bij de bedrijven komen: Als we zonder problemen overal in de straat camera's ophangen, waarom dan niet op de bedrijven waar ons voedsel/producten wordt geproduceerd. En tenslotte een heropvoeding van de burger middels filosofie en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik word zowel gek van de egoistische inhalige elite die zich over de rug van de plebs verrijken, maar ook van de achterlijkheid van diezelfde plebs die ik in de straten met hun Primark tassen zie lopen en die in haar onwetendheid haar achtergestelde medemens helpt onderschijten. Hier mag de TV en radio ook een rol in gaan nemen want het niveau daarvan is treurig laag. Zonder dit soort maatregelen zie ik de verandering niet komen zonder dat er eerst een crisis ontstaat.
Peter Urbanus 5
Edmond MullerMarla Singer 7
Peter UrbanusMartin van den Heuvel 1 11
Edmond MullerWat ook een dingetje is, dat jij vindt dat "de overheid moet ingrijpen".
Dat wordt dan een probleem, want op 15 maart stemde 74 % van de burgers op een partij die nou juist TEGEN overheidsingrijpen is, in wat voor sector dan ook. (behalve natuurlijk als dat ingrijpen voor hun zelf voordelig is) De betekenis van "liberaal" is nou eenmaal VRIJHEID van overheidsbemoeienis.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtwakersstaat
Edmond Muller 7
Martin van den Heuvel 1Toch, met scepsis komen we er ook niet. Goede doelen zijn zeker belangrijk als initiator voor vernieuwing en/of verandering waar voor private bedrijven nog geen verdienmodel in zit. Dat geloof in de markt moeten we ook eens van af. Die markt (met name de grote jongens die het geld hebben) kijkt toe en wacht af tot overheden gaan financieren. En stappen hooguit in met een flutinvestering om de sier te maken en de inzet te verzilveren. Bedrijven gaan voor het laag hangende fruit (privatisering van de lusten, vermaatschappelijken van de lasten), dat is door verschillende onderzoeken wel bewezen. Echte innovatie wordt gefinancierd door publiek- en filantropisch geld.
Martin van den Heuvel 1 11
Edmond MullerDegenen die nog meer VVD stemmen, zijn volgens mij de personen die netto zo'n 4000 euro per maand binnen slepen. Zij hebben het gevoel dat ze onoverwinnelijk zijn. Tot het misgaat, hun bedrijfje failliet gaat, ontslag, scheiding of arbeidsongeschiktheid. Maar dan is het te laat.
En dan zijn er een heleboel mensen die geloven dat die "bezuinigingen" nodig zijn vanwege de slechte financiële situatie van het land. Dat gelóven ze, omdat ze nooit wat anders zien dan de Telegraaf en het journaal. Wij weten wel beter, wij lezen Follow The Money.
Het punt is: niemand legt het eventjes uit. Dát is het grote probleem.
rijnlandmodel.jouwweb.nl met de eerste 2 alinea's weet je voldoende.
Edmond Muller 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Edmond MullerWaar dit artikel over gaat, kan worden geregeld door de overheid, maar ja, die achterlijke liberale ideologie houdt alles tegen.
Matthijs 11
Zal wel ten koste gaan van concurrentiepositie van de Nederlandse sector tov buitenland. Dat moet dan maar geaccepteerd worden. Beste is het op EU nivo te regelen (daarvoor is die EU er toch?), dan vorm je een machtig blok en kun je ook eisen stellen aan vlees dat de EU in komt.
Moet je wel 'even' langs de landbouwlobby ...
Martin van den Heuvel 1 11
MatthijsMatthijs 11
Martin van den Heuvel 1Dat is de realiteit. Behalve met hooivorken op het malieveld kunnen we niet anders dan informeren en mensen zo overhalen na te denken en anders te stemmen.
Martin van den Heuvel 1 11
MatthijsDan komen we op 2 problemen.
A De afgelopen 40 jaar zijn de burgers zodanig voorgelogen en geïndoctrineerd, dat ze die achterlijke onzinverhalen geloven alsof ze het zelf verzonnen hebben, terwijl ze duidelijk kunnen zien, horen en lezen dat er geen hout van klopt.
B Hoe wou je dat doen, dat informeren? Als je nog enkele tonnetjes hebt liggen, hou ik me aanbevolen. En zelfs dát is geen garantie voor succes, zie A.
Robelia 8
Nederlandse varkensboeren hebben last van de Spaanse, en die weer van de Braziliaanse
Nederlandse bouwvakkers hebben last van de Poolse, de Poolse hebben last van de Noord Koreaanse
Jaap Peters wees er in 2001 al op in het boek de Intensieve Menshouderij.
http://www.hansonexperience.com/blog/files/de_intensieve_menshouderij.pdf
Dit staat nergens in de wereld op de politieke kalender.
Een beetje bij de SP en de partij voor de dieren.
Uitbuiting (VOC mentaliteit ) is blijkbaar de basis voor 'vooruitgang.'
Martin van den Heuvel 1 11
RobeliaNaar mijn mening is de VOC mentaliteit namelijk áchteruitgang (en ja, ook achterLIJK, met de nadruk op de laatste 4 letters).
Lodewijk 6
Robelia"Wetenschappelijk onderzoek (Reputaties op het spel, 2002) van de Erasmus Universiteit leert dat multinationals letterlijk overal doof voor zijn, behalve voor een kopersstaking (denk aan AH of Shell met de Brentspar)."
Dat betoog ik hier ook steeds. Even onderzoeken, waar het aan te schaffen product vandaan komt, voordat je besluit het te kopen. Is het een 'foute' maatschappij, dan een alternatief zoeken. Dit levert natuurlijk een hoop gezoek op in het begin, maar dit wordt na verloop van tijd routine. Daarbij de betekenis van 'gemak' even laten voor wat het is.
Lodewijk 6
http://www.sandershof.nl/
Via de knop 'winkeltje' kom je bij diervriendelijk rundvlees. Het kan dus wel, alleen kost het meer grond.
Ik ben daar op bezoek geweest tijdens een open dag. De varkens waren zo goed doorvoed, dat eikels nauwelijks werden gegeten. Zelden zulke tevreden dieren gezien.
Mz59 7
LodewijkMarla Singer 7
LodewijkVeruit superieur in kwaliteit en minder schade aan het milieu en dier. De drie sterren koks kopen hier ook trouwens.
Vlees in beperkte mate eten is verstandig want zoveel er nu normaliter gegeten wordt heb je helemaal niet nodig. 50 a 100g per dag naar gelang lichaamsgewicht is voor de meeste mensen normaal. Voor sporters kan dat wat meer zijn.
Als dat vlees kwalitatief dan goed is veel minder of geen chemische stoffen in zitten zoals resten van medicijnen, ongezonde mineralen vanuit het voedsel zal het op de lange termijn ook veel gezonder zijn. Dwz dat die meerkosten opwegen tegen goedkoper vlees waar de kans op gezondheidsklachten beredeneerbaar groter is.
Gerbert 1
Marla SingerIronisch genoeg is de enige manier om vlees te verkopen met sporen van medicijnen (ik neem aan dat je antibiotica bedoelt) door het zelf te laten slachten en verkopen. Als je gewoon aan aan vion of westfort levert gaan ze erachter komen en kun je een rekening terug verwachten in plaats van geld.
[Verwijderd]
GerbertTerecht erop gewezen: varkens moeten natuurlijk SCHAPEN zijn!!!
smiley met rood gezichtje.
Gerbert 1
[Verwijderd]Ik neem aan dat je weet dat het verboden is om, in dit geval, varkens te leveren die nog resten van antibiotica in zich hebben.
Juist bij het leveren aan grote slachthuizen (en ook aan zuivelfabrieken in het geval van melk) is er eigenlijk geen enkele verleiding voor een boer om een beest te leveren die nog antibiotica in zich heeft. Vraag me niet hoe, maar ze gaan er achter komen. Daarnaast verlaat het vanzelf het lichaam dus is het gewoon zaak de aangegeven wachttijden van medicijnen aan te houden. En mocht het dier bijvoorbeeld iets krijgen voor zoiets als een verwonding dan heeft het sowieso geen zin om het beest te leveren omdat het waarschijnlijk afgekeurd zal worden, en dan krijg je een soort van boete omdat het moet worden afgevoerd door het slachthuis.
Mocht je bijvoorbeeld een eigen slachterij hebben of zelf melk verwerken dan is het wel mogelijk om wel producten met antibiotica te verwerken omdat de controle er minder is.
"goedkoper vlees waar de kans op gezondheidsklachten beredeneerbaar groter is" is nogal uit de lucht gegrepen. Ook bijvoorbeeld in het geval van biologisch, er is geen enkele grond voor.
Lodewijk 6
[Verwijderd]Je bedoelt waarschijnlijk schapen en geiten, toch? Varkens zijn niet halal.
[Verwijderd]
Lodewijk[Verwijderd]
LodewijkAl vanaf einde van deze maand en vooralsnog alleen bij de Lidl.
Aanvullend op Gerben over vlees: http://www.in2health.nl/columns/vraag-het-aan/vlees-wel-of-niet/
Michel Fleur 6
peter van dijck 2
En tegelijkertijd een verdrag sluiten met oa Oekraïne of Canada waar welzijn geen issue is.
Als je eenzijdig regels wil opleggen, dan ook de grens dicht.
We produceren in de euregio niet veel meer dan we consumeren. Alleen als we de grenzen dicht gooien, mag er ook geen Volkswagen de andere grens over.
Dierwelzijn maar ook milieu is geen thema bij handelsverdragen. Zelfs een linkse PvdA minister had er geen aandacht voor.
En zolang er goedkoop vlees aangeboden wordt, is de Nederlandse consument niet te verleiden tot een alternatief.
[Verwijderd]
peter van dijckpeter van dijck 2
[Verwijderd]Ik zie in dit dossier telkenmale dezelfde reacties en commentaren. Vervolgens gaat eenieder over op de orde van de dag om voor zichzelf de koek zo groot en goedkoop mogelijk te maken of houden. Maar gelukkig ligt de fout altijd bij de ander.
Als vegetariër ben je in ieder geval bewust bezig met voeding en is puur goedkoop geen issue. Bewust met vlees schijnt net zo lastig te zijn, schijnbaar.
Danny Split 7
We blijven net zo lang concentratiekampvlees eten tot onze overheid maatregelen neemt.
Minder vlees en meer biologisch, wat we zelf kunnen regelen gaan we niet doen.
Niet 'onze' verantwoordelijkheid, toch? Het is die van 'hen'.
Hoe diep mijn corporatie haat ook gaat, ze reageren op ons koopgedrag. Wij stoppen met het kopen van Euroknallers, zullen zij stoppen deze ons aan te bieden.
Enkel is onder consumenten helaas één van de weinige plekken met echte concurrentie. Ieder voor zich.
[Verwijderd]
Danny Split