© EPA/Robert Ghement

  Is de Europese Unie democratisch, of juist niet? In de serie ‘Europese democratie?’ kijken we naar de invloed van burgers op ‘Brussel’. Heeft Nederland te veel macht weggegeven? Wat hebben burgers nog te zeggen in Europa? In de vierde aflevering bekijken we hoe het Europees Parlement omgaat met protest tegen EU-beleid.

  Sinds het mislukken van de laatste onderhandelingen van de wereldhandelsorganisatie (WTO) onderhandelen landen of groepen landen over handelsverdragen. De Europese Commissie doet dit exclusief namens de EU-landen. Het gaat om een lange lijst verdragen: TTIP en CETA zijn het bekendst, maar er zijn er veel meer, waaronder het handelsverdrag met Japan. De kritiek was zelden zo overweldigend: op de verdragen op zich, op de economische winst die ze opleveren en op de rechten die bedrijven met deze verdragen krijgen. In deze mini-docu stellen we centraal wat het protest oplevert voor de standpuntbepaling van het Europees Parlement.

  Kijk ook de eerdere afleveringen:

  Aflevering 1. Heeft Brussel iets te zeggen over vluchtelingen?

  Aflevering 2. Hoeveel macht heeft Brussel over de EU-landen?

  Aflevering 3. Maakt één stem voor de dieren het verschil?

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Chris Aalberts

  Gevolgd door 122 leden

  Gefascineerd door politiek die zich onttrekt aan het oog van veel burgers en media. Schrijft bij Follow the Money over de EU.

  Volg Chris Aalberts
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  Gesprek over Europa

  Gevolgd door 609 leden

  Een goed gesprek over de Europese Unie komt maar niet van de grond. Follow the Money wil daar verandering in brengen. Samen m...

  Volg dossier