
Jasper du Pont legt de bespiegelingen van de Rabobank over de woningmarkt in 2015 genadeloos onder het fileermes. Plus: woningmarkt begint aan eindspurt.
Nóg meer hosanna op de woningmarkt in 2015! In haar derde kwartaalbericht van dit jaar laat Rabobank niet alleen kort de cijfers van afgelopen kwartaal de revue passeren, maar schijnt zij vooral ook uitgebreid een licht op de nabije toekomst. En die brengt ons stijgende prijzen en stijgende transactieaantallen. Dat een commercieel bedrijf dure experts inhuurt om ons gratis en belangeloos van zulke informatie te voorzien is nobel, ontroerend haast.
Niet alleen is het nobel, nadat Rabobank ten tijde van dalende prijzen aangaf geen voorspellingen meer te doen uit angst een selffulfilling prophecy te creëren is het ook opmerkelijk dat men wel gewoon door gaat met het voorspellen van ‘goed’ nieuws. Maar bovenal is het voor de Rabobank erg praktisch, aangezien ze een gigantische hypotheekportefeuille heeft en weinig enthousiast zal worden van verder instortende huizenprijzen.
In het jongste kwartaalbericht lijkt de Rabobank vooral vooraf te hebben onderkend dat er grote onzekerheid heerst over hoe de woningmarkt volgend jaar zal presteren als het infuus met doping in de vorm van startersleningen en schenkingsvrijstellingen wordt dichtgeknepen. Dit leidt bij de bank kennelijk tot de conclusie dat de markt bewerkt worden met de boodschap dat volgend jaar zelfs nóg beter wordt. Ter onderbouwing heeft men 5 redenen weten te vinden, die ik alle vijf tegen het licht zal houden.
1. Meer werkgelegenheid en een stijgend reëel beschikbaar huishoudinkomen
Meer banen en hogere inkomens zullen in 2015 volgens de Rabobank zorgen voor een hogere omzet op de koopwoningmarkt. De inkt van het rapport was echter nog niet opgedroogd of het NIBUD publiceerde de nieuwe tabellen voor 2015, waar in staat hoe hoog de maximale hypotheek is die huishoudens kunnen dragen. Of het besteedbaar inkomen zal stijgen volgend jaar valt te bezien, maar hoeveel geld aan een huis kan worden besteed zal in ieder geval dalen.Dat een commercieel bedrijf dure experts inhuurt om ons belangeloos van zulke informatie te voorzien is nobelEen voorspelling van de werkgelegenheid is te vinden in een themabericht over de werkgelegenheid van de Rabobank zelf. Hierin voorspelt de bank dat dit jaar en volgend jaar er per saldo 13 duizend arbeidsplaatsen verloren gaan. De groei van de economie heeft volgens de bank de kenmerken van ‘baanloze groei’, waarbij eerst de productiviteit van bestaande werkenden omhoog gaat voordat er meer banen ontstaan.
2. Betaalbaarheid is door gedaalde rente goed
Omdat huizenprijzen nog maar licht zijn gestegen en de rente op een historisch dieptepunt is, voorspelt de Rabobank dat volgend jaar meer verkopen zullen plaatsvinden. Dit argument is om meerdere redenen problematisch. Ten eerste impliceert deze bewering dat prijsstijgingen het aantal verkopen zou kunnen drukken, terwijl ons nu juist altijd wordt wijsgemaakt dat een stijging van het aantal transacties hand in hand zou gaan met stijgende prijzen. Ten tweede is de rente dit jaar gedaald en heeft dit dus dit jaar tot meer transacties geleid. Voor 2015 verwacht men een gelijke of licht stijgende rente en zal het aantal transacties ten opzichte van dit jaar dus niet verder toenemen omwille van de rente. Ten derde zijn huizenprijzen weliswaar wat gedaald sinds 2008, ze zijn nog altijd hoger dan op de piek van de vorige zeepbel. De in het rapport geciteerde betaalbaarheidsindex van Calcasa zou nu gunstiger zijn voor starters dan in de jaren negentig, ware het niet dat deze index geen rekening houdt met aflossingen.Niet alleen is onlangs aflossen min of mee verplicht geworden, ook het bedrag dat moet worden afgelost is nu een veelvoud van twintig jaar geleden. Door de historisch lage rente zijn de rentelasten dan wel laag, de prijs van een woning is dat nog niet. Ten vierde zullen volgend jaar in veel gemeenten de startersleningen verdwijnen nu Stef Blok geen geld vanuit het rijk meer beschikbaar stelt én wordt de schenkingsvrijstelling iets ingeperkt. Met het geld van een rijke opa of tante werd de onderhandeling waarschijnlijk minder scherp gevoerd dan wanneer volgend jaar weer vaker het huis uit eigen middelen moet worden gefinancierd. Tot slot gaat volgend jaar de maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van een woning (de loan-to-value) weer met een procentpunt omlaag. Inmiddels moet dus al 3% eigen geld worden meegebracht voor de aanschaf van een woning, waarmee voor een gemiddeld huis toch al minstens zesduizend euro spaargeld nodig is.3. Meer nieuwbouw
Een verkochte nieuwbouwwoning leidt volgens de Rabobank tot 2,1 extra verkopen in de bestaande voorraad. Dit wordt gebaseerd op een onderzoek uit 2010 en is consistent met de bevindingen van het Planbureau voor de leefomgeving op basis van data uit 2012. Met dit argument lijkt de Rabobank de eerste vastgoed lobbyist die de mythe van woningtreintjes door starters achter zich laat, nadat het kadaster oude bevindingen onlangs in een niet te missen persbericht bracht. Op basis van het aantal dit jaar verkochte nieuwbouwwoningen een voorspelling doen over volgend jaar is echter onzinnig. Zo was het aantal verkochte nieuwbouw woningen in 2007 ook heel hoog voordat de verkoop in de bestaande voorraad in 2008 instortte. Ook was het aantal nieuwbouw-verkopen in 2012 vrij hoog, terwijl 2013 vooralsnog het slechtste jaar voor bestaande bouw was sinds het CBS de cijfers in 1995 ging bijhouden. Omgekeerd werden in 2013 heel weinig nieuwbouwwoningen verkocht en trok in 2014 de verkoop in de bestaande voorraad flink aan.4. Latente vraag
In het rapport ‘wonen in ongewone tijden’ (pdf) valt volgens de Rabobank te lezen dat er zich een ‘latente vraag’ heeft ontwikkeld op de woningmarkt. Zelf lees ik daar echter heel iets anders: ‘In het stuwmeer zijn eigenaarbewoners en mensen boven 45 jaar sterker vertegenwoordigd. Dat betekent overigens niet dat deze huishoudens allemaal willen kopen. Juist de huursector is meer in trek. Starters en huurders willen iets minder vaak verhuizen naar een koopwoning dan vroeger. Evenzo geven eigenaarbewoners meer dan vroeger aan na verkoop te opteren voor een huurwoning’. Wat wordt gebruikt als argument voor toegenomen vraag blijkt in werkelijkheid dus een argument voor een toenemend aanbod van koopwoningen, waar geen vraag tegenover staat. Ook wordt een onderzoek van de heer Boumeester aangehaald waaruit blijkt dat de potentiële vraag naar koopwoningen tijdens de crisis niet is afgenomen. Wat de Rabobank er dan weer niet bij vertelt is dat dezelfde heer Boumeester in het kader van de Eigen Huis vertrouwensindex heeft uitgezocht dat de voorkeur voor een koopwoning op een all time low is beland en het percentage gezinnen dat de voorkeur geeft aan een koopwoning inmiddels kleiner is dan het percentage dat in een koopwoning woont (bron + bron):
9 Bijdragen
Jan
een “conflict of interest”wanneer Rabobank, die een zeer grote speler is op de hypotheek
markt is. Echter hoe graag ik het ook zou willen dat de markt verder in mekaar
zakt (ik ben zelf ook in de markt voor een huis in amsterdam), ben het op veel
punten met hun eens. Ook ik verwacht dat de markt verder zal aantrekken. Een
van de belangrijkste argumenten voor een koper is de vraag of de hypotheek nog
wel betaald kan worden. En de werkloosheid cijfers in nederland zijn blijven
hangen op 8% en stijgen op het moment niet verder, dus dat geeft vertrouwen
voor kopers. Wel zal er een groot verschil blijven tussen het platte land en de
randstad. In steden als amsterdam zie nieuwbouw als warme broodjes over de
toonbank gaan (Amsterdam Noord/West, misschien niet het mooiste gedeelte van de
stad, maar wel goed bereikbaar nu en in de toekomst en erg veel m2 voor je
geld) en bij bestaande bouw in het centrum is een “bidding war” niet ongewoon.
Henk Hypotheek
Misschien zijn het wel schenkingen, starterskorting en de 3%, maar is dat erg? De markt lijkt eindelijk weer een beetje op de krabbelen (thank God, rente kan niet meer omlaag bijna). Cijfers houden ons wel scherp, keep em coming!
Ps. mensen zijn dom en willen graag geloven in vastigheid. Ook zijn we allemaal opgevoed met het idee dat je toch minstens je eigen huis moet hebben. Dus stort de markt niet in zoals alle voorspellingen doen geloven (mensen zijn nog niet zo logisch als de markt zou moeten werken), want mensen willen graag dat hun ouders denken dat ze succesvol zijn (mooi he!).
jsmid
Henk HypotheekLees maar eens in het FD van vandaag hoe Coen Teuling (ex-CPB) werkelijk meent dat de berg aan spaargeld de oorzaak is van de lage inflatie, maar voor het gemak maar de schuldenberg vergeet die de huiseigenaar en de overheid hebben omdat de rente veel te laag is. Hij vergeet ook voor het gemak dat wellicht steeds meer mensen hun huis als een betere pensioenpot zien omdat dit nog stijgt in waarde - niet dankzij toegevoegde waarde maar door gewoon heel weinig te bouwen - terwijl er steeds meer premie voor een steeds lager pensioen moet worden betaald dankzij een te veel te laag rendement, wederom als gevolg van de te lage rente.
Anders gezegd, als je maar vaak genoeg oorzaak en gevolg omdraait, menen mensen werkelijk dat dit de oplossing is van alle problemen. Zotter kan het niet.
Molenaer
jsmidFemke
Onbekend
Met een immer dalende rente is het niet zo moeilijk om te voorspellen dat de prijzen stabiliseren of zelfs licht stijgen. de vraag is wat de banken in 2015 verder gaan doen. Nog verder zakken??? De rabobank weet wat ze volgend jaar gaan doen (voorkennis?). Als het allemaal hosanna zou zijn op de huizenmarkt dan zou de rente nooit zo laag hebben gestaan (zeker niet aangezien de lening nog steeds groter dan het onderpand is).
Persoonlijk vind ik het moreel verwerpelijk dat dat de rente zo laag is. Een relatief kleine stijging betekend een grote toename aan maandlasten voor de nieuwe kopers. Maar anno 2014 is het belangrijker om de bestaande koper (en dus de balans van de bank) te stutten.
Als anno 2016 de nieuwe starters maar niet gaan klagen, dat ze het niet hadden kunnen weten dat 2 jaar nadat de bodem bereikt was anno 2014, toch blijkt dat de bodem de bodem niet was.
We gaan het zien...
Ludovikaa
Als men zelf al niet tot dat inzicht komt, zal de bank dat wel doen.
Jasper
LudovikaaZonnetje
1. de bevolkingsgroei voornamelijk komt aan de 'onderkant'. Dat is niet de groep waar echt geld zit...
2. Neem daarbij de toenemende werkeloosheid, die weliswaar in bepaalde sectoren weer wat afneemt door de vergrijzing, en het feit dat over een tiental jaar ons land zal bestaan uit minstens 3. 3 miljoen alleenstaanden, waarvan maar een deel bejaard,....(en heb je niet 2 mensen nodig tegenwoordig om de hypotheek te kunnen betalen??)
4. banken die een grotere buffer zouden moeten hebben en daardoor moeilijker leningen aan zullen gaan
5. Een groeiend aantal mensen met hun huis 'onder water" staat en moet gaan downsizen....
6. We toenemend een waterprobleem zullen gaan krijgen en op die manier 'onder water' dreigen te komen.
7. De voorraad huizen die niet meer of al (dus kosten maken) voldoen aan milieu-eisen op gebied van isolatie...dan wel verrotte paalfunderingen (gevaar daarbij lopen de huizen van voor 1960) blijken te hebben....een miljardenprobleem.
8. Toenemende overheidsuitgaven (ondanks alle beloftes)....die opgehoest moeten gaan worden door de gewone burgers..(die burgers met geld hebben hun 'schapen' wel Offshore of op het droge gebracht of een dure drijvende speedboot of vakantiehuis in Griekenland o.i.d. gekocht...) waardoor deze gewone burgers de lasten haast niet meer kunnen dragen....
en
dan hebben we het nog niet over (geo) politieke (o.a. ook wereldwijd toenemend aantal vluchtelingen) ontwikkelingen....in EU en verder weg...die hun invloed uitoefenen...
Zonnetje