Wankelende euro en Merkel's Westwall

  In een mogelijk historische week van een wankelende euro en een nieuwe Duitse 'Westwall' legt columnist Jan Dwarshuis het nog één keer uit: bailouts noch eurobonds helpen Europa verder.

  Historisch gezien vindt er eens in de grofweg zeventig jaar een transitie van rijkdom plaats. Zonder dat u het wellicht in de gaten heeft is dit in volle gang. Het wordt hoog tijd dat u gaat opletten. Het vijfde land binnen de Europese Unie klopt aan voor steun. Geen nieuws, wel een feit.

   

  Later deze week is er wederom een EU meeting met bovenaan de agenda: de financiële crisis. Ik denk dat de illustere politici sinds het officiële uitbreken van de ellende wel zo’n dertig keer bij elkaar geweest zijn. En wat is het resultaat van zo'n Eurotop? Nul komma nul. De kans dat er nu wat goeds uit de bus komt is naar mijn idee ook nul.


  Water tot aan de lippen

  De Duitsers houden - wat mij betreft terecht - hun poot stijf. Angela Merkel noemt het samenvegen van alle ellende in de vorm van Eurobondjes ‘economically wrong and counterproductive’. Ook nu Europa het water tot aan de lippen staat. De Duitsers bouwen een nieuwe  'Siegfriedlinie'.


  Restanten van de 'drakentanden' van de Siegfried-linie (grens Duitsland-Limburg)

   

  Volgens gekopieerd gouddelver Willem Middelkoop ligt de D-Mark al voor u klaar. Ernstiger is de cyclus van de financiële veenbrand. Ik heb het vaak genoeg genoemd, de laatste fase is sociale onrust gevolgd door... jawel; oorlog. Die sociale onrust ziet u inmiddels aan u voorbij trekken.

   

  Bail-outs hebben nooit gewerkt

  Legendarisch belegger Jim Rogers legt u in onderstaand betoog het allemaal nog een keertje uit. Bail-outs werken niet, hebben nooit gewerkt en zullen nooit werken. Wanneer u het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog er op na slaat, is de conclusie duidelijk volgens de uit Alabama afkomstige beleggersgoeroe.

   

  'This is how we got into World War II. Add debt, the situation gets worse, and eventually it just collapses. Then everybody is looking for scapegoats. Politicians blame foreigners, and we’re in World War II or World War whatever', betoogt Rogers en de Amerikaan heeft hiermee volkomen gelijk.

   

  Nieuwe Duitse verdedigingsgordel
  Het zijn allemaal zware woorden natuurlijk. Maar velen trokken medio 2007/2008 ook hun schouders op toen menig columnist en econoom u waarschuwde voor al het aanstormende gedonder en er iets later slechts een Amerikaans bankje om donderde. Inmiddels weet u wel beter en wordt RTLZ beter bekeken dan RTL-Boulevard bewijs van spreken.

   

  Angela Merkel bouwt ondertussen vlijtig verder aan haar eigen Westwall ofwel de Siegfriedlinie tegen aanvallen van buiten. De Bondskanselier zal sowieso moeten opschieten met deze nieuwe Duitse verdedingsgordel want de tijd dringt volgens George Soros.

   

  Volgens Soros heeft de Euro nog drie dagen om te overleven, nu nog twee dus. En de Amerikaanse miljardair en publicist kan het weten. Misschien wordt het een historische week waarbij de transitie van uw vermogen een nieuwe fase ingaat.

   

  **********************************************************************************************************

  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund . Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 24 uur te doen.

  Over de auteur

  Jan Dwarshuis

  Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...

  Lees meer

  Volg deze columnist

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren