
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Farma-industrie lobbyt in Brussel vermomd als het ‘goede doel’
Veerkracht en een lange adem
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
Cora van Nieuwenhuizen heeft een lobbyverbod maar bemoeit zich met het werk van klimaatminister Jetten
Omstreden bestuurder Bonaire ‘weggepromoveerd’ naar diplomatieke topfunctie
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
De EU investeert honderden miljarden in verduurzaming. In dit dossier leggen we de belangen bloot. Lees meer
In 2019 presenteerde de Europese Commissie de Europese Green Deal: een ambitieus plan om de economie van de Europese Unie in een rap tempo te vergroenen. Een van de doelstellingen: in 2050 moet de EU volledig klimaatneutraal zijn. De plannen zullen onze economie ingrijpend veranderen.
In dit dossier analyseren we de belangen achter de groene ambities, volgen we de strijd om het geld en zoeken we uit wie er aan het langste en kortste eind trekken.
Industrieel ecoloog Benjamin Sprecher: ‘Zeldzame metalen zijn voor China een geopolitiek machtsmiddel’
Diederik Samsom hamerde op gedwongen uitkoop veeboeren
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Burgers hebben hoop en visie nodig voor de energietransitie, zegt hoogleraar omgevingspsychologie
Wiebe Draijer hoopte de Rabo en de landbouw te vergroenen – hij bleef steken in gepolder
Zeewind in overvloed, toch wil de lobby honderden extra molens op land
Spoorweg-activist Jon Worth: ‘In Brussel lobbyt niemand voor de Europese treinreiziger’
Zelfs zonder energiecrisis verdienen deze windboeren extreem veel – met hulp van de belastingbetaler
Podcast | De minder florissante kant van windmolens
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Een team EU-specialisten controleert, in samenwerking met collega’s uit heel Europa, structureel de macht.
Farma-industrie lobbyt in Brussel vermomd als het ‘goede doel’
Europa’s machthebbers wissen op grote schaal hun sms'jes en e-mails
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Corrupte EU-ambtenaren na tien jaar nog steeds niet gestraft
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
EU-landen smijten met miljarden om stroomverslindende industrie te behouden
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
De Tweede Maasvlakte, aangelegd in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam © Corné Sparidaens
Nederland ritselt in Brussel vergroeningssubsidie voor Shell
Het kabinet-Rutte III heeft een doelgerichte strategie ingezet om het Europese klimaatbeleid naar zijn hand te zetten. De inzet: de belastingbetaler laten meebetalen aan de omstreden vergroeningsplannen van Shell en de zware industrieën in het Rotterdamse havengebied. Dit halfjaar moet Brussel kleur bekennen.
- Follow the Money onderzocht de gelijkenissen tussen het vergroeningsscenario dat olie- en gasconcern Shell 4 jaar geleden lanceerde, en het klimaatbeleid van het huidige kabinet.
- Op basis van gesprekken met bronnen en opgevraagde documenten, kan nauwgezet worden gereconstrueerd hoe achter de huidige politieke plannen voor een waterstofstrategie, in feite een grootschalig, gesubsidieerd CO2-opslagbeleid schuilgaat, ingestoken door ’s werelds grootste vervuilers.
- De hoofdprijs voor deze lobby is toegang te verkrijgen tot de Europese subsidiepotten in het kader van de Green Deal. De Nederlandse overheid helpt daar enthousiast aan mee. Tegen de zomer zal duidelijk zijn hoe succesvol deze inzet is.
De kleuren vliegen de aanwezigen om de oren tijdens een discussie over energiebeleid, eind juni 2019 in het grauwe kantoor van nieuwsorganisatie Euractiv. Het Brusselse pand staat in de schaduw van het massieve Berlaymont, het hoofdkwartier van de Europese Commissie. Ursula von der Leyen, beoogd voorzitter van de EC, werkt daar aan haar plannen voor een baanbrekend Europees klimaatprogramma. Het moet een Green Deal worden, waarbij alle betrokken industrieën, landen en milieuorganisaties zich committeren aan plannen voor het radicaal terugdringen van de CO2-uitstoot. De transitie zal worden gefaciliteerd met honderden miljarden aan belastinggeld.
Maar zover is het nog niet. De nieuwe Europese Commissie zal pas maanden later worden geïnstalleerd, en van een Green Deal heeft haast niemand gehoord. Toch nemen op deze zomerse junidag twee EU-ambtenaren en diverse lobbyisten een voorschot op de onderliggende vraagstukken. Sponsor van het debat is olie- en gaskoepel IOGP, met leden als Shell, ExxonMobil en Total. Het onderwerp: een energievorm die nog weinig bekendheid geniet, maar volgens de meeste panelleden de sleutel vormt tot een afgewogen Europees klimaatbeleid – waterstof.
Welke kleur, klinkt het geregeld: grijs, blauw, of groen? Daar gaat het nu even niet om, meent een van hen. Zijn naam: Noé van Hulst. Hij is als speciale ‘waterstofgezant’ bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aangesteld om internationale steun te vinden voor het Nederlandse klimaatbeleid. Feitelijk wordt daar dan nog over onderhandeld aan de ‘klimaattafels’, onder leiding van VVD-coryfee Ed Nijpels; en juist over de rol van waterstof bestaat veel onenigheid tussen de industrie en milieuorganisaties. Maar voor Van Hulst ligt de inzet al vast: ‘Wij stimuleren zowel groene als blauwe waterstof.’
‘Het gaat er gewoon om dat je de grijze waterstof gaat vergroenen’
Hij legt de aanwezigen uit wat hij bedoelt. Waterstof is een energiedrager, waarmee zowel fossiele energie als groene energie door pijpleidingen kan worden vervoerd. Met name de zware industrie – die goed vertegenwoordigd is in het Rotterdamse havengebied – maakt er gebruik van. Momenteel betreft het vooral de fossiele variant, gebaseerd op aardgas; dat heet dan grijze waterstof. Maar volgens Van Hulst zouden uiteindelijk ook wind- en zonne-energie op deze manier omgevormd kunnen worden: groene waterstof. Wind- en zonne-energie is er nu echter nog te weinig. en bovendien gaat er bij het omzettingsproces veel energie verloren. Een tussenoplossing zou daarom zijn om de CO2-uitstoot die met de grijze variant gepaard gaat, af te vangen en onder de grond op te slaan: dan heet het blauwe waterstof. Zoals Van Hulst stelt: ‘Het gaat er gewoon om dat je de grijze waterstof gaat vergroenen.’
Topoverleg
Dat idee komt niet uit de koker van Van Hulst, noch uit die van iemand anders op zijn departement. Uit documenten over de klimaatlobby die SOMO, de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, bij de Rijksoverheid heeft opgevraagd, blijkt dat de plannen het ministerie vanuit de fossiele industrie zijn aangereikt, twee jaar eerder.
Op 2 juni 2017 wordt op de afdeling ‘Energie en omgeving’ van EZK een memo opgesteld. Het stuk dient als voorbereiding op een verkennend gesprek op ambtelijk niveau dat enkele dagen later zal plaatsvinden, met onder andere het Havenbedrijf Rotterdam, de exploitant van het Rotterdamse haven- en industriegebied (waar voormalig Shell-man Allard Castelein aan het roer staat), en de Gasunie. Samen met andere multinationals hebben zij het plan opgevat voor een veelomvattend infrastructureel project, waarbij de hulp van de overheid onmisbaar is. Het nieuwe kabinet-Rutte III, dan nog in formatie, moet volgens hen bijdragen om het te doen slagen.
In de memo zet het ministerie de plannen van de lobby uiteen: die wil een volledige infrastructuur voor grootschalige afvang en opslag van CO2 aanleggen (CCS), ten behoeve van de zware industrieën bij de Rotterdamse haven. Het zou betekenen dat pijpleidingen worden doorgetrokken, CO2-opvangfaciliteiten worden bijgebouwd en lege aardgasvelden onder de Noordzee beschikbaar komen voor opslag. Volgens de initiatiefnemers zou dat ‘imagovoordeel’ opleveren, dankzij de CO2-reductie, maar vooral is het voorstel interessant als ‘vestigingsfactor’. Zoals in de memo staat: ‘Wanneer een groot aantal bedrijven dichtbij elkaar CO2 afvangen en transporteren richting opslag (CO2-hub of cluster), kan dit kostenvoordelen met zich meebrengen door schaalvergroting. Een hub in het Rotterdamse havengebied is ook bruikbaar voor CO2 uit België of Duitsland.’
De lobby vraagt de overheid borg te staan voor ‘significante risico’s als de langetermijn-verantwoordelijkheid van de opslag’
De plannen wekken de interesse van de top van het ministerie. Het klinkt immers als een win-win-scenario: én de CO2-uitstoot terugbrengen, én een nieuw en potentieel winstgevend industriebeleid aanboren. Later die zomer wordt er een ‘topoverleg’ gepland, waar naast vertegenwoordigers van het Havenbedrijf Rotterdam en de GasUnie ook andere initiatiefnemers aanwezig zijn, zoals Shell (dat al een waterstoffabriek bij Pernis heeft) en het Arabische energie-infrastructuurconcern Taqa (dat een leeg aardgasveld onder de Noordzee exploiteert).
Uit de opgevraagde documenten blijkt wat de industrie tijdens deze ontmoeting aan de Nederlandse regering vraagt. Behalve een hoop geld en een lobby bij de EU voor extra fondsen en gunstige regelgeving, verzoekt de industrie de overheid om de aansprakelijkheid op zich te nemen ‘ten aanzien van transport en opslag’ van de energie, en bij voorkeur borg te staan voor ‘significante risico’s als de lange termijnverantwoordelijkheid van de opslag’.
In een later overleg suggereren de ambtenaren zelfs dat de bedrijven zouden kunnen doen alsof ze vinden dat de CO2-opslagambities aan de hoge kant zijn, maar dat ze akkoord gaan omdat het hen duidelijk is dat het ‘noodzakelijk is om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te halen’. Het verhaal moet kennelijk een vast stramien hebben: de overheid verzint ingrijpende klimaatplannen, waar de industrie zich lijdzaam aan onderwerpt.

Waterstofcoalitie
De plannen van de lobby vinden ook hun weg naar het regeerakkoord dat de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie in oktober van dat jaar sluiten, onder toeziend oog van VVD-informateur Gerrit Zalm (tevens commissaris bij Shell). Hoewel de coalitie de exacte invulling van het klimaatbeleid nog wil uitwerken, wordt in het regeerakkoord al vastgelegd dat de ‘afvang en opslag van koolstofdioxide’ daarin een prominente rol krijgt. Op de kortere termijn is dat voor Nederland ook bijna onontkoombaar, als we de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 willen halen.
Niettemin ligt CO2-opslag gevoelig. Zeven jaar eerder, in 2009 en 2010, hadden plannen om CO2 onder Barendrecht op te slaan, tot verhitte protesten geleid. De inwoners waren bang voor lekken en grondverschuivingen en wantrouwden de intenties van uitbater Shell. Van CO2-opslag onder de Noordzee, in plaats van onder een woonwijk, wil het olie- en gasbedrijf dan niet horen: te duur, te afhankelijk van andere partijen. Het project werd afgeblazen.
In het regeerakkoord wordt de doelstelling voor het opvoeren van hernieuwbare energie losgelaten. De volledige focus ligt op CO2-reductie
Maar in 2017 is Shell van gedachten veranderd. Desgevraagd zegt het bedrijf dat opslag onder zee nu wel een optie is, omdat er wordt samengewerkt ‘in een brede industriecoalitie’ en de verwachte stijging van CO2-prijzen deze aanpak rendabeler maakt. Den Haag is in elk geval blij met de draai. Het kabinet belooft in het regeerakkoord in overleg te gaan ‘met het Havenbedrijf Rotterdam en de in het havengebied actieve bedrijven’ over het benutten van ‘het grote potentieel’ in die regio. Tegelijkertijd wordt de doelstelling voor het opvoeren van hernieuwbare energie (zoals wind of zon) losgelaten. De volledige focus ligt op CO2-reductie. Wat de nieuwe coalitie betreft, hoeven olie- en aardgas dus niet per sé door zon en wind vervangen te worden, zolang de vervuilers hun uitstoot maar wegwerken of compenseren.
Over waterstof heeft in Den Haag dan nog niemand het, laat staan dat er wordt nagedacht hoe de productie daarvan op termijn zonder aardgas kan, maar uitsluitend door zonne- of windenergie aan te wenden. Dat is ook niet de insteek van de industrie. Die wil gewoon overleven.
Uitweg voor de industrie
Nadat eind 2015 de internationale klimaatafspraken in Parijs zijn ondertekend, zitten de fossiele bedrijven immers met een groot probleem. Naast een concrete doelstelling om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan, is afgesproken dat de besteding van overheidsmiddelen voortaan de groene energietransitie moet ondersteunen. Dat zou betekenen dat er een eind komt aan de decennialange steun van overheden aan de fossiele industrie, waardoor olie- en gasbedrijven altijd konden rekenen op gulle subsidies, fiscale voordeeltjes en warme politieke banden.
Tijdens het World Economic Forum in Davos in 2017 verenigen dertien ceo’s van multinationals zich in de ‘Hydrogen Council’
De sector zint daarom op een ontsnappingsroute, die begin 2017 wordt afgetikt tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Dertien ceo’s van machtige multinationals, onder wie de Nederlandse Shell-topman Ben van Beurden, verenigen zich in de ‘Hydrogen Council’, het Waterstofberaad. Hun pleidooi: de wereld moet waterstof omarmen als onmisbare bouwsteen voor de overgang naar duurzame energie, om de klimaatdoelen van Parijs te kunnen halen. Ook de overheden moeten daarin een belangrijke rol gaan spelen, als facilitators van deze transitie.
De aankondiging levert weinig publiciteit op. Het fenomeen is te onbekend, de consequenties zijn onduidelijk. De verwijzingen naar CO2-opslag in het bij het persbericht geleverde rapport worden überhaupt niet opgepikt. De industrie kan daardoor in alle rust haar plannen verder uittekenen. In maart 2018 lanceert bijvoorbeeld Shell officieel zijn ‘Sky scenario’, waarin stapsgewijs is uitgewerkt hoe de wereld de CO2-uitstoot tegen 2050 kan hebben gehalveerd. Opnieuw speelt daarin de afvang en opslag van CO2 een centrale rol. Zoals David Hone, Shells klimaatadviseur, het zegt: ‘In 2070 heeft “Sky” bereikt dat er netto geen uitstoot meer is in het energiesysteem. Maar het gebruik van fossiele brandstoffen is lang niet voorbij.’
Het nationaal klimaatakkoord
Nederland is een van de eerste landen waar de lobby van de Hydrogen Council voet aan de grond krijgt. Wanneer het tweede kabinet Rutte ten einde loopt, bungelt ons land in Europa onderaan in het verwezenlijken van de klimaatdoelstellingen. Het Rotterdamse voorstel om grootschalig CO2 op te vangen en op te slaan, valt daarom in goede aarde. Maar ondanks de steun van EZK en de plannen in het regeerakkoord, is het zaak de afspraken ook in het nationaal klimaatakkoord te krijgen. Concreet betekent dit dat milieuorganisaties ermee moeten instemmen.
Duidelijk is dat het heel moeilijk zal worden aan de industrie-klimaattafel de handen op elkaar te krijgen. Joris Wijnhoven, indertijd campagneleider bij Greenpeace, waarschuwt vlak voor aanvang van de gesprekken in december 2017 dat het kabinet ‘veel te veel’ inzet op het opvangen van CO2. Hij noemt dat tegenover NRC Handelsblad een ‘krankzinnige’ ambitie. De groene lobby wil best praten over CO2-opslag, maar slechts als tijdelijk middel, niet als doel. Fossiele brandstoffen moeten zo snel mogelijk volledig door groene energie worden vervangen. Wijnhoven dreigt: ‘Als de afspraken in het regeerakkoord in beton gegoten zijn, denk ik niet dat praten over een nieuw [klimaat]akkoord veel zin heeft.’
Tijdens de onderhandelingen aan de klimaattafels werkt EZK achter de schermen verder aan de CO2-opslagplannen
De waarschuwing is aan dovemansoren gericht. Uit de opgevraagde stukken blijkt dat EZK tijdens de onderhandelingen aan de klimaattafels achter de schermen verder werkt aan de CO2-opslagplannen met het Rotterdamse consortium. In april 2018 vraagt een ambtenaar zich nog even af of het wel correct is dat er ‘parallel aan de onderhandelingen van het klimaatakkoord’ hierover verder wordt gesproken, en of de industrietafel eigenlijk niet ‘de aangewezen plek’ is verder te praten. Het Havenbedrijf Rotterdam antwoordt dat het ‘wel degelijk de afspraak is geweest de topoverleggen voort te zetten’.

Anderhalf jaar praten later laat Greenpeace weten het nationaal klimaatakkoord niet te zullen tekenen. De activisten vinden dat er niet wezenlijk naar hen is geluisterd. Een van hun belangrijkste bezwaren: het halsstarrig inzetten op ruime subsidie-opties voor CO2-opslag, precies het punt waarbij de organisatie van meet af aan vraagtekens zette. Greenpeace vreest dat dit ten koste gaat van groenere alternatieven.
Minister Eric Wiebes (EZK) vindt het mooi geweest. Dan maar alleen met de industrie verder. Er is immers haast geboden: het is 2019 en de Europese verkiezingen staan voor de boeg, waarna een nieuwe Europese Commissie haar antwoord zal formuleren op het klimaatakkoord van Parijs. Om in Brussel fondsen los te peuteren, moet Nederland zorgen daar van meet af aan een stevige vinger in de pap te hebben. Niet voor niets heeft Wiebes al in oktober 2018, lang voordat het klimaatakkoord is afgerond, ‘waterstofgezant’ Van Hulst aangesteld om de geesten rijp te maken. Alleen met doortastend optreden kan de Nederlandse industrie profiteren van de verwachte Europese miljarden aan vergroeningsmaatregelen.
Op naar Brussel
Gelukkig vindt het kabinet bij zijn opmars naar Brussel een machtige bondgenoot: Duitsland. In 2019 loopt gezant Van Hulst namens minister Wiebes de deuren plat in de hoofdstad Berlijn en in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In die deelstaat ligt het Ruhr-gebied, net als het havengebied Rotterdam een regio vol zware industrie. Wiebes zelf knoopt op de hoogste niveaus contacten aan met de Duitsers, die al gauw laaiend enthousiast zijn over de plannen. Zij zien er wel brood in als hun CO2-afval op relatief betaalbare wijze kan worden afgevoerd naar de Noordzee, via het bestaande Nederlandse aardgasnetwerk. Andersom kan dan – in theorie, en op termijn – de groene energie van de windmolens op zee aan de Duitse of Nederlandse kust worden opgeslagen in de vorm van waterstof, en wanneer nodig naar het Ruhrgebied worden vervoerd.
Wiebes laat weten ‘het sentiment’ te begrijpen, maar benadrukt dat groene subsidies nu eenmaal open staan voor alle bedrijven
Nederland hangt deze lobby-activiteiten niet aan de grote klok: officieel wordt er immers nog volop onderhandeld over het nationaal klimaatakkoord. Bovendien komt Shell weer eens onder vuur te liggen, nadat blijkt dat het amper belasting betaalt in Nederland, maar door de jaren heen wel volop heeft geprofiteerd van milieusubsidies, onder meer voor proefprojecten rond CO2-afvang- en opslag. In reactie op de commotie laat Wiebes weten ‘het sentiment’ te begrijpen, maar hij benadrukt dat groene subsidies nu eenmaal open staan voor alle bedrijven.
Dossier
De prijs van een groen Europa
Met de zogeheten ‘Green Deal’ wil de Europese Commissie de economie van de Europese Unie in een rap tempo vergroenen. Een van de doelstellingen: in 2050 moet de EU volledig CO2-neutraal zijn. In dit dossier analyseren we naar de belangen erachter, de strijd om het geld en wie er aan het langste eind trekken.
Intussen werkt Wiebes gestaag verder aan nieuwe subsidieplannen voor de CO2-afvalverwerking van Shells aardgasproductie. Duitsland is aan boord en ook andere Europese landen tonen interesse: de weg naar Brussel ligt open voor de waterstoflobby. Met name 2020 kenmerkt zich door een massief offensief jegens de Europese Commissie, met de gasindustrie voorop, verenigd in verschillende koepelorganisaties. Maar in plaats van openlijk in te zetten op het promoten van CO2-opslag – een omstreden klimaatmaatregel, omdat die de fossiele industrie in stand houdt – verkopen de belangenbehartigers hun plannen eufemistisch als ‘de waterstofstrategie’.
Het verhaal is dat Europa uiteindelijk toe moet naar een ‘waterstofeconomie’, die volledig op groene energie steunt. Brussel moet zorgen dat de benodigde infrastructuur – zoals pijpleidingen en elektrolysers, die met behulp van stroom water omzetten in waterstof – zo snel mogelijk van de grond komt. Maar omdat er vooralsnog niet genoeg zonne- en windenergie is om aan de enorme vraag van de industrie te voldoen, moeten er in de tussentijd middelen worden vrijgespeeld om blauwe waterstof te stimuleren. Zoals de lobbyist van gaskoepel IOGP het verwoordt: 'Als het Europa ernst is met waterstof, moet het daarbij alle duurzame manieren betrekken om dat te produceren.'
EU-fondsen
Ook de Nederlandse overheid zet haar lobby begin 2020 in de volgende versnelling. Het jaar erna zal de Europese Commissie immers beslissen over de rol van waterstof in tal van reguleringen en fondsen. Daaronder vallen het honderden miljarden tellende coronaherstelfonds (Next Generation EU), de staatssteunregels voor het toelaten van nationale subsidies voor groene projecten, de energie-infrastructuurregelingen (TEN-E), de taxonomie van duurzame investeringen en de duurzaamheidsrichtlijn die bepaalt welke projecten als ‘groen’ worden aangemerkt (Renewable Energy Directive); allemaal gerelateerd aan de Green Deal.
Op 30 maart 2019 informeert minister Wiebes de Tweede Kamer netjes over de waterstofvisie van het kabinet, waarna het echte werk kan beginnen. In april verspreiden de Nederlandse ambtenaren in Brussel Wiebes’ ideeën over de besteding van het gigantische coronafonds. Nederland benadrukt daarin opnieuw dat Europese regelingen en fondsen op alle mogelijke manieren ondersteunend moeten zijn aan waterstof- en CO2-opslagprojecten. Met name projecten die al ‘in de pijplijn zitten’, zoals de plannen bij Rotterdam (inmiddels ‘Porthos’ gedoopt), moeten worden ‘versneld en geprioriteerd’.
Saillant detail is het kabinet in Brussel – onder verwijzing naar een eerder door Europa opgestelde ‘ uitsluitingslijst ’– bepleit dat kernenergie niet van het coronaherstelfonds mag profiteren. In eigen land stelt regeringspartij VVD juist al jaren dat ook kernenergie overwogen moet worden in de zoektocht naar oplossingen voor het klimaatprobleem. Afgelopen september brak VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff daar opnieuw een lans voor, tijdens het debat over de Rijksbegroting. Op basis van een pijlsnel in elkaar gedraaid rapportje meldde partijgenoot Wiebes toen dat kernenergie inderdaad een serieus te overwegen optie is.
Desgevraagd benadrukt EZK nu dat de verwijzing naar de uitsluitingslijst destijds was bedoeld ‘als startpunt’, maar dat zo’n lijst voor het herstelprogramma nog inhoudelijke herziening zou vergen. ‘De Nederlandse positie ten aanzien van kernenergie is onveranderd gebleven,’ aldus de woordvoerder. ‘Dat wil zeggen: kernenergie als CO2-arme energiebron is niet uitgesloten in de Nederlandse energiemix.’ Daarmee stelt Nederland zich in feite achter het standpunt dat de Europese Commissie vooralsnog inneemt: officieel niet tegen kernenergie, maar het hoeft ook niet gestimuleerd te worden.
Tegenwind
In eerste instantie werpt de Duits-Nederlandse waterstoflobby zijn vruchten af, dankzij de korte lijntjes met de top van de Europese Commissie. In juli 2020 lanceert de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) zijn vergroeningsplannen, als uitwerking van de Green Deal die de Duitse Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen het jaar ervoor had aangekondigd. ‘Waterstof is hot’, citeert De Telegraaf Timmermans. De nadrukt ligt volgens hem overigens op groene waterstof, vervaardigd met zonne- of windenergie. Niettemin houdt de Europese Commissie expliciet de deur open voor CO2-opslag als transitiemiddel. Zoals Timmermans het zelf verwoordt tegenover De Telegraaf: ‘Deze strategie past naadloos bij de ambities van het Nederlandse kabinet.’
Tegelijkertijd laait in dezelfde maanden voor het eerst echt discussie op over de Nederlandse klimaataanpak. Terwijl ook Groningen inmiddels met de GasUnie en Shell immense waterstofplannen opstelt, verschijnen in diverse media kritische artikelen. De berekeningen van het kabinet rammelen aan alle kanten, waarschuwen experts. De kans is groot dat er ook op de langere termijn te weinig wind- en zonne-energie beschikbaar is om de waterstofproductie geheel te vergroenen, mede omdat er bij het omzettingsproces veel energie verloren gaat. Door fors in te zetten op waterstof riskeert het kabinet dat er fossiele brandstoffen moeten worden gebruikt dat proces te faciliteren. Zo zullen de subsidies die EZK optuigt voor ‘vergroening’ van de industrie alsnog fossiele bedrijven als Shell ten goede komen. Erger: uit diverse studies blijkt dat er een reëel risico is dat de nieuwe installaties het komende decennium voor meer CO2-uitstoot zullen zorgen, niet minder.
Marcel Beukeboom is sinds 2016 de Klimaatgezant van de Rijksoverheid. Ook hij ziet een belangrijke rol weggelegd voor waterstof. Maar de ambtenaar, inmiddels aspirant-Kamerlid (D66), hamert erop dat er juist innovatie nodig is om de groene variant op termijn betaalbaar te maken. Wat hem betreft moet daar het geld naartoe, naast efficiencyverhoging en energiebesparing. ‘In de kabinetsplannen speelt CO2-opslag een zeer grote rol in het terugdringen van de uitstoot. Maar blauwe waterstof is geen innovatie, dat kunnen we al. Ik zou liever inzetten op hernieuwbare energievormen, zoals wind- en zonne-energie. Want hoe langer je daarmee treuzelt, hoe meer je die CO2-opslag nodig hebt om je reductiedoelen te halen.’
Eind 2018 wees de Europese Rekenkamer erop dat alle EU-initiatieven om CO2-opslag van de grond te krijgen, zijn gestrand
Ook elders in Europa worden kritische noten gekraakt over CO2-opslag. Al in het najaar van 2018 verscheen een rapport van de Europese Rekenkamer, die erop wijst dat alle EU-initiatieven om CO2-opslag van de grond te krijgen, zijn gestrand. Zo is afgelopen decennium in Nederland geprobeerd om nabij Rotterdam de infrastructuur daarvoor te ontwikkelen (het ROAD-project), niet op basis van gas maar met kolen, rijkelijk overgoten met nationale en Europese subsidies. Maar in 2017 werd de stekker uit het project getrokken, nog voor het goed en wel was gestart. Gebrek aan draagvlak, een rammelende organisatie en onzekere financiering werden als verklaring aangevoerd. De bijbehorende splinternieuwe kolencentrale werd wel op tijd voltooid.
Bovendien ontstond bij milieuorganisaties argwaan door de jubelstemming bij de fossiele industrie. Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory publiceerde in november 2020 een uitgebreid rapport over de ‘ waterstofhype ’, waarin de onderzoekers blootleggen hoezeer met name de gasindustrie op alle niveaus haar eigen belangen in de Europese vergroeningsplannen weet te fietsen. Ook Europese lidstaten die juist fors hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld zonne-energie, worden wakker. Zij vrezen niet alleen dat de fossiele bedrijven straks een flinke hap uit de duurzaamheidsfondsen zullen nemen, maar ook dat hún schone energie daardoor minder rendabel zal zijn. Hun tegenstanders, Nederland en Duitsland voorop, en met een stille meerderheid van de lidstaten achter hen, volharden echter in hun strategie voor CO2-opslag. In hun ogen is dat de meest kostenefficiënte transitiemethode om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.
De Commissie is aan zet
De komende maanden moet de Europese Commissie kleur bekennen in dit belangencircus. Mag alleen groene waterstof aanspraak maken op de Brusselse miljarden, of kan ook blauwe waterstof op steun rekenen? De signalen zijn wisselend. Dat de Commissie de Nederlandse insteek niet klakkeloos overneemt, blijkt uit haar afwijzing afgelopen september van Wiebes’ plannen om waterstofproductie te ondersteunen met subsidie. De Commissie schatte het risico te groot dat de voorstellen eerder tot meer dan tot minder CO2-uitstoot zouden leiden. Maar andere aspecten van de plannen van het Havenbedrijf Rotterdam en Shell boekten wel succes: wat Brussel betreft mag Nederland gebruik maken van een uitzondering op de staatssteunregels om CO2-opvang en -opslag te subsidiëren. De eerste Europese miljoenen zijn reeds beschikbaar gesteld voor de aanleg van de benodigde infrastructuur.
‘We managen dit op dezelfde manier als we alle transities managen,’ aldus Samsom, ‘stapsgewijs en zorgvuldig’
Mogelijk bieden de uitlatingen van voormalig PvdA-leider Diederik Samsom houvast. Hij is sinds 2019 kabinetschef van Timmermans en houdt zich bezig met de Green Deal. Tijdens een Euractiv-evenement afgelopen november, dit keer gesponsord door het Italiaanse elektriciteitsbedrijf Enel, legde Samsom uit dat groene waterstof weliswaar het doel is, maar dat aan een transitieperiode met CO2-opslag niet valt te ontkomen. ‘We moeten de vraag en aanlevering van waterstof versnellen en dat kan alleen [..] als we ook blauwe waterstof een rol geven,’ zei hij. Hij benadrukte dat naarmate de technologie vordert en er meer groene energie voorradig is, het zaak is de CO2-opslagsubsidies tijdig af te knijpen, zodat ze schonere alternatieven niet doorkruisen. ‘We managen dit op dezelfde manier als we alle transities managen,’ aldus Samsom, ‘door stapsgewijs en zorgvuldig die transitie te financieren en die financiën terug te trekken zodra dat nodig is.’
En Shell? Afgelopen donderdag presenteerde het olie- en gasconcern zijn nieuwste plannen . Hoewel de CO2-reductiedoelstellingen daarin verder zijn aangescherpt, ziet Shell geen noodzaak vol in te zetten op schonere energiebronnen. Verreweg het grootste deel van de jaarlijks 19 tot 22 miljard euro van het investeringsbudget, gaat nog altijd naar fossiele activiteiten.
Ter compensatie van die uitstoot presenteert Shell twee oplossingen: bomen planten en CO2-opslag. Of liever gezegd: heel veel bomen, en heel veel opslag. Volgens Shell zullen, dankzij dit verduurzamingsmodel, hun aandelen zelfs ieder jaar meer waard worden. Mede dankzij de gulle bijdrage van de belastingbetaler.
48 Bijdragen
Vincent Huijbers 9
Voorruit: misschien is voor mij als medeaandeelhouder/probleemeigenaar of Nederlands staatsburger niet de vraag 'wat het kost' maar eerder 'ten koste van wat'. En zijn deze beleidsmakers -gezien de staat van dienst- daarvoor een betrouwbare partij?
Henk De Pater 1
Eveline Bernard 6
Henk De PaterHenk De Pater 1
Eveline BernardMartien van Dongen 4
Henk De PaterRichard Jong 13
Martien van DongenMartien van Dongen 4
Richard JongHet is niet ideaal want het heeft ook zijn nadelen.
Henk De Pater 1
Martien van DongenNico Janssen 7
Martien van DongenVincent Huijbers 9
Henk De PaterWat mij stoort is dat die toekomst wel alvast door fossiele partijen via het kabinet voor ons ingevuld wordt. Alternatieven 'windmolens draaien op subsidie' worden geparkeerd tot er wel wat mee te verdienen valt.
Het belang van fossiele partijen ligt niet in een duurzame toekomst voor jou en mij. Waarom zouden partijen die de schadelijke gevolgen van hun producten bagateliseren of ontkennen nu wel een betrouwbaar partner zijn? En geven deze partijen over een lange tijd ook rekenschap of verantwoording voor schade of onvoorziene bijeffecten? Gezien de afhandeling of het ontlopen daarvan voor de schade in Groningen heb ik daar mijn bedenkingen bij.
CO2 of opslag van kernafval is het vooruit schoppen van een blikje dat onze kinderen straks moeten oprapen. Een duurzame toekomst ligt denk ik meer in het terugdringen van de energiebegoefte: daar zou subsidie ingezet moeten worden.
Minder energie, minder suiker, minder zout, minder tabak. Keer op keer wordt het grote belang door dit kabinet -via de achterdeur- ondergeschikt gemaakt aan de winst voor het bedrijfsleven. De schade mogen we via de 'participatie maatschappij' collectief oplossen.
Jay Fox 1
Eline Gumbert 4
Jay FoxMartine Groenendijk 5
Eline GumbertNico Janssen 7
Eline GumbertRik van Dongen 4
Nico JanssenKunt u uitleggen hoe iets eindigs (oceanen) een oneindige voorraad kan bevatten?
Nico Janssen 7
Rik van DongenSicco Kamminga 4
Jay FoxPieter Jongejan 7
De prijs van fossiel aardgas gaat dan omlaag en de rekening voor vergroening komt terecht waar die hoort: bij de fossiele energieproducenten in Europa en daarbuiten.
Erik Meesters 2
Richard Jong 13
Wietze van der Meulen 6
Richard JongIk heb er (diagonaal) even naar gekeken.
Of alles klopt is, kan ik zo niet bevestigen (als wat kost 75 GW aan H2-electrolysecapaciteit; zo'n 6 maal de nationale Nederlandse stroomvraag en een enorm vermogen dus) maar wat ik zeker waardeer, is dat de sitebeheerder veel zaken cijfermatig/rekenkundig onderbouwt.
(voor zover ik weet, is het Noorse NEL ASA overigens de grootste producent ter wereld van H2-electrolysers)
Onderstaand de site.
https://nelhydrogen.com/
Onderstaand ook een stukje over electrolysers van de site https://www.wattisduurzaam.nl/
https://www.wattisduurzaam.nl/16238/energie-beleid/waterstof-uit-waardeloze-groene-stroom-is-keihard-kansloos-2/
De kop luidt dus: Waterstof uit waardeloze groene stroom is een waardeloos idee (en ik ben bang dat dit klopt).
Zoals de schrijven (dhr. Thijs ten Brinck) reeds aangeeft, zijn het deels wat bierviltjesbenaderingen maar veelal (ook in bovenstaand FtM-artikel) wordt er, als het over H2-productie d.m.v. electrolysers gaat, helemaal niets vermeld over vermogens, kosten, rentabiliteit, minimaal benodigd aantal draaiuren etc., etc.
Naar mijn menig heeft de heer Ten Brick een punt!
Ik ben benieuwd wie hier (zijn redenering) een gat in schiet....
Nico Janssen 7
Wietze van der MeulenHank Rearden 1
Adyen is overigens opvolger van Shell v.w.b. structurele return voor de leden van onze vredige royals.
Het volgende stuk werd overigens geweigerd op JOOP, over aanstaande financiële depressie à la jaren '30 vorige eeuw. Het valt op dat Eric Smit zich op Twitter fel verzet tegen virusontkenners, terwijl Joden in WOII dezelfde reputatie (virtuele existentiële dreiging) werd aangemeten als COVID19 in 2020/2021:
In 2019 was er een liquiditeitscrisis op de wereldwijde repurchase (repo) markten (1), oftewel onvoldoende kapitaal wereldwijd beschikbaar om het financiële systeem draaiende te houden.
In 1929 was er eenzelfde crisis die leidde tot de Depressie van de jaren '30 (2). De acties van centrale banken was destijds vergelijkbaar met die van maart 2020 t/m nu: opkopen van (staats)schulden, renteverlaging, kapitaalcreatie, etc. (3).
Dat dit fiscale beleid in precies dezelfde periode plaatsvond als de "anti-viruslockdown" van maart 2020 geeft alleen maar aan dat de wereld midden in een kredietcrisis zit, en niet in een volksgezondheidscrisis. De narratief van een virtuele dreiging, of het nu het jodendom is of een coronavirus, maakt in deze niet uit.
Wie niet inziet dat we aan de avond van een megadepressie staan is blind. In 1929 vertelde centale bank penningmeester Andrew Mellon aan President Herbert Hoover: “liquidate labor, liquidate stocks, liquidate the farmers, liquidate real estate.” (2). Klinkt als herkenbaar?
1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-22/repo-market-s-liquidity-crisis-has-been-a-decade-in-the-making
2. https://www.frbsf.org/economic-research/publications/economic-letter/1999/march/monetary-policy-and-the-great-crash-of-1929-a-bursting-bubble-or-collapsing-fundamentals/#subhead1
3. https://fred.stlouisfed.org/series/WALCL
Pieter Jongejan 7
Hank ReardenDe huidige situatie is onvergelijkbaar met die van de jaren dertig. Toen lag de reele rente op 4% in goud. Nu ligt de reele rente op -2% in inferieure fiateuro´s. Hoe kun je devalueren bij een reele rente van -2%? Antwoord monetaire financiering voor het volk. Corona lijkt een hemels geschenk voor de speculerende sector.
Hank Rearden 1
Pieter JongejanBij 2% rente in combinatie met kapitaalcreatie van 4 biljoen USD in maart 2020 (de zgn. lockdown om een virus te bestrijden) (3) zou de VS mogelijk opnieuw in een depressie zijn beland. Je hebt gelijk dat monetaire financiering nu het volk koest houdt, maar zodra inflatie toeneemt en/of de steunpaketten (=monetaire financiering) ophouden krijgen WEF, Prince Charles en Klaus Schwab gelijk: "You will own nothing, and you will be happy". Of dat laatste waar is vraag ik me af.
1. https://tradingeconomics.com/united-states/interest-rate
2. https://www.cnbc.com/2019/06/18/trump-on-demoting-fed-chair-jerome-powell-lets-see-what-he-does.html
3. https://fred.stlouisfed.org/series/WALCL
Pieter Jongejan 7
Hank ReardenWerknemers en pensioenspaarders zijn daarentegen gebaat bij prijsstabiliteit en een normale positieve rente van 3% of meer gelet op de aanhoudende vergrijzing.
Veelzeggend is dat Draghi afgelopen zondag geweigerd heeft om de skiliften te openen, teneinde Duitsse steun te krijgen voor meer geldontwaarding. De Nederlandse pensioenen dreigen bij een zwakke euro sterk in koopkracht te dalen. Onze politiek partijen doena alsof ze niets in de gaten hebben
Hank Rearden 1
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Hank ReardenHank Rearden 1
Pieter JongejanMet de huidige schuldenberg van alleen al centrale banken van $30 biljoen (was $20 biljoen begin 2020) (1) en daarbij torenhoge schulden in de privesector, wereldwijd 132% van wereldwijd GDP (2), valt m.i. bij een renteverhoging het kaartenhuis om à la Lehman Bros.
Maar het zou wel een aardig experiment zijn om eens te zien wat het effect is van renteverhoging bij dit soort schuldniveaus. Kwijtschelding van schulden is wellicht geen populair mechanisme maar lijkt hier toch beter op zijn plaats.
1. https://www.yardeni.com/pub/peacockfedecbassets.pdf
2. https://data.worldbank.org/topic/private-sector
Pieter Jongejan 7
Hank ReardenHet goedpraten van de speculatie door met voorstellen te komen om in de komende 10 jaar 1 miljoen woningen te bouwen helpt onze jeugd niet. Die moeten dan nog tien jaar bij hun ouders wonen. Een flinke renteverhoging op korte termijn helpt hun wel. Waarom bepleiten onze politieke partijen dit niet?
Onbegrijpelijk is ook dat linkse partijen akkoord gaan met het voorstel om pensioenfondsen te laten speculeren in aandelen en dus blijvend in te stemmen met het permanent laag houden van de rente, omdat anders je pensioen verdampt. Zo zwemmen de zgn linkse en vooruitstrevende partijen de fuik van de speculanten in. Waarom snappen ze dit niet? Ik vermoed korte termijn opportunisme. De Fransen en Italianen (Draghi) maken handig gebruik van de kortzichtigheid van de Hollanders. Lega Nord en de vijf sterren beweging steunen Draghi bij de permanente pensioenroof.
Eveline Bernard 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Eveline BernardDit is niet alleen in theorie zo, maar ook in de praktijk Toen e eele rente in 1980/1982 terecht door Paul Volcker werd verhoogd van -1% in 1979 tot + 4 a 5% in 1982 daalden de huizenprijen met meer dan 40%
Paul Volcker behoort samen met Jimmy Carter tot de weinige integere centrale bankiers en de weinige integere presidenten in mijn ogen uiteraard. Daarom kreeg hij waarschjnlijk geen tweede termijn en werd hij in 1987 opgevolg door Alan Greenspan, die al meteen in 1987 begon met d eberoemde Grenspan put ofwel met het verlagen van de rente bij de beurskrach van 1987 De verleien vn de rijken moeten maw via geldontwaarding wrden beperkt.
Je stelling wordt dus zowel door de theorie als de praktijk ontkracht.
Eveline Bernard 6
Pieter JongejanWat hebben USA bankiers en presidenten te maken met onze huizenprijzen?
Ik heb de NL marktrentes vele malen zien stijgen en dalen (jaren 60 3 à 4%, jaren 70, 15 à 17%), maar nooit de NL huizenprijzen met tientallen procenten zien reageren.
Pieter Jongejan 7
Eveline BernardDe bruto huur heeft decennia lang ongeveer 8 tot 10% van de marktwaarde bedragen. Daar gaan de onderhoudskosten, verzekeringskosten en de belastingen vanaf. Wat overblijft is de netto huur. De marktwaarde van de woning is gelijk aan de contante waade van die netto huurstroom. Bij een inflatie van 0% (echte prijsstabiliteit) en een rente van 4% kun je uirekenen wat het effekt is van een daling van de rente naar 3% of 2% . Dan blijkt dat de waarde met 10% stijgt als de reele rente van 4 naar 3% daalt en omgekeerd daalt als de reele rente stijgt.
In 1984/1985 waren de huizenprijzen in Nederland volgens het CBS nominaal met minstens 40% gedaald ten opichte van een top in 1978. De reele prijsdaling bedroeg zelfs meer dan 50%.
De reele rente was gestegen van minus 1% in 1978 tot plus 4 procent in 1984/1985.
De assetprijsstijging is een wereldwijd verschijnsel. Dus moet er ook een gemeenshappelijke werelwijde verklaring voor zijn. Die gemeenschappelijke wereldwijde verklaring bestaat uit de kunstmatig lage reele rente, die ervoor zorgt dat de aandelenkoersen, de onroerend goedprijzen en de prijzen van grondstoffen door het dak gaan. De tweede oliecrisis van 1979 volgde op de negatieve reele rente van minis 1% in 1978.
De dubbele recessie van 2012 volgde op een stijgng van de olieprijs in 2010/2011 tot ver bven de $100 per vat als gevolg van de daling van de nominae rente tot 0% in 2009. Shell is daarom heel blij met een negatieve reele rente, want dan kun je ververwachten dat de olieprijs omhoog schiet. Opvallend is daaom da FTM een artikel van een ex medewerker van Shell publiceert over de nominale pensioenen en geen wood rept over de dalende koopkracht van de nedelandse pensioenen. Lekkere afeidingsmanoevre.
Eveline Bernard 6
Pieter JongejanUw 'reele rente' is niet de rente die hypotheek verstrekkers vragen. Ik heb in mijn hele leven nog geen negatieve hypotheekrente gezien.
De waarde van een huis is voor een woningbehoeftige iets heel anders dan de uitkomst van een sommetje.
De prijs van een huis is niet hetzelfde als de waarde.
Pieter Jongejan 7
Eveline BernardWat mij al lang duidelijk is dat is dat Rutte en Koolmees niet kunne rekenen, terwijl de speculanten, de olieboeren en de Italiaanse en Franse bureaucraten dat juist heel goed kunnen )geholpen door Goldman Sachs e.a.)'.
Bij DNB kunnen ze ongetwjfeld wel goed rekenen, maar komen ze primair op voor de belangen van de speculerende financiele sector en niet voor het algemeen belang.. Hun opdracht is wettelijk vastgelegd en luidt het handhaven van prijsstabiliteit en niet het koste wat kost handhaven van de euro over de rug van de Nederlandse en Duitse spaarders, Door de euro koste wat kost te wllen handhaven komen de
have not´s in een armoedeval terecht..
Het steunen van de euro drijft de havenot´s in de handen van Geert Wilders Ik vind dat heel begrijpelijk en dus ook dat links gaat verliezen bij de komende verkiezingen. Als links wil blijven verliezen moeten ze de euro en de veel te lage rente vooral blijven steunen.
Eveline Bernard 6
Pieter JongejanHans van Swoll 5
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Hans van SwollIn plaats van een universele waardestandaard in de vorm van een stabiele munt na te strevem zoals Carter en Volcker deden streven hun opvolgers in de USA en Europa naar een zo groot mogelijk afzetgebied voor hun dollars en euros, teneinde daar zelf voordeel mee te behalen voor hun eigen volk, speculatieve sector en rijke huishoudens.
Carter en Volcker deden wat goed is en was voor iedereen op middellange termijn en dat is een stabiele universele munt in plaats van een munt die permanent minder waard wordt . Wat Greenspan en daarna Bernanken in de USA en Trichet, Draghi en Lagarde hebben gedaan is een zwakke munt nastreven om de speculanten en de USA, Frankrijk en Italiè te spekken. Dit gata ten koste ban de Nedelandse spaarders.
Het kan best zijn dat Carter op andere gebieden domme dingen heeft gedaan, maar op macro/economisch en monetair gebied heeft hij samen met Volcker het juiste gedaan door impopupaire maatregelen af te kondigen . Midden jaren tachtig volgde economisch herstel en geen nieuwe depressie. Nu wacht ons een nieuwe depressie, omdat we geregeerd worden door kwakzalvers en mooipraters.
Hans van Swoll 5
Pieter JongejanEen tafel definieer ik als een toestel met vier wielen waarmee personen verplaatst kunnen worden.
Hoe definieert u 'uit-uw-nek-kletsen'?
Pieter Jongejan 7
Hans van SwollOp internet kunt u zo opzoeken wat Pareto-optimaal precies inhoudt. Dit is dus geen eigen definitie zoals u beweert, maar een algemeen aanvaarde voorwaarde voor welvaartsverhoging.
Bij het verlagen van de rente tot 0% of zelfs tot minus 1 of 2 procent zijn er overduidelijk winnaars en verliezers.. De winst van de assetbezittende speculanten gaat ten koste van de mensen zonder assets, zoals ouderen met alleen een klein pnsioentje en jongeren zonder eigen huis.
Daarbij komt dat de hoge assetprijzen als gevolg van de te lage rente tot een blijvend lagere economische groei leiden. Monopolisten zoals de Amerikaanse internetreuzen profiteren het meest van de veel te lage rente. Via overnames van opkomnde rivalen (met gratis geld) kunnen zij hun macht steeds verder uitbreiden. Dood in de pot.
D66 ziet de bui al hangen en wil nu (omdat het tij aan het keren is) dat Nederland in de grondwet laat vastleggen dat Nederland nooit en te nimmeer bevrijdt uit dze nieuwe vorm van slavernij.
Hoe kan het dat democraten opkomen voor slavernij?
Arthur Venis 3
Of ga ik nu te kort door de bocht?
Nico Janssen 7
Arthur VenisWietze van der Meulen 6
Nico JanssenDe energiehuishouding wordt er weinig duurzamer op en het geld voor de subsidie ben ja als maatschappij ook nog eens kwijt
En dan moet je de CO2 die bij grootschalige verbranding vrijkomt (voor kleinschalige verbranding zie ik weinig toekomst want dat wordt technisch en logistiek wel erg duur) ook nog uit de verbrandingsgassen concentreren, comprimeren, verplaatsen via een leidingnetwerk naar de Noordzee en daar bij 200-300 bar (afhankelijk van de diepte) gaan injecteren. Kost ook weer de nodige energie.
Maar de CO2 die bij de opwekking daarvan vrijkomt, wordt natuurlijk ook weer gecompenseerd/geïnjecteerd (of niet....).
De verhalen zijn altijd mooi maar ik denk dat er in grote lijnen weinig verandert (en dat er wel veel extra kosten worden gemaakt).
[Verwijderd]
Zit er dan geen enkel verstand bij onze regeringsleiders? Of is voor een gerust geweten een slecht geheugen altijd voldoende.
Jay Uit Breukelen 3
Helaas is dat nu de werkelijkheid geworden.
Het is volstrekt duidelijk dat we zonder kernenergie en zonder CCS ver boven de 500 ppm en 3 graden gaan uitkomen.
Met zonnepanelen en windmolens gaan we het niet redden. Dat is alsof je kanker met kruidenthee probeert te bestrijden. Volstrekt onwetenschappelijk en niet realistisch.
Het is volkomen juist dat ons beleid niet moet zijn om zonnepanelen en windmolens voor de Bühne te bouwen, maar om effectieve en snelle CO2 reducties te halen, gebruikmakend van de meest effectieve en bewezen technologieën.
Goede afspraak in het regeerakkoord, goede visie van de VVD en daar hebben we gewoon meer van nodig.
Lex Lissauer 1
Jay Uit BreukelenHelaas geen tijd en geld meer voor. Nieuwe centrale bouwen duurt 10 jaar en geen bedrijf voelt er nog voor om daar miljarden in te investeren.
En biomassa is misdadig. Er is nog een groene partij die daar pertinent tegen is, maar die noem je gemakshalve even niet.
Pieter van der Wal 1
Jay Uit BreukelenKlimaat terug veranderen voor lobbyisten Of geografische vluchtplannen maken in "ons" Europa als het ze uitkomt. (groene lobby aan de hand van wetenschappers die morele publieke plicht verruilen voor subsidie)
Wetenschappelijke instituten zijn commercieel en onderzoekende ambtenaren zijn wegbezuinigd.
Zolang ONZE Thorium centrale in Petten aan de subsidieketting ligt en onze aardgasvelden niet met gewonnen waterstof worden gevuld voor een onvermijdelijke waterstofeconomie en ons gasdistributienet nota bene word afgebroken om te Voorkomen dat WIJ Onze Economie weer terug krijgen, denk ik niet dat er een menswaardige oplossing komt voor aanpassing aan het klimaat. (Thoriumcentrale: Oak Ridge National Laboratory,1969...)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kernreactoren_Petten
1 knikker Thorium is genoeg voor 1 mensenleven energie en is net zo rijkelijk aanwezig in tegenstelling tot de schaarste van elementen die nodig zijn om een gesubsidieerde Tesla lobbyist de Haagse agenda te laten bepalen.
In een tijdperk waarbij alles wat je een kleuter kan uitleggen direct in de complotput verdwijnt of word misbruikt voor Een politiek, leugenachtig persoonlijk gewin die sinds 1945 ons land niet meer heeft geteisterd.
(sterker nog we hebben er zelf op gestemd en zijn uitgelachen door rodeo clown wilders)
Zo heeft Den Uyl ons Niet door de WERKELIJKE transitie geloodst omdat aardgas ons iets gaf wat we niet hadden, zo was zijn liefde voor de medemens niet bedoeld, onze vrijheid en democratie: de man draait zich om in zijn graf.
Mogelijke oplossing is het uitkopen van buitenlandse boeren met stikstofnormen en dit als hollandse bouwgrond in te pikken als ze daar in trappen, ben bang dat ze te simpel zijn voor ons hoog opgeleid, fascistoïde gedrag, voor hun staan de gevolgen noch in het geheugen gegrift.
godzijdank