
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
© ANP XTRA / Lex van Lieshout
Wat kosten scheefhuurders nu echt?
Scheefhuurders zitten in de hoek waar de klappen vallen. Is dat ook terecht? Wat zou er gebeuren als alle scheefhuurders is één klap de vrije markt op moesten? Columnist Jasper du Pont pakte de resultaten van het Woononderzoek WoON 2018 erbij en sloeg aan het rekenen.
Vanaf hier nog 168 duizend kwartier. Wie zich deze meivakantie staat op te winden over de lange wachttijden in het pretpark, kan haar situatie relativeren door zich in te beelden wat iemand doormaakt als hij op een sociale huurwoning wacht. De gemiddelde zoektijd voor deze woningen is immers opgelopen tot 4.8 jaar in 2018.
Met het regeringsbeleid om de sociale sector te laten krimpen is deze situatie niet bepaald verbeterd. Als u hierover een koortsachtig en inhoudelijk debat had verwacht, komt u bedrogen uit. Veel politici kiezen liever om zuiver op de emotie te spelen. Zo heeft de VVD er een dagtaak aan om een beeld te creëren van een lange rij verpleegsters en brandweermannen die staan te wachten op huizen die door niet-hardwerkende, steuntrekkende (scheef)huurders bezet worden gehouden — terwijl alle nieuwbouw naar statushouders gaat (is niet zo).
Scheefhuurders zitten in de hoek waar de klappen vallen en helemaal niemand lijkt het voor hen op te nemen. Waarom zou je ook? Als het aan de VVD ligt, zou er zonder deze groep voldoende ruimte zijn in de sociale sector. Bovendien profiteert ze ten onrechte van huurprijsbescherming. Het opheffen van alle huurprijsbegrenzing zou volgens berekeningen van deze politici zorgen voor 200 duizend extra huizen, waardoor wonen voor iedereen goedkoper zou zijn. Alle problemen smelten dus als sneeuw voor de zon, als scheefhuurders zich maar op de vrije markt bewegen.
Maar is dit wel zo? Eerder deze maand werd het driejaarlijks woningmarktonderzoek WoON18 beschikbaar gesteld. Wat laten die data zien?
Verlies voor de grondbezitter
Corporaties vragen doorgaans niet de hoofdprijs voor sociale huurwoningen. Zo betaalt een gemiddelde goedkope scheefhuurder elk jaar 4,1 procent van de WOZ-waarde aan huur. Een gemiddelde vrije sector woning kost 5,3 procent. Als aan alle scheefhuurders dit laatste percentage zou worden gevraagd, zouden zij ieder 168 euro per maand meer gaan betalen.
Meer vraag naar woonruimte leidt niet tot extra nieuwbouw: bestaande huizen worden gewoon duurder
Nu missen corporaties deze 168 euro niet echt op hun rekening. Zij zijn er immers voor betaalbare huisvesting, en niet voor winstoptimalisatie. Bovendien kregen ze vaak korting op de bouwgrond, waardoor ze met een lager bedrag ook uitkomen.
Als echter de groep scheefhuurders in haar woning blijft wonen, zullen er meer nieuwe sociale woningen moeten worden gebouwd dan anders het geval zou zijn geweest. En omdat de waarde van bouwgrond afhangt van de huur- en/of verkoopopbrengst van het te bouwen project, levert grond minder op als er sociale huur op moet worden gerealiseerd.
Vaak is de gemeente die voor sociale bouw kiest, zelf ook eigenaar van deze grond. Het komt echter regelmatig voor dat grondspeculanten stukken land op kansrijke locaties hebben gekocht, in de hoop dat er in de toekomst gebouwd zal worden. Een gemiddelde vierkante meter grasland is immers 5 euro waard, een fractie van de 500 euro waarvoor een meter bouwgrond van de hand gaat.
Wie zo’n stukje grond heeft, hoopt dan ook dat een gemeente voor een zo lucratief mogelijke invulling van het perceel kiest — zónder sociale huur. Wie over heel veel grond beschikt, zal daar actief voor lobbyen.
Schaarste-effect is onzin
Nieuwbouw is dus minder lucratief wanneer er eisen worden gesteld aan de betaalbaarheid van te bouwen huizen. De gedachte dat er in dat geval minder gebouwd wordt, is dan ook best voor de hand liggend.
In lijn met deze gedachte heeft de woningmarkt-denktank van de VVD een onderzoek van de Amerikaanse evenknie van Vastgoedbelang opgeduikeld, een lobbyclub die baat heeft bij een grote vrije markt. Dit onderzoek stelt inderdaad dat vrije huurprijzen tot meer- en grotere woningen leidt, vanwege de wet van vraag en aanbod: meer vraag leidt tot uitbreiding van het aanbod zodat er evenwicht op de markt ontstaat.
Uit deze stelling zijn echter een aantal zaken niet toepasbaar. Allereerst concludeerde in 2011 de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) dat de aanbodelasticiteit in Nederland veel lager is dan in andere landen. Dit wil zeggen dat bij stijgende vraag naar huizen er niet zozeer extra nieuwbouw plaatsvindt, maar dat bestaande huizen gewoon duurder worden. Dit is anders dan in dunner bevolkte landen, met minder beleid op ruimtelijke ordening. Landen zoals de Verenigde Staten dus, waarmee de VVD ons vergelijkt.
Vervolgens dook het Centraal Planbureau (CPB) in 2017 nog wat dieper in de materie. De conclusie: de aanbodelasticiteit van de Nederlandse woningmarkt is effectief nul. Als de vraag naar huizen stijgt, wordt de groei in aanbod volledig beperkt door de hoeveelheid grond die mag worden bebouwd. De bouw gaat dus geen steek sneller dan bij een kalmere markt. De reden dat volgens het CPB eerdere analyses wel enige samenhang zagen tussen woningbouw en prijsontwikkeling op de woningmarkt, is dat in crisistijd reeds goedgekeurde bouwplannen uitgesteld worden.
In praktijk lijkt een stijgende woningmarkt dan ook niet zozeer tot meer woningen te leiden, maar vooral tot grotere woningen, zoals onderstaande grafiek laat zien. De prijsindex in deze grafiek is gecorrigeerd voor inflatie en de omvang van woningen:
Rekensommetje
Natuurlijk vraagt een corporatie minder huur voor een sociale huurwoning dan een makelaar zou doen op de vrije markt, zeker in gewilde binnensteden. Maar het extra geld dat hiermee naar de woningmarkt zou vloeien, leidt dus niet tot meer huizen. Sterker nog: omdat de nieuwbouw onvermurwbaar is in geval van vraagtoename, is het veilig om te stellen dat al dit extra geld volledig in prijsopdrijving van de huizen zou gaan zitten.
Laten we dat eens doorrekenen aan de hand van de cijfers uit het Woononderzoek. Stel dat mensen die nu zijn aangemerkt als ‘goedkope scheefhuurder’ naar de vrije markt zouden moeten verkassen: dan zouden ongeveer 450 duizend gezinnen moeten verhuizen. Om dit mogelijk te maken, worden evenzoveel sociale huurwoningen geliberaliseerd.
Deze groep scheefhuurders betaalt op dit moment ruim 24 procent van hun inkomen aan woonlasten, bij een besteedbaar inkomen van gemiddeld zo’n 40 duizend euro. Mensen die recent de vrije markt (koop en huur) betreden, zijn gemiddeld 32 procent kwijt. Als deze gezinnen moeten gaan meebieden op de vrije markt, betekent dit dat zij dus bij elkaar iedere maand 119 miljoen meer aan wonen gaan uitgeven.
De totale maandlasten van alle kopers en huurders bij elkaar in ons land zijn op dit moment 6,8 miljard euro. Wanneer scheefhuurders in de vrije markt zouden belanden, zou er iedere maand 1,8 procent méér geld naar de woningmarkt stromen, en zouden de huizen ongeveer evenveel duurder worden.
Maar daarmee zijn we nog niet. Van de mensen die recent in de vrije sector een huis betrokken, ging 25 procent huren en 75 procent kopen. Voordelig aan de huurwoningen is dat zij flexibiliteit bieden; de doorstroming in vrije sectorhuurwoningen is dan ook groot. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat mede daardoor de leegstand in deze woningen 11,9 procent bedraagt, tegen 2,7 procent in de sociale sector. Dit maakt dat we bij deze volksverhuizing ongeveer 10 duizend woningen ‘kwijtraken’ aan extra leegstand.
Dit betekent gewoon dat wonen 2,7 procent duurder wordt
Scheefhuurders hebben op dit moment geen recht op huursubsidie, maar genieten als ze gaan kopen ca. 185 euro fiscaal voordeel per maand (lees: subsidie zoals renteaftrek). Dit is immers het bedrag dat degenen ontvingen die afgelopen 2 jaar een huis kochten en ook rond de 40 duizend euro verdienen, aldus WoON18. Merk op dat deze subsidie 17 euro meer bedraagt dan de korting op de sociale huurwoning was.
Dit voordeeltje moet uiteraard door alle belastingbetalers worden opgehoest en kost de staat 764 miljoen euro per jaar. Omdat deze subsidie niet verwerkt was in de woonlasten van kopers, maar wel richting woningmarkt stroomt, komt het totaalbedrag dat extra naar de bakstenen vloeit op 183 miljoen euro per maand, oftewel 2,7 procent meer dan nu het geval is. En omdat er nog steeds geen enkel huis bij is gekomen, betekent dit gewoon dat wonen 2,7 procent duurder wordt.
Efficiënter gebruik van grond
Eerder werd al geconcludeerd dat de hoeveelheid grond de beperkende factor is. Als er kleiner wordt gebouwd, zou je kunnen aannemen dat er ruimte is voor méér gezinnen. Een gemiddelde sociale huurwoning is in ons land immers 85 vierkante meter, waar de oppervlakte van een gemiddelde vrije sector woning (koop en huur) 134 m2 bedraagt.
Het is dus goed denkbaar dat er door sociale woningbouw juist méér huizen zijn. Uit de kerncijfers wijken en buurten van het CBS valt op te maken dat er inderdaad meer woningen in een vierkante kilometer met veel corporatiebezit staan, dan in andere buurten. Dit effect is niet heel sterk aanwezig, maar het is er wel:
Politieke druk
Dit alles neemt niet weg dat er met het aantrekken van de woningmarkt en het dalen van de rente een enorme druk is ontstaan van beleggers. Die scoren immers een hoger rendement met het verhuren van vastgoed, dan wanneer ze hun geld op een spaarrekening laten staan.
In ons strak gereguleerde land is de snelste weg om dit te bereiken niet de weg van de nieuwbouw. Het is in Nederland veel sneller om kantoren om te bouwen tot woonruimte, maar helaas ook om landjepik te spelen bij de corporatiesector en de markt van ‘normale’ koopwoningen. Zolang beleggers eenvoudig de bestaande woningen kunnen opkopen, neemt voor hen de noodzaak voor nieuwbouw af, terwijl juist dat nodig is wanneer de markt overkookt.
Hier zou de overheid echt meer in moeten sturen. Om te beginnen zou de overdrachtsbelasting op huizen die worden gekocht zonder dat de koper er zelf in gaat wonen, naar een procent of 20 kunnen.
Zonder maatschappelijk draagvlak zal een dergelijke overheidsinterventie er echter niet komen. Natuurlijk kun je je afvragen of de scheefhuurder een goedkope woning toekomt, maar doorgaans heeft hij of zij hiervoor netjes op zijn beurt gewacht. En het zijn vooral makelaars, verhuurders en grondbezitters die profiteren van de huidige liberalisering van de markt, terwijl iedereen die (nog) geen koopwoning heeft de rekening betaalt. Ook die brandweerman en de verpleegster.
252 Bijdragen
Vlinder
Ik heb moeite met het begrip scheefwoner. Dit begrip is m.i. in het leven geroepen door partijen die er belang bij hebben om de sociale huursector om zeep te helpen. Wat hen betreft moet er grof verdiend worden over vastgoed, voor henzelf, hun vriendjes en compagnons, koste wat kost.
Jasper du Pont 1
VlinderOverigens daalt het percentage woningbezit onder jongeren, maar misschien moet ik dat later wat verder uitwerken met cijfers.
Jan Smid 8
Jasper du PontJasper du Pont 1
Jan SmidJan Smid 8
Jasper du PontLydia Lembeck 12
Jasper du PontJasper du Pont 1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jasper du PontBlijf dan vooral Ollongren geloven. Rechterhand geweest van Rutte, doet wat Blok wilde. Niet zo gek dat ik weinig vertrouwen in die lieden heb?
Op zijn minst kan je verifiëren.
Jasper du Pont 1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jasper du PontLydia Lembeck 12
Jasper du PontDaniel Koerhuis
@danielkoerhuis
·
5 u
Interessant! De FTM berekent dat scheefwoners (onterecht) bijna 1 mld euro huurkorting per jaar krijgen:
- 168 euro huurkorting per maand
- x 450.000 scheefwoners
- = 907 mln euro huurkorting per jaar
Jasper du Pont 1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jasper du PontHij is door NRC Next 'Fact check' aangesproken dat hij fout zit, door Geen Stijl zelfs ook en regelmatig door mensen met verstand van zaken, zoals corporatiedirecteuren, mensen uit Huurdersorganisaties enz enz.
Als we stoppen en hem de kans geven, dan is het een kwestie van tijd voor de mensen hem gaan geloven. Dan is het foute boel voor alle sociale huurders. Lage inkomens in aparte wijken zou voor alle huurders een grote rode vlag moeten zijn met een enorm rood zwaailicht erbij.
Jan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidDiny Pubben 9
Jasper du PontZe wilden af van de zorgen van een eigen huis.
Begrijpelijk argument, hoor het nooit in discussies en doet me denken aan de Denen die zelfs een wet hebben dat je 80plus niet ongewild mag verplaatsen.
Opvallend, de zorgen over de huurprijs bij allemaal, realiseerde me dat pas achteraf, verzuimd te vragen met hoeveel omhoog?
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenBij steeds meer corporaties komt langzaam, maar gestaag meer mogelijkheid tot horizontaal verhuizen. Ouderen verlaten dan de te groot geworden eengezinswoning en gaan naar een 3-kamer appartement met gelijkvloerse kamers plus een lift voor de huur die ze betaalden voor hun oude woning.
Na uitverhuizing wordt die woning opgeknapt voor een gezin met kinderen en zal de huur geharmoniseerd zijn tot toch wel vrij hoog. Dat dan weer wel.
Diny Pubben 9
Lydia LembeckDit gebouw was nog verder doorgedacht en groter, andere doelgroep, zeer ruim balkon, ruime woonkamer met open keuken en twee slaapkamers.
Wel sprake van verworven huurrechten, heb jij enig idee met hoeveel de huur omhoog mag?
Oudere mensen hebben geen voorrang meer, verbaasde mij, puur inschrijvingsduur is wat telt.
Lydia Lembeck 12
Diny Pubbenhttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurverhoging/vraag-en-antwoord/huurverhoging-vrije-sector
Ouderen zijn hinderlijk.... Dat ze ook wijzer zijn vaak (ook niet altijd) wordt genegeerd. Ook zij zullen ouder worden en als ze dat ook meemaken hoop ik dat ze terugdenken aan hun eigen houding destijds.
Lydia Lembeck 12
VlinderLydia Lembeck 12
Vlinderen deze: https://www.woonwijze.nl/3995-2/
Gezien het jaartal is het zeker dat Stef Blok de scheldnaam bewust is gaan gebruiken.
MaartenH 10
Jan Smid 8
Scheefhuurder, scheefwoners zijn niet de oorzaak van het vastlopen van de woningmarkt, ze zijn het gevolg, mede doordat de mensen steeds meer moeten lenen en betalen voor hun woning, en de overheid misdadig optreedt door de banken te beschermen en de garanties steeds verder omhoog trekt.
https://www.rtlz.nl/opinie/artikel/4432816/huren-woningmarkt-huizenmarkt
Ons kapitalistisch stelsel heeft niet meer betrekking op waardetoevoeging want daar wil ik best voor betalen. In de woningmarkt is het steeds minder waardetoevoeging, minder onderhoud en steeds hogere prijzen, waarbij de lonen en de koopkracht van de mensen al 40 jaar stil staat. Dan is er ook niet zoveel trek om naar een duurdere woning te verhuizen
Lydia Lembeck 12
Jan SmidAls er al überhaupt nog woningen te vinden zijn. Inmiddels is het tekort al diep doorgedrongen in de koopsector. Niet alleen starterswoningen zijn er niet meer, maar nu ook al problemen in de woningen voor beginnende doorstromers.
Ferry de Boer 7
We zijn een vrij klein landje, en een groot deel daar van wordt gebruikt voor de export van voedsel naar landen die wellicht grond genoeg hebben. Ik vraag me serieus af hoe lang we hier nog meer door moeten willen gaan. Ik ben er zeker geen voorstander van om al dat land dan maar vol te bouwen. Maaral allemaal weilanden vol koeien om plakkies kaas naar Canada ofzo te exporteren is naar mijn mening gewoon niet houdbaar naar de toekomst.
Gerrit Zeilemaker 6
Ferry de BoerVreselijk!
Ferry de Boer 7
Gerrit ZeilemakerJan Smid 8
Ferry de BoerFerry de Boer 7
Jan SmidMaar dat is waarschijnlijk omdat ze hun restwarmte leveren aan de kassen die er naast staan. Maar het is niet dat de daken vol liggen met zonnepanelen oid.
Lydia Lembeck 12
Ferry de BoerJan Smid 8
Gerrit ZeilemakerLydia Lembeck 12
Ferry de BoerEr zijn best mensen die weg willen. Als ze nu beginnen met die mensen te ondersteunen. Zorgen voor een woning die ze zoeken, nabij winkels en OV en samen met de nieuwe corporatie zoeken naar een gewilde plek, al dan niet dichtbij centrum, of juist rustiger bij park of natuur, dan komen er weer een paar duizend woningen in de Randstad vrij.
Ook zijn er mensen die vinden dat je mensen verplicht moet kunnen verplaatsen. Dat lijkt mij geen goed idee.
Lydia Lembeck 12
Ferry de Boerhttps://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Verticale-landbouw.htm
Dit kon vroeger ook nooit. Dus denk ik dat er ook ondergrondse spoorlijnen kunnen komen om goederenvervoer te doen. Ik word uitgelachen en niet geloofd, maar ik denk dat het wel kan. Wel degelijk zelfs.
Voer eraan toe de veranderende landbouwvormen op de verzilte gronden en we kunnen weer een heleboel waarvan we vroeger zeiden dat het pertinent niet zou kunnen.
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Plantenteelt-op-zilte-grond-is-toch-mogelijk.htm
Als goederentreinen niet zouden kunnen, dan kan er wel goederenvervoer via buisleidingen ondergronds komen. https://www.lowtechmagazine.be/1999/06/ondergronds-tra.html
In Zwitserland zijn ze al bezig met kijken of het daar kan. https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/artikel/725586/ondergronds-transportsysteem-voor-heel-zwitserland
We kunnen al veel meer dan we denken.
Ferry de Boer 7
Lydia LembeckWat betreft ondergrond vervoer hebben we een minder goede trackrecord geloof ik met de NoordZuid lijn bijvoorbeeld. En we hebben hier wel met een totaal andere bodem te maken dan die meester tunnelbouwers in Zwitserland.
Lydia Lembeck 12
Ferry de BoerRotterdam heeft een aantal tunnels gegraven middenin laagveen bodem. De tunnel onder de Nieuwe Maas door en 3 metro tunnels, waarvan de laatste met zo'n monsterlijk grote boor .
Voor 'buizenpost' heb geen hele grote tunnels nodig, maar voor vrachtvervoer weer wel, alleen misschien minder groot dan voor hele treinen. Trolleys met containers. Ik ben heel optimistisch dat dit echt kan. Nu al. Het enige dat nodig is: Het willen. En daar hoort financiering bij ook natuurlijk.
Wat afkoelen betreft: platte daken vergroenen, of wit verven, helpt ook. Maar vergroening kan op platte daken, maar ook verticaal. Genoeg foto's van straten waarin dat gedaan is.
Guido Leenders 6
Het is jammer dat corporaties bij de start een zak geld meekregen. Beter in mijn ogen is het geld niet meer via corporaties door te sluizen maar alleen nog via toeslagen. Zo kun je beter en doortastender geleider voeren. Laat los dat vanuit historie begrijpelijk is dat dit systeem ontstaan is voor corporaties.
Meer huurtoeslag en minder aanloopfinanciering moet wel niet leiden tot kaalslag en onzekerheid op korte termijn. Maar ja, kiezers krijgen de bestuurders die ze verdienen en hopelijk denkt men in het kieshokje ook aan de eigen kinderen, de naasten en mensen die een heftig life-event meemaken.
Lydia Lembeck 12
Guido LeendersDaniel Koerhuis
@danielkoerhuis
·
5 u
Dit bevestigt overigens dat we geen tekort aan sociale huurwoningen hebben, maar tekort aan middenhuurwoningen. En dat we dus geen sociale huurwoningen moeten bouwen, maar middenhuurwoningen.
Hans Kregting
@hkregting
·
3 u
verkeerde conclusie. Wel dat zo een maatregel leidt tot hogere prijzen als er meer vrije sec tor zou komen. Houd huren betaalbaar. Wie profiteren? : En het zijn vooral makelaars, verhuurders en grondbezitters die profiteren van de huidige liberalisering van de markt,
Guido Leenders 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Guido LeendersGuido Leenders 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Guido LeendersOverigens worden koopwoningen ook behoorlijk gesubsidieerd, maar je mag dat niet zo noemen. HRA en er zijn meer leuke aftrekpostjes.
Jan Smid 8
Guido LeendersGuido Leenders 6
Jan SmidJan Smid 8
Guido LeendersWat het probleem is met de lege winkelpanden, die worden veroorzaakt mede door de gemeenten die niet naar de lange termijn en ook geen visie heeft, maar ook door de belegger die geen oog heeft voor de portemonnee van de winkelier. Het verschil valt makkelijk te zien: waar lege winkelpanden zijn die niet meer verhuurd kunnen worden komt dat door teveel vragen door de (institutionele) belegger, In Castricum is een winkelcentrum waarvan bejaarden de eigenaar zijn en het resultaat is ook zichtbaar: alle ruimtes zijn bezet en het is druk want vrij parkeren.
Guido Leenders 6
Jan SmidWerken hoeft niet altijd te lonen in mijn ogen; we bewerken het land ook vrijwel niet meer handmatig. Maar ik vind wel sociaal is als iedere mens voldoende inkomen kan genereren voor een bepaald minimum.
Winkelpanden: tsja een belegger die uiteindelijk bedrijfseconomisch dom doet en alleen maar rekent op rendement op vermogen zonder te kijken waarom een huurder in een goedwerkende markt bereid zou zijn dat rendement te betalen mag gerust een duw krijgen, bijvoorbeeld doordat de overheid de bakens verzet (wel netjes vroegtijdig aankondigen).
Jan Smid 8
Guido LeendersLydia Lembeck 12
Guido LeendersGuido Leenders 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Guido LeendersCort vd Linden wilde juist die Nachtwakersstaat niet. Die ging hem teveel geld kosten. Dat was de reden dat hij een begin van de welvaartsstaat wilde. Puur uit eigen belang, maar dat het werkte was duidelijk.
Dat zien als leunen op sterke vriendjes is onterecht. De meeste welvaart kwam juist door de welvaartsstaat. Waardoor de rijkste mensen alleen rijker en rijker werden. Vd Linden wilde goede huisvesting, goede scholing en een fatsoenlijke zorg. tevreden arbeiders werken harder en produceren meer. Daar wordt de 1% ook steeds rijker. De verknipte ideeën van Rutte c.s. werken precies andersom.
Dat ons land steunde op de VS heeft niets te maken met de mensen in ons land. Ook dat is een onderwerp voor de regering. Want mensen die aan de onderkant zitten hebben geen vriendjes om op te leunen. Die hebben deze mensen in de steek gelaten, toen ze nog sneller rijker konden worden ten koste van deze mensen.
Guido Leenders 6
Lydia LembeckNachtwakersstaat kun je ook herdefiniëren als zorgen voor bestaanszekerheid, niet alleen qua veiligheid maar ook qua brood op de plank. Welvaartsstaat wordt langzamerhand om zeep geholpen terwijl het in ieders belang is dat mensen productief kunnen zijn. Vind Amerikaanse toestanden vreselijk, ook al zou ik er misschien zelf met gezin van profiteren zolang iedereen gezond is en juiste vak kiest.
Lydia Lembeck 12
Guido LeendersLees nog eens goed wat het echt was. En dat wordt het gewoon weer. Echt geen goed idee. Erger, het is een heel erg slecht idee.
Uitgaande van de Nachtwakersstaat krijg je eigen legertje voor grote bedrijven. Dan wordt het volgens mij een echte loonslavernij. Werk mee, dan eet je. Geen vrijheid voor minima meer dus.
Dat de welvaartsstaat weg moet gaat om geld. De mensen zijn niet interessant voor die lui.
Ik snap dit echt niet. Wie het goed gaat lukt het wel, maar wie dat niet kan, die kan echt barsten. Voorbeelden genoeg en de reden, waarom men is overgestapt op de welvaartsstaat. Dat was de periode van grote groei en snel rijker wordende directeuren (CEO's ) en aandeelhouders. Die willen meer en nog meer en zij denken dat ze at kunnen realiseren door de lage inkomens zo te behandelen.
Guido Leenders 6
Lydia LembeckIk realiseer me dat we binnen NL voorlopig die regels selectief terzijde schuiven voor een blijkbaar hoger voorgesorteerde wet namelijk meningen op twitter en facebook, maar na de tweede wereldoorlog zijn er toch veel dingen goed gegaan om verdere issues te voorkomen.
De welvaartsstaat / verzorgingsstaat is in die zin een implementatie, ook al is het chronologisch anders gegaan.
Een werkgever (ik ben zelf ook werkgever) heeft er ook weinig aan als hij de medewerkers moet voeden, verzorgen en opleiden. Want als ze buiten de scope van de werkgever komen vallen ze in een diep gat. Beter dat dit centraal geregeld wordt om een race naar de bodem te voorkomen waarbij sommige bedrijven een competitief voordeel hebben omdat ze hun medewerkers uitknijpen.
Lydia Lembeck 12
Guido LeendersAls werkgever wil je zo min mogelijk betalen. Met wat je daar zegt gaan we een eeuw terug in de tijd. Niet voor niets wilde Cort vd Linden dat mensen goede huisvesting hadden, een lood dat voldoende was om van te leven en een redelijke gezondheidszorg. Latere uitwerking maakte het tot de welvaartsstaat die we gekend hebben en die zijn weerga niet heeft in de enorme economische vooruitgang voor iedereen.
Nu wil men terug naar die eeuw geleden. Cort van der Lindern, Liberaal (geen VVD) was duidelijk: Mensen die goed en betaalbaar wonen, fatsoenlijke gezondheidszorg konden krijgen en voldoende te eten waren gelukkiger en werkte harder. Presteerden meer. Waarom? De reden was dat alle directeuren (tegenwoordig CEO's) er nog rijker van zouden worden dan van de arme sloebers die 6 dagen per week zich uit de naad werkten en nog geen geld voor eten voor het gezin verdienden. Zorg dat je medewerkers het goed hebben. Dan werken ze harde voor je.
Opleiding, een vakopleiding dus, moet de werkgever regelen. Contract voor minimaal 2 jaar om die opleidingskosten terug te krijgen. Ingewikkelde opleiding? Dan 5 jaar. En betaal ze fatsoenlijk.
Gezondheidszorg, werkloosheidsuitkeringen, om-, bij en/of herscholingen via UWV. Je kunt nu eenmaal niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat wist mijn vader ook. De verkoopsters die hij had werken voor hem, wisten wat ze aan hem hadden: een opleiding in het vak, etaleren, met de kassa omgaan en belangrijkste: met klanten omgaan. Dat was gewoon. Hij betaalde redelijk en deze jonge vrouwen bleven tot ze gingen trouwen. Zo was dat toen.
Rikkie 7
Ik twijfel tussen doelbewuste framing door VVD of regelrechte onbenulligheid en incompetentie. Misschien is het laatste nog wel erger dan het eerste
Ludovica Van Oirschot 15
RikkieOm antwoord te krijgen op de vraag of het misleiding of onkunde is van de VVD (en aanverwante partijen, en andere partijen die het ook laten gebeuren) zou het interessant zijn als FTM bij diverse partijen commentaar zou vragen op dit stuk.
Ook dat zou weer een waardevol artikel opleveren.
Rikkie 7
Ludovica Van OirschotArjan 7
Ik heb sterk de indruk dat in veel berekeningen tav subsidie (zowel koop als huur) veel te weinig aandacht is voor hoe de vrije markt daadwerkelijk werkt en hoe je dat moet toepassen op het analyseren van subsidies die worden verstrekt.
1) De hypotheekrenteaftrek zorgt voor een prijsopdrijvend effect. De vraag is of je wel simpelweg dat hele belastingvoordeel kan zien als subsidie. Immers, het gevolg van het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek betekent dat mensen minder inkomen beschikbaar hebben wat zal leiden tot een prijsdaling. Het gevolg is niet dat al het belastingvoordeel wat nu wordt verstrekt ten gunste komt van de staat wanneer de hypotheekrente wordt afgeschaft. Bas Jacobs stelde ooit terecht “de hypotheekrenteaftrek is een zelfgefinancierde subsidie (je leent via hogere prijs je eigen subsidie)"
2) De huurkorting die scheefhuurders zouden ontvangen is gebaseerd op de huidige marktprijzen in de vrije markt. De huidige huurders in de vrije markt hebben meer inkomen beschikbaar dan de huidige huurders in de sociale huursector. Belangrijk is om te begrijpen dat de hoogte van het inkomen van sociale huurders een lagere plafond stelt op wat maximaal kan worden betaald aan huur. Men kan dus niet simpelweg de conclusie trekken dat sociale huurders met lagere inkomens de huidige marktprijzen betalen in de vrije markt waar vraag komt van mensen met hogere inkomens die niet kunnen huren in de sociale huursector. Een massale overdracht van huurwoningen van de sociale huursector naar de vrije sector kan nooit uitgaan van de huidige marktprijzen omdat het gemiddelde inkomen van vragers in de vrije markt lager zal zijn en dus zal leiden tot forse prijsdalingen.
Als dat soort marktwerkingen niet worden betrokken in de berekening, dan vraag ik me af hoeveel waarde je er aan kan hechten.
Jan Smid 8
ArjanAls er nu iets is wat decennia lang achterblijft is het loon en de koopkracht, terwijl de winsten voor het bedrijfsleven is gestegen, evenals de huren. Dus oneens. Daarnaast bestaat een echt vrije markt niet. Een echte vrije markt zou bijvoorbeeld ook in moeten houden dat voor non-productieve leningen geen garanties meer worden afgegeven.
Arjan 7
Jan SmidDaar valt volgens mij weinig oneens mee te zijn........
Jasper du Pont 1
ArjanArjan 7
Jasper du PontDe huurkorting is het verschil tussen de sociale huurprijs en de vrije marktprijs, terwijl de vrije marktprijs ontstaat via vraag en aanbod van mensen met hogere inkomens.
Stel we kennen slechts alleen een sociale huurmarkt waarbij de gemiddelde sociale huurprijs 500 euro is. Vervolgens wordt er 1 sociale huurwoning overgedragen naar de vrije markt en gehuurd door iemand met inkomen van 100.000 euro tegen een huur van 2000 euro.
Wanneer we de huurkorting nu gaan berekenen dan moet je alle sociale huurwoningen vermenigvuldigen met een bedrag van 1500 euro (2000 euro vrije markt minus 500 sociale huur).
Maar de werkelijkheid is dat je die huurkorting niet zo kan berekenen. Je kan niet alle sociale huurwoningen verhuren tegen 2000 euro omdat het gemiddelde inkomen niet 100.000 euro is, maar veel lager.
Dus moet je bij dit soort berekeningen rekening houden met de effecten van marktwerking. En die ontbreken nu volledig. Er wordt veronderstelt dat iemand die 1500 euro verdient dan 2000 euro gaat betalen. Dat is onmogelijk. Lagere gemiddelde inkomens in de vrije markt zorgen voor lagere prijzen.
En zo geldt dat ook voor de hypotheekrente aftrek. Afschaffing zorgt voor dalende prijzen door minder bestedingsruimte, waarbij je niet simpelweg kan veronderstellen dat de omvang van de aftrek een besparing voor de overheid is bij afschaffing van de regel.
Jasper du Pont 1
ArjanArjan 7
Jasper du PontDie kijkt niet naar inkomen of percentage woonlasten.
Die zegt gewoon woning A werd verhuurd tegen prijs X in sociale huursector, is overgedragen aan de vrije markt door woningbouwcorp en wordt nu verhuurd tegen prijs X + A. Dat trekken ze door over heel de woningvoorraad sociale huurwoningen. Dus A is de subsidie die per sociale huurwoning wordt verstrekt.
Geen enkele relatie met inkomen of percentage woonlasten tov het inkomen. De VVD ziet via deze rekenmethode een subsidie van zo'n 340 euro per maand per sociale huurder.
Jan Smid 8
ArjanLydia Lembeck 12
ArjanWat Jan en Jasper al zeggen: het wordt voor de lage en laagste inkomens een nog grotere hel dan het nu al is.
Arjan 7
Lydia LembeckVVD veronderstelt dat sociale huurders kunnen huren tegen vrije markt prijzen, en ik zeg dat dit niet zo is.
Effect kan weliswaar zijn dat prijzen hoger zijn dan sociale huren nu, maar niet dat de vrije markt prijzen gaan stijgen.
Sociale huurders kunnen helemaal niet obv hun inkomens de huidige vrije markthuren betalen (want die worden betaald door mensen met hogere inkomens).
Jan Smid 8
ArjanJan Smid 8
ArjanRon 133 1
Jan SmidLydia Lembeck 12
Ron 133En ALS het al huur is, dan Vrije Vestiging, lees NIET DAEB.
Ron 133 1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Ron 133https://vng.nl/onderwerpenindex/ruimte-en-wonen/woonbeleid/nieuws/kabinet-sluit-woningcorporaties-uit-van-atad
Dan betalen ze ook nog 4 maanden huur per woning = 1,7 miljard aan de staat en dat geld wordt gebruikt om de nationale schuld mee af te lossen. M.a.w. de kopers en vooral de welvarende en rijke mensen betalen daar niet aan mee, maar maken wel die schulden mee voor ons land. Die mogen de armsten gaan betalen. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/verhuurderheffing
Dan is er de WOZ, 25% die corporaties en dus huurders betalen en uiteindelijk heeft de huurder de crisis betaald. https://www.trouw.nl/home/huurder-betaalt-rekening-bankencrisis~ada6ceaa/
Ron 133 1
Lydia LembeckDe woz belasting voor een prive koop woning is meer dan dubbel zo hoog als eigenaar dan van een huurder , ook de verontreinigingsheffing is hoger .
Verzekeringen zijn hoger door ontbreken van collectieve gedachte bij een woning .
En is bij een koopappartement , is de VVE zonder geld moeten de eigenaren prive gezamelijk het tekort bijdragen ze zijn mede eigenaar van het gehele pand .Dit Speelt ook bij als 1 persoon niet verzekerd is bij brand ed .
En als mijn cv ketel instort komt er een mannetje voor 60 euro een uur langs excl btw en onderdelen
Lydia Lembeck 12
Ron 133Ron 133 1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Ron 133Ron 133 Gisteren 19:07
De OZB belasting bedoel je. Die wordt door de eigenaar van de woning betaald.
De WOZ die huurders betalen is 25% van het puntenaantal en dat groeit mee met de jaren. Het maakt een woning uiteindelijk te duur voor de doelgroep. Heel geniepig.
[Verwijderd]
ArjanOverigens neemt de gemiddelde gezinsgrootte af waardoor ook meer huizen nodig zijn. Als de overheid nu eens begon met de samenwoningsboete (uitkeringsgerechtigden, AOW'ers,) af te schaffen, komen er een heleboel huizen vrij, hoef je niet eens voor te bouwen. Dan zo'n plan als in Leiden waar uitkeringstrekkers een kamer aan studenten zouden kunnen verhuren voor een bescheiden bedrag dat ze dan zouden mogen houden. Het zijn geen mega-oplossingen, maar het zou aardig wat schelen.
Arjan 7
[Verwijderd]Zie het eerdere voorbeeld wat ik gaf.
Wanneer woning A in de sociale huursector wordt verhuurd tegen 500 euro, en in de vrije markt tegen 900 euro, dan veronderstelt de VVD dat de sociale huurder 400 euro korting krijgt.
En ik zeg dat dit niet klopt, want de meeste sociale huurders kunnen geen 900 euro betalen. Dus als de gemiddelde prijs 900 euro is, dan zullen de huidige vrije marktprijzen dalen als sociale huurwoningen en sociale huurders naar de vrije markt gaan.
Vervolgens beweren allerlei mensen dat dit niet klopt, want de prijzen zullen juist stijgen volgens hun in de vrije markt.
Nee, de gemiddelde prijs van 900 euro daalt en stijgt niet, ondanks dat het hoger kan liggen dan de huidige sociale huur.
De verwarring is dat mensen denken dat ik zeg dat die prijs van 500 euro huur in de sociale sector niet gaat stijgen. Maar dat is niet wat ik zeg.
Als de prijs 600 euro wordt, dan is dat 100 euro hoger dan huidige sociale huurprijs, maar 300 euro lager dan de huidige gemiddelde huurprijs in vrije markt waar die ligt op 900 euro.
En dat is dus waar de VVD vanuit gaat. Als de gemiddelde vrije markt prijs 900 euro is, dan krijgt de sociale huurder 400 euro subsidie.
[Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd]Dus zegt de VVD dat A de subsidie is die de sociale huurder ontvangt. En de totale subsidie is woningvoorraad Y keer A.
En daarvan zeg ik dat die berekening niet klopt omdat mensen die nu huren in de sociale huursector minder verdienen dan huurders in de vrije markt en de huidige vrije markt huurprijzen niet kunnen betalen, omdat die vrije markt huurders die we nu zien hogere inkomens hebben.
Is het echt zo ingewikkeld om te begrijpen? Ik ben de VVD niet aan het verdedigen, ik zeg dat ze op een foute manier een subsidie berekenen die zgn wordt verstrekt aan sociale huurders.
Lydia Lembeck 12
ArjanLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Rikkie 7
ArjanArjan 7
RikkieIn de vrije markt vind je dus veel jongeren die teveel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een lening te krijgen bij een bank waardoor ze een huis kunnen kopen. Deze jongeren zitten dus vast in een vrije huurmarkt met hoge huurprijzen veroorzaakt door krapte in de markt en te weinig financiële middelen voor aanschaf eigen huis.
In de sociale huurmarkt zien we nu dus ook de prijzen stijgen doordat er een inkomensafhankelijke opslag wordt toegepast, maar die kende niet de stijging zoals we zagen in de vrije markt.
En wat de VVD wil is heel veel sociale huurwoningen gaan verkopen aan de vrije markt tegen hoge prijzen, waarbij ze met de opbrengst nieuwe sociale huurwoningen willen gaan bouwen.
Maar dat lijkt me niet de weg die we moeten bewandelen. Er is met name een tekort in de sociale huursector maar ook in de vrije huur sector (met name in de steden). Er moet meer gebouwd worden waarbij de overheid niet misbruik maakt van krapte in de vrije markt en daar sociale huurwoningen gaan verkopen om nieuwe sociale huurbouw mogelijk te maken. De rekening komt dan grotendeels terecht bij jongeren die teveel verdienen voor sociale huurwoning, maar te weinig om een lening te kunnen krijgen. De rekening komt niet terecht bij al die mensen (met name mensen met hogere inkomens, dus de mensen die al jaren werken) die in staat zijn een eigen woning te kopen of bezitten. Dat lijkt me geen faire behandeling van jongeren.
Jasper du Pont 1
ArjanArjan 7
Jasper du PontDaniel Koerhuis verkondigt de hele tijd dat de VVD wil dat via de opbrengsten van verkoop sociale huurwoningen in de vrije markt (dat noemt hij meer aanbod voor middenhuur) nieuwe goedkopere sociale huurwoningen kunnen worden gebouwd.
Via de volgende aanwijzingen is het sneller te vinden:
https://www.ed.nl/eindhoven/vvd-eindhoven-corporaties-moeten-meer-huurwoningen-verkopen~ab6e0ecd/
https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vkomoq4vbxzi#inh17
Jan Smid 8
ArjanLydia Lembeck 12
ArjanHij doet hetzelfde met huren van 640 euro. Met de huurkorting en alles dat hij in zijn vingers krijgt. Zelfs dit topic heeft hij al omgedraaid in zijn voordeel.
Jan, er zijn op Twitter zeker 10 mensen dagelijks bezig om hem wat in toom te houden. Fout op fout op fout en als deze vechters afhaken krijg je dat mensen die onzin gaan geloven. Wat er dan gebeurt kan je wel raden.
Rikkie 7
Arjanen dat de bouwbedrijven het niet aankunnen.wegens capaciteitsproblemen.
Arjan 7
RikkieJan Smid 8
ArjanLydia Lembeck 12
ArjanJan, enkele jaren lang hebben corporaties niet of nauwelijks kunnen bouwen. Nu kunnen ze bouwen en krijgen ze geen grond aangewezen door Provincie en gemeenten. Ze worden vaak aan alle kanten gehinderd. Probleem is ook dat de overheid denkt te mogen beschikken over het eigendom van corporaties. Overheid zorgt door de Verhuurderheffing en de ATAD ervoor dat de huren omhoog gaan. Als ze 'te hoog' worden wil de Overheid dat corporaties die te dure woningen gaan verkopen aan buitenlandse investeerders. De eerste tijd zijn die netjes. Maar bij iedere mutatie schieten de huurprijzen de kosmos in. Sociale huurders kunnen niet meer daar wonen. Tekort stijgt alleen maar en het aantal sociale huurwoningen dat beschikbaar is vermindert rap.
Wat deze investeerders ook doen is huurders uitponden. Dus elk jaar de maximum huurverhoging eisen.
Arjan 7
Lydia LembeckEen corporatie kan buffers hebben om verliesgevende projecten aan te gaan. Het is geen beleggingsinstelling die verplichtingen heeft om aan anderen uit te keren. Daar heeft de VVD zeker wel een punt.
Lydia Lembeck 12
ArjanEn ook waarom de overheid vindt dat corporaties sociale huurwoningen MOETEN verkopen, zodra de huur boven de 640 euro komt.
https://www.investingindutchhousing.nl/
Dit gaat om eigendom van corporaties. Niet om eigendom van de overheid.
Ron 133 1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Ron 133Ron 133 1
Lydia LembeckAlleenstaande € 22.700 € 22.675
Meerpersoonshuishouden € 30.825 € 30.800
Deze bedragen zijn tot welk bedrag nog huurtoeslag gekregen kan worden , lager inkomen is meer toeslag , geldt voor inkomen en vermogen
Mijn vorige opmerking was een natte vinger, hier de exacte bedragen volgens nibud zat er niet ver naast.
Een kennis vertelde dat hij bij meer dan +/-31.000 naar de vrije sector zou moeten 750 huur en hoger anders was dat -/+640
Lydia Lembeck 12
Ron 133Hier de juiste cijfers: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/uw-vermogen-is-niet-te-hoog-voor-de-huurtoeslag/
Let vooral op het woord: VERMOGEN.
Hendrik Faber 4
ArjanArjan 7
Hendrik Faber- waar tekorten zijn woningbouwcorporaties dwingen bepaald aantal huizen te bouwen
- waar financieel niet de ruimte is onderzoeken hoe dit kan worden gefinancierd (woningcorporaties gezamenlijk of bv via overheid)
- de overheid die dwingend gaat bepalen waar mag worden gebouwd en dus keuzes gaat maken (bv meer woningen via hoogbouw of buiten steden etc etc), en gemeentes weinig vrijheid geeft beleid te voeren die zich slechts laten leiden door bv financiële resultaten of lokale politieke verhoudingen (lokaal kunnen politieke verhoudingen anders zijn dan landelijk). Dus ook ruimte bieden voor vrije markt aan investeerders die vanzelfsprekend zich ook aan opgelegde regels houden.
- bepalen hoeveel werknemers nodig zijn om dit te realiseren en er voor zorgen dat er voldoende aanbod is om dit te realiseren (denk aan opleiden en buitenlandse werknemers)
- nadenken hoe we systeem beter kunnen invullen qua subsidies die nu voor te grote gedeelte na beleggers gaat en beter in de kas van de overheid zelf kan blijven. Resultaat minder toeslagen, maar ook lagere prijzen, waarbij huurder netto zelfde betaalt.
Kortom er valt heel wat te doen, wat we nu zien is dat iedereen het erover eens is dat er meer moet worden gebouwd, maar dat er allerlei schakels uiteindelijk slechts de beslissingen willen nemen in eigen belang die indruisen tegen de doelstelling om meer te bouwen. Iedereen zit elkaar maar wat aan te kijken en verwacht dat vooral de ander het gaat realiseren. Dat dit niet werkt zien we nu al vele jaren. De overheid moet het voortouw nemen en dwingend gaan optreden. Dit gaat om een algemeen belang en dat is het voorzien in huisvesting.
Waar we eerst mee moeten beginnen is stoppen met huurverhogingen obv inflatie met opslag. Mensen zonder huurtoeslag betalen dit jaar weer minimaal 4,1% meer huur, en voor inkomens boven de 43.000 euro is dat nog hoger.
[Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd]Woningcorporaties verkopen sociale huurwoningen in de vrije markt.
Stel een sociale huurwoning wordt verhuurd in de sociale huursector tegen een prijs van 500 euro. Een woningbouw corporatie verkoopt deze woning aan een beleggingsfonds voor vastgoed die vervolgens deze sociale huurwoning in de vrije markt gaat verhuren voor 800 euro.
In de sociale huursector gelden regels dat slechts woningen worden toegewezen aan mensen waarbij het inkomen niet hoger mag zijn dan bedrag X. (In de werkelijkheid mag een woningcorporatie iets afwijken van die inkomenseis). Wie meer verdient moet huren in de vrije markt (of kopen).
In de praktijk betekent dit dat die sociale huurwoning eerst werd verhuurd voor 500 euro aan iemand met bv een bruto maandsalaris van 2400 euro, maar omdat deze woning werd verkocht aan een beleggingfonds wordt het nu verhuurd voor 800 euro aan iemand met bv een inkomen van 3500 euro per maand.
Dezelfde woning wordt dus verhuurd voor 300 euro per maand meer omdat de vragers in de vrije markt vanwege het hogere salaris dat kunnen betalen. Ze betalen dus niet meer huur voor een kwalitatief betere woning. Het is volledig gebasseerd op meer financiele ruimte van vragers in de vrije markt.
Echter veronderstelt de VVD dat alle soortgelijke woningen die nog worden verhuurd in de sociale huursector beter kunnen worden verhuurd in de vrije markt. De prijs ligt daar immers 300 euro hoger. Zij stellen dat dit prijsverschil een subsidie is aan sociale huurders.
De realiteit is echter dat die subsidie van 300 euro niet bestaat. Want een sociale huurder met inkomen van 2400 euro kan die 800 euro niet betalen. En in de praktijk zal blijken dat als alle sociale huurders huren in vrije markt deze vrije marktprijs geen 800 euro zal zijn, maar lager (maar wellicht wel hoger dan 500 euro). Het lagere inkomen sociale huurders drukt de marktprijs vanwege beperkt bestedingsruimte
Matthijs 11
ArjanEr zijn nu bijvoorbeel 4 miljoen mensen die in de vrije sector voor gemiddeld 1000 euro een woning huren en 2 miljoen die in de sociale sector voor 500 euro huren.
Als die 2 miljoen sociale sector woningen vrijgegeven worden, gaan die 2 miljoen sociale huurders niet opeens 1000 euro betalen, want dat kunnen de meeste helemaal niet.
Dus zal het uiteindelijk ergens tussen die bedragen uitkomen. Meer dan 500 maar minder dan 1000.
Dit is wat je bedoelt toch?
Arjan 7
MatthijsLydia Lembeck 12
MatthijsMatthijs 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MatthijsDat heb ik al uitgelegd hoe dat werkt.
R. Eman 8
MatthijsArjan 7
R. EmanDan gaat de prijs natuurlijk niet stijgen boven de huidige marktprijs waar de prijs wordt bepaald door mensen die gemiddeld een hoger inkomen hebben dan sociale huurders. We leven toch niet in de situatie dat mensen een sociale huur van 500 euro betalen maar ook in staat zijn om 1000 euro te betalen? Die sociale huursector is er nou eenmaal omdat mensen dat niet kunnen.
Je kan wel torenhoge huren gaan vragen, maar als iemand het niet kan betalen, dan wordt het niet betaald, en zullen de aanbieders dus moeten dalen in prijs. En die prijs zal gebaseerd zijn op de bestedingsruimte van mensen. En die wordt lager als je sociale huurwoningen overdraagt aan de vrije markt en waar sociale huurders in de vrije markt moeten gaan huren.
Het effect kan wel zijn dat ze meer dan 500 euro gaan betalen zover de bestedingsruimte dat toelaat, maar het zal nooit in de buurt komen van de huidige vrije markthuren. De hele berekening van de huurkorting door de VVD houdt er geen rekening mee dat er plafonds worden gesteld door de hoogte van inkomens. Lijkt me vooral om zieltjes te winnen de zgn scheefhuurders weg te jagen naar de vrije markt. Maar we moeten goed beseffen dat het grootste gedeelte van de scheefhuurders een vrij bescheiden inkomen heeft. De VVD probeert vooral de indruk te wekken dat dit mensen zijn die een paar keer modaal verdienen, maar je bent al een scheefhuurder als je geen huursubsidie krijgt (inkomen boven de 22.700 euro bruto per jaar of boven bepaald niveau spaargeld). Verdien je bv 2000 bruto per maand, dan moet je van de VVD naar de vrije markt want je bent een scheefhuurder in de ogen van de VVD. Deze mensen komen in een huurmarkt met minder regels en elke huurverhoging kan worden gevraagd (accepteer je het niet, dan wordt contract ontbonden). Heel slecht plan.
R. Eman 8
ArjanWij verschillen alleen van mening over hoe de gevolgen gaan uitpakken. Je spreekt nu over de gehele sociale huurmarkt, dat als die zou worden overgedragen aan de vrije markt. Logisch wellicht, omdat ik reageerde op Matthijs zijn 2 miljoen. Ik geloof niet dat het zover zal gaan komen. En dat heeft als reden dat er geen markt is voor 2 miljoen extra vrije markt woningen. Ik denk dat die omzetting zal gaan stagneren zodra de vrije huurmarkt verzadigd raakt. Er is sprake van een tekort van 200000 woningen en het zou mij niet verbazen als we aan dat getal moeten gaan denken. Dus 200000 sociale huurwoningen die overgaan naar de vrije huurmarkt. En voor die (nieuwe) vrije huurwoningen gaat echt wel de marktprijs worden betaald. Simpelweg omdat die markt er voor aanwezig is.
'...… dan moeten sociale huurders ook huren in de vrije markt.'
Jij bent van mening dat die sociale huurders (dus uit die 200000 woningen) in de vrije sector gaan huren. Ik ben die mening niet toegedaan. Een klein deel van die sociale huurders (die het nog wel kunnen opbrengen) zullen gaan huren in de vrije markt, maar het overgrote deel zal terugvallen naar de sociale sector. Hun plaats zal worden ingenomen door mensen in het middensegment waar nu een tekort aan woonruimte voor is. Wat er dus gaat gebeuren is dat het woningentekort volledig zal worden geconcentreerd in de "sociale sector" dus de onderkant van de samenleving. Zolang dat woningtekort niet gaat worden opgelost (en wie moet dat gaan doen? de overheid die zich steeds verder terugtrekt en het overlaat aan de corporaties? De corporatie die alles wat te duur is en dus te weinig oplevert probeert af te stoten? ) voorzie ik binnen nu en een jaar of tien zo'n 360000 daklozen. Het echte probleem ligt m.i. in het middensegment en de vrije marktsector is zelf niet in staat dat op te lossen.
Arjan 7
R. EmanIn de uitleg ga ik er wel vanuit dat iedereen uit de sociale huursector gaat huren in de vrije markt. Dat moet ik namelijk wel veronderstellen omdat de hele berekening is gebaseerd op overdracht van sociale huurwoningen naar de vrije markt. Er is in die berekening geen sociale huursector meer. Dat dit geen realistisch verhaal is weet ik ook wel, maar ik moet de aannames volgen die de VVD maakt om het uit te leggen.
R. Eman 8
ArjanLydia Lembeck 12
ArjanHeel slecht idee.
Arjan 7
Lydia LembeckIk heb nu al zovaak uitgelegd dat het gaat om de berekening van de totale huurkorting. Betekent helemaal niet dat de VVD voorstelt om alle sociale huurwoningen over te dragen aan de vrije markt, en al helemaal niet voor de minima.
Ik stop deze disccussie liever, het voegt niks toe.
Lydia Lembeck 12
ArjanDaar maak ik me ernstige zorgen over. De droge cijfers zeggen mij veel minder dan de uiteindelijke gevolgen daarvan. Soms is een uitleg niet duidelijk, maar de uitkomst van beleid n.a.v. die uitleg wel.
Lydia Lembeck 12
ArjanArjan... deze man geeft ZIJN mening. Niet noodzakelijkerwijs DE waarheid.
Arjan 7
Lydia LembeckEn mijn reactie heeft betrekking op de berekening die de VVD geeft, waar Koerhuis de woordvoerder van is. Overige standpunten van andere VVD'ers die te vinden zijn sluiten daar ook bij aan.
Ik verdedig Koerhuis niet, en ik denk dat het onmogelijk is om dat in mijn reactie te lezen. Vraag me soms af of je het er graag in wil lezen zodat je een tegenstander hebt gevonden.
Lydia Lembeck 12
ArjanJe eerste zin onderschrijf ik voor de volle 100%.
Arjan 7
Lydia LembeckJe moet de oorzaak echt bij je zelf zoeken. Misschien reageer je wel te snel zonder eerst goed te lezen. Of zie je mij als een VVD’ er waarbij je vertaalslagen wilt maken die aansluiten bij dat beeld.
Ik herken me heel vaak niet in hoe je mijn teksten analyseert. Dan vraag ik me steeds af hoe je dat er in kan lezen.
Lydia Lembeck 12
ArjanLydia Lembeck 12
R. EmanTweede deel met je eens. Dat wordt een ramp.
Rikkie 7
ArjanJan Smid 8
ArjanLydia Lembeck 12
ArjanArjan 7
Lydia LembeckNiet de visie die ik hanteer
Verwijt je nu mij dat ik over getto’s spreek?
R. Eman 8
ArjanLydia Lembeck 12
ArjanArjan 7
Lydia LembeckEn ik ga me niet distantiëren van een VVD standpunt die niet bestaat, en als ze dat wel hebben ga ik me daar ook niet van distantiëren want ik ben niet lid van die partij en ik stem er ook niet op.