De waarde van Hyves

3 Connecties

Relaties

Hyves

Organisaties

Facebook Inc. De Telegraaf
0 Bijdragen

Heeft de Telegraaf met Hyves een goede deal gesloten? Onder de talloze zelfbenoemde social media-experts overheerst scepsis. Terecht?

Veel rumoer rond dé internetdeal van 2010 in Nederland. Met vooral heel veel speculatie en analyse vanuit de heup. Een uitzondering is tech-journalist Philip Bueters, die op Techbusiness.nl vooral kijkt naar de feiten van de overname en op basis daarvan analyseert. Tot een concreet overnamebedrag komt hij niet, maar meer dan 53 miljoen kan het volgens hem niet zijn geweest: meer geld had de TMG immers niet in kas en de verkoop wordt met liquide middelen gefinancierd. De overnamesom varieert van 40 tot 60 miljoen euro. 
 
Hyves zou volgens een goed ingevoerde bron het afgelopen jaar 4 miljoen euro winst hebben geboekt, bij een omzet van 20 miljoen euro. Traditionele multipliers zeggen in de wereld van social media weinig tot niets.  Techbusiness vergelijkt de waarde van Hyves met die van Facebook per gebruiker, maar wijst erop dat Hyves ondanks alle pogingen een nationaal product is gebleven. Daarnaast heeft Hyves een veel jonger, en dus voor adverteerders minder aantrekkelijk publiek. 
 
Het lot van Netlog
Interessant is een vergelijking met het van oorsprong Vlaamse Netlog, dat qua publiek vergelijkbaar is met Hyves en claimt Europees marktleider te zijn. Volgens de Belgische krant De Standaard bereikt Netlog in België 35 procent van de internet gebruikers tussen 15-25 jaar. Maar de site zou kampen met sterk teruglopende bezoekcijfers: van 26 miljoen in augustus vorig jaar tot 19 miljoen in dezelfde maand in 2010. De Belgische jeugd blijkt massaal over te stappen naar concurrent Facebook. Netlog zou op zoek zijn naar een nieuwe strategische partner, een vaak gebruikt eufemisme voor nieuwe financiers. Investeerders in Netlog zijn onder meer Niklas Zennström en Janus Friis (Kazaa, Skype, Joost). 
 
De vergelijking met Hyves is snel gemaakt. De vraag is of die vergelijking terecht zal blijken. Op internet overheerst voorlopig - nogal gemakkelijke - scepsis over de deal. In reactievelden bij sites als Tweakers en Twitter  zeggen tientallen gebruikers hun account te zullen opheffen. Onder Nederlandse scholieren is Hyves echter de bestbezochte site, de groei van Facebook ten spijt. De site heeft een stevige positie, maar net als met Second Live of Habbo Hotel kan het gebruik snel 'uit' zijn. Een ander voorbeeld is MySpace. Daarmee ging het snel bergafwaarts nadat het eenmaal voor 580 miljoen dollar was overgenomen door media-magnaat Rupert Murdoch. Tot nu toe lijkt het erop dat nationale kampioenen op het gebied van sociale netwerken (Orkut in Brazilië, Xing in Duitstland en Oost-Europa) na aanvankelijk succes het afleggen tegen internationale spelers als Facebook en Linkedin. Xing bijvoorbeeld is in Nederland weggevaagd door Linkedin.
 
 
Vast staat dat Hyves al eerder is doodverklaard, maar er toch telkens weer  in is geslaagd om ieder jaar te groeien. Dat is een knappe prestatie. En als het einde van Hyves door de koop van de Telegraaf al is bezegeld, is dat dan erg? Essentieel bestaanskenmerk van social media is nu eenmaal dat ze experimenteren met nieuwe zakelijke modellen en dus een zeer vluchtig aards bestaan leiden, schreef blogger/auteur Cory Doctorow begin dit jaar in The Guardian. "Only ancient, clueless dinosaurs like Rupert Murdoch are dumb enough to pay hundreds of millions for social media companies with the belief that they will grow to be immortal giants."