© Flickr / Waldopics

Nederlanders zijn voor EU, maar weten eigenlijk niet waarom

Onderzoek naar de meningen van burgers over de EU laat zien dat burgers vooral gevoelens over Brussel hebben, maar weinig kennis. Een verklaring voor die gevoelens ontbreekt. Toch zijn deze nog maar nauwelijks te negeren.

Onlangs liet de Brusselse GroenLinks-fractie publieksonderzoek doen naar de meningen van Nederlanders over de EU. Kantar Public — voorheen TNS NIPO — deed onderzoek onder ruim 600 Nederlanders om beter te begrijpen wat burgers van de EU vinden. Deze stap is op zichzelf al opmerkelijk: GroenLinks heeft een pro-Europese achterban en heeft dus geen publieksonderzoek nodig om haar EU-standpunten te legitimeren. Dit onderzoek laat dan ook zien hoe belangrijk de ideeën van burgers over de EU zijn geworden: ze spelen inmiddels de hoofdrol.

Het GroenLinksonderzoek laat ook zien wat al heel lang uit de halfjaarlijkse opinieonderzoeken van de Europese Commissie blijkt: ondanks alle rumoer over het Oekraïne-referendum, CETA, de euro en vluchtelingen, steunt een ruime meerderheid het...

Om dit artikel te kunnen lezen moet je lid zijn.

Word lid of Log in