Was u ook zo geschokt?

4 Connecties

Aan de hand van de commotie rondom Rastani, legt Peter Verhaar uit waarom investmentbanken gescheiden moeten worden van nutsbanken.

Zelden heeft één man zo duidelijk gemaakt waarom nutsbanken en investmentbanken niets met elkaar te maken moeten hebben. Afgelopen maandag werden de BBC-kijkers getrakteerd op een zeldzaam inkijkje in de denkwereld van effectenhandelaren. "Onafhankelijk handelaar" Rastani zei tijdens het ontbijt dat de eurozone gaat instorten en dat hij dat uitstekend vond. Sterker nog: hij droomde ervan, want dan is er geld te verdienen. En Goldman rules, maar dat wist u al ( 'big swinging dicks'). Heel Engeland verslikte zich in de bacon. Nu zijn de tere zieltjes echt geraakt.

De Spaanse minister van Financiën reageerde 'geschokt' . Schande dat er mensen zijn die zo immoreel kunnen praten. Hypocriet natuurlijk: zij moet haar problemen oplossen en niet de markt de schuld geven. Ik heb geen illusies, handelaren pakken de zwakste deelnemer aan.

Natuurlijk werd de volgende dag alles 'gedownplayed': Rastani zou een hoax zijn (niet waar); hij zou geen handelaar zijn (waar en niet waar); hij maakt verlies (waar). De taal van Rastani is natuurlijk geen goede PR voor de banken.

Maar Rastani is wel degelijk exemplarisch voor de wereld van de traders. In de dealingrooms van de banken of op zolderkamertjes zitten allemaal Rastanietjes, die als een soort zzp'ers geld voor de bank, maar vooral voor zichzelf proberen te verdienen. En daarom deze les: 'geloof nooit wat een beurshandelaar zegt'. (p.s deze dus ook niet). Uitleg voor dummies.

Rastani schetst een doemscenario. 'Get prepared', roept hij. Als hij 'short' zit (hoopt dat koersen gaan dalen), dan is het volstrekt logisch dat hij op een financieel armageddon hoopt. Immoreel? Nee hoor, ik kan het een begrafenisondernemer ook niet kwalijk nemen dat hij hoopt op veel slachtoffers. Maar handelaren hebben een tijdshorizon van een goudvis in een Willem Duys kom. En dus kan het ook zo zitten!

Handelaren zeggen dat ze short zitten, maar zijn stiekem long (hopen dat de koersen gaan stijgen); door een rampscenario te schetsen hopen ze dat de angsthazen op ramsjprijzen verkopen; de handelaren zijn de kopers en maken een aangename winst (grafiekje). Immoreel: nee, amoreel: ja. De markt heeft geen geweten.

In de schaduw van het BBC-geweld had Nederland ook haar eigen Rastani-momentje. Tijs van den Brink van het EO radioprogramma 'dit is de dag' ging deze week op bezoek bij een 'short seller'. Thijs, ‘ik beleg niet’, vond het allemaal maar gemeen. Hoe voelt dat nu, te profiteren van andersmans leed? Prof. Dr. Koelewijn maakte duidelijk dat effectenhandel altijd twee kanten heeft: positieve en negatieve verwachtingen. Daarom is er handel.

Alleen politici denken daar anders over en hebben het wereldvreemde idee dat door een verbod op short selling de koersen omhoog gaan. Ondertussen wijst de praktijk uit dat dit onzin is (de koersen van Franse banken zijn gehalveerd). En het IMF is van mening dat short selling een waardevolle bijdrage levert aan de markten.

De 'rastani's' zijn nuttig op de financiële markten, ze nemen tegen hoge betaling risico's over. Geef ze alleen níet ongeclausuleerd toegang tot ons spaargeld of onze pensioenen. En laat ze al helemaal niet op TV hun rookgordijnen optrekken. Dan is het hek van de dam. Daarom is afsplitsing van de consumentenbanken noodzakelijk. En laat handelaren vooral op de blaren zitten als ze misgokken.

****
lees mijn blog over banken, brokers en beurzen
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl

twitter: @peterverhaar

 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden