
Nederland is drie plaatsen gezakt op de ranglijst van vreedzame landen. Dit jaar staat ons land op de 28ste positie. Met dank aan de fors gegroeide wapenexport.
Het afgelopen jaar is ons land drie plaatsen gezakt op de Global Peace Index, de ranglijst van vreedzame landen. In 2011 stond ons land nog op plek 25, dit jaar zijn we goed voor een 28ste stek.
Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde Global Peace Index 2012. Sinds deze ranglijst in 2007 voor het eerst werd gelanceerd, is Nederland acht plaatsen gedaald. Destijds startte ons land vanaf een 20ste positie.
Elk jaar publiceert een internationaal panel van deskundigen de Global Peace Index. Daarmee is deze ranglijst een gezaghebbende indicatie van de veiligheid en harmonie in vrijwel alle landen. De onderzoekers geven een cijfer aan verschillende ontwikkelingen, zoals het aantal gewapende conflicten en slachtoffers. Maar ook de criminaliteitscijfers en -beleving, wapenexport en omvang van het leger worden meegenomen.
Maritiem oorlogstuig
De daling van Nederland op de vreedzame index heeft alles te maken met klinkende scores in het buitenland van onze defensie-industrie. Vorig jaar steeg de Nederlandse wapenexport met maar liefst 22 procent naar 408 miljoen euro. Deze forse groei is vooral een verdienste van de Nederlandse marinescheepsbouw. Bijna de helft van de Nederlandse wapenexport en dus vooral maritiem oorlogstuig van eigen bodem gaat naar Europese landen, meer dan een kwart naar Zuid-Amerika en 7 procent naar het het traditioneel conflictrijke Midden-Oosten.
Het anti-raketsysteem de Nederlandse goalkeeper is een mondiale exporthit
IJsland meest vreedzaam
IJsland staat te boek als het meest vreedzame land ter wereld. In vergelijking met deze Noord-Europese staat scoort Nederland beduidend lager op de Global Peace Index als het gaat om wapenuitvoer. Maar ook is ons land geen topper op de index als er gelet wordt op het gebied van de militaire capaciteit, het aantal gevochten conflicten, gewelddadige demonstraties, gewelddadige criminaliteit, de toegang tot wapens en het aantal georganiseerde conflicten.
Ons land moet tegenwoordig een aantal Aziatische landen boven zich dulden, zoals Singapore, Maleisië en Taiwan. Polen en Spanje hebben Nederland ook ingehaald. De grootste daling was in 2010: toen zakte Nederland ineens vijf plaatsen op de ranglijst.
In dezelfde periode daalde de index van Libië het hardst, gevolgd door Syrië, Madagaskar, Mexico en Jemen. In de top tien van dalers staan veel landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, zoals Oman, Tunesië, Pakistan, Bahrein en Egypte. Griekenland en China zijn de afgelopen 6 jaar ook flink gezakt op de index. De landen in Afrika ten zuiden van de Sahara doen het de laatste jaren daarentegen relatief goed.
Angola stijger met stip
Een aantal landen is sinds 2007 flink in opmars, zoals Sri Lanka, Kroatië, Uganda, Oezbekistan, Qatar, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Maleisië en Algerije. Stijger met stip is Angola, dat nu op de 95ste plek staat. Dat was nog positie 112 in 2007.
In de top tien van 2012 wordt koploper IJsland gevolgd door Denemarken, Nieuw Zeeland, Canada, Japan, Oostenrijk, Ierland, Slovenië, Finland, Zwitserland en België. De minst vredige en harmonieuze landen van 2012 zijn Somalië, Afghanistan, Sudan, Irak, Rusland, Israël, Pakistan, Libië, Syrië, Nigeria en Colombia.
Een beetje vrediger
Nederland mag dan een middenmoter zijn, West-Europa is wel voor de zesde keer achtereen uitgeroepen tot de meest vreedzame regio van de wereld. In de top twintig van de Global Peace Index prijken bijna allen maar West-Europese staten.
Ondanks alle gruwelen in de bijna-burgeroorlog in Syrië, is de wereld dit jaar wel een beetje vrediger geworden volgens de Global Peace Index. In vergelijking met 2010 en 2011 was er minder sprake van politieke terreur en werd er minder overheidsgeld uitgetrokken voor de post defensie.
(L)
0 Bijdragen