
Een goed gesprek over de Europese Unie komt maar niet van de grond. Follow the Money wil daar verandering in brengen. Samen met jou. Wat willen we met Europa? Dit dossier is een eerste aanzet voor een gesprek over een andere Europese Unie. Lees meer
Iedereen heeft er een mening over, maar een echt gesprek over de Europese Unie wordt nauwelijks gevoerd. En dat is jammer, want het voortbestaan van de Unie is niet zo vanzelfsprekend als het ooit was. Niet alleen de eenheidsmunt euro wankelt, het hele Europese project zelf dreigt als een kaartenhuis ineen te zakken. Het uiteenvallen van de EU zou enorme gevolgen voor elke Nederlander – en elke Europese burger – hebben. Die angst lijkt politici en beleidsmakers te verlammen. Discussies over de EU worden doodgeslagen met apocalyptische visioenen, van zowel voor- als tegenstanders.
Tegelijk is het duidelijk dat dit niet het Europa is waarvan gedroomd werd. Europese samenwerking blijkt in de praktijk vaak een ondoorzichtig spel van lobby's en achterkamertjespolitiek. De parlementaire controle daarop is gebrekkig. 'Brussel' is bijna synoniem geworden met bureacratie, spilzucht, gesjoemel, bemoeizucht, zelfverrijking en zelfs corruptie.
Bij veel burgers in alle lidstaten leeft het gevoel dat de voordelen van de Unie niet langer opwegen tegen de nadelen. Dat zij in wezen niet zoveel aan de EU hebben en dat het een moloch is die over hun identitieit heenwalst. Een Unie die de economische voordelen vooral sluist naar grote ondernemingen. 'Een verzorgingsstaat voor multinationals', zoals onze columnist Christiaan Vos dat noemde.
Is het mogelijk om de EU op zo'n manier te hervormen dat niet grote, multinationale ondernemingen het meest profiteren van de Europese samenwerking – maar de Unie de belangen van de Europese burger dient? Zo ja, hoe dan? En zo nee, hoe gaan we dan wél verder? Daarover willen we op Follow the Money samen met jou een constructief gesprek voeren. We willen dat doen met behulp van ons panel Europa, wat nu? Op die plek zullen we je onder meer vragen stellen en kunnen we het gesprek met elkaar voeren.
Elk land zou een referendum moeten houden over een EU-exit
Jean-Claude Junckers voorbarige vergezichten
Nieuw Europees btw-plan schrikt fraudeurs niet af
Het einde van de euro begint in Rome
Wat eurosceptici kunnen leren van de Yuexit
Geachte Europese Commissie, ik ben boos!
Je vraagt je af in welk universum deze lieden leven
Vooral Duitse burgers zijn gelukkig met de Europese Unie
Als europarlementariërs historicus gaan spelen
Volop Europese schijnoplossingen tegen de jeugdwerkloosheid
© EPA/Robert Ghement
Wat doet het Europees Parlement met massaal protest?
Is de Europese Unie democratisch, of juist niet? In de serie ‘Europese democratie?’ kijken we naar de invloed van burgers op ‘Brussel’. Heeft Nederland te veel macht weggegeven? Wat hebben burgers nog te zeggen in Europa? In de vierde aflevering bekijken we hoe het Europees Parlement omgaat met protest tegen EU-beleid.
Sinds het mislukken van de laatste onderhandelingen van de wereldhandelsorganisatie (WTO) onderhandelen landen of groepen landen over handelsverdragen. De Europese Commissie doet dit exclusief namens de EU-landen. Het gaat om een lange lijst verdragen: TTIP en CETA zijn het bekendst, maar er zijn er veel meer, waaronder het handelsverdrag met Japan. De kritiek was zelden zo overweldigend: op de verdragen op zich, op de economische winst die ze opleveren en op de rechten die bedrijven met deze verdragen krijgen. In deze mini-docu stellen we centraal wat het protest oplevert voor de standpuntbepaling van het Europees Parlement.
Kijk ook de eerdere afleveringen:
Aflevering 1. Heeft Brussel iets te zeggen over vluchtelingen?
Aflevering 2. Hoeveel macht heeft Brussel over de EU-landen?
Aflevering 3. Maakt één stem voor de dieren het verschil?
1 Bijdragen
Roland Horvath 7
De EU is een nepstaat, een pseudostaat omdat ze er uitsluitend is door en voor de GMO vooral de banken. Niet voor de burgers, de overheden of de KMO want die 3 zijn grondstoffen voor de GMO. De GMO willen een gehandicapte staatsstructuur die de EU nu heeft, dan zijn zij de baas. Ook het EU Parlement ijvert uitsluitend voor de belangen, voor de grillen van de GMO. De Parlementariërs zijn door de burgers verkozen, die zijn hun drachtgevers maar dat speelt bij een corrupte kleuterklas als het EU parlement geen rol. We kunnen er niets van verwachten, of beter niets dan verraad.