
Gastcolumnist Pieter de Jager vroeg zich af waarom de oorlog in Syrië wél leidt tot vluchtelingen richting Europa, maar die in Oekraïne niet. Hij zoekt naar demografische oorzaken en stuit op een 'jongerenbubbel' in Syrië, die heel goed de 'demografische bom' zou kunnen zijn die al vaker in de geschiedenis het verlangen om te vertrekken aanwakkerde.
Babyboomers
Allereerst de cijfers. Oekraïne had voor aanvang van het conflict in 2014 een krimpende bevolking van 45 miljoen inwoners, waarvan 26 procent jonger dan 25 jaar was. De Syrische bevolking groeide tot 2012 juist. Het land had in dat jaar 22 miljoen inwoners, waarvan 52,5 procent onder de 25 jaar. In een bevolkingspiramide ziet dat er zo uit:
Bevolkingspiramiden van respectievelijk Syrië en Oekraïne. Bron: CIA World Factbook
We zien hier dat we de bevolkingspiramide van Oekraïne niet echt meer een piramide kunnen noemen. De grafiek van Syrië heeft meer weg van een traditionele piramidevorm. Hoewel het geboortecijfer in dat land meer dan gehalveerd is in de afgelopen vier decennia, ligt het gemiddelde kinderaantal van 2,7 kinderen per vrouw nog steeds boven het wereldgemiddelde. Jongeren nemen een groter deel van de bevolkingspiramide in en zullen daardoor een grote invloed hebben op de vormgeving van het land, net zoals de babyboomers dat in Nederland hebben gedaan dankzij hun demografische overwicht.
Snel groeiende bevolking en oorlog
Over de demografische oorzaken van oorlog is al een hoop geschreven door westerse sociologen en historici. Er zijn grofweg twee centrale theorieën. Thomas Malthus was een van de eersten die over deze relatie schreven. Volgens hem legt een explosief groeiende bevolking een grote druk op de landbouw om per jaar steeds meer voedsel te produceren. De hoeveelheden land, bestaand bezit en grondstoffen nemen immers niet toe en volgens Malthus kon dat alleen maar leiden tot ziekte, hongersnood of oorlog.
Malthus zag echter over het hoofd dat wat er met dat land en grondstoffen wel gedaan kan worden alleen beperkt wordt door de menselijke inventiviteit. Als die inventiviteit niet snel genoeg meegroeit, leidt een demografische explosie tot meer schaarste aan land en grondstoffen en dat creëert dan een voedingsbodem voor conflicten. Land- en waterschaarste leiden namelijk tot honger. En over het algemeen worden mensen er niet gezelliger op als ze een tekort aan eten hebben.
Demografisch overschot aan jongeren versterkt conflicten om het bestaande bezit
De tweede centrale theorie is die van de jeugdbubbel, ontwikkeld door Gunnar Heinsohn. Hij gaat vooral in op de enorme druk die een demografische expansie op de economie legt om snel nieuwe banen te creëren. Als de bevolking verdubbelt, moeten er in die tijd minimaal twee keer zoveel banen, huizen, scholen en producten geproduceerd worden om dezelfde levensstandaard te garanderen. Het demografisch overschot aan jongeren versterkt conflicten om het bestaande bezit. Een jeugdbubbel kan een burgeroorlog opleveren of, in het geval van een militair bovengemiddeld ontwikkelde staat, een poging om een ander gebied te koloniseren om zo de economie te kunnen voeden.
Oorlog of groei bij demografische transitie
Van alle burgeroorlogen die plaatsvonden tussen 1970 en 1999 was er bij 80 procent sprake van een bevolking die voor minstens 60 procent bestond uit mensen jonger dan dertig jaar. Een voorbeeld daarvan is Algerije. Daar woedde in de jaren '90 een burgeroorlog die in veel opzichten lijkt op die in Syrië nu. Ook in Algerije begon het bij onvrede onder een vrij jonge bevolking over een autoritaire regering. Dat leidde een tot conflict met opstandige islamitische groeperingen. Het geboortecijfer nam gedurende de burgeroorlog af en de gemiddelde leeftijd steeg. Na tien jaar keerde de vrede terug.
Een jeugdbubbel hoeft echter niet te leiden tot conflict. Voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank Justin Yifu Lin stelt dat het ook kan leiden tot een zogenaamd demografisch dividend, waarbij de ratio van werkenden ten opzichte van hulpbehoevenden heel gunstig is. Dit leidt tot een sterke economische groei per hoofd van de bevolking, mits die extra jongeren productief worden ingezet in de economie.
De Oost-Aziatische tijgereconomieën wisten de demografische bom om te zetten in een demografisch dividend
Een voorbeeld daarvan zijn de Oost-Aziatische tijgereconomieën, waar de demografische transitie van hoge naar lage geboortecijfers zich nog sneller heeft voltrokken dan in Syrië. In de tijgereconomieën heeft dit een enorme economische groeispurt veroorzaakt. Ze zijn daarin zelfs iets te succesvol geweest, waardoor er inmiddels sprake is van demografische achteruitgang (wat ook problemen veroorzaakt, maar dat is een ander verhaal).
In Europa is de demografische transitie ook niet zonder bloedvergieten gegaan. Hier waren grootschalige emigratie naar andere continenten en kolonisatie nodig om de bevolking niet te laten verhongeren. En dan waren er ook nog de twee wereldoorlogen in de twintigste eeuw.
De meeste Afrikaanse landen zijn nog niet zo ver met hun demografische transitie. In de landen daar valt dus nog een hoop economische groei óf oorlog te verwachten in de komende eeuw.
Grote demografische verschillen
Terug naar de verschillen tussen Syrië en Oekraïne. Waarom leidt het ene conflict tot een grote vluchtelingenstroom richting Europa en het andere niet? De demografische verschillen tussen beide landen zijn groot. In Syrië kon de economie niet snel genoeg banen creëren. De officiële werkloosheid was in 2011 9 procent, al zijn er ook schattingen dat de daadwerkelijke werkloosheid veel hoger lag, tot wel 30 procent. De jeugdwerkloosheid is vaak tweemaal zo hoog als die van ouderen en dat zou kunnen betekenen dat de helft van de jongeren zonder werk zat toen de protesten in 2011 begonnen. Er was in de decennia daarvoor geen grootschalige emigratie of kolonisatie vanuit Syrië, met als gevolg dat de bevolking is verviervoudigd tussen 1960 en 2006 (van 4.565.000 tot 18.260.000 inwoners).
In Oekraïne is de bevolking in diezelfde periode amper gegroeid; van 42,7 miljoen in 1960, tot 47 miljoen mensen in 2006. In Oekraïne was er dus weinig druk op het land en de economie om meer voedsel en banen te produceren. Sterker nog, Oekraïne is op dit moment een van de graanschuren van de wereld.
Wanneer we kijken naar de gevolgen van deze demografische verschillen in het aantal doden en ontheemden, dan is het opvallend dat het conflict in Syrië veel heftiger is. Het dodental is niet bekend, maar word boven de 300.000 geschat. Uitgaande van dit laatste aantal vallen er dus elke maand gemiddeld 5.555 doden. Het aantal interne en externe ontheemden wordt geschat op 12 miljoen.
Syrië |
Oekraïne |
|
Bevolking start conflict |
22 miljoen (2011) |
45 miljoen (2014) |
% onder 25 jaar |
52,5% |
26% |
Bevolkingsgroei van 1960 tot conflict |
370% |
5% |
Doden per maand |
5.555 |
388 |
Vluchtelingen in % bevolking |
50% |
2% |
Meer zelfmoorden dan oorlogsdoden
Het conflict in Oekraïne startte in april 2014 en had begin september 2015 geleid tot 6.829 doden, omgerekend 388 doden per maand. Het aantal ontheemden wordt geschat op 1 miljoen, wat twee procent van de bevolking is. Maar zij vluchtten voornamelijk naar Rusland. Er waren in 2009 (het laatste jaar van beschikbare cijfers) meer mensen die zelfmoord pleegden in Oekraïne (9.716 doden) dan er in die anderhalf jaar tijd dood zijn gegaan door oorlog.
Omdat er meer jongens dan meisjes worden geboren heeft vrijwel elk land een structureel jonge mannenoverschot. Zelfmoord onder mannen (die in Oekraïne veel meer voorkomt dan onder vrouwen) leidt daardoor tot minder schaarste rond beschikbare vrouwelijke partners en Oekraïne is een van de weinige landen waar er vanaf 32-jarige leeftijd evenveel mannen als vrouwen zijn.
In Syrië komt zelfmoord onder mannen amper voor en is het aantal mannen pas gelijk aan vrouwen op 42-jarige leeftijd. Zodoende hadden jonge mannen in Syrië minder kans op een vrouw en een stuk land of een baan om in hun levensonderhoud te voorzien dan jonge mannen uit Oekraïne. Daarnaast was er van 2006 tot 2010 een droogterecord in Syrië, waardoor de landbouwproductie daalde en de voedselprijzen in Syrië werden opgedreven.
In Syrië zijn veel meer strijdende partijen en is de strijd niet geconcentreerd in een deel van het land maar zijn er meerdere fronten, waardoor er meer slachtoffers en deelnemers zijn. Maar waarom is dit conflict zo gefragmenteerd? Dat zou ook te maken kunnen hebben met het feit dat Syrische jonge mannen überhaupt makkelijker te motiveren zijn voor de strijd. In Oekraïne zijn er minder deelnemers aan de oorlog, terwijl er in absolute aantallen meer mannen in de leeftijdscategorie 25 tot 29 jaar zijn dan in Syrië. Potentieel is er dus een grotere bron van strijders, maar desondanks heeft het Oekraïense leger zoveel moeite om genoeg rekruten te vinden dat het de dienstplicht weer heeft ingevoerd. Van de opstandelingen komt een groot deel uit Rusland, terwijl in Syrië en Irak een kleiner deel van de strijders van buiten de landsgrenzen komt.
Een gemiddelde OEKRAÏense zoon moet samen met zijn zus voor zijn ouders zorgen en is dus minder vervangbaar dan een Syriër in een groot gezin
De gemiddelde leeftijd in Oekraïne ligt een stuk hoger dan die in Syrië. Er is in dat eerste land dan ook geen sprake van een demografisch overschot aan jonge mannen. Het erfdeel van een gemiddelde Oekraïense zoon is gelijk aan de bezittingen van de vader (in tegenstelling tot in Syrië, waar het gemiddelde gezin veel groter is en de bezittingen dus veel meer versplinterd raken). Een gemiddelde Oekraïense zoon zal daarnaast samen met zijn zus voor zijn ouders moeten zorgen en is dus minder vervangbaar dan een Syriër in een groot gezin.
Voor de toekomst is het hoopvol dat de mediane leeftijd in Syrië stijgt, dat de demografische transitie doorzet en het geboortecijfer daalt richting 2,1 kind per vrouw (in demografisch opzicht het ideale aantal). Daardoor neemt de jongerenbubbel af en wordt de bevolking steeds ouder en waarschijnlijk rustiger. Wellicht dat binnen een paar jaar de eerste vredesbesprekingen tussen strijdende partijen plaats zullen vinden en nieuwe staten zullen ontstaan.
Pieter de Jager is ondernemer.
83 Bijdragen
fverhees
pieter
fverheeshttp://www.ons.dz/-Demographie-.html
Dus dat kan binnen 2 decennia een behoorlijk probleem opleveren.
Een lichtend voorbeeld voor de regio is Iran. Daar heeft de VS ook geprobeerd om een opstand te creëren, maar dat bleek lastig van de grond te krijgen met 1,9 kind per vrouw.
Wellicht dat daarom diplomatiek er meer bereikt word momenteel.
fverhees
pieterjefcooper
pieterpieter
jefcooperjefcooper
pieterDeze meneer betoogt, en lijkt aan te tonen, dat die geboorteoverschotten snel verdwijnen.
Ian
fverheesjefcooper
Ianjefcooper
fverheesDie bestaat niet meer sinds Versailles in 1918 of 1919 het Ottomaanse rijk opdeelde, probeerde op te delen, tussen het Britse empire en het Franse.
In 1956 nam de VS het over.
Anton van Haasteren
Een heel logisch antwoord op de vraag zou kunnen zijn, dat het conflict in de Oekraïne veel minder intensief is en in Syrië het conflict op veel grotere schaal wordt uitgevochten. Bovendien richt het conflict in Syrië zich ook sterker op de burgerbevolking, naar mijn mening bewust uitgevoerd, waar het conflict in de Oekraïne zich veel meer tussen militairen afspeelt.
Bovendien is er erg veel verwarring over de aantallen Syrische vluchtelingen. Niet iedere Syrische vluchteling komt uit Syrië
Ik ben het wel eens met de strekking van het artikel. Het is goed om te zoeken naar diepere gronden, maar we moeten voor de hand liggende redenen niet uit het oog verliezen
pieter
Anton van HaasterenDat komt waarschijnlijk voor een deel door het demografisch overschot aan jongeren in Syrië. In Oekraïne zijn er weinig jongeren te porren voor een burgeroorlog en heeft de overheid de dienstplicht in moeten voeren.
Er wonen twee keer zoveel mensen in Oekraïne, dus dan zou je ook twee keer zo een intense burgeroorlog mogen verwachten.
Anton van Haasteren
pieterpieter
Anton van HaasterenAnton van Haasteren
pieterjefcooper
Anton van Haasterenpieter
Anton van HaasterenCale
pieterpieter
CaleCale
pieterpieter
Calehttp://www.nytimes.com/2014/05/28/world/europe/ukraine.html?_r=0
Hier staan er nog meer:
https://www.ecosia.org/search?q=russian+fighters+in+ukraine®ion=&lang=&f=false
Cale
pieterpieter
CaleCale
pieterpieter
Calejefcooper
Anton van HaasterenMvdB
De rekensom die leidt tot 388 doden per maand kan ik niet reconstrueren.
Mogelijk werd mijn aandacht afgeleid door de vele schrijfdelicten. Meer dan 10.
pieter
MvdBIk zal op de schrijffouten letten in het vervolg, jammer dat het punt niet over komt.
MvdB
pieterVan april 2014 tot begin september 2015 zijn 17 maanden. Bij "medio september" is een halve maand extra OK. De som klopt dus niet.
Laat artikelen vóór publicatie lezen door een ander. Dat helpt.
Sans rancune....
pieter
MvdBMvdB
pieterSanne
MvdBCale
SanneSanne
CaleCale
SanneSanne
CaleMvdB
Sannejefcooper
MvdBSinds Eisenhower in 1956 een eind maakte aan de Israelisch Frans Engelse aanval op Egypte is de VS de baas in het Midden Oosten.
Een sinds het mislukte Liberty ongeluk van 1967 is er nauwe samenwerking met Israel.
Pas nu lijken de wegen te scheiden, het VS verdrag met Iran.
Over barbaars, wat is barbaarser, IS, of NATO, net met 131 dode bruiloftsgasten ?
Of denk je dat de bommetjes die de VS, Engeland, Frankrijk, Denemarken en wij, afwerpen, alleen confetti bevatten ?
Foto's als die van My Lai zijn taboe.
MvdB
jefcooperConfetti is carnaval. Je veronderstelde associatie met bommen gaat niet op. En ja, er bestaan ook confettibommen, maar nee, ook dan niet.
Sanne
MvdBpieter
SanneDat komt waarschijnlijk voor
een deel door het demografisch overschot aan jongeren in Syrië. In
Oekraïne zijn er weinig jongeren te porren voor een burgeroorlog en
heeft de overheid de dienstplicht in moeten voeren.
Er wonen twee keer zoveel mensen in Oekraïne, dus dan zou je ook twee keer zo een intense burgeroorlog mogen verwachten.
jefcooper
pieterSanne
pieterLudovikaa
SanneMvdB
LudovikaaVergeef me, ik kan de associatie met het spel Lemmings niet van me af zetten. En ziedaar, opeens valt het demografische kwartje ook bij mij op zijn plaats. Waar gisteren een oordeel begon, stopte mijn waarneming. Nachtrust is goed voor de hersenpan ;-)
Pieter de Jager: ik hoop dat je dit leest!
Ludovikaa
MvdBJohn Jansens
http://www.volkskrant.nl/buitenland/drijft-klimaatverandering-syriers-op-de-vlucht~a4152384/
Daarnaast lijkt mij relevant dat Turkije (maw Erdogan) er álles aan doet om de Syrische vluchtelingen
te pushen naar Europa "op te rotten"...
http://www.volkskrant.nl/opinie/turkije-zet-vluchtelingen-in-als-politiek-middel~a4147586/
Sanne
John JansensAnton van Haasteren
Sannejefcooper
Anton van HaasterenAnton van Haasteren
jefcooperMvdB
Anton van HaasterenJohn Jansens
MvdBDie provincie heeft tenslotte -behalve van Den Uil- nóóit iets goeds van die kant gekregen...toch?
Helaas zal tzt de klimaatverandering wellicht roet in het soervleis gooien:de vloed van de Maas kan wel een
niveau van meer dan 6 meter hoger dan nu bereiken door de zondvloed-regenval bovenstrooms...
Dan rest van Maasstricht niet meer dan het Pietersberg-eiland ter grote van het voormalige Schokland?
;-)
jefcooper
John JansensMvdB
John JansensIn Limburg ligt alleen de weg naar de Randstad. Da's vervelend, maar het is niet anders voor de Sjengen va Mestreech.
Waar ik woon zit ik nog 20 meter boven de hoogste stand van de Maas ooit, zelfs als die 10 meter daarboven stijgt.
Misschien trekken de Limburgers wel naar Duitsland om te vluchten? Niet voor het water, dat niet ;-)
John Jansens
MvdBdat zijn állemaal boeren..toch? (bron:Piere Ubachs,tweeduizend jaar Maastricht)
"Da's vervelend":
nog véél vervelender is dat er véél meer longpatienten dan élders voorkomen (vooral ook kinderen!) die te lijden hebben van het besluit van de CDA-staatssecretaris van Mileu om toen Balkenende I viel nog rap het besluit van de eerdere PvdA minister -dat álle uitstoot van de ENCI gifverbrandings/cement-oven (op 300 meter van hartje Maasticht!) continue gemeten moest worden- IN TE TREKKEN,
waardoor je nooit weet wat je allemaal binnenkrijgt als je een dagje vlaai gaat eten op een terras,of het Preuvenement bezoekt.
Maar ja:die werd daarna commisaris vd koning(in) in Den Bosch...
waar toevallig óók de hoofdvestiging van de ENCI zit!
(over corruptie gesproken...)
MvdB
John JansensNiet alleen Maastricht. Storingen bij Sabic op het Chemelot-terrein (hier zeggen ze nog gewoon DSM) zijn er bijna iedere dag. Gelukkig zit ik daar ruim 10 km vanaf. Ook ver genoeg van de vliegroutes van AWACS. Heb familie in Schinveld. Ik kan genieten van gigantisch onweer maar van AWACS word ik zwaar unheimisch. Echt erg, vooral voor dieren en kleine kinderen.
Tijd voor verandering van the soul of society....
jefcooper
Sannebos
John Jansensdenken dat de dijken het zullen houden ?
mss de zwarte zwaan van de NE Overheid ?
mss alvast de gepensioneerden verkassen naar bijv Suriname ?
Komt er ook wat woonruimte voor de vele wonigzoekers w.o de vluchtelingen ?
PS: Politiek wil de waterschappen opheffen !!
net die instantie die probeert de voeten droog te houden voor de burgers ?
Ludovikaa
jefcooper
De suq van Aleppo was onvergetelijk, de citadel van die stad ook.
De suq schijnt in puin te liggen, de citadel is gelukkig zo gigantisch dat dat niet echt gelukt kan zijn.
Palmyra was ook onvergetelijk.
Ik kan me goed voorstellen dat na een vijf jaar oorlog, bedoeld om Assad te verdrijven, Israel wil niets liever dan het buurland opheffen, Syriers in groten getale het land verlaten, zeker na de uitnodigende woorden van Merkel, en de gratis gouden bergen die bij ons zijn.
'I'll apply for refugee status', 'and then I'll get a new house'.
Je ziet nu hoe Hollande en Obama roepen dat Assad weg moet, beide landen hebben geen last van de Syrische exodus, en dat Merkel bij zinnen komt 'er moet met Assad worden gepraat'.
De VW crisis, van een mug wordt een olifant gemaakt, en de afwaardering van Deutsch Bank tot bijna junk status, zal Merkel wel dwingen zoete broodjes te bakken met Assad, 'wir schaffen dass nicht mehr'.
Hank.Rearden
1. http://airwars.org/
Cale
Sanne
Calehttps://southfrontdutch.wordpress.com/
Dat ziet mij een beetje te "gekleurd" uit. En dan zeg ik het nog netjes.
Cale
SanneSanne
CaleGuus
pieter
Guusbps
Het demografische aspect lijkt mij ook een logische en sterke medehoofdoorzaak van conflicten.
Het komt in wezen neer op levensbedreigende schaarsten als hoofdzakelijk motief voor conflict.
Schaarste aan primaire levensvoorzieningen, hoofdzakelijk “woning, werk, wijf” gerelateerd.
Als die primaire behoeften zijn voorzien is er weinig motivatie voor conflict en onrust.
Andere motieven zoals verschil in religie, etniciteit, of historische rancune, etc. zijn slechts een etiket voor conflicten, secundair en bijzaak of gevolg. Hoofdmotief is een tekort.
De gecompliceerdheid en complicaties van conflicten kun je zo door prikken met jouw belichting.
Hieruit blijkt toch maar weer hoe belangrijk het is om economieën in een goede conditie te houden
en een gebalanceerde demografie na te streven. Dan is er niets aan de hand.
Hendrik_NL
In dit verband vormt m.i. met name Egypte nog tot in lengte van jaren een levensgroot risico, want de bevolkingsgroei daar blijft griezelig groot.
Eline
http://www.euractiv.com/sections/europes-east/eu-agency-reports-spike-ukrainian-asylum-seekers-315032
Ondanks het associatieverdrag en het traject naar visumvrij reizen, lijkt het voor Oekraïners wel steeds moeilijker te worden een visumaanvraag toegekend te krijgen. Is de EU bang voor te veel asielaanvragen?
http://www.washingtonsblog.com/2015/07/eu-visa-slams-ukrainians-after-february-2014-ukrainian-coup.html
Oekraïne wordt voorts al jarenlang door de EU als land gezien dat juist asielzoekers moet opvangen, asielzoekers uit bijvoorbeeld Somalië die in Oekraïne terecht komen en verder willen reizen naar de EU vanwege de belabberde mensenrechtensituatie in Oekraïne, worden zonder pardon teruggestuurd naar Oekraïne. http://www.wsws.org/en/articles/2015/02/21/ukra-f21.html
Ik verwacht dus niet dat Oekraïense asielzoekers veel kans maken op een vluchtelingenstatus binnen de EU.
Daarnaast lijkt het mij voor politieke vluchtelingen uit Oekraïne geen logische keus om juist naar de EU te gaan. Want hebben wij niet overduidelijk laten blijken dat we aan de kant van de huidige regering staan? De erkenning van politieke vluchtelingen uit Oekraïne zal overigens voor de EU een groot dilemma vormen, want zou dat niet moeten leiden tot opschorting van het associatieverdrag?
bos
Maar biedt dat oplosssingen aan de problemen in de genoemde landen ?
pieter
bosJ.E.
Aanvulling; het is waar (hetgeen ik weet van èchte Syrische vluchtelingen, die ik al hèèl lang ken) dat er veel NIET Syriërs tussen zitten.