Fragment van de kaart

Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer

Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?

Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.

Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?

82 artikelen

Fragment van de kaart © Carlijn Kingma

Ontdek in deze video waarom winsten in ons geldstelsel privaat zijn, en verliezen publiek

Telkens opnieuw draait de samenleving op voor de hoge kosten om ons geldstelsel overeind te houden, terwijl slechts een klein groepje mensen meedeelt in de winst. Financiële instabiliteit, groeiende ongelijkheid en de trage verduurzaming van de economie zijn niet los te zien van de inrichting van ons geldstelsel.

Waarom richten we dat geldstelsel niet anders in? Bijvoorbeeld zo dat het grotere welvaart voor meer mensen oplevert, en beter in staat is om de grote uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden? Cartograaf Carlijn Kingma neemt je mee op ontdekkingsreis door haar handgetekende kaart van ons geldstelsel.

Wil je de gesproken tekst liever lezen? Dat kan, die staat hier.

Deze video is onderdeel van een veel groter project, dat uiteindelijk ook zal uitmonden in een boek. Wil je meer weten? Op een speciale pagina lees je alles over De ontrafeling van ons geldstelsel. Daar kun je je ook inschrijven voor updates over het project, en je vindt er eerdere reizen door de kaart van ons geldstelsel.

Op basis van twee jaar onderzoek en tientallen interviews met financieel experts in binnen- en buitenland verkennen Carlijn Kingma, Thomas Bollen en Martijn van der Linden uiteenlopende scenario’s voor een rechtvaardiger geldstelsel. Van 15 april tot en met 10 september 2023 is Het waterwerk van ons geld samen met drie tekeningen van alternatieve geldstelsels te zien in de tentoonstelling De toekomst van ons geld in het Kunstmuseum Den Haag.