
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
De stoere taal van Hugo de Jonge lost de woningcrisis niet op
Lelystad wil razendsnel groeien, maar wie gaat er wonen?
Toezichthouder Ton Hugens: ‘Woningbouwcorporaties hebben steviger regie nodig’
Woningmarktonderzoeker Cody Hochstenbach: ‘Er is helemaal geen tekort aan woningen in het middensegment’
Achterstallig onderhoud frustreert bouwambitie van woningcorporaties
Podcast | Een modernistische droomstad
Europarlementariër Kim van Sparrentak wil minder marktdenken voor de Europese woningmarkt
Plan voor een nieuwe stad in Flevoland, niet tegen de woningnood maar voor de winst
Woningmarktdeskundige Manuel Aalbers: ‘De financiële sector verdient steeds meer geld aan de woningmarkt’
Duld geen valse profeten bij jullie woonprotest
Beeld © CC / Jeroen Stoop
Wat je moet weten als je nu nog een eigen huis wilt kopen
De afgelopen drieënhalf jaar zijn de prijzen van koopwoningen duizelingwekkend snel gestegen. Wat is daarvan de oorzaak? En wat betekent dat als je in deze markt een huis wilt kopen?
Diana Bruinsma is zichtbaar opgetogen. Ze heeft haar bovenwoning in de Leidse Professorenwijk net te koop gezet. Ze gaat met het gezin verhuizen naar Gouda. ‘We hebben daar een heel mooi huis gevonden met drie slaapkamers en een tuin. Zo heerlijk voor de kinderen.’ Diana werkt in Gouda en kijkt ernaar uit om met de fiets naar haar werk te kunnen.
Maar waarom juist nu de stap gezet? ‘We kregen een kaart van een makelaar in de brievenbus. Daarop stond dat een vergelijkbare woning in de straat was verkocht voor 310.000 euro. Dat was een halve ton meer dan wat wij in 2010 hebben betaald. Dat zette ons aan het denken. Zouden we de tien procent aankoopkosten al hebben terugverdiend? Toen ging het opeens heel hard.’
Rentedaling
Leiden is een goed voorbeeld van een stad waar de woningprijzen in korte tijd zijn gestegen tot boven de niveaus van 2008, het jaar waarin de huizenmarkt begon in te zakken. In het eerste kwartaal van 2008 stond de gemiddelde transactieprijs in Leiden op 271.000 euro. In het laatste kwartaal van 2013 was de gemiddelde prijs van een Leidse woning weggezakt tot 223.000 euro. Ondertussen kost zo’n gemiddelde woning weer 320.000 euro. Een huis in Leiden is sinds 2013 dus gemiddeld bijna een ton duurder geworden.
Diana profiteert met haar verhuizing naar het in dezelfde regio liggende Gouda van de grote regionale verschillen op de woningmarkt. Door te verhuizen naar Gouda krijgen Diana en haar man meer waar voor hun geld. In deze gemeente staat de gemiddelde verkoopprijs op 231.000 euro. Dat is niet alleen een stuk lager dan in Leiden, maar de gemiddelde prijs staat ook nog onder die van 2008. Gerekend ten opzichte van 2013 is er in Gouda wel sprake van een stevig herstel, maar dat loopt achter op Leiden.
Buiten de populaire steden wordt het feestje over het algemeen wat minder uitbundig gevierd. Grote delen van het land, vooral landelijke gebieden, staan nog beneden de piek van 2008. Maar ook daar is de trend opwaarts. De woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis is optimistisch: ‘Het zal langer duren, maar ook daar zullen de prijzen terugkomen op het piekniveau.’
Tegen elkaar opbieden
Dat lijkt ook logisch; alle seinen staan tenslotte op groen. Rabobank verwacht dat in 2017 de prijzen nog eens met 7,6 procent zullen stijgen en in 2018 met 7 procent. De vraag is hoe lang die stijging kan doorgaan. Waar is al die uitbundige groei en dat aanhoudende optimisme eigenlijk op gebaseerd? En is er niet opnieuw een luchtbel in de maak?
Om te beginnen is de lage rente een belangrijk gegeven. In november 2008 stond de gemiddelde hypotheekrente op zijn meest recente top: 5,61 procent. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2017 was de rente 2,41 procent. Je kunt nu dus veel meer lenen terwijl je maandlasten gelijk blijven.
Meer lenen dan eigenlijk de bedoeling was, is in een markt met heel veel kopers en maar een beperkt aantal aanbieders een wapen dat wordt ingezet bij een biedingsstrijd. Er is door de lage rente meer ruimte voor kopers om tegen elkaar op te bieden. Mensen die eigenlijk 90 procent wilden financieren komen dan uiteindelijk toch uit op bijvoorbeeld 95 procent.
"Nu de woningmarkt uit zijn diepe winterslaap is ontwaakt, komen uitgestelde aankoop- en verkooptransacties op gang. En dat heeft gevolgen voor de prijzen"
Inhaalslag
Er is nog een tweede reden waarom de prijzen zo omhoogschieten. Tijdens de crisis waren maar weinig mensen optimistisch genoeg om een woning te kopen. Ze bleven jarenlang zitten waar ze zaten. Zelfs in Amsterdam was het in die tijd moeilijk om je woning snel te verkopen, ondanks de stevig gedaalde prijzen. Het is niet zo dat bijna niemand meer genoeg vertrouwen had in de eigen financiële situatie, maar kopen in een dalende markt voelt voor de meeste mensen heel griezelig. Je hebt steeds het gevoel dat je beter kunt wachten totdat de prijzen nog wat verder zijn gedaald.
Er was ook nog een groep die zijn woning jarenlang niet kón verkopen. Door de daling van de prijzen kregen veel mensen bij een eventuele verkoop te weinig geld binnen om de hypotheek in haar geheel te kunnen aflossen. Ze zouden dan met een restschuld blijven zitten van vaak tienduizenden euro’s. Dat gold voor honderdduizenden huishoudens. Reden genoeg om rustig te blijven zitten, in afwachting van betere tijden. Dat heeft een verlammend effect gehad op de woningmarkt.
Nu de woningmarkt uit zijn diepe winterslaap is ontwaakt, komt een deel van die uitgestelde aankoop- en verkooptransacties alsnog op gang. En dat heeft gevolgen voor de prijzen.
Tekort aan woningen
De derde prijsopdrijvende factor is het enorme tekort aan woningen. Veel mensen willen in de steden wonen, maar daar zijn veel te weinig woningen. Alles bij elkaar schatte Peter Boelhouwer, een in de woningmarkt gespecialiseerde hoogleraar aan de TU Delft, het bestaande tekort in een interview met FTM op 200.000. Zet de corporatiewoningen op 30 procent, en de vrije sectorhuur op 10 procent, dan resteert er een tekort aan koopwoningen van circa 120.000.
Tijdens de zeer langdurige recessie stond de woningbouw op een laag pitje. In 2009 werden er bijna 58 duizend koopwoningen opgeleverd. In 2014 waren dat er nog maar 28 duizend. Daardoor is er een tekort ontstaan, terwijl de vraag nu enorm toeneemt. Dat is een recept voor prijsstijgingen.
Vertrouwen
Een belangrijke voorwaarde voor de aankoop van een woning is dat je vertrouwen hebt in je toekomst. Dat is de vierde factor. In 2013 stond het consumentenvertrouwen gemiddeld op -35. Begin 2015 passeerde de index het nulniveau en ondertussen staan we op +26. Alle somberheid is in tweeënhalf jaar weggesmolten.
Er zit nóg een belangrijke drijvende kracht achter de prijsstijgingen. In met name Amsterdam en Utrecht hebben investeerders zich op de markt begeven. Die kopen woningen op om ze vervolgens te verhuren in de lucratieve vrije sector. Uit cijfers van het kadaster blijkt dat in Amsterdam in de eerste helft van 2017 17 procent van de transacties bestond uit verkopen aan beleggers.
Tot slot weten veel mensen niet goed wat ze met hun spaargeld moeten doen. Op de bank levert het niets op. De woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars zegt dat de leden regelmatig zien dat babyboomers besluiten om bij te springen als hun kinderen voor de zoveelste keer het onderspit dreigen te delven in een biedingsstrijd. Zo drijft het spaargeld van ouders de woningprijzen verder op.
Grote risico’s
Al die factoren samen zorgen voor een geweldig positief sentiment op de woningmarkt. Maar is dat terecht? Hoe lang houdt deze trend stand?
De Rabobank rekent voor de komende twee jaar op duidelijk hogere woningprijzen, maar heeft er ook belang bij om de stemming er een beetje in te houden.
Het eerste scenario is dat de woningmarkt een zachte landing maakt. Dat wil zeggen dat de prijzen geleidelijk naar een nieuw stabiel prijsniveau groeien. Niemand waagt zich aan een voorspelling wanneer die toestand bereikt zal zijn. Zoals eerder vermeld rekent Rabobank voor de komende twee jaar op duidelijk hogere woningprijzen, maar een hypotheekverstrekker als de Rabobank heeft er belang bij om de stemming er een beetje in te houden.
De Vereniging Eigen Huis (VEH), de belangenbehartiger van de woningbezitters, heeft geen belang bij het kunstmatig in stand houden van het optimisme. Volgens VEH is er sprake van een dalend vertrouwen in de markt. In december 2016 piekte de stemmingsindicator van de belangenbehartiger op 121, waarbij 100 staat voor een neutraal sentiment. In augustus 2017 was die indicator gedaald naar 112.
Dalende transacties
Er is nog een aanwijzing dat er een kentering gaande is. De Nederlandse Vereniging van Makelaars constateert dat het aantal verkopen nu lager ligt dan een jaar geleden. Daarmee wordt de stijging die werd ingezet in het tweede kwartaal van 2013 voor het eerst onderbroken. De prijzen reageren voorlopig nog niet. In augustus stond de gemiddelde prijs op 258.000 euro en dat was 9 procent meer dan in augustus 2016.
Deze ontwikkelingen lijken te wijzen op een geleidelijke stabilisering van de markt. Maar er zijn ook scenario’s denkbaar waarbij de woningmarkt plotseling onderuitgaat.
ECB koopt leningen op
De rente wordt al jarenlang laag gehouden door Europese Centrale Bank (ECB). De ECB koopt zelfs staats- en bedrijfsleningen op om de rente te drukken en het sluiten van nieuwe leningen te stimuleren. (Lees meer hierover in het dossier)
Dit beleid zal niet oneindig doorgaan. Als het wordt afgebouwd, stijgt de rente. Omdat de hypotheekrente meestijgt, wordt het duurder om geld te lenen en komen de woningprijzen onder druk. Als de markt begint te dalen, hebben potentiële kopers de neiging om te wachten op nog lagere prijzen en verdwijnt de vaart uit de handel. Zo kan de trend door een kleine verhoging van de rente al omslaan.
Leenbeperkingen
Boelhouwer noemt nog een mogelijk risico: de verdere beperking door de overheid van de omvang van een hypothecaire lening ten opzichte van de waarde. Dat zit zo. De hoeveelheid geld die kopers kunnen lenen via een hypotheek is sinds 2013 steeds met één procentpunt van de waarde van het te kopen huis afgenomen. Volgend jaar mag je precies 100 procent van de waarde van de te kopen woning lenen. Dat betekent dat mensen spaargeld nodig hebben om de aankoopkosten te betalen, het huis in te richten en misschien nog wat te verbouwen.
Die stapsgewijze afbouw van het te lenen percentage van de waarde van het pand hoeft niet te stoppen bij 100 procent. Nederlanders hebben op dit moment ten opzichte van hun inkomen de hoogste hypotheekschuld ter wereld. Dat vormt een risico voor de economie. Het IMF, de Nederlandsche Bank en het Financieel Stabiliteitscomité – een club economen die het regeringsbeleid beoordeelt aan de hand van financiële criteria – dringt erop aan om het te lenen bedrag stapsgewijs verder te verminderen tot 90 procent van de koopprijs. Als dat gebeurt, gaan de huizenprijzen waarschijnlijk weer fors dalen.
"Stel je voor dat de prijzen nog drie jaar 8 procent per jaar stijgen en dat de rente dan omhooggaat, dan heb je een enorm probleem"
Het doemscenario
Het grote doemscenario is volgens Boelhouwer dat de huidige irrationaliteit aanhoudt. Boelhouwer bedoelt daarmee dat veel mensen nu alleen geïnteresseerd zijn in de verwerving van een woning en te weinig nadenken over de risico’s op de langere termijn. In Amsterdam en Utrecht wordt al vaak meteen boven de vraagprijs geboden. Die ‘gekte’ stuwt de prijzen steeds verder op. Boelhouwer: ‘Stel je voor dat de prijzen nog twee tot drie jaar 8 procent per jaar stijgen en dat de rente dan omhooggaat, dan heb je een enorm probleem. Dan staan de prijzen heel hoog terwijl de leencapaciteit onderuitgaat. Dan krijg je een correctie.’
Er is in ieder geval één belangrijke prijsopdrijvende factor die nog jarenlang het prijsniveau zal ondersteunen. De Nederlandse bevolking groeit nog steeds. En het gebrek aan woningen in de gebieden waar mensen naartoe willen, zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dat zal in ieder geval een bodem in het prijsniveau leggen. Maar of dat nu een reden is om blij te zijn met dat woningtekort, is een ander verhaal.
101 Bijdragen
erik de lange 3
Lydia Lembeck 12
erik de langehttp://politiek.tpo.nl/2017/09/22/de-vvd-is-moreel-failliet-en-smoort-systeemkritiek/
Chris Eikelboom 4
Echt totaal krankjorum? Onderliggende waarde (reële bouwkosten) zijn maar een fractie hiervan. In theorie zou je hetzelfde appartement wellicht voor 135.000 kunnen bouwen. Dat lijkt mij een veel realisitischer bedrag (en betaalbaar hypotheek voor iedereen!).
Jan Smid 8
Chris EikelboomMarla Singer 7
Jan SmidJan Smid 8
Marla Singersquarejaw 5
Chris EikelboomMartien van Dongen 4
Beleggers en incassobureaus hebben de toekomst doordat de overheid een rem zet op de sociale woningmarkt.
Campings zijn een verzamelplaats voor woningzoekenden.
Of langer thuis wonen.
En door het luk raak bouwen van nu meer verdichting van de leefomgeving.
Lydia Lembeck 12
Martien van DongenJan Smid 8
En wat Arnoud Boot gisteren zij bij Buitenhof is ook niet waar, Hij meende dat als er meer ruimte komt voor de vrije huursector de prijzen de huur- en koopprijzen vanzelf wel dalen. Ik ben dan dat altijd geneigd om de vragen: waar is dat dan gebeurd en speelt daar dan dezelfde situatie als in Nederland? Daarnaast meent hij dat scheefwoners - hij heeft de term niet genoemd maar hij bedoelt dat wel - gewoon hun woning uit gedreven moeten worden. Dus ik mag ik straks i,p,v, een 400 euro ineens 1400 euro gaan betalen en ik moet maar door die zure appel heen bijten. Maar waarom ik ben blijven zitten - inderdaad, vanwege de fratsen van het duo Wim Kok en Gerrit Zalm - door het toestaan van aflossingsvrije hypotheken en door de toename van de arbeidsparticipatie van de vrouw, dat komt niet duidelijk uit de verf. Een alleenstaande met een modaal inkomen kan daar nooit tegenop bieden tenzij het woningen zijn voor alleenstaanden.. En er is nog iets wat niet naar voren is gekomen: het tekort aan bouwgrond en de verliezen die de gemeente daarop heeft geleden en dat verlies terug wil verdienen door schaarste te creëren.
Ver van je werk wonen wordt ook steeds meer onaantrekkelijk gemaakt.
https://www.vpro.nl/buitenhof/speel~POMS_VPRO_10924194~onbetaalbaar-wonen~.html
Marla Singer 7
Jan SmidDenk ook niet dat het met de komende coalitie er beter op gaat worden want het aankomende kabinet moet op eieren gaan lopen en zoveel mogelijk tot het laatste moment uitstellen terwijl het eigenlijk al te laat is. Dat zal nog meer onnodige kosten met zich meebrengen waardoor de economie niet zal gaan vlotten.
Jan Smid 8
Marla SingerJan Smid 8
Wat niet wordt vermeld is de groei van het aantal huishoudens, Vergeet namelijk niet dat 1 op de 3 relaties geen stand houdt, Zo ontstaat ook druk op de woningmarkt.
Hebben we het nog niet gehad over die achterlijke garanties in de woningmarkt, de WSW corporaties en de NHG. Als ik dan al lees dat steeds meer kopers de premie van de NHG niet kunnen betalen vraag je je af hoe het moet als bijvoorbeeld de ketel ineens vervangen moeten worden of een kozijn,
https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/veh-starters-kunnen-nhg-premie-niet-ophoesten
[Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
Jan SmidReactie op: Jan Smid 8
Vandaag 09:46
Jan Smid 8
Lydia LembeckInge 5
Jan SmidHet is dus niet zo dat je al woont en dan nog premie betaalt en geen nieuwe ketel kunt betalen. Het bedrag is overigens dermate laag dat het daarop niet stuit om wel of niet te kunnen kopen. De meeste woningen die nu worden verkocht, door de hogere biedingen, liggen sowieso boven NHG niveau want de bovengrens om nog een huis met NHG-garantie te kunnen kopen ligt nu rond de 250.000,= met een gradatie voor wel of geen energiebesparende maatregelen.
Matthijs 11
Zie hier de kern van het probleem. Waarom blij zijn met het feit dat iets duurder wordt? Als auto's volgend jaar gemiddeld 20% duurder worden, komt de ANWB dan ook met een persbericht "de ANWB is verheugd dat de prijzen fors hoger geworden zijn"? Zijn mensen dan blij dat ze bij de autodealer in plaats van 25.000, 35.000 afrekenen?
Tuurlijk, voor veel mensen is hun huis een belangrijk bezit. Een afbetaald huis heeft veel waarde. Maar in geld uitgedrukt is het allemaal om het even. Als jouw huis duurder wordt en je verkoopt hem, is het volgende huis dat je koopt ook duurder. Je schiet er niks mee op, je bent alleen maar meer kwijt aan bank, makelaar en notaris, en niet te vergeten de fiscus die direct even 6% aftikt.
In een normaal functionerende, evenwichtigere markt zouden we juist blij moeten zijn met lagere prijzen. Degenen die dan toch nog meer willen uitgeven, krijgen voor dat extra geld meer kwaliteit. In plaats van een dikkere hypotheek voor hetzelfde flatje tien hoog.
Lydia Lembeck 12
MatthijsHet aantal echte eigenaren is volgens mij helemaal niet zo groot.
Matthijs 11
Lydia LembeckMaar verder maakt dat allemaal niet uit voor het punt dat ik wilde maken en dat is dat het helemaal niet goed is als huizen duur zijn. Voor kopers niet en voor huurders ook niet.
Jan Smid 8
MatthijsEn daarom denk ik dat Lydia gelijk heeft.
https://www.ad.nl/economie/aflossingsvrije-hypotheek-dreigt-molensteen-te-worden-voor-50-plussers~abf348bc/
Inge 5
Jan SmidOmdat er nog een hoop 50-ers die een aflossingsvrije hypotheek hebben, niet aflossen en niet weten dat ze de overwaarde niet meer kunnen lenen als de looptijd om is, en pas een paar jaar geleden men de maatregel heeft genomen dat mensen hun woningschuld moeten aflossen. Er is nog iets anders: stel je hebt destijds een huis gekocht middels een beleggingshypotheek en je belegging is waardeloos geworden, wat dan?
unqote.
Neen, dat is niet zo en dat staat er ook niet, dat ze de overwaarde niet meer kunnen lenen. Als je genoeg inkomen hebt kun je opnieuw hypotheek sluiten. Je moet ook niet aflossen, er is alleen geen recht op belastingaftrek voor het aflossingsvrije deel dan, kort samengevat. Voor nieuwe leningen gelden idd andere regels.
Als je het niet kunt betalen krijg je ook geen hypotheek, banken hanteren daar woonquote regels voor, juist om mensen te beschermen tegen boven je macht lenen. Er wordt rekening gehouden met het deel van je loon dat nodig is om van te leven, dat mag je niet "verwonen."
Jan Smid 8
IngeEr wordt dan gekeken naar hun toekomstige inkomen en dat je pensioen kun je minder lenen en als je niet hebt afgelost, zit je met een restschuld die je wellicht weer kunt lenen maar de rente niet aftrekbaar is.
Met andere woorden, voor veel 50 plussers met een aflossingsvrije hypotheek wacht een probleem, tenzij er een erfenis zich aandient waarmee een aanzienlijke geldsom verkregen kan worden, Want die overwaarde telt niet mee met de beoordeling en dat lijkt mij logisch.
Inge 5
Jan SmidTensotte, men is er ook zelf met eigen verstand bij geweest...
Lydia Lembeck 12
IngeInge 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
IngeIk denk dat je dan wel een uitzondering bent. Helaas.
Inge 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
IngeIk vergeet namen, maar de serie niet... Kom op zeg. FAB!! :)
Helaas zijn er veel beroepen waarin je nep mensen aantreft. Wel geld willen verdienen, maar er niets voor willen doen misschien? Hoewel ik denk dat de valse figuren veel meer investeren dan de mensen die keurig een opleiding volgen.
erik de lange 3
IngeInge 5
erik de langeMatthijs 11
Jan SmidDe bottom line is dat als de gemiddelde prijs van woningen hoger is, we met zijn allen méér kwijt zijn aan huur of hypotheek. Er gaat dan gemiddeld méér geld naar de FIRE sector (banken, verzekeringen, etc). Voor onze koopkracht is dat slecht. Macro economisch gezien is dat slecht.
Mijn punt gaat dus - niet - over specifieke groepen die op een bepaald moment gekocht hebben en hypotheek X of Y hebben. Het gaat om het totaalplaatje.
Lydia Lembeck 12
MatthijsLydia Lembeck 12
MatthijsInge 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
IngeVerder ben ik afkomstig uit een villadorp in de buurt van Haarlem. Mijn hele jeugd in en om Bloemendaal, Aerdenhout, Bentveld, Vogelenzang en Heemstede doorgebracht. Veel nieuwbouw bv in Haarlem Zuid zien bouwen. Maar ook in Zandvoort en Bentveld en zeker ook in Heemstede. Plus familie met diepe zakken die duur konden lenen en daardoor dure woningen kochten.
Ik zie... hoor... en weet waar die klepel hangt.
Ohja.... een nieuwe hypotheek is niets anders dan een nieuwe lening van enkele tonnen.
Inge 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
IngeEn wat je niet kunt en mag uitvlakken is de bewust (door de VVD) veroorzaakte schaarste op de woningmarkt in ons land. Starters koopwoningen, echte middenhuur van 710-900 (max) en de sociale huurwoningen.
Hoppen tussen koop en huur wordt ook nog eens moeilijk gemaakt als het gaat om grootte van het huishouden en het inkomen.
Echte rijken maakt het weinig uit. Zij kunnen wel hoppen. Genoeg beschikbaar in de dure markt, tenzij je perse in Amsterdam wilt wonen. Gelukkig is er een SP wethouder in die stad die probeert alles nog een beetje goed te regelen
PS: Ik woon al heel lang niet meer in Noord-Holland.
Peter Hendriks 7
MatthijsLydia Lembeck 12
Peter HendriksMatthijs 11
Peter Hendriks[Verwijderd]
Jan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidLouis Klaassens
Krimp:
De babyboomers gaan de komende decennia allemaal of dood of naar een verzorgingshuis of ruilen hun grotere huis in voor een appartement. Dit terwijl hun kinderen, een nog grotere generatie, al een huis hebben. Die gaan dus hooguit groter wonen of blijven waar ze zitten.
De bevolking groeit nog, in de grote steden, maar met name in de grens-provincies daalt de bevolking al. Daar zijn soms nu al huizen over. In Hoensbroek en Brunssum (Zuid-Limburg) zijn al wijken gesloopt. Krimp is (gelukkig) onvermijdelijk.
Andere factor: Aflossingsvrije hypotheken.
De eerste Aflossingsvrije hypotheken zijn binnenkort afgelopen. Dan moet er alsnog afgelost worden. Dan moet je daar of geld voor gespaard hebben, of je huis verkopen. Ik neem aan dat niet veel mensen gespaard hebben om af te lossen, dus komen veel van die huizen op de markt. Aanbod stijgt dus, prijs daalt.
Lydia Lembeck 12
Louis KlaassensBabyboomers die een verzorgingshuis kunnen betalen zijn nu al niet te beklagen dat ze het zo moeilijk hebben. Verzorgingshuizen zijn er alleen nog in de particuliere sector. Dat kunnen gewone mensen niet betalen.
Anton Van de Haar 8
We willen steeds meer woningen, steeds meer wegen, steeds meer ruimte voor recreatie, steeds meer natuur, etc. En voor een deel hebben we dat ook nodig omdat de bevolking van Nederland alsmaar verder groeit. Maar de ruimte in ons land groeit niet mee, die blijft hetzelfde.
Daar komt nog bij dat we (m.i. terecht) zeer zorgvuldig om willen gaan met de inrichting van ons land, en daarom een steeds dichter woud van regeltjes en procedures optuigen, met alle gevolgen van dien voor de kosten van het (her)inrichten van ons land.
Het netto resultaat hiervan is dat ons land langzaamaan onleefbaar wordt voor mensen met een beperkt inkomen, en bij ongewijzigd beleid (= geen beleid) zal dit probleem alleen maar toenemen.
De enige remedie hiervoor is het op termijn proberen te verlagen, of tenminste te stabiliseren, van de bevolking van Nederland. Ik geloof niet dat er ook maar een politieke partij is in Nederland die hier aandacht aan besteedt.
Peter Hendriks 7
Anton Van de HaarJan Smid 8
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
Jan SmidJan Smid 8
Anton Van de Haarhttps://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/18/geen-natuurlijke-bevolkingsgroei-in-eerste-kwartaal
https://www.volkskrant.nl/binnenland/we-zijn-met-17-1-miljoen-waarom-onze-bevolking-zo-snel-groeit~a4443025/
Anton Van de Haar 8
Jan SmidJan Smid 8
Anton Van de HaarO Pen 13
Anton Van de HaarLydia Lembeck 12
Anton Van de HaarLydia Lembeck 12
Anton Van de HaarMatthijs 11
Anton Van de HaarMaar of bevolkingsbeperking de oplossing is? Ik denk dat er op zich ruimte genoeg is, afgezien van binnen de echt grote steden als A'dam en Utrecht. Zolang er maar echte keuzes gemaakt worden voor betaalbare woningen. Je kunt op een stuk grond 10 bedrijfspanden of 50 villa's bouwen. Maar ook een mooi appartementcomplex met 300 betaalbare (huur)woningen. Combineer dat met goede treinverbindingen zodat niet iedereen in de drie grootste steden hoeft te wonen en de toegankelijkheid van betaalbaar wonen moet voor een groot deel opgelost zijn lijkt me.
Jan Smid 8
MatthijsAls het vak aantrekkelijk genoeg is en je er een goed inkomen aan overhoudt, na aftrek van de vaste lasten inclusief dat van het winkelpand, zou het kunnen dat méér mensen bakker willen worden. Maar vergeet niet dat bakkers vaak platgedrukt worden door supermarkten want die kunnen veel goedkoper brood aanleveren. Dus prijs.kwaliteitsverhouding moet de doorslag geven. Daarnaast: wie leent jou effe 4 ton voor de inrichting en bakoven, en het voornaamste: wie kan jouw kostelijke brood betalen?
Matthijs 11
Jan SmidJan Smid 8
MatthijsAls een bedrijf vette winsten draait, is het dan vanzelfsprekend dat het meer personeel aantrekt?
Matthijs 11
Jan SmidJan Smid 8
Matthijshttps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/nieuw-wapen-tegen-opkopen-babymelk-door-chinezen
https://www.nrc.nl/nieuws/2014/08/29/melkpoederschaarste-is-nu-structureel-a1500263
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/29374262/__Olieprijs_zet_opmars_stevig_voort__.html
De warme echte bakker en zeker ondernemingen zoals het Vlaams broodhuys maken echt beter brood dat méér kost dan wat je in de supermarkt betaald. Maar de massa moet het wel kunnen betalen.
Voor ik het vergeet, wat is een normale markt? Kun je daar een goede definitie van geven?
Lydia Lembeck 12
Jan SmidAnton Van de Haar 8
MatthijsDat is ook een symptoom van het probleem. Veel mensen willen liever in een huis met een tuintje wonen dan op de zoveelste verdieping van een appartementengebouw. Maar vanwege de grondschaarste zit dat er voor steeds meer mensen niet meer in. In steeds grotere delen van Nederland is de grondprijs de grootste kostenpost in de bouw van een woning aan het worden.
Matthijs 11
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
MatthijsMatthijs 11
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
MatthijsJan Smid 8
Anton Van de HaarLydia Lembeck 12
Jan SmidIk heb een vrij uitzicht en geniet momenteel dagelijks van schitterende zonsondergangen. Nadeel.. het is ook de windkant. Planten op het balkon redden het niet en zelfs de ramen blijken 'lek' geworden te zijn door de voortdurende harde wind. Zolang ze openen en sluiten wordt daar niets aan gedaan.
Nog een nadeel... OV is voor slecht lopende mensen wat ver weg (rond de 500meter) en de winkels liggen op 1 tot 1,5 km afstand.
Jan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidLydia Lembeck 12
Anton Van de Haarmarcel 7
Anton Van de HaarDat klinkt als een forse opgave voor de volkshuisvesting de komende jaren.......!
Jan Smid 8
marcelLydia Lembeck 12
Jan SmidJan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidWe moeten stoppen met het voortdurend stigmatiseren van sociale huurders, sociale huurwoningen en mensen die misschien best willen verhuizen, dat financieel ook wel kunnen, maar voor wie GEEN woningen te vinden zijn. Want dat heeft Rutte II even vergeten. De particuliere investeerders zijn niet geïnteresseerd in middenhuur woningen, omdat die volgens hen onvoldoende opleveren.
En dat is een van redenen, waarom mensen met een beter inkomen nog altijd sociaal moeten huren.
Nog een: starterswoningen op de koopmarkt zijn te duur en er zijn er veel te weinig van. Deze schaarste is met opzet gecreëerd.
Lydia Lembeck 12
marcelArjan 7
Anton Van de HaarDat is altijd een belangrijk vraagstuk, maar dat betekent niet dat het een onoplosbaar probleem is. Het vraagt om een daadkrachtige overheid op dit beleidspunt. En dat kan zo ver gaan dat er dwingende maatregelen moeten worden genomen die de markt niet gewend is. Maar als het moet, dan kan het.
Lydia Lembeck 12
Ik vind lenen niet echt iets om trots op te zijn. Als je het moet doen voor een woning, zoek er dan een op die behoorlijk onder je limiet ligt. Dan heb je tenminste nog wat realiteitszin. Ver boven je limiet een lening sluiten omdat je in die stad MOET wonen is gewoon oer stom. Zorg dat je tot een km of 60 buiten die stad zit. Prijzen zijn lager en je moet wel forenzen. Verstandige mensen hebben dat er voor over. Zeker als ze kinderen hebben.
Ik begrijp niets van mensen die perse in Amsterdam MOETEN wonen voor hun imago. Als sociaal huurder ben ik regelmatig verhuisd naar een goedkopere plek. Helaas is dat nu door de VVD kapot gemaakt. Ik kan hooguit in een uithoek van Friesland goedkoper huren en op plekken zonder OV. De segregatie is te ver doorgezet. Tweedeling op grond van inkomen en hoe je woont is belachelijk natuurlijk, maar wel een feit.
Lodewijk 6
Lydia LembeckMaar dan wel in samenwerking met de pvda in een 1-2tje met Europa, die de huurdersmarkt op slot hebben gegooid. Daarom blijven al die "scheefwoners" (alleen het woord al!) lekker zitten waar ze zitten, zoals ondergetekende. Over een paar jaar daalt het gezinsinkomen sterk en van Blok mogen we niet verhuizen naar een goedkopere woning of krijgen we dan huurtoeslag.
Lydia Lembeck 12
LodewijkMet deze opmerking erbij: 'lekker' zitten is er voor steeds meer van deze huishoudens niet meer bij.
Peter Urbanus 5
En wat als inderdaad de rente gaat stijgen, zoals Boekhouwer vreest, of erger, dat er een nieuwe crisis uitbreekt? De oorzaken van de crisis van 2008 zijn nog steeds aanwezig.
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusHoewel ik het sneu zou vinden als het mis zou gaan, vraag ik me ook af of dat niet een geweldige leerschool zou zijn voor ze.
Peter Urbanus 5
Na de val van de Muur konden die verworvenheden alsnog op de mesthoop en mochten we de hoofdprijs betalen.
Ludovica Van Oirschot 15
De Vereniging Eigen Huis (VEH), de belangenbehartiger van de woningbezitters, heeft geen belang bij het kunstmatig in stand houden van het optimisme. "
Dat is maar zeer de vraag. VEH is in mijn ogen een venijnig commercieel clubje dat er juist alle belang bij heeft de prijzen de lucht in te praten. Bij de Rabobank zie ik persoonlijk juist gezond verstand.
Is Hendriks op een of andere manier gelieerd aan VEH?
Jan Smid 8
Ludovica Van Oirschothttps://www.eigenhuis.nl/docs/default-source/downloads/jaarverslag-2015-2016.pdf?sfvrsn=6
Maar als je zegt dat je bij de RABO-bank gezond verstand hebben denk ik dat jij je lelijk vergist. Het is een commerciële bank (financiële economie !) die weliswaar met BEST2007 verstandig heeft gehandeld maar lang niet altijd, Vraag het eens aan Michiel Werkman, onze ervaringsdeskundige bij uitstek !
http://www.blikopdewereld.nl/economie/kredietcrisis/2412-hoe-banken-zich-met-financiele-trucs-tegen-de-kredietcrisis-wapenen
Ludovica Van Oirschot 15
Jan SmidDaarentegen wordt ik als klant van de Rabo deskundig en vriendelijk behandeld. Zij willen mij diensten verkopen, maar ik van mijn kant heb ook een zakelijk doel met de relatie.
Dit zijn mijn persoonlijke ervaringen.
Mijn punt is dat de stelling van Hendriks dat VEH onpartijdig is, en Rabo belang heeft bij hoge huizenprijzen, niet onderbouwd is en naar mijn idee onjuist is. Huiseigenaren hebben meer belang bij hoge huizenprijzen dan hypotheekverstrekkers.
Jan Smid 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jan SmidNaar mijn idee nog een oude vereniging die gekaapt is door marketeers met een VVD mentaliteit. Geen greintje fatsoen.
Johan24 4
Arjan 7
ING laat vandaag ook weer zien dat Nederland weinig achterstanden in betalingen kent tov andere landen door strenge toetsing op inkomen, ondanks weinig inbreng eigen vermogen.
Het risico zit in scheidingen en baanverlies. Je kan dus beter op je vrouw en je baas letten, dan op de rentestanden.
Lydia Lembeck 12
ArjanTja.... Andersom gebeurt dat natuurlijk niet, hè? Jeetje.
Arjan 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
ArjanHendrik Faber 4
Dit dempt de huizenprijzen allereerst, daarnaast zorgt het voor een herverdeling van rijk en arm. En zal de gemiddelde koopkracht flink toenemen. Eens keertje ander verhaal dan koopkracht verlies doordat euro's uit de reële economie worden gehaald door de bank.
Daarnaast merk ik, maar ik ben niet heel betrokken of geïnformeerd op dit onderwerp, dat er heel weinig wordt vernieuwd met het bouwen. Het standaard huis in Nederland is nog steeds vaak van steen en beton, terwijl ik zou graag zien dat er veel meer wordt gebouwd met hout. Icm met modulair bouwen via Ikea-achtige pakketen levert dit een lagere bouwprijs op.
Jan Smid 8
Hendrik FaberIk zie veel in het bouwen met piepschuim want geen kachel meer nodig, hooguit een kleine boiler Alleen: hoe kan je iets aan de muren ophangen.
Lydia Lembeck 12
Hendrik FaberLodewijk 6
Apeldoorn schijnt de kroon te spannen:
"In de stad wordt gesproken over een verlies van 100 miljoen euro tot 2020. Het werkelijke tekort ligt volgens de wethouder ergens tussen de 85 en 135 miljoen euro."
http://www.binnenlandsbestuur.nl/juridisch/achtergrond/achtergrond/apeldoorn-moet-effe-dimmen.3734064.lynkx
In antwoord op:
https://www.ftm.nl/artikelen/wat-je-moet-weten-als-je-nu-nog-een-eigen-huis-wilt-kopen#reactie43922