Industrie viert 10 jaar oorlog 'nieuwe stijl'

3 Connecties

Onderwerpen

Cruijff Wapenindustrie

Organisaties

AEGON

In de Newswatch van dinsdag. Hoe de grote wapenhandelaren in Londen bijeenkomen, Aegon ook kandidaat was om Fortis over te nemen en Johan Cruijff uitlegt dat hij géén racist is. En meer.

Zo ongeveer op de dag af tien jaar geleden is het, dat de Amerikanen in Afghanistan voor het eerst een aanval uitvoerden met een onbemand vliegtuig. In zekere zin was dat een historisch moment, want de met bommen beladen zogeheten 'drones' hebben de manier van oorlog voeren behoorlijk veranderd. Zo is de vraag naar tanks voor een grondoorlog behoorlijk afgenomen sinds voornamelijk Westerse landen kunnen beschikken over de onbemande vliegtuigen, zo meldde de Nederlandse Campagne tegen Wapenhandel onlangs. 
Vervelend nadeel van de drones: er komen nogal wat burgers om bij aanvallen die bedoeld zijn om leden van Taliban of Al Qaeda te doden. Cijfers zijn niet bekend – mede omdat veel aanvallen nog altijd in het geheim worden uitgevoerd door de CIA  – maar volgens berekeningen van The Bureau of Investigative Journalism moeten alleen al in Pakistan duizenden burgerdoden zijn gevallen.
En precies nu de drones tien jaar gebruikt worden en een belangrijk onderdeel zijn geworden van Westerse oorlogsstrategieën, komen de belangrijkste spelers in de industrie in Londen bijeen voor een wapenbeurs. The Bureau doet daarvan deze week exclusief verslag – en besteedt ook aandacht aan de vele demonstranten die buiten hun stem laten horen tegen de wrede moordwapens.
 
Aegon dacht ook aan overname Fortis
 
Niet alleen ING, Rabobank en enkele buitenlandse partijen toonden in september 2008 interesse om delen van het noodlijdende Fortis over te nemen, ook Aegon keek in die tijd in de boeken. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van de Belgische rechtbank van koophandel. Aegon bevestigt in de boeken te hebben gekeken, maar wil nog geen reactie geven – dat doet men liever donderdag bij de commissie-De Wit.
Bron: ANP
 
VS zijn er wéér niet uit
 
Amerikaanse congresleden zijn er maandagavond laat weer niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de aanpak van de ontplofte overheidsschuld. Reuters meldt dat de kans nu aanwezig is dat tot 2013 ook geen nieuwe aanpak gepresenteerd zal worden. In 2012 zijn de presidentsverkiezingen, waardoor de bereidheid tot het sluiten van een compromis bij Deomcraten en Republikeinen laag is.
Bron: Reuters
 
Johan Cruijff: Ik ben geen racist
 
In zijn column in De Telegraaf mag Johan Cruijff vandaag uitgebreid spinnen dat hij toch echt geen racist is. “Ajax is een multiculturele club en we hebben geconstateerd dat rond de puberteit veel allochtone talenten afhaken. Daarom wilden we dit probleem tackelen door iemand met dezelfde achtergrond, die de opleiding wel had afgerond. Dat was dus Edgar Davids. Tijdens één van onze ruzies heb ik hem daarop gewezen. Dat zal best op een duidelijke manier zijn gebeurd. Maar dat had niets met zijn huidskleur te maken, maar alles met zijn taak binnen de rvc.” 
 
'Faillissement MF Global kost 1,2 miljard dollar'
 
Het faillissement van effectenhuis MF Global levert nog meer schade op dan gedacht. De curatoren hebben berekend dat het totale tekort wel eens twee keer zoveel zou kunnen betalen dan drie weken geleden gedacht, namelijk 1,2 miljard dollar.
 
Het NOS Nieuws in 60 seconden: 
 
 
Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden