Waarom zit Wall Street niet achter tralies?

6 Connecties

De nieuwste van Rolling Stone-auteur Matt Taibbi

Financieel geboefte heeft de wereld naar de rand van de afgrond geholpen, maar de 'feds' doen meer hun best om ze te beschermen dan ze te vervolgen.

"Everything's fucked up, and nobody goes to jail," sprak een voormalig onderzoeker van de Senaat tot Rolling Stone-auteur Matt Taibbi. "That's your whole story right there. Hell, you don't even have to write the rest of it. Just write that."

Niemand gaat de bak in. Dat is volgens Taibbi het mantra van het tijdperk van de financiële crises. Een tijdperk waarin vrijwel elke bank en ieder financieel bedrijf op Wall Street betrokken was in obscene criminele schandalen die vele miljoenen mensen een stuk armer maakte en waarmee talloze honderden miljarden dollars werden vernietigd. En niemand gaat de bak in. Op de flamboyante, pathologische beroemdheid Bernie Madoff na dan. De rest kwam er mee weg.

Taibbi beschrijft als gebruikelijk in weinig verhullende termen zijn ongeloof over deze voor hem onverkwikkelijke situatie. Het uitdelen van celstraf hier en daar zou wat hem betreft een zeer preventieve werking kunnen hebben. Of zoals een hulpje uit het congres hem toevertrouwde: "You put Lloyd Blankfein in pound-me-in-the-ass prison for one six-month term, and all this bullshit would stop, all over Wall Street,"
Maar Blankfein verdween niet in zo'n gevangenis, zelfs niet voor een halve dag. 'Because the entire system set up to monitor and regulate Wall Street is fucked up', aldus de jonge sterauteur van Rolling Stone, die verder spreekt van het ontstaan van een nieuwe klasse. De niet detineerbare klasse (nonjailable class).

De onmacht en incompetentie van toezichthouders en justitie in de strijd tegen de witte boordencriminelen die Taibbi met afgrijzen beschrijft, is niettemin zeer overeenkomstig met de situatie alhier in de Lage Landen.