Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer

Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?

Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.

Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?

80 artikelen

© Carlijn Kingma

Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan

Hoe de economie zich ontwikkelt, wordt in grote mate bepaald door de denkbeelden die bij overheden, bedrijven en universiteiten domineren. Die blijken momenteel niet in staat om groeiende ongelijkheid een halt toe te roepen en de economie snel genoeg te verduurzamen. De uitdagingen van deze tijd vragen om een verruiming van ons economisch denken – en die begint bij het onderwijs.

In deze videotour door ‘Het waterwerk van ons geld’ neemt Joris Tieleman, econoom bij denktank Our New Economy en auteur van Economy Studies: a Guide to Rethinking Economics Education, je mee naar het hart van ons economisch denken: het onderwijs. Daar worden de economen van morgen opgeleid. Zij hebben grote invloed op de inrichting van het waterwerk en de toekomst van onze economie. 

Tieleman is een van de oprichters van de Nederlandse tak van actiegroep Rethinking Economics en zet zich sinds zijn studietijd in voor meerstemmigheid in ons economisch onderwijs. We hebben hem gevraagd uit te leggen waarom het zo belangrijk is om de economie door meerdere lenzen tegelijk te bekijken.



Deze tour is de tweede in een reeks, waarin we de invloed van het geldstelsel op onze samenleving in kaart brengen. Je kunt de kaart zelf verkennen of de introductievideo (22 minuten) bekijken, die op 15 oktober is gepubliceerd. Tot en met 29 januari 2023 is ‘Het waterwerk van ons geld’ te zien in het Rijksmuseum Twenthe.

Wil je de tekst van deze rondleiding nog eens rustig nalezen? Dat kan: die staat hier. De tour hapert wel eens als je ’m via de FTM-app op een Android-telefoon bekijkt.