© Rethinking Economics

  Waarom werken we nog zo veel? Zou de introductie van een basisinkomen de huidige economie op zijn kop kunnen zetten? Wie hebben er de afgelopen eeuw geprofiteerd van onze toegenomen productie? Rethinking Economics NL ondervraagt Lord Robert Skidelsky, professor economie aan de Warwick University, over het werkvraagstuk.

  Vindt u uw werk leuk? Of zou u, als het zou kunnen, toch een deel van uw tijd liever anders willen besteden? Velen zullen de tweede vraag waarschijnlijk met een ‘ja’ beantwoorden. Ondanks dat we met zijn allen vrolijk naar ons werk gaan, is de intrinsieke waarde van de dingen die we daar doen vaak onduidelijk. Toch bevragen we de noodzaak van dat werk niet. Lord Robert Skidelsky doet dat wel.

  Skidelsky is niet alleen emeritus professor in de economie aan de Universiteit van Warwick en lid van het Engelse Hogerhuis, maar staat vooral bekend als de grote biograaf van John Maynard Keynes Een van de speerpunten in het werk van Keynes was dat hij creatief nadacht over werk; Skidelsky benadert de discussie over werk en vrije tijd dan ook met een vergelijkbare blik.

  Nu het grootste deel van onze productiviteitsgroei — hier gemeten in standaard economische termen —niet voort komt uit meer, maar uit steeds slimmere arbeid, ontstaat er ruimte voor een meer fundamentele discussie over de noodzakelijkheid van werk, op individueel en maatschappelijk niveau. Economieopleidingen zouden er goed aan doen de geschiedenisboeken daarom eens open te slaan. Wat zouden ze tegenkomen over werk? We geven het woord aan Lord Robert Skidelsky.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Rethinking Economics

  Een wereldwijd netwerk van studenten en academici, opgezet om meer diversiteit aan te brengen in het economieonderwijs.

  Volg Rethinking Economics
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  De economische religie

  Gevolgd door 996 leden

  'De economie groeit, dus het gaat goed met Nederland.' Dit soort uitspraken hoor je vast wel eens voorbij komen. Maar klopt d...

  Volg dossier