
Ooit was het ABP een conservatief gemanaged pensioenfonds. Nu is alles anders. De indexering hapert, de communicatie is schimmig, de premies stijgen, wetgeving wordt doodgelobbyd. Tijd voor een kritische blik, vindt gastauteur Martin Pikaart.
Het ABP staat er slecht voor, tenminste sinds de start van de kredietcrisis. Al jaren kan het de pensioenen niet indexeren, terwijl die indexatie wel sinds jaar en dag onderdeel uitmaakt van de pensioenbelofte aan ruim een miljoen verplicht aangesloten ambtenaren. Recent heeft ABP de pensioenen een keer moeten korten en dat dreigt nu weer te gebeuren. Tegelijkertijd heeft ABP zich ontwikkeld tot een politieke speler van formaat. ABP is leidend geweest in de lobby tegen de stengere eisen van het financiële toetsingskader, het fonds sponsort wetenschappelijk onderzoek dat steevast positief uitpakt voor de pensioensector en sinds vorige week tracht ABP om als scheidsrechter op te treden bij centrale loonakkoorden.
Eerste fonds met marktwaardering
Tijd dus om een grondige en kritische studie te verrichten naar deze pensioenkolos, het op twee na grootste pensioenfonds ter wereld. Dat heb ik gedaan en het resultaat ligt vanaf vandaag onder de titel Wanbeleid, algemeen burgerlijk in de boekwinkel.Ik beschuldig ABP van wanbeleid en roep het bestuur op af te tredenDe titel spreekt voor zich. Ik beschuldig ABP van wanbeleid en roep het bestuur op af te treden. Er is niet altijd sprake geweest van wanbeleid bij ABP. Vanaf de privatisering in 1996 tot en met 2002 was er zelfs sprake van een relatief veilige en adequaat communicerende organisatie. ABP was voor zover ik kon nagaan het eerste fonds dat overging op marktwaardering van de verplichtingen, lang voordat dit wettelijk verplicht werd. Niet alleen marktwaardering, het paste zelfs reële waardering toe. ABP redeneerde daarbij als volgt: ‘Wij hebben de ambitie om reële (dat wil zeggen: geïndexeerde) pensioenen uit te keren. Daar past dus ook een reële waardering bij. Aangezien we zo goed mogelijk willen weten waar we staan als fonds, gaan we zo snel mogelijk over op reële waardering.’ Tekenend voor deze jaren is een citaat over de waarderingswijze: ‘ Vooralsnog gebruikt ABP deze strengere rekenmethodiek om vooral de eigen positie zo scherp mogelijk in kaart te brengen’.
Dramatisch jaar 2003
Degenen die ABP kritisch volgen, zullen dit misschien twee of drie keer moeten lezen. ABP? ABP dat openheid nastreeft en de verplichtingen zo scherp mogelijk waardeert? Wat is er gebeurd? Alvorens hierop in te gaan, merk ik op dat bovenstaande redenering anno 2015 nog steeds onverkort opgaat: ABP streeft nog steeds reële pensioenen na, en dient dus nog steeds reëel te waarderen. Het jaar 2003 was een dramatisch jaar voor ABP, met heel veel veranderingen. In de pensioenregeling, in de waardering van de verplichtingen, in de framing van de indexatie, in het risicobeleid en in de relevante personele bezetting. Om met dat laatste te beginnen: eind 2002 vertrok Jan van de Poel, die als lid van de Directieraad verantwoordelijk was voor de invoering van de reële waardering en de invoering van een risicobeheerssysteem. De Directieraad stond direct onder het bestuur, de terminologie dateert nog uit de tijd dat ABP een afdeling van Binnenlandse Zaken was. Van de Poel werd opgevolgd door Dick Sluimers, die op dat moment in het bestuur zat. Vanaf 2003 wordt er ook expliciet gestuurd op een rentevisie: de verwachting dat de rente gaat stijgen. Het voorzichtige beleggingsbeleid onder Van de Poel heeft plaats gemaakt voor een beleid dat wordt ingericht op een maximaal profijt van de verwachte rentestijging.Indexatie voorwaardelijk
Ook de pensioenregeling ondergaat een wijziging. In 2003 wordt besloten dat de eindloonregeling voor burgerpersoneel wordt omgezet in een middelloonregeling. Hiermee gaven de sociale partners gehoor aan een oproep van de regering begin jaren negentig waarin deze wijziging wordt bepleit. Voor gepensioneerden verandert er niets, hun indexatie was al voorwaardelijk sinds de privatisering van ABP in 1996; alleen voor werkenden wordt de indexatie van ‘onvoorwaardelijk’ omgezet in ‘voorwaardelijk’. Sociale partners en ABP verzekeren dat de nieuwe middelloonregeling gelijkwaardig blijft aan de eindloonregeling, althans voor werknemers met een gemiddelde carrière. Concreet betekent dit, dat ABP in tijden van nood kan besluiten geen indexatie te geven, maar dat zoiets gevolgd gaat worden doordat het dan twee, drie jaar later de gemiste indexatie alsnog toekent. Voor werknemers is er dan helemaal geen nadeel, gepensioneerden hebben dan gedurende die twee, drie jaar een nadeel van niet gekregen indexatie. Iets merkwaardigs zien we gebeuren in de communicatie. De communicatie omtrent de indexatie krijgt een tweeslachtig karakter. Enerzijds wordt benadrukt dat werknemers er vanuit mogen gaan dat die er altijd komt, de regeling is immers gelijkwaardig aan een eindloonregeling, anderzijds wordt de indexatie ineens geframed als een soort winstdeling, waarvan je maar moet zien wat ervan terecht zal komen. De pensioenpremie bevat ook maar een zeer geringe component voor de indexatie, die dan ook gefinancierd moet worden vanuit de overrendementen. ABP ontvangt talloze waarschuwingen dat deze handelwijze niet goed kan gaan, maar slaat ze allemaal in de wind.Kapot lobbyen
In periode 2001-2007 woedt een stevige discussie over een nieuw toetsingskader voor pensioenfondsen, dat wil zeggen de regels die moeten borgen dat pensioenfondsen ook daadwerkelijk de uitkeringen kunnen doen die ze hun deelnemers voorhouden. De oorspronkelijke wetsvoorstellen volgen de lijn: als je iets belooft, moet je dat ook waarmaken. Dat betekent bij de uiterst riante beloftes fors hogere premies, de opbouw van een stevige buffer en strakke maatregelen als het mis gaat. De fondsen, ABP voorop, roepen moord en brand en zetten een lobby in om het toetsingskader kapot te lobbyen. Deze lobby slaagt volledig. Het enige overblijfsel van het oorspronkelijk wetsontwerp is de zinsnede dat pensioenfondsen moeten zorgen voor consistentie tussen de ambitie, de financiering en de realisatie. Deze consistentie, althans die tussen ambitie en realisatie, lijkt er te zijn tot 2008.in feite moet ABP steeds meer risico nemen om de praktisch al ingecalculeerde overrendementen waar te makenLijkt, want in feite moet ABP steeds meer risico nemen om de praktisch al ingecalculeerde overrendementen waar te maken. Fout, en goed fout, gaat het in 2008. ABP ziet zijn dekkingsgraad, de verhouding tussen vermogen en verplichtingen, dalen van 140 procent naar 90 procent. Dit is het logische gevolg van het in 2003 ingezette beleid. ABP zelf ziet dit anders, de malaise is geheel te wijten aan externe factoren, zoals de ‘extreem lage rente’, die immers in het geheel niet past in de ABP rentevisie.
Schimmige communicatie
Sinds 2008 is er vrijwel geen indexatie meer gegeven, de premies zijn fors verhoogd en de regeling is versoberd. De regels rondom het waarderen van de verplichtingen zijn onder lobbydruk vanuit de sector meermaals gewijzigd de afgelopen jaren. Het gevolg is dat er nu niet meer een dekkingsgraad is, maar een actuele dekkingsgraad, een UFR-dekkingsgraad, een beleidsdekkingsgraad en een premiedekkingsgraad. Sommige ook nog beschikbaar in de smaken nominaal en reëel.ABP verwacht ofwel snel te moeten korten ofwel tien jaar lang niet te kunnen indexerenUit uitspraken van ABP-bestuurders en uit gelekte notities blijkt dat ABP verwacht ofwel snel te moeten korten ofwel tien jaar lang niet te kunnen indexeren. De gevolgen hiervan zijn directe koopkrachtdaling voor gepensioneerden en daling van de verwachte uitkering voor werknemers. De ABP-site vermeldt nauwelijks inzicht in wat deelnemers te wachten staat. Zo wordt er wel gemeld dat ABP een herstelplan heeft moeten indienen bij de Nederlandsche Bank, maar het herstelplan zelf is niet te vinden op de site. Het toch al lage vertrouwen van deelnemers zal door deze schimmige communicatie alleen maar verder dalen. Zolang de wettelijke verplichtstelling van kracht blijft kunnen deelnemers niet weg bij ABP. Mijn boek eindigt met de oproep aan het bestuur om op te stappen en plaats te maken voor een nieuw bestuur, dat vervolgens allereerst de deelnemers eerlijk moet inlichten over de situatie. Pas als deelnemers een realistisch beeld hebben van wat hun te wachten staat, is het zinvol om te gaan praten over de noodzakelijke verdeling van de tekorten. Wiskundig onderzoeker Martin Pikaart is mede-oprichter en voorzitter van het Alternatief voor Vakbond (AVV). Pikaart is auteur van het boek De pensioenmythe en medeschuldig aan de verfilming ervan.
129 Bijdragen
bos
En analyseren waarom de verschillen in results tussen de pf's zo groot is ?
inleiding-in-de-economie
bosMvdB
inleiding-in-de-economiehttp://adbroere.nl/web/nl/columns/het-abp-en-het-mysterie-van-de-verdwenen-miljarden.php
Joost Vsser
MvdBinleiding-in-de-economie
Joost VsserMvdB
bosLoopt wel een jaar achter. Een analyse is een stuk moeilijker. Wel weet ik dat ABP renterisico's maar voor 25% heeft afgedekt.
Het pensioenfonds van APG (uitvoerder ABP) doet het overigens een stuk beter.
De CEO van APG (Sluimers, goed voor 7 ton per jaar) vertrekt binnenkort.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:RdAzt0RBHJwJ:fd.nl/beurs/1118226/dick-sluimers-weg-bij-apg+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
bos
MvdBwss is de grootte en betrokkenheid de oorzaak dat sector-pf's lager scoren ?
bos
bosSchaalgrootte speelt grote rol
Leprechaun
bosMvdB
Leprechaun
MvdBmvg
jefcooper
Onder het m.i. kwaadwillend beleid van de Brusselse Pensioencommissaris, EP lid Wortmann, nu de baas bij ABP (verkwanselt pensioengeld aan windmolens), Klijnsma en Klaas Knot lijkt het alsof het ABP er slecht voorstaat.
Financiële rekenkunde is lastig, maar bij een lage rekenrente exploderen rekenkundig de toekomstige verplichtingen.
De dekkingsgraad is de waarde van de huidige beleggingen gedeeld door de contante waarde van toekomstige rekenkundige verplichtingen.
Het wanbeleid blijkt er het beste uit dat Klijnsma de pensioenopbouw verlaagde.
De stakingen van nu komen er uit voort dat die verlaagde pensioenopbouw wordt aangeboden als salarisverhoging, terecht zeggen de vakbonden 'sigaar uit eigen doos'.
Toch is de Pensioencommissaris nogal open, gezien zijn uitspraak 'dat de gepensioneerden zich geen zorgen hoeven te maken, de aanpassingen zullen heel geleidelijk gaan'.
De gebruikelijke EU taktiek.
In het kader van de Groot Europese Heilstaat moeten de Nederlandse pensioenen flink omlaag, en moeten de commerciële verzekeraars geld kunnen verdienen, dat gaat onder het mom van 'flexibilisering van het pensioensysteem'.
Lees: een flut wettelijk pensioen, en zelf maar de aanvulling regelen.
Het Zwitserleven gevoel, waarbij je forse provisies betaalt.
Ik mis overigens dat Pikaart schrijft dat het ABP, als alle pensioenfondsen onder de knoet van Klijnsma, al een jaar of acht niet hebben geindexeerd.
Pensioenfondsen niet onder die knoet indexeerden wel.
Niet publiekrechtelijke pensioenfondsen verhuisden naar België, zo ver reikt de arm van Klijnsma niet.
Is Pikaart een banken/ verzekerings mannetje ?
Het voortreffelijke Nederlandse pensioenstelsel hebben we dank zij de vakbonden, die inzagen dat de meeste mensen hun financiële zaakjes niet kunnen regelen.
Je ziet dat het beste aan de 'onder water' huizen.
MvdB
jefcooperjefcooper
MvdBMvdB
jefcooperjefcooper
MvdBBij RTLZ werd, misschien een half jaar geleden, een rapport besproken waarin stond dat bij een rekenrente vanaf, meer dan, dus, 3.5 % er 'gewoon' geïndexeerd kan worden.
Geleidelijk verminderen, het EU systeem.
'Stapje voor stapje', aldus Barroso.
Leprechaun
jefcooperLeprechaun
jefcooperLeprechaun
MvdBguest
jefcooperjefcooper
guestDoen daarom alles om die weg te krijgen, voor hun Zwitserleven gevoel.
groenner
jefcooperLeprechaun
groennergroenner
LeprechaunLeprechaun
groennerGelukkig hoef ik mij daar dus geen zorgen over te maken.
mvg
I know, I should not worry, because it makes me a little stupid.
groenner
LeprechaunLeprechaun
groennerVerzin een andere list Tom Poes.
groenner
Leprechaunboftm
groennergroenner
boftmLeprechaun
groennerKweet tis menselijk dat 't ook bij d'ouwtjes nooit genoeg is.
Pieter Jongejan
jefcooperPer jaar behaalde mijn zgn te kleine pensioenfonds gemiddeld 6% per jaar. Twee jaar geleden zijn de pensioenverplichtingen van dit pensioenfonds overgegaan naar Aegon en krijg ik 1,3% prijsindexatie per jaar (betaald door mijn vorige werkgever). Aegon rekent dus met 5 à 6% voor onkosten en risico. Delta Lloyd bood 50% van de inflatie. Aangezien ik verwacht dat de inflatie in de toekomst omlaag gaat en mogelijk omslaat in deflatie is er voor de 1,3% van Aegon gekozen. Het verschil tussen de 6% en de aangeboden 1 à 1,3% lijkt mij veel te groot. Echter als de huidige te lage rente wordt verhoogd tot het normale evenwichtsniveau van een reële 3% dan dalen de verplichtingen van de pensioenfondsen aanzienlijk en stijgt hun dekkingsgraad. Hiertegenover staat dan een sterke daling van de waarde van hun aandelen, obligaties en onroerend goedbeleggingen. Dit zal een negatief effect hebben op hun dekkingsgraad. Bij een stijging van de rente zullen alle Eurolanden met een omslagstelsel hun pensioenen sterk moeten verlagen of anders hun overheidstekorten sterk moeten laten oplopen. Aangezien alleen Nederland een kapitaaldekkingsstelsel heeft kun je verwachten dat er vanuit Brussel gelobbied gaat worden voor het laag houden van de rente en voor het toestaan van hogere overheidsschulden.
Onze pensioenen worden bedreigd door Brussel, Kleinsma en Pikaart. Daarom moet Nederland zo snel mogelijk uit de euro.
jefcooper
Pieter JongejanIk vermoed dat je bedoelt, dat bij een stijging van de rente de overheden meer rente op staatsschuld moeten betalen, en dat dat ergens gecompenseerd moet worden.
Dat hoeft natuurlijk niet alleen omslagstelsels te treffen.
Waarom een normale rente, reëel zelfs vier procent, ook aandelenkoersen negatief zou beïnvloeden, het kan, maar ik zie geen direct verband.
Dat de huidige nulrente een fuik is waaruit nauwelijks ontsnappen mogelijk is, ja.
PieterJongejan
jefcooperDe te verwachten gevolgen van een renteverhoging voor de assetvalues laat zich gemakkelijk uitrekenen met een contante waarde berekening.
Als de huidige korte en lange reële rente omhoog gaan van thans -1% en 0% tot +2% en +3% kun je verwachten dat de asset values met tenminste 30%, maar eerder met 40 à 50% omlaag zullen gaan. Kijk naar de ontwikkelingen in de periode 1979-1982. Als de asset values voldoende zijn gedaald en de winstvoet voldoende gestegen zal er eerst een herstel plaatsvinden op de aandelenmarkten, omdat die het eerst reageren op een herstel van de winstvoet. Als de inflatie op 0 tot 1% gehandhaafd blijft zie ik geen reden waarom de obligatiekoersen zouden stijgen. Die zullen stabiel blijven. De onroerend goed markten zullen bij een herstel van de economische groei eveneens herstellen, maar veel later en aanzienlijk minder dan de aandelenmarkten. In Nederland herstelden de onroerend goed markten pas vanaf 1986. In de USA al in 1982 vanwege belastingvoordelen.
jefcooper
PieterJongejanEen veel beter oplossing lijkt me de werkloosheid te verlagen.
Productie per werknemer ligt in de orde van E 40.000 per jaar.
Bij een miljoen werklozen zou dat voor Nederland dus 40 miljard extra inkomen zijn.
Dat levert een 20 miljard belasting extra op.
Pieter Jongejan
jefcooperBij Wicksell leidt een stijging van de productiviteit tot een hogere winstvoet en een hogere reële rente en zal de marktrente (voor geleend geld) de stijging van de winstvoet en de reële rente moeten volgen wil er sprake zijn van neutraal geld.
Hayek gaat itt Wicksell niet uit van een verlaging van de marktrente door de banken ipv een poroductiviteitsstijging. Door de lagere marktrente stijgt de risicopremie en worden bedrijven verleid om te investeren. Het gevolg is dat ook minder goede en slechte projecten een kans krijgen om gerealiseerd te worden. Hierdoor daalt het groeitempo van de economie. Hoe verder de marktrente door de centrale banken wordt verlaagd hoe lager de productiviteitsgroei. In de tijd van Hayek liep dit beleid vast op een tekort aan reserves bij de banken, waardoor de rente ging stijgen. Na 1994 zien we dat centrale banken de rente laten dalen ipv stijgen in geval van een recessie. Hierdoor wordt speculatie (ook door de banken) uitgelokt. Uiteindelijk loopt dit beleid volledig vast op de zero lower bound. QE leidt alleen maar tot nog hogere assetprijzen en dus tot een nog lagere winstvoet en nog lagere bedrijfsinvesteringen. Dit is in het kort de "theorie" achter de economische stagnatie in Japan en nu in het hele Westen.
Het gaat dus om het vinden van rendabele bedrijfsinvesteringen.
Hiervoor is een terugkeer nodig naar een min of meer stabiele (reële) winstvoet, reële rente en risicopremie conform de monetaire theorie van Wicksell. Met behulp van Hayek valt te begrijpen waarom
jefcooper
Pieter JongejanHier zijn wij het helemaal eens.
We zullen het er ook eens over zijn dat investeringen voor producten, waar geen vraag naar is, nooit rendabel zullen zijn.
Aan die vraag ontbreekt het, met de huidige werkloosheid, en onzekerheid.
Ik zag dat net nog bij het CBS, smartphones etc, lopen nog wel, auto's en meubelen niet.
Over huizen horen we niets anders dan dat die markt zich herstelt.
Pieter Jongejan
Pieter Jongejanzuiderling
PieterJongejanU heeft natuurlijk groot gelijk dat Nederlanders niet zouden moeten betalen voor bijv. Italianen, maar ja, iemand moet die mooie euro op de been houden.
Trouwens, werkloosheidspremies lijken me iets anders dan pensioentekorten, maar u heeft gelijk dat Zuid Europa niet gespaard heeft voor haar pensioenen. Dat komt omdat Spanjaarden enz. hun overheden niet vertrouwen, en met goede reden. Nederlanders deden/doen dat wel, en moeten nu op hun goedgelovige blaren zitten, vooral nu ook Brussel het begerige oog op het Nederlandse pensioenbiljoen heeft laten vallen.
Hoe heeft de Italiaanse Jan met de Pet dan voor z'n appeltje voor de dorst gezorgd? Door met name in onroerend goed te investeren en dit met winst te verkopen of later te verhuren. Vooral dit laatste is een gouden greep geweest aangezien niemand zich onderhand meer een huis kan kopen, laat staan twee of drie, en huur dus de toekomst heeft onder de eurozon. Maw, de huidige jongere generaties zullen niet in de voetsporen van hun ouders kunnen treden qua appeltjes voor de dorst.
Leprechaun
zuiderlingDat verpest toch een beetje uw Zwitsers leven gevoel.
De Spanjaarden zijn wat te laat, te masaal en tegelijker tijd in onroerend goed gestapt (onderwateraartjes zijn daar volgens mij heel gewoon).
Kennen ze in Spanje ook het gebruik van Jingle-letters:
1. Men neme een envelop
2. Schrijf eigen huis adres op de voorkant (niet als afz)
3. Huissleutel erin
4. Bij de bank in de bus gooien
5. Naar nieuwe woonadres verhuizen, rijden/ vertrekken.
Italianen zijn wat voorzichtiger geweest met hun onroerend goed beleggingen, en er staan daar dan ook niet massaal lelijke beton kolossen leeg op inwoners te wachten.
zuiderling
LeprechaunLeprechaun
zuiderlingzuiderling
LeprechaunLeprechaun
zuiderlingDat werp zijn vruchten wel af de Spanjaarden kennende.
mvg
Leprechaun
PieterJongejanhttp://daskapital.nl/2015/10/jan_modaal_wordt_keihard_genaa.html
In het artikel wordt naar het officiële rapport van CBP verwezen, er zit een klik in, dan kan je het een en ander zelf ook nalezen en er een eigen mening over vormen.
Ik heb het idee dat het CBP de neuzen 1 richting probeert uit te krijgen en ons klaar moet/ probeert te stomen voor inkomsten belasting verlichting.
bos
Pieter JongejanLeprechaun
jefcooperAls u mijn dwingt om Pikaart te benoemen zou ik zeggen da's een banksterje.
jefcooper
LeprechaunNiet reageren op waar je het over hebt zie ik bovendien als gebrek aan eerbied voor de ouderdom.
FTM vermeldt de ouderdom van reacties.
Bij jou is geen excuus voor afwezige alertheid.
Leprechaun
jefcoopersorry Jef
jefcooper
LeprechaunMvdB
jefcooperLeprechaun
jefcooperDat zou je waarschijnlijk niet eens willen, dat is slecht voor je reputatie.
Frits de Jong
Joost Vsser
Frits de JongLeprechaun
Joost Vssergroenner
Joost VsserDeze toezeggingen worden wel breed uitgemeten tegen de rekenrente. Hier gaan de Nederlandse bank en de pensioenfondsen geweldig de fout in, door een niet kostendekkende premie te berekenen en te accepteren .
Het grote schandaal is dat deze lage premie, verhaalt moet worden op de uitkeringen 65+.
Dan ook hier weer mijn oproep aan de ouderenbonden , pak het aan, niks doen is geen optie meer .
De premie is nu zo scheef dat je van onbehoorlijk bestuur kan spreken.
Joost Vsser
groenner1. Een kennis van mij heeft 15 jaar voor de overheid gewerkt. Het pensioenoverzicht over 2002 gaf aan een pensioenbedrag van ongeveer 60.000 euro op zijn 65-ste. Het pensioenoverzicht van 2004 ongeveer 15.000 euro. Het overgaan van eindloon naar middelloon zijn bij hem de verplichtingen van het ABP met 3/4 afgenomen. Hoeveel personen zou het betreffen? Hoe groot is het totaalbedrag door een verandering in het systeem ten voordele van het ABP geweest in het verminderen van de toekomstige verplichtingen?
2. Als ik kijk naar zijn inleg en die van zijn werkgever, gekoppeld aan de rendementen van het ABP met in het vizier de verdubbeling van het vermogen na geen ABP-lid meer te zijn, kan het niet anders zijn dan dat zijn inleg verdrievoudigd is en wellicht meer. Dan is het bijkans onmogelijk dat hij gekort zou moeten worden op zijn pensioen.
groenner
Joost VsserJoost Vsser
groennerMvdB
Joost VsserDestijds eenmaal opgebouwd eindloon bleef trouwens gelden. Per ingangsdatum middelloon werden de "nieuwe" aanspraken opgebouwd.
Joost Vsser
MvdBMvdB
Joost VsserUPO 2002 gaf overzicht over het te bereiken pensioen bij in dienst blijven (opbouw gaat door). UPO 2004 gaf overzicht over het bereikte pensioen na einde opbouw (het slapersoverzicht, UPO einde deelneming).
Dat de helft van zijn pensioenpremie ook nu nog wordt gestort kan ik absoluut niet plaatsen. Wie stort dat dan en betreft die helft het werkgevers én werknemersdeel? Ik heb daar geen geen enkel herkenbaar beeld bij. Alleen tijdens WW loopt de opbouw nog met 35% door. ABP voegt dat deel na einde WW op verzoek toe aan je opbouw. Ruwweg betekent dat dus 1 jaar extra opbouw bij maximale duur WW.
Met de overgang van eindloon naar middelloon heeft dat allemaal niets te maken.
Joost Vsser
MvdBMvdB
Joost VsserZijn WAO had hij dus vóór 1-1-2006. Mogelijk ontvangt hij een aanvulling van ABP. Indien niet kun je hem daarop wijzen.
https://www.abp.nl/pensioen-bij-abp/soorten-pensioen/invaliditeitspensioen.aspx
Leprechaun
Frits de JongMaar rekenen kunt u wel, daar krijg ik geen speld tussen.
groenner
LeprechaunHet stukje is nu ook niet zo subtiel !
Leprechaun
groennerTwee van die plagende figuren op FTM lijkt mij wat te veel worden voor de lezers, dan moet er een zich terugtrekken.
Martin Pikaart
Frits de JongMartin Pikaart
Frits de JongMvdB
Martin Pikaartgroenner
Een ijkpunt en hanteer het consequent . is het de verwachte rente of het behaald resultaat ?
Leprechaun
groennergroenner
65 + belegt al heeft hun hele leven, pensioenpremie /pensioenvermogen tegen 7% . Ja nu ook nog en hun vermogen blijft groeien , ze krijgen een pensioenfooi en het vermogen blijft achter voor onze arme kindjes .
Er is dus toch wanbeleid , Het niet vol uitbetalen pensioenen.
Ludovikaa
docki
LudovikaaIk lees er veel meningen in (en getallen die uit de lucht komen vallen) doch kan er maar weinig onderbouwing uit halen.
Leprechaun
dockidocki
LeprechaunLeprechaun
dockiHelaas MvdB reageert niet zo als ik verwacht, jullie hebben elkaar aardig ingepalmd. T'is niet anders, de waarheid is hard voor mij, uiteindelijk heb je een leeftijd voordeel en daar gaat MvdB blijkbaar voor. Ik ken daar een typeringswoord voor, maar dat zeg ik hier niet.
MvdB
LeprechaunDan heb ik toch liever dat je blijft kijken als Yogibears vogeltje.
Zit je al aan de F.lux? Dat je me bloß morgen uitgeslapen bent.
Pieter Jongejan
Ludovikaadocki
Pieter JongejanOok het reguliere pensioen lijkt mij een omslagstelsel, zij het privaat gefinancierd (ipv collectief zoals de AOW). Ouderen hebben er op kosten van de latere generaties genoeg voordeeltjes uit getrokken (op 62 met VUT etc.), zeer terecht dat jongeren in het geweer komen tegen dat egoïsme.
Pieter Jongejan
dockidocki
Pieter JongejanHet is iig een drain geweest uit de pensioenpot waar de jongeren voor kunnen opdraaien. Zeker nu de door diezelfde ouderen (via misdadig domme aannames van eeuwige groei) opgeblazen economie is vastgelopen.
Maar vooral de kop in de geraniumpot blijven steken.
Pieter Jongejan
dockidocki
Pieter JongejanIk laat me niet ophitsen, al was het maar omdat ik zelf niet tot de 'jongeren' behoor. Maar ik ben er wel helemaal klaar mee dat de veroorzakers van de ellende constant zielig zitten te doen en hun verantwoordelijkheid voor de ZELF veroorzaakte situatie blijven ontkennen.
En en passant bij monde van o.a. fraudeur Henkie nog doen alsof ze een moreel recht hebben op nóg meer.
Leprechaun
Pieter JongejanLaten we discussie verleggen naar de echte verantwoordelijken. We beginnen bij de ECB met haar belachelijk inflatie mandaat en QE beleid.
docki
LeprechaunECB en QE zijn slechts gevolgen van het egoïsme van de ouderen.
Maar wegkijken en naar een ander wijzen is inmiddels de standaard reactie van de zogenaamd zielige ouderen.
MvdB
dockiJe maakt het wel érg algemeen, net zo algemeen als de regering "de oudere" ziet. En waar de politiek vergeefs vraagt naar specifiek inkomensonderzoek onder ouderen. Klijnsma weigert dat.
Erger nog is het voor 50-plussers (die 50 is arbitrair) die niet meer aan de bak komen. Na einde WW is het rondkomen van partnerinkomen, interen op vermogen (als dat er is) of bijstand. Troosteloos. Op naar de volgende parlementaire enquete. 'ns kijken waar ons aller geld blijft.
Leprechaun
dockiNahn naaah naah, begrijp je toch wel
Leprechaun
Pieter JongejanLeprechaun
dockiMvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBTegenwoordig gaat het er wat harder aan toe bij de vertrekkende ambtenaren MofV.
Leprechaun
LeprechaunMvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBAch, tïs maar net genoeg voor af en toe een etentje, maar toch een leuk idee dat het gezellige eten in ons favoriete restaurant, minus 4% bruto inkomen heeft gekost. Van het het opgebouwde rendement nemen achteraf altijd een koffie met.
Leprechaun
LeprechaunMvdB
docki"Ook het reguliere pensioen lijkt mij een omslagstelsel....". Hoe kom je daar nu bij?
Leprechaun
MvdBHe, toevallig, we hebben bijna tegelijk een Disqus account aangemaakt.
MvdB
LeprechaunDus ik mag hem wel ;-)
Leprechaun
MvdBDacht je dat ik jullie niet in de gaten had, en dan wordt ik door ene John J. er van beschuldigd dat ik zou sjansen met vrouwtjes op FTM. En Jean laat het mij ook zelf uitzoeken met de vrouwen. Ik stop er mee als dat zo door gaat. Ik moet toch ergens mijn grens trekken (assertiviteit ?)
MvdB
Leprechaundocki
MvdBLeprechaun
dockiMvdB
LeprechaunMaar ik mag jullie allemaal. Dat brengt me op aspect 4, een hele belangrijke, af en toe een beetje humor ;-)
docki
Leprechaundocki
MvdBBiologisch gezien sluit ik dat niet uit, meissie. Maar mijn inschatting is dat je 'er' dan wel vroeg bij moet zijn geweest ;-)
mbt pensioen als omslagstelsel: zie het filmpje dat boftm postte. Dat geeft aan dat er omslagkarakteristieken in het systeem zitten.
Ook de stelling van (o.a.) de vakbonden dat leraren en RET medewerkers in hun pensioen de gevolgen ervaren van de loonsverhoging van overheidsambtenaren is daar een aanwijzing voor (als die stelling klopt tenminste, wat ik op grond van de mij bekende onderliggende motivering wel vermoed).
MvdB
dockiZie verder het tweede filmpje onder dat van boftm. De omstreden loonsverhoging (de sigaar uit eigen doos) ten koste van een daling van de af te dragen pensioenpremie heeft niets met kapitaaldekking te maken. De overheid als grootste werkgever/afdrager vaart er wel bij. Eerdere opbouwverlaging (waardoor premieverlaging) heeft al eens bijgedragen aan voldoen aan de EU 3% begrotingsnorm. Pensioen is uitgesteld loon; wat gebeurt is gewoon ordinaire diefstal. De zoveelste. Bovendien treft het niet alleen ouderen en gepensioneerden, ook de opbouw van jongeren wordt niet geïndexeerd.
Leprechaun
Pieter JongejanMartin Pikaart
Pieter JongejanOok een kapitaaldekkingsstelsel kan subsidies bevatten, in tegenstelling tot wat u schijnt te denken. Denk bv aan de doorsneepremie, aan pensioenuitkeringen bij een dekkingsgraad onder de 100%, bij indexatie terwijl de positie dat in feite niet toeliet, etc.
Pieter Jongejan
Martin PikaartMartin Pikaart
Pieter JongejanDe stelling dat de informatie omtrent Delta Lloyd essentiële informatie zou zijn, is voor uw rekening.
Mijn vraag, tegen welke citaten uit mijn boek(en) uw kritiek zich nu precies richt, blijft staan.
Pieter Jongejan
Martin PikaartMvdB
Pieter Jongejanhttp://www.mejudice.nl/artikelen/detail/de-mooie-kant-van-de-doorsneesystematiek
Interessante benadering.
Leprechaun
Pieter Jongejancormol
Als het ABP ballen had maakte het twee jaarrekeningen:
(1) Volgens de richtlijnen en regels van de wet en toezichthouder DNB. Deze jaarrekening kan dan direct de stortkoker in na goedkeuring.
(2) Een jaarrekening gebaseerd op een reële waardering van de verplichtingen. Met een duidelijk inzich in de verwachte ontwikkeling op basis van gezonde bedrijfseconomische principes. DNB, regering en parlement moeten dan het verschil maar verklaren en uitleggen waarom pensioendeelbemers hun geld niet krijgen.
(i) De vermogensbezitter moet van Wiebes 5,5% rendement maken.( en dat fluitend over een lange reeks van jaren)
(ii) In de herstelplannen mag voor een reeks van jaren van DNB met gemiddeld 4,7% gerekend worden.
(iii) Een wenkend perspectief is natuurlijk het pensioenfonds liquideren en de poet uitdelen op basis van betaalde premies en behaalde werkelijke rendementen. Het ABP maakte de laatste 20 jaar GEMIDDELD 7% rendement. Dit is de enige mogelijkheid voor gepensioneerden om nog een deel van het overrendement uit het verleden binnen te halen.
https://www.abp.nl/over-abp/beleggen/resultaten.aspx
Leprechaun
cormolIk voel en begrijp uw boosheid. Ikzelf heb niet voor de (semi)overheid gewerkt en een pensioen opgebouwd op basis eindloon, die door mijn werkgever werd afgesloten bij een verzekeringsmaatschappij. Indexatie is mijn polis voorwaardelijk en op basis van een minimale rekenrente (in mij geval marktrente) van 4%. U voelt al aan dat er voor mij voorlopig van indexatie geen sprake zal zijn. Voordeel is dat, zolang de verzekeringsmaatschappij niet omvalt, er ook geen kortingen op mijn pensioen plaats zal/ kan vinden.
Ook voor mij geldt dus dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.
mvg
Leprechaun
LeprechaunLeprechaun
LeprechaunMaar wie werkte er nog op zijn/ haar 62 jarige leeftijd, dachten wij toen.
Ook voor de AOW geldt dus dat resultaten en leeftijdopbouw uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.
Leprechaun
Kan ook op deze link https://www.youtube.com/watch?v=3U_lU-CbxlQ
Leprechaun
LeprechaunMvdB
Leprechaunhttps://www.youtube.com/watch?v=udT1yU3x8d0
Leprechaun
MvdBLeprechaun
MvdBMvdB
LeprechaunDe meneer is deze: https://twitter.com/johndschroer
https://www.youtube.com/watch?v=Jk0vo6GsNZw
Leprechaun
MvdBGa nu www.pensioenleugen.nl bekijken maar is eigenlijk niet zo mijn dingetje.
mvg
Leprechaun
LeprechaunVond daar het ideetje voor een parlementaire enquette over de grote pensioen leugen geen onaardige gedachte.
Kon wel eens een breekijzertje/ rookbommetje zijn om de ECB wat aan banden te leggen via deze pensioen zijdeur.
Leprechaun
http://www.ftm.nl/column/hoe-het-cpb-meehielp-de-aow-leeftijd-te-verhogen/
Leprechaun
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-02/greenspan-s-nightmare-chart-spoils-labor-department-data-party
Het is u waarschijnlijk wel bekend dat voor onze €-zonemotor, Duitsland, de babyboom veel later startte dan in de VS (en ook later dan in NL, maar da's maar een landje van minor betekenis binnen zulke trends).