
Gastauteur Pieter Cleppe zegt luid en duidelijk 'nee' tegen nieuwe noodleningen voor Griekenland. Die bedreigen alleen maar het vredesproject dat EU heet en dat vooral gedijt door open grenzen voor de handel. En niet door inmenging en bureaucratie.
Tijdens de eurotop, op zondag 12 juli, besloot de Duitse Bondskanselier Angela Merkel de beslissing over een mogelijke Griekse euro-exit maar naar Athene over te hevelen. De Grieken krijgen het vooruitzicht op een nieuwe 'noodlening' van 86 miljard euro van, onder meer, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), maar dienen in ruil daarvoor een hele reeks wetten in te voeren.
Het land ondergaat daarmee een in Europa ongeziene inperking van de soevereiniteit. Zou dit uiteindelijk in Griekenland zelf politiek onhaalbaar blijken, dan kiest Athene er zelf wel voor om de muntunie te verlaten, is de redenering. En kan Merkel haar handen wassen in onschuld. Er is een kans op vervroegde verkiezingen in de herfst.
wanneer syriza wordt overgenomen door de meer radicale fractie zien we meer dan waarschijnlijk een grexitAls er in de extreem-linkse regerende partij Syriza een afsplitsing komt of wanneer de partij wordt overgenomen door de meer radicale fractie zien we meer dan waarschijnlijk een grexit.
4 x Nee tegen nieuwe leningen
Maar evengoed mogelijk is een nieuwe noodlening. Om de volgende redenen is dat laatste echter een bijzonder slecht idee: 1)De vorige noodleningen faalden. Waarom meer van het zelfde? De Griekse schuldgraad schommelt rond 180 procent van het BBP, een recordhoogte. Nog maar eens die schuldenberg vergroten zou de economie nog meer ondermijnen, zoals al gebeurde na 2010, sinds wanneer het land leningen ter waarde van 240 miljard euro ontving, zowel van de eurozone als van het IMF. Het is juist dat dit een indirecte redding van grote, internationale banken was, die lichtzinnige leningen hadden toegekend aan Griekenland, iets wat we met onze denktank Open Europe ook steeds hebben onderstreept. Toch hielp dit ook de Griekse staat. Griekenland moest immers dat geld dan zelf niet terugbetalen. Een Grieks faillissement zou een goede zaak geweest zijn, maar het zou pijnlijke hervormingen met zich mee hebben gebracht. Het zou immers niet langer mogelijk zijn geweest de Griekse ambtenarenkaste te financieren. De nodige besparingen in het Griekse overheidsapparaat zouden veel groter zijn geweest. Griekse ambtenaren zagen hun loon slechts met acht procent gemiddeld dalen tussen 2009 en 2013, terwijl dit 19 procent was in de privé-sector. Daardoor verdiende men er 43 procent minder dan de ambtenaren, wat voordien ‘slechts’ 35 procent was.Sanering
De broodnodige sanering van het Griekse ambtenarenkorps zou op lange termijn hebben geloond, want het enige succesvolle recept om corruptie in emerging economies te bestrijden is het terugdringen van de rol van de overheid in de economie, hetgeen bijvoorbeeld in Georgië gebeurde. Als Griekenland geen toegang meer zou hebben tot het goedkope geld van de ECB, is het eenvoudigweg niet langer mogelijk om zo’n groot overheidsapparaat in stand te houden. Die weg wordt nu echter niet gekozen. Een heel aantal hervormingen wordt nu van buitenaf opgelegd. Op zich zijn daar goede ideeën bij, zoals privatisering van overheidsbedrijven, havens en luchthavens, het afbouwen van brugpensioen of toelaten van zondagswinkelen: zaken die men in Noord-Europa vaak nog niet doorvoerde. Het is echter maar de vraag of Griekenland dit alles in de praktijd effectief zal uitvoeren, gezien het feit dat het land nog niet de helft van de voorwaarden uit de vorige programma’s van het IMF vervulde.Herstelde concurrentiekracht onvoldoende
Griekenland heeft ten dele zijn concurrentiekracht hersteld, maar met een nieuwe reeks forse belastingverhogingen is het zeer betwijfelbaar of de economische groei wordt gecreëerd die zo broodnodig is om het land weer op eigen benen te laten staan. 2) Vergaande bemoeienis met cruciale politieke beslissingen van een land is gevaarlijk Los van de rol van de andere Europese landen of de VS, had Griekenland de keuze om niet toe te treden tot de muntunie, aangezien het niet aan de voorwaarden voldeed. Het land had nu perfect ook de mogelijkheid om de muntunie te verlaten en in de EU te blijven, wat ook de voorkeur geniet van een deel van Syriza. De Griekse keuze om een zoveelste nieuwe miljardenlening te vragen, brengt onvermijdelijk voorwaarden met zich mee, het is dus niet terecht daarom met een beschuldigende vinger naar de andere eurolanden te wijzen. Toch is dit een bijzonder groot risico. Op dit moment is er al een nationalistisch-populistische regering aan de macht, met alle gevolgen van dien. Voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis waarschuwde na zijn ontslag dat de fascistische partij Gouden Dageraad wel eens ‘de grote winnaar van het protest tegen de besparingen zou kunnen worden, jammer genoeg’.Serieus risico
We moeten dit gevaar serieus nemen. Is het wel verantwoordelijk om dit te riskeren met een land dat weinigen uit de EU en de Schengenzone willen zien verdwijnen, bovendien een cruciale Navo-bondgenoot? Als 61 procent van de bevolking in een referendum tegen een reeks voorwaarden stemt voor een nieuwe miljardenlening, zou het antwoord dan niet eerder het voorbereiden van een gecontroleerde grexit moeten zijn, dan het opleggen van nog striktere voorwaarden, hetgeen tot politieke radicalisering kan leiden? De Europese leiders, Merkel voorop, kiezen er echter voor om dit risico te negeren. Een Griekse euro-exit zou immers bewijzen dat hun noodleningen-beleid van de laatste vijf jaar een complete mislukking is. 3) Meer transfers en gemeenschappelijk beleid in de eurozone leiden tot conflict Tot nog toe gaf de Griekse crisis voornamelijk aanleiding tot spanningen tussen Duitse en Griekse beleidsmakers, maar nu heeft die geleid tot een openlijke clash tussen Duitsland en Frankrijk. Daarbij ging Frankrijk openlijk in de aanval tegen de Duitse minister van Financiën en zijn voorkeur voor een Griekse euro-exit door een team specialisten naar Athene te sturen om eigenhandig het ‘Griekse’ voorstel voor besparingen te schrijven.De spanningen tussen Vlamingen en Franstaligen zouden genoeg bewijs moeten zijn dat een gebrek aan gemeenschappelijke publieke opinie of ‘demos’ voor conflicten zorgt bij gemeenschappelijke beleidskeuzesDe spanningen in België tussen Vlamingen en Franstaligen zouden genoeg bewijs moeten leveren voor het feit dat een gebrek aan gemeenschappelijke publieke opinie, cultuur of ‘demos’ voor conflicten zorgt bij het maken van gemeenschappelijke beleidskeuzes.
38 Bijdragen
Roland Horvath
De vrije handel van PC is eveneens onzin en dient uitsluitend de US. Die hebben altijd een gezonde combinatie van vrije handel en protectionisme aangehouden voor henzelf. Van andere landen, bijvoorbeeld in 1945 van alle andere Amerikaanse staten, hebben ze altijd 100% vrije markt, vrije handel geëist ten bate van hun eigen veelal gesubsidieerde export bijvoorbeeld van landbouwproducten. Die dan boeren in een ander land ruïneren bij honderd duizenden. Dat willen de US ook in de EU toepassen met het TTIP. En de BAV politiek van de EU is daar een onderdeel van. Overigens, die politiek bevoordeelt alleen de exportwinst van de GMO en die politiek is ook oorspronkelijk door de GMO gepropageerd. De GMO willen hun bedrijfslasten minimaliseren vandaar het rampzalige en ranzige Besparen, Afbreken, Verarmen BAV.
De EU moet GR zich zel
jefcooper
Roland HorvathDaar moet Europa worden bestuurd.
Zo gaat het ook al lang, Dijsselbloem is gewoon Brussels ambtenaar, Klijnsma ook.
De Belgische belasting'hervorming' is vrijwel identiek aan wat Rutte probeert door te drukken.
Alleen in het geval Griekenland valt het wat meer op.
Wat nu wordt gedaan is wat het IMF al tal van derde wereldlanden oplegde.
De ZO Aziatische landen schijnen dan ook van plan te zijn nooit meer het IMF er bij te halen.
Wat ik mis in het artikel zijn de bedragen, 76 miljard is genoemd, die rijke Grieken naar Zwitzerland overmaakten.
Dat was in de tijd dat gewone Grieken vonden dat hun regering niet meer was dan collaborateurs van Brussel.
Het Verdrag van Maastricht stelt uitdrukkelijk dat elk land verantwoordelijk is voor z'n eigen financiën, niks transfer.
Dat een muntunie bestaande uit zeer verschillende economieën niet kan werken weten slimme economen al lang.
Oud DNB directeur Szas was bij de 1992 kabinetsvergadering over de euro.
Hij zei daarover 'toen ik met Koos Andriessen naar buiten liep zei ik "hebben ze enig idee waar ze mee bezig zijn ?", het antwoord was "geen enkel"'.
Het is overigens niet waar dat Nederland en Duitsland iets aan de muntunie hebben.
Al in 2003 bleek dat de export naar niet euro landen sneller groeide dan naar euro landen.
Zie de cijfertjes bij Sarrazin:
Thilo Sarrazin, 'Europa braucht den Euro nicht, Wie uns politisches Wunschdenken in die Krise geführt hat', 2012 München
Het euro grapje heeft ons tot nog toe iets van een 350 miljard gekost.
Wat is er overigens op tegen dat FN aan de macht komt in Frankrijk ?
De EU als vredesproject is niet meer dan overwinnaars propaganda, nu gelogenstraft door het VSEU conflict met Rusland.
Gorbatschow was altijd al van mening dat de EU bedoeld was voor macht, economische macht.
Die betalen gewone mensen, de sancties tegen Rusland.
Hilterman
jefcooperHilterman
jefcooperOver dat geld is geen belasting betaald. Hou het op een bescheiden 50%. Dan had Griekenland er heel anders voor gestaan met 100 miljard in de staatskas.
In feite hebben EZ burgers de belastingontduiking van puissant rijke Grieken betaald.
Slaap lekker met dat idee.
jefcooper
HiltermanGoed voorbeeld doet goed volgen.
De tegen Varoufakis gestarte juridische procedure is volgens mij de wraak van het establishment, met goedkeuring van de trojka.
Het kan niet zo zijn dat een prof economie hun waanzin ongestraft uitlegt.
MvdB
Moet dat niet democratisch verboden worden?
Molenaer
MvdBHilterman
MolenaerContramine
Hiltermanjsmid
John Jansens
peter
peter
hoe je tot andere conclusie kan komen, met soortgelijke inzicht over problemen
Hilterman
peterEr is maar een oplossing uit de EZ terug naar de Drahme dan is er een redelijke kans dat Griekenland over een jaar of 3-4 weer opkrabbelt. Uiteraard moet de huidige schuld voor het grootste deel worden kwijtgescholden. Dat is feitelijk al zo wanneer je kijkt naar de manier waarop rente en aflossing nu betaald worden.
peter
HiltermanKennelijk leeft het idee dat als Griekenland de euro loslaat er een verstandig beleid gaat worden gevoerd, die tot betere resultaten leidt voor Griekenland. Waar dat idee dan is op gebaseerd is voor mij een compleet raadsel. Het grote risicofactor: Grieken die geen enkele ervaring hebben met voeren van goed economisch beleid. Toch menen velen daar toch op te kunnen vertrouwen. Een behoorlijk grote gok.
De belangrijkste opdracht voor de Grieken is dus het huishoudboekje op orde krijgen. Staatschuld is van secundair belang. Het is te makkelijk om te stellen dat we de Grieken nu schuld moeten kwijtschelden omdat ze de totale staatschuld niet kunnen terugbetalen. Er is geen enkel land die als doelstelling heeft de totale staatschuld terug te betalen. De doelstelling is dat je begrotingsbeleid en omvang staatschuld zodanig is dat men weer het vertrouwen in je heeft en je staatsobligaties wil kopen. Bovendien moeten we de zwaarte van de rentelasten over de Griekse staatschuld niet overdrijven. Er zijn landen die veel hogere rentelasten hebben en waarbij niks wordt kwijtgescholden. Bovendien wordt het idee gewekt dat schuldkwijtschelding een "once in a lifetime opportunity" is, wat een vreemde gedachte is. Eerst resultaten zien en dan mogelijk kwijtgeschelden is al een veel gezondere visie. Het idee dat gedeeltelijke schuldkwijtschelding leidt tot minder noodzakelijke hervormingen en dus minder voelbaar voor de Griekse bevolking is niet juist.
En ik blijf het herhalen. Er zijn heel veel economen die bijna dezelfde visie hebben over de problemen in Griekenland waarbij toch andere conclusies worden getrokken.
Vandaag (dinsdag) weer prima artikel in het NRC van Anatole Kaletsky met de titel " waarom het Griekse akkoord wel zal werken". Hij stelt dat economen en
Hilterman
peterGriekenland hoort niet in de EZ daar heeft de huidige staatsschuld niets mee te maken.
Een Grexit is onvermijdelijk. Het is de enige manier waarop het land zich kan herstellen van de ingrepen opgelegd door het IMF.
De huidige staatsschuld is oninbaar ook wanneer de Grieken de EZ niet verlaten.
De financiers, IMF, ECB en de lidstaten in de EZ zien geen eurocent meer terug van alle miljarden die de Grieken hebben geleend.
Een mooi moment nu te stoppen in plaats van nog meer geld aan de Grieken te geven.
De landen in de EZ kunnen na het Grexit hun aandacht weer geven aan de problemen in de EZ. Er is genoeg ellende op te lossen.
peter
HiltermanHilterman
peterDe Grieken hebben zelf geen alternatief plan klaarliggen dat is nu wel duidelijk. Zodra ze uit de EZ zijn gegaan zullen ze met een nieuwe Drachme aan de slag moeten.
Er is nu een derde steunmaatregel in de maak onder zware voorwaarden.
Dat is uitstel van executie, alleen maar gedaan omdat de politiek geen beslissing wil nemen over verwijdering van Griekenland uit de EZ.
Lafheid regeert hier. Uiteindelijk zal de Grexit toch plaats vinden.
Zodra het geld van de derde steunmaatregel op is of zodra er een politieke crisis uitbreekt in Griekenland is de Grexit een feit.
peter
HiltermanKritiek op interpretatie artikel 125 door Schauble over het niet kunnen kwijtschelden. Je kan schuld kwijtschelden door nominaal op schuld af te schrijven, maar ook indirect door rente te verlagen. Bovendien is men ook helemaal niet zo standvastig mbt punt kwijtschelden. Dijsselbloem stelt zelf al dat mogelijke kwijtschelding later in het jaar op programma staat. Lijkt me vreemd dat je iets bespreekt wat juridisch niet mogelijk is.
Hilterman
peterNiet door de rente te verlagen maar meer nog door de looptijd te verlengen naar bij voorbeeld 50 jaar kun je feitelijk ook spreken van kwijtschelding. Daar is nu al sprake van.
Niet alleen ik ook Jean Wanningen ziet als enige werkelijk haalbare mogelijkheid voor Griekenland om weer te herstellen vertrek uit de EZ.
Dat geeft het land een sterkere concurrentiepositie.
Het bevrijdt Griekenland ook van het juk dat het nu draagt door het accoord met de trojka.
Het zou ook voor veel andere landen een goede manier zijn hun economie weer op poten te zetten. Dat is precies de angst die er leeft bij de grote landen in de EZ: leegloop van die prachtige EZ.
Het is een van de redenen waarom men Griekenland ten koste van vele miljarden aan boord wilde houden. Meer nog dan Duitsland is Frankrijk doodsbang voor het einde van de EZ.
De Fransen leunen nu al sterk op de voordelen die de muntunie brengt zoals lage rente.
Het argument vrede begint fors aan waarde in te boeten nu de euro oorzaak is van stevige meningsverschillen tussen Duitsland en Frankrijk.
Er zijn meer landen zoals Finland waar men zich openlijk afvraagt hoe dit verder moet. Jaarlijks 20-25 miljard in het vergiet Griekenland blijven pompen is politiek niet langer haalbaar.
Met de derde plak van 86 miljard is het einde van de geldgift wel bereikt.
In geen enkele lidstaat van de EZ is nog een basis aanwezig om zo door te gaan.
Daar komt bij dat ook EU lidstaten die niet in de EZ zitten nu aangesproken worden middels EU fondsen om Griekenland te financieren.
De Engelsen waren daar bepaald niet blij mee. Dat zeg ik met een heel dik understatement.
peter
Hiltermanpeter
peterpeter
peterpeter
peterHilterman
peterDoor het IMF was voorspeld dat de daling 2% zou zijn.
Een hulpprogramma waarbij de schuldenaar een groot deel van zijn inkomsten verliest kan niet werken. Dat heeft niets met emotie of meelullen te maken, dat zijn de feiten.
De derde steunmaatregel borduurt voort op hetzelfde programma. Dan zal binnen afzienbare tijd het BBP nog verder gedaald zijn.
Of ik daar een cijfer van kan geven? Nee helaas, goede kans dat de daling kleiner zal zijn.
In ieder geval koerst Griekenland af op een halvering van het BBP vergeleken met de situatie voor de steunmaatregelen waar het IMF namens de trojka toezicht op houdt.
Het IMF geeft toe dat de opgelegde maatregelen niet hebben gewerkt.
peter
HiltermanHilterman
peterDie instorting is het gevolg van drastische bezuinigingen.
Er zijn meer landen die na kennismaking met de IMF regels nu zeggen dat nooit weer.
Dan maar geen steun in barre tijden..
jefcooper
HiltermanHilterman
jefcooperjefcooper
peterJuan
Ongekozen kleingeesten hebben de macht GEGREPEN en delen de BEFEHLEN uit en de (meeste) lokaal gekozen kleingeesten lopen daar als machtsgeile hondjes likkend en lebberend achteraan.
De oplossing voor ELK probleem is méér Eu is hun intellectueel armoedige analyse. Ondertussen vinden de kleingeesten dat de burgers véél te dom zijn voor de ingewikkelde Eu en euro materie. Burgers zijn er niet om zich daarmee te bemoeien. (Behalve dan dat ze voor de bekostiging moeten zorgen). Verder 'moeten' ze zich natuurlijk aan de 'Befehlen' houden.
Een treffend voorbeeld van zo'n gevaarlijke (en/of onnozele en/of huichelachtige) kleingeest was deze week te zien. Ene Marietje Schaake legt uit hoe een referendum volgens haar werkt.
http://www.burgercomite-eu.nl/deleted-scene-marietje-schaake-d66-legt-referendum-uit/
In een land als Zwitserland heeft de bevolking serieuze zeggenschap op het bestuur in het land, als de bevolking dat nodig acht. Deze vorm van 'populisme' heeft Zwitserland heeft geen windeieren gelegd. Maar ik begrijp wel dat de zittende kleingeesten uit Brussel of provinciehoofdsteden geen belang hebben bij deze vorm van 'populisme'. Dan is hun speeltje weg.
Denk vooral niet dat deze gevaarlijk Eu lui, nu of in de toekomst, iets doen wat in het belang is van burgers of wat burgers willen. En vrijwillig gaan ze niet opzij.
Contramine
jefcooper
ContramineDat gaat kwaad bloed zetten in Griekenland.
Contramine
jefcooperjefcooper
ContramineEn denk je nu echt dat de trojka iets op heeft met gewone mensen ?
De drachme weer invoeren had een socialistisch land op kunnen leveren, zie de net gestarte wraakactie van het Griekse establishment tegen Varoufakis.
Hilterman
Daar volgt uit dat er over een jaar of twee een vierde steunmaatregel nodig is. Daar is geen glazen bol voor nodig.
De slappe smoezen die ook nu weer gebruikt worden om de EZ te redden zullen dan niet meer voldoende zijn. Het incasseringsvermogen van de burgers in de EZ om weer op te draaien voor de Grieken is nu feitelijk al bereikt.
Griekenland moet afscheid nemen van de euro, dan kunnen de overige landen in de EZ in een keer hun verlies nemen. Dan hoeft er niet weer maandenlang onderhandeld te worden over een nieuwe vracht miljarden die naar bodemloos Griekenland gaat.
Er is alleen wat moed voor nodig om die beslissing te nemen. Moed is een zeldzame commodity in kringen van politici.
jefcooper
Hiltermanbos
Bis zu 14.000 Euro pro Woche können Griechen derzeit trotz der Kontrollen nach Bulgarien schaffen - völlig legal. So fließt das Geld weiter aus griechischen Banken ab. Nicht nur normale Bürger nutzen das, Unternehmen verlagern sogar ihre Firmensitze.