
Het Rijksoverheid Datacenter in de Watergraafsmeer van Equinix. Dat bedrijf heeft 8 datacenters in de regio Amsterdam © ANP LEX VAN LIESHOUT
Warmte van datacenters leidt tot verhit debat
Ons artikel over het stroomverbruik van Amsterdamse datacenters en de plannen om de warmte die ze produceren te gebruiken voor nieuwe warmtenetten, leidde tot veel – ook kritische – reacties en vragen. Auteur Hanno Bakkeren gaat er op in: ‘Het is niet mijn taak om dingen te geloven, maar ze te onderzoeken.’
Mijn analyse van het geplande warmtenet in de Watergraafsmeer op restwarmte van een datacenter leverde veel reacties en vragen op. Dank daarvoor. Een regelmatig terugkerende vraag was of ik dan niet geloof dat er ‘iets’ moet gebeuren. Mijn antwoord daarop is dat het niet mijn taak is om dingen te geloven, maar ze te onderzoeken. En het is geen keuze tussen iets en niets, maar tussen goede en slechte plannen.
Helaas blijven heldere analyses van de transitieplannen veelal uit, omdat ze volledig worden overschaduwd door de bijna religieuze klimaatstrijd tussen ‘drammers’ en ‘ontkenners’, tussen hen die wél om het nageslacht geven en hen die het allemaal geen bal zou kunnen schelen. Het is een weinig vruchtbare discussie, waar ik me verre van wil houden. Voor analyses van energieplannen is die strijd ook contraproductief: een groot deel van de deskundigen in de energiesector wordt ermee buitenspel gezet, omdat deze ‘gevestigde belangen’ zouden vertegenwoordigen en daarmee dus automatisch verdacht zijn.
De Algemene Energieraad – een onafhankelijke club van wijze, oude zwaargewichten uit wetenschap en industrie – waarschuwde in 2008 dat Nederland zijn doelen nooit zou halen als we op de oude voet doorgingen. Het potentieel van duurzame energie in Nederland is bij gebrek aan ruimte en hoogteverschillen beperkt, dus de overheid moest als een haas over de grens kijken. Verder zou er veel zwaarder ingezet moeten worden op energiebesparing en moesten sommige energieverslindende apparaten en activiteiten wellicht simpelweg verboden worden. Eerder waarschuwde de raad al dat de privatisering van de energiesector zich moeilijk liet verenigen met de eisen van een ‘betrouwbare, betaalbare en duurzame’ energievoorziening.
Het klimaatbeleid wordt nu bepaald door visionairs en politici, en hun tegenpolen – allemaal zonder veel technische kennis
Die adviezen werden in de wind geslagen en de Energieraad werd in 2012 in stilte opgedoekt. Een groot gemis, want daardoor wordt het beleid nu grotendeels bepaald door visionairs en ideologisch gedreven politici, en hun tegenpolen – allemaal zonder veel technische kennis. Zonde, want over energie is zoveel wél bekend en van tevoren goed door te rekenen. Fysici en scheikundigen weten al decennia precies hoeveel energie er zit in een liter benzine, in het gemiddelde zonlicht dat op een vierkante meter aarde valt, in de wind die boven land- dan wel zee waait, of in het hout in een hectare bos. En zo moeilijk zijn die sommetjes doorgaans niet.
‘Iedereen zegt dat we van fossiele brandstoffen af moeten, en we worden allemaal aangemoedigd “een verschil te maken’’,’ schreef de Britse natuurkundige David MacKay tien jaar geleden in het voorwoord van zijn onvolprezen Sustainable Energy, without the hot air, ‘maar veel van de sommetjes die ten grondslag liggen aan zaken die het verschil zouden moeten maken, kloppen niet.’ MacKay is inmiddels overleden, maar zijn boek is nog even actueel en gratis online te raadplegen. Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in energie.
‘Voorbarige, negatieve conclusies’
Terug naar de reacties op mijn artikel. Het collectief MeerEnergie plaatste deze uitgebreide reactie online. Zoals te verwachten zijn ze niet erg gelukkig met het stuk: ze vinden dat ik voorbarige, negatieve conclusies trek, zowel over de financiële haalbaarheid als over de duurzame aspiraties. Op de verschillende kritiekpunten ga ik hierna in, maar het is allereerst interessant stil te staan bij hun rake observatie dat in het artikel drie onderwerpen door elkaar lopen. Dat vonden trouwens meer lezers.
Allereerst is daar de ongebreidelde groei van de datasector, plus hun beslag op de schaarse ruimte en stroom. ‘Kun je me uitleggen wat de meerwaarde is van het zijn van een internetknooppunt?’ vroeg een lezer. Goeie vraag, en een die helaas niet wordt beantwoord in het rapport van D-Cision dat ik gebruikte. ‘In deze studie wordt ervan uitgegaan dat datacenters voor de economische ontwikkeling van Nederland belangrijk zijn. Een nadere analyse hiervan en beantwoording van de vraag of de baten van deze ontwikkeling opwegen tegen de kosten, valt echter buiten de scope van dit rapport.’ Gevraagd waarom juist deze kernvragen onbeantwoord blijven, antwoordden de onderzoekers: ‘Deze vraag intrigeert niet alleen u, maar ook veel anderen, waaronder ook leden van de projectbegeleidingsgroep. Deze vraag behoorde echter uitdrukkelijk niet tot de scope van het onderzoek.’
‘Kun je me uitleggen wat de meerwaarde is van het zijn van een internetknooppunt?’
Het tweede onderwerp dat ik graag verder wil uitdiepen is het capaciteitsprobleem op het elektriciteitsnet, zowel aan de vraag- als de aanbodzijde. Naast Alliander zegt onder andere ook Enexis met grote capaciteitsproblemen te kampen. Wat betekent dit voor de leveringszekerheid en de transitie? En wat zijn de mogelijke oplossingen?
En tot slot is daar de discussie over warmtenetten en hun rol in de energietransitie. De NRC publiceerde onlangs een prachtige reconstructie van het fiasco van het Rotterdamse warmtenet, een ongekend staaltje wanbeleid. Een FTM-lezer tipte me dat veel warmtenetten verlieslatend zijn en daarom moeilijk te verduurzamen, ook zonder wanbeleid. Ik ben heel benieuwd waarom.
Datacenters onmisbaar
Wat het betreft het beoogde warmtenet van MeerEnergie in de Watergraafsmeer: laat ik vooropstellen dat ik een groot voorstander ben van het hergebruik van welke restwarmte dan ook, hernieuwbaar of niet. Maar zeker op het Amsterdamse stadhuis zouden ze hun sommetjes wat beter moeten maken. Zeker omdat een slecht doordacht plan als dit hele nare en zeer reële financiële consequenties kan hebben voor de bewoners van de Middenmeer.
‘Wij zien geen betere oplossing voor de wijk om van het gas af te gaan,’ schrijft MeerEnergie. Dit impliceert dat ‘van het gas gaan’ in de plannen kennelijk al een gegeven is. Het verklaart mijns inziens waarom een gedegen analyse van de daadwerkelijke financiële- en duurzame voors en tegens is uitgebleven.
MeerEnergie stelt dat de berekening van de kosten per huishouden ‘onzinnig’ zou zijn. Ik heb hun gevraagd de kosten te specificeren, maar vond geen gehoor. Verder heb ik in het stuk vermeld dat de kosten lager zullen zijn als er 5.000 huishoudens meedoen. Ik begrijp nu dat de eerder door MeerEnergie genoemde 40 miljoen euro een onderschatting blijkt, maar een nieuwe schatting ontbreekt.
De punten die worden genoemd onder ‘Aanname: amper kostenbesparingen’ zijn volgens mij allemaal belicht en onderbouwd in het artikel.
Onder het kopje ‘Aanname: het wordt niet duurzamer’ wordt onder andere gesteld dat ‘de schrijver denkt dat dit zo blijft’. Dat is niet wat ik schrijf. Ik heb willen laten zien wat de huidige situatie is, volgens de huidige stroommix. Dit omdat er bij veel initiatieven wordt gedaan alsof stroom nu al schoner zou zijn dan gas. Dat is het niet. Mooi als dat over een aantal jaar wel zo is, maar dan moet die stroom wel duurzaam worden opgewekt en daarin staat Amsterdam ondanks alle plannen bijna stil.
De Amsterdamse bouwstop is meer ingegeven door het acute stroomtekort en ruimtegebrek dan door een echte visie
Datacenters zijn onmisbaar in de huidige maatschappij, maar gezien de verwachte exponentiële groei is het hoog tijd om eens te kijken hoe die groei in goede banen kan worden geleid en hoe de baten en lasten het best verdeeld kunnen worden. Amsterdam heeft nu een bouwstop afgekondigd, maar die is meer ingegeven door het acute stroomtekort en ruimtegebrek dan door een echte visie. En er lijkt nu al sprake van een waterbedeffect. Interessant om hier voor een vervolgartikel eens dieper op in te gaan. Een lezer stuurde een link naar een Duitse documentaire die laat zien dat men over de grens al een stuk verder vooruit kijkt. Ik kom graag in contact met deskundigen – ook uit de datasector zelf – die hun kennis en visie over dit aspect van de digitalisering willen delen.
Wethouder Van Doorninck is niet bereikbaar voor commentaar, want op vakantie. Ondergetekende straks ook. Na 1 augustus gaan telefoon en laptop weer aan. Ik kijk uit naar de reacties.
50 Bijdragen
Marcel Reijnen
Slecht energiebeleid kan schadelijker zijn voor onze toekomst dan geen beleid. Goed beleid is wat we nodig hebben!
Albèrt 4
Marcel ReijnenVerder ben ik het wel met je eens dat het beleid slecht onderbouwd is en zoals in dit en voorgaande artikelen beschreven is vaak het tegenovergestelde bereikt van wat men beoogt.
Als je echt wat wilt bereiken dan moet je globaal denken dus niet bijvoorbeeld onze oude auto's naar Afrika schepen waar ze gewoon rustig doorgaan met CO2 uitstoten. Ook moet er gekeken worden naar de eindeloze ambitie om de economie en de consumptie te laten groeien. Als laatste zou ik ook voorstander zijn om te proberen de bevolkingsgroei af te remmen.
Marcel Reijnen
AlbèrtJe eerste argument is het zgn 'free rider' argument. Ik vind dit een immoreel argument. Dit excuseert iedereen om niks te doen. Dit denken is dik ingebakken in het neolibereale denken, maar de mens is van nature toch echt veel socialer en solidairder dan in dit denken gepropageerd wordt. Ik hoop jij ook.
Er wordt gelukkig ook globaal gedacht en afspraken gemaakt, maar de uitvoering laat te wensen over. Veelal vanwege dat denken vanuit jouw eerste alinea. Willen we iets globaal aanpakken dan moeten we daar vanaf en onze verantwoordelijkheid nemen.
Dat moeten we dan wel doen met doordacht beleid dat het gewenste effect heeft.
Albèrt 4
Marcel ReijnenIk kijk praktisch naar dit probleem, als we op een andere manier kunnen zorgen dat we minder CO2 uitstoten dan kunnen we dat beter doen dan warmtepompen plaatsen overal, biobrandstof (bomen uit de USA) te verbranden en schone nieuwe energiecentrales te sluiten.
Marcel Reijnen
AlbèrtIk ontken je feit niet, maar ik spreek je aan op de manier waarop je dit feit gebruikt. Lokale maatregelen vergelijken met wereldwijde effecten is een klassieke denkfout. Nederlandse maatregelen moet je in relatie brengen met Nederlande CO2 uitstoot, dan vergelijk je geen appels met peren. Mijn eigen maatregelen, zoals zonnepanelen en elektrisch rijden, vergelijk ik ook niet met het effect op de wereldwijde CO2 uitstoot. Dat zou zeer deprimerend zijn. Ik voel me goed bij die investeringen, omdat mijn eigen CO2 boekhouding zo aardig op orde is.
Ik ben het met je eens dat we vooral praktisch, maar meer nog effectief moeten handelen. Bij warmtepompen en biobrandstof heb ik daarom ook grote vraagtekens.
Albèrt 4
Marcel ReijnenAls we doorgaan zoals nu dan ligt de rekening straks bij burger die zich krom mag betalen voor maatregelen die amper zoden aan de dijk zetten.
Rikkie 7
Marcel ReijnenDit lijkt mij geen klassieke denkfout. Helaas houdt het klimaat niet op de bij de Nederlandse grens.
Tel daar bij op de verschuiving van Co2 emmissie en het resultaat van de Nederlandse maatregelen is mondiaal nagenoeg 0.
Zonde van het geld, vind ik.
In deze emotioneel geladen discussie moeten we proberen wel rationeel te blijven anders gaat het de kant op van religie waar Christenen en heidenen tegenover elkaar komen te staan.
Als dat al niet enigzins het geval is.
HeRo 7
Marcel ReijnenMarcel Reijnen
HeRoDaarvoor verwijs ik je graag naar een artikelenreeks van Thalia verkade op De Correspondent.
Nico Janssen 7
AlbèrtMaartenH 10
Nico JanssenNog even een aanvulling. Wat ik zeg klinkt een beetje negatief, maar dat is het misschien niet. Door die sancties weten we dat iedereen betaalt - in ieder geval gewone mensen zoals wij. Door die wetenschap hebben we er ook redelijk vrede mee, we betalen allemaal en we weten dat onze maatschappij alleen op die manier kan bestaan.
En nog een aanvulling.. Ik denk dat het feit dat veel grote ondernemingen (en hun rijke eigenaren) wegkomen met nauwelijks belasting betalen - wat weer gefaciliteerd wordt door de door ons 'gekozen' vertegenwoordigers, onze altijd glimlachende premier voorop, maar zeker niet alleen - leidt tot maatschappelijke onvrede en verlies van vertrouwen in de politiek.
Albèrt 4
Nico JanssenHet gaat er hier om dat je als klein land jezelf opzadelt met gigantische kosten terwijl je wezenlijk niets oplost.
Rikkie 7
AlbèrtMax Steenbrink
AlbèrtAlbèrt 4
Max SteenbrinkYoungtimer regelingen afschaffen en stoppen met dat eindeloze consumeren.
Rikkie 7
Nico JanssenWe kunnen ons geld volgens mij beter aan andere zaken uitgeven zoals behoud biodiversiteit, insectenbeheer, voorkomen bomenkap, voorkomen uitputting natuurlijke hulp
bronnen, innovaties om global warming te
verminderen etc
Het hele klimaatplan is gebouwd op drijfzand
Marla Singer 7
Nico JanssenMisschien dat de overheid via die manier de milieudoelstellingen willen halen door zoveel mogelijk mensen in de minima te krijgen?
Albèrt 4
Marla SingerArjan Demoed 2
Marcel Reijnenpaul Hoogendijk 8
AlbèrtGert Brink vd 1
AlbèrtTenminste volgens rapporten van de VN
Nico Janssen 7
Om toch gasloos te worden moet er dan dus een HT warmtenet komen, dat is de enige oplossing. En dan is gebruik van de restwarmte van het naastgelegen Datacenter overigens helemaal niet zo’n slecht idee. Met de voorlopig treurige conclusie dat de kosten daarvan hoog en onvoorspelbaar zullen zijn en, bij de huidige energiemix, de bijdrage aan CO2 reductie nihil. En natuurlijk veroorzaakt dit ook nog een enorme, dure (over)belasting van het lokale stroomnet. Kortom, wat is de logica van dit gedachtengoed?
Ik kan het je wel vertellen, namelijk dat gemeenten en rijksoverheid enorm op de trom slaan dat alles binnen de kortste keren gasloos moet. Maar waarom?
Ik ‘val’ hierover omdat ik één van die techneuten ben waarover je in je inleiding schrijft. Net als de voormalige Energieraad schrijft, begint bijdragen aan een klimaatbestendiger wereld bij massale inzet op energiebesparing. Iets waar de niet onbemiddelde, bovenmatig D66 en GroenLinks stemmende woningeigenaren in de MiddenMeer kennelijk geen zin (?) of fiducie (?) in hebben, voor hun eigen woningen. En de gemeente chapperoneert dit. Dat vind ik hoogstmerkwaardig en daar zou imo de discussie over moeten gaan. De rest zijn afgeleide randzaken en discussies die kennelijk heel veel stof en rumoer oproepen en wellicht dus leuk voor de pers en publiciteit zijn, maar de fundamentele denk / uitgangsfout waarmee gestart wordt hiermee niet ter discussie stellen.
Gezien je eigen inleiding vind ik dat illustratief en (wederom) een gemiste kans om een werkelijk relevante discussie over verduurzaming van de gebouwde omgeving te voeren en de juiste (!) stappen die hiervoor nodig zijn te bespreken.
R. Eman 8
Nico JanssenVolgens mij geeft hij dit wel aan in het artikel. Hij stelt namelijk dat na het opheffen van de energieraad het beleid bepaald is geworden door ".... ideologisch gedreven politici .…". Het enige bezwaar dat je kunt hebben is dat hij dit als voldongen feit aanneemt (of buiten de reikwijdte van het artikel vindt vallen).
Hanno Bakkeren 2
Nico JanssenDe onderzoekers van D-Cision schrijven ook dat isolatie van de woningen een eerste voorwaarde is om zo'n warmtenet te overwegen. Volgens mij zijn de berekeningen van de benodigde energie om de LT- warmte op te waarderen hier ook op gebaseerd. Grote kans dus dat er nu nog veel meer stroom bij moet.
Onbegrijpelijk dat men nu de omgekeerde weg bewandelt. En zeer onverstandig ook, wetende dat het grondig isoleren van dergelijke oude woningen vele tienduizenden euro's kost -een keuze die (eenmaal van het gas af) geen echte keuze meer is.
Nico Janssen 7
Hanno BakkerenVoor mij zou de journalistiek, incl. FTM veel meer moeten kijken waar de brand vandaan komt i.p.v. de rook en beschrijven wat de 'vreselijke' gevolgen van de rook zijn en hoe 'dom' die rook is. Ergens zitten essentiële denkfouten, de rest daarna volgt dan vanzelf uit de logica van dat eerdere besluit ("we willen een ht-warmtenet in de Middenmeer) en de bijbehorende denkfouten (of zat hier een welbewuste lobby achter?). Over die rest ontstaat nu heel veel ophef, maar de wezenlijke oorzaak hiervan (de keuze voor een ht-warmtenet) komt nauwelijks nog in beeld.
Journalistiek vind ik het dus veel interessanter om te lezen waar nu dat 'rare' gasloos beleid vandaan komt en dat 'rare' idee dat je dan goed geholpen bent met een ht-warmtenet (zoals ze willen in de MiddenMeer), plus het idee dat je zelf dan dus geen energie hoeft te besparen (want dat zou heel lastig en kostbaar zijn, volgens de inwoners).
De discussie over het aantrekken' en plek geven van Datacenters is natuurlijk ook interessant vanuit een vorm van het beschrijven van 'industriepolitiek'. Wat is hier dan weer de logica van en waar komt deze ingezette weg vandaan? Heeft dat ook met lobbietjes te maken? Of juist door een totaal gebrek aan het nadenken over economische-ruimtelijke beslissingen en de toekomstige gevolgen ervan?
Echter, het beschrijven van allerlei symptomen is interessant, maar als je de onderliggende bewegingen niet (onder)zoekt / kent / beschrijft kom je nooit verder dan je opwinden over 'rare' dingen en daar dan weer stampij over maken. Aan de echte essentie die de wereld in gang zet en waarbij aan touwtjes getrokken wordt komen we dan nooit toe. Resultaat is dat wij dan slechts zichzelf telkens weer 'opwindende' marionetten bijven.
Wietze van der Meulen 6
Als tip zou ik hem, voor zover nodig, willen meegeven om zich ook wat in de Duitse literatuur te verdiepen aangaande klimaatverandering, klimaataanpassing, energiehuishouding etc.
Dit om reden dat de Duitse discussies, naar mijn beeld, in het algemeen, toch wat op een technisch-wetenschappelijk grondiger en zakelijker niveau worden gevoerd dan in Nederland.
Als voorbeeld:
https://www.think-jena.de/images/layout/pdf-dokumente/vortraege_2019/06_Vortrag%20SV%20Chemnitz%20-%20Kuehnel_Jena_4.pdf
Een ander voorbeeld, de problemen in de Duitse bossen.
https://www.t-online.de/nachrichten/deutschland/innenpolitik/id_86153082/-waldsterben-2-0-bund-plant-umbau-von-waeldern-.html
Monocultures van soorten die ergens van origine niet thuis horen en klimaatveranderingen (of ongunstig weer over meerdere jaren), dat komt niet goed.
En dan zijn we in Nederland nog niet verder dan het kapbeleid van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer, op een vaak nogal emotionele wijze, ter discussie te stellen.
De kop van dit artikel sluit ook weer mooi aan bij het snel oplopen van de emoties als het gaat om klimaat of energiehuishouding in Nederland. Dat lijkt me inderdaad niet de meest handige insteek om ook echt wat te veranderen.
Jan Mulder 3
M.i. is het een nieuwe belastende industrie (excessief energiegebruik, warmtevervuiling, grondgebruik) die weinig positieve effecten heeft: geen 'hoogwaardige' werkgelegenheid.
De overheid tuint er natuurlijk weer in: waarom zou Google grote datacenters vestigen in de Eemhaven, of Microsoft op een bedrijventerrein voor agrarische bedrijven?
Goedgelovige wethouders denk ik, met kadotjes als zo goed als gratis stroom en vierkante meters.
Hanno Bakkeren 2
Jan MulderJan Mulder 3
Hanno BakkerenArjan van Muyen 3
Ik zie een sterke link naar ervaringen van campagnevoerders (politiek, activisten, trollen) dat emotie veel sterker werkt om mensen te mobiliseren dan feiten en/of rationele argumentatie.
Niet dat het hiervoor niet bekend was, maar click bait, spam, phishing, fake news en conspiracies hebben de effectiviteit van emotie op het mobiliseren van mensen de afgelopen decennia nogmaals keihard aangetoond. Cambridge analytics heeft als eerste de tech geleverd om dit gegeven met ongekende effectiviteit uit te buiten.
Het IPCC zag hun wetenschappelijke argumentatie in emotie stranden en zag denk ik in dat een strategiewijziging nodig was. Het bracht daarom kinderen zoals Greta Thunberg in stelling.
Het werkt uitstekend, maar de expertise is ondertussen het slachtoffer, en daarmee de uitvoerbaarheid.
MaartenH 10
Arjan van MuyenRikkie 7
MaartenHMaartenH 10
RikkieWat de oplossing is weet ik niet. FTM en heel veel andere meer onafhankelijke journalistiek is goed, maar daarmee wordt de goegemeente nauwelijks bereikt. En het jammere is, dat dat ook geldt voor de hoog opgeleide goegemeente. Alleen denken die dat ze alles scherp in de peiling hebben, terwijl dat helemaal niet zo is. Zie daarvoor ook Noam Chomsky over opleiding https://www.youtube.com/watch?v=JVqMAlgAnlo (slechts een voorbeeld, nog veel meer te vinden als je zoekt).
Rikkie 7
MaartenHIn Zuid Korea lukt Het uiteindelijk een individuele journalist om dat systeem te veranderen. Maar dat is een serie natuurlijk en hij was een echte held.
FTM bereikt inderdaad (nog) een kleine groep. Misschien ben ik te optimistisch, maar ik zie 2 lichtpuntjes waardoor dit op termijn aanzienlijk verbeteren kan. Ten eerste als FTM er in slaagt echte baanbrekende misstanden zichtbaar te maken zal de MSM daar toch ook wat mee moeten. Op zich is het. m.i. niet zo erg als daar emotie bij wordt gebruikt, zolang dat instrumenteel is aan de feiten.
In de tweede plaats hoop ik dat de goegemeente op enig moment zo spuug genoeg krijgt van- ik noem het voor het gemak maar even nepnieuws-, dat er steeds meer behoefte gaat ontstaan voor nieuws gebaseerd op zo objectief mogelijke feiten. Mede door alle troep op sociale media. Volgens mij ontstaat er dus wel steeds meer het besef dat je nieuws van de MSM niet zo maar voor waar moet aannemen. In mijn jeugd dacht echt iedereen dat wat het journaal vertelde waar was. Dat is toch wel wat veranderdTot dan stel ik voor dat we allemaal een abonnement op FTM cadeau doen, onder de voorwaarde dat de ontvanger van dat cadeau hetzelfde doet. Moet je kijken hoe hard het dan gaat!
Rikkie 7
Arjan van MuyenArjan van Muyen 3
RikkieVan de andere kant, als emotie de rede saboteert, wat moeten ze anders ... zelfs als ze oprecht denken de wereld te moeten redden?
Een beperking ligt in de menselijke geest, mensen zijn zich iha onvoldoende bewust van hun triggers. Dus zijn ze manipuleerbaar en dit los je niet even op.
Binnen de anarchistisch/ kapitalistische maatschappij met de vele schaduwkrachten blijken we niet in staat om met zijn allen over een een dergelijk onderwerp fatsoenlijk consensus te bereiken.
Als subversieve schaduwkrachten dreigen te winnen door 'vals' te spelen moet de ander wel mee. Alleen, dit werkt uiteindelijk toch niet zoals we nu zien.
Dus het lijkt erop dat je voor sabotage prima enkel en alleen de emotie kaart kunt spelen, maar voor een constructieve oplossing blijkt dit niet genoeg.
Hiervoor moet je BEIDE inzetten , en nog mooi gebalanceerd ook.
Ga er maar aan staan!
Rikkie 7
Arjan van MuyenElmar Otter 6
Arjan van MuyenZij zullen dan ook zeker geen kinderen oproepen om actie te voeren.
Arjan van Muyen 3
Elmar OtterMarla Singer 7
Wat huisverwarming betreft is een en al tegenspraak. Moet de Nederlander van het gas af zijn de Duitsers die juist aan het gas moeten. Als heel Europa aan het gas en hout pallets gaan dan kun je er vanuit gaan dat de prijzen daardoor behoorlijk gaan stijgen.
Worden in Nederland de kolencentrales afgeschaft en gaat men in Duitsland rustig door met bruinkool. De groenen willen het liefst helemaal van houtkachels en open haarden af.
In Nederland is de industrie verantwoordelijk voor 80% van de uitstoot maar betaald de burger 50% van de kosten. Als de energie belasting omhoog gaat betekend dit dat die verhouding nog meer scheef komt te liggen of juist andersom? Dijkhof weet het eenvoudig weg niet want dat zijn details die nog uitgewerkt moeten worden. Wat dat uit komt is vrij duidelijk want keer op keer is gebleken dat de industrie voorrang heeft en de burger maar mag blijven betalen. De spindokters zijn vast al bezig om dit verhaal dusdanig te verzinnen dat het logisch lijkt als je te diep in het glaasje hebt gekeken.
Mijn conclusie is dat er maar wat aan wordt geklooid en zoals door de schrijver ook al wordt opgemerkt alle politieke rimpels worden gladgestreken door irrationele argumenten terwijl het een technisch probleem is die je juist door rationaliteit veel pragmatischer aan kan pakken. Het probleem is dat dit politiek niet haalbaar is omdat hiermee niet gesjoemeld kan worden om de lobbyisten tevreden te houden en de lucratieve baantjes veilig te stellen. Als u op dezelfde partijen die in het kabinet zitten blijft stemmen geeft u ook aan hier in mee te gaan.
MaartenH 10
Marla SingerHet volk wordt met een kluitje het riet in gestuurd. We worden geconfronteerd met een totaal ondoorzichtig systeem, waardoor mensen hun interesse verliezen. Dat is ook de bedoeling. Tegelijkertijd zegt de propaganda dat ons systeem geweldig is.
Het resultaat is dat ons systeem dood en verderf zaait in het Midden-Oosten en dat in Afrika neo-kolonialisme troef is (ik hou het maar simpel want er is veel meer aan de hand).
Ik ben ervan overtuigd dat de gemiddelde Westerse burger dit helemaal niet wil. Alleen zien we geen kans om dingen te veranderen. Als we dingen al door hebben, want de pers werkt daar niet aan mee. Welke president je kiest in de US maakt niet uit. Wie je kiest in Europa, Australië/Nieuw-Zeeland of Canada maakt ook geen donder uit.
Er was één uitzondering. Een volk dat zich nergens mee bemoeide en neutraal bleef. Toevallig waren de burgers daar zelf de baas. Ze houden dapper stand. Wordt het geen tijd dat we van hun voorbeeld leren?
Henk Wagenaar 2
MaartenHNog steeds denken te veel mensen dat stemmen op een zus of zo partij iets uitmaakt. Het enige wat verandert is de snuit maar het resultaat is gelijk.
Zolang het besef niet ontstaat, dat aleen MINDER de oplossing is, dan zal de wal het schip keren.
Grondstoffen raken sneller op dan ooit en de roofbouw op onze eigen omgeving gaat in steeds sneller tempo door. Een kleuter weet dat het zo niet kan doorgaan.
De slotzin van Maarten is treffend. En stof om over ne te denken.
Rikkie 7
MaartenHCo Pater 7
MaartenHToevoeging
Rond 1700 kwamen vorsten in het nauw, vanwege het geldsysteem en de muntheffing, waar de vorst profijt van trok. Ook kwamen private banken in opkomst die de machtspositie van de vorst ondermijnden. Een strijd om wie geld mocht scheppen was gaande.
Uiteindelijk kwam hier een soort van compromis uit, de parlementaire democratie was geboren ( John Locke ) en de nieuwe machtsorde was dat de banken het geldsysteem in bezit kregen en het parlement voor de rechtsorde moesten zorgen etc. Een kartel dus tussen private banken en democratisch systeem dat op de dag van vandaag bestaat. En waar de banken zichzelf een soort van freeriders status hebben verschaft.
Dit allemaal heel goed uitgelegd in : Geld, Felix Martin
Arjan van Muyen 3
Marla SingerTenzij we het zo proberen te regelen dat bedrijven over de winst een transitiebelasting gaan betalen, want dat is lastiger door te rekenen denk ik, maar ben geen econoom.
Maar dan moet je ook het creatief boekhouden dat de winsten drukt aan gaan pakken. Dit is natuurlijk op zichzelf al uitstekend, maar niet 123 geregeld.
Elmar Otter 6
Arjan van MuyenDan heb je gelijk dat je bedrijven niet hoeft te belasten, want als je dat doet betaald de consument uiteindelijk.
In een samenleving waar je de inkomens wilt nivelleren en je een sociaal stelsel wilt zul je wel moeten nadenken op welk niveau je belast. Dus ja de consument betaald uiteindelijk 100% de prijs, maar de vraag is welke burger het meest?
Verder heeft belasten naast opbrengsten voor de staat ook een effect op gedrag. En dat is in de energietransitie nu van uiterst belang. Dat begint al door stil te staan bij het feit dat de fossiele industrie en vee-, land- en tuinbouw nog steeds zwaar gesubsidieerd wordt. Als de overheid wil dat duurzame diensten en producten gekozen worden in plaats van fossiele dan is belasten van de fossiele industrie van groot belang. Niet voor het behalen van opbrengsten, maar voor het behalen van het gewenste effect.
Verder stoor ik me aan de opmerkingen dat het allemaal heel duur wordt. Nooit hoor ik over wat het opbrengt en wat het zou kosten als we nu niets doen.
Ik ben het wel met de auteur eens dat je goed moet nadenken wat het gewenste effect is. Zomaar roepen dat iedereen van het gas af moet zonder na te denken wat de consequenties zijn en of er niet andere oplossingen zijn (bijvoorbeeld waterstof door die gasleidingen laten lopen op termijn) is natuurlijk niet slim.
Nico Janssen 7
Elmar OtterElmar Otter 6
Nico JanssenUiteindelijk gaat het er juist niet om het vasthouden aan bepaalde technieken, maar om het doel, namelijk stoppen met het uitstoten van fossiele brandstoffen op een efficiënte en betaalbare wijze.
Nico Janssen 7
Elmar Otter- Er is t/m 2035 of nog later niet of nauwelijks groene waterstof beschikbaar.
- Beschikbare groene waterstof zal eerst door de industrie en (zware) mobiliteit worden gebruikt, die hebben het veel harder nodig dan huishoudens.
- Het huidige aardgasnet voor huishoudens is absoluut niet geschikt (lees: onveilig) voor transport van het inherent gevaarlijke waterstof. Het updaten van het net om het geschikt te maken voor waterstof, incl. de leidingen in woningen zal vele, vele miljarden kosten.
- Voor het produceren van waterstof is heel veel stroom nodig en is zeer inefficiënt, waardoor waterstof erg duur zal zijn.
- Gezien dat de energieinhoud van waterstof slechts een derde is van die van methaan, zal waterstof in vergelijking met de huidige prijzen voor aardgas nog duurder zijn. Denk aan een prijs die 5x hoger ligt dan de huidige aardgasprijs bij gelijke energiewaarde.
Voor de rest ben ik het geheel met je verhaal eens.
Dat de energietransitie voor particulieren te duur zou zijn kan simpel opgelost worden door de kosten (terugbetaling van de benodigde investeringen) over een lange reeks van jaren uit te smeren. Wanneer je zorgt voor voldoende energiebesparing compenseren de lagere energielasten de afbetaling van de investering zelfs. Verduurzamen kan dan zelfs woonlasten / budgetnneutraal.
Hans van Swoll 5
Ik vertrouw de Nederlandse bewindvoerders voor geen meter want als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen.