
Waarom Juncker ongeschikt is als EU-commissievoorzitter
Jean-Claude Juncker stevent af op het voorzitterschap van de Europese Commissie. Een gotspe. Juncker is een anti-democraat die belastingontduiking door o.a. vermogende Grieken faciliteerde.
Welk percentage van de Nederlandse kiezers kent u, denkt u?’ zo vroeg het NRC Handelsblad in april aan Jean Claude Juncker.
‘Zeven procent!’ antwoordde Juncker.
‘Het is lager, vijf procent.’
‘Dat is in de buurt,’ constateerde Juncker droogjes.
Statistisch is de kans misschien gering dat u Juncker kent, maar alles lijkt erop dat deze onbekende Luxemburger één van de hoogste functies in Brussel gaat bemachtigen: voorzitter van de Europese Commissie .
Juncker in de frontlinies
In een artikel van Der Spiegel uit 1999 beschreef Juncker eens zijn visie op hoe de Europese worst gemaakt wordt. ‘We beslissen iets,’ legde Juncker uit. ‘Dan maken we het bekend, we wachten een tijdje om te zien wat er gebeurt. Wanneer er geen geschreeuw komt en geen opstand, omdat de meeste mensen toch geen idee hebben van wat er is besloten, dan gaan we door – stap voor stap tot er geen weg meer terug is.’ Zo bouwt Juncker blijkbaar voort aan, in de woorden van het verkiezingsmanifest van zijn partij , een ‘opener en democratischer Europa’. Als voorzitter van de Eurogroep van ministers van financiën zat Juncker tijdens de Eurocrisis in de frontlinies. Voortschrijdend inzicht was in dat proces duidelijk het kernwoord. Terwijl de erbarmelijke staat van de Griekse staatsfinanciën steeds duidelijker werd beweerde Juncker in december 2009 nog dat Griekenland ‘niet failliet is en ook niet failliet zal gaan’. In januari ontkende hij nog steeds dat Griekenland IMF-hulp nodig had. Bovendien zou ‘geen enkel ander land in een situatie zoals Griekenland terecht komen.’ Vier maanden later kwam het eerste IMF gesteunde bezuinigings/reddingspakket tot stand. Ook andere landen als Portugal en Cyprus zouden net als Griekenland hulp nodig blijken te hebben. Zulke blunders deden echter niets af aan zijn zelfvertrouwen. ‘We weten allemaal wat er moet gebeuren,’ poneerde hij tijdens de eurocrisis. ‘We weten alleen niet hoe we herkozen moeten worden wanneer we het doen.’ Juncker schroomde het ook niet om glashard te liegen als hem dat uitkwam. In mei 2011 schreef Der Spiegel dat er een geheime bijeenkomst plaatshad in Luxemburg, waar ministers van financiën een exit van Griekenland uit de Eurozone bespraken. Juncker ontkende onmiddelijk. Twee weken later gaf hij een surrealistisch interview in Der Spiegel waarin hij ruiterlijk toegaf dat hij had gelogen. ‘Mensen begrijpen best dat politici gevoelige onderwerpen achter gesloten deuren moeten bespreken.’ Om in datzelfde interview nog maar eens te stellen dat ‘Griekenland niet bankroet is’. Een jaar later ging Griekenland praktisch failliet, toen alle private schuldeisers gedwongen werden een verlies te nemen op hun leningen.Schrijnend
Helemaal schrijnend werd het toen Juncker zich ging bemoeien met de gebrekkige Griekse belastingheffing. ‘Griekenland is een grote natie, maar het is een zeer zwakke staat,’ zei Juncker. ‘De Griekse belastingdienst functioneert niet.‘Juncker die zich beklaagt over het gebrekkige functioneren van de Griekse belastingdienst is als een flitspaalmelder die boos is omdat justitie te weinig snelheidsboetes uitdeeltJuncker die zich beklaagt over het gebrekkige functioneren van de Griekse belastingdienst is als een flitspaalmelder die boos is omdat justitie te weinig snelheidsboetes uitdeelt. Griekse belastingontduikers gebruiken namelijk zijn land om hun vermogen te verbergen. Volgens de Griekse krant Ethnos kregen de Griekse autoriteiten in 2012 zes lijsten in bezit met daarop de namen van 4500 Griekse belastingontduikers in Luxemburg. Juncker heeft, in zijn rol als premier en minister van financiën van Luxemburg altijd actief gepoogd het werk van buitenlandse belastingdiensten te frustreren. Terwijl Europa voor meer belastingsamenwerking pleitte verdedigde Juncker fanatiek het Luxemburgse bankgeheim. Het bankgeheim is één van de redenen waarom het zo moeilijk is om belastingontduiking tegen te gaan. Een Griekse tandarts kan zijn geld deponeren op een Luxemburgse bankrekening, zonder dat die bank dat kenbaar hoeft te maken aan de Griekse belastingdienst. Het is door deze Luxemburgse praktijk vrijwel onmogelijk voor de Griekse belastingdienst om vermogen te achterhalen. Net als Zwitserland en Liechtenstein was Luxemburg daarom een gewilde locatie voor belastingmijdende particulieren.
13 Bijdragen
jsmid
Bob Lagaaij
Bob Lagaaij
jt
Hoe lang zou het nog duren voor we zeker weten hoe het Europese project, maar ook de economische crisis gaat aflopen? Het suddert maar voort.
jsmid
jtjt
jsmidOverigens is de desinteresse van het Nederlandse volk (grootste gedeelte dan) best nog gevaarlijk ook. Onderzoeksjournalist John Pilger gaf pas nog een interview genoemd "We leven in een propagandatijdperk" daarover. Wij zouden ons zijn kritiek mogen aantrekken.
jsmid
jtJoost Visser
PeterO
Joost Visserjsmid
PeterOJos van Veen
Zijn inzet is gelijk aan die van ALDE (VVD, D66 etc) nl. federale belastingen...dan is ook de coup compleet naar de nationale politiek en krijgt Brussel de hel pot met geld te verdelen.
Meteen de begroting voor de EU omhoog
Harmonisering van de deelstaateconomieeen om de euro te redden waarbij bij rijk systematisch naar een lage middelmaat wordt teruggedrongen en Zuid + Oost permanent afhankelijk worden van Noord en West
Brussel geeft lidstaten budgetten
Centrale bestedingsrichtlijnen van overheidsbudgetten
Voordeel: de staatsschuld vervalt
Voor de nationale politiek valt er verdraaid weinig meer de te verdelen dus kan min of meer weg.
Executers nemen de regering over en er zal betrekkelijke controle komen op de resultaten omdat het geheel een enorme troep wordt
Dit is hetzelfde model als wat nu onze eurofiel neoliberale regering naar de gemeentes uithaalt.
We zijn dus al voorgekneed.
Alles in functie voor het maakbare continent op neolierale leest.
We gaan geld en multinationals dienen.
En Juncker;; ja, dat is de zoveelste kloothufter.
Het ligt allemaal aan onszelf.
Wij kiezen nog steeds voor eurofiel neoliberalen en zolang we dat doen kiezen we ook als lemmingen voor onze eigen vernietiging.
De enige remedie is anti-EU maar we laten ons maar al te graag manipuleren tot Gutmensch
En wat heeft die EU ons gebracht?
Wij betalen substantieel voor deze EU en daarmee is er en via via voor subsidies naar grootbedrijf..het aanhangsel van Wientjes. dat de centen opstrijkt.
Zelfs door ons met meer dan 30 miljard betaalde banken doen alsof ze eigen allesbepalend leventje hebben..de neoliberale arrogantie is verdomd groot....Ten koste van ons.
Wij- gewoon volk/ het vulgus- mogen ludieke heren en dames directeuren en aandeelhouders dik bekostigen want ze kunnen niet op eigen benen
Joram
Wat zijn deze 2 engerds hét schoolvoorbeeld van waarom gewone hardwerkende burgers die trots zijn op hun eigen cultuur zo'n ongelofelijke schurfthekel hebben aan politici. Elke land heeft z'n eigen cultuur, en die moet je respecteren. Die cultuur heeft een stuk geschiedenis waar in veel gevallen hard voor gewerkt en gevochten is. En dan komen deze 2 onverlaten met hun bedrog en dovemansoren wel "even een Europalandje" maken.
Hoe lang gaat het nog duren voor álle burgers in Europa een keer wakker worden en de straat op gaan? Brussel is heer en meester in 't murw houden van burgers… en een hoop burgers snappen er ook niets van en stemmen blind op pro-EU partijen. Maar het kan toch niet zo zijn dat het grote gros van de burgers zo blind en murw is dat we dat allemaal maar laten gebeuren? Hebben we dan geen hart meer voor eigen land en cultuur?
Molenaer
Het enigste wat Juncker niet op het netvlies heeft is dat Europa een zeer dynamische geschiedenis heeft van oorlogen, conflicten, volksverhuizingen en dergelijke. Het is niet zo homogeen als de kneders het graag zouden zien. Ik ga ervan uit dat de geschiedenis zich niet zomaar plooit naar de hand van Junckers en zijn slag. Zoals de aarde ook niet anders om de zon gaat draaien omdat Edith Schippers dat nou zo graag wil.