
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer
Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.
Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.
Cold case: hoe een topman van de KLM de staat een poot uitdraaide
Explosieve toename van CO2-uitstoot door luxevluchten, Greenpeace wil verbod
Veel meer privévluchten dan voor corona, vooral naar Europese vakantiebestemmingen
Drukte op Schiphol levert onveilige situaties op
Wanneer vertelt Schiphol dat Nederland deze zomer niet op vakantie kan?
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
Kabinet zet dure traditie voort: de KLM redden zonder achterliggend plan
Gore grond en dubieuze belangen, Limburgse politici vellen oordeel over vliegveld Maastricht
De KLM misleidt haar klanten over CO2-compensatie
Podcast | Het onhoudbare bedrijfsmodel van de KLM
Mei 2022, op Schiphol staan reizigers uren in de rij. © ANP/Hollandse Hoogte/Robin Utrecht
Wanneer vertelt Schiphol dat Nederland deze zomer niet op vakantie kan?
Schiphol heeft onvoldoende personeel om deze zomer alle vluchten en alle passagiers af te handelen. Schrappen van vluchten is onvermijdelijk. De luchthavendirectie weet dit, maar communiceert er vooralsnog niet over. Voor tienduizenden Nederlanders die hun hotel of vakantie al hebben geboekt, dreigt een sof.
De afgelopen maanden werd Schiphol getroffen door de ene na de andere crisis. Een wilde staking onder platformmedewerkers van de KLM. Grote tekorten aan onder meer beveiligers en bagageafhandelaars. Vechtende passagiers, in lange rijen die door de marechaussee in toom gehouden moesten worden.
Schiphol-directeur Dick Benschop werd door de Tweede Kamer op het matje geroepen. Hij beloofde beterschap, toevallig had hij net een akkoord bereikt met de vakbonden CNV en FNV over een loonsverhoging. Daarnaast kon hij een Actieplan laten zien, waarin staat hoe Schiphol de komende zomer hoopt door te komen.
Het is inmiddels half juni, dus ook dit gaat de personeelstekorten op korte termijn niet oplossen
In het plan presenteert de luchthaven verschillende ‘actielijnen’. In de eerste twee zitten de pogingen om extra personeel aan te trekken en hen beter te betalen, de derde bevat maatregelen die de doorstroming moeten verbeteren. Pas in de laatste actielijn zit het aanpassen van de werkdruk op de beschikbare hoeveelheid arbeidskrachten, onder meer door het schrappen van vluchten. Die optie noemt Schiphol expliciet een ‘uiterste maatregel’, waarmee de luchthaven de suggestie wekt dat er heel wat moet gebeuren voor het tot schrappen van vluchten overgaat.
Wie het Actieplan bestudeert, dat overigens uit slechts twee pagina's bestaat, ziet dat Schiphol zich rijk rekent. Veel maatregelen zijn nauwelijks concreet, zoals het ‘contact met onderwijsinstellingen met beveiligingsopleiding’ of het doen van ‘onderzoek naar omscholen beveiligers personeelsdoorgangen.’ Nergens spreekt Schiphol uit wat ze hiervan verwacht, laat staan dat er meetbare doelen zijn geformuleerd.
Andere maatregelen zijn wel iets concreter, zoals een banenmarkt waar vorige week ruim duizend belangstellenden op af kwamen. Op zich een mooi aantal, maar die mensen stromen natuurlijk lang niet allemaal door naar een baan. Bovendien moet nieuw personeel gescreend en getraind worden: een proces dat afhankelijk van de functie minimaal enkele weken duurt. Het is inmiddels half juni, dus ook dit gaat de personeelstekorten op korte termijn niet oplossen.
Akkoord onvoldoende
Dan is er het akkoord met CNV en FNV. Vlak voordat Benschop aan boze Tweede Kamerleden verantwoording moest afleggen, kon hij melden dat de luchthaven haar medewerkers een ‘zomerbonus’ geeft van 5,25 euro per uur. Wie de komende maanden 40 uur per week werkt, gaat er door die toeslag bruto 840 euro op vooruit. Mede door deze afspraken kwam Benschop redelijk ongeschonden de Tweede Kamer uit.
Alleen: het lost de problemen niet op. Volgens onderhandelaar Joost van Doesburg van de FNV helpt het akkoord slechts om de uittocht van personeelsleden te stoppen. Het voorkomt slechts dat de problemen nog verder oplopen.
Daar komt bij dat de zomerbonus in september alweer verdwijnt. Daarna krijgen werknemers er ook wel geld bij, maar veel minder: 1,40 euro per uur. Schiphol loopt dus het gevaar dat werknemers hun vertrek een paar maanden uit-, maar niet afstellen.
Natuurlijk kunnen er hier en daar wat extra mensen worden gevonden. Schiphol benadert bijvoorbeeld ook oud-medewerkers en doet pogingen om kantoorpersoneel en gepensioneerde collega’s in de terminal aan het werk te zetten. Maar het idee dat er nog voor de zomer begint honderden extra mensen te vinden zijn, die ook nog eens bijtijds moeten zijn klaargestoomd, is op zijn minst slecht onderbouwd.
Schiphol wéét dat er vluchten af moeten
Schiphol zal het de komende zomer dus moeten doen met ongeveer het personeel dat er al rondloopt. En dat personeel kan het huidige aantal vluchten nauwelijks aan.
De luchthaven laat reizigers die te vroeg komen al niet meer binnen en vraagt hen zo weinig mogelijk bagage mee te nemen. Toch komen op de sociale media bijna dagelijks filmpjes voorbij van gefrustreerde mensen in lange rijen.
Als Schiphol nog meer chaos wil vermijden, dan komt de ‘uiterste maatregel’ in het actieplan dus veel eerder in beeld dan de luchthaven wil doen geloven. Schiphol zal, zoals ze zelf schrijft, komen met ‘een verplichte beperking van het aantal vluchten op basis van de beschikbare capaciteit in de terminal’. Met andere woorden: de hoeveelheid vluchten moet worden afgestemd op de beschikbaarheid van personeel.
Om chaos te voorkomen moeten er deze zomer duizenden vluchten worden geschrapt
De hamvraag is dan natuurlijk: wat is de beschikbare capaciteit? Navraag bij de FNV leert dat het huidige personeel ongeveer duizend vluchten per dag aankan. Dit kunnen er op piekmomenten misschien wat meer zijn, maar niet structureel. Dat levert volgens de vakbond onveilige situaties op.
Op dit moment verwerkt de luchthaven bijna 1.200 vluchten per dag, het personeel loopt dus al op de tenen. De komende weken neemt de druk verder toe: in de zomer van 2019 (het laatste jaar voor corona) verwerkte Schiphol bijna 1.500 vluchten per dag. Gemiddeld. Met het huidige personeel is dat niet te doen.
De hoeveelheid vliegbewegingen afstemmen op het beschikbare personeel vergt dus een krimp van honderden vluchten per dag. Dat zijn er duizenden gedurende de zomer, waardoor minimaal tienduizenden Nederlanders worden getroffen.
Schiphol bevestigt dat ze met luchtvaartmaatschappijen ‘in gesprek’ is over het terugschroeven van het aantal vluchten, de luchthaven hoopt dat die vrijwillig in hun dienstregeling gaan schrappen.
Een enkele maatschappij gaf daaraan gehoor, Corendon verplaatst bijvoorbeeld een deel van zijn vakantievluchten naar Duitsland. Vooralsnog is het echter nog veel te weinig om een janboel als in de meivakantie te voorkomen. Een verplichte krimp blijft dus in zicht, maar Schiphol maakt (nog) niet concreet hoeveel of welke vluchten geschrapt moeten worden.
Dat is een probleem voor de Nederlandse vakantieganger. Die boekt momenteel hotel, huurauto of resort in de verwachting dat hij daar vanaf Schiphol naartoe kan vliegen. Of dat ook lukt is onzeker. De kans dat zijn vlucht wordt geannuleerd is behoorlijk groot. Schiphol weet dit, maar informeert de reiziger daar (nog) niet over. Iedere dag dat de luchthavendirectie daarmee wacht, zullen meer Nederlanders hun vakantie in het water zullen zien vallen.
Mainportbeleid nekt Nederlandse vakantieganger
Ironisch is dat die hun vakantievlucht missen juist omdat Nederland een zo groot Schiphol wil. Om Nederlanders van en naar hun vakantiebestemming te brengen is zo'n enorme luchthaven helemaal niet nodig, een kleine voldoet dan prima. Om zo'n klein vliegveld draaiende te houden is ook veel minder personeel nodig.
Nederland heeft echter nooit genoegen willen nemen met een bescheiden luchthaven voor de thuismarkt alleen. Al decennia zet Nederland alles op alles om Schiphol zo groot mogelijk te maken. Dit is onderdeel van de mainportstrategie: economisch beleid dat gestoeld is op het idee dat Nederland afhankelijk is van haar twee ‘mainports’: de Rotterdamse haven en Schiphol.
Maar voor die grote ambities zijn er veel te weinig Nederlanders, daarom haalt de KLM reizigers van elders
Maar voor die grote ambities zijn er veel te weinig Nederlanders. Daarom haalt de KLM al sinds jaar en dag reizigers van elders, om ze op Schiphol te laten overstappen op een vlucht naar hun eindbestemming. Een gemiddeld KLM-vliegtuig is tegenwoordig voor bijna 70 procent gevuld met overstappers. De beveiliging en afhandeling van al die mensen en vluchten komen bovenop het werk voor reizigers met Schiphol als begin- of eindbestemming.
Daar komt bij dat het transfermodel van de KLM op onderdelen behoorlijk arbeidsintensief is. Een Nederlander is een paar uur voor vertrek op het vliegveld: heel moeilijk is het dan niet om zijn koffer op tijd in het vliegtuig te krijgen.
De koffer van een overstapper moet echter uit het ene vliegtuig gehaald en in een rotvaart naar het volgende KLM-vliegtuig worden gebracht, dat zich mogelijk helemaal aan de andere kant van Schiphol bevindt. Hier is dus veel meer werk voor nodig, dat bovendien onder grote tijdsdruk plaatsvindt. Jeroen van Bergeijk, journalist van de Volkskrant, ging een maand undercover als koffergooier op Schiphol en noemde dat ‘het zwaarste werk dat ik ooit heb gedaan’.
Flexibilisering arbeidsmarkt
De overstappers van de KLM hebben geen enkele binding met Schiphol: ze zouden net zo goed kunnen overstappen op Frankfurt of Istanbul. Om ze toch naar Amsterdam te halen heeft Nederland jarenlang geprobeerd om Schiphol de goedkoopste luchthaven van Europa te maken. Dat is gelukt.
Dit ging ten koste van de arbeidsvoorwaarden voor het laagstbetaalde personeel. Zo stortte Schiphol zijn bagageafhandelaars in een bittere concurrentieslag: waar op de meeste Europese luchthavens medewerkers van twee of drie afhandelbedrijven rondlopen, zijn dat er op Schiphol acht. Die vechten elkaar de tent uit door zo laag mogelijke tarieven te vragen van de luchtvaartmaatschappijen die ze bedienen. Dat gaat natuurlijk ten koste van de werknemers: personeel is bij dit soort arbeidsintensieve bedrijven de grootste kostenpost en het enige waar behoorlijk op te bezuinigen valt.
Het streven naar een grote luchthaven leidt dus tot te weinig personeel om de Nederlandse vakantieganger te bedienen
Daarnaast heeft Nederland een zeer flexibele arbeidsmarkt. Nergens anders in Europa zijn er zoveel flexwerkers, (schijn)zelfstandigen, werknemers met een nulurencontract en uitzendkrachten.
Voor grote werkgevers als de KLM is dat prettig: een deel van het ondernemersrisico wordt afgewenteld op de werknemers: als er minder werk voorhanden is, kan het personeelsbestand makkelijk inkrimpen. Toen dat risico zich tijdens de coronacrisis manifesteerde, reageerde de KLM dan ook precies als verwacht: ze stuurde duizenden flexwerkers naar huis.
Die komen nu niet zomaar weer terug. Het werk op de luchthaven is loodzwaar, slecht voor de gezondheid en nog altijd matig betaald. Bovendien staan overal in Nederland vacatures open. Het is voor voormalige luchthavenmedewerkers heel eenvoudig om elders in de economie emplooi te vinden.
Het werken op Schiphol is onaantrekkelijk gemaakt en de beperkt beschikbare arbeid moet bovendien deels worden ingezet om het overstapmodel van de KLM in de lucht te houden. Het streven naar een zo groot mogelijke luchthaven leidt paradoxaal genoeg dus tot te weinig personeel om de Nederlandse vakantieganger te bedienen.
Spotgoedkope tickets
Daar komt natuurlijk nog bij dat vliegen veel te goedkoop is. Ondanks de klimaat- en stikstofcrises worden de negatieve effecten van vliegen niet meegerekend in de ticketprijs.
Nu veel internationale reisbeperkingen zijn afgeschaft explodeert de vraag: veel mensen hebben genoeg gespaard en klimaat- en milieuoverwegingen spelen bij grote groepen Nederlanders kennelijk nauwelijks een rol bij het maken van vakantieplannen. De reiziger keert rap terug naar Schiphol, de werknemer heeft er alleen geen zin meer in.
De gevolgen zijn enorm. Schiphol ontkomt deze zomer niet aan het schrappen van vluchten, terwijl op de langere termijn een exodus dreigt van personeelsleden die hun vertrek slechts enkele maanden uitstelden.
De KLM steunt op een model waarin het ene vliegtuig gevuld wordt met passagiers uit het andere. Niemand weet in hoeverre dat kaartenhuis overeind blijft nu de zwaan noodgedwongen moet afvallen, al was het maar omdat het bedrijf jarenlang weigerde om na te denken over een krimpscenario. Of dit ook Air France-KLM raakt, het moederbedrijf van de KLM, waarin de afgelopen jaren drie Nederlandse ministers van Financiën bijna een miljard staken, is onduidelijk – al kan van de huidige historisch lage beurskoers van 1,34 per aandeel niet veel meer af.
Ondertussen is het aan de politiek om uit te leggen hoe het toch kan dat er miljarden zijn gestoken in een zo groot mogelijk vliegveld. Geld dat werd opgebracht door de Nederlandse belastingbetaler, terwijl de Nederlandse reiziger nu in de kou staat.
59 Bijdragen
Eveline Bernard 6
Herbert Kuipers 4
Eveline BernardEveline Bernard 6
Herbert KuipersJohn Janssen 4
1 zin geeft alles weer wat aan de bakermat stond/staat van dit debacle. "De KLM stuurden duizenden flexwerkers naar huis".
Men oogst wat men zaait. Je zaait non loyaliteit naar slecht betaalde werknemers door ze bij het eerste 'tegenwindje' de laan uit te sturen, dan oogst je dat diezelfde hevige teleurgestelde werknemers ergens anders werk gaan zoeken.
Schitterend voorbeeld van Penny Wise, pound ......
Moet straks in elke Bedrijfskunde opleiding gebruikt worden onder hoofdstuk Crisis Management.
Slecht dat je een Plan Van Aanpak maakt van zo'n complex probleem van twee kantjes.
Mocht mijn naaste familie straks niet naar het zinderende Zuiden van Europa vertrekken, voor een welverdiende vakantie, dan huur ik een tractor en ploeg eigenhandig het gazonnetje van Huize Benschop om!
Koos Ouwehand
John JanssenJohn Janssen 4
Koos OuwehandHerbert Kuipers 4
Koos OuwehandWietze van der Meulen 6
John JanssenMaar het is in wezen een gevolg van slecht, ondoordacht, bestuur met als gevolg verstoorde productie- en distributieketens. Dit zie je overal. Als je in de metaal een bepaald onderdeel niet kunt krijgen, vraag je naar een alternatief. Als dat wel beschikbaar is, dan ook maar wat extra want wie weet is het er volgende week niet meer. Veel processen zijn op elkaar ingespeeld. Ga ja daar aan rommelen, krijg je dit soort situaties. Naast Schiphol zijn er legio voorbeelden voor een studie bedrijfskunde o.i.d.
Ik zou me drukker maken over het feit dat de Duitse regering Gazprom Germania "vor der Pleite" met miljarden redt en tegelijkertijd er minder gas door Nordstream 1 stroomt dan over Schiphol....
John Janssen 4
Wietze van der MeulenDat Gazprom Germania is ook wel bijzonder te noemen. Bijzondere omstandigheden nopen tot bijzondere maatregelen. En ja, zoals ik al zoveel in eerdere stukken heb aangegeven is het minder gas naar Europa de grote, zeer gemene deler, in deze hele kwestie.
Moet ik mij hier druk om maken? Dacht het niet, slecht voor de algehele gezondheid.
Ik dacht/denk dat het Kabinet zich hier wel druk om zou maken. Hoor Vijlbrief nog steeds verkondigen dat Groningen feitelijk geen optie is. Wat natuurlijk BS xxl is, want als Duitsland binnenkort geheel zal worden afgesloten zullen zij ons aan een leveringscontract houden.
Heb ook niet gehoord uit de 'kolenhandel' dat er grote additionele contracten zijn afgesloten, zodat de huidige centrales straks maximaal kunnen/mogen opereren(nu even niet zei.... over de CO2 vervuiling!).
De brand in de Freeport, Texas LNG export terminal helpt natuurlijk ook niet op een markt die toch al 'tight' is.
Stap straks op de fiets voor een rondje van 45km, en mijmer onderweg van een doortastende Minister Jetten die ons er doorheen gaat slepen.
Wietze van der Meulen 6
John JanssenZo'n doortastende minister hebben ze nu ook in Duitsland en Italië hard nodig nu de gaskraan langzaam wat wordt dichtgedraaid. Het doortastende zal uiteindelijk wel betekenen dat ook bij binnenlandse afnemers de kraan wordt dichtgedraaid (zo los je problemen op!).
Zal wel door Siemens komen die wat vertraging heeft met het onderhoud van een compressorstation (of niet, wie zal het zeggen).
Ik ga nog even kijken naar die brandende terminal in Texas. Zo wordt je steeds weer wat wijzer.
Ben verder benieuwd hoe lang het nog duurt voordat Groningen weer open gaat. Dan valt wel te hopen dat Siemens (of een andere leverancier) onze compressoren wel op orde heeft. Want de oude reservoirdruk van zo'n 300 bar heeft zijn beste tijd wel gehad.....
Marc Fahrner 7
Maarten WK 1
En snijden in de inkomende lokale transfers betekent ook reductie van passagiers vanaf Schiphol naar luchthavens in Europe (omdat ze de terugweg ook niet over Schiphol komen).
John Janssen 4
Maarten WKVolledig off topic natuurlijk.
Ik ga er maar vanuit dat dit een hoax is. Maar Boris zijn integriteit antenne is al langere tijd kaduuk!
Wietze van der Meulen 6
John JanssenJohn Janssen 4
Wietze van der MeulenIemand die alle fatsoenregels aan zijn laars lapt, afspraken niet nakomt (EU), en een soort van aanzet tot mogelijke verdwijning van x duizend vluchtelingen.
Geen mens gaat mij overtuigen dat de leider van Rwanda die 140 miljoen gaat besteden aan deze vluchtelingen uitruil.
Zou Hoekstra al zijn counter part in London aan de face time phone hebben gehad?
Wietze van der Meulen 6
John JanssenLia 4
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
LiaWat vind je hier van.
https://www.welt.de/politik/ausland/article239372921/Gestoppter-Ruanda-Flug-Grossbritanniens-Europaskeptiker-fuehlen-sich-bestaerkt.html
Het lijkt er wel een beetje op dat er expres op een clash met de EU wordt ingezet. En niet alleen met het Rwanda verhaal.
Lia 4
Wietze van der MeulenÓf het is toch niet opportunistisch, maar zijn moreel kompas zegt oprecht dat dit een goed plan is.
Heb ik het zo vriendelijk genoeg uitgedrukt?
Arnold Van Dam
Maarten WKArnold Van Dam
Maarten WKJeroen Ruigrok 1
Herbert Kuipers 4
Jeroen RuigrokWillem Van Dijk 1
Co Stuifbergen 5
Willem Van Dijk(dat geldt natuurlijk ook als de vlucht voor familiebezoek bedoeld is, al heb ik daar meer begrip voor).
Jacob Verloop 1
Het is lullig voor de werknemers van Schiphol/KLM, maar als soap en voorbeeld hoe we over de grenzen van ons kunnen (het kapitalisme?) gaan, kun je geen duidelijker boodschap krijgen. De wal lijkt dan toch het schip te keren :)
Lia 4
Jacob VerloopZou het arbeidsbeleid van Schiphol werkelijk voor elkaar krijgen wat corona niet voor elkaar kreeg? Deze mammoettanker van overdaad, zinloze consumptie en vernietiging keren? Zou het echt?
John Janssen 4
LiaMaar met de nog verse belegering van een Minister van der Wal in het achterhoofd, zie ik dat niet zo gauw gebeuren.
Vliegt er zomaar een KLM 737 over het pand van Kaag, ondertussen 'per ongeluk' 2cuub kero lozend.
Jacob Verloop 1
LiaEveline Bernard 6
Jacob VerloopDat klopt niet helemaal, die werknemers bestaan gewoon niet. Schiphol kan geen personeel krijgen. Mensen willen dat werk niet doen voor de geboden arbeidsvoorwaarden. U en ik en uw familie zijn de potentiële werknemers, die niet als slaaf behandeld willen worden. Zeker niet om mee het klimaat verder om zeep te helpen.
Jan Ooms 10
Jacob VerloopR. Eman 8
Mijn leedvermaak zit vooral in de foeterende menigte in de wachtrijen, die verbolgen door een kleine hick-up in hun vakantieplannen, allemaal wel een mening en/of oplossing voor de problemen op Schiphol hebben. De standaard hierin is niet veranderd: er wordt gewezen naar anderen. Gelukkig worden deze keer de pijlen gericht op de managers/leidinggevenden en niet (zoals het jaren gebruikelijk was) op de werkvloer zelf. Diezelfde foeterende menigte bestaat voor een aanzienlijk deel ook uit mensen die in hun dagelijks leven zelf hevig gebruik maken van het beschikbare arbeidspotentieel: koken doen ze nauwelijks nog, maar liever thuisbezorgd of restaurant; winkelen doen ze online en de kleding die niet blijkt te passen stuurt men gewoon terug. En nu dus verbolgen zijn over het feit dat hun koffertjes niet op tijd in het vliegtuig worden gelegd. Tja.......
Erger vind ik dat beschikbaar personeel voor dit soort activiteiten wordt ingezet, terwijl er elders op veel kritische plekken problemen ontstaan vanwege datzelfde personeelgebrek: zorg; onderwijs; openbaar vervoer etc.
coen mulder
Vandaag een mail gehad dat onze 1645 vlucht vervroegd is naar 08:45.
Dat gaat hem niet worden met ons zoontje van 10maanden.
en dan moet de mail over de terugvlucht nog komen(denk ik)
Het lijkt erop dat alles naar de haaien gaat in NL, mn buikje is nog gevuld, dat nog wel.
Jan Ooms 10
Dankjewel!
Petrus Harts 3
"Al decennia zet Nederland alles op alles om Schiphol zo groot mogelijk te maken. Dit is onderdeel van de mainportstrategie: economisch beleid dat gestoeld is op het idee dat Nederland afhankelijk is van haar twee ‘mainports’: de Rotterdamse haven en Schiphol."
Mijn complotbrein zegt iets anders: de regeringspartijen laten de zaak op Schiphol uit de klauwen lopen om alsnog de handen op elkaar te krijgen voor Lelystad als uitwijk voor vakantievluchten. Want FTM moet echt eens in de finance van Lelystad duiken, omdat er geen enkele business case voor uitbreiding te maken is en omdat om onverklaarbare redenen een aantal partijen maar blijft drammen dat toch te doen.
Wat ik wel deel is dat de strategie altijd is geweest: Schiphol moet een Hub zijn, en dat als je daar economisch naar kijkt, dat eigenlijk helemaal niet zo veel oplevert, maar wel heel veel overlast.
Lia 4
Petrus HartsKarolijne Bauland 8
Het nieuwe 'plan' van Van Gennip (goedkope, jonge, laagopgeleide arbeiders importeren uit Frankrijk, Spanje en wellicht andere Europese landen) doet me echt het ergste vrezen: meer uitbuiting, meer flex, meer ellende, meer onveiligheid, minder zekerheid, minder respect en minder toezicht.
En dat allemaal om een dure illusie van welvaart, welzijn en vrijheid in stand te houden.
Als ik dit jaar al reis, ga ik lekker met de trein. Desnoods als toerist in eigen land. Klein, slim zakje op de rug en wie doet me wat? En als ik echt gek wil doen spreek ik iemand aan in het Frans. Werkt altijd.
Jeroen Ruigrok 1
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
Jeroen RuigrokJeroen Ruigrok 1
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
Jeroen RuigrokIk heb wel problemen met de manier waarop Schiphol, KLM, andere airlines én de Nederlandse overheid de luchtvaart bevoordelen. Begin met realistische tarieven en nette beloning en goede werkomstandigheden. Dat kan best.
Maarten WK 1
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
Maarten WKLonden is ook nog eens een dure stad. Voor mij is het reizen zelf ook een ervaring. Zo bezien is de reis gewoon het goedkoopste deel van bijvoorbeeld een vakantie. Het zou allemaal best wat goedkoper kunnen, maar dat geldt voor meer.
Voor zakenreizen ligt dat misschien heel anders, maar zij zien dat meestal ook in een ander perspectief: 'ik ben of voel me te duur/te belangrijk om in een trein te zitten (werken)'.
Lia 4
Maarten WKMoeilijk voorstelbaar dat er voor het vervoeren van een treinpassagier meer ‘echte’ kosten (materieel, brandstof, personeel) worden gemaakt dan voor het vervoeren van een vliegpassagier.
Voor wie houden we dit in stand? Niet voor treinvervoerders lijkt me. Al helemaal niet voor omwonenden of milieu of belastingbetalers. Voor reizigers dan? Die goedkope vliegtickets staan goedkope internationale treinreizen in de weg (geen kwantumkorting, geen afstemming, geen efficiënte boekingen).
Voor wie dan wel?
Jan Ligthart 2
Dit ondernemersrisico wordt niet alleen afgewenteld op de werknemers, maar ook op de belastingbetaler, door het aanvragen van een bijstandsuitkering door deze werknemers nu en in de toekomst.
Voeg daar ook maar de vele ZZPers bij die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben en pensioenopbouw.
Herman Caron
Jan LigthartJeroen Ruigrok 1
Herman CaronHerbert Kuipers 4
Jeroen RuigrokJeroen Ruigrok 1
Herbert KuipersJa ik heb het boek “de blauwe fabel” gelezen en ben geschrokken van de vele (suggetieve) aannames en feitelijke onjuistheden. Een FTM onwaardige publicatie.
Arthur Venis 3
Jeroen RuigrokIk ga het lezen. Overigens is dit naar mijn idee een breder probleem. Het lijkt bijkans onmogelijk nog echt zicht te krijgen op de werkelijke oorzaken van het palet aan problemen dat op dit moment voorligt: gesteggel over mainport, stikstof, energiebron wel of niet echt duurzaam, de race naar de bodem, noodzaak van ongebreidelde groei, mondiale productieketens met alle afhankelijkheden van dien, bouwen in wegzakkende polders, migratiestromen met aanverwante problematiek, enzovoorts…
Het gevolg is veelal symptoombestrijding waardoor het echte probleem onbenoemd of onopgelost blijft.
Jur Schuurman
Jasper van Weerd 1
De marginale druk neemt pas af boven de 40k bruto per jaar (CBS, 2021), door verevening op toeslagen en hoge belasting van arbeid, plus heeft altijd één tot meerdere boekjaren nodig om te stabiliseren (NIBUD), door een verschrikkelijk toeslagensysteem, waarbij de vorderingen totaal onnavolgbaar zijn (Financiën, 2020), plus worden verrekend cq geint zonder rekening te houden met de beslag vrije voet.
Daarnaast heeft het kabinet geen visie over wat een bestaansminimum is of hoe de rechtelijke macht dient rekening te houden met een menselijke maat (SZW, 2022) . Mocht je ook nog hebben gestudeerd, dan komt hier bovenop nog de verrekening van een eventuele studieschuld naar draagkracht. Hierbij ga ik er dan vanuit dat je gezinssamenstelling onveranderd is over de verloop van je inkomstenpatroon, scheidingen plaatsvinden, etc, want dan heb je ook nog extra verrekeningen.
Dit overziend, is een 36 uur's week op minimumloon met tegemoetkomingen voor het gezin in sport, muziek, toeslagen, kwijtscheldingen gemeentelijke heffingen, in een sociale huurwoning, stukken overzichtelijker. Helemaal als je laaggeletterd bent, en de formularia van SVB, WMO, BD en de gemeente totaal onbegrijpbaar zijn. (2.5mil in NL)
Laat ik daar de kanttekening aan toevoegen dat het voor mensen in deze doelgroep een stuk eenvoudiger word geacht om te beunen en / of hand en spandiensten te verlenen aan de onderwereld, daar deze inkomsten zich volledig buiten het girale circuit bewegen en op korte termijn zekerheden bieden in plaats van na vele keukentafelgesprekken, wachtrijen, loketten bij legio overheden, wijkregisseurs en andere als onzin ervaren betutteling.
Joost Versteegh 4
De enige aanpak die gaat werken is het aantal vluchten tot 2030 met 50% te verminderen, dat is ongeveer 7% per jaar.
Het grote argument tegen inkrimpen van het aantal vluchten op Schiphol was altijd dat er zoveel arbeidsplaatsen verloren zouden gaan. Op dit moment blijkt dat een bullshit argument. Er is krapte op de arbeidsmarkt en mensen werken veel liever ergens anders. De tweede kamer zou moeten aandringen op een verbod voor bedrijven op Schiphol om actief personeel te werven. We hebben de arbeidskrachten veel harder nodig in sectoren die een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2 uitstoot.
Dit moment is de uitgelezen kans om de vervuiling van Schiphol terug te dringen door het aantal (overstap)vluchten te beperken. Verder schaadt Schiphol de economie door het nog verder verkrappen van de arbeidsmarkt.
Eveline Bernard 6
Joost VersteeghWalter Boer 3
Charles Janssen
En het is niet meer dan normaal dat er eens goed naar de scherpe tarieven van Schiphol gekeken wordt. Alleen maar wijzen op de totaal 8miljard die Schiphol blijkbaar bijdraagt aan onze economie per jaar is veel te breed. Welke onderdelen voegen wat deel toe is veel belangrijker. Je zult zien dat het natuurlijk selecteren weinig impact zal hebben op de winstgevendheid maar veel meer ruimte geeft voor de beter renderende onderdelen en dus de nationale passagiers.
Andrea Keessen
Eveline Bernard 6
Andrea KeessenHerbert Kuipers 4