
Gaat het echt beter met ons wanneer de economie groeit? Lees meer
'De economie groeit, dus het gaat goed met Nederland.' Dit soort uitspraken hoor je vast wel eens voorbij komen. Maar klopt dat wel? Waar praten we nu eigenlijk over als we het over de economie hebben?
Economie is een sociale wetenschap – het gaat over mensen en hun interactie. In veel economische discussies is deze menselijke factor alleen ver te zoeken en wordt er vooral gegoocheld met cijfertjes. Economie wordt zo een onnavolgbaar onderwerp voor iedereen die niet van wiskunde houdt; en daar lijdt het maatschappelijk debat onder. Economische argumenten worden regelmatig op dogmatische wijze ingezet om politieke besluiten te legitimeren – zonder aandacht te schenken aan de sociale implicaties. De economische leer vormt zo de perfecte sluier voor machtsmisbruik.
Het geloof in 'economische groei' heeft daarmee veel weg van een religie: in de veronderstelling dat het goed voor ons is – maar zonder echt te begrijpen waarom – lopen we als makke lammetjes achter de predikers van de economische waarheid aan. In het dossier 'De economische religie' ontkrachten we economische mythes en belichten we het maatschappelijke aspect achter de cijfertjes.
Polmans onvermogen om Unilever te verduurzamen is een maatschappelijk probleem
Podcast | Geen subsidies voor bedrijven, maar een betaalde baan voor iedereen
Geen subsidies voor bedrijven, maar een betaalde baan voor iedereen
Wat er écht gebeurt als een wereldwijde crisis ons raakt
Joseph Stiglitz: ‘We hebben luid protest nodig tegen de stille invloed van het grote geld’
OESO zet revolutionaire stap en wil geen pleisters meer plakken
Blind afbouwen van de staatsschuld? Investeer liever in de samenleving
De economische statistiek wordt van binnenuit aangevreten
We zijn verslaafd aan goedkoop geld, maar doen er te weinig mee
Een decennium crisis: we hebben niets geleerd
Waarom we veel langer werken dan nodig is
John Maynard Keynes dacht in de jaren ’30 dat een 15-urige werkweek ooit voldoende zou zijn om in al onze behoeften te voorzien. Dat lijkt misschien luchtfietserij, maar volgens Edin Mujagic sneed de voorspelling van Keynes wel degelijk hout, al kwam de 15-urige werkweek er nooit. Wiens schuld is dat? Mujagic weet het antwoord.
Na je door de files te hebben geworsteld, kom je vroeg in de ochtend op je werkplek aan. Zo gaat dat elke dag. Veel banen in Nederland zijn te vinden in de dienstverlening en veel zijn kantoorbanen. En zo begint een groot deel van Nederland een werkdag op dezelfde manier: een kop koffie, computer opstarten, rustig de mails scannen — aandachtig lezen komt later op de dag — en met collega’s een praatje maken. Voordat we echt aan het werk gaan, is er zomaar minstens een uur voorbij.
Wanneer je je herkent in dit beeld, of als je denkt ‘als ik dat op mijn werk zo kon doen, zou ik het doen,’ betekent dat niet dat je lui bent of de kantjes er vanaf loopt. Nee, je gedrag is juist volkomen logisch, zo leert het werk van de neuroloog Paul Kelley, onderzoeker aan de universiteit van Oxford. Kelley doet al heel lang onderzoek naar de biologische timingsystemen van ons lichaam en de invloed ervan op onze prestaties. Eén van de resultaten van zijn onderzoek is dat werken vóór 10 uur ‘s ochtends onze biologische klok verstoort. Wij mensen kunnen ons voor tienen simpelweg niet goed concentreren op ons werk. Maar omdat ons onderwijs- en werkstelsel erop zijn ingesteld dat we ruim vóór 10 uur beginnen, hebben we geen keus. Het gevolg: we presteren minder goed. Dat geldt voor de arbeidsomgeving, maar net zo goed voor school: we zouden het veel beter doen in de schoolbanken als we zouden beginnen om 11 uur.
Werken vóór 10 uur ‘s ochtends verstoort onze biologische klok
Toen ik de resultaten van het onderzoek van professor Kelley las, moest ik vrijwel meteen denken aan een groot economisch denker, de Brit John Maynard Keynes. Het ruim vóór 10 uur beginnen met werken en tot vijf uur of langer doorgaan en dat zo'n beetje elke dag, had voorkomen kunnen worden
In 1930 schreef Keynes een essay getiteld Economic possibilities for our grandchildren. Daarin betoogde hij dat een werkweek in 2030 niet langer dan 15 uur zou duren. Door technologische vooruitgang die hij toen voorzag, zouden we zevenmijlsstappen zetten qua productiviteit. De toename daarvan zou zodanig zijn dat we slechts 15 uur per week zouden hoeven te werken om in al onze materiële behoeften te voorzien.
Vooruitgang
Die enorme technologische vooruitgang is er inderdaad gekomen, met onder meer een gigantische toename van de productiviteit. Een werkende anno 2017 is minstens 50 procent productiever dan een werkende in de jaren ’80, om het maar niet te hebben over de jaren ’30, toen Keynes zijn essay optikte; nu zou hij dat op de computer doen — denk aan hoeveel papier, inkt en tijd hij daardoor zou besparen.
Het is inderdaad zo dat de lengte van de gemiddelde werkweek sinds de jaren ’30 behoorlijk is gedaald. Maar die daling is enkele decennia geleden tot stilstand gekomen, blijkt uit de cijfers van de OESO. In de VS duurt een gemiddelde werkweek tegenwoordig zo’n twee uur langer dan in 1970. Werkten beide partners gezamenlijk in 1970 52,2 uur per week, tegenwoordig is dat opgelopen naar ruim 63 uur. De belangrijkste reden: met één inkomen valt niet rond te komen. Daar zit wat in, aangezien het reële inkomen — dus het inkomen gecorrigeerd voor de jaarlijkse inflatie — in een groot aantal westerse landen sinds de jaren ’80 niet of nauwelijks is gestegen. En nee, dit geldt niet alleen voor landen waar het neoconservatisme hoogtij viert. Ook in een land als Zweden is het aantal gewerkte uren per jaar sinds begin jaren ’80 behoorlijk toegenomen. In het Verenigd Koninkrijk zien we hetzelfde beeld. Frankrijk en Duitsland kenden een daling van het aantal gewerkte uren, maar die is medio jaren ’90 gestopt. Tegelijk werken we langer, tot ons 67ste. Zou je dat willen ruilen tegen een langere werkweek, dan zou die aanzienlijk langer zijn.
De gevolgen zijn enorm. In de eerste plaats zijn de zorgkosten hierdoor extra hoog. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zo’n lange werkweek onze gezondheid niet ten goede komt. De kans op een beroerte of hart- en vaatziektes is bijvoorbeeld aanmerkelijk hoger. Dit is ook het gevolg van te weinig slaap doordat we, zoals Kelley aangetoond heeft, vroeger op de dag beginnen te werken dan onze biologische klok aankan. En velen hadden wellicht een aanzienlijk betere baan gehad als de school in hun tijd om 11 open was gegaan.
Velen hadden wellicht een betere baan gehad als hun school om 11 was begonnen
Goed voor onze productiviteit is het ook al niet. Behalve dat ochtend-opstartritueel waarin we niet bijzonder productief zijn, geldt ook dat iemand die minder uren per week werkt een betere balans heeft tussen werk en privé. Ofwel: hij of zij is gelukkiger. Economen van de universiteit in het Britse Warwick hebben aangetoond dat een gelukkige werknemer ook een aanmerkelijk productievere werknemer is: een gelukkige werknemer blijkt 12 procent productiever te zijn dan een ongelukkige werknemer.
Economische groei heilig
Hoe komt het dat het scenario waar Keynes het in 1930 al over had, niet is uitgekomen? Hoe komt het dat juist veel huishoudens aangeven twee fulltime banen nódig te hebben om rond te komen? Natuurlijk, deels schuilt de verklaring in het feit dat onze behoeften veranderd zijn. In 1930 wist Keynes niet dat we mobieltjes zouden hebben, laat staan dat een mobiele-telefoonabonnement in 2017 zo’n beetje een primaire levensbehoefte zou zijn. Maar dat is slechts een deel van de verklaring. Ik zie twee andere, minstens zo belangrijke, redenen.
In de eerste plaats hebben economen en politici gekozen voor het bruto binnenlands product (bbp) als maatstaf om onze welvaart te meten. Het bbp is de optelsom van het inkomen van iedereen in een land in één jaar tijd. Maar hoe welvarend we zijn, meten we niet alleen af aan ons inkomen, maar ook aan andere zaken. De welvaart van een gezin waar beide partners parttime werken die daardoor veel tijd kunnen doorbrengen met hun kinderen, is vaak hoger dan de welvaart van dat gezin als we dat afmeten aan het inkomen ervan.
Zij beschouwen die tijd als zeer waardevol maar omdat ze er niets mee verdienen, telt dat niet mee voor het bbp. En dan heb ik het nog niet over hun kinderen die waarschijnlijker gelukkiger zijn als ze veel tijd met hun ouders kunnen doorbrengen in plaats van elke ochtend om 5:30 wakkergemaakt te worden zodat ze vroeg op de voorschoolse opvang kunnen zijn, waarna ze hun ouders pas ergens na 18 uur gedurende hooguit een paar uur weer zien voordat ze gaan slapen. Die maatstaf, waar niet alleen het materiële meetelt, noemen we welzijn — het is dus een breder begrip dan welvaart.
Hoe welvarend we zijn, meten we niet alleen af aan ons inkomen
In die bbp-groei-is-het-allerbelangrijkst-wereld ligt de focus op materiële welvaart. Een mooi voorbeeld van waar dat toe leidt, stamt van een paar jaar geleden, toen onze minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tijdens de jaarlijkse Nassaulezing in Breda zei dat onze economie harder kan groeien als we meer dan gemiddeld 1400 uur per jaar zouden werken. Zijn woorden impliceerden dat economische groei — wat niets anders is dan de toename van het bbp — het doel is, en niet slechts een middel om ons welzijn te vergroten.
Joegoslavië beter dan EU
Ik vermoed dat die bbp-centrische wereld een belangrijke reden is voor de heimwee naar vroeger tijden die ik bij veel inwoners van voormalig Joegoslavië merk. Van de generatie van mijn ouders, mensen die door de oorlogen in dat land in de jaren ’90 tegenwoordig her en der door de wereld verspreid leven, hoor ik vaak dat ze hun leven nu onmiddellijk zouden inruilen voor hun leven destijds in het Joegoslavië van vroeger. Ja, hun inkomen was toen aanmerkelijk lager, maar ze hadden meer vrije tijd om te besteden aan hun kinderen of aan hobby’s. Zij voelden zich beter, zowel mentaal als fysiek. Ziedaar een anekdotisch bewijs voor de onderzoeksresultaten van hoogleraar Kelley.
Een recente enquête onder ruim 1700 45-plussers in het jongste EU-land, Kroatië, laat dit duidelijk zien. Volgens bijna 9 op de 10 ondervraagden was het leven beter in voormalig Joegoslavië dan nu hun land EU-lid is. Op de vraag waarom, zei 88 procent dat de baanzekerheid groter was. 78 procent vond dat de zorg en de toegang tot zorg in voormalig Joegoslavië beter was dan in Kroatië anno 2017. De sociale banden waren beter en sterker volgens 7 van de 10, ondervraagden en een even groot aantal gaf aan dat de economische zekerheid en onderlinge solidariteit groter waren. Allemaal zaken, kortom, die ons welzijn vergroten. Bijna de helft oordeelde dat de positie van vrouwen beter was dan tegenwoordig en meer dan de helft vindt dat ze meer konden doen met hun inkomen toen dan tegenwoordig.
Maar liefst 90 procent meent ook dat kinderen in Joegoslavië in een veiliger omgeving konden opgroeien dan kinderen nu. Een belangrijke reden waarom men dat zo ziet, is inderdaad dat ouders in Joegoslavië veel meer tijd met hun kroost konden doorbrengen dan nu het geval is. Bijna driekwart geeft namelijk aan dat ze tegenwoordig aanmerkelijk langer werken per week dan destijds in Joegoslavië en 90 procent is van mening dat werken in Joegoslavië veel aangenamer was dan nu, waarschijnlijk doordat ze meer vrije tijd hadden om ook andere dingen te ondernemen.
Keynes zag de invloed van de centrale banken over het hoofd
Nu denkt u wellicht dat er in Nederland vast wel veel huishoudens zijn die maar wat graag minder zouden willen werken en het geen probleem zouden vinden om dan minder te verdienen, maar dat dit simpelweg niet mogelijk is omdat er nu eenmaal rekeningen moeten worden betaald. Klopt. En daarmee zijn we bij de tweede, en wellicht de belangrijkste, reden aangekomen waarom die 15-urige werkweek van Keynes er nooit gekomen is.
Wat Keynes namelijk over het hoofd zag in 1930, is de invloed van de centrale banken. Dat is niet zo vreemd, want in zijn tijd stelden die instellingen niet veel voor. Het was pas na het afschaffen van de gouden standaard, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, dat de centrale banken activistisch beleid begonnen te voeren en dus meer invloed kregen op de economieën.
Beroofd
Technologische vooruitgang en de eerder genoemde enorme stijging van de productiviteit hadden alles veel goedkoper moeten maken, zoals regelmatig gebeurde in de tijden waarin er géén centrale banken bestonden. Hadden die zich de afgelopen decennia niet bemoeid met de prijzen, dan hadden we structurele deflatie gekend. Al die rekeningen waar ik het eerder over had, waren dan elk jaar lager geweest waardoor we als samenleving de mogelijkheid hadden gehad welvarender te worden én ons een 15-urige werkweek hadden kunnen veroorloven.
Het beleid van de centrale banken had als doel elk jaar de prijzen te laten stijgen
In de praktijk hebben de centrale banken een beleid gevoerd dat als doel had elk jaar de prijzen te laten stijgen ondanks de aanhoudende technologische vooruitgang en stijging van de productiviteit. Het gevolg: in Nederland zijn de prijzen sinds 1930 met 1700 procent gestegen. En dan te bedenken dat Nederland wat dat betreft tot de best presterende landen ter wereld behoort! Geen wonder dat je vaak hoort dat er tegenwoordig twee inkomens nodig zijn om alle rekeningen te kunnen betalen. Structurele inflatie zorgt daarvoor.
Al met al betekent dit dat de centrale banken en de overheden ons met hun beleid beroofd hebben van niet alleen heel wat welvaart maar, belangrijker, van heel veel welzijn. Doordat zij voor structurele inflatie hebben gezorgd, zijn reële inkomens niet of nauwelijks gestegen. In plaats van minder te werken en meer van het leven te genieten, moeten velen juist meer werken om hun rekeningen te kunnen betalen. En omdat we min of meer gedwongen zijn vijf dagen en 40 uur of meer in de week te werken en regelmatig over te werken, schaadt het ook onze gezondheid.
De voorspelling van Keynes is niet uitgekomen, maar dat betekent niet dat de vermaarde econoom het niet goed gezien had. Het zijn de centrale banken en de overheden die ervoor gezorgd hebben dat zijn 15-urige werkweek er nooit gekomen is en waarschijnlijk ook nooit zal komen. De centrale banken blijken niet alleen een ramp te zijn voor de waarde van ons geld, maar ook onze gezondheid te schaden en ons welzijn te verlagen. Moet er op bankbiljetten eigenlijk geen waarschuwing komen te staan, iets als: brengt uw gezondheid, geld en welzijn onherstelbare schade toe?
35 Bijdragen
MaartenH 10
Zijn er gegevens die dit bevestigen?
*) als we 15 uur zouden kunnen werken, maar nu gedwongen zijn om 40 uur te werken om de rekeningen te betalen, lijken de opbrengsten van onze arbeid voor meer dan de helft ergens anders heen te gaan.
W. Van Den Broeck 5
MaartenHJan Smid 8
MaartenHMaartenH 10
Jan SmidNils de Graaf 4
MaartenHW. Van Den Broeck 5
MaartenHWim Verver 5
MaartenHRies van der Vos 1
De inflatie heeft ook geholpen om veel oorlogsschulden te laten verdampen. Maar inflatie nastreven is op zich onrechtvaardig.
Pieter de jager 4
Wat dacht je van demografische factoren?
De zorgkosten waren in de jaren 80 maar 2% van het bnp en nu 10%. En die stijging gaat door, we moeten dus meer werken om de ouderen te onderhouden en er zijn steeds meer ouderen en steeds minder jongeren. Er moeten meer kinderen geboren worden als we minder aan zorg willen besteden per persoon.
Daarnaast willen veel mensen gewoon een hoop spullen hebben. We kunnen nu ook meer en betere spullen, dure koffie en vakanties kopen dan in de jaren 80.
Naast de inflatie kun je de centrale banken, maar ook de gewone banken en de overheid. De schuld geven van de enorme stijging van de huizenprijzen en huren, waardoor het % wat we betalen aan huur en hypotheek nooit is gedaald.
Matthijs 11
Pieter de jager[Verwijderd]
MatthijsFrans 5
Pieter de jagerMoeten we die stijging niet eerst corrigeren met de stijging van de winsten bij de zorginstituten om daadwerkelijke stijging te zien? Daar naast is preventief en pro-actief (be)handelen nogal toegenomen, is dat toegenomen omdat het positieve resultaten geeft of om de winstcijfers op te krikken...
Matthijs 11
Verder is de rol van centrale banken niet zo groot: het is de politiek die bepaalt hoe de maatschappij en economie ingericht worden. Het is de politiek die, vooral sinds Reagan/Thatcher de verhoudingen in de wereld heeft omgegooid: de wereld moest één grote vrijhandelsgebied worden waarin iedere arbeider moet concurreren met de hele wereld, waarbij arbeidsrechten afgebroken moesten worden, waarbij de rol van overheden teruggebracht moesten worden, belastingen veranderden, etc etc. Iedereen werd en wordt gedwongen of gestimuleerd steeds meer schulden aan te gaan (leve hypotheekrenteaftrek, leve het sociaal leenstelsel voor studeren, ingevoerd onder de "arbeiderspartij" PvdA!). Daardoor worden we gedwongen steeds meer te werken, want ja die 35% van ons inkomen voor betalen van schulden moet wel opgehoest worden iedere maand. Voor Nederland specifiek geldt dan bijvoorbeeld ook dat het bouwen van huizen van overheidswege beperkt wordt en zo de prijzen opgedreven worden, ook weer met gevolg hoge hypotheekschulden en 30 jaar ploeteren om af te betalen (of een hoge huur).
Kan er nog veel meer over schrijven, maar het verhaal "het is de schuld van de Centrale Bank" vind ik echt veel te kort door de bocht.
Marla Singer 7
MatthijsFerdi Scholten 5
MatthijsJuist daar moeten we vanaf. De waan dat politiek invloed heeft op banken. Die tijd is al lang voorbij. Banken beheersen volledig het financiële reilen en zeilen van de wereld. De politiek hebben ze volledig in hun macht. En ook is de Centrale Bank nog steeds een private instelling met winstoogmerk voor hun eigenaren. Met daarnaast het voordeel dat ze geen belasting betalen en juridisch onschendbaar zijn. Het doel van de centrale banken is geld verdienen aan de landen die ze voorzien van financiële middelen. Hiermee hebben ze feitelijk de macht in de wereld overgenomen.
Meer weten? Kijk eens naar de recente financiële historie van Canada. Die is goed beschreven. Één van de laatste landen waar de centrale banken onder leiding van de BIS voet aan de grond kregen.
En lees eens de boeken van Ad Broere, of dit: http://www.independent.org/pdf/tir/tir_07_3_hulsmann.pdf
quote uit "Has Fractional-Reserve Banking Really Passed the Market Test?"
"Thus, all major monetary institutions of the nineteenth and twentieth centuries
can be understood as elements in an extended political cover-up to save an inherently
fraudulent and bankrupt business scheme from a fate that it richly deserves."
Jan Smid 8
MatthijsMatthijs 11
Jan SmidEn uiteindelijk is de politiek bepalend. Die bepaalt alle beleid en wetgeving op alle gebieden. Ook wat de kaders zijn van wat de centrale bank kan en mag doen. Dus alles op het bordje van de CB leggen is de echte verantwoordelijke ontzien.
Pieter Jongejan 7
line 5
Nils de Graaf 4
lineArianne
Wie besluit fors minder te gaan werken, een halve 'standaard' werkweek van 20 uur bijvoorbeeld, loopt tegen allerlei bezwaren aan, zoals geen continuïteit kunnen bieden, minder binding met de werkgever... allemaal zaken die 'we' in het arbeidsproces belangrijk vinden. Terugval in inkomen is slechts één reden, waarom een kortere werkweek onaantrekkelijk is. Wie slechts 15 uur wil werken in deze maatschappij is aangewezen op minder aantrekkelijke banen, waarin je makkelijker vervangbaar bent.
W. Van Den Broeck 5
Daarom is het des te vreemder dat de verarming wordt toegeschreven niet aan de te lage lonen, maar aan teveel inflatie, waar de vergelijking met vroeger altijd gecorrigeerd wordt voor inflatie, inflatie ook voor rijk en arm even groot is, en er best weinig inflatie geweest is vergeleken met de jaren 70.
Mijn vermoeden is dat de auteur een of ander trauma heeft overgehouden aan de hyperinflatie in ex-Joegoslavië in de jaren 90, die veel meer aan de vernietiging van de productie door de oorlog te danken had dan aan een onzinnig centrale bankbeleid.
Enige reflectie zegt ook dat overheden bang zijn van inflatie wegens onpopulair. Waarom zou een centrale bank dan kiezen voor teveel inflatie?
piterkamp 4
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
piterkampFerdi Scholten 5
W. Van Den BroeckAls je de geldwaarde historisch uitzet zie dat periodes van inflatie afgewisseld worden met periodes van deflatie. Totdat de Centrale banken overgingen op fiat geld. vanaf dat moment is er geen deflatie meer geweest, alleen maar (aangestuurde) inflatie.
Inflatie is gunstig om geld met geld te verdienen, en dat is precies wat (centrale) banken doen. Deflatie zou voor veel banken betekenen dat ze failliet gaan omdat de uitstaande leningen minder waard worden en ze geen winst meer kunnen maken met rente.
Rente afschaffen en een eerlijk verdienmodel invoeren voor banken zou beter zijn. Helaas is dit niet mogelijk omdat banken de overheid besturen (en niet andersom zoals sommigen menen)
W. Van Den Broeck 5
Ferdi Scholtenpiterkamp 4
Het beeld van baantjes in bureaucratieën waar men meer komt om de dag door te brengen dan om te werken is heel herkenbaar.
Jelle Zijlstra had een heel ander verhaal, 'ik kom om negen uur, werk dan stief door tot vijf uur, half uur lunch, en dan ga ik naar huis, de energie voor de dag op'.
Van pakjesbezorgers heb ik ook niet het idee dat zij moeite hebben de dag door te komen.
In de zorg lijkt het ook heel anders te gaan.
En die bureaucratieën, zelfs bij ABN lijkt het dag doorbrengen op z'n eind te lopen.
Dan schiet me nog te binnen een interview nog uit de DDR tijd, in toen nog W Duitsland, wat hij er van vond.
'Als ik geweten had dat je hier zo hard moest werken was ik niet gekomen'.
Overigens, BBP is bruto binnenlands product, dat lijkt mij heel iets anders dan nationaal inkomen, dat laatste is inderdaad de optelsom van alle inkomens.
Bbp is, meen ik zonder afschrijvingen, en ik vraag me af of de import goederen die in de productie zitten wel afgetrokken zijn.
Beide begrippen misleidend, overigens.
Meer verkeersongelukken maken ons statistisch rijker.
peterengel 2
beloning MKB - maakindustrie versus GMO - kantoor/dienstverlening is volkomen scheef gegroeid
verhouding werkgever - werknemer moet veranderen naar meer gelijkwaardig - algemeen gehoorde mening : goed personeel is moeilijk te krijgen zou kunnen worden : kom bij ons werken !
productie werk is grotendeels geautomatiseerd of verplaatst naar lage lonen landen en inderdaad is daar geen leefbaar inkomen uit te krijgen met minder dan 40 uur per week ( in Nederland)
om toch met veel mensen minder te gaan werken en de voordelen weet ieder wel te verzinnen in ieder geval belasting op arbeid schrappen en invoeren van basisinkomen
geld /euro in niet van/voor de mens het volk - maar van private partij, banken, het is hun geld - zij maken en beheren het zelf - dus niet de staat of het land ja zij kunnen alleen bij banken terecht om het te lenen en de regeltjes daar moet het volk zich aan houden en dat zijn heel veel regels en wetten en alleen in het voordeel van banken en GMO
dus halvering van gewerkte uren per week zie ik nog niet direct gebeuren als we op dezelfde voet doorgaan - basisbehoeften = in onze behoeften voorzien = spullen vergaren en verzamelen
mindset - groei en expansie ten koste van ja alles wat leeft wordt menselijke maat dus kleinschalig en lokaal maar wel slim anno NU !
Michel Fleur 6
Maar je moet de CB niet zomaar de schuld geven. De twee procent inflatie "norm" is immers iets dat uit de koker van economen of politici komt. En die hebben weer vaak relaties met de financiële sector. En die laatste creëert inflatie. Door schuld. Een schuld - geldschepping - aangaan om iets te kopen vergroot immers de vraag én de geldhoeveelheid. En dat leidt tot inflatie.
Economen zullen dit bestrijden. Eerst door het voorbeeld te noemen van de fabrieksdirecteur die een schuld aangaat om te producere, daarmee waarde toevoegt waardoor er tóch geen inflatie optreedt. Goed voorbeeld!. Maarrrr, de andere 90% van de schulden gaat naar vastgoed, afkopen oudere schulden met meer rente en aandelen.
Ten tweede door te zeggen dat de ene z'n schuld de ander zijn kapitaal is. De schuld gaat echter uit voor het kapitaal en alleen bij verschuiving van het geld tussen banken is kapitaal nodig (en mathematisch gegarandeerd dat een andere bank dat via via kan leveren).
Toegegeven: de economen hebben voor 5% gelijk!
De economische wetenschap heeft ergens in de jaren 50 het verschil tussen kapitaal (producerende bezittingen) en rentegevend eigendom afgeschaft. Vandaar de oeverloze discussie tussen links en rechts. Want moet je de rijken extra belasten? Nee: als ze kapitaal bezitten en ondernemen. Ja: als ze rentenieren en op hun luie reet zitten. Die nuance hebben de economen mooi weggeveegd met een "wetenschappelijk" sausje
De schuld ligt bij de economische wetenschap. Studenten willen daar wat aan doen. Nu de hoogleraren nog.
Lisa 3
Simpel en doeltreffend, alleen....
Dan ook niet meer elke drie jaar een nieuwe auto willen, 3x per jaar op vakantie gaan en elk 2 jaar een nóg grotere tv willen kopen. Het probleem is dat veel mensen die prijs niet willen betalen, maar meer willen verdienen én minder willen werken.
Ik zelf werk 4 dagen: ik blij, partner blij, kids blij. Roverheid niet blij, want minder belasting (maar zoals gezegd kan die de pot op).
Hein Dunsbergen 1
Ik ben het er bovendien grotendeels mee eens.
[Verwijderd]
Lodewijk 6
Klopt. De laatste tijd begint er steeds meer gemorreld te worden aan het fenomeen zomertijd. Als we kijken naar de zon (dus ook ons bioritme) blijkt, dat we 2 uur (!) voorlopen op de voor ons juiste tijd. Iedereen met een juist afgestelde zonnewijzer weet dit wel.
Bijna niemand beseft, dat we eigenlijk 1 uur later moeten leven, maar dat is na de oorlog gelijkgeschakeld met de Duitse tijd, want we hadden daar zoveel handel mee, dat dat gunstiger was. Toen kwam in 1977 de zomertijd en toen werd het verschil 2 uur. In plaats daarvan, hadden ze de Engelse wintertijd moeten volgen, dan waren de gevolgen niet zo erg geweest. Maar ja, dan had het bedrijfsleven gemekkerd, want dan zouden de verdiensten ook 2 uur later beginnen...
Verder denk ik, dat de ongebreidelde techniek ook een factor van betekenis is. Iedere uitvinding wordt maar -huppekee- op de markt gegooid, zonder dat men eerst eens over de gevolgen gaat nadenken. Kortgeleden weer eens een item op het nieuws gezien, dat men een mens-varken-embrio heeft gekweekt. "Ja, want dan kunnen we menselijke organen kweken." De ethiek is ver te zoeken bij zulke onderzoekers, net zoals bij de wetenschappers, die van die fijne ziektes kweken in laboratoria. Moeten we dit wel willen?
Waar de helft van ons inkomen blijft? Kijk eens naar de belastingdienst. Uiteindelijk verdwijnt meer dan 70% in het zwarte gat, wat de schatkist heet. Nederland staat 13e in de top tien van de belastingdruk en het gaat steeds hoger. Verder moge bekend zijn, dat iedere 15 jaar de waarde van het geld halveert, dus zo kom je snel aan 1700% sedert 1930. In de tussentijd hebben ook nog een paar oorlogen gewoed, die kosten ook allemaal geld.
Ik ben een groot voorstander, om maar eens flink op de rem te trappen van de voortschrijdende techniek. Ga eerst maar eens bezinnen, wat we echt nodig
Wim Verver 5
Wilco 8 4
Ben zelf een enorm ochtendmens en merk dat werken en leren bij dan zeer goed gaan.
Juist in de middag neemt het af bij mij.
En natuurlijk ben ik als enkeling niet exemplarisch, echter de stelling dat voor 10 uur in de ochtend niemand productief is heb ik zo mijn twijfels bij.