Warren Buffett gaat nat op derivaten

  Berkshire Hathaway heeft lagere winstcijfers gehaald van vorig jaar door derivaten, maar er is geen reden tot paniek.

  De opbrengst van het investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett is in het tweede kwartaal lager uitgevallen door afschrijvingen op derivaten. Berkshire gebruikt derivaten in zijn financiële en energieactiviteiten om te speculeren op bepaalde koersschommelingen. Directeur Buffett is normaal gesproken derivatenschuw en de posities daarin zijn niet super groot. Toch hebben de derivaten voor een verlies van bijna 700 miljoen gezorgd. De CEO denkt echter dat de derivaten op den duur winstgevend zullen worden.

  Michael Yoshikami maakt zich ook niet zo’n zorgen over de derivaten omdat het om de lange termijn gaat. "Derivatives are less of an issue as investors recognize that the asset is a long-term play, not a short-term strategy. And as Buffet normally does, cash flow is piling up for more beta purchases", aldus de CEO van Destination of Wealth Management, dat meer dan 12 miljoen dollar aan aandelen heeft in Berkshire.

  Het totale netto-inkomen bedroeg de afgelopen drie maanden 3,1 miljard dollar tegenover 3,4 miljard dollar vorig jaar. De operationele winst, welke een aantal investeringen en derivaten niet meetelt, kwam uit op een flinke stijging, namelijk 3,7 miljard dollar tegenover 2,7 miljard dollar vorig jaar. Dat geeft aan dat Berkshire nog steeds goede zaken doet.

  De winst per aandeel kwam uit op 2,252 dollar. Dat is veel hoger dan de 1,777 dollar die analisten hadden voorspeld. Wanneer een bedrijf de verwachtingen van analisten overtreft, ontvangen beleggers dat als positief waarna de koers meestal stijgt. Ook ditmaal want nabeurs steeg het aandeel met 1,2%. De resultaten werden gisteren na de sluitingsbel bekendgemaakt, maar daaarvoor steeg het aandeel ook al met 1,7 procent naar een prijs van 128,5 dollar. De koers van Berkshire is dit jaar met 12 procent geklommen en de Standard & Poor’s 500 Index met 11 procent.

  Een opmerkelijke verbetering was te vinden bij de verzekeringsactiviteiten van de beleggingsmaatschappij. Daar werd een onderliggende winst van 619 miljoen dollar behaald tegenver een verlies van 7 miljoen dollar vorig jaar. De stijging kwam vooral door goede resultaten bij de reinsurance business, welke geleid wordt door Ajit Jain, door sommigen genoemd als de mogelijke opvolger van de 81-jarige Warren Buffett. 


  R

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid