
© ANP / Olaf Kraak
Naar aanleiding van tips van lezers is Follow the Money gedoken in de ondoorzichtige wereld van de Groningse gaswinning en de bijbehorende bevingsschade. Welke financiële belangen spelen er? Wat betekenen de aardbevingen voor bewoners? En wie profiteert hier eigenlijk van?
Komt u zelf uit Groningen en/of heeft u tips voor ons onderzoek, neem dan contact op met de redactie.
Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl).
Lek in Farmsum: meting driemaal over de alarmdrempel
Jan (90) en Tina (81) Kuiper wonen in een bouwkeet — met dank aan de NAM
De hysterie voorbij: de toekomst van aardgas in Nederland
Nog even over het nieuwe schadeloket in Groningen
FTM Audio - Hoe Exxon en Shell honderden miljoenen uit de staatskas gebruikten om Groningen te duperen
Hoe Exxon en Shell honderden miljoenen uit de staatskas gebruikten om Groningen te duperen
Wiebes kan versterken Groningen niet betalen
NAM en Wiebes proberen zesduizend schademelders af te schepen met een 'fooi'
Aandeelhoudersvergadering Shell heeft meer weg van een audiëntie
Kabinet maakt geen haast met helpen Groningers
Wat is er nu precies aan de hand in Groningen?
De fakkeltocht tegen de aardgaswinning in Groningen bracht vorige week tienduizenden mensen op de been. Maar wat schuilt er achter de woede van de Groningers? En waar komen de aardbevingen in de provincie eigenlijk vandaan? Aardwetenschapper Sam Gerrits zocht het uit.
Afgelopen vrijdag nam ik deel aan de ‘Genoeg is Genoeg!’-fakkeltocht in Groningen, om mijn solidariteit te tonen met alle Groningers die willen dat de gaskraan per direct dichtgaat. Oorspronkelijk was de tocht gepland als een rondgang door het centrum, maar er waren zo veel mensen op de been dat deze ruim twee uur duurde. Ik vond het indrukwekkend om ertussen te lopen, met mijn fakkeltje. Het voelde als een historisch moment, want dat er ongeveer tienduizend mensen aan deze fakkeloptocht deelnamen, is anno 2018 bijzonder te noemen.
Volgens Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, ligt de periode dat bij massale demonstraties honderdduizenden mensen op de been kwamen ver achter ons. Postmes is tevens onder de indruk van de ruim 53 duizend mensen die op de website van het Dagblad Van Het Noorden een ‘digitale fakkel’ hebben ontstoken: ‘Dat is een kwart van het aantal handtekeningen dat Freek de Jonge heeft binnengehaald, terwijl die actie maanden heeft gelopen.’
Postmes noemt de (digitale) fakkeltocht een ‘broodnodig terugkerend ritueel’: ‘Het debat loopt nog steeds door. Minister van Economische Zaken Eric Wiebes heeft nog geen gasbesluit genomen; dit is een goed signaal aan Den Haag. Uit ons onderzoek blijkt dat als de aandacht voor de aardbevingen verslapt, de mensen die het aangaat zich extra deplorabel voelen.’
In dit dossier is al veel aandacht besteed aan het Groninger Drama. Maar hoe het nu eigenlijk precies zit met dat gas en die aardbevingen is nog niet uitvoerig besproken. Om te snappen hoe Nederland in elkaar zit, waarom de Groningers zo boos zijn en waarom ze zich zo ellendig voelen, moet je, zoals altijd, kijken hoe de geldstromen gelopen hebben — en hoe ze nu nog lopen.
"Machines werden het nieuwe beloofde land, en dat maakte kolen ineens tot zwart goud"
Zwart goud
Laat ik beginnen bij de industriële revolutie. Die begon vroeg in de 18e eeuw, toen we ontdekten dat stoommachines op kolen in dezelfde tijdseenheid veel meer werk kunnen verrichten dan dieren, slaven en wind- of watermolens. Met andere woorden: dat machines veel meer waarde per uur kunnen creëren dan mensen. Machines werden het nieuwe beloofde land, en dat maakte kolen ineens tot zwart goud.
De enige plek in de buurt van Holland waar je goedkoop zelf kolen uit de grond kon trekken, was het huidige Limburg: een naamloos, min of meer onafhankelijk gebied, tot het in 1794 onder Frans gezag kwam. Na de Franse tijd, rond 1813, pikte Willem I de regio in en gaf hij het zijn huidige naam. En al in 1815 begonnen een paar privébedrijven met het mijnen van steenkool in het gebied.
In 1830 sloot Limburg zich aan bij de Belgische Revolutie; in 1839, na de Tiendaagse Veldtocht — waarin hij de Belgische Opstand met bruut wapengeweld neersloeg — bepaalde Willem I dat de verliezers onafhankelijk mochten worden. Willem I wilde alleen het oostelijk deel van Limburg houden; het westelijke deel mochten de Belgen hebben. Sindsdien is Limburg gesplitst in een Belgisch en een Nederlands deel.
Wie zich afvraagt waarom Willem I alleen oostelijk Limburg in bezit wilde houden, hoeft maar te kijken naar de kaart van mijnschacht-locaties in zowel het Belgische en Nederlandse Limburg. Willem I wist precies wat hij deed.

En zo werd Limburg een steenkolen-wingewest voor Holland. In 1902 werd de onderneming Staatsmijnen Limburg opgericht, waarna de ene na de andere Staatsmijn geopend werd. Gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw mochten de Limburgse koempels stoflongen oplopen en mijnongelukken krijgen: als de fabrieken van Holland maar bleven roken.
In 1965 was die opstelling echter ineens voorbij. Na een historische toespraak van toenmalig minister van Economische Zaken Joop den Uyl werd de ene na de andere Staatsmijn gesloten. Voormalig wingewest Limburg was ineens een blok aan het been en de provincie werd aan haar lot overgelaten. Sindsdien hebben de Limburgers niet zoveel op met de rest van Nederland — en al zeker niet met Den Haag.
Het verband tussen Limburg en Groningen
Nu vraag je je misschien af: wat heeft dit allemaal met de fakkeltocht in Groningen te maken? Welnu: feitelijk is de exploitatie van de Limburgse mijnen nooit opgehouden.
In vroeger tijden, nadat er vele koempels het leven hadden gelaten bij ongelukken met mijngas, begonnen mijnwerkers kanariepietjes mee te dragen bij het werk in de kolenmijnen. Als er een gaslek was gingen deze kleine diertjes namelijk ‘van hun stokje’, lang voordat de mijngassen de werkers konden doden.
Uit de steenkoollagen in de mijngangen ontsnapten kort gezegd drie soorten gas: Van de eerste twee — kooldioxide (CO2) en koolmonoxide (CO) — overleed je door verstikking. Koolmonoxide verdrijft al in lage concentraties de zuurstof van je rode bloedcellen; Kooldioxde verdrijft in hoge concentraties de zuurstof uit een mijngang.
Het steenkool van de Limburgse mijnen zit ook onder Groningen
Het derde mijngas is methaan, wat we nu kennen als aardgas. Dit gas heeft, net als CO en CO2, geen geur van zichzelf: die wordt in de gasfabriek toegevoegd. Het is echter wel hoogst ontvlambaar.
Zoals je kunt zien in de dwarsdoorsnede van de Nederlandse bodem hieronder, zit het steenkool van de Limburgse mijnen ook onder Groningen. In Groningen zit deze ‘Limburg-formatie’ echter geen honderden meters, maar zo’n 3,3 kilometer onder de oppervlakte. En, belangrijk: erboven ligt een ondoordringbare zoutlaag, afkomstig uit het Perm. Daardoor blijft het mijngas netjes gevangen in de aarde. De koempels hoeven tegenwoordig evenwel geen risico meer te lopen: we hebben in Groningen gewoon een paar lange kilometerslange pijpen in de grond gezet.
Die boorpijpen waren oorspronkelijk overigens neergezet op zoek naar olie, iets dat na de Texas Oil Boom in de jaren vijftig helemaal hip was geworden. Dat we in plaats van olie aardgas aantroffen, vonden we eigenlijk maar niks — tot we ontdekten hoe véél aardgas er eigenlijk zat: het Slochteren-veld is het grootste van Europa.

In 1963 begonnen we gas op te pompen uit wingewest Groningen; twee jaar later werd wingewest Limburg afgedankt. Holland volgde daarmee een oeroud koloniaal patroon: wingewesten worden van oudsher door de kolonisator gezien als een verse kokosnoot met een rietje erin. Je slurpt die kokosnoot leeg, en daarna gooi je hem weg.
Stomtoevallig ligt het Slochteren-veld in het noordoosten van Groningen, traditioneel één van de armste gebieden van Nederland. Mede door deze wingewest-filosofie heeft Den Haag de gasexploitatie niet heel handig aangepakt. Van de enorme smak geld die uit het Slochterense weiland van boer Kees Boon werd opgepompt, vond — tot de aardbevingen begonnen — maar hooguit één procent zijn weg terug naar Groningen. Zuurder dan zuur, als je weet dat in de VS iedere boer een stukje van de winst krijgt die de olie onder zijn land oplevert. Hoe anders is dat in Nederland: de eerste stad die een aardgasnet kreeg was Hilversum.
Een leeggezogen kokosnoot, zo voelen de Groningers zich dus, al helemaal sinds de aardbevingen begonnen zijn. Net zo gebruikt en gedumpt als de Limburgers in de jaren zestig. Misschien dat er daarom wat de Groninger aardbevingen betreft ook zoveel desinformatie bestaat.
Er is rondom de aardbevingen in Groningen namelijk een wildgroei van pseudo-wetenschappelijke informatie ontstaan, die de situatie regelmatig flink overdrijft. De stad Groningen zou op instorten staan; omkukelende Martini-torens; Neder-tsunami’s: je kunt het zo gek niet bedenken, of iemand heeft het verzonnen. De teneur van deze informatie: Groningen verzinkt als een soort Atlantis, brandend in de Noordzee, en Den Haag telt lachend zijn geld en kijkt de andere kant op.
Hebben we nu te maken met zware aardbevingen, of is er iets anders aan de hand?
Tegelijkertijd zijn er zo veel technische, complexe rapporten over de materie verschenen, dat mijn collega-journalisten door de bomen het bos niet meer zien. Hebben we nu te maken met zware aardbevingen, zoals bijvoorbeeld Zembla en de TU Delft beweren? Of is er iets anders aan de hand?
Unieke Nederlandse chaos
Ik ben in 2017 een paar keer in Noord-Groningen wezen kijken, op uitnodiging van een insider die liever anoniem blijft. In februari 2014 maakte haar dorp, in de buurt van Loppersum, twee aardbevinkjes mee: één van magnitude 3.2 op de schaal van Richter, en eentje van 2.7. Bij die van 3.2 stond de binnenmuur van haar nieuwbouwwoning te schudden. Dat vond ik gek, tot ze me liet zien hoe ronduit beroerd goedkoop haar huis gebouwd is — iets waar veel nieuwbouw in het wingewest Groningen last van heeft.
Als aardwetenschapper heb ik een simpele theorie over de Noord-Groningse ondergrond. Waarom die zo beeft, waarom er zoveel schade is. In technische rapporten en populair-wetenschappelijke artikels komen telkens dezelfde vier of vijf mogelijke oorzaken terug, die allemaal even zwaar gewogen worden. Maar soms zijn dingen simpel.

Zoals je kunt zien in het bovenstaande kaartje, hebben we met Noord-Groningen en Loppersum een unieke, typisch Nederlandse situatie (om niet te zeggen: chaos) gecreëerd. Het gasveld bij Slochteren ligt drie kilometer onder de grond en bestaat uit een half versteende laag woestijnzand van zo’n 300 meter dik, afgedekt met een dikke laag zout. Sinds de jaren zestig hebben we er voorzichtig geschat 2.000 kubieke kilometer aardgas uit opgepompt.
Er is dus uit een reusachtige, ondergrondse tank een onvoorstelbaar grote bel gas verdwenen. Gewoon: via onze gaspitten, als CO2 de blauwe hemel in. Daardoor zitten we nu met twee problemen.
Ten eerste: de oorspronkelijke druk in het Slochteren gasveld was 350 atmosfeer. Dat komt omdat er drie kilometer sediment bovenop ligt. Ter vergelijking: in de nadagen van de industriële revolutie had je stoomlocomotieven met ultra-hogedruk stoomketels; daarin was de druk 17 atmosfeer. De oorspronkelijke druk in het gasveld was dus 20 keer zo groot als die in een ultra-hogedruk stoomlocomotief. Hetzelfde geldt voor olievelden: daarom spuit de olie er ook zo hard uit als je een olieveld aanboort.

Van bovenaf gezien ligt er een een kilometer zand en klei op het gasveld, daarna een kilometer kalksteen, zeg maar de krijtrotsen van Dover maar dan tien keer, en daarna nog een kilometer zout. Dat is een hoop gewicht — vandaar ook die oorspronkelijke 350 atmosfeer druk.
Anders gezegd: je kunt het oorspronkelijke gasveld zien als een hard opgepompt luchtbed, vol ruwe brokken steen die met zeep zijn ingesmeerd, waar een olifant bovenop staat. En dan laat je driekwart van de lucht — zo’n 260 atmosfeer — uit dat luchtbed lopen.
Het gevolg: die brokken steen liggen niet meer zo lekker. Dat lossen ze vanzelf op, door over breuklijnen langs elkaar te gaan schuiven. En als stukken gesteente langs een breuklijn schuiven, voelen we dat als een aardbeving. Vooralsnog zijn dat in het Groninger veld lichte aardbevingen; of er ook zwaardere bevingen kunnen volgen, is koffiedik kijken.
Ik sprak Adriaan Houtenbos, een ingenieur die 20 jaar voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gewerkt heeft. Volgens Houtenbos blijkt uit de zogeheten Long Term Subsidence Study van de NAM dat zij — en wij burgers dus ook — eigenlijk geen flauw idee hebben hoe deze drukverstoring van 260 atmosfeer zich in het gesteente onder Slochteren zal ontwikkelen. Ik kom daar in een volgend stuk nog op terug, als ik meer specialisten gesproken heb.

Het tweede probleem: deze aardbevingen, die volgens data van het KNMI in aantal en zwaarte toe lijken te nemen, vinden deels plaats onder een grondsoort die zeldzaam is op deze planeet, en die we zelf gemaakt hebben: intens slappe poldergrond waar zoveel water in zit, dat ze de consistentie heeft van een drilpudding.
Zo aardbevingsgevoelig mogelijk
In augustus 2012 werd bij Huizinge een aardbeving van 3.6 op de schaal van Richter gemeten. Tijdens deze beving golfden volgens ooggetuigen de akkers, en bewogen huizen in het dorp centimeters op en neer. In de stad Groningen, slechts vijftien kilometer verderop, was dezelfde beving echter nauwelijks voelbaar.
Er zijn mensen die zeggen dat het verschil tussen Loppersum en Groningen (de stad) vooral te maken heeft met de ondiepe bron van de bevingen: het gasreservoir ligt immers op slechts drie kilometer diep. Maar mijn insider heeft de Zeerijp-aardbeving van 8 januari — ze woont er vlakbij — niet eens gevoeld. Ook deze beving had een magnitude van 3.4 op de schaal van Richter. De conclusie is dan dat dezelfde grond aardbevingen soms dempt, en soms versterkt.
Dit fenomeen is goed te verklaren als je bedenkt dat Loppersum middenin de slappe poldergrond ligt, en Groningen-stad niet (zie kaartje). In technische rapporten is tussen de regels door precies lezen wat ik bedoel: als we op slappe grond bouwen in Nederland, heien we net zolang door het veen en de klei tot we zand treffen — een stevige ondergrond. Dat is in Noord-Groningen echter bijna niet te doen. Daarom staan veel huizen niet op heipalen, maar op platen. Zo ook het huis van mijn insider.
Bijna alle kerktorens in Loppersum staan scheef
De meeste huizen en boerderijen in en rond Loppersum zijn van baksteen: zeeklei kun je relatief makkelijk bakken. Als bonus zijn de meest pittoreske boerderijtjes ook nog gevoegd met slappe kalkmortel, die van oudsher uit schelpen werd gewonnen.
Als ik grond en gebouwtjes had moeten ontwerpen die op een natuurlijke manier zo aardbevingsgevoelig mogelijk zijn, was ik waarschijnlijk met iets dat lijkt op Loppersum en omgeving op de proppen gekomen.
Scheve kerktorens
Dus er vallen scheuren. De echt opvallende zijn zetscheuren: scheuren die al in de muur zaten, en vooral wijder zijn geworden.
Ooit bouwden de Groningers alles op terpen/wierden, anders kregen ze natte voeten. Vanaf 1811 is men gaan inpolderen en met baksteen op de natte klei gaan bouwen. Dat werd destijds beschouwd als een triomf. En er is goed aan verdiend: betere landbouwgrond dan zeeklei bestaat niet. Het Noord-Groningse Usquert was lang het rijkste dorp van Nederland.

Maar op termijn schiet dat natuurlijk niet op. Als je grondwater wegpompt, drogen veen en klei uit. De boel krimpt en verzakt: inklinking heet dat. En dat houdt niet. Anderhalve eeuw voordat het gasveld in Slochteren ontdekt werd, begon de gemeente Loppersum al te verzakken. Bijna alle kerktorens staan er scheef.
Oude huizen en boerderijen hadden voor de gaswinning dus allang zetscheuren. Die ontstaan immers als de grond na de bouw verzakt, en er spanning in het gebouw ontstaat. Als er maar lang genoeg meer spanning op een materiaal staat dan het aankan, scheurt het.
Loppersum is hier overigens niet uniek in. Zo kopte kopte Het Financieele Dagblad op 23 november 2016: ‘Zakkende steden moeten diep in buidel tasten.’ De krant stelde dat de kosten van bouwen op een slappe ondergrond in dit land tot 2050 op kunnen lopen tot 5,2 miljard euro.
Loppersum is als het ware een soort snelkookpan: een fast forward, waarin we te zien krijgen hoe spanning in gebouwen op slappe poldergrond zich ontwikkelt. De gebouwen in Noord-Groningen hebben zodoende te maken met wat sommige beleidsmakers ‘versnelde veroudering’ noemen.
Er is er geen polderdorp in Nederland dat er zo goed onderhouden bij ligt
Het reparatiefonds van de NAM voor dergelijke schade lijkt dan ook praktisch oneindig, al is het maar omdat dit door de Mijnbouwwet verplicht wordt. En terecht: er is een bedrag van 1,2 miljard euro voor gereserveerd, maar burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum heeft al gezegd dat als blijkt dat er meer geld nodig is, dit er gewoon komt. En hij kan het weten: Rodenboog werd in 2014 verkozen tot beste lokale bestuurder vanwege zijn kordate optreden wat NAM-geldstromen betreft.
We weten inmiddels dat van die 1,2 miljard de belastingbetaler tweederde betaalt. Hier moet ik overigens onderkennen dat ik de impact van deze grootschalige verbouwingsactie heb onderschat: het is waar dat alle scheuren en scheurtjes in Noord-Groningen gevoegd worden, en dat gebouwen die in de stutten staan worden opgelapt of vervangen. Maar daarmee is het niet ‘pleister erop en klaar’: als je huis aangetast wordt, voelt dat als aantasting van je lijf. Als je huis verdwijnt, verdwijnt er een stuk van jezelf. Goed dus, dat Maaike Wind met collega’s het vervangingsproces documenteert op haar website Het Verdwenen Groningen.
Intussen staat het dorp Loppersum wel te stralen van de goede zorgen. Er is er geen polderdorp in Nederland dat er op dit moment zo goed onderhouden en scheurvrij bij ligt.
De regio Noord-Groningen staat dus bij lange na niet op instorten. Laat staan dat heel Groningen dat doet. Denk weer even aan dat plaatje hierboven: ergens ter hoogte van Groningen-stad maakt de slappe poldergrond plaats voor stijve grond. Dan is er weinig meer aan de hand.
Wees goed voor je wingewesten
Wat wél zo is: Den Haag zou er goed aan doen om iets van zijn wingewest-mentaliteit te laten varen. De Groningers mogen met meer ruimhartigheid benaderd worden.
Ik vind het persoonlijk volkomen terecht dat de Groningers de NAM melken tot ze blauw ziet. Tot 1993 deed onze nationale gasboer alsof er geen verband was tussen de gaswinning en de aardbevingen. Hoe de NAM zo lang een scheet van 2.000 kubieke kilometer aardgas kon blijven wegwuiven en intussen doen alsof er niets aan de hand was, is me een raadsel.
Draai die gaskraan zo ver mogelijk dicht, liefst morgen nog
En dat het reparatiegeld blijkbaar voor tweederde uit mijn zak als belastingbetaler komt: ook goed. Ik douche al jaren warm, ik kook mijn eten en droog mijn kleren bij de verwarming — alles dankzij het Groninger grasveld. Om nog maar te zwijgen over de welvaart die de verkoop van het overtollige gas aan het buitenland heeft opgeleverd. Groningen heeft ons een halve eeuw geluk geschonken.
In de laatste foto is het middeleeuwse kerkje van het dorp Heveskes te zien. De rest van het dorp is in de zestiger en zeventiger jaren gesloopt, omdat er op termijn een uitbreiding verwacht werd van de inmiddels teloor gegane aluminiumsmelter Aldel. Aluminium smelten kost veel energie; die energie zou uiteraard uit het aardgasveld van Slochteren komen.

De sloop van een heel dorp leverde veel protest op in Noord-Groningen. Maar Holland vond het nationale economische belang van al die mooie aluminum raamkozijnen zwaarder wegen, dan een of ander dorp in een wingewest. De Groningers legden zich neer bij gedwongen verhuizingen. De uitbreiding kwam er nooit.
Je lichaam is terwijl je dit leest warm dankzij mitochondriën. Die leveren ATP, de brandstof die je cellen nodig hebben. Dat doen ze al zo’n twee miljard jaar, sinds het Proterozoïcum, anderhalf miljard jaar voor de Limburg-formatie ontstond. Onze cellen verwennen hun mitochondriën, en terecht. Ik vind het vreemd, dat wij als Holland dat niet gedaan hebben met Limburg, en nu nog steeds niet doen met Groningen.
We weten dat het winnen van gas aardbevingen veroorzaakt. We weten niet of meer gas winnen zwaardere aardbevingen veroorzaakt. Maar laten we het zekere voor het onzekere nemen. Draai die gaskraan zo ver mogelijk dicht, liefst morgen nog.
Maar ja, dat kan natuurlijk niet. Nederland wil immers toch ook wel warm douchen en eten koken. Laten we dan in ieder geval gul wezen naar de Groningers toe. Wingewesten verdienen onze dankbaarheid.
In mijn volgende artikel in dit dossier ga ik in op de vraag: kunnen we zwaardere aardbevingen in Groningen verwachten? En zo ja, hoe zwaar?
49 Bijdragen
wim de kort 8
op dit moment is een oplossing niet voorhanden. Heipalen van 3 km. lang kan en bestaan niet. Tijdrekken, doorpompen en procederen tot st.
juttemus net als in ogoniland Nigeria. VOC in het kwadraat.
Edward 2 4
Verwijderd 36314 2
squarejaw 5
Verwijderd 36314Hank.Rearden 2 1
R. Eman 6
squarejaw 5
Jonah 1
squarejawsquarejaw 5
JonahLodewijk
Een stuk puimsteen onder een stolp en dan 5 atmosfeer druk erop. Laten staan over 4 dagen, zodat het puimsteen geheel is verzadigd met lucht. Laat de druk langzaam weglopen en dan is er niets aan de hand, de steen blijft heel.
Laat de druk er snel uitlopen, dan vergruist de steen en blijft alleen een soort zand achter van een kleiner volume.
Dat laatste is in Groningen gebeurd: Het gas is veel te snel weggepompt, waardoor de bodem nu versneld instort en verzakt.
squarejaw 5
Annemiek van Moorst 10
Peter Waalkens 7
Geen reserveringen voor de toekomst, geen reserveringen voor vervolgschade. De lusten hebben we gehad, de lasten zijn voor onze kinderen.
Waar ken ik dit toch van???
Bart Muurling 5
Sam Gerrits 3
Bart MuurlingJonah 1
Bart Muurlingmarten 5
Het zou de helderheid van de discussie verbeteren als we, in plaats van over de NAM voortaan over de combine SHELL/EXXON Mobil (de twee NAM aandeelhouders) zouden spreken. Naming is Shaming.
In dit verband speelt ook het zgn. GASGEBOUW een belangrijke rol.
De Staat, Shell en Exxon Mobil tekenden in 1963 een Overeenkomst tot Samenwerking (OvS), waaruit een wirwar van samenwerkingsconstructies ontstond. Deze wirwar is een van de verklaringen voor de al jaren voortdurende strijd over competenties en verantwoordelijkheden.
Het feit dat de destijds tussen Staat, Shell en Exxon Mobil gemaakte afspraken nog steeds supergeheim zijn geeft daarbij te denken.
Ook te denken geeft, dat een motie van het Forum voor Democratie op 23 januari j,l., om de afspraken die in 1963 tussen Staat, Shell en Exxon Mobil zijn gemaakt (eindelijk) eens openbaar te maken, door het unaniem tegenstemmen van alle 2de-kamer fractieleden (fractiediscipline heet dat) van VVD, CDA, D66, CU en SGP NIET werd aangenomen. Het is de "democratie" van deze "democratische" partijen, die toezicht door de Tweede Kamer dus onmogelijk maakt.
Theo Benschop 5
Dit om de simpele reden dat inmiddels iedereen in Nederland e.o. onder het duurzame motto "Genoeg is genoeg, wilt u a.u.b. stoppen met de aardgaswinning?" weet wat er in Groningen aan de hand is, waar de mensen om deze simpele reden boos zijn en om deze simpele reden vorige week met tienduizenden de straat op gingen.
Het valt om deze simpele reden ten zeerste te betwijfelen of de heer Sam Gerrits, die ongetwijfeld de centjes volgend zeer leeswaardige artikelen over hetgeen waarvan iedereen weet wat er aan de hand is, zal schrijven, iets nieuws aan hetgeen iedereen al weet kan toevoegen.
Iedereen zal dan ook bevestigen dat het erop neerkomt dat het op professionele wijze winnen van gas aardbevingen veroorzaakt, dat "we", voor zover "we" dit zouden willen weten, niet weten of meer op professionele wijze gas winnen zwaardere aardbevingen veroorzaakt, maar degenen van de "we" die de Volkskrant zo nu en dan lezen weten daarentegen weer wel dat de gaskraan in het hier en nu van vandaag met onmiddellijke ingang dichtdraaien een fluitje van een cent is: het is namelijk na een besluit hiertoe van de uitvoerende macht van Nederland gewoon een kwestie van de gaskraan dichtdraaien, en that's it.
De uitvoerende macht van Nederland heeft dan uiteraard voorzien dat er dan gas van elders geïmporteerd zal gaan worden om aan de gasbehoefte in Nederland en verplichtingen voor contracten met het buitenland te voldoen, maar veiligheid boven alles, we willen in Nederland er geen getuige van zijn dat de hele provincie Groningen in de aardgasbel verdwijnt.
Het enige gesignaleerde probleem is dat het gas uit het buitenland te weinig van de een of andere stof heeft, maar dit kan in Nederland toegevoegd worden, dus geen enkel probleem.
Dus met een simpele maatregel van de uitvoerende macht kan iedereen in het Koninkrijk en daarbuiten bijvoorbeeld gewoon warm blijven douchen en gewoon (...)
Theo Benschop 5
Als de uitvoerende macht in professionele zin zo vriendelijk wil zijn om de tot nu toe ontstane schade binnen twee á drie weken met twee cijfers achter de komma naar de rekening van de gedupeerden in Groningen over te maken, is het probleem door de uitvoerende macht op professionele wijze de wereld uitgeholpen, en kan er dan ook voor niemand in het Koninkrijk en daarbuiten een rede bestaan om "gul" naar de gedupeerde mensen in Groningen toe te zijn.
In het artikel in de Volkskrant bleek evenwel dat in deze veilige situatie professionele deskundigen niet weten hoe de omgeving van de aardgasbel in kwestie in een slinkingsproces zal verlopen. Dit met de aantekening dat wat in het artikel hierover in lettertjes werd gebezigd niets wat op iets alarmerends duidde. Zodat iedereen ervan uit mag gaan dat dit nu eenmaal bij het gaswinningsproces hoort, waar professionele deskundigen voor de veiligheid 24 uur per dag de vinger aan seismografische ontwikkelingen houden.
Het kan niet anders dan dat de uitvoerende macht van Nederland dit artikel in beleidsmatige zin op professionele wijze in de Volkskrant heeft gelezen, zodat de Nederlandse regering de brief over de schadeloosstellingen kan beginnen met een vertrouwenwekkende zin over dat de Nederlandse regering de provincie Groningen 24 uur per dag van grote zorg is, zodat het de Nederlandse regering is gebleken dat de provincie Groningen en de rest van het land veilig is, zodat de bewoners van het land dit keurmerk van de Nederlandse regering mooi in hun of haar zak kunnen steken.
Zodat de regering in het veilig bevonden en als zodanig veilig verklaarde land in de gelegenheid is om uitgewerkte plannen met een verschillend ambitieniveau aan de dames en heren volksvertegenwoordigers van de wetgevende macht in de zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede Kamer tussen de beraadslagingen over de hoofddoekjes door voor te leggen,
aan welke plannen (...)
Theo Benschop 5
Benieuwd geworden? Lees het artikel hier.
Uiteraard is iedereen benieuwd in hoeverre een de centjes volgende auteur in een ongetwijfeld zeer leeswaardig volg de centjes artikel zeg maar het wiel opnieuw gaat uitvinden.
T.a.v. "Volgens Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, ligt de periode dat bij massale demonstraties honderdduizenden mensen op de been kwamen ver achter ons."
Dit is in historische zin uiteraard hetgeen wat de betreffende honderdduizenden mensen niet ontgaan kan zijn.
T.a.v. "In dit dossier is al veel aandacht besteed aan het Groninger Drama."
Dit is uiteraard nu juist het probleem in Nederland: er gaat geen dag voorbij of een krant, televisie-omroep, en uiteraard volg de centjes, heeft veel aandacht besteedt aan het Groningse Drama, wat uiteraard niet nodig zou hoeven te zijn als er bij de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht in Nederland de notie aanwezig zou zijn dat het zo nu en dan noodzakelijk en wenselijk is om in het land tussen de beraadslagingen over de hoofddoekjes door een probleem op te lossen.
T.a.v. "Maar hoe het nu eigenlijk precies zit met dat gas en die aardbevingen is nog niet uitvoerig besproken. Om te snappen hoe Nederland in elkaar zit, waarom de Groningers zo boos zijn en waarom ze zich zo ellendig voelen, moet je, zoals altijd, kijken hoe de geldstromen gelopen hebben — en hoe ze nu nog lopen."
Dit kan uiteraard niet juist zijn: de mensen in het land zouden ervan uit mogen gaan dat de rekenmeesters in de ministeries de centjes volgen, zodat het werk dat volg de centjes in Nederland verricht eigenlijk niet zou hoeven te verrichten.
T.a.v. "Die boorpijpen waren oorspronkelijk overigens neergezet op zoek naar olie, iets dat (...)
Theo Benschop 5
Dit is in het zeer leeswaardige historische volg de centjes overzicht een zin die zelfs anno 2018 in de centjes volgende zin nog steeds helemaal hip is.
T.a.v. "In 1963 begonnen we gas op te pompen uit wingewest Groningen; twee jaar later werd wingewest Limburg afgedankt. Holland volgde daarmee een oeroud koloniaal patroon: wingewesten worden van oudsher door de kolonisator gezien als een verse kokosnoot met een rietje erin. Je slurpt die kokosnoot leeg, en daarna gooi je hem weg."
Dit is in het zeer leeswaardige historisch koloniaal volg de centjes overzicht een zin die zelfs anno 2018 in de al dan niet koloniale centjes volgende zin nog steeds helemaal koloniaal hip is.
T.a.v. "Van de enorme smak geld die uit het Slochterense weiland van boer Kees Boon werd opgepompt, vond — tot de aardbevingen begonnen — maar hooguit één procent zijn weg terug naar Groningen. Zuurder dan zuur, als je weet dat in de VS iedere boer een stukje van de winst krijgt die de olie onder zijn land oplevert. Hoe anders is dat in Nederland: de eerste stad die een aardgasnet kreeg was Hilversum."
Het is whatsoever hoe of wat verder over aardgasbellen e.d. dan ook in Amerika anders geregeld: het zou in Amerika ook goed kunnnen dat niemand ook maar een cent van de winst "krijgt" als een boer olie op zijn backyard heeft aangeboord.
T.a.v. "Er is rondom de aardbevingen in Groningen namelijk een wildgroei van pseudo-wetenschappelijke informatie ontstaan, die de situatie regelmatig flink overdrijft. De stad Groningen zou op instorten staan; omkukelende Martini-torens; Neder-tsunami’s: je kunt het zo gek niet bedenken, of iemand heeft het verzonnen. De teneur van deze informatie: Groningen verzinkt als een soort Atlantis, brandend in de Noordzee, en Den Haag telt lachend zijn geld en kijkt de andere kant op."
Dit is uiteraard een gevolg van een kennisvacuüm (...)
Theo Benschop 5
T.a.v. "Hebben we nu te maken met zware aardbevingen, of is er iets anders aan de hand? Tegelijkertijd zijn er zo veel technische, complexe rapporten over de materie verschenen, dat mijn collega-journalisten door de bomen het bos niet meer zien. "
Het laatste is uiteraard zoals bij min of meer iedereen in Nederland tussen de beraadslagingen over de hoofddoekjes door in historische zin duidelijk het geval.
T.a.v. "Maar soms zijn dingen simpel."
Dit is uiteraard tot het einde der tijden en duurzaam hierna iedere dag gelukkig of helaas geheel juist.
T.a.v. "Van bovenaf gezien ligt er een een kilometer zand en klei op het gasveld, daarna een kilometer kalksteen, zeg maar de krijtrotsen van Dover maar dan tien keer, en daarna nog een kilometer zout. Dat is een hoop gewicht — vandaar ook die oorspronkelijke 350 atmosfeer druk."
En gij gelooft dat? De krijtrotsen van Dover en alle andere toestanden daar nog bovenop krijg je never nooit in de buurt van Slochteren! Maar als die Hollanders dit op de een of andere manier voor elkaar hebben gekregen, willen we alleen maar weten of het veilig is.
T.a.v. "Vooralsnog zijn dat in het Groninger veld lichte aardbevingen; of er ook zwaardere bevingen kunnen volgen, is koffiedik kijken."
Dit is exact wat in het eerder vermelde artikel in de Volkskrant is te lezen. Er was dan ook in het artikel niets alarmerends te lezen.
T.a.v. "Ik sprak Adriaan Houtenbos, een ingenieur die 20 jaar voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gewerkt heeft. Volgens Houtenbos blijkt uit de zogeheten Long Term Subsidence Study van de NAM dat zij — en wij burgers dus ook — eigenlijk geen flauw idee hebben hoe deze drukverstoring van 260 atmosfeer zich in het gesteente (...)
Theo Benschop 5
Hoe dan ook, in de Volkskrant was hierover gelukkig of helaas in een business as usual niets alarmerends te lezen.
T.a.v. "De conclusie is dan dat dezelfde grond aardbevingen soms dempt, en soms versterkt."
Dit is een fenomeen dat vaker in de natuur voorkomt: als je bijvoorbeeld langs een hoge flat loopt, en er is een zware storm, dan kan het gebeuren dat de storm je de lucht in wil laten gaan, maar tegelijkertijd ook weer niet.
Dus je zou kunnen zeggen dat alles in een business as usual onder controle is.
T.a.v. "Als ik grond en gebouwtjes had moeten ontwerpen die op een natuurlijke manier zo aardbevingsgevoelig mogelijk zijn, was ik waarschijnlijk met iets dat lijkt op Loppersum en omgeving op de proppen gekomen."
Dit is voor iedereen in de centjes volgende zin tussen alle kommer en kwel van het Groningse Drama goed nieuws! Als schade op professionele wijze zonder het gedoe van Haagse spelletjes binnen twee á drie weken wordt afgewikkeld, moet het mogelijk zijn om over dit goede nieuws te berichten.
T.a.v. "Zo kopte kopte Het Financieele Dagblad op 23 november 2016: ‘Zakkende steden moeten diep in buidel tasten.’ De krant stelde dat de kosten van bouwen op een slappe ondergrond in dit land tot 2050 op kunnen lopen tot 5,2 miljard euro."
Het zal in Nederland en daarbuiten onmogelijk zijn om een krantenkop te vinden die niet de lezer wil trekken in de zin van lees mij, en wilt u zich nadat u dit heeft gelezen a.u.b. aanmelden als nieuwe abonnee, dan krijgt u van de krant allerlei welkomstgeschenken die u graag wil hebben. Waarbij de krant er stilzwijgend vanuit gaat dat door de krant genoemde bedragen niet door de krant opgehoest dienen te worden, maar uiteraard door de belastingbetalers in het land.
T.a.v. "En hij kan het weten: Rodenboog werd in 2014 verkozen tot beste lokale bestuurder (...)
Theo Benschop 5
Dit is voor iedereen in Nederland en daarbuiten goed nieuws!
T.a.v. "De regio Noord-Groningen staat dus bij lange na niet op instorten. Laat staan dat heel Groningen dat doet. Denk weer even aan dat plaatje hierboven: ergens ter hoogte van Groningen-stad maakt de slappe poldergrond plaats voor stijve grond. Dan is er weinig meer aan de hand."
Dit is voor iedereen in Nederland en daarbuiten goed nieuws!
T.a.v. "Wees goed voor je wingewesten. Wat wél zo is: Den Haag zou er goed aan doen om iets van zijn wingewest-mentaliteit te laten varen."
Dit is uiteraard de meeste mensen in Nederland en daarbuiten niet ontgaan.
T.a.v. "De Groningers mogen met wat meer ruimhartigheid benaderd worden."
In de eerste plaats de Groningers en in de tweede plaats de rest van de mensen in Nederland en daarbuiten.
T.a.v. "Ik vind het persoonlijk volkomen terecht dat de Groningers de NAM melken tot ze blauw ziet."
De NAM is verantwoordelijk voor a) de veiligheid en b) voor het zonder gedoe van Haagse spelletjes vergoeden van de schade met twee cijfers achter komma. Dit uiteraard geheel onafhankelijk welke kleur de NAM dit doende eraan over houdt.
T.a.v. "Tot 1993 deed onze nationale gasboer alsof er geen verband was tussen de gaswinning en de aardbevingen. Hoe de NAM zo lang een scheet van 2.000 kubieke kilometer aardgas kon blijven wegwuiven en intussen doen alsof er niets aan de hand was, is me een raadsel."
Dit raadsel is in 1 keer opgelost als men zich bedenkt dat een soevereine natie van de Verenigde Naties na de scheiding van kerk en staat en de scheiding der machten in de Trias Politica, dus de historische broncode van Montesquieu waarop alle (...)
Theo Benschop 5
T.a.v. "Draai die gaskraan zo ver mogelijk dicht, liefst morgen nog"
Dit is hetzelfde als "Morgen in het Haagse Binnenhof in Holland gratis koffie!"
Als de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht van Nederland het artikel in de Volkskrant heeft gelezen, kan de gaskraan als dit noodzakelijk en wenselijk geacht wordt met een bepaalde urgentie binnen drie minuten geheel, of zover dit veilig geacht wordt "zo ver mogelijk" dichtgedraaid zijn.
T.a.v. "En dat het reparatiegeld blijkbaar voor tweederde uit mijn zak als belastingbetaler komt: ook goed. Ik douche al jaren warm, ik kook mijn eten en droog mijn kleren bij de verwarming — alles dankzij het Groninger grasveld. Om nog maar te zwijgen over de welvaart die de verkoop van het overtollige gas aan het buitenland heeft opgeleverd. Groningen heeft ons een halve eeuw geluk geschonken."
Dit is geheel juist. Maar uiteraard niet gratis, dus het kan niet anders dan dat er een voorziening voor eventueel op professionele wijze af te wikkelen schade in de gasprijs is begrepen.
T.a.v. "De sloop van een heel dorp leverde veel protest op in Noord-Groningen. Maar Holland vond het nationale economische belang van al die mooie aluminum raamkozijnen zwaarder wegen, dan een of ander dorp in een wingewest. De Groningers legden zich neer bij gedwongen verhuizingen. De uitbreiding kwam er nooit. (...) Ik vind het vreemd, dat wij als Holland dat niet gedaan hebben met Limburg, en nu nog steeds niet doen met Groningen."
Door het gebruik van het woord "Holland" krijgt een de centjes volgende lezer een visioen van woedende de centjes volgende Groningers en Limburgers die op een tractor het Binnenhof tot de grond afbreken, zodat niemand (...)
Theo Benschop 5
Gerard Smeding 1
Theo Benschop 5
Gerard Smeding
OPMERKELIJK: Waar een Koninklijke
Olieboer in het Zwarte Goud van fossiele
brandstoffen in haar hoedanigheid van
multinationale onderneming, waarvan
de uitvoerende, wetgevende en rechter-
lijke macht in het Haagse Holland
blijkens het hoofdstuk“Het grote uit-
zoeken” in het voor de uitvoerende,
wetgevende en rechterlijke machten
van de aarde zeer inspirerende boek
De aarde is plat van Thomas L. Fried-
man in het hier en nu niet weet waar
de multinationale onderneming begint
en eindigt, groot in kan zijn om de
belastingbetaler op te laten draaien
voor de op professionele wijze met twee
cijfers achter de komma af te handelen
schadeclaims
"Shell zet schulden NAM op afstand"
Shell heeft afstand genomen van zijn
aansprakelijkheid voor de schulden van
dochterbedrijf NAM.Dagblad Trouw trekt
die conclusie uit het jaarverslag.Daar
staat in dat Shell zijn zogenoemde
403-aansprakelijkheidsverklaring voor
de NAM heeft ingetrokken.
Formeel kan Shell dat doen,omdat de NAM
sinds vorig jaar een eigen jaarrekening
publiceert.Maar deskundigen zeggen in
de krant dat het olieconcern hiermee
mogelijk vooruitloopt op de vele claims
die de NAM kan verwachten.
Het gasbedrijf heeft weinig reserves en
moet schulden voldoen uit de winning
van gas,maar die moet juist omlaag.
(...)
Theo Benschop 5
Gerard Smeding
OPMERKELIJK KORT NIEUWS
over dat een klein land buiten Holland
groot kan zijn
Bij het station van De Westereen in
Friesland zijn gisteravond laat vijf
fietsen op het spoor gelegd.Ze lagen
opgestapeld bij een overgang.De
machinist van een trein naar Groningen
kon niet meer op tijd remmen en reed
over de fietsen heen.Niemand raakte
gewond,wel raakte de trein beschadigd.
Theo Benschop 5
Gerard Smeding
Shell blijft bevingsschade uiteraard
betalen
Olieconcern Shell spreekt uiteraard
tegen dat het afstand heeft genomen
van zijn aansprakelijkheid voor de schuld-
en van de NAM.Shell is als mede-aandeel-
houder uiteraard verplicht om op profes-
sionele wijze de materiële en immateriële
aardbevingsschade aan gebouwen in het
gaswinningsgebied zonder enig gedoe
van Haagse spelletjes met twee cijfers
achter de komma te vergoeden aan de
gedupeerden.
Het bericht in Trouw leidde tot woede
en vragen in de Tweede Kamer.Shell en
de NAM laten weten dat de NAM een
gezond bedrijf is en voldoende middelen
heeft.Er zijn geen negatieve gevolgen
voor mensen met schade,zegt de NAM.
Volgens het ministerie praat minister
Wiebes met Shell en ExxonMobil,de
andere aandeelhouder,over aanpassingen.
Theo Benschop 5
Gerard SmedingGerben 31
De vraag is: hoe gaat Wiebes oplossen wat Kamp heeft veroorzaakt.
Door het bewust talende beleid, en daardoor de Groningers aan het lijntje te houden heeft Kamp destijds de juridische mogelijkheid voor Shell geschapen om een hele provincie in de maling te nemen.
By the way ik hoorde op BNN Dhr. Alders over de voortgang maar daar hoeven wij ook geen wonderen van te verwachten, heel bouwend Nederland wil beginnen, maar hij wil elke woning afzonderlijk beoordeeld zien. tot ziens in 2050 dus.
De NAM voormalig kroonjuweel is gedegradeerd tot sterfhuis.
De schade aansprakelijkheid zal dus in het gerecht uitgevochten moeten worden.
Maar: De staat (grootaandeelhouder van Shell) heeft door de mogelijkheid om de verantwoording te ontlopen.
Shell ontloopt zijn verantwoordelijkheid
De NAM is omgevallen valt niets meer te halen
Gevalletje helaas dus
Theo Benschop 5
Gerben 31Dus als er de centjes volgend niets aan de hand is, is er ook niets op te lossen.
Dus kennelijk waren er tussen de centjes volgende minister Wiebes met de de centjes volgende multinationale ondernemingen Shell en ExxonMobil onduidelijkheden over de verplichtingen die kennelijk tussen de centjes volgende minister Kamp, en de centjes volgende multinationale ondernemingen Shell en ExxonMobil tot misverstanden hadden geleid, maar die de centjes volgende minister Wiebes uiteraard in het hier en nu in het ministerie aan het wegnemen is, zodat minister Wiebes een mogelijk misverstand hierover bij ExxonMobil de wereld uit zal helpen.
Minister Wiebes zal het alleen al de centjes volgend uiteraard niet eens zijn met uw stelling dat zijn de centjes volgende voorganger, de heer Kamp, dit bewust talende of falende beleid, in gang heeft gezet, waardoor minister Kamp vanuit het Binnenhof in Holland de centjes volgend de mensen in de provincie Groningen bewust aan het lijntje heeft gehouden en destijds de juridische mogelijkheid voor Shell zou hebben geschapen om op de centjes volgend gebied een hele provincie in de maling te nemen.
Als u de centjes volgend “by the way” op BNN hoorde dat de centjes volgende heer Alders,
van wie u de centjes volgend over de voortgang “ook” geen wonderen verwacht,
zei dat heel de centjes volgend bouwend Nederland wil beginnen, maar dat de heer Alders de centjes volgend een beleid voorstaat waarin elke woning afzonderlijk wordt beoordeeld,
wat inderdaad blijkens onderhavig zeer leeswaardige volg de centjes artikel nergens voor nodig is,
kan dit dan ook niet anders betekenen dat de centjes volgende heer Alders in een weekend van het Nationale Vaderland een poging deed om een soort de centjes volgende voet tussen de deur van het Binnenhof in Holland (...)
Theo Benschop 5
Gerben 31Geheel anders dan u in een weekend van het Nationale Vaderland de centjes volgend stelt, is blijkens het teletekst bericht van heden de NAM geen voormalig kroonjuweel, laat staan sterfhuis, maar een gezonde onderneming!
Er is dan ook in het hier en nu van een weekend van het Nationale Vaderland niets dat er in een soort “gevalletje helaas” met enorm veel gedoe van de min of meer gebruikelijke Haagse spelletjes op zou kunnen wijzen dat wie dan ook van de verantwoordelijken de verantwoordelijkheid voor de aansprakelijkheid voor de op professionele wijze met twee cijfers achter de komma naar de rekeningen van de gedupeerden over te maken geleden materiële en immateriële schade op enig moment zou ontlopen!
Er is dan ook in het hier en nu van een weekend van het Nationale Vaderland niets dat er de centjes volgend op zou kunnen wijzen dat de aansprakelijkheid voor de aangerichte schade voor het gerecht van de gerechtelijke macht van Nederland uitgevochten zou moeten worden!
Zie in een weekend van het Nationale Vaderland over het nakomen van contractuele verplichtingen in het Haagse Binnenhof en de rest van Nederland en daarbuiten op de digitale snelweg volledigheidshalve tevens
‘“Einde in zicht
Na een reeks succesvolle singles en albums kreeg Robbie van Leeuwen in 1973 geelzucht en besloot zich als actief lid uit Shocking Blue terug te trekken. Zijn plaats op het podium werd ingenomen door Martin van Wijk. De band heeft nog een album opgenomen in deze samenstelling: "Good Times", maar Mariska Veres was op een gegeven moment niet meer gelukkig met het (wan)gedrag van sommige bandleden en besloot te stoppen met Shocking Blue. Op 1 juni 1974 kondigde de band aan dat het over en uit was. Door contractuele verplichtingen om platen uit te brengen kwam er in 1975 nog een laatste single uit van Shocking Blue: "Gonna sing my song"’
op een historische wiki over Shocking Blue onder het duurzame motto (...)
Theo Benschop 5
Gerben 31https://www.youtube.com/watch?v=2VB2LdOU6vo
Joost 40
Theo Haffmans 1
Maar laten we nu eens een inventarisatie maken van de kosten van het aardbevingsbestendig maken van alle huizen en gebouwen in het gebied van het grote gasveld.
Dat gaat veel geld kosten.
Maar als we dat doen, kunnen we misschien nog dertig jaar gas pompen uit dat veld. Hoge kwaliteit gas, geschikt voor onze huizen.
En laten we het niet verkwanselen aan het buitenland; dat moet zo gauw mogelijk stoppen.
En nu een kostenplaatje van het geheel.
Ik schat dat investeren in het gebied, en wel op een ruimhartige manier, een goede investering zal blijken.
Theo Benschop 5
Theo HaffmansIedereen in Nederland e.o. zal het de centjes volgend met uw stelling dat een bestaand huis opnieuw funderen natuurlijk heel duur is eens zijn.
Ook zal iedereen in Nederland e.o. de centjes volgend het met uw stelling
“Maar laten we nu eens een inventarisatie maken van de kosten van het aardbevingsbestendig maken van alle huizen en gebouwen in het gebied van het grote gasveld.”
eens zijn voor zover u uiteraard met de “we” de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht in Nederland bedoelt.
Uiteraard zal iedereen in Nederland e.o. de centjes volgend het met uw stelling
“Dat gaat veel geld kosten.”
eens zijn.
Ook zal iedereen in Nederland e.o. de centjes volgend het met uw stellingen
“Maar laten we nu eens een inventarisatie maken van de kosten van het aardbevingsbestendig maken van alle huizen en gebouwen in het gebied van het grote gasveld. Maar als we dat doen, kunnen we misschien nog dertig jaar gas pompen uit dat veld. Hoge kwaliteit gas, geschikt voor onze huizen. En laten we het niet verkwanselen aan het buitenland; dat moet zo gauw mogelijk stoppen. En nu een kostenplaatje van het geheel. Ik schat dat investeren in het gebied, en wel op een ruimhartige manier, een goede investering zal blijken.”
eens zijn voor zover u met de “we” uiteraard de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht in Nederland bedoelt.
Op het teletekst van het hier en nu van 1 februari van het jaar 2018 kan dan ook iedereen in Nederland e.o. de centjes volgend met het oog op de veiligheid lezen
Advies:gasproductie sterk omlaag
Het Staatstoezicht op de Mijnen raadt
het kabinet aan de gasproductie flink
te verlagen.Het SodM wil zo snel
mogelijk terug naar een productie van
12 miljard kubieke meter per jaar,met
het oog op de veiligheid van de
inwoners (…)
Theo Benschop 5
Theo HaffmansTopman Kockelkoren van het SodM zegt dat
de onzekerheden groot zijn en dat "we met
dit advies aan de minister daarom aan
de veilige kant gaan zitten".Zo komen
we met redelijke zekerheid onder de
veiligheidsnorm uit,zegt Kockelkoren.
De productie ging in 2016 en 2017 terug
van 27,6 naar 21,6 miljard kuub.Het
kabinet streeft naar 20,1 miljard kuub.
waar teletekst uiteraard met het oog op de veiligheid van iedereen in Nederland e.o. de centjes volgend bedoelt
Topman Kockelkoren van het SodM zegt om het Groningen dossier met het oog op de veiligheid van iedereen in Nederland e.o. voor eens en altijd op professionele, niet de centjes volgende wijze voor iedereen in Nederland e.o. te waarborgen op een iedereen in Nederland e.o. gerust stellende wijze dat de algemene onzekerheden door de bank genomen grosso modo globaal toegespitsts dermate groot zijn dat "we met dit advies aan de minister met het oog op de veiligheid van iedereen in Nederland e.o. daarom aan de veilige kant gaan zitten".
Zo komen we met het oog op de bij iedereen in Nederland e.o. bekende niet de centjes volgende veiligheidsnorm waarin het voor de deskundigen in een business as usual in een glazen bol ook maar 24 uur per dag niet de centjes volgend seismografisch koffiedik kijken is in de betreffende glazen bol met redelijke zekerheid onder deze voor iedereen in Nederland e.o. niet de centjes volgende bekende veiligheidsnorm uit, zegt Kockelkoren.
Maar een ding dat zeker is, is dat de heer Wiebes niet de centjes volgend met het oog op de veiligheid van iedereen in Nederland en daarbuiten blijkens teletekst 1 februari van het jaar 2018 er op de meest korte termijn hier voor de volgende 700 jaar helemaal uit gaat komen:
"Gasbesluit Kamp was meedogenloos"
(...)
Theo Benschop 5
Theo Haffmans
Het besluit van het vorige kabinet om
een advies over de gaswinning in
Groningen te negeren was meedogenloos.
Dat zegt oud-inspecteur-generaal De
Jong van het Staatstoezicht op de
Mijnen (SodM).Volgens hem hadden er
doden kunnen vallen.
De Jong adviseerde in 2013 de gaskraan
zo ver mogelijk terug te draaien.Maar
er werd juist méér gas gewonnen.Hij
verwijt zowel de Staat als Shell en
Exxon -die samen de NAM vormen- dat ze
nog even hebben willen 'cashen'.
Vandaag maakt de SodM bekend hoeveel de
gaswinning omlaag moet,om de situatie
veilig te krijgen.
Wiebes neemt tijd voor adviezen
Minister Wiebes neemt het advies van
het Staatstoezicht op de Mijnen over om
de gasvelden bij Loppersum zo snel
mogelijk te sluiten.Wiebes vraagt de
NAM ook de winning bij Bierum op een
constant niveau te houden.De SodM zegt
dat dat direct leidt tot een veiliger
situatie,met minder kans op bevingen.
Het kabinet gaat met overige adviezen
van de SodM en de Gasunie aan de slag,
schrijft Wiebes aan de Kamer.
De minister streeft naar een zo groot
mogelijke verlaging van de gaswinning.
Hij kijkt daarbij onder andere naar de
overstap van bedrijven op duurzame
alternatieven voor laagcalorisch gas.
zie 110,111
(...)
Theo Benschop 5
Theo Haffmans
Gasunie:minimale winning 14 miljard
Om te voldoen aan de vraag naar gas
is volgens de Gasunie een minimale
gaswinning nodig van 14 miljard kuub
in een mild jaar,zoals vorig jaar.In
een extreem koud jaar,zoals 1996,is de
winning van 27 miljard kubieke meter
nodig.De cijfers staan in een analyse
die is aangeboden aan minister Wiebes.
De gaswinning kan omlaag door die af te
stemmen op de temperatuur.In dat geval
moet gas uit andere velden door de
industrie geschikt worden gemaakt voor
huishoudelijk gebruik.
Een andere mogelijkheid is de export te
verlagen en bedrijven op duurzame
alternatieven te laten overstappen.
zie 110,112
Wiebes streeft nu ook naar 12 mrd
Minister Wiebes neemt het advies van
de Staatstoezicht op de Mijnen over om
de gaswinning te verlagen naar 12 mrd
kubieke meter per jaar.Over wanneer dat
gebeurt,kan hij alleen nog maar zeggen
"zo snel mogelijk".
"Snel" betekent niet volgend jaar.Het
kost jaren om over te stappen op andere
vormen van energie en de gaswinning op
het gewenste lage niveau te krijgen.
Wiebes neemt het advies om de gasvelden
bij Loppersum binnenkort te sluiten ook
over.Wiebes vraagt de NAM de winning
bij Bierum op een constant niveau te
houden.De SodM zegt dat dat direct
leidt tot een veiliger situatie.
zie 110.111
Kabinet weerspreekt oud-topman SodM
Het kabinet neemt afstand van de
uitspraak van oud-topman De Jong van
(...)
Theo Benschop 5
Theo Haffmanshet Staatstoezicht op de Mijnen dat
het vorige kabinet "meedogenloos" was
in de besluiten over de gaswinning.De Jong
zegt dat tegen het advies van het SodM
in besloten werd om meer gas te winnen.
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is
een dergelijk besluit nooit genomen.Op
basis van het winningsplan in 2007 kon
de NAM in 10 jaar 425 miljard kuub gas
winnen.Vanaf 2014 werd de hoeveelheid
te winnen gas per jaar vastgesteld.
De RVD wijst er ook op dat minister
Kamp erkend heeft dat de veiligheid ten
onrechte niet voorop heeft gestaan.
(...)
Shell op papier garant voor schade
Shell gaat op papier zetten dat alle
kosten die veroorzaakt zijn door de
bevingen in Groningen worden betaald.
Dat heeft Shell-topvrouw Van Loon op
een hoorzitting in de Kamer gezegd.
In Den Haag spraken juristen,politici
en afgevaardigden uit de energiesector
over de aansprakelijkheid van Shell
voor de bevingsschade.Trouw suggereerde
zaterdag dat Shell onder de compensatie
uit probeert te komen.
Juristen noemde de mondelinge belofte
van Shell dat het concern garant staat
voor compensatie "vaag".Van Loon zei
daarop dat "de rekening naar Shell kan"
als de NAM het niet kan betalen.
Theo Benschop 5
Theo Haffmans
Pensioenoverzicht realistischer
Pensioenfondsen moeten vanaf volgend
jaar werknemers die in het Nationale Vader-
land werken en die tevens in het Nationale
Vaderland de centjes volgen beter infor-
meren.In het pensioenoverzicht moet niet
alleen het aantal centjes staan dat de
in het Nationale Vaderland de centjes
volgende fondsen verwachten.
De voor het Nationale Vaderland de centjes
volgende minister, minster Koolmees van
de in het Nationale Vaderland niet de centjes
volgende Sociale Zaken wil ook de centjes
vermeld zien bij een pessimistisch en een
optimistisch scenario.
Nu valt het vermelde aantal centjes in het
Nationale Vaderland vaak tegen,omdat
stijgingen van de centjes van de prijzen
in het Nationale Vaderland niet zijn mee-
gerekend.Volgens Koolmees kan het in het
Nationale Vaderland zomaar gebeuren dat
centjes volgende mensen in het Nationale
Vaderland daardoor het vertrouwen in hun
oudedag voorziening in de vorm van centjes
in het Nationale Vaderland kwijtraken.
Door in het Nationale Vaderland rekening
te houden met mee- en tegenvallers ontstaat
in het Nationale Vaderland een realistischer
beeld van het pensioen,zegt Koolmees. Dit
uiteraard met het voordeel dat in het Nationale
Vaderland centjes volgende mensen na deze
maatregel van de soevereine macht in het
Nationale Vaderland dan ook niet meer
hun vertrouwen in de centjes volgende
fondsen verliezen,waar niemand op de
platte aarde in het Nationale Vaderland
en daarbuiten bezwaar tegen kan hebben.
(…)
Theo Benschop 5
Theo Haffmans
Privacybeleid NPO Start onderzocht
De in het Nationale Vaderland
al dan niet de centjes volgende Autoriteit
Persoonsgegevens gaat onderzoeken hoe
de al dan niet de centjes volgende app op
de digitale snelweg NPO Start in het Na-
tionale Vaderland omgaat met persoons-
gegevens van de al dan niet de centjes
volgende gebruikers in het Nationale
Vaderland en daarbuiten.
Dat heeft de al dan niet de centjes volgende
minister Slob van de soevereine regering
van het Nationale Vaderland geantwoord
op al dan niet de centjes volgende vragen
van de al dan niet de centjes volgende SP.
Die in het Nationale Vaderland al dan
niet de centjes volgende partij vindt het
dubieus dat de op de digitale snelweg
al dan niet de centjes volgende app al
dan niet de centjes volgende data van
al dan niet de centjes volgende ge-
bruikers in het Nationale Vaderland
en daarbuiten doorgeeft aan al dan niet
de centjes volgende commerciële bedrijven,
gezien de niet de centjes volgende publieke rol
van de NPO.
NPO Start is de al dan niet de centjes
volgende opvolger van de al dan niet
op de digitale snelweg de centjes volgende
Uitzending Gemist,waar al dan niet
de centjes volgende kijkers in het Nationale
Vaderland en daarbuiten op de digitale snelweg
programma's kunnen terugzien.Al dan niet
de centjes volgende gebruikers in het Nationale
Vaderland en daarbuiten moeten instemmen
met het doorgeven van gegevens over hun
kijkgedrag aan adverteerders.Als ze dat
weigeren,is de app niet te gebruiken.
De al dan niet de centjes volgende NPO
zegt in het Nationale Vaderland en daarbuiten
te werken aan een optie waarbij gegevens
op de digitale snelweg niet gedeeld worden.
Theo Benschop 5
Theo Haffmans
OM:schoolverzuim direct beboeten
Het al dan niet de centjes volgende
Openbaar Ministerie van het Nationale
Vaderland stelt voor om al dan niet de
centjes volgende ouders die kinderen
zonder toestemming buiten de vakanties
van de al dan niet de centjes volgende
leerfabrieken en/of scholen in het
Nationale Vaderland om weghouden
van de betreffende al dan niet de
centjes volgende leerfabriek en/of
school,direct middels centjes te be-
boeten.Het al dan niet de centjes
volgende OM van het Nationale
Vaderland wil al dan niet de centjes
volgende leerplichtambtenaren met
die taak belasten.De boete is 10000
centjes per kind per dag.De kosten
van de huidige al dan niet de centjes
volgende werkwijze zijn hoger dan
de boete.
Nu waarschuwt de al dan niet de centjes
volgende ambtenaar de al dan niet de centjes
volgende ouders in het Nationale Vaderland
eerst.Bij herhaling gaat er een proces-
verbaal naar het al dan niet de centjes
volgende OM van het Nationale Vader-
land,waarna de al dan niet de centjes
volgende rechter in het Nationale
Vaderland een boete kan opleggen.Het
al dan niet de centjes volgende OM
van het Nationale Vaderland vindt die
werkwijze duur en omslachtig.
Volgens het al dan niet in het Nationale
Vaderland de centjes volgende AD kwam
'luxeverzuim' in het Nationale Vaderland
vorig jaar 6000 keer voor.Duizenden gevallen
daarvan kwamen voor de al dan niet de centjes
volgende rechter.
(…)
Theo Benschop 5
Theo Haffmans
PvdA-senator Barth door het stof
De in het Nationale Vaderland al dan
niet de centjes volgende PvdA-senator
Marleen Barth heeft bij het al dan niet
de centjes volgende partijbestuur gezegd
dat ze niet om huurverlaging had moeten
vragen voor de ambtswoning in Wassenaar
die zij met haar man, al dan niet de centjes
volgende ex-burgemeester Hoekema van
Wassenaar huurde.
Nadat Hoekema eind 2015 was opgestapt,
bleef het paar nog een tijd in de
woning van twee miljoen wonen voor 1400
euro per maand.Barth vond dat het wel
een paar honderd euro minder mocht
zijn,aangezien haar man even geen werk
had.
Ze vroeg de gemeente in enkele e-mails
om huurverlaging.Nu geeft ze dus toe
dat ze dat niet had moeten doen.
(…)
Theo Benschop 5
Theo Haffmans
Vermeend erkent plagiaat volmondig
De in het Nationale Vaderland al dan
niet de centjes volgende Oud-staatsscretaris
van Financiën Willem Vermeend
neemt de volle verantwoordelijkheid
voor het plagiaat dat in het Nationale
Vaderland is geconstateerd
in een al dan niet de centjes volgend
boek over cybermisdaad dat hij al dan niet
de centjes volgend met de al dan niet
de centjes volgende auteur Rian van
Rijbroek heeft geschreven.
Vermeend zegt dat het al dan niet de centjes
volgende boek op zijn initiatief uit de al dan niet
de centjes volgende handel is genomen.
De al dan niet de centjes volgende NOS en
Nieuwsuur ontdekten in het Nationale
Vaderland dat hele al dan niet de centjes
volgende stukken zonder bronvermelding
waren overgeschreven uit de al dan niet
de centjes volgende NRC Handelsblad,de
Volkskrant,Consuwijzer en Wikipedia.De
al dan niet de centjes volgende uitgever
trekt het al dan niet de centjes volgende
boek terug wegens "verwijzings- en druk-
fouten".
In het al dan niet de centjes volgende
Radio 1 Journaal zei Vermeend dat er
in het Nationale Vaderland geen reden is
om zijn 30 andere al dan niet de centjes
volgende boeken na te pluizen op plagiaat.
Theo Benschop 5
Theo Haffmans
Gaswinning Loppersum stilgelegd
De gaswinning in Loppersum is met
onmiddellijke ingang stilgelegd.De NAM
meldt dat de vijf boorlocaties daar
geen gas meer oppompen.Daarmee is het
advies van het Staatstoezicht op de
Mijnen voor Loppersum meteen opgevolgd.
Minister Wiebes zei gisteren,direct
nadat het SodM advies had uitgebracht,
dat hij de NAM zou vragen gehoor te
geven aan het advies voor Loppersum.Het
zou direct meer veiligheid opleveren.
Ook het bredere advies van het SodM,om
de gaswinning terug te brengen naar 12
miljard terug te brengen,volgt Wiebes
op.Dat gebeurt "zo snel mogelijk",maar
onbekend is wanneer.
Therefore: in het Nationale Vaderland de heer Wiebes for president!
Alexander 29