
Wat Schippers verzwijgt: Nederlands zorgstelsel geen groot succes
Er wordt geregeld verkondigd door bepaalde politici en zorgbobo's dat het Nederlandse zorgstelsel het beste van Europa is. Zonder aarzelen nemen veel media deze uitspraak over. Maar klopt het wel? FTM raadpleegde de lijstjes die mevrouw Schippers niet met u deelt.
Met een minzame glimlach staat premier Rutte begin dit jaar de verslaggever van Nieuwsuur te woord. Hij geeft toe dat de recente economische cijfers niet gunstig zijn voor Nederland maar als een rasecht optimist ziet hij ook genoeg zaken die de Nederlander dankbaar moeten stemmen. ‘We hebben de beste zorg van Europa’, vertelt de leider van het kabinet met enthousiasme.
Zijn collega Edith Schippers van Volksgezondheid weet precies hoe dat komt: 'Het is juist dit systeem, waarin zorgverzekeraars selectief inkopen op kwaliteit en prijs, dat de Nederlandse zorg volgens de Europese patiënten al jaren op rij tot de beste in Europa maakt.' Aldus de minister in januari van dit jaar, die in deze uitslag haar grote gelijk ziet.
Kritiekloos
In het jaarlijkse rapport van het Zweedse onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse wordt het Nederlandse zorgstelsel al enkele jaren op rij verkozen tot het beste van Europa. Op welke gronden ons zorgstelsel de gouden medaille krijgt uitgereikt, lijkt van minder belang. Veelal worden de uitkomsten uit dit rapport kritiekloos overgenomen door de media. Op 28 november 2013 meldde de NOS: ‘De studie zegt dat het geheime wapen van Nederland is dat operationele beslissingen op het gebied van gezondheidszorg niet door politici, maar door medische vakmensen worden genomen met medezeggenschap van patiënten. Het toonaangevende onderzoeksbureau vergelijkt elk jaar de gezondheidszorg in Europa. Nederland is het enige land dat in de top drie van de ranglijst staat sinds het vergelijkingsonderzoek in 2005 voor het eerst werd gehouden.’Wetenschappers nemen het niet serieus
‘Ik ben nog geen wetenschapper tegengekomen die het onderzoek serieus neemt’, vertelt Michael van den Berg, die voor het RIVM de Nederlandse zorg afzet tegen die in omringende landen. ‘De winnaar kan er goede sier mee maken, maar het is niet meer dan gegoochel met cijfers. Dat het onderzoek zo veel aandacht krijgt is meer te danken aan slimme marketing.’ Zo vertelde Van den Berg onlangs aan Zorgvisie. Anders dan de wetenschap neemt een aantal Tweede Kamerleden het onderzoek zeer serieus. De voorman van het onderzoeksbureau, de heer Arne Björnberg, werd op 24 november met open armen ontvangen door VVD-Kamerlid Arno Rutte. Hij had de onderzoeker uitgenodigd voor een bijeenkomst met de Kamercommissie van Volksgezondheid. Tijdens de samenkomst van een uur in de Suze Groenewegzaal wees Björnberg de zes aanwezige Kamerleden meermaals op de zegeningen van ons private zorgstelsel: ‘You guys, you have won again, jullie Nederlanders zijn brompotten, het beste zorgstelsel en toch blijven jullie klagen.’ Verder verrichten zorgverzekeraars goed werk door patiënten door te sturen naar een ziekenhuis waar een behandeling veel wordt afgenomen, want, zo zegt de onderzoeker: dat is goed voor de kwaliteit en voor de prijs. VVD'er Arno Rutte omarmt de boodschap van Björnberg.Zorgverzekeraars zijn blij
De zorgverzekeraars die door Björnberg worden geprezen, behoren tot zijn fanclub. Toen het Nederlands zorgstelsel voor de eerste maal werd verkozen tot het beste van Europa werd de Zweedse onderzoeker uitgenodigd om tijdens een feestje van belangenvereniging Zorgverzekeraars Nederland te spreken. Op het podium van een afgeladen zaal op het hoofdkantoor te Zeist mocht de voorman van Health Consumer Powerhouse alle aanwezige verzekeraars haarfijn uitleggen waarom zij zo goed bezig zijn. Wie een kijkje neemt op de site van de belangenvereniging stuit op diverse berichten over de onderzoeker vol met citaten. Een groot deel van de 48 indicatoren van het onderzoek oogst kritiek van wetenschappers. Zo worden er cijfers vergeleken van het aantal verkeersdoden, zelfdodingen, abortussen en depressies. Ook kijkt het Zweedse onderzoeksbureau naar de toegang voor patiënten tot het medisch dossier, de mogelijkheid om afspraken online te regelen en het aantal rokers. Niet direct geschikt om zinnige uitspraken te doen over de kwaliteit van zorg.Nederlandse zorg inefficiënt
Andere rapporten – die nauwelijks aandacht krijgen in het politieke debat – tonen een afwijkend beeld. Gelet op efficiëntie brengt de Nederlandse zorg het er belabberd van af. Ons land neemt plek veertig in op de jaarlijkse lijst van Bloomberg, waarmee de efficiëntie van zorgstelsels wereldwijd met elkaar wordt vergeleken. Daarmee behoort Nederland tot de inefficiëntste zorgstelsels ter wereld. Opvallend is dat de landen met de duurste zorg, de Verenigde Staten en Nederland, relatief inefficiënt zijn. Bij de internationale crowdsourced database Numbeo staat de Nederlandse zorg op de negenentwintigste plaats.De kwaliteit van zorg laat te wensen overEen studie die wel goede uitspraken kan doen over de kwaliteit van zorg is het recent verschenen rapport van de OESO, getiteld Health at a glance. Van den Berg prijst het rapport. Met verschillende indicatoren meten de OESO- onderzoekers de zorg in tientallen landen. Uit dit rapport spreekt allerminst het beeld van Nederland als onbetwiste koploper. Wat betreft toegang tot zorg doet Nederland het goed, omdat de gezondheidszorg gemakkelijk te bereiken is. Toch wordt aan die toegankelijkheid voorzichtig gemorreld door de introductie van budgetpolissen en het afschaffen van 'het recht op zorg' in onderdelen die overgeheveld zijn naar de gemeente. De kwaliteit van zorg laat echter ook te wensen over. In de lijst met kwaliteitsindicatoren is Nederland een middenmoter. Ook de levensverwachting ligt maar net boven het gemiddelde van alle OESO-landen. Ronduit slecht wordt gescoord op kindersterfte; in Nederland sterven meer kinderen dan gemiddeld. Op de dertigdagensterfte na afloop van een hartaanval of beroerte loopt ons land eveneens een stuk achter. De OESO concludeerde eerder al dat Nederlandse zorgverzekeraars een oligopolie vormen; slecht voor concurrentie en keuzevrijheid.
Nederlands zorgstelsel geen succesverhaal
Met deze rapporten in de hand lijkt de conclusie dat het Nederlands zorgstelsel een succesverhaal is niet langer gerechtvaardigd. De lofzang van de heer Björnberg steunt op wankele data en is beperkt onderbouwd. Zo concludeert hij over het Nederlandse succes: ‘Onder meer goed management, beperkte politieke inmenging, toegenomen concurrentie en verregaande invloed van consumenten liggen aan de basis van het succes.’Het is heel eenvoudig om voorbeelden op te sommen waaruit het tegengestelde blijktHet is heel eenvoudig om voorbeelden op te sommen waaruit het tegengestelde blijkt. Tegenover het goede management staan talrijke schandalen rond onder meer Meavita, het Slotervaart, Philadelphia zorg, Sensire, het Sint Antonius. Dat geeft te denken over de management kwaliteiten in andere landen. De politieke inmenging met dit zorgstelsel is niet per definitie beperkter. Marktwerking vergt misschien nog wel meer overheidsbemoeienis dan een publiek stelsel. Instituten als de NZa en Zorginstituut Nederland zijn als gevolg van de stelselwijziging opgetuigd naast de oude organen. Tekst en uitleg over de toegenomen concurrentie ontbreekt eveneens. Tot op de dag van vandaag beheersen vier zorgverzekeraars negentig procent van de markt, allerminst een toonbeeld van toegenomen concurrentie. Tot slot de ‘verregaande invloed van consumenten’. Talrijke voorbeelden bieden bewijs voor het omgekeerde. Denk aan de poging om de vrije artsenkeuze in te perken, de omzetplafonds en niet te vergeten de verzekerden met een budgetpolis. De Nederlandse zorg presteert niet slecht, maar de mooie woorden van minister Schippers en premier Rutte zijn bezijden de waarheid. Er verschijnen met regelmaat onderzoeken waarin zorgstelsels worden vergeleken. Gek genoeg is het lijstje waarin Nederland de nummer één is het enige dat een grote mate van aandacht ten deel valt.
65 Bijdragen
Alwin
Het aantal, 4, is een prima aantal voor een goed werkende concurrentie. Het probleem ontstaat als deze 4 een kartel zouden vormen. De 5e zorgverzekeraar is van mening dat dat gebeurt.
H_Manders
AlwinEnige tijd geleden - naar aanleiding van het falen van de energie markt - was er een BBC reportage waarin een econoom van de Oostenrijkse School werd opgevoerd - je weet wel, een vrije markt denker; die stelde dat op basis van verschillende onderzoeken voor een efficiënte vrije markt je 7 tot 10 spelers nodig hebt. Die zijn er bij lange na niet, en die zijn er in de meeste geprivatiseerde markten niet (Telecom, Energie etc. etc.).
Bij minder partijen ontstaat er een oligopolie, waarbij geen van de partijen er enig belang bij heeft om te proberen te concurreren met de anderen. En ze - al dan niet stilzwijgend - daarom niet in elkaar's vaarwater zullen gaan zitten, en elkaar zullen volgen. Geen van de grote vier heeft er iets mee te winnen door een prijzenoorlog te beginnen, en collectief zijn ze in staat om de kleinere partijen de nek om te draaien. Geen enkel verschil met de Robber Baron periode.
Kartelafspraken zijn nog steeds zeer eenvoudig te maken; en zolang niets op papier staat kom je er wel mee weg. Nog afgezien van het feit dat bij een oligopolie kartelafspraken compleet overbodig zijn.
Hilterman
AlwinDie club wordt geleid door refo Rouvoet, de zoveelste politicus die na de politiek zijn zakken vult bij zorgverzekeraars en het cluster clubjes dat daar om heen hangt.
jsmid
http://fd.nl/economie-politiek/1120095/oeso-nederlands-zorgstelsel-krijgt-voordeel-van-de-twijfel
MvdB
jsmidhttp://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:gwkb-F__LbIJ:fd.nl/economie-politiek/1120095/oeso-nederlands-zorgstelsel-krijgt-voordeel-van-de-twijfel+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Hilterman
jsmidMet statistieken kun je nagenoeg alles bewijzen.
Uit onderzoek blijkt 92% van de ongevallen wordt veroorzaakt door bestuurders die geen alcohol gebruikt hebben. Daaruit volgt dat mensen met een slok op veiliger rijden.
bos
jsmidook EU en EU landen naar het proefmodel in Nederland ?
jopie1978
Carthago
De vier zorgverzekeraars hebben gezamenlijk alle concurrentie met behulp en toestemming van de politieke zorgpenoze uitgebannen, de wiegel doctrine. Er is in nederigland niets meer met elkaar te vergelijken want de zorgverleners worden gedwongen elkaar het ziekenhuis in te concurreren op kosten, en niet op kwaliteit,de boekhouder staat naast de operatietafel. Dan is het ook nog een appeltje/eitje geweest voor de zorgverzekeraars om de hele zorgwereld over te nemen., want de infrastructuur lag er al, betaald door de burger. Een simpele zorg Coup, aangestuurd door de wiegeltjes met mega bonus en met vorig jaar een verzekeraarswinst van ong. 6 miljard.Als je rutte en schippers hoort blaten over "de beste zorg enz."hoor je de zorgverkeraars echo heel duidelijk in hun stem doorklinken,let maar eens op de intonatie.
Sanne
Hilterman
SanneVerzekeraars verwachten veel heil, lees winst, van deze maatregel. Men rekent er op dat door meer tijd uit te trekken voor het aanhoren van de patient er uiteindelijk geld bespaard zal worden. Slapen doen ze 's-nachts, het blijft draaien om de winst.
Mijn buitenlandse huisarts trekt standaard 30 minuten uit voor ieder patient die zich bij hem meldt. Hij werkt niet op afspraak. Zijn er twee patienten voor mij in de wachtkamer dan weet ik dat ik pas een uur later aan de beurt ben.
Vervelend? Nee, ik heb het er graag voor over. Een arts die ook de vraag stelt:
Hoe voelt u zich? ben ik de laatste twintig jaar in Nederland niet meer tegengekomen.
Goede vriend wordt in Frankrijk behandeld voor kanker. Hij is al jaren woonachtig in Frankrijk en heeft zich bevrijd van het Nederlandse zorgsysteem.
Ik volg zijn regelmatige bezoeken aan medisch specialisten, ziekenhuizen op de voet.
Hij heeft het zwaar, dit zijn moeilijke tijden. Toch houd ik hem regelmatig een lichtpuntje voor. Wees blij met de zorg en de aandacht die je in je nieuwe woonland krijgt. Hij heeft het mobiele nummer van zijn oncologe op zak.
Wanneer er zich iets voordoet wat hem als patient verontrust dan kan hij haar bellen.
Ze is 24/24 en 7/7 beschikbaar om haar patienten bij te staan. De vergelijking met Nederland hoef ik niet te maken.
jelle vd wal
Geen idee wat men nu eigenlijk met elkaar vergeleken heeft.
Wie zich ooit met interpreteren van statistieken heeft bezig gehouden weet dat je voor die interpretatie heel veel kennis nodig hebt van wat de cijfers nu eigenlijk voorstellen.
Op grond waarvan beweerd wordt dat de Nederlandse zorg inefficiënt is, geen idee.
Ik zie zelfs geen definitie van efficiency in de zorg.
Geen uitspraken zoals die over de VS zorg werden gedaan, Hillary Clinton, toen die probeerde zorg voor alle Amerikanen in te voeren, dat daar dezelfde ingreep bij het ene ziekenhuis $ 20.000 moest kosten, en bij het andere $ 80.000.
David
Waarom niet één publieke zorgverzekeraar die iedereen dezelfde basisdekking geeft tegen dezelfde prijs? Geen marketing meer, geen vage polissen meer, geen moeilijke contractonderhandelingen meer, autonomie van de huisarts in ere herstellen etc. Gewoon dezelfde basisdekking voor iedereen tegen dezelfde prijs.
Maar dit gaat eerst nog jaren door hoor. Het stelsel is namelijk nog niet perfect. We moeten het nog radicaler gaan inrichten, met meer marktwerking. Net zoals de communisten pleitten voor nóg meer en zuiverder communisme toen de wielen er al aan alle kanten afvlogen....
bos
David---------------------------------------------------
Uw mening wordt gedeeld door de Directeur van Martini ZH in Groningen
Was deze week op TV.
Zijn ZH was nog in vol geprek met VGZ over de contracten (die volgens zijn zeggen 18 Nov. 2015 hadden moeten zijn afgerond)\
Én ik sluit mij aan bij uw visie
inleiding-in-de-economie
bosDoom
inleiding-in-de-economieMvdB
inleiding-in-de-economieDaarbij geldt een maximumbijdrage-inkomen in 2016 van € 52.763
Dus afhankelijk van waar je geld vandaan komt moet je nog eens maximaal 242 Euro per maand bij die 100 van jou tellen.
bos
MvdBpolitiek ? inkomenspolitiek ?
MvdB
bosbos
MvdBDus ook in deze bevolkingsgroep zitten "rijken "en "armen"
Het is 'n groot misverstand dat ALLE bejaarden bedrijfspensioen hebben
MvdB
boshttp://www.nu.nl/geldzaken/3810419/groot-verschil-in-inkomen-gepensioneerden.html
Yogibeer
MvdBMvdB
YogibeerHilterman
MvdBVergeet ook de slapers en de actieven niet. Hun pensioen daalt ook door het onmogelijk maken van de indexering. Met dank aan mevrouw Klijnsma die dit allemaal heeft bedacht.
Pensioenfondsen bouwen riante reserves op met gemiddeld 7% rendement maar mogen niets gebruiken voor indexering omdat de rekenrente fictief laag blijft.
MvdB
HiltermanHilterman
MvdBEen commerciele ziektekosten verzekeraar in Duitsland kost minder en biedt een ruimere dekking.
Zo is de zorg in Nederland georganiseerd, duur en slecht.
Sanne
DavidKo Pernicus
DavidConcurrentie prima.... Maar dan wel bij producten waar het er of niet toe doet wat ik kies - je halfje brood, of de kapper. Of waar je het kan overzien, waar je zoveel vanaf weet dat je een informed decision kan maken. Je kan die kleine lettertjes gaan lezen.... Maar voor alle 1400 combinaties? Ieder jaar? Voor mij iig niet.
jelle vd wal
DavidAan de ene kant een afweging bij de consument/ potentiële patiënt, wat wil ik nog wel en wat niet meer verzekerd hebben, aan de andere kant proberen kosten te drukken, bij kosten horen ook loonkosten.
Bij één aanbieder is dat mechanisme er niet meer.
Het probleem is natuurlijk dat weinig mensen er voor kiezen om b.v. bij kanker maar een jaar eerder dood te gaan voor een lagere premie.
Zoiets.
Ze willen wel die lagere premie, maar accepteren als het er op aankomt de gevolgen niet.
Wat we zien is dat zorgaanbieders eigenlijk alle beschikbare zorg willen geven, ongeacht de kosten.
Dokters worden niet opgeleid in dood laten gaan.
De meeste patiënten kiezen er voor zo lang mogelijk in leven te blijven, ook als dat geen leuk leven meer oplevert.
De gevolgen van chemotherapie worden niet altijd goed uitgelegd.
Ik denk eigenlijk dat het mechanisme niet werkt.
Het probleem is dat als we zouden overgaan op het oude systeem, dat dan weer de overheid in feite over leven en dood moet gaan beschikken.
Toevallig weet ik dat in de aloude Ziekenfondsraad individuele gevallen werden besproken, zoals 'moeten we een oude mevrouw naar de VS overbrengen voor een peperdure behandeling, of laten we haar hier dood gaan ?'.
In het geval wat ik dan toevallig ken werd naar de VS overgebracht.
Hilterman
jelle vd walNog afgezien van het feit dat de zorg nooit middels een open markt zal kunnen functioneren. Er zijn te veel partijen bij betrokken die allemaal invloed hebben op prijs, kwaliteit en beschikbaarheid.
Er zitten al een paar flinke scheuren in het gebouw dat zorgstelsel heet.
Nog even wachten en het fundament gaat het begeven. Dan is Leiden in last.
De politiek komt pas 5 jaar nadat de eerste rampen zich hebben voor gedaan in actie. Zie de Teeven deal. Daarbij gaat het niet zozeer om de deal zelf maar om de manier waarop de overheid omgaat met vragen uit het parlement.
Welk bedrijf kan volhouden dat haar administratie in orde is wanneer men betalingen van vele miljoenen niet terug kan vinden in de boeken.
Die vraag heb ik steeds gemist bij het rumoer rond dat bonnetje.
MvdB
HiltermanHilterman
MvdBAan de andere kant de afloop van de deal moet op meerdere plaatsen te vinden zijn bij de overheid, Zo zal er ook iets in het dossier van Cees H. te vinden moeten zijn.
Op financieen zal ook een exemplaar beschikbaar moeten zijn.
De afschriften administratie van de bank is niet meer te raadplegen.
Die bewaren de afschriften in ieder geval geen vijftien jaar.
Zover mij bekend komt de ontknoping uit het strafdossier van Cees H.
Er is wel een grote scheut genialiteit voor nodig om sporen van de deal te zoeken in het dossier van de betrokkene.
Blijft mijn opmerking dat van de overheid verwacht mag worden dat men ook na jaren verantwoording kan afleggen over de besteding van geld dat door belasting betalers is opgebracht. Het ging om een aardig bedrag.
MvdB
HiltermanHilterman
MvdBNetwerk is blijven speuren en heeft langs andere wegen het gewraakte bonnetje boven water gekregen. Het kwam uit het strafdossier van Cees H.
MvdB
HiltermanHowever, In de praktijk zal Financieel een andere IT-omgeving hebben als Strafrecht. Vraag team Financiën iets en zij zullen niet bij Strafrecht kijken. Zullen daar niet eens rechten hebben....
Een nieuwe snelweg van onderste stenen: is dat wat?
Hilterman
MvdBDezelfde vordering twee keer betalen komt regelmatig voor. Dan gaat het niet om de centrale inkoop van paperclips maar om aanzienlijke bedragen.
Op die dubbele betaling werd door de overheid nooit meer gereageerd.
MvdB
HiltermanHilterman
MvdBNadere bestudering van de energienota leverde een merkwaardig feit op. In de piepkleine woning zouden zich maar liefst 4 huurgeisers bevinden.
Hoe ik ook zocht, alleen in de keuken kon ik een geiser vinden.
Automatische incasso gestopt omdat Eneco nooit op mijn klacht reageerde.
Maandelijks netjes de rekening betaald alleen de huur van die drie geisers niet.
Toen kwam de deurwaarder, koffie met een koekje en gevraagd of de vriendelijke man de geisers kon vinden. Lachen.
Eneco heeft nog jaren tevergeefs geprobeerd de huur van die geisers te innen.
MvdB
HiltermanDoom
jelle vd walIk weet niet of je informatie op toeval berust en je ziens wijze. Je kunt als land niet de gehele wereld redden, daarom moet je niet ongelimiteerd migranten en asiel zoekers binnen laten.
Echter je kunt als land wel een sociaal zorgsysteem ontwikkelen zonder het persoonlijke belang van politici te dienen die daar weer hun toekomstige carriere bij een grote zorgverzekeraar zien of een adviesorgaan.
Als je een evenwichtig systeem ontwikkeld kun je heel veel dat is in het verleden al bewezen met het ziekenfonds echter de commercie sprong erop en toen ging het vies mis. Mede mogelijk gemaakt door een ministerie van VWS die op dat moment werd voorgezeten door iemand die erg ontvankelijk was voor een mooie functie in het verschiet en nog enkele andere overheids dienaren die zijdelings later op bestuursfuncties zouden kunnen instromen. Als je goed kijkt zie je dat ook Schippers dit gedachtengoed net als al onze politici en overheids dienaren na streven en krampachtig vasthouden.
Maar zoals je het nu schrijft het volgende; stel dat jij op een mooie dag eens gaat zwemmen in een zwembad met wat anderen gezellig.
Je blaakt van gezondheid echter aan het eind van de dag krijg je verschrikkelijke pijnen in je lichaam. Je moet naar allerlei ziekenhuizen kan jou het schelen als de pijn maar weg gaat.
Uiteindelijk begint je neus af te sterven je handen en been gedeeltelijk je hebt een bijzondere vlees etende bacterie opgelopen. Het proces wordt gestopt je leeft ziet er verminkt uit erger dan een sombie.
Maar geen probleem je klopt bij je verzekeraar aan, en dan blijkt dat je nog wat rekeningen open hebt staan want tja onderverzekerd kon jij het allemaal snappen wat er in de polis stond?
Je voelt je genaaid, maar het erge komt nog je komt geen ander verzekeringspakket meer in het andere jaar ook niet meer. Daarbij raak je werk en je vrouw ook kwijt want je ziet er niet meer uit.
Alle ellende van dien pleeg je nog net geen zelfmoord.
Waar het om gaat is dat ge
jelle vd wal
DoomDie gedachtengangen, als ik gelijk zou hebben, zijn niet onbegrijpelijk.
Het komt neer op de vraag wat we over hebben voor onze gezondheid, of b.v. nog een jaar langer leven.
En wie gaat dat bepalen ?
Maar een enkeling is zo rijk dat hij of zij dure behandelingen zelf kan betalen, en daarmee zelf de afweging kan maken.
De migrantenstroom heeft er nog weinig mee te maken, hoewel velen zich er boos over beginnen te maken dat iedereen die naar ons komt gratis, d.w.z. op kosten van degenen die premie of belasting betalen, behandeld wordt.
Het Ziekenfonds systeem was in het verleden elk jaar onderdeel van verhitte discussies, wat werd wel vergoed, hoe hoog zou de premie zijn, en hoeveel werd bijgepast uit belastingen, en door particulier verzekerden, de mensen met inkomens boven de Ziekenfonds grens.
Nelis Lau
jelle vd walNelis Lau
jelle vd waljelle vd wal
Nelis LauWat wij hebben is en was een collectief systeem, iedereen is verplicht premie te betalen.
Dat er, in welk systeem, een grens is aan wat een gewonnen levensjaar mag kosten, dat lijkt me nogal voor de hand te liggen.
Wat je probeert te betogen is me dus niet erg duidelijk.
alexander
Daviden onterechte (of te hoge) declaraties verminderen , hoeveel kan dan de premie dan omlaag? Wie kan daar een schatting voor maken?
Overigens wordt de restitutie premie ook al weer aan banden gelegd: bij Achmea bv als behandeling niet wordt uitgevoerd door gecontracteerde zorgverlener wordt alleen het marktconforme bedrag vergoed. Dus eerst even vragen of de zorgverlener marktconforme prijzen heeft??? Dat is toch helemaal niet practisch, zeker niet bij eerste hulp.....
Het systeem moet eerst verder doodziek gaan worden voordat er wordt ingegrepen?.
Red Mijniet
Zo moeten ziekenhuizen ieder voor zich zaken doen met farmaceutische reuzen, waardoor de Nederlander de hoogste prijs per medicijn betaalt.
Groot succes? Voor wie dan?
PS. Efficiency drukt zich uit in de verhouding aantal handen aan het bed ten opzichte van alle mensen werkzaam in alle sectoren die zich bezighouden met zorgkosten en toezicht.
bos
Op naar de volgende onderzoekscommisie dan maar ?
PS: Én dan te bedenken dat Schippers wss de volgende premier van Nederland wordt
Hilterman
bosZe maakt deel uit van een partij die met zekerheid niet de grootste wordt bij de volgende verkiezingen.
Jan Willem de Hoop
Wat (toevallig) naar buiten komt kan volgens Edith Schippers onderdeel zijn van complot , maar wat (toevallig) niet naar buiten komt kan natuurlijk ook onderdeel zijn van complot. Complot niet tegen Edith en de VVD, maar van Edith en de VVD tegen burgers van Nederland. Alles onder VVD motto: "Niet aanpakken, maar afpakken"
Vogelvrije Huisarts
MvdB
Vogelvrije Huisartshttp://www.zorgvisie.nl/Financien/Nieuws/2015/11/Jos-de-Blok-begint-eigen-zorgverzekering-2717007W/
Bij mijn huisarts hoorde ik bijzonder positieve geluiden over Buurtzorg. Weet u daar misschien ook van (mogelijk uit praktijkervaring)?
Hilterman
MvdBals een van de weinige verzekeraars gaat DSW uit van het belang van de patient.
Dat geluid mis ik bij de andere aanbieders van ziektekostenverzekeringen.
MvdB
HiltermanVogelvrije Huisarts
MvdBMvdB
Vogelvrije Huisartspieter
http://www.huffingtonpost.com/salim-lamrani/cubas-health-care-system-_b_5649968.html
Guest
Ludovikaa
GuestJoost Vsser
Peteur
Doom
Doom
DoomMvdB
DoomVogelvrije Huisarts
Als zorgverzekeraars naar uniforme regels willen wat is dan nog het nut van zit systeemmodel obv “gereguleerde concurrentie”? Ook The Economist, liberaal tot in de nietjes, erkende het Single Payer verzekeringsmodel als meest doelmatige, rechtvaardige en toekomstbestendige zorgstelselmodel dat er is. En zo zit de SP met haar voorstel voor één nationale zorgverzekeraar dichterbij de gedachtes in The Economist dan de VVD of D66. Gezond verstand is niet links of rechts, een taboe hebben ook niet…
Ton Macor