
© CC0 Public Domain / foto: George Hodan
Wat is er aan de hand met onze voedselveiligheid?
Gifeierenhysterie dit jaar, gifmosselhysterie vorig jaar. Hoe is het mogelijk dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wetenschappelijk aantoonbaar ongevaarlijk eten toch oormerkt als gevaarlijk voor onze gezondheid, met alle gevolgen van dien? Gastauteur Sam Gerrits dook in het functioneren van onze voedselveiligheidswaakhond. Waar ging het mis, en wat is de rol van consument en media?
Consumentenvertrouwen komt te voet en gaat te paard. Nergens is dat zo pregnant, als in de voedselsector. Onze angst voor gif zit diep evolutionair ingebakken in ons brein. De moderne variant – irrationele huiver voor chemicaliën, zelfs als die onschuldig zijn – is zo algemeen dat er een wetenschappelijke naam voor bestaat: chemonoia. Onze paranoia voor E-nummers, de ‘burgerservicenummers’ die de Europese Unie aan veelal natuurlijke voedingshulpstoffen geeft, is daarvan een voorbeeld.
De Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (LTO/NOP) kan erover meespreken. Hoewel slechts 195 van de circa 2000 pluimveebedrijven in Nederland gebruik hebben gemaakt van de diensten van Chickfriend en aantoonbaar verontreinigd zijn geweest met het verboden insecticide fipronil – 90 procent dus niet – lijdt de gehele sector momenteel reusachtige verliezen. De belangenbehartiger spreekt van een crisis, ze raamt de uiteindelijke schade op 150 tot 300 miljoen euro. Frankrijk en Duitsland willen onze eieren al niet meer. De rest van Europa lijkt te volgen. Honderden eierboeren dreigen over de kop te gaan. LTO/NOP pleitte op 7 augustus in een brief aan de minister van VWS Edith Schippers voor een calamiteitenfonds.
Een jaar besmette eieren eten
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceert intussen al drie weken chemonoia en consumentenpaniek aanwakkerende lijsten vol sci-fi-achtige codes als ‘X-NL-43608-XX’. De autoriteit vermeldt er weliswaar bij dat er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid, maar iedereen die iets begrijpt van consumentenpsychologie, beseft dat deze lijsten de verkoop van eieren nog maanden, zo niet jaren, negatief gaan beïnvloeden.
Fipronil lijkt qua structuur en chemische werking bijzonder veel op nicotine
Hoezeer de paniek die er is onstaan overdreven is, toont een opiniestuk van drie hoogleraren aan dat op 2 augustus in de Volkskrant verscheen. Volgens Ivonne Rietjens (toxicologie, Wageningen Universiteit), Martin van den Berg (toxicologie, Universiteit Utrecht) en Martijn Katan (voedingsleer, Vrije Universiteit) is er, zelfs als we al een vol jaar besmette eieren eten, wat volgens hen heel goed mogelijk is, geen probleem.
De professoren waarschuwen wel voor de langetermijneffecten van fipronil in het menselijk lichaam. Daar weten we namelijk niets van. Gelukkig weten we wel, dat fipronil qua molecuulgewicht, structuur en chemische werking bijzonder veel lijkt op nicotine. Nicotine is net als fipronil een zenuwgif, met name voor insecten, het wordt in verschillende insecticiden gebruikt. In het verleden werd het ook bij de bestrijding van bloedluis bij pluimvee toegepast. Daarom noemen we fipronil een ‘neonicotinoïde’. En spuiten we het zonder bedenkingen in grote doses in de nek van onze huisdieren.
Een gemiddelde nicotinepleister, zoals duizenden mensen die dagelijks opplakken, geeft in een etmaal 15 milligram ‘zenuwgif’ af, duizend keer meer dan de door de European Food Safety Authority (EFSA) aanbevolen maximale dagelijkse dosis van 0,014 milligram fipronil voor een persoon van 70 kilo. Omdat nicotine een van de meest onderzochte stoffen is die we kennen, weten we dat nicotinepleisters op de lange termijn vrijwel onschadelijk voor mensen zijn. De langetermijneffecten van een vergelijkbare stof als fipronil, in een duizend keer lagere dosis, zullen niet heel anders zijn. Tenzij je natuurlijk dagelijks meer dan een duizend eieren eet.
De mosselgifaffaire
Het eten van eieren waarin sporen van fipronil aanwezig zijn is dus wetenschappelijk aantoonbaar ongevaarlijk. Waarom drijft de NVWA dan toch moedwillig honderden eierboeren richting een faillissement? Daar zit een fundamenteel probleem achter, het handelen van de autoriteit is namelijk geen incident.
Naar aanleiding van de mosselgifaffaire van vorig jaar heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar het functioneren van onze voedselveiligheidswaakhond. Het gif tetrodotoxine werd toen voor het eerst aangetroffen in schelpdieren in Nederlandse wateren. De NVWA sloot prompt de halve Oosterschelde af. Gelukkig voor de mosselboeren werd in verpakte mosselen geen gif aangetroffen. Van product recalls zoals nu was dus geen sprake. Maar de mosselsector kreeg een gevoelige klap.
Ondanks de paniek van NVWA, bleken onze mosselen en oesters volkomen veilig
Ik ontdekte tijdens mijn onderzoek dat BuRO, de semi-onafhankelijke onderzoekspoot van de NVWA, tijdens haar literatuuronderzoek naar het in Nederland nog onbekende gif tetrodotoxine, bij twijfel stelselmatig koos voor de meest verontrustende getallen. BuRO ging niet in overleg met buitenlandse experts, en kwam zo tot een gifnorm die zo laag was, dat je feitelijk kunt spreken van zero tolerance. De gifnorm werd gelijk gesteld aan de detectielimiet. De NVWA was zo overtuigd van haar gelijk, dat ze tot twee keer toe naar Brussel gestapt is om haar eigen tetrodotoxinenorm als Euopese norm gevalideerd te krijgen. Natuurlijk is dat niet gelukt.
Mijn conclusie, gesteund door buitenlandse experts van naam, was dat de tetrodotoxine-vondst vooral veel zegt over de kwaliteit van onze meetapparatuur. Het gif zit hoogstwaarschijnlijk al decennia in niet noemenswaardige hoeveelheden in onze schelpdieren. Onze mosselen en oesters zijn kortom volkomen veilig.
Steeds meer gif?
De NVWA lijkt te lijden aan een vorm van gif-hysterie. Hoe is dat te verklaren? Een van de redenen, is de voortschrijdende meettechniek. We kunnen steeds lager waarden van allerlei stoffen meten, met steeds verfijndere methodieken. De huidige beleidsmakers van de NVWA lijken te denken dat dit betekent dat er steeds meer gif is. Dat is onjuist.
Dat een voedselproduct sporen van gif bevat, betekent niet direct dat het giftig is
Ter illustratie: ons drinkwater bevat zouten. Gedestilleerd water bevat deze zouten niet en is ook niet lekker om te drinken. Toch noemen we ons drinkwater zoet, niet zout. We hebben dus besloten dat drinkwater vanaf een bepaalde ondergrens ‘geen zouten’ bevat, ook al zitten die er in zeer kleine hoeveelheden wel in. Ander voorbeeld: appelpitten zijn giftig, ze bevatten sporen van het gif blauwzuur. Toch geven we kinderen zonder ons zorgen te maken een appel. Dat een voedselproduct sporen van gif bevat, betekent dus niet direct dat het giftig is. Dat geldt ook voor onze eieren en mosselen.
De gebeten voedselveiligheidswaakhond
Onze voedselveiligheidswaakhond slaat aan op spoken. De reden hiervoor is eenvoudig. De veelgeplaagde autoriteit heeft in het verleden te vaak liggen slapen, en heeft daarvoor schop op schop gekregen van consument en media. Dat was ook vaak terecht. Ik noem even de salmonella-zalm affaire, de paardenvlees-affaire, en in het verleden de varkenspest, Q-koorts, mond- en klauwzeer, enzovoorts.
Bij de mond- en klauwzeer uitbraken in 2001 en 2002 ging het écht goed mis. De toenmalige Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij besloten in de jaren negentig af te zien van het vaccineren van vee tegen het virus dat mond- en klauwzeer veroorzaakt. Men dacht destijds, dat het ruimen van kleine uitbraken goedkoper zou zijn. Deze inschatting hield onvoldoende rekening met de veedichtheid van Nederland. Daardoor liepen uitbraken van de veeziekte in 2001 en 2002 gierend uit de hand. Honderdduizenden gedode dieren en reusachtige overschrijdingen van het budget waren het gevolg. De RVV geraakte aan de bedelstaf.
Het hoofd koel houden is er niet meer bij: de NVWA heeft het namelijk altíjd gedaan
Dit was het begin van een serie fusies en bezuinigingen, waarin de RVV na een fusie met de Keuringsdienst van Waren, achtereenvolgens bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, weer bij Landbouw en uiteindelijk bij Economische Zaken belandde. Intussen werd er ook nog gefuseerd met de Algemene Inspectiedienst en de Plantenziektenkundige Dienst. Zo is de NVWA zoals we haar nu kennen ontstaan.
Van de oorspronkelijke 3700 FTE die deze vier instituten samen hadden rond het millennium, zijn er nog maar 2500 over. Moderne automatisering blijft ver achter. Het aantal wetten waarop toegezien moet worden en de maatschappelijke complexiteit, is intussen juist toegenomen. Dat de NVWA nog zo draait als ze doet, is een wonder te noemen.
Maar het hoofd koel houden is er niet meer bij. De NVWA heeft het namelijk altíjd gedaan. Als ze rekening houdt met voedselproducenten, zoals in het verleden, ‘speelt ze onder een hoedje met de cynische vleeslobby’. Als ze rekening houdt met de consument, zoals nu, jaagt ze honderden pluimveebedrijven over de kop en 'maakt ze de hele sector kapot'.
Reflexmatige reactie
De paar miljoen winst voor de belastingbetaler, die het snijden in de NVWA opleverde, resulteren nu in honderden miljoenen aan maatschappelijke schade. Dat is klassiek penny wise, pound foolish.
En zelfs nu de NVWA is omgeslagen van het sussen van de gemoederen naar hysterie, is de reflexmatige reactie van politiek, media en consumenten nog steeds: schoppen naar de NVWA. Illustratief is de reactie van Pieter van Vollenhoven van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Volgens Van Vollenhoven toont het eierschandaal aan dat de NVWA ‘er een potje van maakt’. ‘De NVWA zou moeten opkomen voor het publieke belang. Helaas is ze geen voedselwaakhond, maar een verlengstuk van het economisch beleid.’
We hebben een bange waakhond die over onze gezondheid waakt
Het valt ook niet te ontkennen dat dit in het verleden vaak het geval was. Maar daar heeft de NVWA duur leergeld voor betaald. Te duur, mijns inziens. De NVWA wordt verweten dat ze op 19 juni al over fipronil wist, maar te lang heeft gewacht met het naar buiten brengen van het nieuws. De reden hiervoor is geen complot, maar simpelweg dat er niet genoeg personeel voor bemonstering en labruimte voor analyse was.
Het is ronduit bizar dat we onze voedselveiligheid laten afhangen van een instantie die zo onderbezet is, dat de tienduizenden vleesbedrijven – die vroeger periodiek bezocht werden door een inspecteur – op dit moment zichzelf controleren. En dat in een land met de hoogste veedichtheid ter wereld.
De NVWA verdient, naast een veel groter budget en veel meer personeel, een realistischer berichtgeving over haar functioneren, vanuit minder wantrouwen en meer begrip voor haar precaire situatie. We hebben een bange waakhond die over onze gezondheid waakt. Die hond uithongeren en schoppen doen we op ons eigen risico.
Sam Gerrits (1970) is journalist en geochemicus. Hij leerde het journalistieke vak op de economieredactie van NRC Handelsblad. Daarvoor deed hij meer dan tien jaar onderzoek naar goud- en koperafzettingen in Afrika en Zuid-Amerika en olievelden in de Noordzee. Dankzij deze achtergrond kan hij niet alleen uit de voeten met interviews, jaarverslagen en beleidsstukken, maar ook met wetenschappelijke en technische publicaties.
De laatste jaren is hij steeds meer gefascineerd geraakt door de technieken die onze huidige voedselproductie mogelijk maken, en het effect daarvan op voedselveiligheid. Sam schrijft voor verschillende media over uiteenlopende onderwerpen. In 2007 debuteerde hij samen met filosoof Wouter Kusters bij uitgeverij Lemniscaat met het boek Alleen: Berichten uit de isoleercel, dat bijgedragen heeft aan fundamentele verbeteringen in de Geestelijke Gezondheidszorg.
144 Bijdragen
Matthijs2 5
En met een CDA in het kabinet zal de veedichtheid ook niet afnemen, hoe wenselijk dit ook is.
Sam Gerrits 3
Matthijs2Bob Lagaaij 5
Sam Gerrits 3
Bob LagaaijAlexandra Beekers 2
Bovendien is van dit soort pesticiden toch bekend dat ze een bedreiging vormen voor de biodiversiteit, hoezo geen gevaar ?
MLK 4
Alexandra BeekersBerend Pijlman 13
MLKSam Gerrits 3
Berend PijlmanOnno Van Woerden 6
Alexandra Beekers[Verwijderd]
Onno Van WoerdenSam Gerrits 3
Onno Van WoerdenFerdi Scholten 5
Alexandra BeekersMisschien omdat mensen nogal ziek worden als je ze fipronil geeft?
Sam Gerrits 3
Ferdi ScholtenFTM14 1
Sam GerritsToch mag men gezien nog steeds toenemend aantal mensen met hoge bloeddruk/hart-/vaatziekten (3) ondanks gezondere lifestyle, en toename van onvruchtbaarheid bij vrouwen (4), denken aan omgevingsfactoren als oorzaak. Bijvoorbeeld chronische consumptie van toxische verbindingen als fipronil, omdat 2 "ondernemers" dachten snel rijk te kunnen worden aan gebruik hiervan, met dank aan vrije markt.
Vraag is welke andere chronische blootstelling aan chemische verbindingen in voedsel bijdragen aan toename van hart-/vaatziekten, type 2 diabetes mellitus, onvruchtbaarheid/afname spermacellen, etc. Ben bang dat fipronil hier druppel op gloeiende plaat is.
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27074097
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773360
3. http://www.eengezondernederland.nl/Trends_in_de_toekomst/Ziekten/Hart_en_vaatziekten
4. https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/toename-onvruchtbaarheid/volledig
Danny Split 7
FTM14FTM heeft naam gemaakt, dus nu kijken of zij de lusten van het geld dat nu op ze af gaat komen kunnen verstaan of dat dit platform langzaam veranderd in een alternatieve telegraaf.
Sam Gerrits 3
FTM14De onderzoekers in het bovenste artikel vinden effecten bij blootstellen aan 0.3 en 3 mg/kg fipronil gedurende een periode van 22 dagen. Voor een gemiddelde mens, daar wordt vaak 70 kilo voor gebruikt, komt dat neer op 21 tot 210 mg fipronil gedurende 22 dagen, dus 462 tot 4620 mg fipronil. Besmette eieren bevatten minder dan 0.5 mg/kg van de stof, volgens
https://eurofinsfoodtesting.nl/pesticide-fipronil-eieren-eurofins-analyseert/
Er gaan 16 eieren in een kilo, dus 0.033 mg fipronil per ei. Voor de effecten die bij ratten geconstateerd werden, moet je 22 dagen dagelijks 656 tot 6560 max gifeieren eten. 68 eieren gedurende 22 dagen geen effect.
Dit soort sommetjes gaan ervan uit dat schaaleffecten niet meespelen. Zoals deze factsheet aantoont, klopt dat niet.
http://parasitipedia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2686&Itemid=2991
Honden zijn 6 keer toleranter voor fipronil. Dus dan wordt het dagelijks 4.000 tot 40.000 eieren. 400 eieren: geen effect. De onderzoekers concluderen bovendien, ook na het toedienen van dit soort hoeveelheden, dat:
“The other reproductive parameters analyzed, including fertility, hormone levels, sexual behavior, and histology of ovaries and uterus, displayed no marked alterations. In this experimental model, fipronil interfered with development of neonatal female reproductive system as evidenced by delay in VO and estrus cycle alterations without apparent significant effects on fertility.”
Maar ik snap dat je dit kunt opvatten als downplayen en “lobbyen voor de cynische pesticideindustrie.” Het is daarom misschien meer overtuigend om een vergelijkbare studie aan nicotine bij ratten te delen. Lees en trek zelf je eigen conclusie.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0890623810003552
FTM14 1
Sam GerritsSam Gerrits 3
FTM14Ferdi Scholten 5
Sam GerritsWij mensen kunnen bijvoorbeeld prima alle soorten uit de plantenfamilie "look" eten zoals uien, echter voor honden, katten en veel andere dieren zijn deze planten bijzonder giftig.
Terugkerend op fipronil wat een neurotoxisch gif is, een studie bij honden die gedurende een jaar oraal fipronil kregen toegediend in een dosis gelijk aan die van 4 eieren, bleken na 1 jaar bij de honden neurotoxische verschijnselen te zijn ontstaan, waaraan één hond zelfs tijdens de studie is overleden. Deze informatie kun je ook vinden in dezelfde link die je hierboven gedeeld hebt
Volgens sommige bronnen is de besmetting van eieren met fipronil al sinds 2016 bekend. De effecten van chronische toediening van geringe hoeveelheden van een gif kunnen vaak bijzonder ernstig zijn.
Sam Gerrits 3
Ferdi ScholtenFerdi Scholten 5
Sam GerritsMaar dan nog, het voorkomen van een wettelijk verboden (niet in de natuur voorkomende) gifstof waarvan de (lange termijn) effecten op mensen nog nauwelijks bekend zijn in een product dat als voedsel wordt gebruikt is wat mij betreft voldoende reden om dit product direct uit de handel te nemen.
Markdraaier 7
Sam GerritsIk ga zeker niet rustig slapen na het artikel van u.
Sam Gerrits 3
MarkdraaierMarkdraaier 7
Sam GerritsJe gaat niet in op wat ik schrijf ,haalt een citaat van een omstreden Alchemist (wat ik op zich een best interessante figuur vind)aan en probeer je mij nou ook wijs te dat die stof in kleine dosering een heilzaam effect zou kunnen hebben.
Ik heb de hysterishe reactie ook niet hoog zitten,vooral emotie en weinig ratio.Maar jouw houding ook niet,het is het andere uiterste,die van ontkennening,bagatelisering en het krampachtig klein willen houden van het probleem.
[Verwijderd]
MarkdraaierMarkdraaier 7
[Verwijderd]Markdraaier 7
Sam GerritsDankzij de Belgen is dit nu aan het licht gekomen.
Ik begin al dat geknoei met het eten zeer zorgelijk
Sam Gerrits 3
Alexandra BeekersSam Gerrits 3
Alexandra BeekersPjotr 1
Alexandra Beekers"Fipronil lijkt qua structuur en chemische werking bijzonder veel op nicotine".
Er zijn veel chemische stoffen, die op elkaar lijken. De effecten op mens en dier kunnen echter zeer verschillend zijn.
Een desinfectans (zoals fipronil), heeft de eigenschap om biologische systemen te doden of tenminste te remmen. Vanwege hogere gevoeligheid bij doel-organismen worden desinfectantia gebruikt tegen deze ongewenste organismen. Desinfectantia zijn ook voor de mens in principe schadelijk (b.v. ozon, hypochloriet, perazijnzuur, fenol, formaldehyde).
"Het eten van eieren waarin sporen van fipronil aanwezig zijn is dus wetenschappelijk aantoonbaar ongevaarlijk" is mijns inziens een veel te snelle conclusie.
Een niet vermeld punt van aandacht in dit dossier is mijns inziens ook, dat de intensieve veehouderij op zich een groot aantal problemen met zich brengt, die nog onvoldoende worden onderkend en ook door deze auteur niet worden genoemd.
Wouter de Heij 5
PjotrSam Gerrits 3
PjotrMarkdraaier 7
PjotrFoodwatch is momenteel bezig met een handtekenpetitie om de NVWA weer onder Gezondheidszorg onder te brengen.
[Verwijderd]
Markdraaier[Verwijderd]
Edward 2 4
[Verwijderd]Paul Sporken 10
Hij onderzoekt hierin de ontluisterende ontmanteling van de NVWA en wijt dat, naar mijn idee terecht, aan een politieke wind die vooral economisch belang voorop stelt. De genoemde gang van ministerie van volksgezondheid via landbouw naar economische zaken onderstreept dat. Niet alleen media en publieke opinie maar zeker ook de politiek is verantwoordelijk voor de toestand waar de NVWA nu in verkeert. Van Silfhout heeft zelfs een presentatie gegeven aan Tweede Kamerleden maar er lijkt niets met zijn inbreng te zijn gedaan.
Onno Van Woerden 6
Paul SporkenHet onderstaande artikel over de controle op slachtkippen wijst op hetzelfde probleem:
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/23/hoe-zieke-biggen-en-vieze-kippen-op-je-bord-belanden-11238181-a1564284
Daarnaast kan de regering ook worden aangerekend dat er makkelijker lijkt te worden bezuinigd op overheidstaken die voornamelijk het collectief belang dienen (bijvoorbeeld het keuren van voedsel), dan op overheidstaken die vooral gericht zijn op een kleinere groep burgers of bedrijven. Het lijkt mij makkelijker om te bezuinigen op een taak waarbij het causale verband tussen een bezuiniging en een verslechtering van de positie van een bepaalde groep minimaal is (minder weerstand). Controle op voedselveiligheid voldoet hieraan. Pas jaren later zal de causaliteit tussen de bezuiniging en het slechter uitvoeren van de taak, naar voren komen. Wanneer dit duidelijk wordt (nu dus), zal de regering aangeven meer te gaan investeren en het argument van de economische crisis zal worden aangegrepen om de reeds doorgevoerde bezuiniging te rechtvaardigen. Dit vind ik dus geen goed argument. Op het moment van bezuinigingen is het de verantwoordelijkheid van de regering om de kwaliteit van collectieve voorzieningen te waarborgen. Als ik nu lees dat het aantal fte gedaald is van 3.700 naar 2.500, dan heb ik het gevoel dat de controlecapaciteit en dus de kwaliteit van deze collectieve voorziening (voedselveiligheid) afgenomen is. Gebaseerd op deze aanname lijkt het er dus op dat de regering bewust voor de makkelijke weg heeft gekozen door niet meer te bezuinigen op uitgaven die betrekking hebben op bepaalde groepen (sterke lobby), maar te bezuinigen op uitgaven die op een duurzame wijze het collectief dienen.
[Verwijderd]
Onno Van WoerdenWouter de Heij 5
[Verwijderd]Sam Gerrits 3
Onno Van WoerdenDanny Split 7
Sam GerritsWouter de Heij 5
Onno Van WoerdenJe kunt overigens met 2500 FTE veel doen, mits de inhoudelijke kennis en de systemen in orde zijn. Met 3700 FTE aan 'algemeen managers' en zonder ICT systemen kun je niks.
Sam Gerrits 3
Paul Sporkenpetros 4
Als je dit toelaat wat ga je in de toekomst nog toelaten om de massaboeren niet voor het hoofd te stoten Eindelijk enkel eens de productie van eieren en vlees op ecologische schaal toestaan zou de wereld een stukje verbeteren. .
Sam Gerrits 3
petrospetros 4
Sam GerritsDanny Split 7
Sam GerritsMaar dat plan zal onhaalbaar zijn zolang welzijn en gezondheid ondergeschikt zijn aan financiële belangen.
Tevens, met onze climaatproblemen kunnen we het überhaupt niet veroorloven daarbij ook nog een bio-sector in stand te houden. Deze industrie is verantwoordelijk voor 60% van de CO2 uitstoot.
[Verwijderd]
Danny SplitOpmerkelijk is dit: Verantwoordelijkheid nemen, geloofwaardigheid ... - Louise Fresco
www.louiseofresco.com/.../2013_05_31_Pluimveehouderij_Verantwoordelijkheid_ne...
Het is een PDF.
En dit is ook interessant: https://www.foodlog.nl/artikel/louise-fresco-en-het-blinde-vertrouwen-in-efficiency/
In 2014 schreef JOOP.nl een boze brief aan Fresco.
https://joop.vara.nl/opinies/open-brief-aan-louise-fresco
M.a.w. ik heb weinig vertrouwen in deze dame.
Wouter de Heij 5
Sam GerritsAls insider zeg ik: NVWA dient streng en rechtvaardig te handelen op basis van strenge MRL (gif) productnormen. NVW dient elke mate van niet-professionaliteit en fraude aan te pakken. Juist om het vertrouwen in het systeem in orde te houden.
Wouter de Heij 5
petrosleonardoz 7
Wouter de Heij 5
leonardozPaul Sporken 10
Wouter de Heij[Verwijderd]
Wouter de HeijDanny Split 7
Gezondheid is ondergeschikt aan geld, er zijn gelukkig nog weinig die dit niet willen inzien.
Met de 10.000% toename in kankerdiagnoses, explosie van auto-immuun ziekten, hart&vaat samen met dementie als doodsoorzaak nummer 1 in NL, misschien zou wat histery ons wel goed staan.
De voedsel industrie dood meer mensen op jaarbasis dan Hitler, Mao en Stalin samen. Enkel weet de voedsel industrie het zo te draaien dat hun semi-bewuste klanten de schuldige zijn en zij er een "leuk" zakcentje aan over houden.
Wouter de Heij 5
Danny SplitSam Gerrits 3
Wouter de Heij[Verwijderd]
Sam GerritsSam Gerrits 3
[Verwijderd]Danny Split 7
Sam GerritsSam Gerrits 3
Danny Split[Verwijderd]
Danny SplitWat wel kan en ook gaat komen zijn de verticale boerderijen. Nu nog in proeffase met slasoorten, maar het kan met alle groenten. Eiwitten kunnen wel degelijk net zo goed plantaardig zijn. Wie persé vlees wil heeft aan 80 gram per dag voldoende. Dan is een kwalitatief goed stukje vlees ook makkelijker te betalen. Je hoeft immers geen pond vlees per dag te eten.
Danny Split 7
Wouter de HeijKijk hoeveel mensen nog niet kunnen voldoen aan de sociale zekerheden die zij zelf behoeven, veel eenzaamheid, alleen al door gebrekkige sociale vermogens.
Daarnaast word de wereld nog altijd geregeerd vanuit onderaan de pyramide. "Primaire biologische behoeften", denkwijzen vanuit de kleine hersenen, hebzucht, geregeert met angst etc. En deze cultuur is het meest dominant en word via de media effectief verspreid onder de minder bewuste burgers.
Mensen uit de bovenste 2 lagen werden ook eeuwen lang vervolgt door totalitaire regimes zoals je nu weer ziet ontstaan, enkel nu uit het zich meer in financieel-economische tirannie, met een groeiend zichtbare totalitaire macht.
Martien van Dongen 4
Wat ik wel mis, is de samenhang tussen allerlei soorten van gif.
Gif wordt nu op zich als een autonome vorm voorgesteld maar niet in zijn werking met andere verontreinigingen.
Danny Split 7
Martien van DongenPeter Zwitser 9
Martien van DongenIk herinner me 'n norm van zo'n veertig jaar geleden, dus die norm bestaat waarschijnlijk niet meer. Er mocht 'n bepaalde hoeveelheid van bepaalde bestrijdingsmiddelen in aardappelen aanwezig zijn. Maar er was geen norm voor ongeschilde aardappelen, want niemand had er ooit aan gedacht dat sommige mensen aardappelen in de schil eten. Tegen dat soort dingen ga je dan aanlopen.
Een van de kritiekpunten op E-nummers is, dat ook die nauwelijks in combinatie worden getest. Gewoon omdat dat simpelweg onmogelijk is.
Daarom is - volgens mij - zo weinig mogelijk gif, toevoegingen, enz. gebruiken de enige goede oplossing.
Martien van Dongen 4
Peter ZwitserNiet gebruiken is het beste.
Echter je kunt wel gaan meten wat niet betekent dat je alles kunt testen.
Samenhang heeft ook een andere kant.
Mijn poes heeft een vlooienbandje.
In de dierenwinkel vertelde ze mij dat dit voor hem niet gevaarlijk was, wel voor bijen en de verkoper zei af rem gelukkig kruipt hij niet in een bijenkorf.
Het bandje heb ik per ongeluk in de groencomtainer gegooid waar compost van gamaakt wordt.
Het verhaal is te vergelijken met het nieuws over brand met veel rook.
Er zijn geen schadelijke stoffen vrij gekomen, wordt mij dan vertelt.
Ik denk dan dat rook als niet schadelijk wordt gezien.
Dat is natuurlijk niet waar.
Samenhang heeft ook een ideologische basis, niet alleen een wetenschappelijk basis.
Peter Zwitser 9
Martien van Dongen[Verwijderd]
Martien van DongenWouter de Heij 5
Peter ZwitserSam Gerrits 3
Martien van DongenWouter de Heij 5
Martien van DongenMz59 7
Sam Gerrits 3
Mz59Mz59 7
Sam GerritsWouter de Heij 5
Sam GerritsSam Gerrits 3
Wouter de HeijPeter Zwitser 9
EenVandaag op tv bijvoorbeeld: 'n journalist geeft 'n Kamerlid van D66 volledig de ruimte stoere verhalen te vertellen over spoeddebatten en wat al niet meer. Alleen het harnas, het zwaard en het schild van de Stoere Strijder ontbraken nog. (Had trouwens ook 'n Kamerlid van VVD, PvdA of CDA kunnen zijn.)
Als die journalist zich 'n beetje had verdiept in deze materie, dan had ze kunnen vragen waarom de NVWA onder Economische zaken valt, en niet onder Volksgezondheid, waar de Keuringsdienst van Waren onder viel (dit belangrijke verschil mis ik trouwens ook in het verder prima artikel).
Geen woord over de bezuinigingen. Niet alleen in EenVandaag, ook nauwelijks in de geschreven pers.
Wat al helemaal vrijwel nergens viel te lezen (en ook in dit artikel had dat wel iets duidelijker gemogen): de NVWA is in feite al tijden bezig alle inspecties/keuringen/... te vervangen door afspraken, keuringen door de bedrijfstak zelf, en dergelijke.
De NVWA zou, als het goed is, alleen op volksgezondheid moeten letten. Zoals dat in het verleden ook het geval was bij de Keuringsdienst van Waren. Andere instanties zouden dan op de economische gevolgen moeten letten. Je kunt niet én volksgezondheid bewaken, én belangen van bedrijven dienen.
Nu valt het met fipronil nog mee. Maar als er 'n acuut dodelijk gif in de eieren had gezeten, dan had de NVWA dat pas gemerkt als de mensen dood neervallen, want zelf test ze gewoon geen eieren.
Dat is de NVWA niet te verwijten, want dat was een politieke beslissing. Het zou fijn zijn als journalisten zoals die uit EenVandaag dat soort dingen zouden vragen aan stoere Kamerleden die spoeddebatten willen voeren over de gevolgen van hun eigen krankzinnige neoliberale besluiten.
Marla Singer 7
Peter ZwitserRecent was het nog Foodwatch die allerlei producten van Amerikaanse makelij in de schappen van supermarkten spotte die volgens de NVWA nooit toegelaten zouden mogen worden omdat ze niet aan de wetgeving van gezonde voeding voldoen.
Dus mocht u zelf in de supermarkt de boodschappen doen let gewoon goed op wat u koopt en neem de tijd om u favoriete producten na te kijken of u het wel eens bent met de ingrediënten.
Als ik zelf met een fijn kam alle producten nagaan dan valt 60% al af vanwege onnodig suiker toevoegingen en nog eens 30% vanwege ongezonde vetten, E-nummers met bekende bijwerkingen.
Van wat er dan nog overblijft is nog maar de vraag in hoeverre er stoffen inzitten die er niet in horen omdat ze ongezond zijn. De NVWA kan dit niet garanderen maar als wij als samenleving met zijn allen opletten dan zal dat zeker helpen. Want dit betreft niet alleen onszelf maar ook onze geliefden en andere naasten die we een lang en gezond leven gunnen.
Peter Zwitser 9
Marla SingerEr zijn bijvoorbeeld ook regels voor de informatie op etiketten. Daar wordt echter gewoon stomweg niet op gecontroleerd. Pas als Foodwatch, Wakker Dier, Consumentenbond iets aankaarten, pas dan doet de NVWA (eventueel) iets.
Dat ligt niet aan de inspecteurs van de NVWA, die willen wel. Het zijn gewoon politieke besluiten, gesteund door de top van de NVWA: het bedrijfsleven is verantwoordelijk.
Met andere woorden: als je zelfs maar één stuk geboefte in het bedrijfsleven hebt, dat heb je 'n probleem.
Marla Singer 7
Peter ZwitserMisschien dat de burgers het idee gaan aanvaarden dat de overheid niet meer hun handje vast wil houden. Niet voor niets dat ze aangeven dat je het op dat zelf maar uit mag zoeken maar dan wel nog steeds willen micro management op andere vlakken via allerlei betuttelende regeltjes al dan niet vanuit de EU opgelegd direct uit de lobby kokers.
Als je zeker wilt zijn dat je goede producten kan krijgen zul je er moeite voor moeten doen en niet blind afgaan op de blauwe ogen van de leverancier uitknijpende supermarkten.
Kans dat het meer betrouwbaar is als je bij de ambachtelijke zaken en 'groene' supermarkten die meer binding met hun klanten en leveranciers hebben en het zich niet kunnen permitteren om in een schandaal te belanden.
Peter Zwitser 9
Marla SingerVoorbeeld: een 'gewone' groothandel in peulvruchten. Een verspreider van biologische spullen haalde daar een deel van z'n 'biologische' spullen. Gewone producten dus, maar verkocht voor een biologische prijs. Dat wist de winkelier niet, en dat wist de consument al helemaal niet.
Hoe wil je dat soort dingen oplossen zonder controle?
In 'mijn tijd' was er geen geld voor laboratorium-onderzoek en dergelijke. Toen had je dus inderdaad 'n soort systeem dat gebaseerd was op vertrouwen. De enige 'controle' die ik uit kun voeren was onverwachte bezoeken, praten en kijken of er iets verdachts was te zien. En dat werkte dus echt voor geen meter.
De meeste mensen waren inderdaad eerlijk, en eigenlijk waren wat adviezen altijd wel voldoende. (Dat was dus nog voor er 'n echt keurmerk was.) Maar de oplichters pakte je op die manier niet. Die zijn zonder uitzondering betrapt door tips, of door stom toeval, omdat iemand bijvoorbeeld in het magazijn van de VNR iemand biologische rijst zag bespuiten met 'n nota bene verboden middel.
Hier in Nederland voert SKAL de controle op biologische producten uit, maar dat kan alleen goed, omdat de overheid SKAL heeft gemachtigd. Zo hoort controle te zijn, naar mijn idee: met de autoriteit van de staat, maar wel onafhankelijk daarvan. Waarbij de staat (in dit geval de EU) het framewerk van de voorwaarden voor het keurmerk opstelt.
Er is vanuit de NVWA zelfs geen controle op de juistheid van etiketten. Dan kun je wel de winkelier vertrouwen, maar die weet ook niet of het klopt.
In Italië bemoeit de maffia zich met biologische producten, omdat daar kennelijk veel winst in valt te halen. Hoe wil je dat zonder 'n goede overheidscontrole aanpakken?
'n GOEDE controle. Dat is dus 'n controle-instelling die écht onafhankelijk kan werken en niet zoals de NVWA wordt aangestuurd door de politiek van de dag.
Markdraaier 7
Marla SingerHet het je bekend dat Foodwatch een handtekenpetitie gestart heeft om de NVWA weer onder te brengen onder Gezondheidszorg.
Sam Gerrits 3
Peter ZwitserJan Willem de Hoop 12
Dat er steeds meer gemeten kan worden, steeds lagre hoeveelheden, levert inderdaad een nieuwe werkelijkheid op waar verstandig beleid op hoort te komen.
Ik heb weleens gelezen dat er geen schadelijke stoffen zijn, maar alleen schadelijke hoveelheden. Bij wat wij schadelijke stoffen noemen, is de schadelijke hoeveelheid snel bereikt.
Zoals ook door anderen hier aangegeven. Je kunt schadelijke hoeveelheid van een stof in 1 product niet los zien van totaal aan schadelijke stoofeen die je als mensen binnen krijgt via meerdere en andere producten.
Waar ook ook hier door de journalistiek hoogleraren worden opgevoerd om het niet schadelijke te benadrukken, voedt diezelfde journalistiek ons met regelmaat over het niet oanfhankelijk zijn van veel wetenschappers. FTM heeft er zelf een apart dossier voor aangelegd. Wetenschap op bestelling. https://www.ftm.nl/dossier/wetenschap-op-bestelling
Het artikel lijkt ook bedoeld ter gerusstelling, maar tegelijkertijd wordt aangegeven dat we een betere NVWA nodig hebben. Met meer geld, kwalitiet en bemanning. Ik sluit niet uit dat dit zo is, maar volgens mij is de boodschap hier achter dat we gewoon te weinig weten en waarborgen hebben t.a.v. onze voedselveiligheid.
We schijnen volgens de uitleg in het aartikel met een bange NVWA te zitten. Ik acht dit aannemellijk omdat ik dergelijke problemen / analyses ook bij andere schandalen en problemen lees en hoor. In een land dat zich graag voorstaat op vrijheid, democratie en rechtsstaat komen we wel erg vaak bange overheidsorganisaties tegen die niet openlijk durven te zeggen tegen onze politiek en ons als publiek dat er een onrealistisch verwachtingspatroon naar burgers wordt geschapen.
Sam Gerrits 3
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Sam Gerrits[Verwijderd]
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan Willem de HoopDe meeste tuintjes die ik zie hier zijn postzegels vierkante betontegels. Sommigen hebben houten vlonders en mooie steentjes, maar bijna allemaal zijn ze dicht betegeld. Als er al groen ligt is het kunst... En de meeste balkons zijn gewoon grijs met grijze loungebanken en grijze parasols....
Jan Willem de Hoop 12
1) Andre artikelen spreken van juli ipv juni
2) De vraag is of de uitleg in FTM artikel wel klopt.
Volkskrant artikel 10 auagustus 2017
"Schippers en Van Dam werden pas op de hoogte gebracht nadat daadwerkelijk fipronil in eieren was aangetroffen. Op 7 juli was de administratie van een bedrijf in beslag genomen en op 19 juli waren eieren getest van acht bedrijven die in juli met fipronil waren schoongemaakt. In eieren van zeven van deze bedrijven bleek op 22 juli fipronil te zitten. Daarna werden Schippers en Van Dam geïnformeerd. Of de Kamer terugkomt van reces voor een spoeddebat, zal afhangen van de antwoorden die beide bewindslieden na het weekend geven op een reeks Kamervragen."
https://www.volkskrant.nl/politiek/kabinet-verwerpt-belgische-aantijgingen-fipronil-pas-op-19-juli-aangetroffen-in-nederlandse-eieren~a4510601/
Volgens andere uitleg heeft de NVWA de info dat er fipronil in eieren zit enige tijd voor zich gehouden. Toen ze het wel naar buiten bracht verzaakte ze te melden dat er nog verschillende testuitslagen onderweg waren en men dus nog geen compleet beeld kon geven. Toen de NVWA bij Nieuwsuur de vraag kreeg over veiligheid eieren verzuimde ze te vertellen dat er nog testen liepen en onder druk van de presentatrice / interviewster sprak de woordvoorder de woorden uit maar tot hen met het weekend helemaal geen eieren te eten voor de zekerheid.
Ik vind de auteur het iets te gemakkelijk opnemen voor de NVWA.
Waar de NVWA dus moet leren en ook wij als consument: welke informatie wordt afgegeven als alles wat boven tafel moet komen nog niet boven tafel is.
Sam Gerrits 3
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Sam GerritsWouter de Heij 5
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Wouter de HeijSam Gerrits 3
Jan Willem de Hoop[Verwijderd]
Wouter de HeijOok zal ik niet verbaasd zijn als het wereldwijd wordt... En alleen maar voor geld. Sjonge.... dat is toch om je kapot te schrikken?
Aanvullend op zaterdagmiddag 12-8-17: Het IS inmiddels wereldwijd.
Ik vraag me af of de boeren zelf totaal onschuldig zijn. Een beetje boer wil toch weten wat je in zijn stallen spuit? Het filmpje laat zien dat ze gespoten hebben in stallen waar nog kippen in zaten. De angstig vluchtende dieren vond ik vreselijk om te zien.
Henk Eleveld 4
Het zijn de producenten, die keer op keer falen en dingen doen die gewoon verboden zijn.
Neem de eierboeren: Ze hebben toch een maatschappelijke verantwoordelijkheid om goed voedsel te produceren,
Komt er een mannetje aan de deur met een product tegen bloedmijten.
Wat doet een verantwoordelijke eierboer dan?
1) voldoet het mannetjesbedrijf aan de eisen?
Nee? geen zaken doen.
2)is het middel dat gebruikt wordt toegelaten?
Nee, dan niet gebruiken.
3) Is t het geheim van de smid?
Ja, dan niet gebruiken.
Wat doen de (veelal Barneveldse) eierboeren?
Nou het helpt goed, spuiten maar.
Daar zit in essentie de fout.
Dat ook de NVWA een loos toezichthoudersorgaan is, is bekend. Meer geld helpt ook niet. Net als IGZ, Nza, ACM, AFM en noem ze allemaal maar op falen ze continue, zijn ze altijd te laat en kijken ze veelal de verkeerde kant op.
Politici: Zouden eens een enquête moeten houden naar alle falende instanties, maar zijn helaas bezig met hun andere (kippen)driften.
Berend Pijlman 13
Henk EleveldOns marktsysteem werkt op concurrentie. Als je niet kunt concurreren dan kan je failliet gaan. Als je failliet gaat, kom je niet, zoals in USA, makkelijk opnieuw aan een startkrediet. In een situatie waar de inkomsten onder druk staat, zal dan ook gemakkelijk naar middelen gezocht worden waarmee de kosten worden gedrukt. Ook wanneer dit niet past binnen de regeltjes die in het belang van de maatschappij zijn. Het grootste belang is toch dat het gezin brood op de plank heeft.
Dat is heel erg logisch maar voor de maatschappij verkeerd. Dus moet het collectief worden opgepakt om te controleren of bedrijven zich wel aan de regeltjes houden. Maar wij kiezen steeds politici die ervan uitgaan dat bedrijven vanuit collectief eigen belang redeneren. Dat burgers zelf kunnen controleren (en burgers niet te vertrouwen zijn). En dat de overheid schadelijk is maar zij (de politici) er wel de leiding over hebben. Dat kan nooit goed gaan.
Politici zouden eens aan hun ideologie moeten gaan twijfelen.
René Schuurman 3
Wouter de Heij 5
René SchuurmanPeter Zwitser 9
In veel reacties hier lees ik toch weer iets van 'als er maar meer controleurs waren' of 'de politiek moet ingrijpen'.
Maar dat is nou juist het probleem. De politiek HEEFT ingegrepen. Dat is de reden dat de NVWA zo beroerd functioneert. En dat geldt niet alleen voor de NVWA. Dit is op grote schaal gebeurd bij allerlei controlerende instellingen (behalve uiteraard als het om bijstand e.d. gaat...).
De Belastingdienst controleert tal van bedrijven niet meer, want daar zijn afspaken mee gemaakt. Tot woede van veel inspecteurs.
Plasterk wilde onlangs het toezicht op de bouw afschaffen. Dat moest de sector zelf gaan regelen. Is gelukkig door de Eerste Kamer tegengehouden.. Degenen die moeten controleren, de gemeenten, waren ook in dit geval tegen die verandering.
Enz., enz.
Wat er nu is gebeurd, is geen incident. Het is al jaren beleid om controle vanuit de (semi-)overheid te vervangen door iets vaags als 'de sector moet zelf voor goede en veilige producten zorgen'.
De NVWA controleerde geen eieren. Niet omdat er te weinig controleurs waren (wat trouwens wel zo is), maar omdat met de sector is afgesproken dat die dat zelf regelt. Waarmee de NVWA gewoon een politiek besluit uitvoert.
'n Enorme klus, maar FTM zou misschien 'ns kunnen inventariseren hoeveel er is afgeschaft aan controle en is vervangen door 'vertrouwen'. En hoeveel daarvoor is gelobbyd vanuit (delen van) het bedrijfsleven.
Correctie: Plaskerk blijkt Plasterk te heten (dank, Lydia Lembeck). Zelfs z'n naam weet die man ingewikkeld te maken, grumbel.
Danny Split 7
Peter ZwitserBij een aantal domme keuzes, oke, maar constant en jaar na jaar de één na de ander?
Het gaat hier steeds meer op een totalitaire staat lijken die word gerund door tiranniek financiële belangen en corporaties.
[Verwijderd]
Danny SplitDanny Split 7
[Verwijderd]Wouter de Heij 5
Peter ZwitserDe bestuurder van de auto rijdt te hard (of niet), de politie constateert een grote of kleine overtreding en reageert, achteraf kan de rechter een boete verscheuren of juist extra opleggen.
De voedselproducent (de bestuurder) is in de basis verantwoordelijk om een veilig product te maken en consumenten nooit te misleiden. De NVWA (politie) controleert hierop en beboet.
En om correct te kunnen controleren heeft de NVWA een systeem (nodig) van slimme 'sensoren' en 'databases' EN inhoudelijke kundige inspecteurs in voldoende kwantiteit.
Maar neen, de NVWA is niet de eindverantwoordelijke!
Peter Zwitser 9
Wouter de HeijMaar je gaat je controle toch niet vrijwel afschaffen, omdát de producent verantwoordelijk is? En dat is in feite wat er in allerlei sectoren is gebeurd, en nog steeds gebeurt.
Een automobilist is ook verantwoordelijk voor de staat van zijn of haar auto. Maar ik zou daarom nog niet de APK willen afschaffen.
[Verwijderd]
Peter ZwitserWouter de Heij 5
Ik karakteriseer de huidige #eiergate affaire als resultaat van inhoudelijke onkunde (door gebrek aan inhoudelijke expertise), onhandige communicatie (van zowel de NVWA als LTO en onze centrale overheid), gecombineerd met 'haantjes' gedrag van kennisloze journalisten (met als dieptepunt nieuwsuur vorige week) die uit scoringsdrang de zaak erger maken dan die onhandige boeren en de onhandige NVWA al heeft gemaakt.
In de chemie wordt dit een een runaway reactie genoemd en dat is het geval in de laatste week. Deze week zijn de eerste parlementariërs en journalisten weer terug gekomen van vakantie denk ik dan maar. Het aantal artikelen ontploft, terwijl er feitelijk minder informatie per dag is bijgekomen (ik noem wie wat waar heeft gezegd, moddergooien tussen Belgie en Nederland, kamerbrieven, etc. niet het werkelijke feitelijke nieuws). Het ging/gaat over fipronil (een biocide) in eitjes, mogelijke voedsel(on)veiligheid en accuutje handhaving daarop. Sociologisch gezien een vorm van massahysterie
Over besmetting, MRL, ADI's etc. heb ik een excel gemaakt.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213641167084028&set=a.3963165718115.2167747.1249509623&type=3&theater
Stuur me een mail en je kunt gratis m krijgen.
Samengevat voor de voedselveiligheid hoeven wij burgers/consumenten geen zorgen te maken.
En toch vind ik ook dat er veel aan de hand is.
Arjan 7
Wouter de HeijSam Gerrits 3
Wouter de HeijWouter de Heij 5
https://www.nvwa.nl/onderwerpen/biociden/fipronil-in-eieren/eicodelijst
De hele fipronil discussie gaat helemaal niet over ADI of ARfD waarden (mg gif per kg persoon). Het zou moeten gaan over de MRL (concentratie in het product) en handhaving daarop. NVWA moet boven de MRL besluiten of een bedrijf alleen sluit, of dat er ook een recall wordt gedaan. Dit alles op basis van de grootte vd overscheiding. Zo zou het proces moeten zijn. Als de NVWA elke keer gaat 'interpreteren' of het misschien nu wel toxisch mag, dan is er geen duurzamen werkbare situatie. NVWA hoort (streng en snel) in te grijpen op basis van een logische managementproces waarin inhoudelijke kennis en inzicht de basis hoort te zijn.
De politie zal 's nachts op de A50 als ik 160 km/hr rijdt ook niet zeggen "ach het is rustig, gaat u maar meneer de Heij". Bij snelheden van hoger dan 120 km/hr zou ik gewoon de klos moeten zijn. Bij een overtreding van 125 km/hr kan dit nog worden gezien als een 'meter-afwijking', maar bij 170 km/hr wordt mijn rijbewijs vernietigd. Etc etc.
Zo ook bij MRL overschrijdingen.
De NVWA is 'de politie' en dient in te grijpen als productnormen overschreden worden. De MRL voor fipronil is 0,005 mg per kg_ei. Daarboven is teveel, Simpel. Niet moeilijker maken dus.
Rapid respons (op basis van gemeten concentraties en heldere productnormen) en goede communicatie dat zijn de essentiële zaken voor de NVWA.
Wel of niet giftig discussies 'amongst professors' in een 'handhaaf situatie' is ongepast. Snel reageren en goed communiceren daar gaat het om.
Mijn snelheidsboete op de A50 mag alleen achteraf verscheurt worden als blijkt dat er spraken van van een terechte noodsituatie. Maar daar gaat de politie niet over. Scheiding der machten is op zijn plek.
Markdraaier 7
Wouter de HeijWouter de Heij 5
De NVWA is inderdaad enorm geplaagd door de politiek en fusiegolven. Van inderdaad meer dan 3000 terug naar een kleine 2000. Dit hoeft geen probleem te zijn. We hebben immers beter analyse-systemen, computer systemen en meer kennis dan lang geleden. Ook zijn de Kwaliteits management systemen beter dan ooit (BRC etc.). Het gaat bij elke -en dus ook NVWA- mis als je denkt dat managementprocessen belangrijker kunnen gaan worden dan inhoudelijke kennis. De eigen kennisbasis bij de NVWA -ik doel dan op inhoudelijke eigen kennis mbt toxicologie etc. en ik doel nadrukkelijk niet op juridische kennis of zo- is uitgehold. Het BuRo wordt is geen afdeling, maar een externe club 'experts' die 'het erbij doen'. Professoren zonder praktijkervaring, pas afgestudeerden en wat onderzoekers uit waarschijnlijk -zelfs ik weet dit niet- WUR, RIVM, VU en TNO.
Ik geloof heilig in inhoudelijke kennis EN beoordeling op basis van een correcte kennis van de context en de situatie. Hier gaat het mis.
Terug naar de NVWA. Dat de NVWA nog 'hangt' onder EZ is natuurlijk een grote weeffout. De NVWA zou 100% van VWS moeten zijn. De taakstelling is tweeledig: a) bewaken van voedselveiligheid, b) voorkomen dat consumenten misleid worden. De NVWA moet er dus primair voor 'ons burgers zijn', onze 'politie-agent' die waakt over onze veiligheid.
Non-politiek dus.
Ja de NVWA kan het nooit goed doen, maar mijn stellige wens is: streng en gericht op bescherming van burgers.
Wat we met deze 'mening' kunnen in deze eiergate crisis? Helemaal niks!
Wouter de Heij 5
Eerst maar een stukje inhoud (dank voedingscentrum):
Veiligheid
De MRL is een wettelijke norm. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert met steekproeven of groente, fruit en vlees voldoen aan de MRL.
In het geval van een overschrijding van de MRL kijkt de NVWA of het gebruik van het product schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dit doen ze door te kijken of de aanvaarbare dagelijkse inname (ADI) of de Acute Referentie Dosis (ARfD) overschreden wordt.
Meestal is het nog niet schadelijk voor je gezondheid als er meer van een bestrijdingsmiddel of diergeneesmiddel in een product zit dan toegestaan. Als de overschrijding van de MRL te groot is laat de NVWA producten uit de winkels terughalen.
Grote veiligheidsmarge
In de MRL zit een grote veiligheidsmarge. De MRL wordt zo vastgesteld dat zelfs ‘liefhebbers’, de mensen die heel veel van bepaalde producten eten, de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) niet halen. Dit betekent dat als de MRL in één product een keer overschreden wordt, de meeste mensen bij het eten van het product de ADI niet overschrijden.
Wouter de Heij 5
Onze politieagent dient dus ook de MRL als basis te hebben en overschrijdingen in haar early-warning systeem mee te nemen EN tevens actie te ondernemen (blokkeren, recalls, publieke waarschuwing etc. afhankelijk van de 'ernst').
Over MRL's schreef ik 7 jaar geleden dit stukje ter uitleg: https://food4innovations.blog/2010/11/14/waarom-de-ngos-achter-de-gifmeter-niet-echt-kundig-overkomen/
Wouter de Heij 5
Nu ik denk dat ze de signalen uit Belgie (nov 2016) niet goed hebben opgepakt. Verder heeft hun 'woordvoerder' enorm slecht gecommuniceerd in de Nieuwsuur uitzending van 10 dagen geleden.
Maar nu wordt het pas echt politiek ... :-(
En als het politiek wordt dan leren we niks, veranderd er niks, en wordt de echte inhoud van deze casus weggedrukt.
Jan Willem de Hoop 12
Wouter de HeijDenk dat velen het hier waarderen en er veel van opsteken.
Peter Zwitser 9
Jan Willem de Hoop[Verwijderd]
Wouter de HeijMz59 7
Wouter de Heij[Verwijderd]
Mz59Wouter de Heij 5
Mz59Wouter de Heij 5
Mz59- checken of bedrijven goed omgaan met voedselveiligheid (en desnoods ingrijpen). Ze hebben geen eindverantwoordelijkheid.
- voorkomen dat consumenten worden misleid.
Simpel.
All andere mogelijke doelen zijn kul.
En juist daarom zeg ik: stom nvwa per direct onder volksgezondheid.
Arjan 7
Een relatief kleine groep boerenbedrijven (banken) met besmette eieren (slechte leningen), die de hele sector (bankensector) kan ontwrichten, omdat alle bedrijven (banken) en eieren (leningen) worden verdacht.
En de NVWA (DNB) wordt verweten onvoldoende toezicht te hebben gehouden, met als oorzaak bezuinigingen.
De overheid gaat met banken extra kredieten verstrekken (liquiditeitssteun overheid/CB) aan de boerenbedrijven (banken)
Misschien nog een opkoopprogramma voor eieren?
marcel 7
ArjanIn aanvulling hierop: het vertrouwen van de burger in de kundigheid van de toezichthouder slinkt met als gevolg dat burgers zeer kritisch zijn bij toekomstige waarschuwingen vanuit de NVWA (DNB)......
Arjan 7
marcelMarkdraaier 7
Arjan