Wall Street matcht met Manchester United

2 Connecties

Relaties

Beursgang

Werkvelden

Voetbal
0 Bijdragen

Voetbalclub Manchester United maakt zich op voor een beursgang. En dan niet in Hongkong of in Singapore maar in good old New York. De Engelse recordkampioen wil 100 miljoen dollar ophalen.

De eigenaren van voetbalclub Manchester United hebben hun plannen om de Engelse recordkampioen een beursnotering in Singapore of Hong Kong te geven afgeblazen. De Amerikaan Malcolm Glazer, die samen met zijn familie eigenaar is van Manchester United, wil kapitaal ophalen via Wall Street.

 

Met een beursgang verwacht de club 100 miljoen dollar ofwel 72,5 miljoen euro op te halen, zo meldt The New York Times. Een jaar eerder hoopte Manchester United via een Aziatische beursgang 1 miljoen ofwel 725 miljoen euro binnen te harken.

 

Familie Glazer blijft de baas

Met de aangekondigde beursgang gaat Malcolm Glazer eindelijk een deel van zijn clubaandelen in de publieke verkoop zetten. Manchester United is dan van plan om een onbekend aantal aandelen A - die elk goed zijn voor een stem - te verkopen. Maar de zogenaamde klasse B-aandelen - die per stuk 10 stemmen waard zijn - blijven in bezit van de 84-jarige zakenmagnaat uit New York. Daarmee blijft de familie de baas van de club van Wayne Rooney en Alex Ferguson.


Zo'n aandelenstructuur wordt moeilijk geslikt in Hongkong, maar is niet ongebruikelijk in de Verenigde Staten, waar beursgenoteerde ondernemingen als Facebook en The New York Times Company een dual klassenstelsel aan aandelen kennen.


Vier miljard kijkers

In de beursprospectus van Manchester United staat vermeld dat alle wedstrijden van de club vier miljard kijkers uit 2011 landen bereikten. The Reds verkochten meer dan vijf miljoen merkproducten van vorig jaar, waarvan 2 miljoen shirts.

Alles bij elkaar opgeteld, boekte de club vorig jaar 13 miljoen pond ofwel 14,9 miljoen euro winst, terwijl de opbrengsten goed waren voor 331,4 miljoen pond ofwel 378,8 miljoen euro aan inkomsten. Daarmee heeft Manchester een reuzensprong gemaakt in vergelijking met het in 2010 gemaakte verlies van 40,5 miljoen pond ofwel 46,3 miljoen euro.


Het leeuwendeel van de inkomsten van Manchester United, 117,2 miljoen pond ofwel 133,9 miljoen euro, is afkomstig uit tv-rechten. Dat bedrag is gestegen omdat clubs in de Premier League hogere bijdragen uit deze uitzendrechten ontvingen.

 

Vorig seizoen gingen 2 miljoen shirts van Manchester United over de toonbank

 

Lange termijnschuld

Manchester United heeft ook een lange termijnschuld laten noteren van 679,4 miljoen pond ofwel 776,4 miljoen euro. Deze schuld is voor het grootste deel ontstaan sinds de overname van de voetbalclub door de familie Glazer in 2005. Met deze enorme schuldenlasten heeft Malcolm Glazer en zijn familie veel kritiek geoogst bij de fans van Manchester United.

 

De beursgang van Manchester United zal worden begeleid door de Jefferies Group, Credit Suisse, JPMorgan Chase, Bank of America Merrill Lynch en Deutsche Bank.

 

(L)