Wachovia hielp Mexicaanse drugkartels

Cocaïne-opbrensten witgewassen

De Amerikaanse bank Wachovia, tegenwoordig onderdeel van Well's Fargo, staat aan de top van een lijst van banken die de Mexicaanse drugskartels hebben geholpen bij het witwassen van drugsgelden. Het zou hierbij gaan om 39 miljard dollar. 
 
Wachovia was een van de grootste banken van de Verenigde Staten toen het in 2006 de financiering van een DC-9 mogelijk maakte waarmee drugssmokkelaars enorme hoeveelheden cocaïne probeerde te verschepen. Ook de Bank of America was hierbij betrokken, zo meldt Bloomberg Markets Magazine in het augustusnummer. Dit bleek geen op zichzelf staand incident, zo bleek. Wachovia had de nogal hardnekkige gewoonte om Mexicaanse drugshandelaren van bancaire diensten te voorzien. Volgens de Federale officier van justitie - Jeffrey Sloman - heeft Wachovia internationale drugkartels een 'carte blanche' gegeven om hun operaties te financieren. 
 
Sinds 2006 werden er in Mexico meer dan 22 duizend mensen vermoord in drugs-gerelateerde gevechten. Vooral langs de 3.200 kilometer lange grens tussen Mexico en de Verenigde Staten is het prijs. In de Mexicaanse grensstad Juarez werden vanaf medio juni alleen al 700 mensen vermoord.
 
Martin Woods, directeur van Wachovia's antiwitwas-unit, verliet de bank in 2009 om dat hij er niet langer tegen kon dat zijn superieuren zijn informatie over de geldstromen van drugskartels binnen de bank negeerden. Woods: 'If you don't see the correlation between the money laundering by banks and the 22.000 people killed in Mexico, you're missing the point'.