
Puur en alleen ondernemen om financieel rendement te behalen is op de lange termijn onhoudbaar. Het nieuwe ondernemen - waarbij mens en planeet centraal staan - krijgt in Nederland steeds meer voet aan de grond. Maar hoe werkt dit precies? Lees meer
De beweging van verantwoordelijke ondernemers groeit snel. Waar liggen de kansen voor deze 'nieuwe ondernemers'? Tegen welke problemen lopen ze aan? En hoe maken we onderscheid tussen de ondernemers die daadwerkelijk maatschappelijke en ecologische waarde creëren, en degenen die doen alsof?
Het jarenlange gesteggel over zzp’ers
Tony’s Chocolonely: nog niet slaafvrij, wel dividend
Waarom juist ambitieuze millennials niet voor het grote geld gaan
‘Voedselbedrijven lopen Brussel en Den Haag helemaal plat’
De synergie tussen gemeenten en nieuwe ondernemers
Verantwoord ondernemen langs de meetlat
Zo produceer je écht diervriendelijke eieren
Ondernemers pakken op eigen houtje de ouderenzorg aan
Hoe sociale ondernemingen onze economie van binnenuit vernieuwen
Specialisterren excelleert als bedrijf dankzij werknemers met autisme
Waarom juist ambitieuze millennials niet voor het grote geld gaan
Samen met MaatschapWij, een inspiratieplatform om Nederland socialer en duurzamer te maken, maakt Follow the Money een serie videoportretten. Vandaag: nieuwe ondernemer Talitha Muusse vertelt waarom millennials zo gebrand zijn op duurzaamheid.
Ze is pas 26 jaar oud, maar als je naar het cv van Talitha Muusse kijkt zou je dat niet zeggen. Als ondernemer, toezichthouder bij MVO Nederland, spreker en mede-oprichter van initiatieven als de Duurzame Jonge 100 staat haar hele leven in het teken van duurzaamheid.
Tijdens haar studie Bedrijfskunde raakte Muusse geïnteresseerd in duurzaam leiderschap: leiderschap dat zich focust op het creëren van welzijn voor mens en planeet op de lange termijn. Maar daarin zal Talitha wel een uitzondering zijn. Ze maakt immers onderdeel uit van de millennial-generatie, die geboren is tussen 1985 en 2000. En de meeste millennials zijn toch gewoon gepamperde, egocentrische hipsters die overlopen van zelfvertrouwen, maar al in een burn-out schieten als ze moeten kiezen tussen haver- of sojamelk in de koffie?
Millennials willen duurzaam
Niet dus. Volgens Muusse is een duurzame levenshouding en je verantwoordelijk voelen voor mens en planeet voor veel millennials juist een vanzelfsprekendheid. Dat zit hem in de tijdgeest: ‘Je bent niet alleen kind van je ouders, maar ook van je tijd. Mensen van dezelfde generatie hebben bepaalde gedeelde ervaringen. De millennials zijn opgegroeid met berichtgeving over natuurrampen en hebben vaak op school iets meegekregen over duurzaamheid.’ Bovendien moeten zij de komende jaren leven met de gevolgen van klimaatverandering. Talitha: ‘Dat beïnvloedt de manier waarop ze tegen de wereld aankijken.’
De bestuurlijke top van een organisatie of bedrijf zit vaak niet te springen om verduurzamingsmaatregelen die de winstgevendheid zouden kunnen aantasten. Ze moeten immers hun aandeelhouders of andere belanghebbenden tevreden stellen. Dat botst met de idealen van de millennials, die juist van hun werkgever verwachten dat die een antwoord biedt op problemen zoals klimaatverandering.
Veel jonge mensen nemen nu het heft in eigen handen en richten een duurzaam bedrijf op
Het gevolg? Veel grote bedrijven hebben volgens Muusse moeite om jong talent aan zich te binden: ‘Dit komt doordat de jongeren te weinig zingeving in hun werk ervaren of moeite hebben met de niet-duurzame reputatie van bepaalde bedrijven.’ Veel grote ondernemingen zijn immers nog altijd gericht op winst op de korte termijn. Muusse: ‘We hebben een economie gecreëerd waarin verdienmodellen die hoge maatschappelijke kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld door vervuiling, toch succesvol kunnen zijn. Aan deze kosten hebben we als maatschappij geen prijskaartje gehangen.’
Veel jonge mensen nemen nu zelf het heft in eigen handen en richten een duurzaam initiatief of bedrijf op. Om hen een podium te bieden, richtte Muusse in 2013 de Duurzame Jonge 100 op: een lijst van de 100 meest invloedrijke en inspirerende duurzame jonge ondernemers en professionals die jaarlijks verschijnt. ‘De manier waarop zij duurzame bedrijven en organisaties vormgeven is ontzettend interessant: het geeft een kijkje in de toekomst die we tegemoet zouden kunnen gaan.’
Tevens vindt Talitha het belangrijk dat de jonge generatie ook vertegenwoordigd is op het hoogste bestuurlijke niveau. Daarom richtte ze Blikverruimers op, een programma dat twintigers en dertigers klaarstoomt als toezichthouder van en gesprekspartner voor de raad van bestuur. ‘De jonge generatie kan een andere manier van kijken, denken en doen inbrengen.’
In onderstaand videoportret vertelt Talitha Muusse over de duurzame ambities van millennials:
9 Bijdragen
Robelia 8
"Veel grote bedrijven hebben volgens Muusse moeite om jong talent aan zich te binden"
O ja? De grootste vervuilers en misleiders (toch weer die banken) staan in de top als meest geliefde werkgevers.
Op de website van Muusse (die verduurzaming als verdienmodel kiest) staan veel coryfeeën en grootverdieners (van Boxtel, Nijpels, Sharon Dijksma allemaal komen ze langs). Die prediken het één en doen het andere. Inmiddels volstrekt ongeloofwaardige bestuurders.
Echte vernieuwers werken in stilte achter de schermen.
De enige manier voor vooruitgang is van ik naar allen.
Kennis en kapitaal delen.
Wie kent:
Ken Thompson: de man achter Linux (gratis)
Matt Mullenweg: de man achter Wordpress (gratis)
Chris Wanstrath: Github ontwikkel platform voor software (gratis)
Apache Software Foundation: ontwikkelaar van meer dan 300 open source projecten waaronder Open Office.
Het beste schaakprogramma, Stockfish is gratis en open source.
Niet het leiderschap van Jos de Blok is de opmaat naar het succes van Buurtzorg maar de bottom-up benadering van het bedrijf verricht wonderen in de zorg..
Mz59 7
RobeliaRobelia 8
Mz59Marla Singer 7
RobeliaWat dat betreft hoop ik dat het merendeel van die millenials door die bellen heen prikken die direct of indirect door de grote bedrijven geblazen worden. Met name de gevallen waar het absoluut niet duidelijk is wie er daadwerkelijk achter steekt of dat zinvolle projecten op een uiterst gniepige manier om zeep geholpen worden zodat de drempel om het nog een keer te proberen nog hoger wordt.
Tevens dat het axioma dat duurzaam en globalisatie twee tegengestelde waarden zijn.
Mz59 7
Marla Singerhttps://nos.nl/artikel/2199393-china-zoekt-naar-aliens-maar-vindt-tot-nu-toe-slechts-pulsars.html
"geluidsgolfjes"
Marla Singer 7
Mz59Denk ook niet dat de huidige millenials nu nog het journaal kijken want een twitter aggregator is tig keer sneller, tig meer informatief en oneindig veel meer accuraat.
Robelia 8
Marla SingerTop reactie!
Men wil duurzaam en milieu financieren uit economische groei.
Vandaag maakte de TU Delft bekend dat de kennisontwikkeling en beschikbaarheid daarvan open-source wordt. Een geweldige sprong vooruit.
[Verwijderd]
Hendrik Haverkamp 1