
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
Beeld door Tyson Dudley (via Unsplash) © CC0 (Publiek domein)
Wat bankiers niet zeggen (maar je wel moet weten)
Vorige week vond in het Amerikaanse Jackson Hole de belangrijkste bijeenkomst in bankenland plaats. De machtigste bankiers ter wereld draaiden echter vooral om de hete brij heen. Daarom een analyse van wat er juist níét werd gezegd.
Jackson Hole is een rustige vallei in de Amerikaanse staat Wyoming, een uurtje ten zuiden van het Yellowstone National Park. In de grootste plaats van de vallei, het gelijknamige Jackson, wonen niet meer dan tienduizend mensen. In de winter is het een skigebied; in de zomer kun je er goed vliegvissen.
Dat laatste stukje trivia is gek genoeg de reden dat Jackson Hole één keer per jaar volop in de internationale schijnwerpers staat. Al 25 jaar vindt hier namelijk dé jaarlijkse bijeenkomst van bankiers en financieel experts plaats. De locatie werd in 1982 gekozen om zo Paul Volcker, destijds president van de Federal Reserve (Fed), naar de bijeenkomst te lokken. Volcker staat bekend als een fervent vliegvisser.
Maar dit artikel gaat niet over vliegvissen, of over wat de bankiers exact op die bijeenkomst zeiden. Het gaat vooral over wat er níét werd gezegd, maar wat je wel zou moeten weten: moeten we ons voorbereiden op een nieuwe kredietcrisis?
Protectionisme
De speech waar iedereen naar uitkeek was die van Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij die hoopten iets te weten te komen over het toekomstige ECB-beleid, kwamen echter bedrogen uit: Draghi repte er geen woord over. In plaats daarvan hield hij een pleidooi vóór open markten en tegen nationalistisch protectionisme zoals het 'America first' van Donald Trump.
Draghi’s ECB is de grootste obligatiehandelaar ter wereld geworden
Draghi strooide in zijn toespraak, getiteld ‘Sustaining openness in a dynamic global economy’, met woorden als ‘openness’, ‘fairness’, ‘safety’ en ‘equity'. Het is een knap staaltje Orwelliaanse doublespeak, want de handelwijze van zijn eigen ECB heeft meer weg van het door Draghi verguisde protectionisme dan van eerlijk, veilig en rechtvaardig economisch beleid. En waar Draghi het ‘Europese model’ zonder blikken of blozen aanvoert als een uniek voorbeeld van 'multilaterale samenwerking met democratische controle, die elders moeilijk te evenaren is,' wordt zijn ECB bestuurd door een clubje ongekozen technocraten en zakenbankiers.
De bankpresident zei verder dat 'multilaterale instituties [zoals de ECB, red.] het beste platform bieden om maatschappelijke zorgen over openheid aan te pakken zónder open markten op te offeren.' Echter: het zogenaamde Quantitative Easing (QE)-beleid van de ECB gaat juist volledig tegen de principes van een open of vrije markt in. Om de rente kunstmatig laag te houden, koopt de centrale bank iedere maand voor 60 miljard euro aan obligaties op; daarmee is Draghi’s ECB de grootste obligatiehandelaar ter wereld geworden. Op dit moment staat er een slordige tweeduizend miljard euro aan bezittingen op de balans van de centrale bank. Dat heeft de prijzen van deze schuldpapieren omhoog gestuwd; van een vrije markt kun je dus nauwelijks meer spreken.
Het beleid van de ECB is allesbehalve open of eerlijk
De redenering waarmee dit beleid wordt verdedigd: ook de burger zou meeprofiteren van het laten draaien van de spreekwoordelijke geldpersen. Volgens de ECB is het zo dat geld dat je aan de bovenkant in het systeem pompt, er ergens onderaan weer uit moet komen. Dat is op zijn minst twijfelachtig te noemen. Zo stelde econoom Steve Keen al eens dat je beter 'tegen een muur omhoog kunt pissen en wachten tot de grond gelijkmatig nat wordt' dan hopen dat het ECB-geld zich evenredig over de economie verspreidt.
'Fairness and equity'
Dat brengt ons bij de fraaie woorden 'fairness' en 'equity'. Draghi spreekt over 'gelijke standaarden' en 'spelen volgens dezelfde regels'; hij adresseert de — in zijn ogen onterechte — angst dat 'openheid sommige groepen in de samenleving bevoordeelt ten opzichte van anderen.'
Maar het protectionistische beleid van de ECB is allesbehalve open of eerlijk. Het geld dat de ECB namens iedere Europeaan creëert, komt niet bij iedere burger terecht. Het zijn vooral de Zuid-Europese overheden, de banken en het grootbedrijf die profiteren van onrealistisch lage financieringsmogelijkheden. Dit neemt voor zowel landen als banken de noodzaak weg om echt te hervormen en geeft multinationale ondernemingen onevenredige financieringsvoordelen.
Hoewel Draghi in Jackson Hole spreekt over 'innovatie als steeds belangrijker voor duurzame productiviteitsgroei', zijn het dus niet de kleine innovatieve bedrijfjes, maar juist de gevestigde orde van grootbedrijven die door de ECB worden voorzien van goedkope leningen. Een buitenproportioneel percentage wordt bovendien toebedeeld aan de fossiele industrie; daarmee geeft de ECB een nogal eigenzinnige invulling aan het door overheden gevoerde klimaatbeleid.
Ondertussen worden de lasten gedragen door de burgers van met name de noordelijke landen. Zo betalen middelgrote en kleine bedrijven een veelvoud voor kredieten — als ze überhaupt al een lening kunnen krijgen. Ook de (Nederlandse) pensioenspaarders betalen een hoge prijs, aangezien dit beleid ervoor zorgt dat ze nauwelijks rente ontvangen over hun spaargeld.
De Nederlandse pensioenspaarders betalen een hoge prijs
Veiligheid of impasse
Een ander onderwerp dat de ECB-president onbesproken liet, is de uitzonderlijke hoeveelheid schuldpapier op de balans van de centrale bank. De afbouw van het historisch ongekende opkoopprogramma wordt in het geheel niet door Draghi aan de orde gebracht. Stoppen met het opkopen van obligaties, of alleen al het aankondigen daarvan, is dan ook niet zonder risico.
Het lage-rentebeleid heeft niet alleen de obligatiemarkt verstoord, maar ook de aandelen- en hypotheekmarkten opgedreven. Wanneer de grootste marktpartij — en dat is de ECB inmiddels — zijn posities zou afbouwen, schiet de rente omhoog. Aandelenkoersen en huizenprijzen komen dan onder druk te staan; schuldenaars zouden door de hogere rentelasten in betalingsproblemen kunnen geraken. Met een historisch hoge private schuldenlast is dat bepaald geen rooskleurig vooruitzicht.
Daar komt bij dat de ECB geen zwaarder geschut meer achter de hand heeft om in te grijpen. De rente kan nauwelijks verder omlaag. Een uiterst precaire situatie wanneer safety het onderwerp van gesprek is.
Toezicht
De belangrijkste boodschap in Draghi’s toespraak is dan ook een waarschuwing aan hemzelf en zijn collega’s: ‘Lakse regulering impliceert dat toezichthouders bepaalde incentives onderschatten. Incentives die leiden tot gedrag dat winstgevend is voor het individu, maar duur voor de maatschappij.’
Banken financieren nog altijd meer dan 95 procent van hun activiteiten met vreemd vermogen
Die regulering is dan ook het onderwerp van de toespraak van die andere machtige centraalbankier in de schijnwerpers: Janet Yellen, de president van de Federal Reserve, vertelde hoe strengere regelgeving voor een stabielere bankensector heeft gezorgd. Door Amerikaanse media werd haar toespraak daarom vooral uitgelegd als kritiek op Donald Trump, en dan vooral op diens voornemen om deze regulering — de zogenoemde Dodd-Frank Act — weer terug te draaien.
Het is begrijpelijk dat Yellen het een onverstandig plan vindt om Wall Street weer volledig de vrije loop te geven; centrale banken moeten commerciële banken immers in het gareel houden. Maar Yellen laat een cruciale vraag onbeantwoord: zijn de hervormingen wel toereikend geweest om de hoge risico's te kunnen beheersen?
Andermans geld
Verreweg de beste manier om het nemen van onverantwoorde risico’s aan banden te leggen, is het verhogen van de zogenaamde eigen-vermogenseisen. Het betekent niets anders dan dat banken een groter deel van hun activiteiten moeten financieren met eigen vermogen, in plaats van met vreemd vermogen.
Wanneer het percentage eigen vermogen extreem laag is, lopen rekeninghouders en kredietverstrekkers een verhoogd risico om hun geld te verliezen. Ze delen echter niet mee in de winsten; die gaan naar de aandeelhouders. Risico en rendement lopen zo uit de pas.
De aanscherping van de eigen-vermogenseisen voor banken is door de machtige bankenlobby met succes tegengewerkt. Banken financieren nog altijd meer dan 95 procent van hun activiteiten met vreemd vermogen, ondanks de aangepaste regelgeving. Ter vergelijking: bij een niet-financieel grootbedrijf ligt dat percentage meestal tussen de 40 en 60 procent.

Vette vis
Tijdens de vorige kredietcrisis werd belastinggeld gebruikt om enkele grote banken te redden. Toen deze banken failliet dreigden te gaan, kwam het gehele financiële systeem in gevaar. Ze kregen daarom het predicaat 'too-big-to-fail'.
Amerikaanse bankdirecteuren roepen dat de situatie anno 2017 verbeterd is, maar niet alle toezichthouders zijn het daar mee eens. Ook in Europa domineren nog steeds enkele grote spelers, waaronder ING en Rabobank, het bankenlandschap. Samen met ABN Amro zijn deze twee banken in 2017 goed voor 60 tot 80 procent van het totale bezit op de Nederlandse bankbalansen.
De kans is dus groot dat de belastingbetaler opnieuw zal opdraaien voor de kosten als er een nieuwe kredietcrisis uitbreekt. En mocht het inderdaad opnieuw verkeerd gaan, dan hebben enkele individuen de vette vis alvast binnengehengeld: de Financial Times berichtte deze week dat topbankiers op Wall Street hun eigen aandelen dit jaar in grote getalen hebben verzilverd. Maar over die vangst werd in vliegvisparadijs Jackson Hole hooguit gefluisterd.
101 Bijdragen
Bob Lagaaij 5
wim de kort 8
Pieter Jongejan 7
Mij lijkt het beschermen van de belangen van de vermogensbezitters belangrijker dan het handhaven van de euro. Daarom is een opsplitsing van de eurozone te verwachten in een noordelijke kerngroep en zuidelijke satellietlanden.
Dit is het oorspronkelijke plan van Schauble uit 1994.
Wat QE betreft is het artikel van Rajan (voormalig directeur van de Indiase centrale bank van belang). Hij hield op 12 april 2014 een voordracht op het Brookings Institute. "Do unconventional tools such as helicopter money, QE and negative interest rates, achieve their goal of strengthening demand and growth? Monetary policy works by influencing public expectations. If an ever more aggressive policy convinces the public that calamity is around the corner, households may save rather than spend . That tendency will be evn greater if gthe public senses that the consequences (distorted assetprices, high governmnet debt etc.) eventually must be reversed.
Rajan wijst er terecht op dat QE negatieve gevolgen heeft voor ontwikkelingslanden zoals India en dat de tegenhanger van QE bestaat uit QEE (quantitative external easening). Als QE niet in strijd is met artikel 4 van het IMF dan is QEE (het aanhouden van grote reserves door centrale banken van landen met betalingsbalansoverschotten) dat evenmin. Ontwikkelingslanden en kleine landen zullen zich immers willen beschermen tegen speculatieve aanvallen door grote Westerse landen. Nederland is zo stom om deel te willen uitmaken van de euro-zone, waardoor hogere transferbetalingen in de plaats komen van een hogere wisselkoers.
Gerben Gerrits 7
Marla Singer 7
Gerben GerritsDe ECB verstoort de marktwerking gigantisch omdat haar handelen massaal de prijzen beïnvloeden en daarmee hun primaire doelstelling om het financiële systeem stabiel te houden geweld aandoet. Zij kunnen immers elke prijs betalen omdat ze zoveel geld kunnen creëren als ze zelf willen. Daar kan geen enkele commerciële partij tegenop.
Gerben Gerrits 7
Marla SingerPieter Jongejan 7
Gerben GerritsDit is ook het geval als Zwitserland, Zweden of China buitenlandse assets opkopen en met hun lokale munt betalen. Hierdoor remmen ze een stijging van hun wisselkoers af.
De boeiende speech van Rajan is te vinden op de site van de BIS onder bis.org/review/r140414b.htm
Gerben Gerrits 7
Pieter JongejanPluk ik ergens uit artikel op ftm.
Berend Pijlman 13
Gerben GerritsMaar met QE vervult de ECB een andere rol. Het koopt langlopende leningen op in ruil voor liquide middelen. Omdat op de balans van de ECB geen liquide middelen staan, kun je zeggen dat ze geld hebben gecreëerd. Voordat de lening werd gekocht was het geld er namelijk nog niet. De waarde was er echter al wel (buiten het feit dat het opkoop programma de waarde stuwt). En wanneer de lening afloopt of wordt doorverkocht zullen de opbrengsten weer verdwijnen op de balans. Als het echter minder oplevert dan is de waarde dus overschat en is er wel daadwerkelijk geld gecreëerd door de ECB. Wat neerkomt op staatssteun voor enkele grote bedrijven ten koste van geldontwaarding voor iedereen.
Gerben Gerrits 7
Berend PijlmanAndras 5
Berend PijlmanIk denk dat de DNB dit ook verwacht, gezien dat ze reserveringen maken om de verwachte verliezen op te vangen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/25/meerderheid-in-ecb-kiest-andere-route-1601376-a1210098
Pieter Jongejan 7
Gerben GerritsGerben Gerrits 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Gerben GerritsOp de site Wikipedia.org/wiki/Geldhoeveelheid kun je lezen hoe geldschepping in de praktijk plaatsvindt en hoe de ECB geld schept door assets te kopen. Overheden kunnen niet rechtstreeks staatsobligaties plaatsen bij de ECB, maar doen dit indirect door staatsobligaties op de kapitaalmarkt te verkopen aan o.a. banken, die de staatsobligaties vervolgens weer ruilen tegen geld bij de ECB. De jure is er dan geen sprake van geldschepping ten behoeve van de overheid (want dat is bij verdrag verboden en daar gaat de uitspraak van het Hof over) maar de facto wel.
Zo maken de ECB en het Hof onbeperkte geldschepping tegen 0% rente de facto mogelijk. Wat dat betekent voor de stabiliteit van het financiële systeem laat ik aan je fantasie over.
Arjan 7
Gerben Gerritshttp://www.money-for-nothing.nl/monetair-systeem-2/qa-over-q-e
Matthijs 11
ArjanArjan 7
MatthijsHet gaat er dus om dat QE via het rentekanaal werkt, en niet, zoals sommigen denken, dat uiteindelijk ECB geld wordt doorgeleend aan klanten van banken.
Ook klanten die lenen via banken profiteren via de lagere risicovrije rente, maar weliswaar niet evenveel als partijen die via de kapitaalmarkt kunnen lenen. Simpelweg omdat QE er voor zorgt dat er meer vraag is naar bedrijfsobligaties en die bedrijven een lagere spread kunnen afdwingen. Maar in theorie kunnen klanten van banken ook onderhandelen over de marge. De vraag is alleen of de bank die ruimte wil bieden (hangt af van de mate dat bank wil concurreren met andere banken om klant binnen te halen/te behouden).
Maar ik zie daar niet zo'n groot probleem in als Thomas kennelijk doet. Bedrijven die toegang tot kapitaalmarkt hebben, kunnen altijd lagere spread afdwingen dan bedrijven die via banken lenen.
Hans 127 5
Gerben GerritsAls een niet-ECB, niet banken instantie (dus in jouw definitie, publieke instantie, particulier, onderneming of overheid) die obligaties opkoopt, blijft de geldhoeveelheid gelijk, immers de toename bij het bedrijf wordt gecompenseerd door de afname bij de koper.
Kortom, het opkoop-programma leidt wel degelijk tot toename van de geldhoeveelheid, geldschepping dus.
Het wordt allemaal erg ingewikkeld gemaakt, maar het is eigenlijk heel simpel....
Matthijs 11
Hans 127Hans 127 5
MatthijsIn de discussie snijdt hij echter geen hout, omdat de voorbeelden die Schrijvers geeft allen verzanden in de MB - M1 - M2 - M3 discussie; dat komt omdat de voorbeelden die hij geeft steeds te maken hebben met een ECB die geld uitleent aan een bank of aan een staat, en die zitten allen NIET in het "publiek" zoals Gerben dit hierboven definieert.
Sinds de ECB het CSPP (Corporate Sector Purchase Programme) heeft opgestart, interveniëren ze m.i. rechtstreeks in de geldvoorraad. Dat is het venijnige van deze club, ze beweren steeds hetzelfde te blijven doen maar ze gaan steeds een stapje verder met hun (wan-)beleid.
Zijspoortje: volgens mij valt ook de EIB onder wéér een volgende stap, maar zeker weten doe ik dat niet aangezien onduidelijk blijft waar de EIB haar kapitaal vandaan haalt. Als dat de ECB is dan is er, verborgen voor het grote publiek, WEER een extra geldkanaal gecreëerd: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/02/bedrijven-ontdekken-eu-krediet-7060539-a1548301
Zodra de ECB rechtstreeks bedrijfsobligaties op ging kopen (en dat doen ze, je kunt de spreadsheets op internet vinden, bijv. Air France/KLM, Unilever, Nestlé, Repsol, Shell en vele andere multinationals), is het voorbeeld wat ik geef wel degelijk geldverruimend. Ik heb het dan niet over allerlei koerseffecten door schaarste die gecreëerd wordt, maar het hele simpele feit dat Air France KLM een papiertje uitgeeft, genaamd bedrijfsobligatie, en de ECB betaalt daar (nieuw) geld voor.
Air France / KLM koopt daar geen wasmachines voor, maar (bijvoorbeeld) nieuwe vliegtuigen.
Terwijl de "normale" bedrijfsobligatie vroeger bijvoorbeeld door een particuliere belegger gekocht werd, die dat betaalde met (bestaand) geld. Wat dus GEEN verruiming was.
Leg me eens uit waar ik dan fout redeneer? Gewoon de essentie in een alineatje of wat uitleggen. Daarvoor zijn we hier toch?
Matthijs 11
Hans 127Zeker als het om geld en de financiele markten gaat is het allemaal niet simpel. Zelfs over wat precies "geld" is of welke mate van "moneyness" een bepaald papiertje heeft is niet zwart-wit.
Dus ten dele zijn die QE programma's "slechts asset swaps" die weinig doen voor de echte economie. Maar ten dele klopt het wel dat er geldverruiming plaatsvindt. That's all :)
Arjan 7
Hans 127Gerben definieert het publiek net zoals de Nederlandse Vereniging van Banken dat hier doet, en Remco definieert dat niet anders:
https://www.nvb.nl/publicaties/rapporten-verslagen-brochures/1674/tien-vragen-over-geldschepping.html
"Geldschepping betekent dat de hoeveelheid geld in handen van het publiek - particulieren, ondernemingen en overheid – toeneemt; banken horen, als geldscheppende instellingen, niet bij het publiek. Geld “in de kluis” van een bank telt dus niet mee bij de geldhoeveelheid"
In het artikel van Remco wordt met publiek dus niet "de staat" bedoeld, maar bv een pensioenfonds of verzekeraar.
Overigens leent de EIB haar geld op de kapitaalmarkt, daar is weinig spannends aan.
[Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd]- een lagere rente maakt producten goedkoper voor consumenten
- een lage rente stimuleert mensen meer te consumeren ipv te sparen.
Uiteindelijk moet het een middel zijn wat wordt gebruikt op korte termijn om prijsstabiliteit te realiseren via economische groei zodat op langere termijn weer normaal rentebeleid kan worden gevoerd.
Of QE effectief is daar heb ik wel mijn twijfels bij.
Overigens moeten we wel begrijpen dat als QE stopt dit slechts betekent dat er geen nieuwe ECB geld meer richting de kapitaalmarkt gaat, wat iets anders is dan dat er in 1 keer allemaal geld wordt onttrokken uit de kapitaalmarkt. De ECB zal over een lange periode dat geld uiteindelijk weer terugontvangen. Een massale verkoop op de beurzen als QE stopt hoeven we niet te verwachten. Vergeet niet dat deelnemers op de kapitaalmarkten grotendeels lange termijn beleggers zijn die altijd moeten beleggen (denk aan pensioenfondsen). De winsten op de kapitaalmarkten moeten we dan ook nuanceren. Het is een compensatie die beleggers vragen voor lagere rendementen bij herbeleggingen. Een obligatie met een coupon van 4% kan weliswaar in koers zijn gestegen, maar je moet wel herbeleggen tegen een lagere coupon. Voor aandelen is dat niet veel anders, je kan aandeel A wel verkopen tegen een hogere winst, maar als je moet herbeleggen zal aandeel B ook duurder zijn. Een pensioenfonds kan niet winsten verzilveren om eens lekker op vakantie te gaan.
[Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd]Nee, het doel is dat een lagere rente ervoor zorgt dat producten in eerste instantie goedkoper worden waardoor mensen worden gestimuleerd om meer te kopen, het vertrouwen en de werkgelegenheid toeneemt, en de prijzen van de producten vervolgens weer stijgen richting gewenste inflatie.
Martin van den Heuvel 1 11
Daar ben ik het niet mee eens, als leek. De beste manier om te voorkómen dat de too big to fail banken hun verliezen op de belastingbetaler kunnen afwentelen, is het splitsen van beleggingsbanken en spaar/hypotheek banken. Als de beleggingsbanken in de shit komen, kunnen ze lekker failliet gaan, zonder dat de maatschappij daar last van heeft.
Ergens tussen 1929 (!) en na WO2 is die splitsing ook daadwerkelijk gebeurd. Maar in de jaren '90 is dit weer teruggedraaid, want "zo'n crisis als in 1929 zouden we toch niet meer krijgen." Nou, dat hebben we gezien, het afgelopen decennium.
In de periode dat de banken gesplits waren, hadden we wél regelmatig een crisis, maar de oorzaak was in ieder geval NIET wat de afgelopen crisis veroorzaakte. De liberale politici vinden echter dat de hele wereld moet draaien op "marktwerking". Dat betekent dat het bedrijfsleven mag doen en laten wat het wil. En oooooh, dat is toch zo positief voor de bevolking (sarcasme).
Alle negatieve gevolgen van de afgelopen (?) crisis zijn dus veroorzaakt door VVD en consorte. Een van die gevolgen was 90.000 failliete bedrijven en bedrijfjes. Maar op welke partij stemt het MKB ook al weer?
Thomas Bollen 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Thomas BollenHet enige probleempje dat ik heb is het woordje "spaartegoeden". 97 % Van ons geld (.nu) is toch fiduciair (wat ik steevast "nepgeld" noem)? De banken hebben die hele spaartegoeden toch niet nodig om leningen te verstrekken?
Trouwens, als de winst in rook opgaat als dividend, hoe kun je dan een fatsoenlijk eigen vermogen opbouwen?
Elmar Otter 6
Martin van den Heuvel 1De winst wordt jaarlijks bij het eigen vermogen opgeteld. Boekhoudkundig vaak onder de nog te verdelen winsten of winstreserve. Wil een bank of wat voor bedrijf dan ook een hoger eigen vermogen dan zal zij in plaats van deze winstreserve niet moeten uitkeren als dividend, maar moeten toevoegen aan de algemene reserves.
Ik weet niet wat de wettelijke reserves bij banken precies zijn, maar als de eis voor de banken dat zij een bepaald percentage eigen vermogen ten opzicht van het percentage vreemd vermogen moeten hebben dan zou het best kunnen zijn dat dit percentage/bedrag als wettelijke reserves wordt beschouwd. Wat inhoudt dat van dat deel geen winsten mogen worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.
Ik heb me echter niet specifiek verdiept in de manier dat de kapitaaleisen bij banken vormgegeven worden.
Banken proberen overig die kapitaaleis te ontlopen door coco's (hybride leningen: contingent convertibles). Dit is vreemd vermogen die wordt omgezet in eigen vermogen onder bepaalde voorwaarden. Het rare dat banken voor de toezichthouders dit geld als eigen vermogen presenteren en voor de fiscus als vreemd vermogen (hierdoor is de rente aftrekbaar). Zie meer hierover op: https://www.apache.be/gastbijdragen/2016/01/27/cocos-bedreigen-stabiliteit-van-europese-banken/
Martin van den Heuvel 1 11
Elmar Otter"Het risico bestaat zelfs dat ze zullen aansturen op conversie door de aandelen te ‘shorten’, het zogenaamde ‘death spiral’-effect. Net wanneer de nood aan stabiliteit het prangendst is, doemt de dreiging van verhoogde kwetsbaarheid en volatiliteit op. Maar dit blijft bij reken- en modelwerk. Zoals Patrick Bolton van het Columbia Business Institute tijdens een presentatie stelt: “Alle coco’s zijn post-crisis uitgegeven, geen enkele is getest.” Niemand weet hoe ze te waarderen of hoe de markt zal reageren als er eentje converteert."
This is a recipe for the next disaster.
Berend Pijlman 13
Elmar OtterWel moeten er (per product verschillende) percentages eigen vermogen en liquide middelen staan. Maar er is geen vaste verplichte verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen.
Arjan 7
Elmar OtterOp zich is de behandeling tussen vreemd vermogen en eigen vermogen door de fiscus al discutabel, maar goed we hebben er mee te leven. Vanuit dat uitgangspunt is de behandeling niet vreemd. Een coco is vreemd vermogen zolang het niet wordt geconverteerd naar eigen vermogen en dan lijkt het me logisch dat je het ook zo behandelt. De houder deelt niet in de winst, maar loopt wel extra risico omdat hij eerder dan verschaffers vreemd vermogen in de verliezen deelt.
Voor de toezichthouder hoeft de insteek wat eigen of vreemd vermogen niet te zijn hoe het fiscaal wordt behandeld maar in welke volgorde risico wordt gedragen. Zij ziet vreemd vermogen wat kan worden geconverteerd naar eigen vermogen en kan het daarom toch als eigen vermogen zien.
Ik zie het extra risico van coco's niet, dat zijn institutionele beleggers die anders mogelijk bankaandelen hadden gekocht waardoor banken het eigen vermogen via die manier konden verhogen. En dat is uiteindelijk toch ook wat we willen? Banken trekken op deze manier meer buffers aan om verliezen op te vangen ter bescherming van spaarders en belastingbetalers. Dat voldoet aan de wens van de maatschappij. Als we ons niet druk maken om de risico's die aandeelhouders lopen, dan zie ik niet in waarom we dat wel zouden moeten doen bij de houders van coco's. Zijn dezelfde beleggers.
Elmar Otter 6
ArjanArjan 7
Elmar OtterOf vreemd vermogen anders fiscaal moet worden behandeld dan eigen vermogen is een andere discussie.
Elmar Otter 6
ArjanHet is de vraag of het wenselijk is dat banken coco's mogen inzetten. Dit kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de stabiliteit van de financiële markten:
http://www.money-for-nothing.nl/monetair-systeem-2/kunnen-cocos-een-bedreiging-vormen-voor-de-financiele-stabiliteit
Arjan 7
Elmar OtterRemco schrijft dat veel beleggers een maximale positie mogen beleggen in bankaandelen waardoor er bij een conversie een overschrijding zal plaatsvinden tav die maximale positie waardoor er massaal moet worden verkocht. In theorie heeft hij gelijk. Een vermogensbeheerder stelt bv met een pensioenfonds een beleggingsbeleid op en legt daar in bv vast dat voor percentage Y tov de beleggingsportefeuille mag worden belegd in banken. We spreken hier van een mandaat waar de vermogensbeheerder zich aan moet houden.
Maar in de praktijk werkt dat niet zo want:
In het mandaat leg je vast dat het maximale belegging percentage Y is. Maar het daadwerkelijke percentage X zal bij een koersdaling steeds lager worden tav percentage Y en zal dat bij een conversie weer richting percentage Y gaan. Massale verkopen zijn dan ook niet nodig. Daarnaast zal een vermogensbeheerder altijd het risico berekenen dat conversie plaats kan vinden en ook daarop zijn bestaande posities sturen zodat hij binnen het mandaat blijft. Vermogensbeheerders worden dus niet overvallen door een overschrijding van het mandaat maar houden rekening met dat risico en sturen dagelijks de posities daarop aan.
Natuurlijk zal een crash van koersen bankaandelen leiden tot instabiliteit, maar dat zal ook gebeuren wanneer beleggers ipv coco’s nu extra bankaandelen kopen.
Daarnaast schrijft Remco dat bij bepaalde coco’s banken door aandeelhouders een risicovoller beleid zullen voeren rond het triggerpunt omdat dit gunstiger zou zijn. Maar bij mijn weten wordt het beleid bij banken door het management gevoerd en niet door houders van aandelen en coco’s. En in een situatie dat mogelijk een conversie dreigt dan ligt er weinig macht meer bij verschaffers van vermogen, omdat de toezichthouders dan al veel macht naar zich hebben toegetrokken.
Arjan 7
Thomas BollenVooropgesteld, hoe hoog het eigen vermogen van banken ook is, het zegt niets over het risico van leningen die door banken worden verstrekt. Eigen vermogen dient slechts om verliezen op te vangen, de defaults op leningen worden er niet minder door.
De prangende vraag: waarom willen al het risico uitsluiten over het spaargeld wat we nu ter beschikking hebben, maar dat risico wel verschuiven naar ons toekomstig inkomen?
Wat je eigenlijk zegt is dat je de defaults op leningen niet wil verrekenen op je huidige spaargeld, maar wel op je toekomstig inkomen als je gepensioneerd bent. Wordt het systeem daar veiliger door? Ik zie het niet, ik zie slechts een verschuiving van risico van spaarders naar gepensioneerden. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van leningen die je verstrekt en niet de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen.
Thomas Bollen 7
ArjanJe gaat er vanuit dat de financieringssttuctuur geen invloed heeft op de risico's die worden genomen. Dat is wel het geval. Hoge risisco's vragen ook een hoge return on investment. De hoge hefbomen in de bankenwereld zorgen voor 'risk appetite.' Dat gaat omlaag als er een meer gezonde structuur ontstaat met een groter deel eigen vermogen financiering. Een lager risicoprofiel zou wel passen bij een systeembank.
Het eigen vermogenpercentage heeft zo ook invloed op het risicoprofiel dat wordt gekozen voor de leningen en beleggingen van de bank.
Tweede punt dat pensioenfondsen dan zullen instappen, valt te bezien, maar dat is bij een behoudender bank risicoprofiel geen probleem. Dan kunnen de hedgefunds, die er nu in beleggen, uitstappen. Zij zijn op zoek maar hoog rendement met bijbehorend risico.
Arjan 7
Thomas BollenDaarnaast betekent minder eigen vermogen niet dat er meer risico’s moeten worden genomen vanwege een hoge return on investment. Het betekent juist dat er minder ruimte is voor risico’s vanwege het kapitaalbeslag.
Pensioenfondsen zullen zeker gehouden zijn aan mandaten tav investeringen in banken. Zij kunnen dus niet al het risico overnemen wat wij niet willen dragen over ons spaargeld.
En ook hedgefondsen beleggen spaargelden zodat we inkomen hebben voor de oude dag.
Thomas Bollen 7
Arjan2e punt is dat een deel van die risico's bij spaarders en kredietverstrekkers terecht komen. De hefboom is te groot.
Arjan 7
Thomas BollenDat hoger rendement komt niet door het nemen van meer risico, maar door andere verdeling winst
Thomas Bollen 7
ArjanWanneer er te weinig eigen vermogen is zijn wel degelijk de prikkels zo dat het nemen van excessieve risico's loont. Meer rendement maar niet meer risico voor de aandeelhouders. Immers: dat risico wordt overheveld naar kredietverstrekkers. Een andere financieringssyructuur kan daarom weldegelijk invloed hebben op het beleggings en uitleengedrag van de bank.
Arjan 7
Thomas BollenWelke spaarrente zou dan moeten gelden om te zorgen voor de juiste balans? Je stelt wel dat de balans zoek is, maar spaarders krijgen vergoeding voor risico. Ik zie graag onderbouwd welke vergoeding daarbij hoort.
Tevens zie ik geen overdracht van risico aandeelhouders naar kredietverstrekkers. Aandeelhouders lopen volledig risico en kredietverstrekkers krijgen wel degelijk een vergoeding voor risico waarbij ook wordt gekeken naar het eigen vermogen. Hoe hoger het risico, hoe hoger de vergoeding. Obligaties kennen toch verschillende risico-opslagen? Beleggers rekenen dat risico in de prijs door.
Thomas Bollen 7
ArjanJe gaat niet in op mijn punt dat juist voorbij dat 'volledig risico' van de aandeelhouders extra risico wordt genomen. De aandeelhouder heeft daar immers niets meer te verliezen.
De spaarder maakt geen overwogen risico-investment beslissing. Die wil gewoon een betaal en spaarrekening openen.
Je beschrijft het alsof iedereen die risico's weloverwogen afweegt bij het openen van een rekening.
Arjan 7
Thomas BollenIk deel je visie dan ook niet dat aandeelhouders een risicovergoeding krijgen voor een niet bestaand risico omdat aandeelhouders worden ontzien.
Maar we zijn nu nog steeds bij het punt dat jij vindt dat er geen juiste balans is tussen risico en vergoeding, maar dat je niet kan aangeven wat dan wel de juiste balans is en welke prijs daarbij hoort. Ik heb dan toch sterk de indruk dat het gevoelsmatig bij je leeft, maar dat je geen cijfers ter beschikking hebt die bevestigen dat de balans niet correct is. Dat maakt het allemaal niet sterk.
Thomas Bollen 7
ArjanIk raad je het boek 'the bankers new clothes' aan. Daarin zitten een aantal voorbeelden en berekeningen die het mechanisme goed onderbouwen.
Als je vreemd vermogen wordt gered in crisis situatie is het niet nodig om vreemd vermogen te belonen voor dat risico. Daardoor kun je 'te goedkoop' vreemd vermogen aantrekken. (Hoeveel precies kan ik niet zo oplepelen. Dat zou je per geval moeten onderzoeken). Goedkoop vreemd vermogen zorgt voor meer vergoeding voor aandeelhouders. Eigen vermogen strijkt de beloning op voor het risiso dat de belastingbetaler draagt.
Arjan 7
Thomas BollenJe kan ook schrijven dat je niet weet of het uit balans is omdat de juiste prijzen niet weet.
Boek Admati bekend, reactie op FTM van Fransman ook wel interessant.
https://www.ftm.nl/artikelen/the-blind-eye-admati-hellwig?share=1
aike 3
ArjanArjan 7
aikeaike 3
ArjanU negeert de vraag door in uw "antwoord" de suggestie te wekken dat iets anders gevraagd werd. Waarom doet u dat? Denkt u dat dit de INHOUDELIJKE discussie ten goede komt?
Arjan 7
aikeDaarmee is uw vraag gewoon beantwoord.
aike 3
Arjan-Ten eerste vindt ik dat het heel goed is dat mensen niet klakkeloos de mening van de meerderheid overneemt. Het tegendeel heb ik geen seconde gesuggereerd. Om Mark Twain te quoten: "Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect"-Helemaal mee eens.
Tot op heden is echter de status quo juist dat er geen sprake is van een voldoende perverse situatie om de huidige situatie te wijzigen, want ander zouden we de huidige situatie niet ter discussie hoeven stellen lijkt me toch? Of heeft u het alleen over de meningen op dit forum? Want dit artikel probeert geloof ik een groter publiek te bereiken dan alleen de mensen op dit forum. Dus door te ontkennen dat er sprake is van een perverse situatie wanneer banken gered worden door de belastingbetaler vindt u blijkbaar JUIST wat de meerderheid vindt. Althans, als we leven in een democratie waarin beleid is gebaseerd op de mening van de meerderheid. Als u aan dat laatste wilt twijfelen ben ik zeer geïnteresseerd.
Ik kan mij als jurist zeker situaties bedenken waarin sprake is van zelfs strafbaar handelen als concrete cijfers lastig of niet te geven zijn. Maar u bent dus van mening dat er nooit gesproken kan worden van een perverse situatie als er geen concrete cijfers beschikbaar zijn?
U kunt zich niet voorstellen dat een bedrijf dat kan rekenen op financiële steun in tijden van nood bereid is om verhoudingsgewijs meer risico's te nemen (en daardoor meer te verdienen) dan een bedrijf dat niet op zulke steun kan rekenen?
U heeft een cijfer nodig dat aangeeft hoeveel meer risico de partij met steun meer neemt dan de partij zonder steun om in te kunnen zien of er sprake is van een oneerlijke situatie?
Ik ben zeer geïnteresseerd in uw mening, juist omdat ik niet begrijp waarom u geen antwoord wil geven op mijn vraag.
Arjan 7
aikeaike 3
ArjanU kunt zich niet voorstellen dat een bedrijf dat kan rekenen op financiële steun in tijden van nood bereid is om verhoudingsgewijs meer risico's te nemen (en daardoor meer te verdienen) dan een bedrijf dat niet op zulke steun kan rekenen?
U heeft een cijfer nodig dat aangeeft hoeveel meer risico de partij met steun meer neemt dan de partij zonder steun om in te kunnen zien of er sprake is van een oneerlijke situatie?
Arjan 7
aikeAls iemand wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf, dan zult u toch ook op basis van onderliggende feiten willen beoordelen of de straf te zwaar is of niet? Of bent u in staat om te kunnen oordelen zonder dossiers te kennen?
aike 3
ArjanU kunt zich dus niet voorstellen dat een bedrijf dat kan rekenen op financiële steun in tijden van nood bereid is om verhoudingsgewijs meer risico's te nemen (en daardoor meer te verdienen) dan een bedrijf dat niet op zulke steun kan rekenen.
U heeft dus altijd een cijfer nodig dat aangeeft hoeveel meer risico de partij met steun meer neemt dan de partij zonder steun om in te kunnen zien of er sprake is van een oneerlijke situatie, ongeacht of dit cijfer beschikbaar is of niet.
U stelde in uw inmiddels aangepaste reactie dat u niet zuiver de mening van de meerderheid wilde verkondigen, maar toch kunt u zich geen situatie voorstellen die pervers of immoreel is zonder dat daar concrete cijfers tegenover staan. Zijn dat geen 2 soms tegenstrijdige stellingen?
Toen mensen 200 jaar geleden begonnen te twijfelen aan de moraliteit van slavernij waren er geen concrete cijfers voorhanden voor hoe de samenleving zou zijn zonder slavernij. Sommige voorstanders geloofden beter voor hun slaven te zorgen omdat zij "eigendom" waren, dan sommige bazen zorgden voor hun loonwerkers. De meerderheid kon zich geen wereld zonder slavernij voorstellen. Tegenstanders van het afschaffen van slavernij vroegen daarom om concrete oplossingen en cijfers aan de minderheid die slavernij ter discussie stelde: "wie moeten er dan het katoen plukken?" "Hoe wilt u de impact op de economie beperken als plots de slavenhandel instort?" etc. Cijfers waren niet te geven, omdat er geen concrete situatie bekend was waarin het alternatief; een wereld/economie zonder slavernij bestond. Maar was slavernij daarom minder immoreel?
Nu zitten we eveneens met een situatie die in mijn ogen immoreel is: Een partij die privaat winst kan maken en verliezen kan afschuiven op de belastingbetaler.
Dit omdat de "economie ander zou instorten" en andere dreigementen zoals die ook gebruikt werden door voorstanders van slavenhandel in de 19e eeuw.
Arjan 7
aikeOver eigen en vreemd vermogen wordt risicopremie door de bank betaald. Thomas stelt dat die vergoeding over vreemd vermogen zodanig is dat er sprake is van een perverse situatie. Dan verwacht ik dat iemand ook kan aangeven hoe hoog die nu is en kan beargumenteren hoe hoog die moet zijn zodat er in zijn ogen geen sprake meer is van een perverse situatie. Als jurist zou u dat toch moeten begrijpen
aike 3
ArjanOp basis van feiten wil ik inderdaad kunnen beoordelen of een straf te zwaar is of niet en oordelen zonder dossiers is onrealistisch en iets heel anders dan vaststellen dat er een strafbaar feit begaan is zonder exacte bedragen te kennen. Uiteraard is de positie sterker wanneer er concrete cijfers voorhanden zijn, maar dat wil niet zeggen dat er zonder concrete/exacte cijfers immoreel of strafbaar handelen niet bewezen zou kunnen worden. Ik hoop dat ik uw vragen voldoende heb beantwoord
Pieter Jongejan 7
ArjanVerder bestaat er volgens mij een positieve relatie tussen de risicovrije reële rentevoet en de risicopremie. Dit leid ik o.a. af uit de positieve relatie tussen bedrijfsinvesteringen en de risicovrije lange reële rente. Maar dit laat zich ook op andere manieren bewijzen.
Arjan 7
Pieter JongejanDe rente die de bank moet betalen over vreemd vermogen is gebaseerd op de risicovrije rente en haar risicoprofiel. Het risicoprofiel wordt bepaald door de kwaliteit van haar assets, en haar buffers die verliezen opvangen voordat het vreemd vermogen wordt aangesproken.
De stand van de risicovrije rente is in dit geval niet relevant, het gaat om de verdeling van de credit-spread.
Pieter Jongejan 7
ArjanArjan 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
ArjanHans 127 5
Martin van den Heuvel 11) ook spaar/hypotheekbanken risico's in zich hebben, (bijv. foute hypotheken, zie subprime crisis in US in 2008), net als beleggingsbanken;
2) de sector erg goed in staat zal zijn zogenaamde "producten" te ontwikkelen die volgens de regels op de balans van de spaar/hypotheekbank mogen staan, maar die dan weer feitelijk risico's van (in uw terminologie) beleggingsbanken zullen gaan bevatten.
Want daar draait die immense derivaten-markt om: het steeds weer herverpakken van risico's, zodanig dat de uiteindelijke koper meer risico loopt dan hij zich realiseert, en ondertussen alle "tussenliggende schakels" (die geen waarde maar alleen complexiteit toevoegen) transactie-kosten berekenen. Zie het zeer interessante boekje van Das hierover, de ervarings-expert op dit gebied.
Maar wie zijn die "domme" kopers dan? Die zogenaamde "muppets" worden steeds weer geduid als "pensioenfondsen uit kleine, rijke landen die bestuurt worden door mensen die geen verstand van financials hebben". Lees: o.a. de Nederlandse pensioenfondsen.
Overigens zal, als de ratio voor vreemd vermogen verder aangescherpt wordt, de sector óók proberen dit met allerhande vage producten te omzeilen (zie bijv. coco's).
De echte oplossing is m.i. de oprichting van de Depositobank.... een bank die niets anders doet dan spaargeld opslaan tegen 0% rente en 0 risico.
Alleen al het feit dat d'n Dijs, AFM en DNB hier mordicus tegen zijn is een goed signaal dat dat de weg is die we als burgers moeten gaan...
Martin van den Heuvel 1 11
Hans 127ALS je die banken gaat splitsen, moet je ze dus heel goed in de gaten houden. Splitsen en in de gaten houden is een taak voor de overheid. En dat is nou juist het probleem bij die vele landen met een liberale regering. Want die vinden dat de overheid zich niet mag bemoeien met het bedrijfsleven. Splitsen gebeurt dus alleen maar bij een sociale regering, die tevens een oogje in het zeil houdt. Maar ja, zo lang de Europese bevolking massaal op liberale partijen stemt.......En dat is tevens de reden dat de depositobank er niet komt.
Op 15 maart j.l. stemde 74 % van de mensen die de moeite namen om te gaan stemmen, op een partij die in meer dan 50 % van de wetsvoorstellen de kant van de VVD kiest.
Maar! Hoeveel procent van die kiezers kan zich daadwerkelijk een liberale partij veroorloven?
http://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Frank Verhees
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Frank VerheesSubprime hypotheken werden verkocht aan mensen die niet eens werk hadden. Puur en alleen voor de bonus. Was dit gedonder niet de oorzaak van het fiasco met Freddy Mac en Fanny Mae?
And the rest is history.
Pieter Jongejan 7
Hans 127Een deposito in Zwitserse franken is m.a.w. te prefereren boven een deposito in euro's.
De goudprijs stond in 1999 op 7899 dollar per kilo en nu op ongeveer 36000 dollar per kilo.
De euro is nu dankzij de betalingsbalansoverschotten van Noord Europa meer waard dan de dollar in 1999. De eurolanden met een tekort op de betalingsbalans profiteren hiervan en de landen met een overschot zoal Nederland en Duitsland leveren in.
Dus wat is 0% risico ofwel waardevast?
Is het aloude systeem van vaste wisselkoersen al dan niet gebaseerd op goud of Zwitserse franken of een mandje goederen en diensten of een geldgroeidoelstelling niet te verkiezen boven het huidige systeem van flexibele wisselkoersen en een verzwakkende dollarstandaard?
Ik denk dat een full reserve depositobank gebaseerd op goud met 0% rente een stabiliserende invloed zal hebben op de economische cycli. Betaalbanken zullen dan een hogere rente moeten aanbieden om voldoende deposito's aan te trekken of anders meer eigen vermogen om aan de kapitaaleisen te voldoen. Bij een hogere rente wordt speculeren duurder en risicovoller en zijn dus kleinere cycli te verwachten. Nederland kan hier het voortouw nemen bij het tot de orde roepen van grote landen met aanhoudende tekorten.
Hans 127 5
Pieter JongejanStap 1 is m.i. de depositobank zoals de stichting Full Reserve deze voorstaat (www.fullreserve.nl) . Daarin zit volgens mij nog wel het "koersrisico" van de euro t.o.v. andere valuta, en goud. Met andere woorden, je bent er bij hun depositobank wel zeker van dat je je euro's terugkrijgt, maar hoeveel die (in het buitenland) waard is is niet hun probleem.
Het koppelen van de euro aan de goudstandaard zou een tweede stap kunnen zijn, maar ik merk dat heel veel economen dat een volstrekt onhaalbare zaak vinden omdat dat heel veel welvaart zou kosten. Dat het óók heel veel bubbels zou schelen, laten zij daarbij onbeschouwd.
Ook politiek gezien geloof ik niet dat er veel steun te vinden is voor een koppeling van onze munt aan de goudstandaard, omdat dit de uitgaven van de overheid (lees: politici) zeer sterk aan banden legt. Dit is niet in het belang van politici, en past ook niet in het wereldbeeld van ons overwegend links georiënteerde land.... een overheid moet kunnen spenderen om het ideaal van een maakbare wereld te kunnen (blijven) nastreven.
Pieter Jongejan 7
Hans 127Arjan 7
In Nederland hoeven klanten geen negatieve rente te betalen om gelden te stallen bij een bank. Een pensioenfonds betaalt rond de 0,40% of meer. Klanten krijgen over vrij opneembaar spaargeld dus al een vergoeding van 0,5% tot 1% op dit moment (verschil ECB rente -0,4%, spaargeld 0% - 0,5%). Daarnaast kennen we ook nog eens een depositogarantiestelsel die spaargeld garandeert tot 100.000 euro per persoon. De vraag of spaarders te weinig profiteren in relatie tot het risico dat ze lopen kan in mijn ogen niet zomaar met JA worden beantwoord.
Daarnaast is het vergelijken van eigen vermogen tussen banken en bedrijven niet zinvol:
1) Het risico van de lening aan een bedrijf wordt in eerste instantie gedragen door het eigen vermogen van een bedrijf zelf, en daarna wordt het eigen vermogen van banken aangesproken
2) Banken hebben dat risico ook nog eens verspreid over de hele economie, terwijl bedrijven veel meer individueel risico kennen.
En het effect van QE is niet dat gelden doordruppelen naar klanten van banken die zodoende kunnen profiteren, want banken kunnen geen bankreserves aan klanten uitlenen. Het effect is dat lenen goedkoper wordt. Iedereen die een hypothecaire lening op dit moment neemt, of herfinanciert, zal toch wel degelijk de voordelen ondervinden.
Elmar Otter 6
ArjanIk vraag me af of er een voordeel is. Ik heb altijd geleerd dat als het rendement daalt, de waarde van dat goed stijgt. Dat zijn communicerende vaten. Dus in het geval van de hypotheek is de rente wel mooi laag, maar de prijzen van de woningen zijn gigantisch gestegen. Dus wie nu een huis koopt betaald door de gestegen prijzen een veel hoger bedrag aan aflossing en rente per maand. En nu het rentedeel lager is en het aflossingsdeel hoger heeft die koper ook minder korting via de hypotheekrenteaftrek.
Alleen als je al een huis hebt en je rentetermijn loopt af dan heb je hier natuurlijk wel voordeel aan.
Laat me vooral weten als ik dit fout zie.
Arjan 7
Elmar OtterMaar rente bestaat niet alleen uit de risicovrije rentecomponent (zoals euribor en de swaprente), maar ook uit risico-opslag.
Tijdens deze crisis zagen we dat de risicovrije rente daalde, maar dat de risico-opslag voor veel onderliggende assets juist is gestegen.
Nederlandse en Duitse staatsobligaties werden met name als veilige havens gezien, waardoor zij meer waard werden, maar er waren ook risicovollere obligaties die juist in koers daalden, doordat de stijging van de risico-opslag harder steeg dan dat de risicovrije rente daalde.
In geval van huizen zorgt de lage risicovrije rente er slechts voor dat het aantrekkelijker wordt om een huis te kopen, maar wat niet per definitie hoeft te betekenen dat een huis meer waard wordt. We zagen tijdens de crisis dat de huizenprijzen daalden door minder vraag terwijl de rente daalde. In Nederland speelt schaarste huizen een grote rol, maar ook de rol van banken en opkomst van pensioenfondsen die krediet beschikbaar stellen. De vraag is wat het effect van QE is op de prijzen van huizen. Je moet niet slechts kijken naar effect lagere rente, maar ook naar de economische situatie waardoor er verschil kan zijn in vertrouwen toekomst en de arbeidsmarkt.
In een omgeving van lage rente kunnen banken beleid voeren (of je legt het ze op) dat er minder krediet wordt verstrekt door hogere eisen te stellen (door het inperken van de maximale leencapaciteit). Maar daar bestaan verschillende meningen over. De 1 stelt dat er weer een nieuwe bubbel wordt gevormd, en de ander stelt dat het gedeelte van ons inkomen wat we besteden aan wonen lager is dan voorheen, en de maandelijkse lasten geen probleem zijn voor burgers.
Martin van den Heuvel 1 11
Elmar OtterOp diezelfde manier weet de verkoper dat de rente laag is en hij dus meer geld kan vragen voor zijn huis. Als je het kunt betalen, kun je dus het beste een huis kopen op het moment dat de rente heel hoog is. Dan betaal je minder voor het huis, dus als je enkele jaren later de hypotheek verlengt tegen een op dat moment veel lagere rente, heb je het goed gedaan.
Maar ja, niet iedereen heeft de tijd om te wachten op de juiste rentestand.
locke 5
Matthijs2 5
Ze hebben het in Jackson Hole ook niet gehad over de car loan bubble in de VS en wat er wereldwijd gebeurt als deze uiteen spat.
Thomas Bollen 7
Matthijs2Jan Smid 8
Thomas BollenThomas Bollen 7
Jan SmidAnnemiek van Moorst 11
Martin van den Heuvel 1 11
Annemiek van Moorstwordt veroorzaakt door degenen die er last van hebben.
Mocht het je interesseren
http://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Thomas Bollen 7
Martin van den Heuvel 1Annemiek van Moorst 11
Martin van den Heuvel 1Thomas: Ook eens. Toch denk ik dat een Goldman Sachs figuur als Draghi de zaken nog verergert en meer is dan een gewillige uitvoerder. Maar wellicht heb ik het mis.
Stravidarus 6
G(errit) van Malkenhorst 3
Voor degene die daar geen tijd of zin in heeft komt het kort gezegd hierop neer:
- Als de ECB leningen koopt van banken dan is dat niet meer dan een interne swap. De ECB koopt een obligatie waar de bank een toename van zijn reserve bij de ECB voor terugkrijgt.
- Als de ECB obligaties koopt van financiële instellingen /niet-banken dan is er wel degelijk sprake van geldschepping. Dit soort instellingen zal het van de ECB ontvangen geld meestal omzetten in andere assets, met als gevolg bubbles op onder meer aandelenmarkten.
Steve Keen zegt in zijn presentatie niet te weten in welke verhouding de ECB opkoopt van banken resp. niet-banken.
Jan Smid 8
Niets is zonder risico. We zagen het al in de autobranche qua vervelende maar wel belangrijke fiscale maatregelen die genomen werden. Dat was direct zichtbaar dat bepaalde type auto's ineens niet meer in trek waren. Hadden we dat dan niet moeten doen? Juist het steeds maar weer uitstellen van vervelende doch juiste maatregelen zorgt juist dat de pijn en uiteindelijk een crisis alleen maar langer gaat duren want zachte heelmeester maken nu eenmaal stinkende wonden. En Draghi en zijn Italian way stinkt gewoon en slechts een handvol mensen hebben profijt van Draghi.
G(errit) van Malkenhorst 3
Kunnen we niet beter zelf bedenken of er achter dit QE aankoop programma misschien een masterplan schuil gaat? Bijvoorbeeld een jubeljaar zo tussen 2020 en 2025, waarin het mes wordt gezet in de te hoog opgelopen publieke- en private schulden? Zou het mogelijk zijn om dat zo te doen dat (bijna) iedereen daar in een jubelstemming van raakt? Hier mijn scenario:
1 De ECB gaat staatsschulden die zij met QE in haar bezit heeft gekregen doorhalen. Deze ‘oplossing’ wordt al beschreven in ‘The Big Reset’ van Willem Middelkoop. Zonder geldstelselherziening lijk mij dat boekhoudkundig een swap van krediet naar basisgeld. De Grieken mogen hiervan mee profiteren door een verrekening via haar Europese schuldeisers. Dus per saldo geen belastinggeld naar de Grieken. Overheden en (ook Griekse) burgers in een jubelstemming!
2 Ook de private schulden worden aangepakt: Edgar Wortmann beschrijft in zijn artikel ‘Delevering without a Crunch’ een methode om de private schuldenberg te verminderen door middel van een swap tussen krediet en basisgeld. Eenzelfde soort voorstel doet Steve Keen met zijn idee iedere Europese burger een bedrag over te maken waarmee deze in eerste instantie zijn schulden moet afbetalen. Wat er over is mag vrij worden besteed. Europese burgers in een jubelstemming!
Is hiermee dan iedereen blij? Nee, de banken leggen het loodje. Maar dat maakt niet uit want de banken gaan er binnen afzienbare tijd toch aan als burgers en bedrijven hun financieringszaken zelf gaan regelen via het ‘Internet of Money’. De textielindustrie en de scheepsbouw gingen de banken al voor. Ik zal er geen traan om laten
Jan Smid 8
G(errit) van MalkenhorstHet idee van Steve Keen inzake een modern debt jubilee kan ik wel waarderen, maar dan wel onder één voorwaarde: dit moeten we één keer doen. Het vraagt dus om aanpak van de banken Welke vermogende politici aan de rechterzijde van elk land zit hierop te wachten?
Jan Smid 8
http://daskapital.nl/2017/09/overheidsbanken_concurreren_el_1.html
Thomas Bollen 7
Jan SmidJan Smid 8
Thomas BollenThomas Bollen 7
Jan SmidDanny Split 7
De zogenaamde 'bevolking' heeft wel door dat ze in de maling genomen worden en daardoor heerst er ook veel woede.
"it is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning -Henry Ford"
Danny Split 7
Mario 14
Roland Horvath 7
De QE, de geldcreatie zorgt naast voor ongewenste gevolgen ook onder andere voor geld op plaatsten waar de euro's weggelekt zijn zoals in zuiderse euro landen.
Dat zou moeten gebeuren door twee andere maatregels namelijk:
Ten eerste door een permanente transfer van geld van overschot landen als Nederland en Duitsland naar tekort landen. Zoals er in ieder land een transfer is van rijk naar arm door de inkomsten belasting en de Sociale Zekerheid SZ. Het overschot op de betalingsbalans is in hoofdzaak te wijten aan de euro.
Ten tweede, moet er in iedere euro land een tweede niet converteerbare munt zijn om ieder land ook op zichzelf te laten functioneren en te voorzien van geld. Dus een Zwitserse combinatie, de Franc en de WIR sedert 1934.
René Derlant 3
Frank Verhees
aike 3
Frank VerheesIk betwijfel ook in hoeverre mensen die geen huis kunnen kopen met u eens zijn dat ze "profiteren" van deze lage rente. Voor het groeiende aantal ZZP-ers is een huis kopen zeer lastig en voor veel mensen is het door de stijgende huizenprijzen simpelweg niet haalbaar. Spaargeld op de rekening levert dankzij die lage rente niets op terwijl vaste lasten voor velen juist stijgen. Sociale voorzieningen worden uitgehold, kosten voor gezondheidszorg zullen stijgen, burgers moeten meer en langer werken. En het QE beleid van de ECB kost Nederlandse pensioenfondsen de komende jaren een fortuin iets wat de ouderen enorm gaat benadelen...
"De burgers profiteren van lage rente?"... Ik weet niet hoe sterk die stelling is... Ik ben de laatste die zal zeggen dat er geen voordelen zitten aan lage rente, maar om nu te zeggen dat we dankzij de voordelen netto profiteren is denk ik veel te kort door de bocht.
Er kleven altijd zowel voor als nadelen aan hoge en lage rente en er kleven voor en nadelen aan inflatie en deflatie. Wie zegt dat lage rente beter is dan hoge, of dat inflatie altijd beter is dan inflatie, vertelt maar een half verhaal. Mijn vraag is dan: Waarom?
HB Schoen