
Hoe jongeren juist dieper de schulden worden ingerommeld
Columnist Jasper Du Pont hakt in op het plan van onderwijs-minister Jet Bussemaker om jongeren met studieschulden tóch een hogere maximale hypotheek te geven. Volgens Du Pont werkt dat juist contraproductief.
Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PVDA), gaat in gesprek met banken om hogere hypotheken toe te staan óndanks toenemende studieschulden. Dat blijkt uit afgelopen week gepubliceerde transcripties van een vergadering in de Tweede Kamer. Deze vergadering vond in juni plaats, kort nadat ik voorrekende dat het nieuwe leenstelsel door het oprekken van de betaaltermijn zou leiden tot lagere maandlasten en dus meer ruimte voor een hypotheek.
In de vergadering stelt Jesse Klaver namens GroenLinks vragen over de impact van het nieuwe stelsel op hypotheken, waarop Bussemaker laat weten dat het ‘per saldo een positief effect op de burger zal hebben’. Hiermee bedoelt zij dat ‘de burger’ een hogere hypotheek kan krijgen, wat Klaver gerust stelt. Hij geeft aan blij te zijn dat de rekenmethode wordt aangepast en er ‘wellicht nog mensen op vooruit gaan’. Eind goed, al goed. Zou je denken.
Kom uit die kredietbubbel
Ik kan de redenatie van Klaver wel volgen, maar ik vrees dat hij met zijn hoofd nog teveel in de kredietbubbel zit. Natuurlijk is hij bang dat het voor de huidige generatie studenten moeilijker zal worden om aan een huis te komen als men met hoge studieschulden wordt geconfronteerd. Maar als de afgelopen 25 jaar ons íets geleerd hebben dan is het wel dat hogere leningen tot hogere huizenprijzen leiden. Als alle studenten over een paar jaar minder hypotheek kunnen krijgen, zullen huizenprijzen zich aanpassen aan de nieuwe situatie.'als de afgelopen 25 jaar ons íets geleerd hebben dan is het wel dat hogere leningen tot hogere huizenprijzen leiden'Bureau Kredietregistratie (BKR) voert al een tijdje campagne om studieschulden te mogen registreren, net als de hoogte van een hypotheek die mensen aan zijn gegaan. Bij de hypotheekadviseur geldt nu vaak een ‘don’t ask don’t tell‘ beleid met betrekking tot studieschulden.
Bijdragen