Wachten op de landing van de zwarte zwaan

FTM's nieuwe columnist Jan Dwarshuis kijkt naar waar het geld het best zou kunnen renderen. Houd uw blik vooral omhoog gericht.

Beleggers kijken elkaar aan en steken hun duim omhoog. Ze zijn op jacht naar rendement nu de bijna 20 jarige bull-markt in de obligaties ten einde loopt. Een alternatief zijn aandelen. Maar die zijn ook al flink opgelopen sinds de financiële kruitdampen bij Lehman zijn opgetrokken.

Wij zijn niet van plan om uw vrijdag te verpesten en u te trakteren op een Hitchcock-achtig beleggingsscenario. Maar de jacht naar rendement zal niet eenvoudig zijn dit jaar. No-brainers als beleggen in China haperen en de uitgemolken hype rondom de grondstoffen begint ook op z’n laatste benen te lopen. Dat neemt overigens niet weg dat u wel degelijk in deze sector kunt beleggen.

Oude vertrouwde correlaties kunnen met enig gemak de prullenbak in dit jaar. Immers, de dollar loopt niet vanzelfsprekend meer op als de aandelenmarkt in de gehaktmolen wordt fijn gemalen. En andersom zijn mijnbouw en metaalaandelen niet meer automatisch een veilige vluchthaven als de dollar in het zompige moeras van New-Orleans gedrukt wordt.

Zelfs opkomende markten delven het onderspit tegen oude vertrouwde industriële namen die op de kooplijsten van verschillende instituten prijken. Met een verpletterende nonchalance trekken de vermogens van de geplaagde pensioenfondsen bij en lijkt er weer plaats voor borstklopperij bij de nietsvermoedende beheerders.

Maar vergist u zich vooral niet. Ook wij kunnen het met veel risico omgeven mijnenveld dat Beursplein 5 heet niet aan of uit zetten. Als doorgewinterde beursrat drukten wij op de koopknop in 2008 toen de heren in de glazen schoen aan de Zuid-As juist op de verkoopknop drukten. Maar 2011 vraagt bij u en bij ons hersenen als diamanten. Slechts dan zult u overleven.  

Ondertussen lopen de geldpersen in de VS en Europa rood aan en lijken de balansen van de FED en de ECB op een stapel glaswanden die schuin tegenover elkaar staan. De heren Bernanke en Trichet kruipen daar iedere ochtend met angst en beven tussendoor op weg naar hun Bloomberg om te kijken of de volgende valutabrand al is uitgebroken.

Ook wijzen wij u nog maar eens fijntjes op de volstrekt uit het loodgeslagen schuldenquota die onder uw villa geplakt zit. De sponsoring van de Nederlandse staat heeft u opgezadeld met verplichtingen die gelijk staan aan de hoogte van de Matterhorn. En u bent er met uw nietsvermoedende NVM-makelaar met open ogen in getuind en bent daarmee verworden tot een uitgemergelde financiële sherpa.

Tot op de dag van vandaag maken de grootbanken zich ernstig schuldig aan het oppompen van de gemiddelde hypotheekschuld. Wij vinden dat een schande. Bij ondergetekende in Catalunya kunt u gratis en voor niets gaan kijken hoe dat is afgelopen. Sterker nog: hoe die huizenmarkt nog steeds verder de Middellandse Zee in glijdt. Gaat u wat dat betreft maar eens een kopje thee drinken bij de SNS of de ING.


Wij raden u met klem aan uw beleggingsbeleid voor 2011 opnieuw tegen die vreselijke spaarlamp te houden. Opeens begrijpt u waarom wij met onze Columbeurs-Portefeuille 2011 als een volleerd hartchirurg zijn aangevangen. Eigenlijk wachten we op “Black Swans”. Er vliegen er genoeg naar ons idee. Het is alleen even wachten tot ze landen. 


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan Dwarshuis

Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...