Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer

Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.

Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.

 

37 artikelen

Wapengekletter: Slotervaart beschuldigt Erbudak van zelfverrijking

2 Connecties

Relaties

Aysel Erbudak

Organisaties

Slotervaart
2 Bijdragen

In aanloop naar de zaak van Aysel Erbudak tegen de aandeelhouders van onder meer het Slotervaartziekenhuis morgen voor de Ondernemingskamer, gaat het Slotervaart ook in de aanval en beschuldigt de ex-directrice van zelfverrijking.

Het belooft een allesbehalve matte bijeenkomst te worden morgen in het IJdok voor ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof, waar Aysel Erbudak een zaak startte tegen medeaandeelhouders van onder meer Jeemer BV en het Slotervaartziekenhuis. Parool onthulde dinsdagochtend op basis van de stukken dat het ziekenhuis de ex-directrice beschuldigt ervan verantwoordelijk te zijn voor het verdwijnen van 110.000 euro, het financieren van privéprojecten met geld van het ziekenhuis en dubieuze declaraties. Aysel Erbudak zelf wil geen commentaar geven: "Dat lijkt me niet verstandig, aangezien de zaak nog onder de rechter is." 

 
Nog een rechtszaak
Ook start het ziekenhuis zelf een bodemprocedure tegen het Utrechtse bedrijf Simed International, dat samen met Erbudak in 2008 spookfacturen zou hebben opgesteld waarmee een ziekenhuis in Turkije werd ontwikkeld. Simed ontkent de beschuldigingen en zegt in NRC dat de zaak niet los te zien is van de strijd om het Slotervaart en de andere BV's waar Aysel Erbudak en de erven Schram samen aandeelhouder van zijn. Hoe het met deze rechtszaak afloopt kan mede afhangen van de uitspraak die de ondernemingskamer doet in de zaak die donderdag dient.  
 
Kern van de zaak die Erbudak zelf aanspant tegen haar mede-aandeelhouders in Jeemer BV is de aanbiedingsplicht waaraan de erven Schram zich na de dood van Jan Schram hadden moeten houden, en het verwateren van aandelen door de recente aandelenuitgifte van 5 miljoen waardoor het Slotervaart ineens in handen kwam van nieuwe eigenaren en het belang van Jeemer verwaterde. 
 
Wordt vervolgd...