Wall Street heeft een inzinking

  De vijf grootste banken op Wall Street hebben een slecht eerst halfjaar achter de rug en vragen beleggers om geduld op te brengen.

  JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley hebben in de afgelopen zes maanden een gecombineerde omzet behaald van 161 miljard dollar. Dat is 4,5 procent minder dan in 2011 en het laagste bedrag sinds de crisis van 2008 toen de opbrengst 135 miljard dollar was. De financiële giganten geven de oorzaak in een daling van de lagere rentes en minder deals vanwege de zorgen over de Europese staatsbudgetten, maar ook de afzwakkende groei in Amerika en China.

  Roy Smith, professor financiën bij de New York University’s Stern School of Business en een voormalig Goldman-partner, zegt dat de impact van de nieuwe kapitaaleisen, zoals de Dodd-Frank Act uit 2010, een diepgaandere impact heeft op de winst dan dat bankbesturen willen toegeven. “I’ve been wondering how long this has to go on before people started to take it seriously. This is a long time for this to continue, and it’s just getting worse.”

  Het lijkt er op dat het de komende tijd niet beter gaat worden. Sinds 2005 hebben de banken in het tweede halfjaar namelijk lagere opbrengsten geboekt dan in het eerste halfjaar.

  Zakenbank Goldman Sachs heeft voor de komende tijd een kostenbesparing van 500 miljoen dollar op het programma staan die vooral gerealiseerd moet worden door te snijden in de personeelskosten. Mag ook wel want deze jongens verdienden het afgelopen kwartaal verhoudingsgewijs meer, terwijl de winst elf procent was gedaald. Maar een echte verandering van het business modelweigert de bank door te voeren, net als zijn collega’s.

  De tweede kwartaalwinst van Bank of America was 2,46 miljard dollar. Een flinke verbetering met dezelfde periode vorig jaar toen de bank een recordverlies van 8,83 miljard dollar in de boeken had staan. Maar aandeelhouders waren ontevreden over een flinke stijging in de mortgage-bond repurchase demands omdat deze mogelijk verder herstel in de weg kan gaan zitten. De op een na grootste bank van de Verenigde Staten wil jaarlijks 3 miljard dollar gaan besparen bij de investment banking-tak.

  R

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid