Bundesbank-baas Axel Weber keert zich tegen Merkel, Turkije kijkt met knikkende knieën naar Libië, waarom toezicht op de banken zinloos is en hoe je een goede baan vindt zonder opleiding. Newswatch van dinsdag.

Weber: geen bailout!

Stevige taal van vertrekkend baas van Deutsche Bundesbank Axel Weber. In een essay dat vandaag in de Financial Times staat, keert hij zich tegen de Europese inspanningen voor een noodfonds en het opkopen van zwakke staatsobligaties. Volgens de man die tot voor kort voorbestemd leek om de nieuwe president van de Europese Centrale Bank te worden is de enige manier voor de Europese economie om sterker uit de crisis te komen “subsidiarity, responsibility of individual member countries, and no bailout”. Dat zal Angela Merkel leuk vinden.
Bron: Financial Times (en hier het hele essay - betaalde registratie nodig)

'Stop met toezicht op banken'


Promovendus Petrosjan Damen van Nyenrode verwoordt vandaag in het FD een visie die behoorlijk tegen de trend in gaat: schaf al het toezicht op de financiële sector af. AFM, DNB; ze leiden de banken alleen maar af van hun core business: waarde creëren voor klanten. Sociale controle moet de rest doen, aldus Damen. Oordeelt u zelf.
Bron: FD

Grote onrust in Libië: Turkije steeds angstiger

Terwijl de protesten in de Arabische wereld steeds heviger worden en in Libië het leger de eigen bevolking is gaan aanvallen, worden de Turkse leiders met de dag angstiger. Wat tot nu toe een beetje op de achtergrond bleef komt met de onrust in Libië vol in beeld: de grote economische rol die Turkije in de Noord-Afrikaanse regio speelt. Miljarden euro's investeerde het land in de Arabische landen, alleen in Libië al zeker 10 miljard. Turkije probeert nu uit alle macht de 25.000 arbeiders uit het land te evacueren. Wall Street Journal beschrijft de worsteling van de Turken.
Bron: Wall Street Journal

Geen opleiding, wel topsalaris

Voor de vrolijkere noot van vandaag: welke banen betalen goed, zonder dat je er jarenlang voor in de collegebanken moet doorbrengen? CNN zet de meest interessante op een rijtje. Tip: word zorgtoezichthouder of luchtverkeersleider.
Bron: CNN