Wat in het vat zit, verzuurt niet

4 Connecties

Relaties

Schaliegas Aandelenmarkt

Organisaties

Goldman Sachs Group

Werkvelden

Olie
3 Bijdragen

Redt de lage olieprijs de Europese economie? Er blijft hoe dan ook meer geld over voor consumptie en ook de aandelenmarkt profiteert, aldus belegger Jan Dwarshuis, die bullish signalen ziet.

Olie tikte deze week het laagste niveau aan in vijf jaar tijd. In de jaren zeventig van de vorige eeuw – tijdens het uitbreken van de oliecrisis – voorspelde de stijgende olieprijs een recessie. Daarnaast steeg olie altijd wanneer er sprake was van oplopende geopolitieke spanningen.

Maar vandaag de dag is alles anders. Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten vanwege ISIS of het schaakspel rondom de Krim in Oekraïne laten grondstofbeleggers koud. Goud en olie – de traditionele hedges tegen onrust – glijden steeds verder de afgrond in. Met name centrale bankiers worstelen met de dalende olieprijs, omdat dat deze een deflatoir effect heeft. En dat is het allerlaatste dat de centrale bankiers momenteel kunnen gebruiken. Daarnaast lijkt olie ook een speelbal te zijn geworden van een schimmige wereldwijde valutaoorlog. De Kuroda put is inmiddels een feit.

Duikvlucht

First level thinkers staan in hun hemd, ondanks het feit dat ze blijven geloven in hun gelijk, hetgeen een gevaarlijke en kostbare eigenschap is op de beurs. Mijn oude baas – wijlen Adri Strating – zei altijd: 'Iedereen krijgt een keer gelijk op de beurs, als je maar diepe zakken en tijd van leven hebt.'

Vaste lezers weten dat ik mij niet bezighoud met beleggen in goud of zilver. Het hoe en waarom daarvan heb ik regelmatig aangestipt. Oliegerelateerd investeren is een ander verhaal. Dit levert zo langzamerhand wel een aantal mogelijkheden op die ik aan het onderzoeken ben.

Fugro neemt haar taak als bodemonderzoeker aan het Damrak wellicht iets te letterlijk

De recente duikvlucht van voormalige Nederlandse beursparel Fugro is in dat kader veelzeggend. De bodemonderzoeker neemt haar taak aan het Damrak wellicht iets te letterlijk. Het is meer dan treurig om deze gifbeker als bestaand aandeelhouder te moeten leegdrinken. Ik heb te weinig informatie over de kwestie en ben nooit aandeelhouder geweest van Fugro, maar ik vermoed dat het management, de commissarissen en de banken de handen in eigen boezem moeten steken. Het is te hopen dat er na het debacle bij die andere voormalige Nederlandse beursparel, Imtech, zich niet een tweede fiasco aandient op Beursplein 5.

Voordelen

Enfin, een dalende olieprijs heeft veel voordelen en kan voor extra groei zorgen. En groei is een woord waarvan Europa bijna de betekenis is vergeten. Daarnaast zorgt een dalende olieprijs voor een positief effect op de bedrijfsresultaten. Met dank aan Saoedi-Arabië, dat zou stunten met de olieprijs om de opkomst van schaliegas de kop in te drukken.

Zakenbank Goldman Sachs heeft berekend dat een daling van de olieprijs met $ 10 – binnen de S&P 500 – grofweg $ 1 per aandeel in 2015 aan extra winst op zal leveren. Deze trend zal zich dan in 2016 doorzetten met als gevolg dat er tegen die tijd $ 4 per aandeel extra aan de winst kan worden toegevoegd.

Onnodig te veronderstellen dat dit een bullish signaal is, het somberen van de centrale bankiers ten spijt. Een adder onder het gras is de opgelopen dollar, die het Amerikaanse bedrijfsleven vroeg of laat parten gaat spelen. De dalende olieprijs heeft hoe dan ook een opdrijvende kracht en geeft bestedingen een extra impuls. Wat er in het vat zit verzuurt niet.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.