Wanbestuurder Richard den Drijver wil rehabilitatie in fiasco Van der Moolen

Richard den Drijver, de voormalig ceo van het gefailleerde handelshuis Van der Moolen, heeft weer Het Financieele Dagblad gehaald. Dit keer niet per openbaar exploot maar via een telefonisch interview. 'Nu komt het moment van rehabilitatie.'

Na het faillissement van het internationale handelshuis Van der Moolen bleef het angstvallig stil aan de kant van oud-topman Richard den Drijver. Ondanks dat het 116 jaar oude hoekmansbedrijf met veel geraas ten onder ging in 2009. Het faillissement mondde vorig jaar uit in een hard oordeel van de Ondernemingskamer dat wanbeleid bij Van der Moolen vaststelde ten aanzien van Online Trader, het entertainmentbedrijf Avalon, het inkopen van aandelen en de corporate governance. Zowel Richard den Drijver, alsmede de voormalig ceo en latere ‘adviseur’ Hans Kroon en de raad van commissarissen werden door de Ondernemingskamer hoofdelijk aansprakelijk geacht voor de ontstane schade. Den Drijver blonk uit in afwezigheid. Hij liet verstek gaan bij de Kamer en haalde vorig jaar vanwege zijn onbekende woon-en verblijfplaats (die Follow The Money in dit artikel in kaart wist te brengen) twee keer ongewild de krant middels een openbaar exploot. Hij werd door ASR verzekeringen en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) op de hoogte gesteld van een brief met zijn aansprakelijkheidsstelling. Laatstgenoemde partij gebruikte daarvoor ook een advertentie in Het Financieele Dagblad. Vandaag heeft Den Drijver weer de roze krant gehaald, maar dit keer in de redactionele kolommen.

126 miljoen euro

Hij blikt daarin vooruit op de procedure in mei waar curator Paul Schaink 126 miljoen euro wil verhalen op de hoofdrolspelers, inclusief Den Drijver. ‘Dat oordeel was gebaseerd op een gekleurd rapport,’ zegt Den Drijver nu vanuit een (onbekend) buitenland tegen een redacteur van het FD, die ook optekent dat hij en Kroon nooit zijn gehoord. Den Drijver geeft bovendien aan dat hij nergens bang voor is. ‘De liquidatie was de keuze van mijn opvolgers. Onnodig. Een week later kwam er $ 30 miljoen binnen van de Duitse fiscus.' De voormalig ceo speelt daarmee wederom de zwartepiet aan zijn opvolgers Peter Zwart en Arjen Paardekoper. Curator Schaink is in het FD-stuk niet onder de indruk van de uitlatingen van Den Drijver en geeft als voorbeeld dat de Duitse belastingdienst een nieuw onderzoek heeft aangekondigd naar de belastingteruggave waar Den Drijver mee schermt.

Rehabilitatie?

De namen op de dagvaardingen in de schadeprocedure zijn ook bekendgemaakt. Naast de usual suspects Hans ‘Mister van der Moolen’ Kroon en Den Drijver zijn ook de commissarissen Martin McNally, Gerrit de Marez ­Oyens en de voormalige cfo Michiel Wolfswinkel gedagvaard. De rol van Wolfswinkel leek in eerste instantie bij de rechter niet laakbaar, maar dat is waarschijnlijk veranderd na het analyseren van de liquiditeitspositie die begin 2008 nog 135 miljoen euro bedroeg. ‘We hadden hem aanvankelijk niet op de korrel. Maar met het gewraakte aandeleninkoopprogramma van 30 miljoen euro is Wolfswinkel echt de mist ingegaan, zo blijkt uit e-mails die in het dossier zitten.’ Half mei zal de schadeprocedure aanvangen. Richard den Drijver geeft in het FD-interview blijk van torenhoog optimisme, getuige zijn uitspraak: ‘Nu komt het moment van rehabilitatie.’ Het zal desondanks spannend worden voor de man die de liquiditeitspositie ernstig aantastte door bijvoorbeeld 142.000 dollar te declareren voor de verbouwing en inrichting van zijn appartement in New York, de maandhuur ervan à 32.250 dollar liet betalen door zijn opdrachtgever en – blijkens deze Quote-reconstructie – ook niet schroomde om 16 pagina’s tellende facturen in te dienen à 110 duizend dollar die voortvloeiden uit een 40 dagen tellend verblijf in het Mandarin Oriental Hotel in New York.