
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer
Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.
Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.
Minister Kaag kan de KLM wel degelijk aan afspraken houden: geen onmacht, maar onwil
Krimpbesluit van tafel: klimaatontwrichting door Nederlandse luchtvaart duurt voort
Megaclaim gloort in slepend arbeidsgeschil bij de KLM
Cold case: hoe een topman van de KLM de staat een poot uitdraaide
Explosieve toename van CO2-uitstoot door luxevluchten, Greenpeace wil verbod
Veel meer privévluchten dan voor corona, vooral naar Europese vakantiebestemmingen
Drukte op Schiphol levert onveilige situaties op
Wanneer vertelt Schiphol dat Nederland deze zomer niet op vakantie kan?
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
Kabinet zet dure traditie voort: de KLM redden zonder achterliggend plan
Lelystad Airport © ANP/Koen van Weel
Wat kost Lelystad Airport ons eigenlijk?
Of er ooit commercieel zal worden gevlogen is door de coronacrisis onzeker geworden. Maar officieel gaan de voorbereidingen voor Lelystad Airport gewoon door, ook nu de opening wederom is uitgesteld . De uitbreiding van het omstreden vliegveld heeft nu al honderden miljoenen gekost. Maar hoeveel precies? En waaraan is dat geld besteed? Omroep Flevoland en Follow the Money doen onderzoek naar de geldstromen achter het door tegenvallers geplaagde uitbreidingsplan. De cijfers leiden ons diep in het moeras. Hoog tijd voor een doortastender aanpak.
Het zat er aan te komen: de corona-crisis heeft nu ook Lelystad Airport bereikt. Vandaag kondigde minister Van Nieuwehuizen aan dat de opening met een jaar is uitgesteld naar november 2021. Schiphol is al hard geraakt, veel vluchten zijn geschrapt en de Aalsmeerbaan dient tegenwoordig als parkeerplaats voor vliegtuigen. ‘Van overloop vanaf Schiphol [kan] dit jaar geen sprake zijn’, zegt de minister in haar brief. De uitbreiding van Lelystad Airport is dus voorlopig niet nodig. Pas wanneer ‘de operatie genormaliseerd is’ kunnen volgens haar de plannen verder worden uitgevoerd. Al gaat ze ervan uit dat een snelle herstel van de luchtvaart mogelijk is. Daarom dus ook geen afstel, maar uitstel.
Maar de corona pandemie is niet de enige reden voor het vierde uitstel. Vlak voor haar aankondiging kwam de commissie m.e.r. met het advies dat de stikstofberekeningen voor het vliegveld over moeten. Door verkeerde berekeningen ‘is de depositie van stikstof op de Veluwe onderschat’, zegt de commissie. ze bevestigt hiermee de kritiek van actiegroep SATL, die onder leiding van ingenieur Leon Adegeest de stikstofcijfers had herberekend en forse fouten in het rapport had geconstateerd. Volgens de commissie moeten de rekenregels verbeterd en de berekeningen opnieuw worden uitgevoerd. Ook dat had, corona of niet, tot uitstel geleid.
Het broeit in Flevoland. Dat was meteen al de eerste conclusie uit de FlevoPitch van Omroep Flevoland en Follow the Money. Er is in Nederlands jongste provincie van alles aan de hand dat tot onenigheid leidt. De aanleg van windmolenparken, de te hoge aansluitkosten op de stadsverwarming in Almere, de permanente bewoning van een vakantiepark in Zeewolde, en uiteraard: de aanhoudende discussie over uitbreiding van Lelystad Airport. De indiener van dit winnende onderzoeksonderwerp, oud-piloot Ruud Holswilder, vroeg ons de geldstromen in beeld te brengen achter het vliegveld dat al meermaals het nieuws haalde: omdat bewoners in verzet zijn, onderzoeken niet blijken te deugen, de politiek hopeloos verdeeld is en de minister de geplande opening al drie keer moest uitstellen. Er is dus al veel over Lelystad Airport gezegd en geschreven; desondanks besloten ook wij ons erin te verdiepen.
Ondoorgrondelijk moeras
Inmiddels zijn we een aantal maanden verder. Maanden waarin de nieuwsstroom over Lelystad Airport niet is opgedroogd. Het rapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek, onder leiding van oud-minister, en oud-Commissaris van de Koning Johan Remkes, heeft de discussie verder op scherp gezet. De luchtvaartsector mag alleen nog groeien als tegelijkertijd de stikstofuitstoot omlaag gaat. De maatregelen die de emissie moeten beperken, raken dus niet alleen de boeren maar zeker ook de luchtvaart. Niettemin gaan er geruchten over een tweede landingsbaan op Lelystad Airport. En op dit moment beoordeelt de commissie voor de milieueffectrapportage of de stikstofberekeningen voor het vliegveld opnieuw moeten worden gemaakt. Dat kan verder uitstel betekenen. En dan verkeren we ook nog eens in coronacrisis, waardoor de gehele luchtvaartsector plotseling onder druk staat. Het valt nog maar te bezien of er voldoende luchtvaartmaatschappijen overblijven om te vliegen op Lelystad Airport.
Het valt te bezien of er voldoende luchtvaartmaatschappijen overblijven om te vliegen op Lelystad Airport
Intussen hebben wij ook niet stilgezeten. Om een beeld te krijgen van de geldstromen zijn we in de cijfers gedoken. Een ondoorgrondelijk moeras, waaruit vooral duidelijk wordt hoe weinig er bekend is over de kosten die zijn gemaakt. Zelfs Kamerleden die fel oppositie voeren tegen uitbreiding van het vliegveld blijken geen flauw benul te hebben wat er tot nu aan de uitbreiding is uitgegeven. In de media circuleren bedragen van 150 tot 200 miljoen euro. Onlangs nog werd in een interview van Het Financieele Dagblad met Hanne Buis, directeur van Lelystad Airport, het bedrag van 200 miljoen euro genoemd. Onduidelijk blijft waaraan dat geld is uitgegeven, door wie, en in opdracht van wie.
Brandweerlieden en luchtverkeersleiders
Er zingen meer bedragen rond. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen schreef in februari 2018 aan de Tweede Kamer dat uitstel van de opening van het vliegveld elk jaar 4 miljoen euro zou kosten. Als dat klopte, zitten we nu – na een vertraging van minimaal 2,5 jaar – al op een kostenpost van 10 miljoen euro. Overigens is ook van de vertragingskosten niet duidelijk waaruit ze bestaan. Vermoedelijk gaat het om uitgaven aan personeel, want er werken al wel 27 brandweerlieden (sinds september 2019) en 24 luchtverkeersleiders (sinds november 2019) op Lelystad Airport. Maar zeker weten doen we ook dit niet.
Wat we uit jaarverslagen wel kunnen opmaken is dat de Royal Schiphol Group, eigenaar van Lelystad Airport, sinds 2016 bijna 117 miljoen euro in de uitbreiding investeerde. Dit geld is voornamelijk uitgegeven aan de bouw van de terminal en bijbehorende wegen en parkeerterreinen, de verlenging van de start- en landingsbaan tot totaal 2.700 meter, en de verhoging van de verkeerstoren. Maar de jaarverslagen geven nauwelijks uitsluitsel over welke bedragen waaraan zijn uitgegeven. Omdat de staat voor 69,77 procent aandeelhouder is van de luchthavengroep is het ook in het belang van de belastingbetaler om te weten wat er met zijn investeringen gebeurt.
De Royal Schiphol Group heeft voor de uitbreiding van Lelystad Airport tot nu toe een kleine 117 miljoen euro uitgegeven, zo blijkt uit de jaarverslagen van 2016 tot en met 2019.
In 2016 werd voor 14 miljoen euro grond gekocht, waarop in 2017 voor 32,7 miljoen euro werd gewerkt aan de nieuwe terminal met parkeerterreinen, de verlenging van de start- en landingsbaan en aanleg van een taxibaan, en de verhoging van de verkeerstoren. Deze werkzaamheden waren in 2018 gereed, na een investering van nog eens 24,6 miljoen euro.
Het jaarverslag 2019 vermeldt dat er 46 miljoen in de luchthaven is geïnvesteerd. Daarvan wordt 24,5 miljoen euro gespecificeerd in banen, rijbanen en platforms, terreinen en wegen, installaties en ‘andere vaste bedrijfsmiddelen’.
Dat maakt totaal 116,9 miljoen euro. Onduidelijk is hoe de kosten voor de uitbreiding van de brandweer en grotere formatie (van 16 naar 34 werknemers) zijn opgenomen.
In dit interview licht ik het onderzoek naar de geldstromen verder toe.
Richard Schuurman / Omroep Flevoland
En Schiphol is lang niet de enige investeerder in Lelystad Airport. Het Rijk neemt bijvoorbeeld de kosten voor een nieuwe afslag van de snelweg A6 naar de luchthaven voor zijn rekening. De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad hebben het eerste deel van de toegangsweg naar de terminal aangelegd, en betalen ook het tweede deel van de Anthony Fokkerweg naar de A6. De gemeente betaalt ook de bestaande busdienst, die tussen het vliegveld en het station in Lelystad pendelt. En er is een zogeheten Luchthavenfonds waarmee Lelystad Airport, de provincie en de gemeente ‘duurzaamheid, leefbaarheid en economische ontwikkeling op en rond de luchthaven’ stimuleren. Ook dat is een kostenpost. De provincie en de gemeente zijn bovendien aandeelhouder van Omala, de Ontwikkelingsmaatschappij Airport Lelystad Almere die het Lelystad Airport Business Park (LAB) onder haar hoede heeft. Op het business park kopen bedrijven percelen voor bijvoorbeeld distributiecentra. Het Spaanse Inditex, moederbedrijf van onder meer modeketens Zara en Bershka, streek er al neer, evenals het transportbedrijf Amex Logistics en de investeerder Somerset. Wat heeft het park de overheden – lees: de belastingbetaler – gekost? En wat heeft het ze opgeleverd?
Een complicerende factor is de verwevenheid tussen de Schiphol Group en de staat
De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) maakt sinds 2014 ook kosten voor de invoering van de verkeersleiding op Lelystad Airport. In 2018 zijn de benodigde technische voorzieningen opgeleverd, en sinds november 2019 regelen verkeersleiders vanuit de roodwitte toren het kleine vliegverkeer. Maar in de jaarrekeningen van LVNL worden deze kosten nergens gespecificeerd.
En dan zijn er nog de talloze onderzoeken en rapporten die vanwege de uitbreiding van Lelystad Airport aan derden in opdracht zijn gegeven. Ook niet gratis. Wie dit dossier bekijkt, dreigt te verzuipen in de (deel)rapporten, ‘actualisaties’ en second opinions. Er zijn grote onderzoeken, zoals die voor de milieueffectrapportages van 2014 en 2018, maar ook specifiekere analyses, bijvoorbeeld van vliegroutes en broedgedrag van vogels. En er is de meer economisch gerichte Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA). De opdrachten voor deze onderzoeken komen merendeels van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Maar ze zijn niet terug te vinden in de jaarverslagen van het ministerie; daarvoor zijn ze te klein en te specifiek.
Uit een aanbesteding in 2019 – waarvoor 10 miljoen euro is uitgetrokken – valt wel op te maken dat onderzoeksopdrachten op basis van een zogenoemd raamwerkcontract worden toegekend. Advies- en onderzoeksbureaus die zo’n aanbesteding winnen – vaak als groep – krijgen dan een opdracht voor twee jaar, waarin zij de aangewezen partij zijn voor alle onderzoeken rondom de luchtvaart in Nederland. Een complicerende factor is de verwevenheid tussen Schiphol en de staat. Schiphol is eigenaar van Lelystad Airport, maar het is het ministerie van Infrastructuur dat onderzoeksopdrachten geeft en alle vervolgstappen bepaalt.
Hoe dieper we in het onderwerp duiken, hoe vaker we van het kastje naar de muur worden gestuurd. Neem het bedrijf Viggo, dat is aangesteld om de terminal van binnen af te werken en het complex te beheren. Op de vraag hoeveel Viggo aan Lelystad Airport heeft uitgegeven, verwijst de financieel-directeur naar de woordvoerder van de luchthaven.
Gebrek aan transparantie
Om meer duidelijkheid te krijgen, is het tijd voor een doortastender aanpak: vandaag sturen Omroep Flevoland en Follow the Money gezamenlijk uitgebreide vragenlijsten naar alle betrokken partijen. We kiezen bewust niet meteen voor het zware geschut van een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). We geven eerst gelegenheid op ons verzoek te reageren – met een gebruikelijke, en ruime, termijn van 4 weken. Omdat in de hele discussie rond Lelystad Airport juist het gebrek aan transparantie zo wordt bekritiseerd, publiceren we niet alleen de resultaten van ons onderzoek, maar berichten we ook over onze aanpak, de voortgang en de obstakels die we tegenkomen.
Bij een beslissing die zo gevoelig ligt en grotendeels betaald wordt uit gemeenschapsgeld, mag worden verwacht dat de burger over de kosten wordt geïnformeerd
Als uitgangspunt kiezen we 2009. Dat is niet het begin van de uitbreidingsplannen. Al in de jaren negentig willen de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad het vliegveld laten groeien. Ook het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat anticipeert dan al op Lelystad als vliegveld voor het zakelijk vliegverkeer. Maar daar steekt de Raad van State tot drie keer toe een stokje voor, omdat de plannen in strijd zijn met de Luchtvaartwet. Nadat kabinetsadviseur Hans Alders in 2008 adviseert de groei op Schiphol te beperken tot 510.000 vliegbewegingen (later 500.000) en 70.000 vliegbewegingen te verdelen over Eindhoven en Lelystad, wordt in 2009 de Alderstafel Lelystad opgericht. Dit overlegorgaan moet onderzoeken hoe Lelystad Airport, in overleg met de verschillende belanghebbenden, Schiphol zou kunnen ontlasten. Op de adviezen van de Alderstafel is veel van de huidige besluitvorming gebaseerd. Daarom is de start van dit overleg een logisch begin voor ons onderzoek.
Waarom zijn de kosten van de uitbreiding van Lelystad Airport eigenlijk van belang? Toegegeven, op de hele Rijksbegroting is 200 miljoen euro niet veel. Ook voor een ministerie met een begroting van 8,8 miljard is het geen groot bedrag. Ter vergelijking, de Noord-Zuidlijn heeft 3 miljard euro gekost, de aanleg van de Tweede Maasvlakte 1,55 miljard euro. Een bedrag van 200 miljoen euro valt daarbij in het niet. Desondanks gaat het voor een groot deel om gemeenschapsgeld, en bij een beslissing die zo gevoelig ligt als de uitbreiding van dit vliegveld mag worden verwacht dat de burger over de kosten wordt geïnformeerd.
Ook heeft de coronacrisis de maatschappelijke kritiek op de subsidiëring van de luchtvaart verder aangewakkerd. Bovendien is niet te zeggen of het bij 200 miljoen euro blijft. Er zijn misschien nog andere, nu nog verborgen kosten. Daar maken veel inwoners van Flevoland, maar ook van Gelderland, Overijssel en Friesland – provincies waar de vakantievluchten straks overheen vliegen – zich zorgen over. Pas als we weten hoeveel er, door wie, waaraan is besteed, kan een discussie worden gevoerd over de vraag of de economische baten wel opwegen tegen de maatschappelijke kosten.
23 Bijdragen
Kees Arbouw
Roland Horvath 7
In tegenstelling tot Amsterdam Airport, die zo goed als ingesloten ligt tussen bewoonde gebieden, heeft Lelystad Airport een bijna onbeperkte ruimte om uit te breiden.
Ten tweede ligt Amsterdam Airport veel te dicht bij de stad Amsterdam.
Ten derde is er het neoliberale karakter van de NL overheid, waardoor de belangen van het grootkapitaal en de grote ondernemingen voorgaan op alles en iedereen ook op het algemeen belang.
Het redelijk te stellen dat Lelystad Airport nog behoorlijk kan uitgebreid worden.
Dat zal ook gebeuren want wat kan gebeuren, zal ook eens gebeuren.
Dus niet alleen de kosten op korte en middellange termijn zijn van belang.
Ook de toekomstige ontwikkelingen moeten meegenomen worden in de beschouwingen:
De ontwikkelingen op middellange termijn, 1 à 5 jaar, op lange termijn, 5 à 10 jaar, en op zeer lange termijn, meer dan 10 jaar.
C. Tamsyn 4
We (de belastingbetaler0 betalen mee aan de gesubsidieerde windmolenparken, het gas moet er af en het wagenpark moet worden vernieuwd want we moeten met z'n allen in de elektrische auto, althans wie daar de munten voor heeft.
In wat voor gekkenhuis zijn we beland hier? Wie en wat moeten wij als leek nog geloven en vertrouwen?
Ik zag een tijdje geleden (voor de coronacrisis) Arno Wellens in Cafe Weltschmerz en die zei daar, er is geen stikstof crisis maar een bureaucratische crisis die een Economische crisis met een grote snelheid dichterbij brengt. Het beschadigt de economie en bovendien ook nog het milieu. Nederland staat altijd vooraan om een doel te dienen terwijl de rest van Europa achterblijft. Dat doel dienen bestaat helemaal niet want er is geen stikstof overschot. Hieronder de link naar deze uitzending van Cafe Weltschmerz en wat Arno Wellens daar verteld. Best interessant allemaal.
https://youtu.be/HxLPGr-Iozo
MaartenH 10
C. TamsynC. Tamsyn 4
MaartenHWaar leg je de grens van het aanvaardbare?
Dat mijn kinderen en kleinkinderen een mooi leven nog hebben, dat van mij zit er grotendeels op dus dat is van minder belang.
Martien van Dongen 4
C. TamsynC. Tamsyn 4
Martien van DongenDit alles omdat de 0,001% bang is zijn vermogen te verliezen.
Het geld systeem klopt niet het kapitalisme waar we allemaal in zitten heeft zijn langste tijd gehad. Bijna overal in de wereld staat de economie boven de mens en dit moet veranderen. Je leest het nu overal dat er maatregelen om het virus in te dammen worden uitgesteld om de economie te beschermen.
Het zou andersom moeten zijn want de reële economie en de infrastructuur zijn er straks nog, alleen de irreële economie is geïmplodeerd die kan je vervangen door een nieuw geldsysteem. Er worden nu miljarden gebruikt om iets overeind te houden wat al lang stuks is. De afgelopen jaren zijn heel veel sociale voorzieningen gesloopt om maar economische groei te creëren en daar betalen we nu de prijs voor.
C. Tamsyn 4
MaartenHDie boeren moeten die veestapel minimaal halveren, maar minister Schouten staat achter haar CDA boeren, dus die boeren gaan gewoon door, de mensen zouden eens moeten gaan beginnen om veel minder vlees of helemaal geen vlees te eten, waarom voor de export blijven produceren als het ten koste van ons gaat. Zonder vlees is er ook goed te leven.
Marijn Luijten
C. TamsynRond 2012/13 werden ze er al op gewezen dat ze te weinig deden en in 2015 bleken maatregelen onhoudbaar. Of toch niet?! Gewoon de PAS-wet aannemen en er was weer niets aan de hand. Tot de Raad van State in 2019 alsnog tot de conclusie kwam dat de overheid actie moest ondernemen en de PAS ongeldig verklaarde. Er werd daarna geopperd om natuurgebieden weer van de lijst te halen zodat ze wederom geen maatregelen hoefde te nemen...
Dat er vervulling bestaat staat vast, dat bepaalde gebieden daar meer last van hebben staat vast en dat de overheid al ruim 10 jaar geleden heeft besloten daar iets aan te doen staat vast. Dat ze daar niet toe in staat zijn geweest toont enkel aan dat onze regering niet bereid is knopen door te hakken als het om het milieu gaat. Want de dividendbelasting afschaffen, daar hoeft Rutte niet eens over na te denken. Dat "voelt hij is het diepste van zijn vezels". Maar maatregelen nemen om het milieu/de natuur te beschermen, zelfs met wetenschappelijke rapporten, verdragen die door Nederland zijn goedgekeurd en uitspraken van rechters/Raad van State, dat doet hij niet graag...
C. Tamsyn 4
Marijn LuijtenIk zie heel veel gebeuren maar er wordt voornamelijk gepraat, maar inhoudelijk zijn we nog geen stap verder.
Praatjes vullen geen gaatjes namelijk, zeker niet deze praatjes want die kosten alleen maar geld, geld en nog eens geld op te brengen door Jan met pet in de vorm van heffingen,heffingen en nog eens heffingen.
Erwin de Waard 6
C. TamsynC. Tamsyn 4
Erwin de WaardErwin de Waard 6
C. TamsynC. Tamsyn 4
Erwin de WaardErwin de Waard 6
C. Tamsyncirculair 1
Wat zou de prijs van een vliegticket zijn, als de KLM en andere maatschappijen géén belastingvoordelen, accijnsontheffingen, inversteringssubsidies en crisisuitkeringen krijgen? Als op kerosine BTW en klimaatherstellende heffingen wordt betaald? Als "over een land vliegen" een CO2 tax oplevert?
Kan iemand dat eens grondig uitzoeken en onderbouwd uitleggen? Hoi
Arne van der Wal 10
circulaircirculair 1
Arne van der WalC. Tamsyn 4
circulairDit komt uit 2018 recentere info is als u gaat zoeken misschien ook aanwezig.
circulair 1
C. TamsynAMS____ nu _ incl.tax
Londen € 105 € 121 15% duurder
Kreta Gr € 268 € 366 36% duurder
NewYork€ 422 € 599 42% duurder
Bangkok € 599 € 863 44% duurder . Dat geeft een goed beeld. Realistische prijzen. En met uitzondering van London (waar de trein goedkoper is) betekent dat 35-45% hogere REISprijs. Dat is op de totale vakantiekosten minder. so what?
En ja, sommigen kunnen niet meer zo vaak naar Tenerife, Atalya, Egypte of Cuba. Mooi moment om Italië, Slovenië of Kroatië met de trein te proberen. Vroegboekers vinden al een Sparpreis enkeltje voor € 49 euro. Koffers, beenruimte en scenery inbegrepen.
Sicco Kamminga 4
Marc Fahrner 7